Hoe ik van mijn puistjes ben afgekomen

Een tijdje geleden plaatste ik een video en artikel over mijn huidige skincare routine, en het viel me op dat er veel kijkers en bezoekers zijn die last hebben van puistjes. Ik weet helaas maar al te goed hoe dit moet aanvoelen, want ook ik heb er sinds mijn 14e last van gehad. Ik voelde me er niet lekker door in mijn vel, heb van alles geprobeerd, veel geld uitgegeven, met de nodige frustratie en huilpartijen van dien. Waarom kon ik nu niet gewoon een mooie, egale huid hebben, net zoals alle andere meiden uit mijn klas?

Het leek me daarom goed om een apart artikel te wijden aan de manier waarop ik van mijn puistjes ben afgekomen. In de video hieronder vertel ik welke producten hebben gewerkt voor mij, en hoe ik in de loop der jaren heb ontdekt hoe ik het beste van mijn puistjes afkwam plus van de bijbehorende acné littekens.

Verhoornde huid
In de video vertel ik over mijn verhoornde huid. Heb je last van bultjes? Een soort puistje wat je niet uit kunt knijpen, en als je het wel probeert komt er amper iets uit, en maak je eigenlijk alleen maar je huid kapot. Als je er een gaatje in maakt met een naald en je knijpt, komt er een hard, wit bolletje uit. Dit heb ik, en volgens mijn huidtherapeut betekent dit dat ik een verhoornde huid heb; een huid die een dikkere dode huidcellaag heeft dan normaal, waardoor vuil en onzuiverheden niet goed uit de huid kunnen, en dus als ware ‘gevangen’ blijven in de huid. Dit veroorzaakt een mee-eter die onder zo’n stugge laag huid zit, dat je hem niet kunt uitknijpen. Misschien klinkt dit herkenbaar?

Salicylzuur
Een verhoornde huid kun je daarom het beste elke dag exfoliëren. En dat hoeft niet per se met scrubdeeltjes (liever niet, als je bijvoorbeeld ook last hebt van ontstekingen en wondjes), maar met bijvoorbeeld salicylzuur. Exfoliëren met salicylzuur gebeurt op een hele milde wijze. Salicylzuur remt de productie van prostaglandines, hormoonachtige stoffen die verantwoordelijk zijn voor de regulatie van pijn, koorts en ontstekingen in ons lichaam. Daarbij voorkomt salicylzuur infecties en schade aan onze bloedvaten. Precies wat een acne huid nodig heeft! De ontsteking remmen (want puistjes zijn eigenlijk gewoon ontstekingen) en tegelijkertijd onze bloedvaten gezond houden zodat ze niet gaan zwellen en bacteriën gaan verspreiden naar nabij gelegen weefsel. Daarnaast is salicylzuur een goede exfoliant. Het maakt de ‘lijmlaag’ tussen dode huidcellen los waardoor deze gemakkelijk wordt verwijderd. Bovendien dringt het de poriën diep binnen waar het reinigt en herstelt. Het resultaat is een schone, zachte en gladde huid. Salicylzuur wordt ook wel bèta hydroxy acid genoemd, afgekort naar BHA.

Skincare met salicylzuur
La-Roche-Posay-Effaclar-Duo-Plus-TubeSalicylzuur wordt verwerkt in verschillende soorten skincare producten, zoals dagcrème, toners, treatments, maskertjes, serums en huidoliën. Het percentage ligt meestal niet hoger dan 2% zodat het prima elke dag gebruikt kan worden. Er zijn ook producten met een lager percentage, maar zelf geef ik de voorkeur aan 2%. Als je huid het kan hebben, kun je ook meerdere producten gebruiken met salicylzuur. Zo zit het in mijn Effaclar+ dagcrème van La Roche-Posay, maar ook in mijn Treatment Essence van Kiehl’s en in mijn Night-a-Mins Skin Refining Oil van Origins.

Paula’s Choice RESIST Daily Pore-Refining Treatment BHA-04Ook een aanrader, de Resist Daily Pore Refining Treatment 2% BHA van Paula’s Choice.

Na verloop van tijd merkte ik dat mijn huid niet alleen zuiverder en gladder was geworden door producten met salizylzuur, ook zijn mijn poriën minder zichtbaar en ziet het geheel er egaler en stralender uit. En, ook nog eens superzacht! Je moet even doorzetten, want in het begin komen de onzuiverheden naar buiten (omdat het dode huidcellaagje dat ze gevangen hield langzaam verdwijnt), maar na een paar weken (laten we zeggen 3 tot 4 weken) zag mijn huid er merkbaar frisser en gladder uit dan voorheen. Ik merk echt verschil in hoe mijn huid voelt en hoe het eruit ziet vóór salicylzuur. Echt, salicylzuur saved my life.

Aspirine
aspirineDe werkzame stof in aspirine is acetylsalicylzuur, dit is in feite salicylzuur met een extra suikergroep. Het heeft dezelfde goede eigenschappen als salicylzuur, dus het werkt ook fantastisch tegen puistjes en onzuiverheden. Een aspirinemaskertje is alleen een stuk geconcentreerder en daarmee ook uitdrogender voor je huid, dus persoonlijk zou ik dit niet te vaak gebruiken, en anders alleen om puistjes mee aan te stippen. Een aspirinemasker is minder makkelijk aanbrengen dan wanneer salicylzuur verwerkt is in een dagelijks skincare product, dus het is ook nog eens lastiger te doseren. Desalniettemin is het een prima noodoplossing voor wanneer je ineens last hebt van een erge break-out! Let op: alleen asprine bevat acetylsalicylzuur, paracetamol en ibuprofen bevatten dit niet en zijn dus niet geschikt om te verwerken tot maskertje.

Tea Tree Oil
tea tree oil - 6Tea Tree olie is een eterische olie afkomstig uit de bladeren van de Theeboom (Melaleuca alternifolia). Deze boom groeit alleen aan de Oostkust van Australië. Tea Tree olie heeft een bewezen antiseptische werking, oftewel, het gaat infecties tegen. Ook de anti-bacteriële werking is bewezen. Het kan worden gebruikt bij wondheling (zowel grote wonden als kleine sneetjes), huidinfecties en ontstekingen, maar dus ook bij acné. Wanneer ik een puistje aanstip met wat pure tea tree olie is het na dag 1 al minder rood en dik, en na zo’n 2-3 dagen is het bijna compleet verdwenen.

Bietensap
bietjes-e1347789310988Wat mij heel erg heeft geholpen is het drinken van bietensap. Ik ben het ooit gaan drinken omdat ik op een Aziatische blog had gelezen dat het zou moeten helpen en omdat de blogger in kwestie er erg enthousiast over was. En ze had gelijk, ook mij heeft het geholpen!

Mijn rug vóór de bietensap:backne
Mijn rug nu:egale huid door bietensapMijn littekens, vooral de wat oudere acné littekens op mijn rug, zijn namelijk grotendeels verdwenen. Ik drink het nu niet meer omdat het niet nodig is, maar mocht je last hebben van (oudere) acné littekens, lees dan zeker eens mijn artikel over bietensap even door. Wat ik deed is een shotglaasje per dag drinken. Maar als je dit vies vindt smaken, kun je ook een shotglaasje door een (ontbijt) smoothie mengen. Je went heel snel aan de aardse smaak, vind ik.

Heb je een lage bloeddruk, skip dan de bietensap. Bietensap is namelijk rijk aan nitraat, wat in het lichaam wordt omgezet tot salpeterzuur en wat er voor zorgt dat de bloedvaten wijder gaan staan. Hierdoor kan er meer bloed doorheen stromen wat de bloeddruk verlaagd en waardoor er meer zuurstof kan worden opgenomen. Rode bietensap wordt daarom aangeraden aan mensen met een hoge bloeddruk, maar ook (top)sporters drinken het graag. Drink niet te veel bietensap, want een te hoog gehalte aan nitraat in je lichaam is niet heel gunstig. Houd het daarom gewoon bij een shotglaasje per dag. Dat is meer dan voldoende om je huid mee op te knappen. In het begin kunnen de puistjes erger worden, omdat de ontgiftende werking van de bietensap je huid aan het ‘opschonen’ is, maar in de meeste gevallen merk je na zo’n 3-4 weken al resultaat: een huid met minder onzuiverheden en een mooie glow. Hoe langer je het blijft drinken, des te mooier en egaler je huid zal worden.

Foundation & concealer
Naast deze ingrediënten en skincare producten helpt een goede foundation & concealer natuurlijk ook, maar dan alleen optisch gezien. Ik let er altijd op dat mijn foundation en concealers geen poederlaagje hebben, dat accentueert bij mij namelijk velletjes, wondjes of korstjes (als ik toch aan een puistje heb gekrabd). Ook let ik erop dat ze erg goed dekken en een romige textuur hebben, zonder dat ze gaan glanzen. Ik koop daarom het liefst hydraterende, maar olie-vrije formules. Mijn huidige favorieten zijn de Born This Way foundation van Too Faced en de Perfect Stay concealer van Miss Sporty.

Laserbehandelingen
laser skin clinics voor en naMocht je meer hebben dan puistjes, zoals onderhuidse ontstekingen of acné, dan kan ik je aanraden om contact op te nemen met een huidtherapeut, omdat de bovenstaande methoden dan hoogstwaarschijnlijk niet toereikend zullen zijn. Mijn zusje Larissa had vorig jaar veel last van acné, meer dan wat ik ooit gehad heb, en zij heeft speciale acné laserbehandelingen gekregen bij Laser Skin Clinics. Na een half jaar was haar huid enorm opgeknapt! En nu is het nog steeds erg mooi. Ze houdt het wel bij met producten met salicylzuur, maar de laserbehandelingen zijn in feite niet meer nodig. Lees hier meer over deze speciale acné behandelingen.

Ik hoop dat jullie wat hebben gehad aan mijn tips. In de loop der jaren heb ik ontzettend veel geprobeerd, veel geld uitgegeven, maar uiteindelijk ben ik erachter gekomen wat wel en niet werkt voor mij. Ik hoop dat ik jullie hiermee een hele hoop tijd, moeite, geld en frustratie kan besparen. Ik weet hoe vervelend het is om je niet lekker in je vel te voelen vanwege je huid, maar geef de moed niet op! Baadt het niet, dan schaadt het niet. En mocht nu echt niets helpen, bespaar je dan nog meer frustratie en maak een afspraak bij een goede huidtherapeut, zoals de mensen van Laser Skin Clinics of Huidzorg Houten.

Until next time,
Serena Verbon

Volg:

160 Reacties

 1. Luna
  1 juni 2018 / vrijdag, 1 juni 2018

  hoi Serena,
  ik had even een vraag:
  werkt aspirine ook bij ”gewone” jeugdpuistjes? het zou wel handig zijn omdat er toevallig een kruidvat filiaal vlakbij ons huis is die bayer aspirine verkoopt.
  als je geen tijd hebt om te antwoorden i.v.m. Marshall respecteer ik dat uiteraard en zal ik niet gaan zeuren om een antwoord.
  Groetjes van Luna

  • Serena
   Auteur
   2 juni 2018 / zaterdag, 2 juni 2018

   Ja hoor, werkt ook!

   • Luna
    3 juni 2018 / zondag, 3 juni 2018

    Dankjewel!

 2. Roos
  19 april 2017 / woensdag, 19 april 2017

  Hallo serena,

  Ik heb nooit echt puistjes gehad op mijn gezicht totdat ik de Douglas Reinigingsmelk gebruikte en toen begon ik puistjes te krijgen. Ik dacht echt zo van wattttt…. wat is dit niet 1 maar stuk of 5 a 6 puistjes. Ik had ff gegoogle hier en totdat ik jouw blog erover las ben ik dus thea tree oil gaan gebruiken, nouw je gelooft het of niet het werkte gewoon. Ben zelfs hiervoor ook naar de dokter geweest en die gaf mij het recept benzoyl …. creme te gaan gebruiken.

  Ik had er dus voor gekozen om een thea tree oil te gaan gebruiken, echt… ben je dankbaar voor je advies. Mijn huid was dezelfde dag rustig en mijn puisten begonnen langzamerhand te verdwijnen.
  Bij deze bedankt!!!! top advies!!!

  Roos

 3. trixie
  24 oktober 2016 / maandag, 24 oktober 2016

  Hoi Serena!

  Ik volg nu een kuur en heb ook benzoyl peroxide meegekregen van de dokter voor littekentjes op mn gezicht en rug…

  Mag ik vragen hoe lang dit duurde voordat je van de meeste littekens op je rug af was?

  Liefs

  Trixie

 4. Marianne
  17 september 2016 / zaterdag, 17 september 2016

  Hey! Ik ben voor het eerst op je site (geloof ik, er zijn ook dingen die me bekend voorkomen) en ik ben hier eigenlijk terecht gekomen omdat ik niet per se meer veel puistjes heb zoals vroeger, maar wél van die huidskleurige bultjes en onzuiverheden, plus enorm grote duidelijk zichtbare porieën (van die bijna-blackheads zeg maar). Ik hoopte hier wat meer te leren, aangezien ik redelijk wetenschappelijk ingesteld ben, dus ik ben wel super blij met hoe je alles beschrijft!

  Nu vroeg ik me af, tellen die bultjes die net-geen-puistjes zijn dan als verhoorning? Ze zijn niet heel groot en ze zijn zeker weten niet uit te drukken, maar ik heb er nooit een naaldje in proberen te steken. 😉
  Ze geven mijn huid een onzuiver uiterlijk en ik heb een enorm vette t-zone, met name op de neus waar de blackheads/poriën het duidelijkst zichtbaar zijn, maar daarnaast ook een (geschiedenis van) een ENORM droge huid. Zeer gevoelig en gemengd dus eigenlijk…

  Ooit wel bij een schoonheidsspecialiste gelopen maar die bleef na een paar keer met succes fruitzuurbehandelingen uitgevoerd te hebben maar meer fruitzuur erop mieteren. Resultaat: de huid op mijn wangen was enorm dun geworden.
  Tweede schoonheidsspecialiste meende mijn hele herseninhoud ook maar even te moeten herprogrammeren (je hoeft mijn persoonlijkheid niet te veranderen, alleen mijn huid!) dus zodra zij mijn huid wat rustiger en weer wat dikker had gekregen ben ik daar ook mee gestopt.
  Ik wil eigenlijk gewoon zelf voor mijn huid kunnen zorgen, maar ik weet niet wat ie nodig heeft.

  Dus als dat salicylzuur erop smeren is… ja dan ben ik wel benieuwd. Kan het geen kwaad wat betreft het weer dunner maken van die kwetsbare huid bv.? Hij is nu duidelijk weer dik genoeg, vroeger was hij té dik natuurlijk, vandaar al die rommel…
  Ik twijfel dus!

  Hopelijk is dit bericht niet ál te chaotisch.

  • 28 mei 2022 / zaterdag, 28 mei 2022

   Schoonmaken met verdunde tea trea oil, in bakje met water en de oil een rijtje wattenschijfjes onderdompelen in de koelkast en in de ochtend met 1 watje over je hele gezicht halen, klaar voor de acne, aspirine in vijzel stampen dan de poeder heel licht na de oil reiniging op je beide smeren, de meeeters delen, start de dag. In de avond herhalen, succes

 5. Eva
  19 juni 2016 / zondag, 19 juni 2016

  Hey Serena, super bedankt voor dit artikel.

  Die vervelende bultjes die overal op mijn gezicht op duiken en zodra je denkt ze te kunnen knijpen er echt niks uit komt en waar ik alleen maar littekens aan overhoud. Heel vervelend en heel lelijk! Ik ben nu 26 jaar en het lijkt het laatste jaar alleen maar erger te worden. Helaas kan ik er inderdaad geen vermogen aan uitgeven om dit probleem te verhelpen.

  Gelukkig ben ik niet de enige en bied jij mij de oplossing. Ik ga aan de slag met je tips!
  Ik wou je in ieder geval alvast bedanken want door jou heb ik er alle vertrouwen in. Hopelijk glanst mijn gezicht over een tijdje net zo mooi als die van jou

 6. Lieke haest
  15 maart 2016 / dinsdag, 15 maart 2016

  Hoi serena het probleem is dat ik het heb gekregen van mijn tante toen ik een litteken aan mijn voet hadsus ik hen het doosje niet meer

 7. Lieke haest
  15 maart 2016 / dinsdag, 15 maart 2016

  Hoi serena,

  Ik heb dat witte tupje met blauw van la roche-posay ook maar bij mij staat er geen duo+ maar wel cicaplast is dat ook goed.

  • Serena
   Auteur
   15 maart 2016 / dinsdag, 15 maart 2016

   hi Lieke, ik weet het niet, staat het ingredient salicylzuur in de ingredientenlijst?

 8. Sofia
  20 december 2015 / zondag, 20 december 2015

  Hallo Serena,

  Wat een super goed artikel. Ik heb de volgende vraag:

  Ik ben zo onzeker hierover!! Hoop dat je me kunt helpen.
  Ik heb last van een verhoornde huid (olifantenhuid volgens de huisarts). In mijn gezicht heb ik nergens last van. Maar op mijn boven armen, boven benen. En sinds kort ook schouderbladen en onderrug heb ik last van onderhuidse pukkeltjes. Rood achtig en soms ook wit met soort van pus. Kan ik LA Roche posay ook voor het lichaam gebruiken?? Gezien de grote oppervlaktes ben ik zo door een tube heen. Kun je me iets aanraden voor het lichaam van dit merk? Dit is nog betaalbaar namelijk.

  Alvast heel erg bedankt.

  • Sofia
   24 december 2015 / donderdag, 24 december 2015

   Hoi Serena,

   Ik hoor heel graag van je kan je mijn berichtje beantwoorden. Mijn nieuwe voornemen voor 2016 is iets doen aan mijn huid. Heeel erg bedankt alvast

   • Sofia
    21 januari 2016 / donderdag, 21 januari 2016

    Leuke artikelen en leerzaam, maar erg JAMMER dat er niet gereageerd wordt op reacties.

 9. fatou
  4 december 2015 / vrijdag, 4 december 2015

  tie wacht op goedkeuring.

  Hoi ik ben 30 jaar ik heb acne toen ik 18 jaar was .het komt erger en erger.Ik ben naar dermatoloog geweest het is niet geholpen.Ik heb van bietensa hoorde en jou filmpje gezien, ik drink nu al 10 werken .de acne blijft dikker en erger.kunt u mij helpen wat moet ik doen?verdere ?of stopen? Helpt u mij

  Beantwoorden

  • Serena
   Auteur
   4 december 2015 / vrijdag, 4 december 2015

   hi Fatou,
   het klinkt alsof je misschien wel iets zwaarder geschut nodig hebt… check dit artikel eens: https://www.beautylab.nl/laatste-fase-acne-behandeling/ misschien is laser acné therapie iets voor jou? En anders.. roaccutane? Vraag er eens naar bij je huisarts en succes!

 10. maria
  24 november 2015 / dinsdag, 24 november 2015

  Hi,

  Ik ben sinds 4 dagen de creme van La Roche Posay gasn gebruiken en rode bietensap gaan drinken. Ik moet zeggen dt ik helemaal weg ervan ben. Ik heb inderdaad van die onderliggende puistjes. En die zijn na 3 dagen naar boven gekomen en ik hoefde t niet eens uit te knijpen en t kwam vanzelf eruit. Mijn kin en neus zien er met de dag beter en beter uit. Ik had namelijk heel erg last van onzuiverheden op mijn kin. En veel meeeters op mijn neus. Ik gebruik de crme 2 x per dag op een schone huid. Op de plekken van mijn onzuiverheden. In de avond doe ik vitamine e op mijn gezicht en overdags een creme met bescherming tegen de zon. Ik merk dt de laatste dagen mijn huid onwijs aan het herstellen is. Heel erg bedankt voor de tips. En de bietensap tja is vies maar in 1 keer naar binnen.

  • Sj
   27 december 2015 / zondag, 27 december 2015

   Hey,

   Ik had een vraagje, waar kan ik die Cream halen?
   Ik heb ook last van puistjes en littekens. Heb al zoveel dingen geprobeerd. Wil er zo snel mogelijk vanaf komen. Alvast bedankt

 11. yoni
  22 oktober 2015 / donderdag, 22 oktober 2015

  Zou het ook kunnen dat je overdag tea tree olie op je puistjes doet
  En dan in de avond dat je met de asprine je pukkels aanstipt
  Of is dit teveel tegelijk voor je huid ?

 12. Louise
  20 oktober 2015 / dinsdag, 20 oktober 2015

  Na aanleiding van dit artikel ben ik toch maar eens op zoek gegaan naar die crème van La Roche Posay. Ik heb al een zonnebrandcrème voor het gezicht van dit merk en daar ben ik erg over te spreken, dus misschien werkt dit voor mijn huid ook wel. Ik heb de crème nog niet in huis, maar ik hoop zó dat het ook voor mij gaat werken!

 13. Linda
  17 oktober 2015 / zaterdag, 17 oktober 2015

  Hoi Serena wat een geweldig artikel! Ik ben 22 en mijn acne begon eigenlijk pas na mijn 18e… Is een tijd rustig geweest, maar wordt weer steeds erger. De ‘maatregelen’ die mijn huid rustig hebben gehouden de afgelopen periode (hypoallergene make-up, huidverzorging zonder parfum en dat soort dingen voor de overgevoelige huid), helpen niet meer, maar ik wil ook niet weer aan de benzoylperoxide enz.
  Daarom heb ik net twee proefverpakkingen van Paula’s Choice gekocht omdat jouw problemen erg als de mijne klinken. Nu dus afwachten op de ‘Clear Extra Strength Anti-Redness Exfoliating Solution With 2% Salicylic Acid’ en de ‘Clear Ultra-Light Daily Mattifying Fluid SPF 30+’ (voor overdag). En duimen dat het werkt.

  Bedankt voor de tips!

 14. Mieke
  15 oktober 2015 / donderdag, 15 oktober 2015

  Ik heb een vraagje Serena,
  Gebruik je iedere dag nog een primer op je gezicht na die effaclar duo??
  Sedert ik die effaclar duo gebruik dan gaat mijn primer zo’n beetje rullen (rolletjes)zeg maar op mijn gezicht 🙁
  Danketjes LY!

  • Serena
   Auteur
   15 oktober 2015 / donderdag, 15 oktober 2015

   Hi Mieke, ik gebruik geen primer. Maar wat helpt is om de primer snel na de crème aan te brengen om het rullen te voorkomen!

   • Mieke
    15 oktober 2015 / donderdag, 15 oktober 2015

    Dankje U R THE BEST!!! <3

 15. 12 oktober 2015 / maandag, 12 oktober 2015

  Wauw wat een goede tips en wat heb je het fijn uitegelegd. Ik heb hier zelf geen last meer van maar ik weet hoe vervelend het is en hoe onzeker het kan maken, ondanks dat ik het niet heel erg had. Ik denk dat dit echt goed zou kunnen helpen.

 16. Kareltje
  12 oktober 2015 / maandag, 12 oktober 2015

  Goed artikel! Dit onderscheidt je duidelijk van de andere grote beautyblogs!

 17. Lydie
  12 oktober 2015 / maandag, 12 oktober 2015

  Wat een goede tips!

  Ook heel fijn dat je het in het filmpje allemaal superduidelijk uitlegt, maar dat je daarbij ook nog alle producten in het artikel beschrijft!

 18. Puck
  11 oktober 2015 / zondag, 11 oktober 2015

  Lieve Serena,

  Ik heb een probleem en ik hoop dat jij mij daarmee kan helpen.

  Ik heb een gave, maar ook erg gevoelige huid, bijna nooit puistjes of pukkels, maar sinds een paar maanden geleden is dit anders. Ik heb last van pukkels vooral op mijn voorhoofd.
  Ik rijdt elke dag op mijn scooter naar school en weer terug, zo’n 1,5 uur. Omdat ik mijn scooter een geel kenteken heeft, draag ik een helm. Ik heb het vermoeden dat de puistjes onstaan door de combinatie van het vet op mijn huid + de helm die ik draag. De pukkeltjes zitten dan ook precies op de plekken waar mijn helm heeft gezeten.
  Ik was mijn huid daarom elke ochtend en avond met micellair water om mijn huid schoon te houden, maar de pukkels blijven komen. Na een paar dagen zijn ze weer weg, maar omdat ik elke dag naar school moet en dus ook elke dag de helm draag op de scooter blijven er pukkels komen.

  Ik wil hier heel graag van af, hoe kan ik dit het beste behandelen en kan zorgen hoe er geen pukkels meer bijkomen?
  Ik hoop dat jij mij kan helpen, Serena!

  Liefs

 19. Senna
  11 oktober 2015 / zondag, 11 oktober 2015

  Sinds 7 oktober gebruik ik het weer en ik merk nu al verschil! terwijl er nog niet eens een week verstreken is! Ik gebruik nu alleen bietensap.

 20. 10 oktober 2015 / zaterdag, 10 oktober 2015

  Jeetje wat een verschil zeg! Ik heb hier ook last van en ben ooit begonnen met bietensap te drinken maar ik heb het niet lang genoeg volgehouden denk ik. Nu ik dit artikel heb gezien wil ik wel weer een nieuwe poging doen om er vanaf te komen..

 21. Kate
  10 oktober 2015 / zaterdag, 10 oktober 2015

  Naar aanleiding van dit artikel heb ik producten met salicylzuur gekocht, omdat ik enorme last van acne heb de laatste tijd, het ging maar niet weg. Na twee dagen deze producten gebruikt te hebben, zie ik (en mijn omgeving) al enorm verschil. Serena, ik ben je ZO dankbaar voor de tips 🙂

 22. Jiajia
  10 oktober 2015 / zaterdag, 10 oktober 2015

  Hi Serena,

  Wat een interessant artikel! Het verhaal over de verhoornde huid lijkt op mijn huid te slaan. Ik heb kleine, kleurloze bultjes op mijn voorhoofd die niet uit te drukken zijn. Het is alleen niet veel! Is het verstandig om salicylzuur te gebruiken?

 23. Estra
  9 oktober 2015 / vrijdag, 9 oktober 2015

  ik heb ook veel last gehad van mijn huid. Grote onderhuidse ontstekingen etc. Ik ben gestopt met het nemen van melkproducten en gluten en alles verdween als sneeuw voor de zon. Ik kan je aanbevelen om eens een voedingstest te laten doen bij een alternatief geneeskundig iemand omdat je niet per se allergisch hoeft te zijn om last van je huid te krijgen.

 24. Pleun
  9 oktober 2015 / vrijdag, 9 oktober 2015

  Hoi Serena,

  Ik heb net als jij een verhoornde huid. Nu moet ik zeggen dat ik puistjes en mee-eters redelijk goed onder controle heb, mits ik goed eet. Is het in dit geval voldoende om één van de producten met Salicylzuur te gebruiken, of is het alsnog aan te raden een combinatie van producten te gebruiken?

 25. 9 oktober 2015 / vrijdag, 9 oktober 2015

  Super goede tips! Ik werk bij de Etos en kan dit mooi gebruiken wanneer klanten vragen hierover hebben!

 26. Fadoua
  8 oktober 2015 / donderdag, 8 oktober 2015

  Hoi Serena,

  Superfijn dit artikel! Dankjewel voor je uitgebreide en down to earth uitleg, werd er zo rustig van.

  En wat ziet Larissa en prachtig uit zonder makeup!
  Lichtere wenkbrauwen zouden haar prachtig staan, ze kleurt ze nu zo agressief donker in.

  Maar eens wat proberen van je tips!

  XxX

 27. Sim
  8 oktober 2015 / donderdag, 8 oktober 2015

  Leuk artikel, ik heb destijds dezelfde artikelen gebruikt als jij dus Benzolperoxide, Clearasil (OMG werkte voor geen meter!!), 3 stappen plan clinique. En nog veel meer, bijv ook Benzac van de natuurwinkel, de Diane 35 pil en een ander hormoon pilletje.

  Ben er zelf over heen gegroeid, maar ik denk dat jouw huidige methoden sowieso beter zijn dan die van vroeger!

 28. Ikram
  8 oktober 2015 / donderdag, 8 oktober 2015

  Wat een verschil 🙂 Ook wel belangrijk is dat je huid door de jaren heen ook verandert 😀 Dus blijven proberen voor de mensen die er last van hebben 😉

 29. Lousaa
  8 oktober 2015 / donderdag, 8 oktober 2015

  Het baadt sowieso niet 🙂

  Wel goeie tips dit trouwens. Deze helpen zeker!

  Al zou ik met stip op een toch de pil zetten. Bij mij waren de puisten weg toen ik aan de combipil ging, kwamen ze terug toen ik stopte, verdwenen ze weer tijdens zwangerschappen en kwamen ze weer terug na de geboorte van de baby’s.

  • Lara
   8 oktober 2015 / donderdag, 8 oktober 2015

   Waar kan je producten met salicylzuur erin kopen en hoe duur is dat ongeveer?

 30. Hoihou
  8 oktober 2015 / donderdag, 8 oktober 2015

  Ikwaseerst een beetje sceptisch over dit soort producten omdat het amper werkten. Toen heb ik eeentijd benzylperioxide gebruikt. Super aggressief maar het heeft welgewerkt. Ben er ook mee gestopt aangezien ik aardig wat gelezen heb over mensen die er pigmentvlekken van kregen. Ik gebruik nu een reiniger met milde scrubdeeltjes vanYves Rocher van Pure System. Hij werkt heel fijn en hield zelfs een breakout op vakantie onder controle Ik heb ook die met saliczuur van kruitvat gehad. De masker/scrub. Die was ook wel fijn. Mijn mening is toch wel een beetje veranderd over de producten haha.

 31. 8 oktober 2015 / donderdag, 8 oktober 2015

  Heel erg bedankt voor deze geweldige tips! 😀 Ik kan het goed gebruiken!

 32. Femke
  7 oktober 2015 / woensdag, 7 oktober 2015

  Ikzelf heb cystic acne gehad en hen toen met overleg van de dermatoloog Roaccutaine geslikt. Dit heeft mij geholpen na een jaar lijden van de bijwerkingen! Maar nu wel bijna acne vrij. Ik heb nu een droge huid met korstjes op mijn neus, en smeer het in met babyzalf van neutraal en dat werkt erg fijn (: dus een tip voor mensen met een droge huid. Wees lief voor je huid en hygiënisch!

 33. Manon
  7 oktober 2015 / woensdag, 7 oktober 2015

  Nuttige tips.
  Al ben ik het met het aspirine masker niet eens. Wel dat het goed zou kunnen werken maar denk er wel even bij na dat je dus wel gewoon medicijnen doorspoelt nadat je het van je gezicht afwast wat dus weer in het riool terecht komt.
  Ik had overigens ook last van puistjes op mijn rug en bij mij hielp een scrubhandschoentje onder de douche heel goed.

 34. 7 oktober 2015 / woensdag, 7 oktober 2015

  Je moet er wat voor doen, maar dan heb je ook wat. Wow, wat een verschil zeg! Dank voor de tips!

 35. Ester
  7 oktober 2015 / woensdag, 7 oktober 2015

  Wat fijn dat je dit deelt met ons! Ik heb hier heel veel aan.
  Ik heb best wel vaak last van puistjes rond mijn kaaklijn en sinds ik Salicylzuur gebruik, word het inderdaad een stuk minder.
  Ik heb dit ‘middel’ ook ooit ontdekt via jou haha, en sinds dien gebruik ik niet anders.
  Aspirine wil ik ook graag een keer uitproberen, maar dan in de vorm van een maskertje.

 36. Lotte
  7 oktober 2015 / woensdag, 7 oktober 2015

  Hoi Serena,

  Ik heb een vraag met betrekking op jouw gebruik van bietensap. De flessen van Zonnatura bevatten 750 ml en zijn na openen vijf dagen houdbaar. Wanneer ik iedere dag maar een klein glaasje tot me neem kan ik steeds een grote hoeveelheid bietensap weggooien en dat vind ik zonde! Hoe gebruikte jij zo’n grote fles bietensap?

  • Serena
   Auteur
   7 oktober 2015 / woensdag, 7 oktober 2015

   hi Lotte,
   gewoon helemaal opmaken, als je het in de koelkast bewaard is er niets aan de hand hoor!

   • Lousaa
    8 oktober 2015 / donderdag, 8 oktober 2015

    Of je vriest het in als je het niet vertrouwt 🙂

   • H
    10 oktober 2015 / zaterdag, 10 oktober 2015

    Hoi,
    Even vlug een reactie over de houdbaarheid van bietensap.
    Mijn man is een prof. wielrenner en zodoende hebben wij heel vaak bietensap in de koelkast staan.
    Een fles bietensap (mits altijd in de koeling) is inderdaad veel langer dan 5 dagen houdbaar. Gewoon voor gebruik even het sap controleren.

 37. Lieke
  7 oktober 2015 / woensdag, 7 oktober 2015

  Zo fijn en nuttig je artikelen over acné!! 🙂
  Ik heb van alles geprobeerd in de strijd tegen m’n hormonale acné: antibiotica, bepaalde voeding vermijden, tea tree, benzoylperoxide, bietensap en weet ik het wat nog meer..
  Maar net zoals jij in dit artikel zegt: salicylzuur saved my life!!
  Ik gebruik sinds 4 weken 2 maal daags (naast de Effaclar lijn) de Paula’s Choice CLEAR EXTRA STRENGTH 2% BHA. M’n huid ziet er zo glad en stralend uit!! 🙂
  Ik had dit ook al onder één van je instagram foto’s gepost maar hoop gewoon dat anderen er ook baat bij kunnen hebben! 🙂

  • Cari
   7 oktober 2015 / woensdag, 7 oktober 2015

   Ik heb niet zo veel geld te besteden, welk product met salicylzuur zou jij aanraden om toch mijn huid te verbeteren? Mijn huid is trouwens vrij droog, maar ik heb altijd last van onderhuidse ontstekingen.

   • Lieke
    8 oktober 2015 / donderdag, 8 oktober 2015

    Ik vind het lastig om je goed advies te geven.. Bij mij werkt het Paula’s Choice product super goed maar dat is wel wat prijzig. Al vind ik het wel zuinig in gebruik. Gebruik het nu een maand en ik heb denk ik 1/4 van het product gebruikt. Dan zou het omgerekend 7 euro per maand kosten 🙂

    Ik heb alleen niet zoals jij een vrij droge huid maar meer een gecombineerde huid (vette T-zone, drogere wangen) met onderhuidse ontstekingen m.n. rond mijn menstruatie. Wellicht dat de extra strenght toner te heftig is voor je huid. Er is ook een regular strenght toner maar daar heb ik geen ervaring mee.

    Op de site van Paula’s Choice kan je ook een proefverpakking kopen van beide producten! Dan ben je niet meteen een smak geld kwijt stel dat het product niet wat voor jou huid is.
    Maar ik heb wel gemerkt: in het begin kan het product te heftig lijken (schilferige, droge huid) maar mijn huid moest even wennen aan het dagelijks gebruik van salicylzuur. Na doorzetten kwam er bij mij een glad, stralend huidje zonder onderhuidse onstekingen te voorschijn!

    Sorry voor het lange antwoord haha, hopelijk heb je er wat aan! 🙂

   • Kiet
    10 oktober 2015 / zaterdag, 10 oktober 2015

    Hi Cari,

    Ik werk als apothekersassistent en heb zelf erg veel last van acne gehad. Wij verkopen La Roche Posay in de apotheek en het werkt echt! Je kan in (bijna) elke apotheek die La Roche Posay verkoopt, gratis proefjes halen (mini tubes) van bijna elk product. Zo kan je er gratis achterkomen of dit merk ook voor jou werkt. Ik denkt dat Effaclar H het best voor jou huid zal zijn als ik het zo lees. Anti-imperfecties en hydraterend. Met alleen de Effaclar Gel Mousse en de Effaclar H crème zal je al een heel eind komen en veel verschil moeten zien. Uit mn hoofd is een tube gel mousse al vanaf 5 euro te krijgen en de crème is dacht ik rond de 12 euro. Hoop dat je hier wat aan hebt!

    • Juliette
     7 januari 2016 / donderdag, 7 januari 2016

     Ik wist helemaal niet dat je bij de apotheek gratis proefjes kan halen, maar dit na je bericht gelijk gedaan! Ik heb een aantal proefjes van La Roche Posay en ben benieuwd of het gaat werken. Bedankt voor de tip!

 38. 7 oktober 2015 / woensdag, 7 oktober 2015

  Lieve Serena, je bent geweldig! Dit is precies wat ik nodig heb, ik heb nu ongeveer twee jaar last van puistjes en ben de pubertijd toch echt wel voorbij. Denk je dat gehad te hebben en hup daar komt het hoor… Ik voel me er inderdaad niet goed door, ik vind het zo lelijk en vies. Ik zit natuurlijk ook heel dicht op mijn spiegel en anderen zien het minder maar toch… Ik heb al van alles geprobeerd en ben al meerdere keren bij de dokter geweest een tijdje terug. Van die middelen werd ik ook echt niet gelukkig en daarom heb ik mijn huidverzorging aangepast. Ik kwam tot de ontdekking dat ik geen uitdrogende middelen moet gebruiken tegen de puistjes maar mijn droge huid juist goed en ‘lief’ moet verzorgen. Ik gebruik nu twee keer in de week een reinigend masker en sinds kort gebruik ik van Kiehl’s de blemish control skin clearing treatment, heb je daar toevallig ervaring mee? Ik vrees dat daar helaas niet zoveel % salicyl in zit, maar ik merk wel dat mijn huid meer onzuiver word. Ik ben zo blij dat ik dit nu lees want ik zou er bijna mee gestopt zijn, maar nu lees ik dus dat ik nog even door moet zetten! En bietensap wil ik ook nog wel proberen, hoewel ik dat onwijs vies vind waarschijnnlijk haha!

 39. 7 oktober 2015 / woensdag, 7 oktober 2015

  Wauw wat een ontzettend groot verschil. Heel erg fijn dat je je tips deelt!

 40. Jasmine
  7 oktober 2015 / woensdag, 7 oktober 2015

  Wauw je lijkt echt niet ouder dan rond de 25! Ik had je nooit 31 geschat

 41. 7 oktober 2015 / woensdag, 7 oktober 2015

  Interessant artikel, ik ga dat bietensap eens proberen voor mijn rug.

 42. D
  7 oktober 2015 / woensdag, 7 oktober 2015

  Goed artikel, fijn dat je alles zo duidelijk bespreekt. En je huid is echt super mooi geworden!

 43. 7 oktober 2015 / woensdag, 7 oktober 2015

  Wat een interessant artikel, dankjewel! Nu ik het zo lees, denk ik dat ik er in de pubertijd ook last van heb gehad. Dan alleen op mijn schouderbladen. Ik wist toentertijd niet hoe ik er vanaf kon komen. Ik heb toen mijn rug zo’n 2-3x in de week gescrubd. Na pak ‘m beet een half jaar tot een jaar werd het minder totdat het uiteindelijk verdween. Soms heb ik nog last van bultjes (geen puistjes!) op mijn rug, maar het gaat gelukkig sneller weg.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *