Food Friday | Sajoer boontjes

Dit recept wilde ik al een hele tijd geleden met jullie delen, maar ik dacht steeds ‘naaah, maar dit is een bijgerecht. Wie wilt er nu een recept van een bijgerecht!?’. Toch ga ik hem vandaag met jullie delen, want er staan inmiddels een aantal Indofood recepten online en daar zijn de sajoer boontjes een mooie aanvulling op. Samen met bijvoorbeeld sambal goreng telor (hete eitjes), smoor djawa (zoet gestoofd rundvlees) en witte rijst, nasi goreng of nasi koening heb je een heerlijke, volwaardige Indische maaltijd op tafel staan. Ik heb voor jullie gemak dan ook een aparte sectie met ‘Indofood’ aangemaakt onder het tabblad recepten. Zo kun je lekker snel al mijn Indische recepten terugvinden.


Goed, sajoer boontjes dus. Gisteren was ik met Angel uit eten, ook een Indo, en ik trots vertellen dat er een recept voor sajoer boontjes online zou komen. ‘Maar hoe maak je dat dan?’ vraagt ze. En nog voor ik kan antwoorden vervolgt ze ‘dat is toch gewoon boontjes met van die pasta mengen en klaar?’. ‘Pasta?’ vraag ik. ‘Ja, pasta. Van die, hoe heet dat ook alweer… boemboe! Ja, boemboe ja. Dat is toch supersimpel. Hoe kan je daar een recept van maken dan?’. Heel even wacht ik tot ze begint te schateren, maar ze blijft me doodserieus aankijken. ‘Adoe, Angel! Die maak ik natuurlijk zelf, die boemboe’. Nu wacht Angel tot IK uitbarst in een schaterlach. Ze gelooft er geen snars van. ‘Oh, ja? Hoe maak je dat dan? Nu zeggen!’. ‘Nou’ begin ik ‘eerst snipper je een sjalotje, die bak je glazig in wat olie, dan wat knoflook erbij, sambal oelek, trassi…. ‘Ok, genoeg. Ik geloof je. Wat knap!’. ‘Is niet knap hoor, Angel, jij kan het ook. Is gewoon heel simpel. En snel, ook nog. En veel lekkerder dan die kant-en-klaar. Je moet het eens koken voor Hef!’ opper ik. Angel kijkt moeilijk. Er verschijnt een frons in haar voorhoofd. Even lijkt ze het te overwegen. Daarna zegt ze ‘nah, te veel werk’.

Ik hoop dat jullie het echter wél overwegen, want deze boontjes staan al met een half uurtje op tafel. Het is een heerlijke manier om saaie, groene snijboontjes heel veel smaak te geven. Bovendien is het echt makkelijk om te maken en heb je er geen hele ingewikkelde exotische ingrediënten voor nodig. Alles is gewoon te koop bij de supermarkt.


Allereerst even een leuke Fun Fact: Sajoer betekent in Indonesië dat het om een vochtig, bijna soepachtig groentegerecht gaat. Dat de groenten zich als ware in een soort van nattig bouillon-achtig sausje bevinden. Een sajoer bestaat altijd uit één of meerdere groentesoorten, die worden bereid met uien en diverse kruiden in een ruime hoeveelheid water of bouillon. In sommige gevallen wordt er ook vlees aan de sajoer toegevoegd.

Recept | Sajoer boontjes ( 2 personen)

250 gram sperziebonen
3 – 4 sjalotjes, gesnipperd
2 – 3 teentjes knoflook
1 theelepel laos poeder (galangawortel)
1 theelepel djahé poeder (gember)
2-3 theelepels sambal oelek
klein blokje trassi (1 x 1 cm)
1 – 2 eetlepels bruine suiker
1 bouillonblokje
250 ml water
2 eetlepels santen (kokoscrème)
sap van halve limoen of kwart citroen


Werkwijze

Snijd allereerst de beginnetjes en kontjes van de boontjes en snijd ze in hapklare stukken van 2 – 3 cm lang. Was ze en zet ze even aan de kant. Doe wat olie in een pan en fruit hierin de uien tot ze glazig worden. Knijp daarna de teentjes knoflook uit en fruit ze even mee. Voeg daarna de laos poeder, djahé poeder, de sambal, de trassi en de bruine suiker toe en fruit alles 1 minuutje. Verpulver het bouillonblokje boven de pan, voeg je water en de boontjes toe en breng alles aan de kook.


Kook het nu 8 minuten, voeg de eetlepels santen toe en kook alles nog 2 minuten door, tot de boontjes beetgaar zijn geworden. Breng op smaak met limoen- of citroensap en voeg eventueel nog wat sambal of bruine suiker toe naar smaak. Ik vind het lekker om er ook nog wat gefruite uitjes overheen te strooien.

Serveer met witte rijst, nasi goreng, nasi koening en andere Indische bijgerechten zoals sambal goreng telor, sambal goreng tempeh, smoor djawa, rendang, om maar even wat te noemen. Zo, zo lekker! De boontjes zijn lekker knapperig en vol van smaak en natuurlijk ook een beetje pittig. Ik vind het daarom lekker om het gewoon met witte rijst te eten, dat ‘blust’ de boel voor mijn gevoel een beetje.

Er zijn nog een aantal Indische recepten die ik graag met jullie wil delen, zoals sajoer lodeh, rendang en asinan (een frisse, knapperige Indische salade). Laat me vooral even weten welk gerecht jij als eerste zou willen terugzien bij Food Friday, of welk recept je nog mist uit de Indische keuken!

Dit recept voor sajoer boontjes is het recept zoals mijn familie die maakt. En zoals je misschien weet bij Indische gerechten, maakt elke familie hem weer anders. Sommigen doen er een schep pindakaas doorheen, of tomaten uit blik, weer anderen laten de trassi achterwege, of maken gebruik van verse laos, gember en rode peper, of vervangen de bruine suiker door gula djawa (palmsuiker). Het is leuk om te zien hoe verschillende de recepten soms kunnen zijn, dus laat vooral even weten bij de comments hoe JIJ het maakt! Ben gewoon benieuwd.

Selamat makan!

Until next time,
Serena Verbon

Volg:

34 Reacties

 1. Gigi
  3 juli 2017 / maandag, 3 juli 2017

  I looove sajoer boontjes! Maak ze zelf altijd inderdaad met alles vers en palmsuiker. Chilipepertjes vind ik hierbij ook altijd veel lekkerder dan sambal, die knal ik er aan tafel nog wel bovenop.. 🙂 ook gebruik ik vaak kokosmelk ipv santen, zodat het lekker sauzerig wordt. Vooral lekker door de rijst! Maak zelf ook vaak gele kokosrijst en ben verliefd op je nasi koening recept, maak het bijna wekelijks sindsdien. Love the indo recepies, keep them coming! Gek op je receptjes sowieso al, kijk er elke week naar uit!

 2. Emma
  3 juli 2017 / maandag, 3 juli 2017

  Mmm heerlijk! Ben wel benieuwd wat voor bouillon je gebruikt..

  • Serena
   Auteur
   3 juli 2017 / maandag, 3 juli 2017

   gewoon blokje groente bouillon!

 3. Vivi
  3 juli 2017 / maandag, 3 juli 2017

  “Sayur” betekent in het Indonesisch gewoon “groente”. Het gerecht wat jij maakt heet “Sambal goreng boontjes”. Maar hoe het ook heet, het is erg lekker!

 4. Elise
  1 juli 2017 / zaterdag, 1 juli 2017

  Oeh, ik vind sajoer boontjes altijd heel lekker, maar gebruik inderdaad ook altijd het Conimex pakje. Moet ik het toch maar eens proberen om het zelf te maken!
  Ik eet het trouwens ook wel eens met gebakken aardappeltjes en gehakt, maar dan alles door elkaar in een wok. Het lijkt misschien een vreemde combinatie, maar het smaakt echt ontzettend lekker!

 5. N
  1 juli 2017 / zaterdag, 1 juli 2017

  Smoor daging! Of lijkt dat te veel op smoor djawa?

  Vraag me ook wel af hoe je smoor en rendang maakt in de slowcooker. Hoe veel
  of weinig vocht moet er dan bij?

  • Serena
   Auteur
   1 juli 2017 / zaterdag, 1 juli 2017

   Goeie vraag, want dat heb ik zelf nog niet geprobeerd in mijn slowcooker, maar hier wil ik wel mee experimenteren!

  • Serena
   Auteur
   1 juli 2017 / zaterdag, 1 juli 2017

   Oh en smoor daging is smoor van rundvlees, en mijn recept voor smoor djawa heeft ook rundvlees, dus is dat niet gewoon hetzelfde?

   • Vivi
    3 juli 2017 / maandag, 3 juli 2017

    Daging smoor is wat kruidiger (NIET pittig) dan smoor djawa. Dat was geloof ik het enige verschil (is wel afhankelijk van welke deel in Java het recept precies komt).

 6. Lola
  1 juli 2017 / zaterdag, 1 juli 2017

  Lekker! Ik gebruik zelf inderdaad altijd nog een blik tomaten, citroengras en djeruk purut. En naast de sambal nog een vers pepertje meestal. Suiker en bouillon heb ik nog nooit gebruikt, ga ik eens mee experimenteren!

 7. Christine
  1 juli 2017 / zaterdag, 1 juli 2017

  Nou Serena, toevallig wilden we dit net gaan eten 😀 Samen met je smoor recept!!
  Wij eten echt heel graag indofood, zo lekker!
  Mijn man maak je overigens blij met een recept voor tempeh. Zelf eet ik graag kokoskip, ken je dat?
  Liefs x

 8. Claire
  1 juli 2017 / zaterdag, 1 juli 2017

  Lekker! Rendang en de salade alsjeblieft! Toprecepten!

  • Christine
   1 juli 2017 / zaterdag, 1 juli 2017

   Oja rendang! Met eetlepels brandal, niet van die slappe hap ;).

 9. M
  30 juni 2017 / vrijdag, 30 juni 2017

  Vanavond sperziebonen op het menu,maar geen trassi of santen in huis, dan maar gewoon sperziebonen bakrastijl.

 10. 30 juni 2017 / vrijdag, 30 juni 2017

  Ik ben dol op food Friday’s van je!

 11. Novita
  30 juni 2017 / vrijdag, 30 juni 2017

  Lekker en simpeler dan ik dacht .. kokosmelk staat er , is dit uit een pakje of welke heb je gebruikt? Rendang recept zou welkom zijn .. thanx

  • Serena
   Auteur
   30 juni 2017 / vrijdag, 30 juni 2017

   hi Novita,
   je moet santen hebben, dat is geen kokosmelk, maar kokoscrème. Minder vloeibaar!

 12. Anoniem
  30 juni 2017 / vrijdag, 30 juni 2017

  Wat lekker! Ik zou graag het recept voor Rendant willen!

 13. Ier
  30 juni 2017 / vrijdag, 30 juni 2017

  Ja, spekkoek 🙂

 14. Hanan
  30 juni 2017 / vrijdag, 30 juni 2017

  Eerlijkheidshalve gebruik ik als Angel de boemboe van Conimex…terwijl ik verder nooit pakjes gebruik.
  Ben zo happy met dit recept, ik heb alles in huis dus moet lukken.

  Tnx Serena !

 15. 30 juni 2017 / vrijdag, 30 juni 2017

  Lekker! Ik ga hem zeker maken. Ik ben wel benieuwd naar je Rendang recept.

 16. 30 juni 2017 / vrijdag, 30 juni 2017

  Ik vind dit zóó lekker! In de winkel laat ik het alleen altijd staan vanwege de vele toevoegingen… zelf maken zou dus perfect zijn 🙂

 17. 30 juni 2017 / vrijdag, 30 juni 2017

  Heerlijk, ik ben er ook dol op (al maak ik het dan altijd heel lui met een pakje boemboe uit de supermarkt haha). We hebben volgens mij alle ingrediënten in huis, dus dat moet geen excuus meer zijn 😉

 18. 30 juni 2017 / vrijdag, 30 juni 2017

  Oeeeeh, ziet er heerlijk uit! Ik ben sinds kort begonnen met een diet en dit recept zou er heel goed bij passen. Ik zal zelf dan alleen de suikers weglaten want dat mag ik helaas niet eten (geen toegevoegde suikers). Zo jammer dat mijn vriend indo is maar totaal niet kan koken (en zelfs zijn moeder niet!). Dus ik zal helaas mezelf zulke lekkere gerechten moeten aanleren hahah!

  • Serena
   Auteur
   30 juni 2017 / vrijdag, 30 juni 2017

   hi An,
   wat voor een dieet volg je dan? Sorry ik lees wel eens je blog, maar had dit denk ik even gemist. En wat zonde dat je Indo-schoonfamilie nooit Indisch kookt, het is (net als de Vietnamese keuken) THE BEST FOOD EVER!! Maar wie weet, als jij gaat oefenen met Indofood, neemt hij je enthousiasme over? Ik ga voor je duimen, haha!

   PS. ik wil eigenlijk ook 4 kilo kwijtraken, vandaar mijn interesse in je dieet.

   • 30 juni 2017 / vrijdag, 30 juni 2017

    Ik volg NewFysic! Ik heb gisteren mijn eerste weging gehad na mijn start vorige week donderdag en ben in 5 dagen al 1,5 kilo kwijt whieeee. Ik heb er nog niet over geschreven, dat kom pas als ik mijn streefgewicht heb behaald (ik moest zo’n 9 kilo kwijt). Jaaaaaaa het ergste is dat ik ook geen Vietnamees kan koken .. shame on me. Wel altijd meegekeken met m’n moeder maar nooit echt interesse getoond. Nu ik dit diet volg moet ik wel echt mijn eigen maaltijden koken ipv wekelijks KFC en Vietnamees afhaal, dus ik wacht smachtend op volgende vrijdag!

 19. Ellen
  30 juni 2017 / vrijdag, 30 juni 2017

  Oeh enak sekali. In onze familie doen wij er nog een gekookt ei door ( per persoon 1 ei) en tahoe. Slmt makan.

  • Serena
   Auteur
   30 juni 2017 / vrijdag, 30 juni 2017

   Wow, klinkt enakkkkk! De tahoe erdoorheen ken ik wel, het ei alleen niet. Maar klinkt als een top combinatie 🙂

   • Ellen
    30 juni 2017 / vrijdag, 30 juni 2017

    O ja, dan wel een dag van tevoren maken. Trekken de kruiden ook de eieren in..

 20. Marieke
  30 juni 2017 / vrijdag, 30 juni 2017

  Lekker! Blij met dit recept!

  • Serena
   Auteur
   30 juni 2017 / vrijdag, 30 juni 2017

   Blij met jouw lieve comment! 😛

 21. Patricia
  30 juni 2017 / vrijdag, 30 juni 2017

  Wat heerlijk die Angel haha! Ik ben wel benieuwd naar een recept voor spekkoek. Onwijs veel werk lijkt me dat, maar zoooo lekker!

  • Serena
   Auteur
   30 juni 2017 / vrijdag, 30 juni 2017

   hi Patricia,
   dan moet ik even mijn vriendinnetje Nena inschakelen, die het maken van spekkoek inmiddels tot een kunst heeft verheven en het in een zo kort mogelijke tijd weet te maken (volgens mij 3 uur van begin tot eind, en dat is echt SNEL!). Ik ga er achteraan!

   • Michelle
    30 juni 2017 / vrijdag, 30 juni 2017

    Jaaaaa daar ben ik ook heel benieuwd naar! Ik houuuuuuu van spekkoek, verschrikkelijke verslaving haha!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *