Smoor djawa (extra snel, extra makkelijk)

Eén van mijn favoriete Indonesische gerechten is smoor djawa. Een niet pittig vleesgerecht in een zoete saus, helemaal plat gesudderd zodat de stukjes vlees langzaam wegsmelten op je tong. Als klein meisje was ik er al dol op! Elke verjaardag werd vroeger namelijk uitgebreid gevierd. Op zondagmiddag mét avondeten. Of er nu een oom, tante, neef of nicht jarig was, de hele familie kwam langs, kreeg taart, gevolgd door warme hapjes en als laatste het avondeten: een uitgebreide rijsttafel bestaande uit verschillende gerechten, maar smoor zat er altijd bij.

semoor djawa_7Smoor is zo’n gerecht dat niet moeilijk is om te maken, het kost alleen veel tijd om het vlees zacht te maken. De laatste paar keren dat ik smoor maakte begon ik om 3 uur ‘s middags en kon ik rond een uurtje of 7 eten. In de tussentijd kon ik lekker werken achter mijn laptop, wasjes draaien, een afwasje doen. Houd dus rekening met zo’n 4 uur suddertijd. Smoor djawa is daarom perfect om te maken in het weekend of op een vrije dag (of middag).

Mijn recept voor smoor djawa is eigenlijk heel eenvoudig. Ik heb het recept genomen uit het Groot Indonesisch Kookboek en dat vervolgens aangepast. Je hebt er geen hele ingewikkelde of moeilijk verkrijgbare ingrediënten voor nodig, alles kun je gewoon bij de supermarkt en groenteboer kopen.

semoor djawa_1Boodschappenlijstje;

Smoor djawa
900 – 1000 gram Hacheevlees van Jumbo (of sucadelappen)
100 gram roomboter ongezouten
150 gram gesnipperde ui
1 – 2 afgestreken eetlepels nootmuskaat
150 ml ketjap manis
300 ml water
halve lombok (rode peper)

Rijst
1 stengel sereh (citroengras)
2 salam blaadjes
kokosmelk
pandan rijst

semoor djawa_2 Begin met de uitjes. Smelt de roomboter in de pan en voeg de gesnipperde uitjes hieraan toe. Ik heb gewoon een kant-en-klare zak met gesneden uitjes gekocht en de helft hiervan aan de boter toegevoegd.

semoor djawa_3 Als de uitjes een beetje gelig worden, voeg ik al het vlees toe en schep ik alles even goed om. Het vlees dat ik hier gebruik is hacheevlees van Jumbo. Het is al kant-en-klaar in stukjes gesneden en volgens mijn moeder is dit het beste vlees om te gebruiken voor sudder- en stoofgerechten. Heb je geen Jumbo in de buurt, neem dan sucadelappen en snijd deze in hapklare brokken: niet te klein, maar ook zeker niet te groot.

Normaal gesproken moet je het vlees van te voren insmeren met assem (tamarinde, een soort Indonesische dadel) om het vlees wat malser te maken. Assem geeft het vlees echter ook een subtiele zure nasmaak en daar houd ik niet zo van. Daarom laat ik deze stap weg.

semoor djawa_4 Voeg vervolgens de ketjap, het water, de nootmuskaat en de in ringetjes gesneden lombok toe. Zet het vuur op klein en gebruik een sudderplaatje. Laat dit zo’n 4 uur sudderen. Als het goed is is het vlees hierna zo mals, dat je het met een vork uit elkaar kan trekken. De saus is lekker ingedikt en een stuk donkerder geworden. Proef het even, misschien wil je het zoeter, voeg dan meer ketjap of wat palmsuiker toe. Misschien wil je er iets meer zout bij, of iets meer pit, voeg dan wat sambal toe of nog wat lombok.

semoor djawa_5 Rijst maak ik het liefste klaar in een rijststomertje. Het is zo makkelijk, kan nooit mislukken! Bij Aziatische gerechten hoort pandanrijst, vind ik. Dit is een geurige rijst, mild kleverig, en de beste keuze in combinatie met Aziatische gerechten. Je maakt de rijst nog lekkerder op de volgende manier: giet wat van de rijst in je stomer en voeg hier twee salambladeren aan toe. Kneus en buig je stengel sereh en leg deze ook in de pan. Voeg als laatste wat water en wat kokosmelk toe. Zet de stomer aan. Zodra de stomer van de kookstand overgaat naar de verwarmstand, is je rijst klaar. Ik ben nooit een groot fan geweest van rijst, maar op deze manier smul ik er van! Echt, dit is de lekkerste rijst die je ooit gaat proeven!

Heb je geen stomer, maak de rijst dan klaar in de pan. Reken uit hoeveel water er bij moet en vervang een deel van het water voor kokosmelk.

Wat groente betreft, dat laat ik aan jullie over. Ga bijvoorbeeld voor een frisse Asinan salade, sajoer boontjes, sajoer lodeh of gewoon wat gewokte groente. Nog wat kroepoek erbij, wat gebakken uitjes over je rijst, en je kunt aanvallen!

semoor djawa_6 Meestal wordt smoor los van de rijst geserveerd, maar ik vind het wel lekker om het bij elkaar te gooien. De saus van de smoor mengt zich dan lekker met de rijst, waardoor de rijst nog meer smaak krijgt. Heerlijk!

semoor djawa_8Selamat makan!

Dit was mijn easy peasy versie van Smoor djawa. Niet zoals oma hem maakte, of zoals mijn moeder hem maakt, maar wél erg lekker. Ik hoop dat jullie het recept gaan uitproberen en ik ben zeer benieuwd wat jullie er van zullen vinden!

Proberen jullie recepten ook altijd te ‘hacken’ zodat ze sneller en gemakkelijker worden?

Until next time,
Serena Verbon

Volg:

48 Reacties

 1. Henri
  18 juni 2016 / zaterdag, 18 juni 2016

  Vanavond de rijst op jouw manier gedaan, ik snap ‘m.. echt super nice <3

 2. Charlotte
  30 juni 2015 / dinsdag, 30 juni 2015

  Hoi Serena,

  Ik heb dit van de week gemaakt maar de saus was heel erg waterig, terwiijl ik wel de exacte hoeveelheden heb aangehouden.
  Weet jij misschien hoe dit zou kunnen?

  Groetjes Charlotte

 3. Helen
  25 juni 2015 / donderdag, 25 juni 2015

  Serena, ik wil dit een keer gaan maken.

  Maar jij hebt het over een sudder plaatje, wij hebben thuis inductie daar kan dat plaatje niet op. Als ik het vermogen dan lager zet, zal het op inductie dan gewoon kunnen zonder sudder plaatje of iets?

  • Helen
   25 juni 2015 / donderdag, 25 juni 2015

   Oeps dubbel…

 4. Helen
  25 juni 2015 / donderdag, 25 juni 2015

  Serena, ik wil dit een keer gaan maken.

  Maar jij hebt het over een sudder plaatje, wij hebben thuis inductie daar kan dat plaatje niet op. Als ik het vermogen dan lager zet, zal het op inductie dan gewoon kunnen zonder sudder plaatje of iets?

 5. Robin
  14 juni 2015 / zondag, 14 juni 2015

  Ik heb dit vandaag gemaakt. Zo lekker! Morgen ga ik kijken of het koud ook lekker is. Ik neem wat over is morgen mee naar mijn werk 🙂

  Ik heb er sajoer boontjes bij gemaakt.

  Groetjes Robin

 6. 10 juni 2015 / woensdag, 10 juni 2015

  I love smoor!!! Ik ga dit recept binnenkort uitproberen!

 7. 10 juni 2015 / woensdag, 10 juni 2015

  Ik krijg er meteen trek in, dit ga ik een van deze dagen maar eens klaar maken! Hmm heerlijk 🙂

 8. Larissa
  10 juni 2015 / woensdag, 10 juni 2015

  Ik ga dit morgen maken, maar voor hoeveel personen schat je dit? Of lees ik ergens overheen?

 9. Emma
  8 juni 2015 / maandag, 8 juni 2015

  Hmm hier ben ik gek op! Maar . . 2 eetlepels nootmuskaat?? Doe je er echt zo veel in of is dit een typ fout?

 10. joy
  8 juni 2015 / maandag, 8 juni 2015

  Lekker! Ik gebruik eigenlijk altijd het recept van jou vriend Kokkie Slomo. Ook zijn recepten voor Rendang en is hier al jaren een succes.

  Ik bereid beide recepten ( of stoofvlees in het algemeen ) altijd in de slowcooker. S’ochtend het vlees en de boemboe in de cooker, de hele boel op de laagste stand. Als ik s ‘avonds thuis kom hoeft alleen de rijstkoker nog maar even aan. Ideaal.

 11. Diana
  8 juni 2015 / maandag, 8 juni 2015

  Oh myyy, dit lijkt me heel lekker! Zeker iets om te proberen. Ik gebruik vaak jouw budget recepten ook omdat je alles makkelijk en duidelijk uitlegt:D

 12. 8 juni 2015 / maandag, 8 juni 2015

  Dit komt als geroepen! Mijn vriend komt uit een Indonesische familie en binnenkort gaan we samenwonen.. He loves his Indo food, dus ik zal in de voetsporen moeten treden van zijn moeder. Ik ga dit zeker proberen!
  Overigens, de pan waarin je de smoor klaarmaakt is toch gewoon een normale pan?
  Thanks again!

 13. mar
  8 juni 2015 / maandag, 8 juni 2015

  Wat een mooie schaal waarin je het serveert. Waar komt die vandaan?

 14. Imoshy
  7 juni 2015 / zondag, 7 juni 2015

  Lekker tuurlijk vlees en rijst horen bij elkaar

 15. 7 juni 2015 / zondag, 7 juni 2015

  Oeh dat ziet er lekker uit! Ik ga dit zeker een keer proberen. En dat hacken doe ik inderdaad ook altijd, ook probeer ik altijd iets toe te voegen of te verbeteren zodat ik het nog iets lekkerder kan maken dan het is 🙂

 16. Louise
  7 juni 2015 / zondag, 7 juni 2015

  Dit lijkt me lekker om te maken! Ik ga het snel eens proberen 😀

 17. 7 juni 2015 / zondag, 7 juni 2015

  Net als sushi iets waar je echt vrij voor moet zijn om te eten, maar lijkt me wel lekker dit. En ook fijn dat het eigenlijk niet zo moeilijk is, én dat je niet zoveel nodig hebt. Soms vergen die recepten zoveel (dure) ingredienten dat ik al afhaak haha.

 18. Lynette
  7 juni 2015 / zondag, 7 juni 2015

  Lijkt me lekker! Mijn moeder zet sochtends vroeg het vlees al op en tegen een uurtje of 6 aan tafel. Dan heeft het de hele dag kunnen sudderen en kun je het haast naar binnen zuigen. Heerlijk!

 19. 7 juni 2015 / zondag, 7 juni 2015

  Dit ziet er heerlijk uit! Dit is één van mijn favoriete Indonesische gerechten dus ik ga het zeker een keer proberen (dat wordt hier thuis ook zeker gewaardeerd), thanks for sharing!

 20. 7 juni 2015 / zondag, 7 juni 2015

  Dit is zó lekker! Ik heb het heel vaak in Indonesië op toen ik daar voor een half jaar stage liep! Ik woonde bij een Indisch gezin in en de vrouw des huizes hield echt van koken. Zo jummy!

 21. 7 juni 2015 / zondag, 7 juni 2015

  Ziet er heerlijk uit, ga ik zeker een keer proberen!

  Tamarinde is trouwens niet een soort dadel, maar het groeit als een lichtbruine peul aan een soort loofboom, dus geen palmboom. Van binnen is de peul bruin plakkerig zoet zuur en hier op Bonaire (waar ik woon) groeien ze heel veel en wordt er vaak lemonade van gemaakt, met water, veel ijs en soms wat extra suiker 🙂

  • Serena
   Auteur
   7 juni 2015 / zondag, 7 juni 2015

   hi Bregje,
   ik weet wat tamarinde is, hoor!
   ik vond de textuur lijken op de textuur van dadels, vandaar de vergelijking.

 22. 7 juni 2015 / zondag, 7 juni 2015

  Het klinkt heerlijk en zo ziet het er ook uit!

 23. Jessie
  7 juni 2015 / zondag, 7 juni 2015

  O wow, net gegeten maar krijg spontaan weer trek! Voor hoeveel personen is dit recept ongeveer? X

  • Serena
   Auteur
   7 juni 2015 / zondag, 7 juni 2015

   hi Jessie,
   je hebt een kilo aan vlees…het hangt er dus een beetje vanaf hoeveel vlees
   je gemiddeld eet ‘s avonds, en met hoeveel bijgerechten je het combineert.
   Ik zou zeggen dat dit gemiddeld voor 4-5 personen is.
   liefs, Serena.

 24. 7 juni 2015 / zondag, 7 juni 2015

  Klinkt lekker! Ga ik zeker eens uitproberen.

 25. 7 juni 2015 / zondag, 7 juni 2015

  Ziet er zo leuk uit dit! Jammer dat ik niet echt van vlees hou.

 26. 7 juni 2015 / zondag, 7 juni 2015

  Wat ziet er dit lekker uit! Lijkt me heerlijk!

 27. minoe
  7 juni 2015 / zondag, 7 juni 2015

  jammer dat je er geen filmpje over maak

 28. 7 juni 2015 / zondag, 7 juni 2015

  mmmm Smoor, aduh, nu heb ik ook zin!

 29. 7 juni 2015 / zondag, 7 juni 2015

  Wat een leuk recept! En nog makkelijk ook… Tof artikel! Liefs, Jis

 30. Nicky
  7 juni 2015 / zondag, 7 juni 2015

  Voor hoeveel personen is dit gerecht?

  • Serena
   Auteur
   7 juni 2015 / zondag, 7 juni 2015

   hi Nicky,
   je hebt een kilo aan vlees…het hangt er dus een beetje vanaf hoeveel vlees
   je gemiddeld eet ‘s avonds, en met hoeveel bijgerechten je het combineert.
   Ik zou zeggen dat dit gemiddeld voor 4-5 personen is.
   liefs, Serena.

 31. 7 juni 2015 / zondag, 7 juni 2015

  Dit recept ga ik zeker onthouden, lijkt me heerlijk!!

 32. Inez
  7 juni 2015 / zondag, 7 juni 2015

  Whoaa suddervlees 2.0! Ik ga dit sowieso komende week een keer maken, lijkt me heerlijk!

 33. Sanne
  7 juni 2015 / zondag, 7 juni 2015

  Wij bestellen tegenwoordig vlees, bij sites zoals sameneenkoekopen.nl en wij kregen er ook hacheevlees bij. Ik wist niet zo goed wat ik hier nu mee aan moest, want wij maken nooit hachee. Maar nu kan ik dit recept uitproberen!!

 34. Louisa
  7 juni 2015 / zondag, 7 juni 2015

  klinkt super lekker!!
  Alleen is hachee niet hetzelfde als sucadelapjes. Hachee word normaalgesproken van riblappen gemaakt. Al denk ik dat met sucadelapjes het ook wel lekker zal zijn 🙂

  • Serena
   Auteur
   7 juni 2015 / zondag, 7 juni 2015

   hi Louisa,
   ik zeg volgens mij nergens dat hacheevlees hetzelfde soort vlees is als sucadelap, smoor kan prima bereid worden met beiden soorten vlees (dus zowel riblap, sucadelap).

 35. Kiki
  7 juni 2015 / zondag, 7 juni 2015

  Yeeaassss! Toch een artikel vandaag! En wat voor een! Ik wil ga van de week zeker maken! Wel heel jammer dat mijn vriend vegetarier is eigenlijk. (Of juist niet… alles voor mij! Hah!)

  • Kiki
   7 juni 2015 / zondag, 7 juni 2015

   “Ik wil ga van de week zeker maken”. Die zin loopt soepeltjes, zeg. Dat moet natuurijk “Dat ga ik van de week zeker maken” zijn.

  • Serena
   Auteur
   7 juni 2015 / zondag, 7 juni 2015

   Hahaha, alles is voor Bassie! Ik zou wel echt de helft pakken van wat ik heb gemaakt, dan kan je er in je eentje twee dagen mee doen. Of het een keertje maken als je vriend weg is en je eters krijgt! Succes!

 36. Syl
  7 juni 2015 / zondag, 7 juni 2015

  Het klinkt wel erg lekker. Ik moet echt een keer een mapje maken met mijn favoriete gerechten. Want ik vergeet altijd waar ik ze gevonden had.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *