Skincare Routine: welke volgorde?

Op skincaregebied bestaan er talloze verschillende soorten producten. Reinigende facewash, reinigingsmelk, pads, tonic, lotion, foaming scrubs, maskertjes, cremes, serums, scrubbende en schuimende gel… Pffff! Door de bomen zien we het hele bos gewoon niet meer staan. Er is zo ontzettend veel en soms hebben producten een overlappende werking, dus hoe weet je nu of je niet te veel producten gebruikt en of je het wel in de juiste volgorde gebruikt?


Mijn tante, Mirjam Volp, is meer dan 40 jaar werkzaam bij Douglas (filiaal Vredenburg in Utrecht) en is vooral gespecialiseerd in huidverzorgingsproducten. Ze heeft me verteld dat een goede skincare routine uit minimaal 3 stappen bestaat, ongeacht de leeftijd;

 1. reinigen
 2. neutraliseren
 3. beschermen/moisturizen
Mirjam vertelt:
“Ten eerste reinig je tweemaal per dag je gezicht, ‘s ochtends en ‘s avonds. De eerste stap is reinigen. Dit kan met een facial soap, foaming cleanser etc. De reinigende bestanddelen verhogen de pH van je huid, vandaar dat het soms ook een beetje droog aanvoelt. De volgende stap is daarom een tonic. Vaak denkt men dat tonic een soort extra reiniging is, ze zien het als dubbelop en slaan het dus over terwijl het juist heel belangrijk is. Tonic brengt de pH van je huid namelijk weer in balans. Het neutraliseert, beschermt en verkleint  je poriën. Een onmisbare tweede stap, die ook nog eens de laatste restjes vuil kan verwijderen. De derde en laatste stap is beschermen en moisturizen. Dit doe je met een creme.”


Maar goed, zoals ik al aangaf zijn er talloze verschillende huidverzorgingsproducten op de markt en hoe zit het dan als je ook een maskertje wilt gebruiken? Of nog even extra wil scrubben? En wanneer breng je een serum aan? Volgens mijn tante is de volgorde dan als volgt;
 1. cleanser
 2. scrub/exfoliant
 3. masker
 4. tonic
 5. serum
 6. creme

Een scrub of masker komt dus NA het reinigen en VOOR de tonic. Als je een reinigende scrub gebruikt is dat eigenlijk een combinatie van stap 1 en 2 en kun je hierna dus meteen door naar stap 3 of 4. Het is niet nodig om na een reinigende scrub nog eens extra te scrubben. Hieronder leg ik even in het kort de stappen uit en waarom deze volgorde wordt aangehouden als richtlijn. Richtlijn, want niets is verplicht. Als jij liever je creme aanbrengt voor je serum, of als jij liever eerst een masker aanbrengt en vervolgens scrubt, moet je dat natuurlijk helemaal zelf weten. What works for you, works for you! ;)

1. Cleanser
De eerste stap waarmee we beginnen is het reinigen van onze huid. Gedurende de dag wordt onze huid blootgesteld aan vuil uit de lucht (sigarettenrook, luchtverontreiniging) en ook produceert onze huid talg, zweet en resten als resultaat van onze huidstofwisseling. Daarbij dragen we nog concealer, foundation, blush en bronzer (and who knows what more!). De verleiding is groot om soms zonder je gezicht te reinigen je nest in te duiken, en geloof me ik heb mezelf daar vaak genoeg schuldig aan gemaakt!

Toch is het echt verstandig om dit wél te doen, aangezien de huid zich gedurende de nacht (dus tijdens je beautysleep) herstelt. Als er nog vuil en make-up op je huid zit dan kan je huid minder goed ‘ademen’ zoals men dat in de volksmond noemt. Wat hiermee bed

oeld wordt is dat er geen goede gaswisseling meer kan plaatsvinden tussen de huid en de buitenlucht, resulterend in een huid met verstoppingen. Een verstopte huid straalt minder, oogt minder fris en heeft tevens een hogere kans op puistjes. De huid aan het einde van de dag reinigen klinkt logisch, maar waarom doen we dit ook in de ochtend? Nou, terwijl je huid ‘s nachts ‘aan het werk’ is produceert het afvalstoffen als resultaat van onze huidstofwisseling. Bovendien zweet je ook altijd een beetje in je slaap (en soms iets meer als je een wilde droom hebt, of een wilde nacht *wink wink*). Dat willen we er dus ook allemaal afhebben in de ochtend, zodat we de dag met ‘een schone lei’ kunnen starten.

Reinigen kan met verschillende producten. Er bestaan speciale facial soaps, Black African Soap, er is reinigingsmelk, facewash, reinigingsgel, reinigingspads, reinigingsdoekjes, reinigingsfoam, cleansing oil en ga zo maar door. Het is de eerste stap om zoveel mogelijk vuil van het huidoppervlak te verwijderen.

 2. Scrub
Nadat het oppervlakkige vuil (moet je mij horen, het lijkt wel een wasmiddelreclame) is verwijderd, kun je eventueel je huid scrubben of exfolieren om de bovenste laag van je dode huidcellen te verwijderen. Er bestaat nogal wat verwarring over scrubben en exfolieren, want is dit nu hetzelfde? Zelf zie ik scrubben als iets wat je doet met ‘voelbare’ deeltjes en exfolieren als iets wat je doet met fruitzuren of andere ‘stoffen’ die je niet zo zeer voelt, maar die de dode huidcellen losweken. Het is maar net waar jij de voorkeur aan geeft.

Het verwijderen van de bovenste laag huidcellen zorgt dat de nieuwe huidcellen zichtbaar worden en dat alles wat je erna doet tot dieper in je huidlaag kan dringen. Ook stimuleert scrubben de bloedsomloop waardoor je een glowy skin krijgt. Scrubben maakt je huid frisser en lekker zacht. De celcyclus van je huid duurt zo’n 3 tot 4 weken en scrubben kan je huidcellen stimuleren zich sneller te vernieuwen, waardoor de celcyclus wordt verkort en eventuele littekens en oneffenheden sneller vervagen. Scrub echter niet te vaak, want anders kan je huid de aanmaak van nieuwe cellen niet bijhouden, resulterend in een dunnere huid (en we hebben onze huid juist nodig voor bescherming). De celcyclus van een oudere huid duurt gemiddeld wat langer en daarom kan deze huid vaker gescrubt worden dan een jongere huid. Over het algemeen zegt men dat je een huid niet vaker dan tweemaal per week zou moeten scrubben, maar dat verschilt dus per huidtype en heeft ook met je leeftijd te maken.


3. Masker
Nadat je je huid hebt gescrubt kan een eventueel masker  je huid een lekkere oppepper geven! Maskers zitten vaak ramvol goede ingrediënten die – zeker na een scrubbeurt – tot de diepere lagen in je huid kunnen dringen. Daar kunnen ze je huid voeden, kalmeren, nieuwe celgroei stimuleren of onzuiverheden verwijderen, het hangt natuurlijk van het soort masker af.

4. Tonic
Nadat je het masker hebt verwijderd – vaak met warm water – is het tijd om de pH van je huid in balans te brengen, de laatste maskerresten van je gezicht te verwijderen en om de poriën weer iets te verkleinen, want vaak heeft een tonic een astringente werking. Een tonic is niet alleen nodig om de huid weer te neutraliseren, ook zorgt een tonic ervoor dat alles wat je hierna op de huid smeert beter wordt opgenomen.

5. Serum
Een serum is eigenlijk een hele geconcentreerde emulsie die je optioneel naast je gewone dag- en nachtverzorging kunt gebruiken. Een serum is niet noodzakelijk, maar soms heeft een huid iets extra’s nodig en dan biedt een serum vaak uitkomst. Je hebt verschillende soorten serums, zelf gebruik ik graag een serum die mijn pigmentvlekken sneller laat verdwijnen. Een serum is een soort goedje bomvol goede en sterk geconcentreerde ingrediënten die de huid tot diep in de huidlagen opneemt.


6. Creme
Om de huid te beschermen en te moisturizen is de laatste stap van de skincare routine vaak een creme. Overdag een creme met eventueel SPF om je huid te beschermen tegen de schadelijke UV stralen. ‘s Nachts een creme die extra voedend is en voorkomt dat je huid uitdroogt en hierdoor zijn werk minder goed kan doen. Naast beschermen en voeden bevat een creme vaak ook nog eigenschappen die je kunt aanpassen aan je huidtype en leeftijd. Zo gebruiken dames van 25 jaar en ouder vaak anti-age cremes die de eerste tekenen van huidveroudering moeten tegengaan. Denk aan het voorkomen van rimpels, pigmentvlekken, slappere huid, etc. Hoe ouder de huid, hoe meer de huid eigenlijk nodig heeft (omdat de werking van de huideigen stoffen verminderd) en daarom is het aan te raden om om de zoveel jaar over te stappen op een vollere creme (en daarmee bedoel ik een creme met steeds meer werkstoffen). Ben je nog jong, beneden de 20 jaar, dan is een hydraterende creme vaak al genoeg om je huid te moisturizen en te beschermen. Je eigen huid bezit op die leeftijd namelijk nog genoeg werkstoffen die niet per se aangevuld hoeven te worden met een creme.

Naast bovenstaande 6 stappen zijn er nog veel meer verschillende huidproducten op de markt, maar omdat er zo veel is kan ik niet overal over schrijven. Mocht je na het lezen van dit artikel nog vragen hebben over de volgordes van het aanbrengen van skincareproducten, laat het dan vooral even weten in de comments en dan zal ik proberen je vraag te beantwoorden.

Mocht je je trouwens afvragen wanneer in deze volgorde je het beste je gezicht kunt stomen, dan is dat net voor of net na de scrub, ik lees verschillende verhalen. Ik heb een tijdje terug een leuk artikel over stomen geschreven, die kun je hier teruglezen.

Ik hoop dat jullie nu iets meer inzicht hebben gekregen in de ‘juiste’ volgorde van huidverzorging en ook begrijpen waarop deze volgorde gebaseerd is. Ik ben heel benieuwd naar jullie routine. Sta jij stappen over? Of maak je juist te veel stappen?

Until next time,
Serena Verbon

 

Volg:

205 Reacties

 1. Nikki
  17 oktober 2019 / donderdag, 17 oktober 2019

  Hebben jullie misschien ook tips welke producten dan zijn aan te raden? Veel mensen gebruiken enorm veel producten in hun routine en vaak best duur, dat kan ik als student nog niet haha. Dus ik zoek producten die goed zijn, maar niet mega duur. Tips zijn zeer welkom!

 2. 14 september 2018 / vrijdag, 14 september 2018

  Leuk artikel! Zeker interessant om te lezen om te weten te komen wat de beste producten zijn voor skincare. Zelf werk ik in mijn schoonheidssalon altijd met biologische producten.

 3. ELINE
  26 september 2017 / dinsdag, 26 september 2017

  Hi Serena, welk serum tegen pigmentvlekken (hyperpigmentatie) werkt in jouw ervaring? Groetjes, Eline

 4. Kimm
  27 augustus 2017 / zondag, 27 augustus 2017

  Hoiii, zo fijn dat (bijna) al mijn vragen worden beantwoord door deze blog😂🙏🏻 Maar mijn laatste vraag is: waarvoor kun je misselaire(K weet niet of ik het goed schrijf) water gebruiken? Alvast bedankt
  Xxx trouwe fan

  • Josine
   15 maart 2018 / donderdag, 15 maart 2018

   Miccelair water is een reinigingsproduct!

 5. Izzy
  14 mei 2017 / zondag, 14 mei 2017

  Bedankt voor deze goede informatie, ik wist de volgorde voor scrubben-masker niet zeker meer. Ik wil graag beter voor mijn huid zorgen. Ik ben ernstig ziek en slik veel medicijnen daar lijdt mijn huid erg onder. Door sterke vaatverwijders heb ik wat couperose op mijn wangen en dat vind ik erg vervelend. Ook beginnen mijn mondhoeken iets te hangen. Rimpels heb ik echter bijna niet en gek genoeg blijven mensen mij vaak 10-12 jaar jonger schatten en de afgelopen 2 jaar moest ik me 2 keer legitimeren bij het kopen van sigaretten en ik ben 38. Maar dat vind ik natuurlijk niet erg hahaha hoop dat het Zo blijft hahaha.
  Maar heeft u ms tips voor de milde couperose, hangende mondhoeken en grote porien? Mogen ook natuurlijke middeltjes zijn of oefeningen?
  Groetjes Izzy

 6. Milotte
  12 januari 2016 / dinsdag, 12 januari 2016

  En dan ‘s avonds 1 keer in de zoveel dagen scrub.

 7. Milotte
  10 januari 2016 / zondag, 10 januari 2016

  Hallo,

  Wat doet je tante voor werk?

  Ik houd sowieso deze routine aan vanaf de eerste keer dat ik scrub en tonic gebruik. Mijn ochtend skincare routine is:

  1. Cleanser
  2. Cremè.
  3. Make-up

  Mijn avond skincare routine is:

  1. Make-up remover
  2. Face Wash
  3. Tonic.
  4. Crème

 8. maud
  16 oktober 2015 / vrijdag, 16 oktober 2015

  Dankje voor je super blog ik snap nu zoveel meer van het reinigen van de huid ik heb binnenkort een solicitatie bij rituals maar kon sommige producten niet plaatsen.

  Met vriendelijke groeten
  een tevrden lezer!!!

 9. Tosjaa
  24 december 2014 / woensdag, 24 december 2014

  Fijn zo’n overzicht!
  Maar nu vroeg ik mij wel af waar in het rijtje stomen komt..
  Ik heb namelijk van lush wat producten gekregen (reiniging, stoom blokjes en masker). Maar op welke volgorde kan ik dat het beste gebruiken?
  Alvast bedankt!
  Xx

  • Yara
   5 januari 2015 / maandag, 5 januari 2015

   Eerst het blokje dan de masker :)
   Door de stoom verwijden je poriën waardoor het masker beter door je huid wordt opgenomen

 10. Rowena
  2 december 2014 / dinsdag, 2 december 2014

  Erg goede blog!

 11. sanne
  10 augustus 2014 / zondag, 10 augustus 2014

  Ik stel de vraag hier ook nog een keer. Stel je wilt douchen, wanneer kun je dit dan het beste doen? Voor het gebruiken de de tonic of erna?

  • devi
   20 augustus 2014 / woensdag, 20 augustus 2014

   Ja dit wil ik ook wel weten, want ik douche elke avond.

  • Anne
   29 juli 2016 / vrijdag, 29 juli 2016

   Als ik het goed heb erna, de tonic zorgt ervoor dat de kalk en chloor die het water op je heeft achtergelaten goed verwijderd worden en je huid schoon wordt.

 12. Mariska
  9 augustus 2014 / zaterdag, 9 augustus 2014

  Hoi Serena!

  Allereerst wil ik graag zeggen dat ik je website/blog erg fijn vind om te lezen! Alle extra informatie die je geeft over bepaalde producten qua werking en geschiedenis vind ik super om te weten en heb ik ook echt wat aan! Ik mis het vaak bij andere bloggers ;-) Daarnaast ben ik erg blij met dit artikel omdat het voor mij ook veel vragen heeft beantwoord en ik nu eindelijk eens goed en gericht gezichts producten heb kunnen kopen en begrijp wanneer ik wat moet doen. Ik heb ook na een review over La Roche Posay ervoor gekozen om die producten eens te proberen nadat ik al zooo veel verschillende dingen geprobeerd heb in de loop der jaren. We schelen ook nauwelijks qua leeftijd dus dat is voor mij wel een plus als je kijkt naar soort huid etc.
  Nou.. Heel stuk! Haha maar dankjewel dus voor je fijne blog! Je hebt er een fan bij!

  Xx Mariska

 13. Roos
  29 juli 2014 / dinsdag, 29 juli 2014

  Hoi Serena 3de keer…
  nu moet ik ‘m hebben.
  s’avonds:
  1. reinigen met reinigingsmelk
  2. (zaterdag) masker
  3. tonic
  4. verzorgende creme gel
  5. nachtcreme

  s’ochtends:
  1. reinigen met reinigingsmelk
  2. tonic
  3. verzorgende creme gel
  4. dagcreme
  en daarna mijn make-up. (mascara en eyeliner)

  is dit de goede volgorde ^ ?
  of moeten er dingen omgedraaid worden, wil het graag horen!

  xoxo Roos

 14. Roos
  29 juli 2014 / dinsdag, 29 juli 2014

  hoi Serena,
  mijn vorige berichtje klopte niet helemaal..
  s’avonds heb ik als volgorde
  1. reinigen met hema reinigingsmelk
  2. (op zaterdag) een masker
  3. verzorgende creme gel
  4. tonic
  5. nachtcreme

  s’ochtends:
  1. reinigen met hema reinigingsmelk
  2. verzorgende creme gel
  3. tonic
  4. dagcreme
  en dan mascara en eyeliner.

  is dit een goede volgorde?

 15. Roos
  29 juli 2014 / dinsdag, 29 juli 2014

  hoi Serena,
  ik heb als volgorde s’avonds:

  1. reinigen met hema reinigingsmelk
  2. (op zaterdag) een masker (alleen s’avonds)
  3. tonic
  4. verzorgende creme gel
  5. nachtcreme

  s’ochtends:

  1. reinigen hema reinigingsmelk
  2. tonic
  3. verzorgende creme gel
  4. dagcreme

  is dat een goede volgorde of moeten 3 en 4 worden om gedraaid?
  help pleas!

 16. Lisa
  27 juli 2014 / zondag, 27 juli 2014

  Hoi Serena,
  Ik heb een vraag en kan het dus nergens vinden.
  Bij de eerste stap (het reinigen) kan ik dan in plaats van een fase wash ook een wasgel gebruiken?

 17. Bianca
  20 juni 2014 / vrijdag, 20 juni 2014

  Hallo Serena!

  De laatste tijd heb ik erg last van acne. Heb het vermoeden dat dit komt door hormonale schommelingen en stress (vooral in hals). Toch probeer ik goed schoon te houden met reinigingsmelk en lotion van Biodermal. Mijn huid is erg gevoelig, snel trekkerig en rood en probeer zo goed mogelijk te reinigen.

  Nu heb je het in het stuk “Skincare Routine Guideline” van 13 mei 2014 en een andere videoblog over dat jij reinings OLIE gebruikt. Nu is mijn vraag:

  Maakt dit de huid niet erg vet? En is dit geschikt voor mijn huidtype? Reinigt olie misschien beter dan melk?

 18. Sofie
  15 mei 2014 / donderdag, 15 mei 2014

  Welke oogmakeupremover kan ik het beste gebruiken?
  Ik heb nu een oogmakeupremover waarmee ik veel moet wrijven, garnier oogmakeupremover voor waterproof makeup.

 19. Rozenn
  7 maart 2014 / vrijdag, 7 maart 2014

  heeii ik had even een vraagje over het exfolieren en reinigen van de huid, ik dacht altijd dat als je eerst je gezicht exfolierde en daarna pas je facewash gebruikt je facewash dieper en beter kon reinigen, omdat je poriën door het scrubben dan open staan. Klopt dit of kun je beter de volgorde doen die in het artikel staat?
  xx rozenn

 20. Yasmin
  3 november 2013 / zondag, 3 november 2013

  Dag Serena,
  Wauw wat een fantastisch artikel! Je hebt mij hiermee echt super geholpen!
  Nu had ik wel nog een vraagje ivm met aparte oogverzorging. Nu heb je bij het reinigen, serum en creme ook nog aparte oogproducten.
  Ik heb bvb het serum van estee lauder (advanced night repair) met het bijhorend oogserum. Is het nadien dan nog nodig om ook een aparte oogcreme te smeren?
  Alvas bedankt voor je antwoord!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *