Examenstress? Probeer deze tips!

Op de radio hoorde ik dat de eindexamens er weer aankomen dus leek het me goed om jullie vast wat tips te geven voor tijdens het studeren. Been there, done that, dus ik weet wat jullie meemaken en wat jullie te wachten staat. Buiten schijnt de zon en jij zit op je muffe kamertje uren achter elkaar te blokken –  niet eerlijk he? Hieronder heb ik wat lichamelijke oefeningen voor jullie uitgebeeld die je lichaam en geest helpen te ontspannen. En geloof me, dat is soms echt even nodig! 

 Oefening 1: Bend Over!

Deze oefening laat je onderrug en heupen ontspannen terwijl je tegelijkertijd je rug en benen strekt. Met deze oefening komt je hart lager dan je heupen te zitten waardoor je stress loslaat. 

Ga met je rug naar je bureau toe staan en druk je onderrug tegen de zijkant van je bureau zoals hierboven. Zet je benen uit elkaar zodat ze gelijk komen te staan met je heupen (mag ook wijder uit elkaar) en zorg dat je stevig tegen je bureau gedrukt staat. Neem vervolgens diep adem en buig voorover terwijl je uitademt. Je moet best diep voorover buigen, je ellebogen raken bijna de grond. Hoe verder je je benen uit elkaar zet, hoe makkelijker het gaat.

Pak allebei je ellebogen beet met je handen en laat je hoofd ontspannen naar beneden hangen. Neem nog eens 10 keer adem en kom langzaam en gestaag weer omhoog. Was dat lekker of was dat lekker? Pak wat te drinken en te snacken en ga vervolgens weer helemaal chill aan het werk.


Oefening 2: The Sky is the Limit!

Deze oefening maakt je borstkas wijder zodat je beter kunt ademen (meer zuurstof voor je brains!) en waardoor je weer wakker en helder wordt wanneer je je slaperig voelt.

Ga rechtop zitten en plaats beide voeten plat op de grond (ik doe het op de foto verkeerd voor, mijn excuses). Strengel je vingers in elkaar en rek je armen uit boven je hoofd zoals op de foto hierboven. Zorg ervoor dat je handpalmen naar boven wijzen. Haal 5 maal diep adem en rek je zo ver mogelijk uit. Reach for the sky! Na deze oefening ben je weer helemaal fris en helder en kun je er weer tegenaan! Deze oefening kan meerdere keren op een dag herhaald worden, maar als je echt te sleepy bent is het misschien tijd voor een dutje zodat je hersenen weer even kunnen bijkomen.
De ene oefening werkt tegen de stress en de andere tegen slaperigheid, dus nu kunnen jullie met een gerust hart de eindexamenweek in gaan, niet?  Naast deze fysieke tips heb ik ook nog een aantal mentale tips:
  • Bedenk je dat je over 2 weken klaar bent met het geblok en gestress en dat dit dus slechts tijdelijk is. Gewoon even, hop, die schouders eronder en doorzetten. De vooruitzichten zijn in elk geval leuk met alleen maar examenfeestjes in het verschiet. Think happy thoughts!
  • Naast de bovenstaande oefeningen is het verstandig om regelmatig pauze te nemen bij wijze van ‘beloning’. Zeg bijvoorbeeld tegen jezelf ‘ik mag pas pauze nemen als ik hoofdstuk 1, 2 en 3 heb samengevat’ en hou je hier dan ook aan. Zorg ervoor dat je pauzes niet te lang duren, houd de tijd goed in de gaten en ga op tijd weer terug aan de studie. Te lange pauzes zorgen dat je uit je leer-ritme raakt.
  • Maak een schema. Pak een A4-tje en deel je dagen in. Op welke dag leer je wat? Als je de taak op het schema hebt uitgevoerd streep hem dan door. Dat voelt goed.
  • Praat tijdens je pauze even met je familie of bel een vriendin op als ze niet in de buurt zijn. Hoe gaat het leren? Gaat het goed? Trek je het nog een beetje? Heb je een goed gevoel over het examen? Even een beetje updaten en je ei kwijt kunnen is fijn.
  • Laat je verwennen. Je ouders willen niets liever dan dat jij slaagt dus zorg dat ze jouw lievelingsdrinken en lievelingssnacks in huis halen. Als je bijgelovig bent zoals ik, neem dan vooral je lucky pen, lucky potlood en lucky gum mee (in je lucky etui in je lucky tas). Niet denken ‘dat is stom’ maar gewoon doen. Bij mij hielp het! Ik nam ook gelukspoppetjes mee die ik de avond ervoor onder mijn kussen had gelegd en een fotolijstje van mijn opa en oma. Maar ik ben een worst case scenario, dat begrijp je.
bron: weheartit.com
Geloof in jezelf. Wees niet bang om te falen en GO FOR IT! Het zijn de allerlaatste loodjes van de middelbare school en doe gewoon zo goed mogelijk je best. Of je nu slaagt of niet, je kan dan in ieder geval zeggen dat je er alles aan hebt gedaan om het te halen. Niet zo somber, eindexamens zijn vele malen makkelijker dan de toetsen die je het afgelopen jaar hebt gehad en als je goed hebt geoefend met oefenexamens (uit die bundels) weet ik zeker dat het goed moet komen. Iedereen die vanaf volgende week examens gaat doen, heel veel succes! I wish you all the luck en ik hoop dat jullie me over een tijdje kunnen vertellen dat jullie het gehaald hebben. Ik zal aan jullie denken…
Until next time,
Serena Verbon

Volg:

3 Reacties

  1. Ro0z
    5 april 2012 / donderdag, 5 april 2012

    Ik zit dit jaar in m’n eindexamenjaar… nu, ongeveer 6 weken van tevoren, spingen de stressvlekken al in mn nek als ik eraan denk! Ik hoop dat je tips helpen, thanks!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *