Eén van mijn favoriete Indonesische gerechten is smoor djawa. Een niet pittig (eerder zoetig) vleesgerecht, helemaal tot in perfectie plat gesudderd zodat de stukjes vlees langzaam wegsmelten op je tong. Smoor is typisch zo’n gerecht dat niet moeilijk is om te maken, het kost alleen HEEL VEEL TIJD. Gemiddeld duurt het zo’n 4 tot 6 uur voordat je rundvlees lekker zacht is geworden.
Gelukkig kun je smoor ook prima maken van kip. Ayam semur of Ajam Semoor, noemen we dat dan officieel. Perfect voor op de dagen dat je zin hebt in smoor, maar geen zin hebt om een halve dag te stoven. Smoor van kip is namelijk met zo’n half uurtje tot een uur stoven al klaar. En lékker dat het is!
Het fijne van dit gerecht is dat je er geen exotische ingrediënten voor in huis hoeft te halen. Dit is dus een perfect recept voor mensen die nieuw zijn met de Indische keuken. Uiteindelijk zal je keukenkastje vol staan met specerijen als koenjit, galangawortel en kemirinoten, en je vriezertje volgepropt met salam blad, sereh stengels, pandan bladeren en verse gember. Maar als je daar nog niet bent, is dit dus een fijn recept om mee te beginnen! Oh ja, en smoor is niet pittig, dus ook zeer kindvriendelijk.
Recept | kip van smoor (4-5 personen)
100 gram roomboter
3 grote uien, gesnipperd
4 teentjes knoflook, geperst
10 – 12 kippenpoten (drumsticks)
300 ml water (om en nabij)
150 ml ketjap manis
1 kippenbouillonblokje, verkruimeld
2 afgestreken eetlepels nootmuskaat
4 kruidnagels
halve lombok, in fijne ringetjes (optioneel)
Werkwijze
Smelt roomboter in een ruime pan (de grootste die je hebt) en voeg hier de gesnipperde uitjes en geperste knoflook aan toe. Als de uitjes een beetje glazig worden, voeg je de kippenpoten toe en schep het geheel even goed om zodat ze aan alle kanten een beetje aangebraden worden.
Je kunt ook malse kippendijen gebruiken, of een mix maken van kippenpoot en kippendij. In elk geval liever geen kipfilet, dat wordt te droog. Zelf heb ik 8 kippenpoot drumsticks en 4 kippendijen gebruikt.
Voeg vervolgens de ketjap, nootmuskaat, bouillonblokje, kruidnagels en lombok toe en genoeg water zodat de kippenbouten net niet onder water komen te staan. Zet het vuur op klein, deksel op de pan, en laat het geheel zo’n half uurtje sudderen. Is de kip hierna zo mals dat het vlees van het bot valt, dan ben je klaar. Zo niet, dan nog eventjes doorsudderen.
Verwijder hierna de botjes en laat het kippenvlees nog even een kwartiertje doorsudderen met het deksel van de pan, zodat de smaken extra goed in het vlees kunnen trekken en de saus iets verder kan indikken. Dit hoeft trouwens niet, sommige mensen vinden het juist lekker om de kippenbout in zijn geheel op te dienen.
Tadaaah, YOU DID IT! Je hebt Indisch gekookt! Serveer je Ayam Semur met witte rijst en sajoer boontjes, of houd het simpel met gestoomde of gewokte broccoli. Wat (kant-en-klare) kroepoek, seroendeng en komkommertjes erbij (serveer alles leuk in kleine kommetjes voor een mini rijsttafel idee), en je maakt vanavond dikke indruk op je vriend, vriendin, man, vrouw, kinderen, jaarclubje, huisgenoten, kennissen of schoonouders. You’re welcome!
Volgende week laat ik jullie kennismaken met Pepesan Ikan, een zeer pittig Indisch visgerecht, maar oooooh zo lekker!
Until next time,
Serena Verbon
Ik was op zoek naar ajam smoor Jeff style maar de site bestaat niet meer. Dit is ook erg lekker!
Hoi Serena,
We hebben dit recept nu 2 keer gemaakt en het smaakt erg goed. Wel blijft bij ons de saus wel wat waterig. Op jouw foto ziet het er een stuk dikker uit. Ik ben even benieuwd wat wij nu anders doen dan jij.
We koken het recept in een gietijzerenpan met (zoals in het recept) de deksel erop. De 2e keer zelfs minder water gebruikt dan in het recept stond (de kip was net niet kopje onder), maar helaas dan ook nog wat waterig.
En vraag 2; wanneer haal jij het velletje van de kippenpootjes? Voor, of na, het sudderen? Wij doen het erna, maar dat is eigenlijk best zonde want er zit dan best veel smaak van de saus aan. En dat gooi je dan dus weg.
Groetjes
Auteur
hi Marloes,
voeg anders gewoon wat maïzena toe om de saus dikker te maken.
Ik haal het velletje er niet vanaf, hij valt er vanaf. En dan stop ik die gewoon terug!
Nu voor de 2e keer gemaakt! Dank Serena voor dit heerlijke recept!
Gisteravond gemaakt en straks lekker eten. Met rijst en dunne sperziebonen die ik lekker heb gemaakt met een beetje olijfolie, drie seizoenen peper. Zoutvlokken en knoflookpoeder.
Auteur
Klinkt goed, selamat makan!
Deze versie ziet er ook super lekker uit! Krijg er spontaan trek van haha. Ga het binnenkort zeker uitproberen.
Liefs Sophia
@Serena:Ik zou een nail it vs. fail it. item over kant en klare gerechten uit de supermarkt erg leuk vinden. Want echt, er zit soms een verschil van dag en nacht tussen die gerechten. Die Indonesische mandjes van AH (zolang je niet de meest pittige neemt) zijn super terwijl andere gerechten van een vergelijkbare prijs niet te pruimen zijn.
Hmm…doet me denken aan die lekkere rieten mandjes van AH. Tja, ik ben nu eenmaal lui.
Auteur
Die ken ik! Maar echt… die zijn lang niet zo lekker als zelfgemaakt! Die mandjes zijn wel leuk, had er toen een stuk of 10 waar ik allemaal dingetjes in bewaarde, haha 🙂
Nou het staat op het ruikt in ieder geval heerlijk! Dank Serena voor dit recept!
Dit ga ik zeker heel erg snel maken!
Oh dit klinkt me toch een partij heerlijk!!!
Aahh ga ik t weekend maken, word hier zo blij van! Vind t stiekem nog leuker dan de beauty, stiekem! Maar de pepesan volgende week, ik kan niet wachten! Mijn opa maakte het altijd zelf, zo heerlijk! Leuk dat je dit allemaal doet! En ook goed voor je kleintje, went alvast lekker aan al die heerlijke smaken?!
Makkelijk en lekker! Vraag me nu af met welk stukje rundvlees je dit gerecht smoort?
Auteur
Het gerecht heet Smoor Kip, dus we gebruiken geen rundvlees in dit recept 😉
Zoals in het recept staat: gebruik kippenbouten, kippenpoten, kipdrumsticks (kip met bot, dus) of kipdijfilet. Liever geen kipfilet, dat wordt een beetje droog. Happy cooking!
Ik denk dat ze bedoelt dat wanneer je dit gerecht met vlees zou maken welk stukje vlees je dan het beste kunt gebruiken.
Auteur
Dan moet ze even kijken bij mijn recept voor daging smoor djawa, dat is namelijk met rundvlees.
Zo verrukkelijk weer, hmmmm…!
Liefs
x
Oh dit ziet er zo heerlijk uit! Kan je het ook goed bewaren en opnieuw opwarmen (als er overblijft)?
Auteur
Persoonlijk vind ik het de dag erna NOG lekkerder smaken, omdat alle smaken dan nog beter in de kip zijn getrokken. De pan opnieuw verwarmen of opwarmen in de magnetron doet niets af aan de smaak of textuur. Is gewoon net zo lekker!
Deze ga ik dan komend weekend maken. Misschien weer iets dat ik mijn moeilijk etend kind kan voorschotelen.
‘Verheug’ me op de vis volgende week :). Hoop dat het niet te moeilijk is. Toevallig! gisteren kant en klaar ‘heet’ visgerecht gekocht bij de Toko (ik was alleen thuis). Pandanrijst erbij gekookt. Was zooooo lekker.
Auteur
Oh, ik denk dat je kant-en-klare visgerecht van de toko wel eens pepesan ikan zou kunnen zijn, hoor! En ik probeer alle Indofood gerechten op mijn blog altijd zo makkelijk mogelijk te houden. Het moet wel leuk blijven! 😉
Ik ruik het gewoon! Kan altijd echt genieten van geuren uit de Indonesische keuken (letterlijk) want onze keuken ruikt standaard naar Asian food. Meteen ook de leukste plek in huis.
Had met kerst een gedichtje gemaakt voor mijn vriend:
‘Samen met zijn indo-chick
Eten ze zich samen, gezellig dik!’
Hahaha! Anyway, ziet er weer heerlijk uit!
Ik moest dus opzoeken wat lombok is haha maar goed dat weet ik dan nu 🙂
Auteur
Hihi, sorry! Rode peper dus! 😀
Ziet er heel lekker uit! Wat voor soort pan gebruik je hiervoor?
Auteur
hi Laura,
een GROTE.
Nee, flauw van mij, haha! Ik gebruik zelf een hele grote soeppan, de grootste die ik heb. Op deze manier hoef je minder water toe te voegen om de kipjes kopje onder te laten gaan.
Toen ik naar je foto keek op het begin leek het mij een super moeilijk recept. Na twee keer nalezen valt het toch reuze mee! Ik vind je recepten altijd zo lekker en goed uitgelegd, maar ben zelf helemaal geen keuken prinses haha. Ik heb nog steeds jouw krabvlees in blik hier liggen maar ik moet van het weekend het maar eens gaan proberen!
Auteur
Ik was ook geen keukenprinses, maar ben koken vanzelf leuker gaan vinden! Zeker als de recepten gewoon goed te doen zijn, ik geen halve dag in de keuken hoef te staan (ain’t nobody got time for that) en ik een Netflixje opzet. Op deze manier creëer je een ontspannen momentje voor jezelf, heerlijk!
Ohh, dit ga ik proberen. Ik doe het normaal met een zakje van Kokki Dwaja Mix maar nu ga ik het eens zonder een zakje proberen, thanks!
Auteur
Succes! Ben benieuwd of de smaken heel erg verschillen!
Wat doe jij nou!?!?!? Heb ik net alles in huis om voor vanavond nasi goreng, frikadel goreng, sg telor en sajoer boontjes te maken, kom jij met weeeeer een lekker reseppie. Kan er best nog bij, dus rennnen naar de poelier hahaha! Fijn weekend !
Auteur
OMGGGGGG wat ben jij allemaal van plan?! Waar woon je, ik kom langs vanavond! Hahahaha! 🙂
Zorg je wel dat de rijst koud uit de koelkast komt, dat is makkelijker met nasi goreng maken.
Veel plezier met koken!
Ik heb toevallig gisteren met bas smoor gemaakt voor het eerst hahaha.
Volgende keer met kip proberen <3
x
Auteur
Oeh, heerlijk! Geniet er van! De kip versie is ideaal voor op doordeweekse dagen, wanneer je geen tijd hebt om uren te smoren 🙂