Alles over diamanten

Edelstenen hebben me altijd al van kleins af aan geïnteresseerd. Niet alleen hun schoonheid, maar ook hun spirituele werking. Mijn moeder heeft me hier veel over verteld en geleerd, en ik ging regelmatig met mijn ouders naar edelsteenbeurzen. Daarnaast was de tante van mijn vader, tante Lidwien, juwelierster van beroep. Hierdoor wisten mijn ouders ook veel over de ‘technische’ kant van edelstenen.

Ik schrijf wel eens vaker leerzame artikelen, zoals artikelen over skincare ingrediënten. Vandaag leek het me echter leuk om jullie wat meer te vertellen over edelstenen en dan met name de koningin der edelstenen: de diamant. Hoe ontstaat een diamant? Wat is nu eigenlijk een karaat? En wat maakt ze zo kostbaar?

‘A diamond is a girl’s best friend’ zong Marilyn Monroe, en ik moet toegeven, exclusieve juwelen met diamanten oefenen inderdaad een enorme aantrekkingskracht op me uit. Aan mijn linker ringvinger schittert een prachtige verlovingsring van BAUNAT, en als de zon erop schijnt kan ik er gewoon naar BLIJVEN kijken. Het licht weerkaatst via de steen alle kleuren van de regenboog. De schittering van een diamant is ZO betoverend mooi. Er is geen andere steen die zo mooi fonkelt als deze, het heeft in mijn ogen echt iets magisch.

Hoe ontstaan diamanten?


Wist je dat diamant eigenlijk uit dezelfde grondstof bestaat als je potlood? Beiden ontstaan immers uit koolstof, een van onze belangrijkste chemische elementen. Diamant is uiteraard een meer zeldzame vorm van koolstof dan het grafiet in je potlood. Het duurt dan ook miljoenen jaren voordat koolstof in de diepste lagen van de aarde onder een hoge druk en temperatuur is gekristalliseerd tot een diamant. Natuurlijke diamanten zijn best zeldzaam. Om je een idee te geven: er moet gemiddeld zo’n 250 ton aarde verplaatst worden om 1 karaat diamant te vormen.

Diamant is één van de hardste materialen die in de natuur voorkomen. Van een schaal van 1 tot 10 heeft diamant hardheid 10. Alleen een diamant kan een andere diamant dus beschadigen. Dit geeft me aan de ene kant zekerheid (ik hoef niet bang te zijn om mijn diamant te beschadigen wanneer ik tegen iets aan stoot), maar aan de andere kant is het ook iets om rekening mee te houden wanneer ik mijn sieraden opberg.

Omdat diamant zo hard is wordt het ook veel toegepast in de industrie. Zo heeft de tandarts een boor met een kop van diamant. En ook bij het boren naar olie wordt er gebruik van gemaakt. Daarnaast gebruiken opticiens diamanten bij het slijpen van brillenglazen.

Diamanten worden gemijnd in zo’n 35 landen verspreid over de hele wereld, maar ze worden het meest gevonden in Zuid-Afrika, Rusland en Botswana. In Australië wordt de meeste industriële diamant gemijnd. Waar diamanten ook veel voorkomen zijn India, Siberië, Brazilië, China, Canada en de Verenigde Staten.

Wat is een karaat?


Zowel diamanten als goud worden aangeduid met karaten, dus dit kan wellicht voor wat verwarring zorgen. Bij goud is het zo dat karaat de eenheid is die het gehalte aan edelmetaal, oftewel de puurheid, aanduidt. Eén karaat is gelijk aan 1/24e massadeel zuiver edelmetaal, dus 24K goud wordt gezien als 100% goud. Een gehalte dat veel voorkomt is 18K goud, wat 75% zuiver goud is gemengd met 25% aan andere metalen. Je kunt dit gehalte herkennen aan het stempeltje .750 dat heel klein ergens in het sieraad gedrukt moet zijn.

In het geval van diamanten (en andere edelstenen) werkt de eenheid karaat anders. Hier gaat het niet om een gehalte, maar om het GEWICHT van de steen. Eén karaat komt overeen met 0,2 gram (200 milligram). Als een diamant 100 milligram weegt dan spreek je dus over een halve karaat.

En om het nog wat ingewikkelder te maken wordt een karaat weer onderverdeeld in 100 ‘puntjes’. Dus een diamant van 75 puntjes weegt 0,75 karaat.

Waarom is de ene diamant veel duurder dan de andere?


Wist je dat er ook gekleurde diamanten bestaan? Diamanten bestaan echt in alle kleuren van de regenboog. Er zijn gele diamanten, blauwige diamanten, groenige diamanten, roze diamanten, zwarte diamanten, bruine diamanten en zelfs rode diamanten. Wereldwijd worden er slechts enkele rode per jaar gevonden en meestal gaat het dan om kleine exemplaren van minder dan 0,5 karaat. Gekleurde diamanten zijn super zeldzaam en dat maakt ze dan ook meteen veel duurder. Hoe intenser de kleur, des te groter het prijskaartje.

Bij kleurloze diamanten wordt er gelet op een aantal factoren om de prijs te bepalen. De grootte en het gewicht (met andere woorden, de karaat), maar ook de kleur, zuiverheid en slijpvorm spelen een belangrijke rol. Voor het gemak worden deze factoren ook wel de 4 C’s genoemd: carat, color, clarity en cut.

Kleur & zuiverheid


En hoe bepaal je precies de kleur van een kleurloze diamant, vraag je je misschien af? Zo op het oog lijkt elke kleurloze diamant wit en kleurloos, maar vakmannen kunnen wel degelijk subtiele kleurverschillen onderscheiden op basis van een internationale diamant kleurenschaal. Hoe kleurlozer de diamant, des te kostbaarder.


Wat de zuiverheid betreft, hierbij kijkt een vakman met een vergrootglas (10 x vergroting onder normaal licht) naar insluitsels. Hoe minder insluitsels, des te zuiverder de diamant, des te mooier het licht weerkaatst wordt en des te sterker de schittering zal zijn. Loepzuivere diamanten, dus diamanten zonder enige insluitsels, zijn echter super zeldzaam en daarom ook zeer kostbaar.

Slijpvorm


Door de slijpvorm krijgt een diamant z’n lichtreflecterende eigenschappen en de kwaliteit van de slijpvorm is dus erg bepalend voor de prijs. Een diamant moet precies in de juiste verhoudingen worden geslepen om het licht perfect van het ene naar het andere facet te weerkaatsen en aan de bovenkant van de steen te laten schitteren. Zijn de proporties en symmetrie van een diamant niet perfect, dan gaat de weerkaatsing van het licht deels verloren en dat doet afbreuk aan de fonkeling.


Qua prijs maakt het niet veel uit welke SOORT slijpvorm er is gekozen, dat is gewoon een kwestie van smaak, maar de KWALITEIT van de slijpvorm is zoals hierboven uitgelegd dus wel erg belangrijk. Hoe beter de kwaliteit des te kostbaarder de diamant.

Take care of your friends


En als je dan in het bezit bent van een prachtig juweel met diamanten, hoe zorg je daar dan het beste voor? Allereerst wil ik zeggen dat je een sieraad met diamanten vooral moet DRAGEN. Ik denk dat er best veel mensen zijn die het zonde vinden om kostbare sieraden te dragen omdat ze bang zijn dat ze het beschadigen.

Ik weet nog dat mijn opa overleed en dat mijn vader bij hem thuis ging opruimen. Hij vond een kostbaar horloge in de kast waarvan hij niet eens wist dat zijn vader het in zijn bezit had. Misschien had opa het één of twee keer gedragen en toen diep weggestopt, omdat hij er zuinig op wilde zijn. ‘Zonde’ dacht mijn vader. ‘Als je zoiets moois hebt, moet je er eigenlijk zo vaak mogelijk plezier van hebben’. Voor hem was het een echte eye opener. Hij is vanaf dat punt vaker zijn eigen mooie horloge gaan dragen en heeft mij deze wijze les geleerd, waardoor ik ook vaker mijn mooiste sieraden ben gaan dragen. Wat natuurlijk niet wil zeggen dat ik er niet zuinig op ben. Hopelijk inspireert dit jou ook om jouw allermooiste, kostbaarste sieraden vanonder het stof te halen en daadwerkelijk te dragen. Want het is pas écht zonde als je zulke mooie sieraden wegstopt.

Wanneer je juwelen met diamanten draagt zijn er een aantal dingen waar je op moet letten om ze zo mooi en sprankelend mogelijk te houden. Vermijd contact met producten als chloor. Doe je sieraden dus af voordat je gaat schoonmaken of een duik neemt in het zwembad. Ook contact met zeewater en zand is geen goed idee, dus berg je juwelen veilig op voordat je naar het strand gaat of laat ze thuis wanneer je op vakantie gaat.

Zoals ik je al eerder vertelde kan alleen een diamant een andere diamant beschadigen. Berg je sieraden dus het liefst apart op in een zachte doek of zakje (gooi ze dus niet bij elkaar in een zakje) of in een juwelendoos bekleed met zachte stof.


Ik hoop dat jullie het leuk en interessant vonden om wat meer te weten te komen over diamanten. Heb jij juwelen met diamanten of met andere edelstenen?

Later deze maand staat er nóg een post gepland over edelstenen, maar dan zal het gaan over de Jade- en Rozenkwarts gezichtsrollers. Ik ben het nu volop aan het testen en me nog wat meer aan het verdiepen in edelstenen, en kan niet wachten om mijn bevindingen met jullie te delen.

Until next time,
Serena Verbon

Volg:

22 Reacties

  1. Diana
    17 november 2018 / zaterdag, 17 november 2018

    Mijn hart brak wel een beetje hoor, ik stel me dan een heel oud lief opaatje voor die zijn mooie dingen niet droeg en nu gaat het niet meer 🙁

    Inderdaad we moeten onze mooie sieraden en spullen ook gewoon gebruiken, er van genieten nu het nog kan.

    Mooi en leerzaam artikel, super. Heb het opgeslagen om vaker iets op te zoeken.

  2. Christel
    17 november 2018 / zaterdag, 17 november 2018

    Heel fijn om te lezen, zeker ook over dat je de as van overleden persoon in diamant kan laten omzetten. Dank u ❤️

  3. 14 november 2018 / woensdag, 14 november 2018

    Wat een super handig artikel zeg, ik wil volgend jaar gaan trouwen maar dan moet de trouwring van mijn moeder aangepast worden. Die heeft nu een simpel goud ringetje en ik wil daarop een diamant laten plaatsen, dus dit artikel komt als geroepen!

  4. 14 november 2018 / woensdag, 14 november 2018

    Interessant ik houd van diamanten.

  5. Kimberley
    14 november 2018 / woensdag, 14 november 2018

    In mijn verlovingsring zat 1 ruwe diamant en in mijn trouwring zit een rijtje ruwe diamanten. Ik vind dat mooier staan bij mijzelf dan een traditionele gepolijste diamant. Mijn man had mij ook een ruwe diamant als verlovingsring gegeven omdat hij dit bij mij vond passen, qua persoonlijkheid. Ik houd meer van subtiele sieraden en niet te veel shine. Deze ringen passen dan ook perfect bij mij 🙂

  6. nanoe
    14 november 2018 / woensdag, 14 november 2018

    Heel erg interessant serena.
    misschien kun je andere edelstenen en sieraden, bv goud enz. ook doen?

    er zijn ook roos- en bolsjewiek geslepen diamanten die ik persoonlijker vele malen mooier vindt. Ook de uncut diamonds vind ik zelf veel mooier. die fonkelen niet de hele tijd, maar als ze fonkelen WOW!

  7. Nathalie Piersma
    14 november 2018 / woensdag, 14 november 2018

    Hoi Serena, wat een geweldig leuk artikel. Leuk dat je even uit je ‘comfort zone’ stapt en een ander onderwerp kiest voor deze blog dan make-up. Een sieraad met diamant er in kan je hele outfit ook echt een lift geven vind ik, als je bijvoorbeeld een simpel zwart jurkje aan hebt maar een mooi, subtiel kettinkje met een fonkelend diamantje zie je er al meteen heel anders uit. Heel leuk artikel.

  8. 14 november 2018 / woensdag, 14 november 2018

    Interessant artikel! Zelf heb ik heel weinig kennis van diamanten en daarom extra leuk om er is wat meer over te lezen.

    • Serena
      Auteur
      14 november 2018 / woensdag, 14 november 2018

      hi Loes,
      yes, helaas bestaan de zogeheten ‘blood diamonds’ ook nog steeds. Ik denk dat de meesten misschien wel de gelijknamige film met Leonardo DiCaprio kennen? Het is belangrijk om aan je juwelier te vragen waar de diamanten vandaan komen. Als hij of zij het niet weet, niet kopen. Better safe than sorry. Diamanten uit Zimbabwe en Angola zijn een NO GO, maar diamanten uit Namibië en Botswanan zijn wel safe to buy. Canada staat ook goed bekend. Bottom line: altijd navraag doen dus als je een diamant gaat kopen!

      BAUNAT, waar George mijn verlovingsring heeft gekocht, heeft gelukkig een zero-tolerance policy wat betreft blood diamonds. Tegenwoordig is er ook zoiets als ‘The Kimberley Process Certification System’ in het leven geroepen, om blood diamonds tegen te gaan. Hier kun je er iets meer over lezen: https://www.baunat.com/en/conflict-diamonds

  9. Cindy
    13 november 2018 / dinsdag, 13 november 2018

    Top dit artikel! Interessant, goed uitgelegd en iets anders dan de ‘standaard’ product review.

  10. Jasmijn
    13 november 2018 / dinsdag, 13 november 2018

    Wat een leuk artikel! Wist je dat diamanten ook gefabriceerd kunnen worden? Dat gebeurt veel in China. Deze diamanten zijn misschien ‘nep’ omdat ze niet uit de aarde komen, noch duizenden jaren nodig hebben om zich te ontwikkelen tot diamant, maar ze zijn VÉÉL goedkoper én zuiverder (ze kunnen immers gefabriceerd worden naar wens). De Beers, de diamant leverancier op 1 van je foto’s, (Het merk dat zoals je vast wel weet het monopolie heeft in diamant, en daarmee de prijs kan bepalen, baalt hier natuurlijk van. Doordat diamant nu gefabriceerd kan worden, komen er meer (pure) diamanten en worden de steentjes minder waard.

    • Serena
      Auteur
      13 november 2018 / dinsdag, 13 november 2018

      hi Jasmijn,
      ik wist dat diamanten op synthetische wijze gemaakt kunnen worden, dat wordt een Zirkonia genoemd. Naar mijn idee verliezen diamanten geen waarde door de komst van Zirkonia.

      Trouwens, wist je dat je je as na de crematie op dezelfde wijze tot een diamant kunt laten persen? En zo dus je geliefde als sieraad dicht bij je kunt dragen? Ik vind het wel een mooi en bijzonder idee, dat zoiets mogelijk is. Het schijnt wel heel duur te zijn om te laten doen!

      Oh, en het logo van mijn ringendoosje is die van Baunat. Een andere B, haha!

      • Johannah
        14 november 2018 / woensdag, 14 november 2018

        Dear Serena, first of all sorry for replying to you in english (I have trouble finding words for what I was planning to say in dutch) and second thank you so much for sharing this.
        My fathers wishes for when he dies is to be taken care of in the cheapest possible way, since donating his body would not be an option he will most likely be cremated.
        It hurts my heart knowing he would turn to ashes but you have just given me the most beautiful option that keeps a part of him with me until the end of my days.
        Thank you so much

      • Lisanne
        14 november 2018 / woensdag, 14 november 2018

        Zirkonia is totaal iets anders dan lab made diamonds! Zirkonia is gemaakt van zirkonium oxide, terwijl lab made diamonds ook van koolstof worden gemaakt. Is ook een hele andere prijsklasse. Niet met elkaar te vergelijken! 😉 Wel zijn lab made diamonds een veel ethischer alternatief dan echte diamanten en net zo mooi.

        • Serena
          Auteur
          15 november 2018 / donderdag, 15 november 2018

          Wat interessant, weer wat geleerd! Toch blijf ik liever bij ‘the real deal’ hoor!

  11. 13 november 2018 / dinsdag, 13 november 2018

    Ik vind dit soort artikelen een leuke afwisseling, heel erg interessant ook!

  12. 13 november 2018 / dinsdag, 13 november 2018

    Ik houuu van dit soort artikelen Sereen! Ik moest wel lachen toen ik de excellent tot poor plaatje zag voor de slijpvorm. Moest namelijk direct aan het spel Diablo denken, die gebruikt ook zo’n soort ranking voor de gems die je daar kan gebruiken. #Nerd :’)

  13. Rita
    13 november 2018 / dinsdag, 13 november 2018

    Mooie foto’s zijn het geworden !Ik kende de 4 C’s wel, maar het belang van de cut is me nu eindelijk duidelijk geworden. Interessant artikel

  14. 13 november 2018 / dinsdag, 13 november 2018

    Echt een leuke twist dit artikel. Ik kreeg zelf mijn eerste ring met twee diamantjes toen ik achttien werd en ik draag hem elke dag. Vooral van dat karaat wist ik niet. Ik dacht ook dat het de zuiverheid aangaf, weer wat geleerd. Erg interessant artikel! Ik kan niet wachten ik het vervolg.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *