Ik doe echt m’n best om gezonder te leven, maar rond deze tijd van het jaar is dat BEST moeilijk. Pepernoten, chocoladeletters, banketstaven, stolletjes met amandelspijs, gevulde speculaas, borrelplanken, kaasfondue en flessen wijn. December is echt een uitdaging, laten we maar zeggen. Nu vind ik dat je ook vooral moet genieten van alle gezelligheid én het daarbij horende lekkers, maar ik probeer altijd de balans te zoeken en dus alles met mate te nemen.
Nu heb ik een fantastisch recept voor jullie van een heerlijke cheesecake, maar dan met veel minder calorieën per puntje in vergelijking met een ‘normale’ cheesecake. Op deze manier vind ik het makkelijker om de balans te vinden in de feestelijkste periode van het jaar. Ik heb deze cheesecake de smaak van vanille en pumpkin spice gegeven omdat ik dat echt vind passen bij het najaar, maar je kunt het ook weglaten.
Christmas Cheesecake (155 kcal/puntje)
Voor 12 personen (springvorm Ø 20 cm)
Bodem
- 90 gram marie biscuits, fijngemalen
- 110 gram margarine, gesmolten
Vulling
- 200 gram cottage cheese light (eventueel eerst even glad pureren in een blender of met een staafmixer als je niet van de brokkelige textuur houdt)
- 480 gram Griekse style yoghurt 0%
- 2 eieren
- 80 gram sucralose
- 30 gram bloem
- 2 eetlepels pumpkin spice (van Verstegen)
- 1 theelepel vanille extract
- snuf zout
Werkwijze
Meng de ingrediënten voor de bodem en druk goed aan in een licht ingevette springvorm (of gebruik bakpapier) met de bolle kant van een lepel.
Meng voor de vulling de bloem met pumpkin spice en zout en zet aan de kant. Meng vervolgens alle andere ingrediënten met een mixer, voeg vervolgens het bloem-mengsel toe en als laatste het vanille extract. Goed mengen en gelijkmatig over de taartbodem verdelen.
Afbakken bij 160-170 graden voor 35-45 minuten (elke oven is anders, dus houd het goed in de gaten). De cheesecake is klaar als het midden nog een beetje kan “jiggelen”. Minstens 4 uur laten afkoelen om de vulling volledig op te laten stijven. Versieren naar wens!
Ik heb deze cheesecake versiert met rood fruit, een gingerbread huisje en wat takjes groen uit de tuin (ik heb er eerst aluminiumfolie omheen gevouwen voordat ik de takjes in de taart heb geprikt, maar je kunt natuurlijk ook rozemarijntakjes gebruiken). In plaats van poedersuiker heb ik kokos eroverheen gestrooid voor het ‘sneeuw effect’.
Als je deze taart in 12 stukken verdeeld is elk taartpuntje slechts 155 kcal (versiering niet meegerekend). Een heerlijke traktatie voor bij de koffie en thee, of als dessert bij het kerstdiner.
Until next time,
Serena Verbon
Ziet er lekker uit, kan deze ook zonder lactose gemaakt worden?