Food Friday | Bibimbap

Bibimbap proefde ik voor het eerst toen ik met een groepje vrienden naar een Korean BBQ restaurant ging. Op tafel werd een loeihete pot neergezet met rijst, groente, vlees en een rauw eigeel. Dat vond ik een beetje vreemd, maar ok, ik sta open voor alles. De ober pakte eetstokjes en begon als een gek alles door elkaar te roeren. ‘Klaar!’ zegt ‘ie. En loopt weg.

Nieuwsgierig kijk ik naar het gehusselde goedje met oranje, groene, witte en bruine kleuren. ‘Ziet er best vrolijk uit’ denk ik. En toen ik het proefde… wow! Dit was LEKKER! Hartig, beetje pittig, beetje zout, beetje zuur en zelfs een vleugje zoet. Het rauwe eigeel maakt het geheel lekker smeuïg en is door de hitte van de rest van de ingrediënten niet meer zo snotterig (gelukkig). Sindsdien heb ik altijd al zelf mijn eigen Bibimbap willen maken.

makkelijk bibimbap recept_ - 5Maar voordat we verdergaan, eerst een beetje historie. Ja mensen, zelf vind ik het erg leuk om te weten waar een bepaald gerecht vandaan komt of hoe het is ontstaan, dus ik ga jullie daar ook gewoon mee lastig vallen. Bibimbap is het nationale gerecht van Korea en er gaan verschillende verhalen de ronde over hoe het gerecht precies is ontstaan. Zo wordt er gezegd dat Bibimbap traditioneel werd gegeten op de vooravond van het Koreaanse Nieuwjaar (of eigenlijk Lunar New Year). Men vond het zonde om hun bijgerechten en kliekjes weg te gooien, daarom besloten ze om alles bij elkaar te gooien in een kom met rijst en het vervolgens te mixen.

Een andere reden voor het ontstaan van Bibimbap is dat boeren het aten tijdens het landbouwseizoen, omdat het een gemakkelijke manier was om een flinke hoeveelheid eten klaar te maken voor een grote, hongerige groep. Zelf heb ik zo mijn twijfels over het laatste, aangezien Bibimbap ook werd gemaakt voor de koning als lunch. En om een ‘boeren maaltijd’ nu te serveren aan het koninklijk huis, lijkt me nogal sterk (zeker in die tijd). Een gerecht dat is ontstaan om van kliekjes af te komen klinkt me wat logischer in de oren, zeker omdat er om precies dezelfde reden nasi goreng is ontstaan in Indonesië.

En net zoals met nasi goreng kent Bibimbap ook vele variaties. Elke familie heeft weer zijn eigen recept. De meest voorkomende ingrediënten zijn echter komkommer, wortel, courgette, radijs, spinazie, tofu, shiitake (paddestoel), taugé, gehakt en in het midden een rauw eigeel of een spiegeleitje.

makkelijk bibimbap recept_ - 4Voor het maken van Bibimbap heb je geen hele gekke ingrediënten nodig, het enige wat onmisbaar is voor de Bibimbap saus is gochujang; gefermenteerde rode peper pasta. Dit heb je gewoon nodig, dus bestel online of maak een tripje naar de toko. Traditioneel gezien wordt alles klaargemaakt door te wokken in sesam olie, al zijn er ook veel mensen die andere oliesoorten gebruiken zoals zonnebloem olie. Sesamolie zorgt voor een nootachtige smaak aan de groente, wat ik zelf erg lekker vind, dus ik kies hier wel voor. Sesam olie is gewoon te koop bij de supermarkt.

makkelijk bibimbap recept_ - 3

Recept | Bibimbap saus (2 personen)

1 eetlepel gochujang
1 eetlepel sesam olie
1 eetlepel (bruine) suiker
1 eetlepel water
1 eetlepel azijn
1 eetlepel sesamzaadjes
1 teentje knoflook, uitgeknepen

Recept | Bibimbap (2 personen)

2 porties pandan rijst
100 gram gehakt
4-5 shiitake paddestoelen, in dunne reepjes
half zakje peen julienne
handjevol taugé
2 handjesvol spinazie
4 teentjes knoflook
soja saus, sesam olie, suiker, sesamzaadjes, zout
kimchi (optioneel)

makkelijk bibimbap recept_ - 1Werkwijze

Begin met het koken van je rijst in de rijstkoker (aanrader!) of op het vuur en maak daarna je saus. Als deze klaar is, zet het even aan de kant. Marineer je gehakt met 2 eetlepels sojasaus, 1 eetlepel sesam olie, 1 eetlepel suiker en 1 teentje geperste knoflook en zet dit ook even aan de kant. Als de rijst ondertussen klaar is, doe je de rijst in een kom en dek het af met een bord.

Snijd de shiitake en wok ze even kort met een snufje zout in een eetlepeltje sesamolie. Doe het daarna bij de rijst en zorg ervoor dat je de rijst steeds afdekt om alles zo warm mogelijk te houden. Wok de peen julienne met een snufje zout en voeg toe aan de rijst. Wok de spinazie op dezelfde wijze, maar doe hier nog extra een teentje geperste knoflook bij en strooi er sesamzaadjes bij. Ook de taugé wok je met zout en knoflook. Pak nu je gehakt en wok het rul, en voeg toe aan de rest. Als je het lekker vindt kun je ook kimchi toevoegen aan je Bibimbap, of serveer het als bijgerechtje.

Als het goed is heb je nu een kom rijst omringd door gekleurde bijgerechtjes. Voeg nu wat Bibimbap saus toe over het geheel (pas op, is best pittig!) en leg een rauw eigeel of spiegeleitje in het midden. That’s it!

makkelijk bibimbap recept_ - 6 makkelijk bibimbap recept_ - 7Het is even een werkje omdat Bibimbap uit zoveel soorten kleine bijgerechtjes bestaat, maar als je alles goed hebt gepland staat het binnen een half uur op tafel. Nu lekker husselen, eventueel nog meer Bibimbap saus toevoegen, en smullen maar. Bibimbap is een prachtig, kleurrijk gerecht om te zien (dus mocht je gasten krijgen dan maak je hiermee vast en zeker indruk), maar daarbij smaakt het ook echt fantastisch lekker!

makkelijk bibimbap recept_ - 2Volgende week staat er weer een nieuwe recept voor jullie klaar! Suggesties zijn welkom in de comments!

Until next time,
Serena Verbon

Volg:

24 Reacties

 1. 22 mei 2017 / maandag, 22 mei 2017

  Ik eet dit zo graag, heb het ookal eens gemaakt maar dan met een spiegelei, zo lekker!

 2. 17 mei 2017 / woensdag, 17 mei 2017

  Dit lijkt me erg lekker! Ga het recept even opslaan.

 3. 15 mei 2017 / maandag, 15 mei 2017

  Ziet er super lekker uit! Ik heb bibimbap nooit geprobeerd, nu moet ik het echt doen!

 4. Denise
  15 mei 2017 / maandag, 15 mei 2017

  Wauw! ziet er lekker uit!
  Dit wil ik een keertje proberen <3

  X

 5. 15 mei 2017 / maandag, 15 mei 2017

  Ik vind Bibimbap ZOOO heerlijk! Elke keer wanneer ik naar de Koreaan toe ga bestel ik dit. Het is zo fascinerend hoe mooi je bowl word opgemaakt, maar dat je deze ook moet verpesten door de gaan roeren. De speciale rode saus kan je tegenwoordig ook bij de AH halen bij de Oosterse afdeling waar sushi en Mexicaanse dingetjes liggen (ik gebruik deze saus ook vaak als marinade). De kimchi mag absoluut niet missen bij dit gerecht! Misschien leuk voor volgende week om iets te maken met inktvis .. vind ik toch altijd lastig maar wel lekker.

 6. 14 mei 2017 / zondag, 14 mei 2017

  Heerlijk ziet dit er uit. Ik houd van je blog. Ik neus nog even rond nu mijn knie uit de kom is geschoten. Ik zit Hier in het gips.

 7. 13 mei 2017 / zaterdag, 13 mei 2017

  Wow, klinkt echt zo lekker! En ziet er prachtig uit ook ^^

 8. Rosanne
  13 mei 2017 / zaterdag, 13 mei 2017

  Als je geïnteresseerd bent in de Koreaanse (en Japanse) keuken, dan zou ik zéker het YouTube kanaal van Simon and Martina even bekijken. Ze hebben een serie Eat your kimchi over Korea en Eat your sushi over Japan. Super leuke, lieve, positieve mensen met veel kennis over voedsel.

  • Meryem
   21 mei 2017 / zondag, 21 mei 2017

   Goede tip ga zeker even kijken op hun youtube kanaal.

 9. 13 mei 2017 / zaterdag, 13 mei 2017

  Ziet er super lekker uit! Albert Heijn verkoopt ook gochujang :D! En als je niet van pittig houdt (of gewoon meer van zoeter) suggereer ik de gochujang te vervangen door ssamjang (ook bij AH te koop).

 10. Joyce
  13 mei 2017 / zaterdag, 13 mei 2017

  Dit ziet er echt heel lekker uit!

 11. Sarah
  13 mei 2017 / zaterdag, 13 mei 2017

  Ziet en klinkt lekker! Ik hou van aziatisch eten. Wat kook jij trouwens gevarieerd, ik hoop dit gerecht eens in een vlog te zien.

 12. 13 mei 2017 / zaterdag, 13 mei 2017

  Oh wow als ik de foto’s zie (die overigens heel mooi zijn geworden), krijg ik er meteen weer zin in! Ik ga het zeker thuis zelf nog een keertje uitproberen.

 13. 13 mei 2017 / zaterdag, 13 mei 2017

  Dit is zo lekker! Tip voor als je het een keer wilt proeven: Dadwan in Arnhem of Maastricht!

 14. 13 mei 2017 / zaterdag, 13 mei 2017

  Ik kende dit helemaal niet 😮 heb ik onder een steen geleefd? Lijkt me heel goed te eten dit 😀

 15. Syl
  13 mei 2017 / zaterdag, 13 mei 2017

  Dit klinkt echt heel lekker. Ik ga em binnenkort zeker eens maken.

 16. T
  12 mei 2017 / vrijdag, 12 mei 2017

  Wauw! Ziet er lekker uit en wat een mooie foto’s! Ik ga je recept opslaan voor later. ^^

 17. Rianne
  12 mei 2017 / vrijdag, 12 mei 2017

  Wij hebben een paar maanden geleden, bij de toko in de markthal Rotterdam, een stenen bibimbap pot gekocht. En ja bij ons standaard voor de kliekjes. Ideaal, altijd lekker en een hele bups groenten die je naar binnen werkt.
  Leuk jouw recept hiervoor gelezen te hebben.

 18. 12 mei 2017 / vrijdag, 12 mei 2017

  Wauw, ziet er goed uit! Ik had wel eens van bibimbap gehoord maar het nog nooit gegeten omdat ik niet zo goed wist waar of hoe dan, maar ik ga dit zeker een keer proberen!

 19. 12 mei 2017 / vrijdag, 12 mei 2017

  Ik heb er nog nooit van gehoord en ook nooit gegeten maar het ziet er echt super lekker uit! Ben er heel erg benieuwd naar en heb je receptje opgeslagen 😀 Mooie foto’s ook zeg!

 20. lisanne
  12 mei 2017 / vrijdag, 12 mei 2017

  Haha, ik dacht serieus een enkele seconde dat ik ‘bamihap’ zag staan 😉

 21. 12 mei 2017 / vrijdag, 12 mei 2017

  Wat een apart gerecht. Heb er nog nooit van gehoord, ziet er wel smakelijk uit. Over dat rauwe eigeel had ik eerst mijn twijfels, maar het mengt helemaal weg zo te zien.

 22. Maaike Dijkstra
  12 mei 2017 / vrijdag, 12 mei 2017

  Oef, dit ziet er echt goddelijk uit zeg! Prachtige foto’s heb je ook gemaakt. Krijg er helemaal honger van. 🙂

 23. Sherida
  12 mei 2017 / vrijdag, 12 mei 2017

  Bibimbap is 1 van mijn favoriete gerechten voor them lazy days.
  Btw, de rauwe eidooier wordt meestal alleen geserveerd bij de bibimbap in die gloeiendhete stenen potten, het heet dan dolsot bibimbap en die pot is zo heet dat de dooier makkelijker gaart.

  Als je het in een normale kom eet wordt er vaak een gebakken eitje bij geserveerd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *