Veelgestelde Beauty- en make-up vragen

Eén van de leukste dingen aan het bloggen vind ik comments lezen en beantwoorden. Ik doe mijn best om alle comments te lezen op zowel mijn blog, Facebook, Twitter, Instagram en YouTube, maar het zijn er soms zo veel dat er natuurlijk altijd wel een paar vragen doorheen glippen. Vooral als er op wat oudere artikelen, foto’s of filmpjes wordt gecomment. Toch doe ik mijn best iedereen zo goed mogelijk antwoord te geven.

In de loop der jaren komen er regelmatig beauty- en make-up vragen voorbij waarbij ook ik even na moet denken. Want, hoe zat dat ook alweer? Soms is er geen goed antwoord te bedenken omdat het gewoonweg persoonlijke voorkeur is. Het leek me leuk en praktisch om een aantal van dit soort vragen op een rijtje te zetten zodat we het er vervolgens over kunnen hebben.

1. wanneer breng je nepwimpers aan?

fake-lashes_3Daar zijn de meningen een beetje over verdeeld. Gebruikelijk is om eerst je hele make-up look af te maken en dan pas helemaal op het einde, als je oogmake-up en je eyeliner erop zit, de wimpers aan te brengen. Sommige make up artists vinden het juist fijn om eerst de gezichts make-up te doen, vervolgens de nepwimpers aan te brengen, dan de rest van de ooglook af te maken en dan te eindigen met eyeliner en mascara.

e.l.f.-essential-flawless-eyeshadow-kit_11Als de wimpers erg groot zijn vind ik het persoonlijk erg lastig om dan nog oogschaduw en eyeliner aan te brengen, vooral als je smalle oogleden hebt zoals die van mij. Als de wimpers wat kleiner en natuurlijker zijn, of als je oogleden wat breder zijn, dan lukt dit op zich wel. Breng je eerst de wimpers aan en vervolgens de oogschaduw, dan is er kans dat dit niet helemaal egaal gaat omdat je altijd wel met een paar lijmrestjes blijft zitten. Daarom geef ik er de voorkeur aan om eerst de ooglook af te maken en dan als allerlaatste de wimpers aan te brengen. De lijm droogt toch doorzichtig op dus mocht je wat op je ooglook ‘morsen’ dan is dat niet erg.

Bekijk hier een uitgebreid artikel en een video over het goed en gemakkelijk aanbrengen van valse wimpers. Inmiddels gebruik ik een lash applicator, die ik demonstreer in deze video.

2. kan ik oogschaduw ook als blush gebruiken?

beautylab promoDat kan zeker! Van je gezicht zijn je ogen zijn het meest gevoelig en daardoor ook het meest vatbaar voor infecties. Oogmake-up, zoals oogpotlood, eyeliner, mascara en ook oogschaduw, wordt daarom extra streng gecontroleerd in het laboratorium voordat het de winkels in gaat. Je kunt daarom gemakkelijker oogmake-up gebruiken voor de rest van je gezicht, dan vice versa.

Een lipproduct gebruiken op je oogleden bijvoorbeeld kan zorgen voor een infectie, omdat bacteriën van je mond ineens dichtbij je gevoelige ogen terecht komen. En een blush bevat vaak wat grovere glitters die je liever niet bij je ogen gebruikt. Een oogschaduw als blush gebruiken kan dus prima, maar pas op wanneer je andere make-up producten voor je ogen wilt gebruiken.

3. wat moet eerst, concealer of foundation?

concealer aanbrengenDe meest gangbare manier is om eerst concealer aan te brengen en dan foundation. Omdat je met concealer oneffenheden wegpoetst is concealer vaak wat lichter van kleur. Soms ook oranje (om donkere circels onder je oog mee te camoufleren) en soms ook wat groener (om rode vlekjes mee te camoufleren). Concealer gebruik je om te corrigeren en om je teint te egaliseren, maar heeft dus vaak een kleur die niet je exacte huidskleur is. Als je er dan vervolgens een laagje foundation over aanbrengt maak je het geheel weer egaal.

bold-tight-brows_08Soms heb je vlekjes en littekens die hardnekkig zijn, waardoor die delen van je gezicht extra dekking nodig hebben. Je kunt dan het beste over de foundation heen wat concealer aanbrengen op een deppende manier. Als je het goed blend met de foundation ziet het er uiteindelijk ook weer mooi egaal uit. Ook als je concealer wilt gebruiken om te shapen moet je deze over je foundation heen aanbrengen.

Het antwoord op deze vraag is dus dat je concealer zowel onder als over je foundation kunt aanbrengen, maar gebruik je kleurcorrigerende concealer (oranje, paars, groen), dan kun je deze het beste onder de foundation aanbrengen omdat je het anders gaat zien. Ga je shapen met concealer dan moet dit juist over de foundation heen.

4. waarom geeft mijn mascara stipjes onder mijn oog?

cils-denfer-mascara-13Op deze vraag heb ik eerlijk gezegd geen keihard antwoord met keiharde bewijzen, maar ik heb zo in de loop der jaren ervaring opgedaan waardoor ik wel een beetje een idee heb waarom dit soms gebeurt. Het is de combinatie van je foundation met mascara op je onderste wimpers. Sommige foundation is wat vettig en als je vrij lange onderste wimpers hebt dan gaan bepaalde mascara’s vlekken, zelfs al zijn ze waterproof.

Ik heb hier heel erg last van, vooral als de foundation ‘vochtig’ wordt aangebracht (bijvoorbeeld met een beautyblender) en als de mascara zelf ook wat nattig is krijg ik binnen no-time stipjes onder mijn ogen. Maar ook met mijn Armani Luminous Silk foundation en Guerlain Cils d’Enfer waterproof mascara krijg ik in de loop van de dag vlekjes. De beste oplossing is om gewoonweg geen mascara op je onderste wimpers aan te brengen, of om net zo lang door te gaan met zoeken naar de perfecte foundation/mascara combinatie die niet afgeeft.

5. wanneer in mijn skincare routine breng ik een masker aan?

glamglow-maskHet beste moment om een masker aan te brengen is na het scrubben. Scrub je niet, dan na het reinigen en nog vóór de tonic. Nadat je je huid hebt gescrubt kan een eventueel masker  je huid een lekkere oppepper geven! Maskers zitten vaak ramvol goede ingrediënten die – zeker na een scrubbeurt – tot in de diepere lagen van je huid kunnen doordringen. Daar kunnen ze je huid voeden, kalmeren, nieuwe celgroei stimuleren of onzuiverheden verwijderen, afhankelijk van het masker dat je gebruikt. Hieronder de volgorde nog even op een rijtje;

 1. cleanser
 2. scrub/exfoliant
 3. masker
 4. tonic
 5. serum
 6. creme

Hier hoef je je natuurlijk niet per se aan te houden, maar deze volgorde houd ik zelf wel altijd aan omdat ik het een logische volgorde vind die gebaseerd is op je huidconditie. Meer gedetailleerde informatie over de juiste skincare routine volgorde lees je hier.

6. hoe breng ik bronzer aan?

bronzer-finishVoor een natuurlijke gebronsde look raad ik je aan om bronzer aan te brengen op de plekken waar de zon je normaal gesproken het eerst bruint. Dat zijn dus de delen van je gezicht die uitsteken. Nu moet je niet als een gek bronzer op je neus gaan poederen (want ja, die steekt toch uit?!) want met een bronzer kun je tegelijktijd een beetje shapen en mooie schaduwen aanbrengen in je gezicht.

bronzer apply 3Het makkelijkste trucje is om het getal ‘3’ aan te brengen aan beide kanten van je gezicht. Je begint bij je voorhoofd en gaat dan in een boog naar je jukbeenderen en vervolgens in een boog naar beneden langs je kaaklijn. Dit doe je aan beide kanten. Nog steeds pips? Breng dat een ietsiepietsie bronzer aan in het midden van je voorhoofd bij je haargrens en een klein vleugje op je neusbrug en eventueel op je kin.

shimmer-bricksHet meest natuurlijke effect krijg je met een matte bronzer, maar houd je van een mooi glansje dan zou ik er een kiezen met een subtiel shimmertje. Ik kan jullie sowieso de Bobbi Brown shimmer bricks in de kleur bronze aanraden, die ik hierboven draag. Sommige bronzers zijn heel erg glitterig en dit staat mooi op je jukbeenderen, maar wat minder op je voorhoofd, neus en kin, dus houd hier rekening mee. Ook is het verstandig om een bronzer te kiezen die niet te oranje is.

bobbi-brown-shimmer-bricks-bronze7Je kunt bronzer aanbrengen met een blush brush of een hele grote poederkwast, maar zelf geef ik de voorkeur aan een stipling brush omdat je hiermee een vleugje kleur aanbrengt waardoor de bronzer subtiel wordt aangebracht en mooi overloopt in mijn huid. Als ik de bronzer wat meer wil aanzetten kan ik de kleur gemakkelijk opbouwen. Mocht je altijd een vlekkerig resultaat krijgen probeer dan eens een stipling brush. Wat ook mogelijk is, is dat je foundation nog een beetje plakkerig is waardoor poederproducten niet soepel en egaal kunnen worden aangebracht. Lees hier meer over het aanbrengen van bronzers.

7. hoe blijven mijn wimpers de hele dag in de krul?   

perfect-gekrulde-wimpersHeb jij net als ik van die kaarsrechte paardenwimpers? Dan kun je ze alleen krullen krijgen met een wimperkrultang. Eventjes spannend als je deze voor het eerst gebruikt (het lijkt immers net een martelwerktuig), maar oefening baart kunst. Hoe je je wimpers perfect in de krul krijgt leg ik uit in deze blogpost.

Wees niet bang om de tang een volle minuut vast te knijpen en eventueel kun je ook je föhn op de tang zetten om deze te verwarmen, want met hitte krijg je er nog beter een krul in. Pas alleen op dat je je oogleden niet brand aan het ijzer!

cils-denfer-mascara-06Waterproof mascara’s staan erom bekend de krul het beste vast te houden. De waterproof formule is over het algemeen wat harder en omdat het je wimpers als ware ‘sealed’ blijft de krul er beter inzitten dan bij normale mascara’s. Het is even zoeken naar de juiste mascara, want sommige verzwaren je wimpers alsnog waardoor de krul er weer uitzakt. Mijn persoonlijke favoriet is Guerlain Cils d’Enfer, maar dat is wel een prijzig exemplaar. Ik ben helaas nog geen budget waterproof mascara tegengekomen die mijn wimpers zo mooi krult en verlengt zonder uitzakken.

Zo, dit was een kleine greep uit de veelgestelde beauty- en make-up vragen. Ik hoop dat jullie verder op weg kunnen met mijn antwoorden. Als je hier en daar nog wat wilt aanvullen en tips hebt voor de andere Beautylabbers, laat het dan gerust weten bij de comments. Ook als je andere beautyvragen hebt kun je ze bij de comments neerzetten, zodat ik een vervolgpost kan maken.

Wat is jouw ultieme beauty- of make-up vraag? Wat heb je je nou altijd al afgevraagd?

Until next time,
Serena Verbon

Volg:

76 Reacties

 1. Ellen Roses Bow
  29 februari 2016 / maandag, 29 februari 2016

  Haay,

  Ik keek laatst een paar make up stash filmpjes op Youtube en hoorde een paar keer dat ze make up hadden gekregen bij een tijdschrift/ magazine.. Nu vroeg ik me af welk magazine dat is??!!

  De filmpjes kan ik niet meer terug vinden dus ik dacht ik vraag het hier!

  Alvast bedankt!
  xoxoxo Ellen

 2. Danièla
  7 december 2014 / zondag, 7 december 2014

  Heey,
  ik hou enorm van je blog en vind dit ook een geweldig artikel!
  Ik zoek al een tijdje naar een goede concealer.
  Ik gebruikt enkel een getinte dagcrème, nog lichter als een bb-crème. Ik zoek een geschikte concealer voor kleine kleur verschillen en donkere kringen en van tijd tot tijd voor een klein puistje. Welke kan je me aanraden?
  Dank u! Keep on going

 3. Maxime
  7 oktober 2014 / dinsdag, 7 oktober 2014

  Bij welk licht maak je jezelf op als het buiten donker is? Ik maak me nu op in het licht van m’n bureaulamp maar als ik dan vervolgens in de spiegel kijk vraag ik me altijd af wat ik op m’n hoofd heb gesmeerd haha

  • Missy12
   23 december 2014 / dinsdag, 23 december 2014

   Ik sluit me bij deze aan! Als ik na het opmaken op mijn kamer in het daglicht kom, blijf ik soms nog net niet dood;)

 4. Judith
  5 oktober 2014 / zondag, 5 oktober 2014

  Een tip om geen vlekjes onder je ogen te krijgen van je mascara, is om de Clinique Bottom Lash mascara te gebruiken. Sinds ik die gebruik heb ik er nooit meer last van! 🙂

 5. yvonne
  4 oktober 2014 / zaterdag, 4 oktober 2014

  wat een handig artikel weer. Dankjewel!

 6. Esra
  4 oktober 2014 / zaterdag, 4 oktober 2014

  Nog een tip voor het krullen van je wimpers: als je je krultang opwarmt met je fohn en daarna ermee gaat krullen je wimpers dan blijven ze veel mooier en langer gekruld! ❤️

  • yvonne
   4 oktober 2014 / zaterdag, 4 oktober 2014

   dat zegt Serena toch ook in dit artikel?

 7. Natasja
  4 oktober 2014 / zaterdag, 4 oktober 2014

  Bronzer óp je jukbeenderen?!

 8. Amber
  4 oktober 2014 / zaterdag, 4 oktober 2014

  Dat van vraag 4 heb ik ook iedere dag. Say what, ik heb net zelfs boven mijn oogleden.. En dan kijk ik thuis in de spiegel nadat ik de hele dag heb gewerkt, en niemand zegt het even haha! Ik word er best onzeker door, en tot nu heb ik nog nooit een goede mascara gevonden waar ik het niet bij heb. Maar hoe langer je wimpers, hoe erger het is, soms kijk ik echt 5x per dag in de spiegel alleen al voor die irritante vlekjes!

 9. batul
  4 oktober 2014 / zaterdag, 4 oktober 2014

  Ik heb zelf ook kaarsrechte paardenwimpers en gebruik de Catrice Allround waterproof mascara. Het houdt de krul goed vast de hele dag door. Ik gebruik het al een jaar en ben er super blij mee!! Dus een goede budget versie!

 10. Manon
  3 oktober 2014 / vrijdag, 3 oktober 2014

  Leuke en duidelijke post Serena ☺
  Wat ik me afvraag bij vraag 5, wanneer kun je het beste stomen tussen die stappen door?

 11. Natascha
  3 oktober 2014 / vrijdag, 3 oktober 2014

  Leuk artikel weer!
  Ik heb zelf de wonderlash waterproof mascara van Oriflame. Is een goede mascara die je wimpers mooi vormt en niet te zwaar is zodat het uitzakt. En hij is echt wel low budget!

 12. Shelley
  3 oktober 2014 / vrijdag, 3 oktober 2014

  Als je last hebt dat je mascara afgeeft op je oogleden, ook al heb je het goed afgepoederd. Dat ligt eraan dat je ‘vette’ oogleden hebt. Een 38 graden mascara is dan de uitkomst, deze mascara verwijder je met 38 graden water. Hij is vetproof en je kan er ook mee het water in. Waterproof mascara heeft namelijk geen zin die zijn WATER proof en niet vetproof! Clinique en Sensai hebben zo’n mascara.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *