How-to: studeren als een baas

Zucht, steun, krak! Het is weer zo ver… de tentamens komen eraan. Dat houdt in: jezelf opsluiten in huis, boeken lezen tot je in slaap valt en een sociaal leven van nul komma nul. Wees gerust lieve lezers, deze ouwe blogster heeft haar middelbare schoolexamens en talloze toetsweken zonder enige problemen doorstaan. Vandaag is het tijd om mijn geheim met jullie te delen! Studeren als een baas, dat doe je zo:

1. Opgeruimd staat netjes
Normaal gesproken heb je er totaal geen problemen mee als je kamer niet veel verschilt van een zwijnenstal, maar wanneer je moet studeren heb je ineens een enorme drang om alles op te ruimen en schoon te maken, nietwaar? Studie ontwijkend gedrag, noemen we dat. Maar het is wel waar, een opgeruimde kamer zorgt voor rust. Rust in je hoofd. Zodat je met een kalm gevoel de boeken in kan duiken. Daarom is het zeker een aanrader om je kamer op te ruimen en lekker schoon te maken, maar doe dit een paar dagen van te voren al en niet op de momenten dat je eigenlijk hoort te blokken.

Verder: zet je computer/laptop/tablet uit (tenzij je daar op leert), zet je mobiel op stil (of uit) en neem jezelf echt voor om non-stop te leren tot het pauzetijd is (zie punt 4). Dit zorgt ervoor dat je beter in een flow terecht kunt komen, oftewel een staat van optimale psychische activiteit waarin je het beste stof op kunt nemen in je brains.

2. Afwisseling van spijs…
Soms is het juist goed om niet in een vertrouwde omgeving te studeren. Sommige mensen leren beter in de bibliotheek, ergens op een bankje in een park (al is het daar nu geen weer voor) of bij hun stokdove oma thuis. Ik noem maar wat! Mijn eindexamens heb ik geleerd in de moestuin van mijn ouders, waar hoogstens een drietal bejaarde mannetjes rondschoffelden. Very peaceful. Geen afleiding. Perfect.

De perfecte studeerplek…?
3. Keep it real

Soms heb je zo’n tentamenweek waarbij je van te voren al finaal de stress in schiet. ‘Ik heb die dag 3 tentamens, de dag erna heb ik er 2 (waarvan een hele lastige) en de dag daarna heb ik 2 herkansingen en een mondeling. WHUT! Het zweet breekt me spontaan uit, en ik heb niet eens tentamens. Laten we reëel blijven, ook al leer je maanden van te voren… het is praktisch onmogelijk om zoveel toetsen te leren en te maken en ook nog te halen in één week.

Leg de lat minder hoog voor jezelf en focus je alleen op het pure noodzakelijke. Dit voorkomt veel stress. Haal je je P niet als je die herkansingen verknalt? Focus je dan vooral op de herkansingen. Maar, staar jezelf niet blind op alleen de herkansingen, anders heb je de volgende tentamenweek NOG meer herkansingen. Focus je daarom ook op de tentamens waarvan je denkt dat je grote kans hebt ze te halen. Het is OK als je niet alles haalt! Als je van al je tentamens in elk geval de helft (het liefst 1 of 2 meer) hebt gehaald vind ik dat je het knap hebt gedaan.

4. Maak een studeerschema
Wat mij altijd kalmeerde was het maken van een studeerschema. Ik begon de week voor de tentamenweek met leren (soms iets korter). Dan maakte ik een schema wat er ongeveer zo uitzag;

Zoals je ziet plan ik de hele week vol met het maken van samenvattingen, las ik pauzes in (je moet je hersenen ook even rust geven) en het leren van de samenvattingen. Dit vond ik overzichtelijk en op deze manier kon ik duidelijk zien wanneer de tentamens waren en of ik aan de hand van dit schema genoeg tijd zou hebben om mezelf er voor klaar te stomen. Zodra ik iets had gedaan, bijvoorbeeld hoofdstuk 1 t/m 3 van Eiwitten samengevat, streepte ik het door. Eigenlijk is dit gewoon een soort Tentamen To Do lijstje. Omdat ik elke dag bijhield wat ik had gedaan wist ik dat als ik op schema bleef, ik niet in tijdnood zou komen. Dit gaf mij rust. Voor mij werkte het erg goed en hopelijk werkt zoiets ook voor jullie, mochten jullie het nog niet op deze manier doen.

5. Be there or be square!
Ik denk dat je al 50% van je tentamen in de pocket hebt wanneer je gewoonweg aanwezig bent tijdens je colleges. Door te luisteren en aantekeningen te maken tijdens de les pik je al heel veel op. Tijdens het opschrijven verwerken je hersenen de betreffende informatie en dat kan van pas komen tijdens het leren. Maak daarom altijd je eigen uittreksels en samenvattingen. Bij ons in de klas waren er altijd studenten die hun samenvattingen kopieerden voor medestudenten, wat heel lief was, maar voor mij werkte dit niet. Ik moest echt mijn eigen samenvattingen maken, ik had dat opschrijven echt nodig om dingen beter te kunnen onthouden.

Bovendien heb je al snel door waar je leraar dol op is (bepaalde woorden, termen of methodes worden keer op keer uitgelicht) als je bij de colleges aanwezig bent, zodat je weet: ‘dit moet ik goed in mijn hoofd stampen, want dit gaat er ZEKER gevraagd worden in het tentamen’. Als je er niet bent tijdens de colleges dan mis je dit soort dingen.

6. Better Together
Oef, Nena en ik hebben heel wat uurtjes samen in de studieruimtes besteed. Wat we deden? Elkaar overhoren. Vragen stellen, checken of we bepaalde dingen wel wisten, elkaar hele systemen laten uitleggen. Op deze manier hielp je elkaar, maar ook jezelf. Als Nena een vraag stelde die ik moeiteloos kon beantwoorden gaf me dat zekerheid. Zo van, yes! Dit wéét ik! I can do this! En wanneer je iets uitlegt aan een ander is dat ook een manier van leren en onthouden. Dit gaat je dan op het tentamen gemakkelijk af. Als zij iets niet snapte legde ik het uit, en vice versa.

Soms maakten we ook oefentoetsen voor elkaar, of kregen we die van de leraar om te oefenen. Dit deden we dan een paar dagen voor het tentamen, zodat er nog tijd over was om onszelf thuis bij te spijkeren. Dit moet je nooit op de dag zelf doen, want als je dan iets niet 100% begrijpt raak je alleen maar in paniek. Ook is het handig om een studiegenootje uit te kiezen waarmee je goed overweg kunt en die aan je gewaagd is, want als je tijdens de overhoring alleen maar aan het uitleggen bent (omdat de ander gewoon nog niet goed heeft geleerd of iets langzamer is van begrip) dan kan dat heel frustrerend zijn.


7. Brainfood

Vroeger dacht ik dat het een goed idee was om kilo’s dextro energy’s en liters Red Bulls weg te werken tijdens het leren, maar na een rare ervaring (mijn ogen trilden van links naar rechts in mijn oogkassen en alles werd duizelig) ben ik hiermee gestopt. Het is belangrijk om goed voedsel in te slaan tijdens te tentamenweek. Brainfood! Oftewel, voedsel waardoor je een verhoogde concentratie krijgt en een beter geheugen. Het liefst neem je regelmatig lichte tussendoortjes, niet te zoet, om je bloedsuiker op peil te houden. Dit is belangrijk want bloedsuiker is dé energiebron voor de hersenen. Denk aan een stukje fruit, snoepgroente, yoghurt, nootjes, etc.

Vermijd te vet eten, want hier wordt je al snel loom door en je wilt juist alert blijven! Caffeine in koffie en thee houdt je alert, maar drink hier niet te veel van omdat je wel gewoon een goede nachtrust moet hebben. Alcohol kun je beter niet drinken, dit maakt je traag en verminderd het concentratievermogen. Echter een glaasje voor het slapen gaan kan geen kwaad en kan je juist helpen te ontspannen voor een diepe nachtrust. Verder is voedsel rijk aan ijzer, jodium, zink en vitamine B en C erg goed voor het concentratievermogen. Denk aan een eitje, sojaboontjes, pinda’s, pure chocolade en veel vis. Lekker voor het avondeten, of neem een broodje haring of zalm/tonijnsalade.

8. Relax!
Probeer te ontspannen na elke dag. Dus na je tentamens gewoon nog even een uurtje sporten/hardlopen/of juist bankhangen/floaten/slapen/drankje doen met vriendin, klinkt als iets waar je totaal geen tijd voor hebt, maar je hebt het gewoon echt even nodig. Alsof je hersenen nog wat op kunnen nemen na zoveel uur studeren en studeren! Ze hebben ook even wat rust nodig. Ga het liefst even naar buiten, want extra zuurstof doet je hersenen veel goeds. Do whatever you like, als je maar zorgt dat je aan je ontspanning komt. Houd wel een tijdslimiet aan, want na het ontspannen moet de beuk er weer in! En ontspan je te lang, dan heb je daar helemaal geen zin meer in omdat je uit je leerritme bent.

Ik zou tussen het leren door steeds maximaal 1 uur pauze nemen en ‘s avonds kan dit 2 uur zijn. Probeer ook gewoon goed te slapen, als je je aan je schema houdt dan zou je in principe niet hoeven te nachtbraken. Een goede nachtrust is bevorderlijk voor je concentratievermogen, geheugen en een alerte manier van denken.

9. Treat Yo Self!
Wanneer je iets van het leerschema kunt afstrepen mag je jezelf verwennen met een lekker drankje, een potje Candy Crush, je mail checken, etc. Iets wat je graag wilt doen! Verder is het leuk om van te voren te bedenken waar je jezelf mee gaat verwennen wanneer je je doel haalt (bijvoorbeeld, wanneer je 2 herkansingen en 2 tentamens hebt gehaald). Het werkt altijd goed om een stimulans te hebben. TREAT YO SELF!

[do action=”ytr”][/do]

10. Doe oefeningen en voorkom stress
Zo’n 2 jaar geleden schreef ik een artikel over oefeningen die je kunt doen tijdens het blokken om stress te voorkomen. Lees het artikel ‘Examenstress? Probeer deze tips‘ hier terug. Verder heb ik een ander artikel geschreven wat van pas kan komen om stress te voorkomen/verminderen, genaamd ‘How-to: Speedchill‘.

Dit waren mijn persoonlijke tips wat betreft studeren en blokken tijdens een tentamenweek! Ik hoop dat jullie er wat aan hebben gehad. Heb je zelf nog een gouden tip, deel het dan in de comments. Sharing is caring!

Heb jij momenteel tentamen/examenstress? Hoe pak jij het aan?

Until next time,
Serena Verbon

 

Volg:

116 Reacties

  1. 30 augustus 2017 / woensdag, 30 augustus 2017

    Heel leuk artikel om te lezen, ik ging helemaal stuk om het Fokke & Sukke plaatje.

  2. 28 augustus 2017 / maandag, 28 augustus 2017

    Handig en uitgebreid artikel. Ga er zeker gebruik van maken 🙂

  3. Lotte
    1 april 2013 / maandag, 1 april 2013

    Tentamens leren is voor mij nooit een probleem geweest. Maar dossiers, projecten uitwerken, lessenseries schrijven etc. vind ik echt een ramp! Dan kan je niet ‘gewoon’ boeken lezen en samenvattingen maken, maar moet je echt dingen schrijven die ook nog eens ergens op slaan! Verschrikkelijk! Ik zou willen dat ik meer tentamens had, in plaats van al die rotdossiers.

  4. Kim
    1 april 2013 / maandag, 1 april 2013

    Hey Serena,

    ik wil je bedanken voor dit artikel! Heb deze week tentamens en ik had echt de daadkracht niet om te beginnen met leren. Als geroepen kwam toen jouw artikel, en ik ben toen gewoon begonnen. Nu ik eenmaal bezig ben valt het best mee 🙂

  5. 30 maart 2013 / zaterdag, 30 maart 2013

    Wat een handig artikel! Ookal heb ik nog geen tentamens of examens dit jaar. Degene die dit wel hebben wens ik heel veel succes!

  6. Marye
    30 maart 2013 / zaterdag, 30 maart 2013

    Ik dank je op mij blote knietjes voor deze tips. Nu alleen mijn motivatie nog zien te vinden.

  7. 30 maart 2013 / zaterdag, 30 maart 2013

    Super handig artikel. Ik heb dan geen tentamens, maar wel toetsweek waar je behoorlijk gestessd van kan worden!

  8. 29 maart 2013 / vrijdag, 29 maart 2013

    Hii !
    JAAA ik doe a.s mei eind examen dus ik voel de stress langzamerhand komen !!

    Handige tips, ik ga ze zeker gebruiken 😀
    Liefs x

  9. D.
    29 maart 2013 / vrijdag, 29 maart 2013

    Jammer, deze dingen wist ik al en tentamenstress heb ik ook nooit.. Ik dacht misschien kom je met tips over hoe je het beste de stof kunt onthouden ofzo 🙁

  10. Sel
    29 maart 2013 / vrijdag, 29 maart 2013

    Heb net de laatste dag van mijn twee weken toetsenweek gehad.. blij dat het erop zit, maar straks komen de examens eraan…

  11. 29 maart 2013 / vrijdag, 29 maart 2013

    Ik zette mijn studie stop -omdat ik er gewoon geen zin meer in had en totaal geen motivatie meer- maar veel verschil is er blijkbaar niet. He kantoor werk ik werk ziet er namelijk uit als foto nummer 1. I kid you not 😀

  12. 29 maart 2013 / vrijdag, 29 maart 2013

    Fijne tips! Mijn probleem is dat ik altijd véél te snel afgeleid ben door internet, maar de computer uitzetten kan niet, want daar staat het grootste deel van de informatie die ik nodig heb op. Inmiddels is mijn kamer wel opgeruimd, dus daar kan ik niet meer door afgeleid worden ^^ Mijn grootste en moeilijkste tip (waar ik me nóóit aan houd), begin op tijd. Een dag van te voren lukt het écht niet meer, helaas..

  13. Zwaan
    29 maart 2013 / vrijdag, 29 maart 2013

    Ah jammer, dit artikel komt nét te laat voor mij. Se-week is gisteren afgelopen 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *