How-to: Bronzer

Nu de zon zich steeds minder laat zien en onze huidjes alsmaar bleker en bleker worden kun je de volgende dingen doen om toch een gebruinde huid te krijgen:

 • Op vakantie gaan
 • Onder de zonnebank liggen
 • Een spraytan sessie boeken
 • Jezelf insmeren met zelfbruiner
 • Poederen met bronzer

De snelste, goedkoopste én veiligste oplossing is natuurlijk poederen met bronzer, en daar wil ik vandaag wat dieper op ingaan. Want als je de juiste kleur kiest voor jouw huid én het goed weet aan te brengen zal niemand verschil zien tussen een laagje bronzer en een weekje vakantie aan de Costa del Sol.

De kleur
Sommige bronzers hebben een oranje ondertoon en wanneer je een natuurlijk zongebruind effect wilt bereiken zijn deze bronzers een no-go. Niet dat oranje bronzers niet mooi zijn, maar het meest natuurlijke effect verkrijg je met bronzers die een warme gouden gloed hebben zonder een vleugje oranje. Kies liever voor lichte, caramelbruine tinten. Ben je heel blank kies dan voor beige kleuren met goud/roze ondertonen. Ben je getint (zoals ik) kies dan voor een bruine kleur met een gouden ondertoon.

Hieronder een paar ladies met oranje bronzers:

Het pigment
Bronzers zijn er in alle kleuren, variërend van heel licht naar heel donker, voor elke huidskleur wat wils. De ene bronzer is gepigmenteerder dan de andere, dus ook al lijkt een kleur soms heel donker, wanneer de bronzer niet zo gepigmenteerd is kan hij juist erg mooi staan op jouw huid. Het is dus altijd een kwestie van swatchen in de winkel. Het liefst laat je de bronzer aanbrengen door een medewerker, om meteen het effect goed te kunnen zien.

Eén van de populairste bronzers zijn de Terracotta bronzers van Guerlain. Zelf heb ik een van de lichtere kleuren, No 01. Omdat de bronzers van Guerlain best goed gepigmenteerd zijn is dit voor mijn huid voldoende.

De textuur
De meeste bronzers komen in pressed powder-vorm, maar er bestaan ook bronzers in vloeibare of creamy vorm. Vooral voor mensen met een droge huid is dit erg fijn. Ook deze bronzers zijn op te bouwen (van een subtiel weekendje Côte d’azur naar twee weken wintersport). Omdat ik een vette huid heb gebruik ik altijd poeder, dus ik heb helaas geen ervaring met vloeibare bronzers. Wel weet ik er een aantal te noemen, mocht je geïnteresseerd zijn.

Of, je maakt zelf een vloeibare bronzer van je oude restje poederbronzer!

De finish
De meeste bronzers bevatten subtiele shimmers, maar de laatste tijd komen er steeds meer matte bronzers op de markt. Zo heeft Guerlain een assortiment bronzers met zowel matte als shimmery finishes, maar ook budgetmerken als Essence en Catrice hebben matte bronzers. Evenals Rimmel, E.L.F., M.A.C. Cosmetics (matte blushes) en Too Faced.

Probeer in elk geval bronzers met grovere glitters en shimmers te vermijden, want de zon zorgt alleen voor een kleurtje en niet voor een stortvloed aan glitters (behalve als je Edward Cullen heet, hehe). Het meest natuurlijke effect bereik je met een matte bronzer, maar ik moet zeggen dat ik het ook wel erg mooi vind wanneer er een subtiel shimmertje in verstopt zit dat zorgt voor een mooie glow op mijn wangen. Het is maar net wat je zelf mooi vindt!

Hieronder links Jennifer Lopez met een subtiele shimmer wat zorgt voor een glowy skin. In het midden Kim Kardashian met een matte finish voor een natuurlijk sunkissed effect. En rechts een model met een bronzer met veel shimmers en glitters.

Het aanbrengen
Als je eenmaal de juiste bronzer hebt gevonden (juiste kleur, juiste textuur, juiste pigment en juiste finish) is het ook belangrijk dat je de bronzer goed aanbrengt. Omdat de zon voornamelijk de uitstekende delen in je gezicht bruin zal maken (jukbeenderen, neusbrug, slapen en gedeelte voorhoofd) wordt bronzer daarom ook op deze plekken aangebracht. Probeer het puntje van je neus te vermijden, vooral wanneer er wat shimmers in je bronzer zitten.

Wat de meeste mensen in feite doen is het aanbrengen van het getal ‘3’. Ik heb hieronder nog een oude foto gevonden waarin je goed kunt zien welk gedeelte van je gezicht dat is:

Je begint bij de zijkant van je voorhoofd en werkt dan langzaam naar je kin toe, in twee grote bogen, en daarna in hetzelfde figuur weer omhoog. Herhaal deze stap net zo lang tot dat jij de perfecte bronsteint hebt gevonden die bij jouw huidtype en wensen past.

Je concentreert je dus vooral op zijkant voorhoofd, slapen, wangen, jukbeenderen en de kaaklijn. Wat ik zelf nog altijd doe is een vleugje bronzer aanbrengen op mijn neusbrug, puntje van mijn kin en het midden van mijn voorhoofd, maar de delen die onder het getal 3 vallen zet ik zwaarder aan.

Niet te veel…
Wat je in elk geval in je achterhoofd moet houden is dat je niet té veel bronzer aanbrengt. Hoe mooi jouw bronzer ook is, als je te enthousiast met de bronzer bent is het natuurlijke effect weg en dat is nu juist wat je wilde bereiken! Probeer jezelf dus altijd op te maken bij goed daglicht. Ik weet dat het nu al donker is wanneer de meeste mensen opstaan, dus zorg voor goede belichting en een duidelijke spiegel.

Don’t be like Lindsay Lohan.

The tools
Kies een kwast die niet te groot is, maar ook niet te klein. Te grote kwasten zijn lastig te hanteren wanneer je alleen bepaalde gedeeltes wilt bedekken met bronzer. Te kleine kwasten brengen al snel te donker aan omdat ze compacter zijn, waardoor je heel veel moet blenden om het er natuurlijk uit te laten zien.

Persoonlijk denk ik dat je daarom het beste een (kleine) blushkwast of een stippling brush kunt gebruiken. Een stippling brush is vooral handig wanneer je slechts een vleugje bronzer wilt aanbrengen of wanneer je bronzer wat sterker gepigmenteerd is. Wil je tegelijkertijd bronzer aanbrengen en shapen, kies dan voor een schuine blush brush.
Bedenk dat bovenstaande tips slechts richtlijnen zijn, geen regels. Met deze tips probeer ik jullie op weg te helpen wanneer je op zoek bent naar een (nieuwe) bronzer of wanneer je op zoek was naar applicatietips. Ben jij echter tevreden met jouw oranje bronzer vol glitters en breng je die het liefste aan met een oogschaduwkwast? So be it! Er gelden absoluut geen regels wanneer het om make-up gaat.

Wat is jouw favoriete bronzer? En waarom?

Until next time,
Serena Verbon

 

Volg:

131 Reacties

 1. Louu
  4 juni 2013 / dinsdag, 4 juni 2013

  Hee,
  Ik gebruik zelf ook de terracotta van Guerlain, en ik vind die erg fijn!
  ik smeer mezelf soms in met een getinte zelf bruiner, waardoor ik er al iets bruiner uitzie.
  Maar nu het zomer word ga ik het zeker nog meer gebruiken! wat ik altijd doe is:
  1. foundation ens.
  2. bronzer op ‘de’ plekken.
  3. met een klein beetje bronzer + poederkwast over mijn hele gezicht. Dan loopt het mooi over in elkaar!

  x Lou.

 2. 20 mei 2013 / maandag, 20 mei 2013

  Hey,
  Hier was ik echt naar op zoek!
  En kun je een bronzer ook in de zomer gebruiken?
  Zou je ook een keer misschien een video kunnen maken met een ‘natural look’?
  Xx jeanne

  • Serena
   Auteur
   21 mei 2013 / dinsdag, 21 mei 2013

   hi Jeanne, natuurlijk, vooral bronzers met shimmers zijn erg mooi in de zomer!
   Ik zal eens kijken voor een summer tutorial, thanks!

 3. Lucia
  15 november 2012 / donderdag, 15 november 2012

  ik gebruik altijd een grote fanbrush voor mijn bronzer, lekker lui 😉

 4. 9 november 2012 / vrijdag, 9 november 2012

  Super handig artikel! 🙂

 5. 9 november 2012 / vrijdag, 9 november 2012

  Handig artikel! Ik heb meestal een fase waar ik wel bronzer gebruik. Maar de laatste tijd doe ik het niet meer. Word misschien wel weer eens tijd! 😀

 6. silke
  9 november 2012 / vrijdag, 9 november 2012

  Wauw, deze tips zijn echt super.
  Ik had al een tijdje niet meer op je blog gekeken.
  Maar deze tips had ik net nodig en het ziet er echt goed uit als ik het aanbreng op die nummer 3 manier.

  Ga je blog weer goed in de gaten houden!!!

 7. Inge
  9 november 2012 / vrijdag, 9 november 2012

  Super handig weer!! Ik gebruik dagelijks een bronzer over mijn foundation heen voor de sunkissed glow 🙂
  Ik breng hem ook altijd in de 3 – vorm aan, maar begin dan bij mijn wangen en breng het vanaf daar verder uit over mijn gezicht in de vorm van een 3

  Als je net je kwast in de poeder hebt gedoopt zit er veel poeder op, als je dan begint op je voorhoofd kan het zijn dat er daar dan een hoop bronzer
  eindigt.. probeer dan maar die bruine vlek op een natuurlijke manier weg te werken.. 😉 op je wangen mag net wat meer zitten, icm met een blush,
  dus is het niet zo erg als daar wat meer zit!!

  xxx

 8. Sam
  8 november 2012 / donderdag, 8 november 2012

  Heel fijn en duidelijk! Meer van zulke artikels zouden geweldig zijn, misschien over oogschaduw enzo?

 9. 8 november 2012 / donderdag, 8 november 2012

  Ik gebruik vaak een dagcreme met een kleurtje! Ik heb een droge huid, dus dat vind ik wel handig. Eerst deed ik altijd eerst dagcreme op en daarna nog bronzer, maar dan ‘poedert’ het niet meer goed… Dus nu dagcreme met een kleurtje en vaak werk ik het later nog een keertje bij met bronzer van catrice.

 10. 8 november 2012 / donderdag, 8 november 2012

  Met wat bronzer zie je er vaak opeens veel gezonder uit 🙂

 11. Pien
  8 november 2012 / donderdag, 8 november 2012

  Voor de lente/zomer gebruik ik ” terre de soleil” mooie goedkope bronzer met glitters, en voor de herfst/winter gebruik ik “Bobbi Brown” in de kleur natural 🙂 love it both!

 12. lotte
  8 november 2012 / donderdag, 8 november 2012

  bij foto 1 is het echt enorm lelijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *