How-to: studeren als een baas

Zucht, steun, krak! Het is weer zo ver… de tentamens komen eraan. Dat houdt in: jezelf opsluiten in huis, boeken lezen tot je in slaap valt en een sociaal leven van nul komma nul. Wees gerust lieve lezers, deze ouwe blogster heeft haar middelbare schoolexamens en talloze toetsweken zonder enige problemen doorstaan. Vandaag is het tijd om mijn geheim met jullie te delen! Studeren als een baas, dat doe je zo:

1. Opgeruimd staat netjes
Normaal gesproken heb je er totaal geen problemen mee als je kamer niet veel verschilt van een zwijnenstal, maar wanneer je moet studeren heb je ineens een enorme drang om alles op te ruimen en schoon te maken, nietwaar? Studie ontwijkend gedrag, noemen we dat. Maar het is wel waar, een opgeruimde kamer zorgt voor rust. Rust in je hoofd. Zodat je met een kalm gevoel de boeken in kan duiken. Daarom is het zeker een aanrader om je kamer op te ruimen en lekker schoon te maken, maar doe dit een paar dagen van te voren al en niet op de momenten dat je eigenlijk hoort te blokken.

Verder: zet je computer/laptop/tablet uit (tenzij je daar op leert), zet je mobiel op stil (of uit) en neem jezelf echt voor om non-stop te leren tot het pauzetijd is (zie punt 4). Dit zorgt ervoor dat je beter in een flow terecht kunt komen, oftewel een staat van optimale psychische activiteit waarin je het beste stof op kunt nemen in je brains.

2. Afwisseling van spijs…
Soms is het juist goed om niet in een vertrouwde omgeving te studeren. Sommige mensen leren beter in de bibliotheek, ergens op een bankje in een park (al is het daar nu geen weer voor) of bij hun stokdove oma thuis. Ik noem maar wat! Mijn eindexamens heb ik geleerd in de moestuin van mijn ouders, waar hoogstens een drietal bejaarde mannetjes rondschoffelden. Very peaceful. Geen afleiding. Perfect.

De perfecte studeerplek…?
3. Keep it real

Soms heb je zo’n tentamenweek waarbij je van te voren al finaal de stress in schiet. ‘Ik heb die dag 3 tentamens, de dag erna heb ik er 2 (waarvan een hele lastige) en de dag daarna heb ik 2 herkansingen en een mondeling. WHUT! Het zweet breekt me spontaan uit, en ik heb niet eens tentamens. Laten we reëel blijven, ook al leer je maanden van te voren… het is praktisch onmogelijk om zoveel toetsen te leren en te maken en ook nog te halen in één week.

Leg de lat minder hoog voor jezelf en focus je alleen op het pure noodzakelijke. Dit voorkomt veel stress. Haal je je P niet als je die herkansingen verknalt? Focus je dan vooral op de herkansingen. Maar, staar jezelf niet blind op alleen de herkansingen, anders heb je de volgende tentamenweek NOG meer herkansingen. Focus je daarom ook op de tentamens waarvan je denkt dat je grote kans hebt ze te halen. Het is OK als je niet alles haalt! Als je van al je tentamens in elk geval de helft (het liefst 1 of 2 meer) hebt gehaald vind ik dat je het knap hebt gedaan.

4. Maak een studeerschema
Wat mij altijd kalmeerde was het maken van een studeerschema. Ik begon de week voor de tentamenweek met leren (soms iets korter). Dan maakte ik een schema wat er ongeveer zo uitzag;

Zoals je ziet plan ik de hele week vol met het maken van samenvattingen, las ik pauzes in (je moet je hersenen ook even rust geven) en het leren van de samenvattingen. Dit vond ik overzichtelijk en op deze manier kon ik duidelijk zien wanneer de tentamens waren en of ik aan de hand van dit schema genoeg tijd zou hebben om mezelf er voor klaar te stomen. Zodra ik iets had gedaan, bijvoorbeeld hoofdstuk 1 t/m 3 van Eiwitten samengevat, streepte ik het door. Eigenlijk is dit gewoon een soort Tentamen To Do lijstje. Omdat ik elke dag bijhield wat ik had gedaan wist ik dat als ik op schema bleef, ik niet in tijdnood zou komen. Dit gaf mij rust. Voor mij werkte het erg goed en hopelijk werkt zoiets ook voor jullie, mochten jullie het nog niet op deze manier doen.

5. Be there or be square!
Ik denk dat je al 50% van je tentamen in de pocket hebt wanneer je gewoonweg aanwezig bent tijdens je colleges. Door te luisteren en aantekeningen te maken tijdens de les pik je al heel veel op. Tijdens het opschrijven verwerken je hersenen de betreffende informatie en dat kan van pas komen tijdens het leren. Maak daarom altijd je eigen uittreksels en samenvattingen. Bij ons in de klas waren er altijd studenten die hun samenvattingen kopieerden voor medestudenten, wat heel lief was, maar voor mij werkte dit niet. Ik moest echt mijn eigen samenvattingen maken, ik had dat opschrijven echt nodig om dingen beter te kunnen onthouden.

Bovendien heb je al snel door waar je leraar dol op is (bepaalde woorden, termen of methodes worden keer op keer uitgelicht) als je bij de colleges aanwezig bent, zodat je weet: ‘dit moet ik goed in mijn hoofd stampen, want dit gaat er ZEKER gevraagd worden in het tentamen’. Als je er niet bent tijdens de colleges dan mis je dit soort dingen.

6. Better Together
Oef, Nena en ik hebben heel wat uurtjes samen in de studieruimtes besteed. Wat we deden? Elkaar overhoren. Vragen stellen, checken of we bepaalde dingen wel wisten, elkaar hele systemen laten uitleggen. Op deze manier hielp je elkaar, maar ook jezelf. Als Nena een vraag stelde die ik moeiteloos kon beantwoorden gaf me dat zekerheid. Zo van, yes! Dit wéét ik! I can do this! En wanneer je iets uitlegt aan een ander is dat ook een manier van leren en onthouden. Dit gaat je dan op het tentamen gemakkelijk af. Als zij iets niet snapte legde ik het uit, en vice versa.

Soms maakten we ook oefentoetsen voor elkaar, of kregen we die van de leraar om te oefenen. Dit deden we dan een paar dagen voor het tentamen, zodat er nog tijd over was om onszelf thuis bij te spijkeren. Dit moet je nooit op de dag zelf doen, want als je dan iets niet 100% begrijpt raak je alleen maar in paniek. Ook is het handig om een studiegenootje uit te kiezen waarmee je goed overweg kunt en die aan je gewaagd is, want als je tijdens de overhoring alleen maar aan het uitleggen bent (omdat de ander gewoon nog niet goed heeft geleerd of iets langzamer is van begrip) dan kan dat heel frustrerend zijn.


7. Brainfood

Vroeger dacht ik dat het een goed idee was om kilo’s dextro energy’s en liters Red Bulls weg te werken tijdens het leren, maar na een rare ervaring (mijn ogen trilden van links naar rechts in mijn oogkassen en alles werd duizelig) ben ik hiermee gestopt. Het is belangrijk om goed voedsel in te slaan tijdens te tentamenweek. Brainfood! Oftewel, voedsel waardoor je een verhoogde concentratie krijgt en een beter geheugen. Het liefst neem je regelmatig lichte tussendoortjes, niet te zoet, om je bloedsuiker op peil te houden. Dit is belangrijk want bloedsuiker is dé energiebron voor de hersenen. Denk aan een stukje fruit, snoepgroente, yoghurt, nootjes, etc.

Vermijd te vet eten, want hier wordt je al snel loom door en je wilt juist alert blijven! Caffeine in koffie en thee houdt je alert, maar drink hier niet te veel van omdat je wel gewoon een goede nachtrust moet hebben. Alcohol kun je beter niet drinken, dit maakt je traag en verminderd het concentratievermogen. Echter een glaasje voor het slapen gaan kan geen kwaad en kan je juist helpen te ontspannen voor een diepe nachtrust. Verder is voedsel rijk aan ijzer, jodium, zink en vitamine B en C erg goed voor het concentratievermogen. Denk aan een eitje, sojaboontjes, pinda’s, pure chocolade en veel vis. Lekker voor het avondeten, of neem een broodje haring of zalm/tonijnsalade.

8. Relax!
Probeer te ontspannen na elke dag. Dus na je tentamens gewoon nog even een uurtje sporten/hardlopen/of juist bankhangen/floaten/slapen/drankje doen met vriendin, klinkt als iets waar je totaal geen tijd voor hebt, maar je hebt het gewoon echt even nodig. Alsof je hersenen nog wat op kunnen nemen na zoveel uur studeren en studeren! Ze hebben ook even wat rust nodig. Ga het liefst even naar buiten, want extra zuurstof doet je hersenen veel goeds. Do whatever you like, als je maar zorgt dat je aan je ontspanning komt. Houd wel een tijdslimiet aan, want na het ontspannen moet de beuk er weer in! En ontspan je te lang, dan heb je daar helemaal geen zin meer in omdat je uit je leerritme bent.

Ik zou tussen het leren door steeds maximaal 1 uur pauze nemen en ‘s avonds kan dit 2 uur zijn. Probeer ook gewoon goed te slapen, als je je aan je schema houdt dan zou je in principe niet hoeven te nachtbraken. Een goede nachtrust is bevorderlijk voor je concentratievermogen, geheugen en een alerte manier van denken.

9. Treat Yo Self!
Wanneer je iets van het leerschema kunt afstrepen mag je jezelf verwennen met een lekker drankje, een potje Candy Crush, je mail checken, etc. Iets wat je graag wilt doen! Verder is het leuk om van te voren te bedenken waar je jezelf mee gaat verwennen wanneer je je doel haalt (bijvoorbeeld, wanneer je 2 herkansingen en 2 tentamens hebt gehaald). Het werkt altijd goed om een stimulans te hebben. TREAT YO SELF!

[do action=”ytr”][/do]

10. Doe oefeningen en voorkom stress
Zo’n 2 jaar geleden schreef ik een artikel over oefeningen die je kunt doen tijdens het blokken om stress te voorkomen. Lees het artikel ‘Examenstress? Probeer deze tips‘ hier terug. Verder heb ik een ander artikel geschreven wat van pas kan komen om stress te voorkomen/verminderen, genaamd ‘How-to: Speedchill‘.

Dit waren mijn persoonlijke tips wat betreft studeren en blokken tijdens een tentamenweek! Ik hoop dat jullie er wat aan hebben gehad. Heb je zelf nog een gouden tip, deel het dan in de comments. Sharing is caring!

Heb jij momenteel tentamen/examenstress? Hoe pak jij het aan?

Until next time,
Serena Verbon

 

Volg:

116 Reacties

 1. Genevieve
  29 maart 2013 / vrijdag, 29 maart 2013

  Ik heb momenteel examenstress haha maar ik neem lekker genoeg rust denk ik dus dat moet wel goed komen 😉

 2. MichelleH
  29 maart 2013 / vrijdag, 29 maart 2013

  Super goed artikel, ga ik definitely opslaan! 🙂

 3. danique
  28 maart 2013 / donderdag, 28 maart 2013

  Opzich had dit artikel voor mij beter iets eerder kunnen komen, had namelijk afgelopen week tentamens en heb al 2 onvoldoendes terug…

 4. Vina
  28 maart 2013 / donderdag, 28 maart 2013

  Super handig dit! Ik ben een ramp als het gaat om leren en een planning maken.

 5. Meer
  28 maart 2013 / donderdag, 28 maart 2013

  Wat grappig dat je dit artikel nu post! Ik ben sinds gisteren bezig met leren voor mn tentamens! En ik ben goed bezig als ik jouw post zo zie 🙂 lekker veel planningen en tussendoor pauzes nemen!

 6. 28 maart 2013 / donderdag, 28 maart 2013

  Handige tips! Ik heb net toetsweek gehad, maar ga ze zeker volgende toetsweek gebruiken.

 7. Luna
  28 maart 2013 / donderdag, 28 maart 2013

  Bij het stukje van het eten, is het vermindert ipv verminderd !!
  Wel een handig artikel, maar in België hebben we na morgen twee weekjes vakantie, dus het studeren vergeet ik maar eventjes (;

 8. 28 maart 2013 / donderdag, 28 maart 2013

  Wij hebben (gelukkig) geen tentamentips, maar we kunnen ons hlemaal vinden in je tips! Leuke plaatsjes trouwens, haha!

 9. Tessa
  28 maart 2013 / donderdag, 28 maart 2013

  Gelukkig had ik vandaag mijn 6e toets van deze week en volgende week woensdag heb ik nog Nederlands maar daar kun je niet echt voor leren dus nu even lekker 5 dagen relaxen… 🙂 Goede tips alvast voor het examen waar ik nu al over aan het stressen ben 😐

 10. 28 maart 2013 / donderdag, 28 maart 2013

  hele fijne tips, die kan ik volgende week tijdens m’n tentamens wel gebruiken! 🙂

 11. anouk
  28 maart 2013 / donderdag, 28 maart 2013

  Hoi serena! Wat een verrassing, ik zag je vandaag op amsterdam centraal! Wat zag je er mooi uit! Ik was een beetje te starstruck om je aan te spreken en je zag er ook een beetje gehaast uit haha.

 12. 28 maart 2013 / donderdag, 28 maart 2013

  Heel leuk artikel, Serena. Ik werk als studiebegeleidster op een studiecentrum (in Baarn) en daar leren we de kids ook ongeveer te plannen zoals jij doet. Het is nog wel iets gecompliceerder dan dit, maar het heeft er wat van weg. Het heeft in elk geval een erg positief effect op het leerrendement en de kinderen halen vaak prima voldoendes als ze hun planning stevig in elkaar zetten (zoals jij hebt gedaan, in dit geval).
  Keep up the good work 🙂 x

 13. Dieuwertje
  28 maart 2013 / donderdag, 28 maart 2013

  Ik moest wel lachen om die afbeelding van Fokke en Sukke, ik heb wel eens geroepen dat ik kwaad zou worden als we ergens geen vraag over zouden krijgen.

  De tip van een andere omgeving klopt officieel trouwens niet. Je kunt het beste studeren in een omgeving die zoveel mogelijk lijkt op de omgeving waar je je tentamen gaat maken. Je hersens maken ook associaties tussen de locatie en wat je aan het doen bent. Dus als je leert in een vrijwel identieke omgeving verhoog je de kans dat je de benodigde informatie nog weet tijdens je tentamen.

 14. 28 maart 2013 / donderdag, 28 maart 2013

  Ik ben net klaar van dinsdag haha. 🙂

 15. Marloes
  28 maart 2013 / donderdag, 28 maart 2013

  Dit is echt handig! Komend weekend moet ik echt blokken voor mijn tentamen belastingrecht IB van dinsdag, komt echt op het goede moment, thnx!

 16. Tessa
  28 maart 2013 / donderdag, 28 maart 2013

  Hele handige tips! Ik zit dan nog maar in 2gymnasium, maar ik heb heel veel moeite met plannen en me er aan houden, omdat ik het overzicht gewoon niet zie. Eigenlijk schiet ik al in de stress als er in de les heel veel huiswerk word opgegeven.. Maar misschien kan dit een beetje helpen!

 17. 28 maart 2013 / donderdag, 28 maart 2013

  Het zuurste moment was nog toen ik mn samenvatting had uitgeleend aan een vriendin kort voor de toets (ze had alleen mn samenvatting geleerd) en een beter cijfer haalde dan ik. Meh xD Nou goed. Thanks for the tips, ik heb volgende week tentamenweek!

 18. 28 maart 2013 / donderdag, 28 maart 2013

  Goeie tips! Mijn vriend is me wat aan het pushen om weer een extra studie te gaan volgen. Wie weet kan ik de tips dus nog wel gebruiken.

 19. 28 maart 2013 / donderdag, 28 maart 2013

  Wat een timing voor dit artikel! Ik heb volgende week proefwerkweek en volgende maand eindexamens dus deze tips komen als geroepen! Liefs

 20. Simona
  28 maart 2013 / donderdag, 28 maart 2013

  Thanks voor de tips ! 🙂

 21. 28 maart 2013 / donderdag, 28 maart 2013

  Dit artikel kwam echt op het goede moment. Ik ga NU mijn computer afsluiten en studeren als een baas! haha

 22. Anouk
  28 maart 2013 / donderdag, 28 maart 2013

  Dit is zo toevallig. Ik zit nu in UB te leren voor mn tentamens en mn concentratie is ff op, dus ben ik maar naar beautylab gegaan. Ik heb drie tentamens, een rota en een essay in het verschiet. Vier dagen in de week van half negen tot half vijf in UB en s avonds ontspannen!

 23. 28 maart 2013 / donderdag, 28 maart 2013

  Super leuk artikel! De tips zijn ook best handig voor examens van middelbaar. Alleen ben ik juist twee dagen klaar :p Voor de volgende keer dan maar. XD

 24. 28 maart 2013 / donderdag, 28 maart 2013

  Ik niet, maar mijn zoon heeft proefwerkweek en ik weet na het lezen van je artikel dat we het goed aanpakken. “We” omdat hij nog heel veel sturing nodig heeft en er ook om vraagt- ik hoop dat het over een paar jaar wat gesmeerder gaat:)

 25. Annika
  28 maart 2013 / donderdag, 28 maart 2013

  Hele handige tips! Alleen jammer dat ik nét vandaag mijn laatste proefwerk heb gehad. Ik had sinds vorige week dinsdag ieder dag 1 of 2 proefwerken. Dus ik ben blij dat ik nu even klaar ben 😀

 26. 28 maart 2013 / donderdag, 28 maart 2013

  Pfoe, ik ben gelukkig van het blokken af, blij toe!

 27. Rieke
  28 maart 2013 / donderdag, 28 maart 2013

  Dit komt precies op tijd!! Ik heb nu toetsweek en over een paar weken vwo eindexamens.. Spannend!

 28. 28 maart 2013 / donderdag, 28 maart 2013

  Ik ben zo slecht in studeren… haha!
  Hoeveel tips ik ook lees, ik begin de avond van tevoren :’)

 29. Anna
  28 maart 2013 / donderdag, 28 maart 2013

  Dit komt echt precies op tijd. Ik heb vanaf volgende week toetsweek en zit in het examenjaar. Dubbel stress dus.. 😉

 30. Maaike S
  28 maart 2013 / donderdag, 28 maart 2013

  Ik ben zoooooooo blij dat ik mn HBO diploma al in the pocket heb! 😀 Ik werd altijd zo onzeker van al die tentamens!! :O

 31. Merel
  28 maart 2013 / donderdag, 28 maart 2013

  Morgen begint mijn toetsweek en heb een paar belangrijke/moeilijke schoolexamens (o.a scheikunde en wiskunde), dus deze tips komen wel van pas. Zelf leer ik altijd beneden, daar is het het rustigst overdag en opgeruimd (:

 32. 28 maart 2013 / donderdag, 28 maart 2013

  Leuke tips Sereen! 😀 Ik heb echt gelachen om die plaatje over de notes. HAHA ik herken het echt zo erg!

  over 2 weken tentamenweek, word een feest.

 33. jadylee
  28 maart 2013 / donderdag, 28 maart 2013

  toevallig ben ik er net een aan het maken.. voor bijna allemaal dezelfde vakken die op jouw lijstje staan.. ik heb gisteren mijn tentamen bloed gehad.. grappig om te zien dat de HU nog niet heel erg veel is verandert..

 34. Farnaaz
  28 maart 2013 / donderdag, 28 maart 2013

  Wat ontzettend handig!
  Hier ga ik veel aan hebben.
  Bedankt!

 35. Roza
  28 maart 2013 / donderdag, 28 maart 2013

  Binnenkort eindexamen. Deze tips ga ik zeker gebruiken.

 36. Lara
  28 maart 2013 / donderdag, 28 maart 2013

  Heel erg leuk en handig artikel! Alleen zijn de examens net voorbij en heb ik nu paasvakantie .. 😉
  Er stout trouwens een klein spelfoutje in: dit maakt je traag en verminderT…

 37. 28 maart 2013 / donderdag, 28 maart 2013

  Handige artikel. Ik kan goed planningen maken, maar of ik me er aan hou.. Is weer een ander verhaal!

 38. Magali de Rooy
  28 maart 2013 / donderdag, 28 maart 2013

  “‘Ik heb die dag 3 tentamens, de dag erna heb ik er 2 (waarvan een hele lastige) en de dag daarna heb ik 2 herkansingen en een mondeling. WHUT! Het zweet breekt me spontaan uit, en ik heb niet eens tentamens. Laten we reëel blijven, ook al leer je maanden van te voren… het is praktisch onmogelijk om zoveel toetsen te leren en te maken en ook nog te halen in één week.”

  Ik wou dat mijn school dat eens zou snappen, mijn toetsweken waren altijd monsterlijk! Gelukkig heb ik geen toetsweken meer, alleen mijn examens komen er nog aan. De meeste tips gebruik ik al maar het is toch handig om te lezen, super goed artikel!

 39. 28 maart 2013 / donderdag, 28 maart 2013

  1 ding weet ik zeker: u blog is slecht voor het studeren!!!!! 😀 ik geraak er altijd afgeleid door :p (en ook door FB, Asos, …)

 40. 28 maart 2013 / donderdag, 28 maart 2013

  DIt komt net te laat, ik heb vandaag mijn laatste tentamen, maar ik kan het alsnog goed gebruiken want ik heb over 4 weken weer tentamens (en over 8 weken ook weer, damn.)

 41. Robin
  28 maart 2013 / donderdag, 28 maart 2013

  Oh dankje, echt superfijn dit! K ga hier echt goed gebruik van maken 😀 xxxxx

 42. Margreeth
  28 maart 2013 / donderdag, 28 maart 2013

  Super handige tips! Ik ben momenteel mijn scriptie aan het schrijven (aka. heel veel bronmateriaal lezen) en wat mij ook enorm helpt is om maar een of enkele boeken op tafel te hebben liggen. Anders ga je zo tegen die enorme stapels boeken die je nog moet doornemen ophikken!

 43. 28 maart 2013 / donderdag, 28 maart 2013

  Ontzettend handig! Ik zit nu op gymnasium 3, dus daar heb je af en toe pittige proefwerkweken, dus dan komen deze tips heel goed van pas.
  Een opgeruimde kamer werkt inderdaad goed!

 44. Inge
  28 maart 2013 / donderdag, 28 maart 2013

  Goede tips!!
  De meesten wist ik eigenlijk wel, voor mij werkt het ook erg goed om zelf alles uit te schrijven, planningen te maken om stress te voorkomen!

  Ik ga in september aan een deeltijd opleiding beginnen naast mijn werk dus kan deze tips goed gebruiken, dan moet ik helemaal gaan plannen!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *