Mijn uitslag van de gynaecoloog

Een tijdje geleden vertelde ik jullie dat ik een kolposcopie afspraak had bij de gynaecoloog en dat er een biopt bij me is afgenomen. Inmiddels zijn we 2 weken verder en heb ik de uitslag binnen. Het leek me meteen een goed moment om een video te maken waarmee ik meer awareness wil creëren rondom uitstrijkjes, HPV, PAP en baarmoederhalskanker.

Allereerst, wat is HPV? HPV is een afkorting voor Humaan Papillomavirus en dit is een virus dat seksueel overdraagbaar is. Ook met condoom kun je besmet raken, bijvoorbeeld via de mond en de handen, al is de kans op besmetting dan 70% kleiner. Er zijn verschillende soorten HPV waarvan sommige soorten baarmoederhalskanker kunnen veroorzaken. Deze vorm van kanker is één van de meest langzaam groeiende kanker die er bestaat, dus als je er op tijd bij bent hoeft het in de meeste gevallen geen gevaar te vormen.

Vanaf het moment dat je besmet raakt met HPV doet het virus er zo’n 10 tot 15 jaar over om voor onregelmatige celgroei te zorgen. Om deze reden worden vrouwen op hun 30e opgeroepen om een uitstrijkje te laten doen bij hun huisarts. Ik wil jullie echt op het hart drukken om dit te doen! Zelf bleek ik namelijk PAP3A te hebben.

Hoe mijn huisarts het mij uitlegde is dat de mate van HPV wordt onderverdeeld in PAP 1 t/m 5, waarbij PAP1 goed is en PAP5 baarmoederhalskanker betekent. Toen ik hoorde dat ik PAP3A had (je hebt ook nog PAP3B) schrok ik dan ook heel erg… want dat neigde meer naar de risicovolle kant dan naar het gezonde gedeelte.

Je lichaam ruimt het virus bijna altijd weer zelf op. Het duurt gemiddeld zo’n 1 tot 2 jaar voordat het virus geheel is verdwenen. Om die reden moest ik een half jaartje later nogmaals terugkomen voor een uitstrijkje, in de hoop dat mijn lichaam flink aan het werk was geweest. Helaas, ik had nog steeds PAP3A te pakken. Geen verbetering, maar gelukkig ook geen verslechtering. Weer een half jaar later had ik PAP2. ‘Mooi’ dacht ik ‘dat gaat de goeie kant op!’. Mijn huisarts was echter niet tevreden met de uitslag, omdat PAP2 nog steeds een klein risico met zich meebrengt, dus stuurde ze me door naar het ziekenhuis voor een kolposcopie afspraak bij de gynaecoloog.

Dit houdt in dat je met de beentjes wijd in een stoel hangt terwijl er met een microscoop naar je baarmoedermond wordt gekeken. Met een speciale kleurstof worden je cellen gekleurd, waarbij een witte kleur betekent dat er afwijkende cellen aanwezig zijn. Ik kon meekijken en zag meteen overduidelijk een wit gedeelte. ‘Shit’. Ik had zo gehoopt dat er niets te zien zou zijn. Omdat er afwijkende cellen te zien waren werd er een biopt genomen, een klein hapje van 3 x 3 mm. Dat deed op zich niet veel pijn (het dichtbranden van de wond vond ik veel vervelender, maar dat werd in de loop van de dag minder en was de volgende dag verdwenen). Het biopt werd opgestuurd om onderzocht te worden, en na 2 weken zou ik dan de uitslag ontvangen.

De uitslag kan bestaan uit:

 • Milde of lichte dysplasie, of ‘CIN 1’. CIN staat voor cervicale intra-epitheliale neoplasie. Als de dysplasie ‘niveau 1’ is, betekent dit dat ongeveer een derde van de cellen in de baarmoederhals abnormaal is. Naar schatting ontwikkelt een op zes vrouwen CIN 1, hetgeen meestal vanzelf weggaat zonder dat er een behandeling nodig is.
 • Matige dysplasie, of ‘CIN 2’. Ongeveer twee derde van de cellen in de baarmoederhals zijn abnormaal.
 • Ernstige dysplasie, of ‘CIN 3’. Bijna alle cellen in de baarmoederhals zijn abnormaal, of pre-kankercellen.

Na het nemen van de biopt was ik echt een wrak, ik herkende mezelf gewoon niet meer terug. Ik was aan het huilen, huilen, huilen, ik wist niet wat me overkwam. Dan ging het weer even en dan ineens barstte ik weer in tranen met tuiten uit. Ik was zo verdrietig, zo bang dat ik geen kindje zou kunnen krijgen en zo bang dat ik misschien wel in een voorstadium van kanker zou zitten. Die onzekerheid, mijn sterke kinderwens, de angst, het vervelende onderzoek, het werd me denk ik gewoon te veel.

Gelukkig werd ik heel erg gerust gesteld door jullie comments en whatsappjes van vriendinnen, waarin persoonlijke verhalen werden gedeeld met een positieve uitkomst. Bij matige dysplasie moet er bijvoorbeeld een lisexcisie plaatsvinden, waarbij er als ware een ‘plakje’ van je baarmoederhals wordt gesneden. Twee vriendinnen van mij hebben dat gehad, en na de lisexcisie zijn hun cellen weer normaal geworden. Ook kun je hiermee gewoon op een gezonde manier kinderen krijgen.

En toen kwam het telefoontje waar ik 2 weken op zat te wachten; de uitslag was CIN1, milde dysplasie. Ik kon wel janken van geluk! Over een half jaar moet ik wederom naar het ziekenhuis voor een uitstrijkje, en ditmaal hoop ik dat mijn lichaam die PAP dan toch echt eindelijk eens een keertje heeft opgeruimd!

Onthoud in elk geval: de kans op besmetting is groter als je vaak wisselt van sexpartner en vaak vrijt zonder condoom. Door een condoom te gebruiken heb je 70% minder kans op besmetting! Dus naast het feit dat je niet zwanger wilt worden of een SOA wilt oplopen, is dit een andere goede reden om een condoom te gebruiken.

Ben jij onlangs 30 geworden en ligt de oproep voor een uitstrijkje al maanden ergens in huis te slingeren? Kom op, vrouw. Maak die afspraak gewoon. Pak de telefoon, prik een datum. Anders blijft het steeds in je achterhoofd sluimeren en dat geeft geen geruststelling. Grote kans dat alles gewoon goed is daar beneden, maar kijk hoe het bij mij is gegaan. Ik had ook niet verwacht dat ik PAP3 zou hebben. En in zulke gevallen is het juist belangrijk dat het goed wordt gemonitord.

Met deze video en dit artikel hoop ik dat ik dit onderwerp wat meer bespreekbaar kan maken. Dit is niet iets om je voor te schamen, maar liefst 8 van de 10 vrouwen wordt tijdens hun leven besmet met HPV. Dat is ontzettend veel en daarom is dit ook zo belangrijk. Allereerst hoop ik dat ik jullie heb kunnen informeren over HPV en de gevolgen die een besmetting met dit virus kunnen hebben. Ten tweede hoop ik dat jullie een hart onder de riem kan steken voor wanneer je momenteel hetzelfde doormaakt als ik. Weet dat je niet alleen bent en dat er eigenlijk heel veel vrouwen zijn die hiermee te maken hebben of hebben gehad.

Ik wil dan ook vragen om jullie verhalen en ervaringen hieronder te delen, want des te meer erover gesproken wordt en des te meer informatie erover te vinden is online, des te beter.

Until next time,
Serena Verbon

Volg:

121 Reacties

 1. Jane
  25 maart 2019 / maandag, 25 maart 2019

  Hoi Sereen en alle anderen,

  Eerder had ik aangegeven Pap2 uitslag te hebben. Na een biopt kwam daar CIN 2 uit. Vanwege een toekomstige kinderwens hoefde ik pas na een jaar terug te komen. Heb behandelingen bij een natuurgeneeskundige gestart om aan mijn weerstand te werken.

  Helaas kamp ik al maanden met klachten als pijn in de onderrrug en buik en pijn bij de seks. Huisarts heeft meerdere kuren gegeven maar heeft niet geholpen.
  Nu moet ik volgende week terug naar de gyneacoloog voor onderzoek en een uitstrijkje, superspannend want het voelt gewoon niet goed.

  Ipv een jaar moet ik nu dus na een half jaar vervroegd terugkomen.
  Hopelijk valt het mee, maar echt een oproep ook aan jondere meiden dan 30.

  Vraag eerder om een uitstrijkje. Ik vind 30 eigenlijk veel te laat omdat het soms agressief kan zijn en zich snel kan ontwikkelen. Na ontmaagding opgemiddeld 16 jaar is 30 eerste uitstrijkje gewoon te laat.

  Mocht het nu wel goed zijn aankomende week, zal ik delen welke supplementen ik heb geslikt via de natuurgeneeskundige om mijn weerstand aan te sterken, wellicht help ik daar anderen mee!

  Succes voor iedereen die in onzekerheid zit!

  • Sha
   8 november 2022 / dinsdag, 8 november 2022

   Beste, Ik zit nu in een soortgelijke situatie. Heeft het geholpen? De supplementen. Heb je nu een goede pap?

 2. Jolanda
  15 januari 2019 / dinsdag, 15 januari 2019

  hoi serena, ik heb hetzelfde als jij – dit is al een iets oudere post maar ik vroeg me af of de HPV16 uiteindelijk bij je verdwenen is? of hoe het traject hierna verlopen is met controle uitstrijkjes e.d.?

  • Serena
   Auteur
   17 januari 2019 / donderdag, 17 januari 2019

   hi Jolanda,
   het is naar HPV level 2 gegaan. Inmiddels zit ik op 1, maar het virus is nog wel aanwezig. Ik hoef volgend jaar pas weer een uitstrijkje te doen maar het ziet ernaar uit dat mijn lichaam het zelf goed aan het oplossen is.

 3. Jane
  16 september 2018 / zondag, 16 september 2018

  Hoi Sereen en andere meiden,

  Wat knap dat je dit zo openlijk deelt en voor mij erg fijn en ik denk vele anderen met mij. Er is weinig informatie op internet en wat er te vinden is is gelijk heel heftig.
  Ik zelf heb vorige week gehoord dat ik Pap 2 heb maar wel met afwijkende cellen. Nu moet ik as woensdag een biopt in het ziekenhuis.
  Het klinkt gek omdat ik ook veel reacties met hogere Pap score lees, maar de schrik zit er enorm in!
  Ook ik heb een enorme kinderwens en ken helaas privé al twee meiden waar zelfs de baarmoeder verwijderd moest worden..
  Nu duimen dat het woensdag meevalt en dat de uitslag geruststellend is.

  Ik probeer mijzelf gerust te stellen door informatie te zoeken over het opkrikken van je weerstand om het HPV virus sneller de baas te zijn en dit stelt mij wat gerust.

  Sterkte voor alle meiden die door dit virus in constante onrust of afwachting zitten!

  • SHA
   8 november 2022 / dinsdag, 8 november 2022

   Beste Jane,

   Dat snap ik erg goed wat betreft die onzekerheid en schrik. Ik zit nu in dezelfde situatie pap 2 met hpv.
   Hoe is het bij jou gelopen? Hoop dat je inmiddels weer op pap 1 zit

 4. Toeba
  27 februari 2018 / dinsdag, 27 februari 2018

  Hoi serena,

  Ik ben 28 jaar en na mijn eerste kindje heb ik na mijn controle bij de gynekoloog te horen krijgen dat ik CIN 1 heb. Ik maak me heel erg zorgen, en hoop iedere keer dat het helemaal weg is.
  Na 2 controles heb ik steeds nog hetzelfde CIN 1. Ook een klein stukje weggehaald. En nu na maanden moet ik weer terug… Het afwachten en de spanning is zeer vervelend! Ik heb hier weinig ervaring mee… En zou gerust nog tips of ervaring willen krijgen. Ik hoop voor iedereen die hier mee zit veel beterschap en een snelle genezing!

  Bedankt,
  Toeba

  • Anne
   7 mei 2018 / maandag, 7 mei 2018

   Hai Toeba, ik had zelf een pap 2 en hoorde van iemand dat er een nieuw middel is in Nederland, Papilocare, te koop bij apotheek, tenminste mijn apotheek moest het bestellen, het is een natuurlijk product dat werkt bij het opruimen van het virus, ik voelde me gelijk zekerde dat ik wat deed.
   Succes, Anne

   • 22 mei 2018 / dinsdag, 22 mei 2018

    Wat goed dat jij hierover schrijft, top.
    Er is een middel bij een Pap 2 uitslag dat Papilocare heet, het is een natuur product en je kunt het bestellen bij de apotheek. Ik heb het via via gehoord en het schijnt bijzonder goed te helpen ter preventie maar ook bij behandeling van HPV.
    Succes.

   • Diana
    16 juli 2023 / zondag, 16 juli 2023

    Beste Anne,

    Heeft dit middel bij jou iets gedaan?
    Het is al een aantal jaar geleden dat je het hebt gepost, maar kan er weinig info over vinden op internet.

 5. Fanny
  18 oktober 2017 / woensdag, 18 oktober 2017

  Hey serena,

  Ik was info op aan het zoeken over pap 3a hpv positief. Gisteren heb ik dit te horen gekregen. Ik ben enorm geschrokken. Ik heb heel veel problemen gehad met mijn spiraaltje en heb deze dus 3 weken geleden ook laten verwijderen. Ik had veel last van steken en zo een pijn dat ik niet eens meer op mijn benen kon staan. Dus nu gisteren deze uitslag. Ik heb 1001 vragen en snap er allemaal weinig van. Ik wil heel graag kindjes met mijn vriend maar ben dus enorm bang dat ik deze niet kan krijgen. Ik ben overgins ook pas 23. Ik ben enorm bang. Ik hoop dat het allemaal goed gaat komen net als bij jou

 6. Angela
  3 augustus 2017 / donderdag, 3 augustus 2017

  Hi Serena,

  Super goed dat je dit deelt. Er zijn zoveel meiden die hier niets van af weten.

  Ik weet precies hoe jij je hebt gevoeld tijdens deze periode. Zelf ben ik nu 27 jaar, heb 2 dochters van 4 en 1,5 jaar, en ben al sinds mijn 23e bezig met uitstrijkjes, onderzoeken en dergelijke. Na mijn bevalling van mijn eerste dochter ben ik naar de gynaecoloog gegaan om een spiraal in te laten brengen, dit deed pijn tijdens een inbrengen dus dacht mijn arts, ik maak voor de zekerheid een uitstrijkje.
  Ik was toen nog maar 23 en had nog nooit van een uitstrijkje gehoord. En 2 weken later kreeg ik een telefoontje dat hier niet goed was, Pap 3A. Ik was ook zo geschrokken.
  Bij de colposcopie kwam toen CIN1 uit. Een half jaar later moest ik ter controle voor een uitstrijkje, daar kwam weer Pap 3A uit, maar dit keer met een CIN2.
  Ik kreeg een lisexcisie waarbij er een plakje van mijn baarmoederhals werd gehaald. Dit werd ook nog bekeken.
  Mijn arts heeft toen ook een HPV test gedaan om te kijken wat voor soort HPV ik had, dit bleek Hr-HPV te zijn. Dus extra reden om alert te zijn en op signalen te letten.
  Ik moest na een half jaar weer terugkomen, wat voor mij een reden was om niet te twijfelen over een tweede kindje, ik werd vrij snel zwanger en na mijn bevalling moest ik terug voor mijn uitstrijkje (inmiddels een jaar na mijn lisexcisie).
  Met goede hoop ging ik daar heen en wachtte rustig het telefoontje af.
  Ik kreeg de uitslag, Pap 3B. Ik was zo enorm geschrokken! Want je verwacht op je 25e niet zo’n uitslag, zeker niet als je al vanaf je 17e dezelfde partner hebt.
  Ik ging wederom weer voor een colposcopie en daar kwam CIN3 uit, en dan krijg je dus te horen: Voorstadium van Baarmoederhalskanker. Ik kon alleen maar huilen.
  Ik werd doorverwezen naar een gynaecoloog met specialisatie op het gebied van oncologie.
  Ik heb toen mijn tweede lisexcisie gehad waarbij er 3 cm van mijn baarmoederhals weggehaald is. Een baarmoederhals is gemiddeld 6 a 7 cm lang.
  Dus je kunt misschien wel begrijpen dat ik blij was dat ik al 2 kindjes heb.
  Ik kreeg weer een half jaar later een uitstrijkje, en deze was zoals je misschien al kunt raden, Pap 3B met een CIN1. Het was gewoon niet minder geworden!
  Deze keer heb ik verzocht om mijn gehele baarmoeder te laten verwijderen, maar dat was geen optie. Want ik was te jong, kreeg ik te horen.
  Ik heb toen een exconisatie gehad, een operatie waarbij ze een kegelvormig stukje weghalen vanuit je baarmoederhals. Ik heb zoveel gehuild door dit alles!
  En nu inmiddels 4 jaar later ben ik gisteren toevallig dus terug geweest voor mijn uitstrijkje. En zie er zo tegenop, op de uitslag. Ik krijg deze 17 augustus, telefonisch..

  Ook voor de andere meiden die dit lezen, ga jezelf al vroeg laten controleren. Ook al voel je niets of heb je geen symptomen, doe het! Want je slaat jezelf voor je kop als het te laat is.
  Ik kan nu namelijk niet meer op de natuurlijke manier kinderen krijgen omdat mijn baarmoederhals zo extreem kort is, 1 tot 1,5 cm. De enige optie was een baarmoederband of draagmoeder. En ik ben gelukkig gezegend met 2 kinderen op mijn 27e.

  Voor iedereen die dit ooit heeft meegemaakt of in deze molen zit, heel veel sterkte!

  Jij ook Serena!
  Liefs Angela

  • J
   31 maart 2023 / vrijdag, 31 maart 2023

   Moest je dan na een half jaar niet terug? Ik ben al 2x geopereert en moest na een half jaar telkens terug ter controle. Nu weer afwijkend uitstrijkje. Dus terug colposcopie. Is deze uitslag niet goed dan moet mijn baarmoeder eruit..

 7. sonja
  2 juni 2017 / vrijdag, 2 juni 2017

  Wat goed dat je dit deelt met ons. Hele goede informatie wat alle vrouwen aangaat.
  Dank je wel voor her delen.

 8. Rianne
  24 mei 2017 / woensdag, 24 mei 2017

  Ik had zelfs nog nooit van HPV gehoord, dus heel erg bedankt voor deze informatie! Het is altijd goed om dit soort dingen te weten. Hopelijk gaat jouw lichaam de boel snel klaren en ben je weer helemaal in orde, sterkte!!

 9. 21 mei 2017 / zondag, 21 mei 2017

  Wat een goed nieuws! Dat alles maar heel snel ‘schoon’ mag worden. Dikke kus!?

 10. 16 mei 2017 / dinsdag, 16 mei 2017

  Wat goed dat je hier aandacht aan besteed! Ik heb er helaas ook mee te maken: sinds het uitstrijkje op mijn 35e (naar aanleiding van een oproep per brief) heb ik steeds een uitslag met afwijkende cellen, nu is dit het derde jaar nu ik 38 ben. Het varieert van de PAP graad maar ik moet steeds opnieuw terug. Kwalijke vind ik nu wel: eerst ieder half jaar, maar tot mijn verbazing hoef ik nu pas over 1 jaar terug te komen: dit heeft de regering zo besloten werd mij verteld bij het maken van een afspraak. Bezuinigingen op verkeerd vlak naar mijn mening. Maar goed, inderdaad des te belangrijk om te gaan wanneer je een oproep krijgt!

 11. 15 mei 2017 / maandag, 15 mei 2017

  Wat dapper dat je hier zo kwetsbaar over praat. Heel goed dat je zo’n belangrijk maar pijnlijk onderwerp niet schuwt.

 12. Cristina
  15 mei 2017 / maandag, 15 mei 2017

  Hoi Sereen, wat goed dat je erover praat fit is dan zo’n onderwerp waar heel veel meisjes niets over weten.
  Ik was toen 22(ben nu bijna 42) en is dat bij mij ook ontdekt, ik ben er aan behandeld en 4 jaar later werd ik zwanger en nooit meer last van gehad.
  Ja je kunt het via je vriend krijgen maar aan mij is het gezegd dat het ook via de wc kan en in het zwembad??? Of dat waar is zal ik niet weten maar ik kan je vertellen dat ik in die tijd al 4jaar een vaste vriend had en moet gelukkig zeggen dat die uiteindelijk mijn man is….. Groetjes en uit ervaring zeg ik ALLES KOMT GOED…. ? ? ?

 13. Ilse
  14 mei 2017 / zondag, 14 mei 2017

  Super fijn dat je uitslag goed was! En knap van je dat je deze informatie in een video met ons deelt!

 14. Mloes
  14 mei 2017 / zondag, 14 mei 2017

  Vorig jaar heb ik een uitnodiging gehad voor een uitstrijkje, ik ben niet geweest. Het klinkt misschien zielig, maar ik ben 30 jaar en heb nog geen seks gehad (ook geen behoefde aan) dus dan is het niet nodig om dat te laten doen, toch? Ook wil ik liever niet dat er iemand aan mijn poes zit, ik zit er zelf ook nooit aan, dus iemand anders daar aan laten komen, no way!

  • Marjan
   15 mei 2017 / maandag, 15 mei 2017

   Better safe than sorry, toch?

  • Deborah
   1 september 2017 / vrijdag, 1 september 2017

   Het is niet uitgesloten dat je HPV ook op andere manieren kan krijgen. Voor de zekerheid zou ik het gewoon doen als ik jou was. Is letterlijk in een paar minuten klaar.

  • Anna
   19 april 2019 / vrijdag, 19 april 2019

   Ik heb precies ‘t zelfde. Ook geen seks gehad en ook geen behoefte aan…. soort a-seksuseel zeg maar. Je kunt nu een zelf een HPV zelftest aanvragen voor als je je alsnog wilt testen.

 15. 13 mei 2017 / zaterdag, 13 mei 2017

  Heel goed van je dat je deze video hebt gemaakt! En ben blij voor je dat de uitslag goed is, hopelijk over een half jaartje nog beter!

  Bedankt voor deze video. Ben 26, maar heb nog nooit een uitstrijkje laten maken. Moet het echt gaan doen, ook al ben ik nog geen 30. Moet je niet veel eerder beginnen? Ik dacht altijd dat dat moest vanaf je 20e?

  • 13 mei 2017 / zaterdag, 13 mei 2017

   Sorry ik had de hele video nog niet gekeken, maar je zegt nog dat het vanaf je 25e belangrijk is. Ik ga maandag direct de gynaecoloog bellen 🙂 Bedankt voor dit duwtje in mijn rug.

 16. Lotte
  13 mei 2017 / zaterdag, 13 mei 2017

  Schrikken he! Heb het ook gehad… meerdere keren bioptie genomen. En zwanger geworden terwijl ik pap3a had. 3 maanden na de bevalling had ik pap 1.
  Net een brief gehad voor het bevolkingsonderzoek. Maar die sla ik even over. We gaan nu voor een 2de daarna laat ik het wel doen. 10 maanden geleden was de laatste controle.
  Komt goed…Sereen!

 17. Samantha van Liempd
  13 mei 2017 / zaterdag, 13 mei 2017

  Hi Serena,

  Wat super dat je dit bespreekbaar maakt, je verhaal is erg herkenbaar. Ik ben vorige week naar het ziekenhuis geweest ivm een PAP3A en er is inmiddels een biopt gedaan. Aanstaande woensdag krijg ik de uitslag.
  Ook ik was erg aangeslagen, je verwacht het niet. Ik zag enorm op tegen het onderzoek bij de gynaecoloog en 2 weken wachten helpt ook niet echt.

  Ik ben 37 en heb me nu pas voor het eerst laten testen, ik ben blij dat ik het nu toch gedaan heb. Dit omdat het nu nog controleerbaar is, maar inderdaad zoals je zelf al aan geeft. Ladys laat je testen!

  Ik dacht, mij overkomt zoiets niet.
  Ik hoop dat ik woensdag ook goed nieuws krijg. Fingers crossed!

 18. Christel
  13 mei 2017 / zaterdag, 13 mei 2017

  Heel blij voor je dat de uitslag, de best mogelijke optie is. 🙂

 19. 13 mei 2017 / zaterdag, 13 mei 2017

  Hoi Serena,

  Wat goed dat je dit deelt. Ook ik had 4 jaar geleden een pap3A uitslag. Ik was me net als jij rot geschrokken en ervaarde dezelfde angsten als jij. Mijn kolposcopie gaf gelukkig een goede uitslag en ik had best last van dat wondje. Sinds die tijd laat ik elk jaar standaard een uitstrijkje maken. Puur voor mijn eigen geruststelling. In juli word ik 30 en krijg ik vast vanzelf een uitnodiging.

  Leuk feitje ik ben vorige week opnieuw mama geworden van een tweede zoontje gezond en wel.. intens dankbaar daarvoor en blij dat ik op tijd en goed met mijn gezondheid ben omgegaan!

 20. Patricia
  13 mei 2017 / zaterdag, 13 mei 2017

  Ik wilde op mijn 30e ook niet gaan voor een uitstrijkje. Na aandringen van moeder en partner een half jaar later toch gegaan. Uitslag : pap3b. 2 wkn later ben ik meteen behandeld en hebben ze alle cellen weggehaald. Vorige maand met mijn 40e verjaardag opnieuw een brief binnen en ik ben meteen gegaan. De uitslag was zo positief dat er zelfs geen HPV virus meer in mijn lichaam zit. Dus voor iedereen: gewoon gaan, niet uitstellen

 21. 13 mei 2017 / zaterdag, 13 mei 2017

  Wat goed dat je jonge vrouwen bewust maakt hiervan! Ik ben er voor mezelf niet zo mee bezig maar heb wel een goede vriendin in de omgeving die ook een bioptie (zo heet dat toch?) moet laten doen en vind dat ook best spannend voor d’r. Ze maakt zich zelf wel zorgen. Ik ga dit artikel aan haar doorsturen. Fijn dat het voor jou goed is afgelopen!

 22. Saartjeee
  13 mei 2017 / zaterdag, 13 mei 2017

  Lieve Serena, als trouwe volger wil ik toch na lange tijd weer een comment achter laten. Allereerst wat moedig dat je zo een persoonlijke verhaal deelt met je kijkers/lezers! Ik wordt van de zomer 30 en beloof mijzelf hierbij dat ik trouw jaarlijks een uitstrijkje zal doen. Dankjewel dat je vrouwen bewust laat worden van het HPV virus en waarom het zo belangrijk is om jaarlijks een uitstrijkje te doen. Fijn dat je heel veel steun hebt kunnen vinden bij verhalen van je lezers en natuurlijk binnen je vriendenkring en familie en jouw lieve George. Heel veel liefs chelle

 23. 13 mei 2017 / zaterdag, 13 mei 2017

  Hi Serena,
  Wat super dat je dit doet! Wij van Olijf, netwerk voor vrouwen met gynaecologische kanker zijn een warm, fijn netwerk van vrouwen,naasten en zorgverleners en samen werken we al 30 jaar aan meer aandacht voor preventie van deze kanker maar ook aan betere zorg, support, empowerment, info en campagnes oa om allerlei zaken rond deze kankers beter bespreekbaar te maken, zoals preventie en vroegsignalering. Misschien vind je het leuk om ons daarbij af en toe te helpen? Wij verzamelen nu ambassadeurs om ons heen voor een nieuwe campagne nl. Hoe dan ook, voor nu vast enorm bedankt en ik ga het vast delen. Meer info over Olijf vind je op olijf.nl.

 24. Deborah
  13 mei 2017 / zaterdag, 13 mei 2017

  Wat super dat je hier zo openhartig over bent! Ik loop nu al een paar jaar bij de gynaecoloog (vanaf m’n 1e uitstrijkje toen ik 29 was en ik had pas vanaf m’n 25 seks gehad…). Ik heb een paar keer Pap3A gehad, meerdere keren een kolposcopie gehad en nu een CIN2 uitslag. Ze twijfelen elke keer over een ingreep, omdat ze me nog zo jong vinden. Ik moet dus regelmatig terugkomen voor onderzoek. Hopelijk lukt het mijn lichaam om het uiteindelijk zelf weg te werken!
  Fijn dat je veel steun krijgt Sereen. De reactie van mijn familie was dat ik me niet moest aanstellen…

  • Patty
   13 mei 2017 / zaterdag, 13 mei 2017

   wat een nare reactie Deborah 🙁 ik hoop dat je vriendinnen hebt waar je je verhaal bij kwijt kunt, al kan niemand iets doen, een luisterend oor is wel het minste en in elk geval fijn. Succes en laten we hopen dat je lichaam in staat is het zelf te regelen.

 25. Sabien
  12 mei 2017 / vrijdag, 12 mei 2017

  Wat een waanzinnig goed onderwerp! Ik ben eind april 30 geworden en afgelopen dinsdag mijn uitstrijkje gehad, volgende week de uitslag. Toch spannend! Wat fijn dat je uitslag goed was!!

  Xx

 26. nina
  12 mei 2017 / vrijdag, 12 mei 2017

  Wat fijn dat het mee valt bij jou, ik ben blij voor je. Misschien en stomme vraag, maar is het als getrouwde vrouw dan ook slim om te vrijen met condoom. Bij mij is er laatst pap2 naar voren gekomen, na een halfjaar was het weg. Maar door jouw artikel vraag ik me nu wel af of het dan niet beter is om voortaan een condoom te gebruiken…

 27. 12 mei 2017 / vrijdag, 12 mei 2017

  Fijn dat je hierover schrijft! Ik was 26 (nu 34) toen ik contactbloedingen kreeg en mijn huisarts eerst aan chlamydia dacht. Na een week kreeg ik de eerste uitslag en was het geen chlamydia. Na 3 weken kreeg ik de uitslag van het uitstrijkje, PAP4 CIN3. Ik kon binnen 2 weken terecht in het ziekenhuis, waar een groot deel van mijn baarmoederhals verwijderd is. Na onderzoek van het verwijderde weefsel bleken het inderdaad kwaadaardige kankercellen te zijn, maar de randjes van het weefsel waren schoon, waardoor ik verder geen behandeling meer nodig had. Ik heb daarna veel controle-uitstrijkjes gehad, nooit meer hoger dan PAP2. Doordat ik een chronische auto-immuunaandoening heb, kan mijn lijf de HPV besmetring niet afbreken. Ik vind dat het bevoĺkingsonderzoek qua leeftijd fors omlaag moet, liefst naar 20 jaar. Als ik geen bloedingen had gekregen, dan had ik nu waarschijnlijk niet meer geleefd. Ik ga nu elk jaar voor een uitstrijkje. Heel veel sterkte! X

 28. Denise Melanie
  12 mei 2017 / vrijdag, 12 mei 2017

  Serena,heel veel liefde!!! <3333

 29. Nele
  12 mei 2017 / vrijdag, 12 mei 2017

  Wat goed dat je een goed resultaat hebt gekregen. Ik moet zelf volgende week ook een colposcopie laten doen wegens afwijkende cellen bij mijn eerste uitstrijkje en ik ben erg zenuwachtig. Zeker omdat ik ben vergeten vragen welke PAP-score ik had toen de gynaecoloog me belde om een afspraak te maken voor een colposcopie, en nu zit ik te stressen dat het misschien al PAP 4 of 5 was. Ik hoop dat ik ook goed resultaat krijg. Supergoed dat je hier aandacht aan besteedt!

 30. Elles
  12 mei 2017 / vrijdag, 12 mei 2017

  Wat een goed nieuws zeg!

  Zo had ik een half jaar geleden PAP3b en cin 3. Nu een half jaar later na een lisexi een niewe uitstrijk gehad. Uitslag PAP 1. Ontzettend opgelugt!

  Ik snap je gevoel volkomen! Wat onzettend moedig van je dat je je verhaal deeld en anderen erop wijst hoe belangrijk het is! Chapeau.

 31. Denise
  12 mei 2017 / vrijdag, 12 mei 2017

  Zo blij!

  X

 32. Anoniem
  12 mei 2017 / vrijdag, 12 mei 2017

  Ik ben zoooo blij voor je Serena!!!

 33. D
  11 mei 2017 / donderdag, 11 mei 2017

  Heel fijn dat je hier aandacht aan besteed! Er mag wat mij betreft veel meer aandacht komen op social media voor vrouwenziektes, zodat we de symptomen sneller herkennen en sneller actie kunnen ondernemen.
  Ik ben blij dat het bij jou de goede kant op gaat!
  Wat betreft gynaecologen en eendenbekken ben ik inmiddels expert helaas. Ik ben 26 en wegens een (vrouwen) ziekte onvruchtbaar geworden. Nu zitten we in een ivf traject en dan moet je om de dag een echo laten maken om te kijken of je reageert op de medicatie. Dit betekent om de dag met je benen in de beugels en een vaginale echo. Met een punctie etc gaan er hele apparaten naar binnen, maar na verschillende trajecten kan ik oprecht zeggen, het went nooit! Je denkt er daarna misschien niet meer over na, maar t moment zelf blijft awkward, zeker aangezien je om de dag weer een nieuw gezicht hebt die het uitvoert.

  Heel veel succes verder en ik hoop op een goede afloop! Liefs

  • Dieuwke
   13 mei 2017 / zaterdag, 13 mei 2017

   Heel veel sterkte en natuurlijk nog meer succes toe gewenst met het IVF traject!
   Ik ben inmiddels ook eendenbek expert geworden en inderdaad, het went nooit! Wat een hekel heb ik aan die dingen.

 34. M.
  11 mei 2017 / donderdag, 11 mei 2017

  Heel fijn dat je de online ‘influence’ die je hebt, gebruikt voor bijna een soort van voorlichtingsfilmpje! Ik denk dat dit misschien veel beter werkt dan bijvoorbeeld campagnes! Ik heb een tijdje geleden ook een uitstrijkje laten maken omdat ik me ook ongerust maakte om bloedverlies na de seks. Ik wil nog wel even zeggen dat het ook heel erg te maken kan hebben met je pilgebruik. De dokter zei tegen mij dat je baarmoederslijmvlies(of mond? Ik ben de details een beetje vergeten..) gewoon wat gevoeliger werd hierdoor. Dus voordat iedereen zich zo heel erg zorgen gaat maken.. Bij mij was er gelukkig niets aan de hand! Ik heb me wel ook heel erg zorgen gemaakt, er gaat inderdaad van alles door je hoofd en dat zijn meestal de ergste dingen.. Fijn dat de uitslag redelijk positief was 🙂

 35. Marianne
  11 mei 2017 / donderdag, 11 mei 2017

  Ik kreeg inderdaad voor het eerst zo’n brief afgelopen jaar, maar aangezien ik nog nooit seks heb gehad (ja, echt) had ik toch maar even nagevraagd. Mocht de brief bewaren tot mijn eerstvolgende sekspartner.

  Vervolgens beweerde iemand in mijn kennissenkring dat nonnen het ook kunnen krijgen, en die hebben ook heus geen seks? Hoe zit dat dan?

  • Stephanie
   12 mei 2017 / vrijdag, 12 mei 2017

   Nonnen zijn nonnen maar het zijn ook mensen van vlees en bloed dus best kans dat ze toch sex hebben (gehad) en dat niet vertellen.

  • Emi
   12 mei 2017 / vrijdag, 12 mei 2017

   Volgens mij ligt het er ook aan of je “absolute” maagd bent, om het zo maar te noemen. Geen sex hebben gehad betekent niet dat je misschien nog nooit andere seksuele handelingen hebt gedaan – maar de kans is inderdaad heel klein als je nog maagd bent.

   Ook ik ben nu 31 en heb het niet gedaan omdat ik op mijn 30ste nog maagd was zonder enige seksuele handeling (pijpen, handwerk etc ;)) Inmiddels heb ik een vriend en als je een brief hebt gehad kun je nog steeds later een afspraak maken. Dus ik ga binnenkort een uitstrijkje “aanvragen” – ook al heb ik altijd seks met condoom. Nu wil ik het graag weten, voor de zekerheid!

 36. Door
  11 mei 2017 / donderdag, 11 mei 2017

  Fijn sereen!!!!! Super goed filmpje ! Had je hier net toevallig over gemaild! Dikke zoenen voor jou! X

 37. Milou
  11 mei 2017 / donderdag, 11 mei 2017

  Wat goed dat je hier uitgebreid aandacht aan besteed Sereen!! Wat lijkt me dat ontzettend spannend als er misschien iets met je aan de hand is en je moet wachten op uitslagen. Gelukkig viel je laatste uitslag goed uit!

 38. Saar
  11 mei 2017 / donderdag, 11 mei 2017

  Hoi Serena, mooi topic! Fijn voor je dat de uitslag ‘meeviel’. Op naar Pap-1. (Same here.)

  Pap staat overigens voor de arts die het onderzoek ontwikkelde (meneer Papanicolaou), een afwijkende Pap-uitslag kan door HPV worden veroorzaakt, maar dat hoeft niet per se.

  Groeten, Saar

 39. Kim
  11 mei 2017 / donderdag, 11 mei 2017

  Ik vind het zo dapper en fijn dat je hier zo open over bent. Ik ben 29 en heb dus nog geen uitstrijkje gehad. Maar op dit moment staan we (mijn partner en ik) op de wachtlijst om via het medische traject een kindje te mogen krijgen omdat het na 3 jaar dus nog steeds niet is gelukt. Zelf denk ik dat er iets mis is met mijn baarmoeder (hetzij endometriose of anders) en ben ook heel bang om door de medische molen te gaan uit angst dat er wellicht iets veel ergers uit komt en ik misschien wel helemaal geen kinderen kan krijgen..
  Maargoed, heel ander onderwerp dan jouw verhaal. Wil er alleen maar mee zeggen hoe fijn in het vind dat bloggers zoals jij en ook Mascha er zo open over zijn allemaal!

 40. Hanan
  10 mei 2017 / woensdag, 10 mei 2017

  Serena mag ik zeggen dat dit gewoon een van je beste artikelen is…. zo puur en oprecht !

  ik heb kinderen en ben helaas bekend met eendebek, uitstrijkjes tot aan een hele hand in je punani. En echt het went NOOIT. Altijd awkwaaaard.
  Dat ligt echt niet aan jou!

  Heel veel sterkte en over half jaar horen we vast dat het pap1 is!

 41. Chafra
  10 mei 2017 / woensdag, 10 mei 2017

  Respect dat je dit deelt. Knap van je! Ik vroeg me alleen kf, omdat je het hebt over besmetting via seks zonder condoom. Ik begrijp hrt niet helemaal. Kan een man je dat dan geven? Sorry dit klinkt misschien beetje dom.
  Je hebt zoiets als vrouw toch in je baarmoeder?

  Sterkte verder.
  Xx

  • Lieke
   12 mei 2017 / vrijdag, 12 mei 2017

   Het is een virus wat je als mens bij je draagt. Mannen hebben er voor zover ik weet geen klachten door, maar kunnen het wel doorgeven! Ze hebben vaak geen idee dat ze het virus hebben en juist daarom is de kans op besmetting zo groot.

   Over het bloedverlies. Ik heb zelf toen ik net seksueel actief was ook een aantal keren bloedverlies gehad. De huisarts heeft toen voor de zekerheid een uitstrijkje gemaakt, maar zei ook dat ik op mijn baarmoedermond ook wat baarmoederslijmvlies cellen had. Die kunnen makkelijk gaan bloeden als er tegenaan gestoten wordt. Heb er nu (5 jaar later) ook nooit meer last van

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *