Nieuw in mijn skincare routine: Eucerin Even Brighter

Vorige week woensdag ben ik een dagje op en neer gevlogen naar Hamburg, waar ik een bezoekje bracht aan het hoofdkantoor van Eucerin, een medical skincare brand dat zijn oorsprong heeft in Duitsland. In 1900 is het bedrijf van start gegaan met hun allereerste product ‘Eucerit‘, een zalfje. Deze naam is afgeleid van het Griekse woord ‘Eucera’, wat ‘witte was‘ betekent. En je begrijpt, op deze manier kwamen ze uiteindelijk ook uit op hun merknaam Eucerin. Inmiddels bestaat Eucerin al 117 jaar en hebben ze in de loop der tijd heel veel gedaan op het gebied van huidverzorging.

eucerin lab hamburg_ - 2In Hamburg staat hun hoofdkantoor, wat bestaat uit een heel groot Test Center voor hun vrijwillige testpersonen, een verzameling aan laboratoria met de beste apparatuur, een auditorium waar interessante lezingen worden gegeven op skincare gebied, brainstorm ruimtes en een daadwerkelijk kantoorgedeelte. Het is een ontzettend groot gebouw waar elke dag nieuwe ontwikkelingen plaatsvinden. Heel interessant en indrukwekkend om te zien. Vooral de rondleidingen door de labs vond ik leuk, voelde toch een beetje als thuiskomen!

eucerin lab hamburg_ - 1Ik sprak met Dr. Ludger Kolbe, die bij Eucerin sinds 2007 research heeft gedaan naar huidpigmentatie en daarmee de basis heeft gelegd voor hun Even Brighter lijn. Zelf ga ik deze lijn de komende 6 weken testen, dus ik was extra benieuwd naar wat hij me allemaal te vertellen had. Maar voordat ik jullie wat meer ga vertellen over deze lijn, is het leerzaam en handig om iets meer te weten te komen over huidpigmentatie.

Onze huid kent 3 soorten pigment die verantwoordelijk zijn voor onze huidskleur: melanine, caroteen en hemoglobine, waarvan melanine als enige wordt aangemaakt in de huid. Melanine varieert in kleur van geel tot roodbruin tot zwart. De ondertoon van je huid of de mate van ‘bruinheid’ wordt allemaal bepaald door de hoeveelheid en de kleur melanine in je huid.

keratinocyte melanocyteMelanine wordt gemaakt door cellen die melanocyten genoemd worden, onder invloed van het enzym tyrosinase. Melanine beschermt onze cellen door UV-straling te absorberen en het af te voeren als hitte. Ieder mens heeft ongeveer hetzelfde aantal melanocyten, het verschil in huidskleur zit ‘m dan ook vooral in de hoeveelheid melanine die ze produceren en de duur van de opslag in keratinocyten. Zo produceren melanocyten van getinte mensen meer en donkerder melanine dan de melanocyten van blanke mensen. Daarnaast houden de keratinocyten van donkere mensen het pigment langer vast. Door zonlicht worden melanocyten gestimuleerd om nog meer melanine aan te maken, omdat de huid een seintje krijgt een dikker schild te bouwen om zich nog beter te kunnen beschermen tegen UV-straling. Meer melanine betekent dus meer pigment en een bruinere huid.

mama pigmentvlekken_ - 1Melanine is dus helemaal zo gek nog niet, maar op het moment dat er te veel melanine op één plek ophoopt waardoor er verkleuringen en donkere vlekjes ontstaan, spreken we van hyperpigmentatie. Ik heb er zelf ook last van. Bovendien kan het alleen maar erger worden naarmate ik ouder word (en zeker als ik naar de huid van mijn moeder kijk), dus ik vind het belangrijk dat ik me er nu al mee bezighoud op skincare gebied en ik heb me de laatste jaren dan ook verdiept in het onderwerp.

Er zijn verschillende soorten hyperpigmentatie en elke soort heeft weer een andere oorzaak:

 • Ouderdomsvlekken – hyperpigmentatie in het gezicht en vaak ook op de handen. Deze vlekjes ontstaan door jarenlange blootstelling aan schadelijke UV-straling (zowel UVA als UVB) en komt dus met name voor bij oudere dames en heren.
 • Melasma – hormonale hyperpigmentatie in het gezicht. Dit kan ontstaan door het gebruik van de anti-conceptiepil, of juist wanneer je ermee stopt. Maar ook tijdens de menopauze kunnen vrouwen last krijgen van melasma. Zelf heb ik door de pil donkere verkleuring gekregen rondom mijn mond.
 • Chloasma of zwangerschapsmasker – hyperpigmentatie in het gezicht tijdens de zwangerschap.  Meestal trekt deze vorm van hyperpigmentatie weg na de bevalling.
 • Post-inflammatoire hyperpigmentatie – sommige mensen maken extra melanine aan in de huid wanneer er ontstekingen zijn (zoals acné). Hier heb ik zelf veel last van gehad. En nog steeds. Muggenbulten, littekens, puistjes veranderen bij mij allemaal in donkerbruine vlekken.

Omdat we weten hoe onze huidcellen werken en hoe melanine ontstaat en wordt aangemaakt in de huid, is het mogelijk om hyperpigmentatie te bestrijden. En dat kan in feite op 3 manieren;

1. Peelings en microdermabrasie, om de hyperpigmentatie van buitenaf aan te pakken door het op milde wijze te vervagen. Vaak wordt dit gecombineerd met een werking van binnenuit, zodat het probleem écht kan worden ingedamd.

2. De activiteit van melanocyten remmen. Dit gebeurt met het beruchte middeltje hydroquinone. Hydroquinone is giftig en brengt vele risico’s met zich mee. In de EU wordt het dan ook niet over de toonbank verkocht. Wel kan het op recept worden verkregen via de dermatoloog.

3. Het remmen van tyrosinase. Dit is het enzym dat verantwoordelijk is voor de aanmaak van melanine. De meeste anti-hyperpigmentatie skincare is hierop gebaseerd.

De meeste skincare tegen hyperpigmentatie maakt echter in het (in vitro) testen van de effectiviteit van het werkzame ingrediënt gebruik van tyrosinase afkomstig van een paddestoel. Hiermee doen ze hun testen en onderbouwen ze hun onderzoek. Maar je moet het een beetje zien als onderzoek met medicijnen: wat positieve resultaten laat zien op een muis hoeft nog geen succes te worden als je het eenmaal toedient aan de mens. Het menselijk lichaam is nu eenmaal niet 1:1 te vergelijken met een dier, laat staan een plant.

melanine tyrosinaseEucerin is daarom 5 jaar lang (!!) bezig geweest om menselijk tyrosinase te zuiveren omdat zij geloven dat dit de sleutel is tot succes tegen hyperpigmentatie. Dr. Ludger Kolbe legde me uit dat het een heel ingewikkeld en lang proces is geweest, maar dat het resultaat er mag zijn. Tijdens een screening met menselijk tyrosinase hebben ze namelijk het ingrediënt ‘butyl-resorsinol’ ontdekt, dat al in een lage concentratie van slechts 0,3% hele goede en snelle resultaten opleverde in het verminderen van hyperpigmentatie en het remmen van tyrosinase.

Butyl-resorsinol is dan ook het werkzame ingrediënt in de Even Brighter lijn van Eucerin. In Azië is deze lijn zelfs hun #1 bestseller en geloof me, daar zijn ze ALL ABOUT skincare tegen hyperpigmentatie. En als het goed genoeg is voor Azië, dan is het goed genoeg voor mij.

De Even Brighter lijn bestaat uit een serum, dag- en nachtcrème en spot corrector. Fijn, gewoon een kleine en compacte lijn. Samen met Susanne, de huidexpert van Eucerin, heb ik gekeken naar de producten en hoe ze passen in mijn dagelijkse skincare routine.

eucerin even brighter review_ - 2De Even Brighter dagcrème is vrij vol, en daarom hebben we ervoor gekozen om alleen het serum te gebruiken. Omdat ik dan de SPF30 mis van de dagcrème vullen we die weer aan met hun nieuwe Eucerin Oil Control Sun Gel-Crème Dry Touch. Dit is een luchtige, snel intrekkende crème met een matterende finish én SPF50.

En voor de nacht gebruik ik natuurlijk de Even Brighter nachtcrème. Die is ongeveer net zo vol als hun dagcrème, maar voor ‘s nachts vind ik dat juist wel lekker. Hier zit ook Dexpanthenol is dat de huid in de nacht herstelt van alle externe invloeden van overdag. De Spot Corrector wil ik ‘s avonds gebruiken voor de wat grotere pigmentvlekjes op mijn wangen.

Naast deze producten gebruik ik de producten die ik nu ook al een tijdje gebruik; micellair water van Comfort Zone, een toner met salicylzuur van COSRX en een essence van SKII.

eucerin even brighter review_ - 1Ik ben HEEL erg benieuwd wat de eerste resultaten zullen zijn over 4 weken. Na de uitleg die ik heb gehad van Dr. Ludger Kolbe en de veelbelovende resultaten heb gezien ben ik in elk geval heel enthousiast. Ik heb ook meteen wat producten aan mijn moeder meegegeven, die samen met mij zal gaan testen. Mama heeft nog wat meer last van hyperpigmentatie dan ik, dus ik ben benieuwd of je bij haar sneller resultaat zal gaan zien.

Ik hoop dat jullie het interessant vonden om wat meer te lezen over melanine, hyperpigmentatie en de Even Brighter lijn van Eucerin.

Hebben jullie last van hyperpigmentatie? 

Until next time,
Serena Verbon

Volg:

33 Reacties

 1. Laura
  21 oktober 2017 / zaterdag, 21 oktober 2017

  Hi Serena,
  Hoe is deze lijn van Eucerin bevallen? Ik ben heel erg benieuwd 🙂

 2. 3 juni 2017 / zaterdag, 3 juni 2017

  Heb er ook last van en heb al veel geprobeerd. Eucerin even brighter dag en nachtcreme doen totaal niets. Ook de ampullen kuur icm de dag nacht niet. De spot corrector icm Talika lichttherapie hebben wel effect.

 3. Wil
  16 mei 2017 / dinsdag, 16 mei 2017

  Ik ben heel erg benieuwd hoe de 4 weken proef uitpakken. Ook ik heb bruine vlekken in het gezicht en op de handen. Maar, daarbij heb ik veel zonneschade plekken die rood en schilferig zijn en behandeld worden met Efudix. Dit middel is alleen op recept verkrijgbaar. De eerste 3 behandelingen bestonden uit de plekken bevriezen met stikstof. Mijn huis is dus best gevoelig en ik zoek al jaren naar een goede dag en nacht creme waar ik werkelijk iets aan heb.

 4. Jo
  13 mei 2017 / zaterdag, 13 mei 2017

  De Koreaanse produkten tegen hyperpigmentatie bevatten allemaal Niacinamide. Dit is echt HET wondermiddel tegen hyperpigmentatie. Shark Sauce van Holy Snails bevat bijvoorbeeld 5% Niacinamide en werkt ontzettend goed. Als je echt van je hyperpigmentatie af wel, moet je op zoek naar produkten die Niacinamide bevatten.

  • Sanae
   21 mei 2017 / zondag, 21 mei 2017

   Wat jij zegt klopt echt helemaal! Ik gebruik zelf ook producten met Niacinamide en ik merk het behoorlijk. Dr Jetske Ultee schrijft hier veel over en door haar ben ik het gaan gebruiken!

 5. N
  13 mei 2017 / zaterdag, 13 mei 2017

  Ik ben ook super benieuwd! Ik heb geen hyperpigmentatie op mijn gezicht, maar wel lichaam 🙁 Oksels, binnenkant benen.. Toevallig heb ik nog een potje uit Amerika met 3% hydroquinone maar ik ben te laks omdat braaf dagelijks op te smeren. Misschien toch eens doen.. Of juist niet natuurlijk.

  In mn gezicht heb ik, net zoals A, vitiligo. Het tegenovergestelde inderdaad 🙂

 6. A
  12 mei 2017 / vrijdag, 12 mei 2017

  Interessant! Ik heb juist vitiligo plekken op mijn gezicht..dus helemaal geen pigment meer.. en daar is dan weer niks voor zover ik weet ..hopelijk helpt deze lijn jullie! En de spf50 is echt fijn heb hem zelf ook 🙂

 7. Jessica Bell
  12 mei 2017 / vrijdag, 12 mei 2017

  Ik ben heel erg benieuwd naar de resultaten van je try out! Ik heb ook last van hyperpygmentatie. Ook bij mij levert iedere beschadiging van mijn huid (van muggenbult tot schaafwondje of kras) een donkerbruine vlek op, die vaak jaren later nog zichtbaar is. Ik vond het dus in ieder geval al fijn om te lezen dat ik niet de enige ben! Als deze lijn bij jou goede resultaten geeft, ga ik het dus zeker ook proberen.

 8. nanoe
  12 mei 2017 / vrijdag, 12 mei 2017

  HP begint te komen, ik ga deze producten ook proberen. Je review ziet er veelbelovend uit. Ben benieuwd naar jou voortgang. Succes !

 9. 12 mei 2017 / vrijdag, 12 mei 2017

  Oeh ik ben benieuwd naar je bevindingen. Ik heb ook wel last van hyper pigmentatie mede door mijn indo roots en snelle huidontstekingen. Bescherm mijn huid met spf maar extra ondersteuning graag. Keep us posted

 10. Denise
  12 mei 2017 / vrijdag, 12 mei 2017

  Interessant artikel Sereen!
  Ben benieuwd naar de resultaten!
  Ik heb sinds kort 3 miniscule pigmentvlekjes onder mijn ogen.

  X

 11. 12 mei 2017 / vrijdag, 12 mei 2017

  Ik ben ook heel enthousiast over deze lijn! Ik gebruik het serum. Ik ben erg gevoelig voor pigmentvlekken. Na mijn zwangerschap had ik er nog meer gekregen. Na gebruik van het serum is het echt veeeel minder geworden!

 12. 11 mei 2017 / donderdag, 11 mei 2017

  Heel interessant artikel zeg! Ik ben benieuwd hoe het resultaat bij je moeder zal zijn. Ik had zelf ook ineens meer pigment vlekjes onder m’n ogen, het is nu wel weer minder. Geen idee hoe het er is gekomen en hoe ‘t weer weggegaan is… Ik gok door de zon gekomen en minder doordat ik nu dagcrème met een factor gebruik. Boven mn lippen heb ik ook wat meer pigment vlekjes dan ik vroeger had. Ik word denk ik oud. 🙁

 13. 11 mei 2017 / donderdag, 11 mei 2017

  Oeh wat klinkt dit goed! Ik als toekomstig geneeskundestudent vind het verhaal over de huid superinteressant, haha. Vind het zo leuk dat jij zo’n laboratoriumachtergrond hebt! Ik ben benieuwd of het resultaat net zo goed zal zijn als er wordt beloofd, het is natuurlijk al wel extra goed dat het echt is gebaseerd op medische onderzoeken en feiten. Malou x

 14. 11 mei 2017 / donderdag, 11 mei 2017

  Wat een goed uitgebreid artikel! Ik vond het heel nuttig en leerzaam om te lezen. Ik ben benieuwd wat de resultaten bij jouw zullen zijn!

 15. 11 mei 2017 / donderdag, 11 mei 2017

  Fijn artikel! Ik wist er bij lange na niet zo veel over 😮

 16. 11 mei 2017 / donderdag, 11 mei 2017

  Wat een goede uitleg. Ben erg benieuwd naar de resultaten van de producten

 17. Sabrina
  11 mei 2017 / donderdag, 11 mei 2017

  Lieverd waar koop jij die andere producten?
  Ik heb hier ook heel veel last van 🙁

 18. 11 mei 2017 / donderdag, 11 mei 2017

  Heel interessant. Mijn dochter is deels Indonesische en heeft al sinds haar 6e ofzo couperose en dikkere gesprongen adertjes in het gezicht. Ze is nu 11 en begint zich er steeds meer aan te ergeren en we weten eigenlijk niet hoe we dit moeten stoppen. Ook heeft ze hier en daar witte pigment vlekjes waar haar huid dus niet donker is. Wij denken zelf dat ze dit allemaal heeft gekregen doordat ze als baby hormoonzalf van de huisarts had gekregen voor haar eczeem en rare bultjes destijds in het gezicht. Wij zijn dan nu ook allemaal hier in het gezin tegen zalf met cortisonen. Maar goed…..wij zoeken dus nu naar een oplossing voor haar rode vlekken en bultjes (gesprongen adertjes) in het gezicht. Tips zijn welkom. Weg laten branden of laseren vinden we nog te eng want dit heeft ze ooit al eens op haar oorlel moeten doen anders kon ze geen oorbelletjes geprikt krijgen.
  Liefs Marieke&Indigo

  • Syl
   11 mei 2017 / donderdag, 11 mei 2017

   Ik heb 2 maanden geleden mijn couperose laten weglaseren op mijn wang en neusvleugels. Ik ben erg tevreden over het resultaat. En 45,- euro per behandeling (2x geweest) vind ik een prima prijs. ( bij Bergman)
   Ik heb de voor, net-na en nafoto’s nog steeds.
   (Ik ben 28jaar)

   Nou snap ik dat het voor een meisje van 11 dit wel een heftige behandeling kan zijn.
   Hopelijk valt het met een beetje plaatselijke make-up te verhullen als ze straks wat ouder is…

   La Roche Posay heeft wel een fijne lijn voor couperose trouwens. Bij de apotheek kan je vaak ook eerst samples krijgen, dan kan je het eerst testen.

   Succes met je dochter.
   En vergeet niet dat ze ook mooi is met een rood plekje in der gezicht. Je kan dat haar niet vaak genoeg vertellen.

   Mijn vriendinnen en mijn vriend snapten dat ik het heb laten weghalen maar vinden het jammer… want het paste echt bij mij

  • Grace
   14 mei 2017 / zondag, 14 mei 2017

   Hi Marieke,

   Ben ook een mix (Indo en nog veel meer 🙂
   En heb sinds na mijn 30ste couperose wat is veranderd in een milde rosacea.
   Laseren van een getinte huid wordt afgeraden vanwege mogelijke pigment verschuiving.
   In Engeland zijn ze wat betreft verder dan Nederland.
   Desalniettemin durf ik de stap nog niet te zetten.
   Voor nu gebruik ik de producten van la roche posay en minerale make-up. Zonnebrandcreme is ook heel belangrijk.
   Veel succes met je dochter!

 19. 11 mei 2017 / donderdag, 11 mei 2017

  Wat een fijn, duidelijk en uitgebreid artikel. Ik ga zeker even goed kijken naar de producten van Eucerin, ik heb er zelf namelijk nog geen ervaring mee maar zie het nu ook veel langskomen op de reclame.

 20. 11 mei 2017 / donderdag, 11 mei 2017

  Ik heb er gelukkig geen last van maar mijn moeder had zeker 3 potjes van de Even Brighter opgemaakt! Ze zwoor bij dit potje dat het haar donkere vlekjes minder maakte want ze had een periode dat ze opeens allerlei rare sproetjes kreeg. Tot op de dag van haar overlijden heeft zij dit potje gebruikt, in het ziekenhuis en de hospice. Voor iemand die allerlei behandelingen had ondergaan en de huid zeer gevoelig van is geworden, bleek de creme altijd super goed voor haar werken! Ik zal dan zeker niet gaan twijfelen om deze lijn te gaan gebruiken als ik er ooit last van ga krijgen!

 21. 11 mei 2017 / donderdag, 11 mei 2017

  Ik ben erg benieuwd naar de resultaten ! Klinkt veelbelovend !
  Zelf heb ik er geen last van maar toch erg benieuwd :). Eucerin vind ik sowieso een fijn no-nonsense merk.

 22. Varenka W
  11 mei 2017 / donderdag, 11 mei 2017

  Eucerin gebruik ik dagelijks, alleen niet deze lijn…
  Al jaren favoriet merk voor mij ivm mijn rosacea
  Leuk om meer over dit merk te lezen

 23. 11 mei 2017 / donderdag, 11 mei 2017

  Ik heb er nu geen last van maar m’n moeder wel een beetje dus het zit er waarschijnlijk vanzelf aan te komen 😛 heeel leerzaam artikel! Ben benieuwd wat het gaat doen 😀

 24. 11 mei 2017 / donderdag, 11 mei 2017

  Ik ben super benieuwd! Ik ben altijd wel fan van de producten van Eucerin!

 25. 11 mei 2017 / donderdag, 11 mei 2017

  Heel erg interessant artikel! Zeker na mijn comment over de acne op je rug moest ik hier weer aan denken. Ik herken mij er ook heel erg in, bij mij word elk plekje namelijk ook bruin.. 🙁

  Begin nu wel een beetje huiverig te worden, ik ga namelijk bijna op vakantie én ben zwanger… Dus alles bij elkaar optellend zal dat wel een zwangerschapsmasker worden, dus was nog opzoek naar wondermiddeltjes 😉

  Dankjewel!

 26. 11 mei 2017 / donderdag, 11 mei 2017

  Wat interessant! Een leerzaam artikel en ik ben benieuwd hoe de producten gaan bevallen!

 27. 11 mei 2017 / donderdag, 11 mei 2017

  Ik vind eerlijk gezegd de kleur van je moeders wang, met die vlekjes, juist erg mooi..! Het heeft iets karakteristieks, iets eigens. En ik weet niet zo goed waarom, maar ik vind het bij Indonesische mensen (ze komt uit Indonesië toch?) altijd erg mooi omdat zij ook vaak van die duidelijke jukbeenderen hebben.

 28. Kim
  11 mei 2017 / donderdag, 11 mei 2017

  Interessant artikel en ik ben ook benieuwd naar de resultaten!

  Leuk om te zien welke producten je gebruikt. Ik gebruik sinds een tijdje een aantal cosrx producten en mijn huid is er erg op vooruit gegaan 🙂

 29. 11 mei 2017 / donderdag, 11 mei 2017

  Wat een interessant artikel, weer wat geleerd op de vroege ochtend. Zelf heb ik er gen last van, maar mijn moeder wel.
  Liefs,
  Elles

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *