Wat mag er mee in het vliegtuig?

Een héle goedemorgen iedereen! Momenteel hang ik ergens in de lucht tussen Amsterdam en New York en ben ik net door de strenge douanecontrole geweest. Even lekker ertussenuit met Steven. Bij de comments van mijn Dubai vlog en Dubai shoplog kwamen er veel vragen over het meenemen van eten terug naar Nederland. Verder vroegen mensen zich ook af wat je nou allemaal mee mag nemen aan cosmetica in je handbagage. Hoog tijd dus voor een artikel, aangezien de vakantieperiode voor de deur ligt! Wat mag er mee in het vliegtuig?

fun at the airportz

Cosmetica in je handbagage

Heb je op het laatste moment nog even je toilettas in je handbagage gepropt en is je koffer al ingecheckt? Hopelijk heb je dan niet al te veel bij je. Je mag per persoon namelijk 1 plastic 1-liter ziplockzak meenemen gevuld met maximaal 1000ml (dus 1 liter) aan vloeistoffen en gels. Deze vloeistoffen en gels moeten in verpakkingen van maximaal 100ml zitten. Een fles waar 250ml in past die maar voor een kwart gevuld is mag dus ook niet. Het gaat om de capaciteit per verpakking. Verder moeten de verpakkingen gemakkelijk in de ziplockzak passen zodat deze kan sluiten.

De plastic 1-liter ziplockzakken kun je overal gratis halen. Op Schiphol zelf (vlak voor de security check staan er grote bakken met folders, hier kan iedereen de plastic zakken pakken), maar ook bij Etos, Blokker en Marskramer. Wil je niet voor verrassingen komen te staan dan is het raadzaam om de zak vast in huis te halen.

wat mag er mee

Vloeistoffen & Gels

Wat valt er allemaal onder ‘vloeistoffen en gels’. Heel veel, kan ik je vast vertellen. Je moet het zo zien: alles wat je uit kan smeren valt onder ‘gels’ en alles wat vloeibaar is is een vloeistof (ok, logisch). Water en andere dranken vallen natuurlijk onder vloeistoffen, dus tenzij je dit hebt overgegoten in een miniflesje van 100ml mag het niet mee.

Qua voedsel mag je gewoon een broodje pindakaas meenemen, wat koekjes of een appel, maar een hele pot pindakaas, een pot jam of smeerkaas, of wat anders smeerbaars over de 100ml mag dan weer niet.

Qua cosmetica vallen de volgende producten onder vloeistoffen en gels; parfum, lenzenvloeistof, (hand)crèmes, ooggel, body lotion, body butter, douchegel, tandpasta, lotion/toners, oliën, sprays (zonnebrand, haarlak, deodorant), stick deodorant, vaseline, foundation, concealer, scheergel en -schuim, haargel, haarmousse, haarspray, mascara, eyeliner, creamy eyeshadows.

Houders onder druk mogen gewoon mee mits ze niet meer dan 100 ml bevatten.

pindakaas mag niet

Lippenbalsem mag wel!

Lipbalms, lipsticks en lipgloss (ook al kun je dat smeren) kun je naar hartelust meenemen, zonder dat het wordt meegerekend onder ‘vloeistoffen en gels’. En door de airco worden je lippen altijd zo droog in het vliegtuig, dus ik kan jullie zeker aanraden een lekkere hydraterende lippenbalsem mee te nemen.

fave-lip-balms_8

En verder?

Qua make-up kun je ook je poeders meenemen, dus blush, matterende poeder, oogschaduw en dergelijke. Heb je een medische aandoening, bijvoorbeeld diabetes, en ben je afhankelijk van insulinespuiten? Dan mag je dit meenemen mits je in het bezit bent van een doktersvoorschrift. Moeders opgelet, want ook babyvoeding mag mee. Wil je (gekookt) water meenemen om te mengen met melkpoeder? Ook dit moet in flesjes zijn verpakt van 100ml.

baby on board

Cosmetica tools

Nagelvijlen mogen ook mee, zelfs die scherpe metalen, en van die botte EHBO-doos scharen. Grotere scharen (groter dan 6 cm gemeten vanaf het scharnier) mogen niet. Nagelknipschaartjes en pincetten mogen dan weer wel. Scheermesjes (zoals die van Venus) mogen ook mee. Van die losse messen (zoals dit) voor heren mogen niet.

dangerous nail file

Sigaretten

Ik ben geen roker, maar veel vriendinnen van mij wel. Peuken kosten tegenwoordig €6 per pakje en dat is behoorlijk prijzig! In Dubai waren de pakjes echter €1 per stuk dus nam ik een slof (10 pakken met 20 sigaretten per pakje) mee naar Nederland. Ik dacht dat je per persoon maar één slof mocht meenemen, maar ik heb gebeld met Schiphol en mij werd verteld dat je zelfs 800 sigaretten mee terug mag nemen. Als je er vanuit gaat dat er 20 sigaretten in een pakje zitten en 10 pakjes per slof, dan had ik dus ook 4 sloffen mee terug kunnen nemen! Sigaretten kun je het liefste in je koffer vervoeren, maar via je handbagage is het ook toegestaan.

Wat aanstekers en zippo’s betreft, deze mogen mee de grens over, maar slechts één per persoon. En ken je die hele grote fun aanstekers, die joekels van dingen? Die mogen helaas niet mee. Yolanda wilde een pakje met 3 stuks aanstekers meenemen naar Dubai en daar moest ze er dus 2 van achterlaten.

smoke

Voedsel

Eten wat snel bederft en van dierlijke afkomst is mag je niet invoeren, zelfs niet als het in je koffer zit. Dus geen vlees en vis (zelfs niet als het gedroogd is), eieren, en ook geen zuivelproducten (yoghurt, vla). Wat wel mag zijn groenten en fruit (ja, ik was ook verbaasd), chocola en snoep. Ook gedroogde kruiden kunnen gewoon mee. Ik twijfel over kaas, aangezien dat wel een zuivelproduct is, maar niet iets is wat snel bederft. Bij de meeste landen mag dit gewoon. Het schijnt zelfs mee te mogen in je handbagage.

Wat je mee mag nemen verschilt vaak per land. Sommige landen zijn heel streng op etenswaren en weer anderen zijn daar wat soepeler in. Pas in elk geval op snuffelende hondjes!

r-AIRPORT-DOG-large570

Absoluut verboden

Het is absoluut verboden om (vuur)wapens mee te nemen, als ook waterpistooltjes die er erg op lijken. Dus ook handgranaten nunchaku’s, zwaarden, Indiana Jones zwepen, kanonnen, katapulten, kruisbogen, harpoenen, honkbalknuppels, zagen, boren, messen, mijnen, vuurwerk, dynamiet en al het andere wat je wel eens voorbij ziet komen in oorlogs- en misdaadfilms kun je beter thuis laten. Ook al zijn het replica’s of vechtsport oefenmateriaal. Op zich best logisch. Download hier de Lijst Verboden Goederen Handbagage.

airport-logic

Ik wil Beautylabber en Schiphol Airport Security medewerker Dhana enorm bedanken voor het beantwoorden van al mijn vragen. Zonder haar had ik dit artikel niet kunnen schrijven. Thank you, girl! Wij hopen dat het zo duidelijk is voor iedereen, maar mochten er nog vragen zijn stel ze dan gerust.

Hebben jullie wel eens wat achter moeten laten bij de security check? En zo ja, wat?

Until next time,
Serena Verbon

 

Volg:

331 Reacties

 1. sara
  24 juli 2021 / zaterdag, 24 juli 2021

  weet misschien een van jullie als nepwimper lekker lijm en nepnagels lijm mee mag in het vliegtuig?

 2. Anne
  14 juli 2018 / zaterdag, 14 juli 2018

  Hoi, mag een wimperkruller mee in de handbagage naar Griekenland?

  • Serena
   Auteur
   14 juli 2018 / zaterdag, 14 juli 2018

   dat mag!

 3. Zehra
  2 juli 2018 / maandag, 2 juli 2018

  Hoi Serena,

  Mag ik mijn epilator en de oplader in mijn ruimbagage meepakken?

  Groetjes
  Zehra

  • Serena
   Auteur
   3 juli 2018 / dinsdag, 3 juli 2018

   hi Zehra,
   dat mag!

   • Betul
    11 juli 2018 / woensdag, 11 juli 2018

    Mag dit ook in de handbagage?

    • Serena
     Auteur
     12 juli 2018 / donderdag, 12 juli 2018

     Zeker! Het wordt niet gezien als wapen en het bevat geen vloeistof, dus dit moet geen probleem vormen. Scheermesjes mogen geloof ik niet.

 4. Susan
  20 september 2017 / woensdag, 20 september 2017

  Dag Serena,
  Ik kom er maar niet uit of haarlak nu mee mag in de handbagage of niet. Ik heb een busje haarlak van 75 ml. Als ik deze in de ziploc stop, mag het dan mee?
  En moet ik shampoo en dergelijke ook overgieten in doorzichtige flesjes, of mag dat gewoon als mini in de originele verpakking (max 100 ml) en dan in de ziploc?

  • Serena
   Auteur
   20 september 2017 / woensdag, 20 september 2017

   Ja, mag allemaal mee. Haarlak doen ze heel soms moeilijk over omdat het een houder onder druk is, maar ik krijg het er altijd gewoon doorheen. Ik zou het gewoon proberen.

 5. Loes
  15 juli 2017 / zaterdag, 15 juli 2017

  Mogen Lipbalsems ook want er staat bij mij op de achter kans 6,9g en dat is 690ml maar mag dat dan ook of niet reageer plz

  • Loes
   15 juli 2017 / zaterdag, 15 juli 2017

   Laat maar ik weet het al denk ik

 6. 2 juli 2017 / zondag, 2 juli 2017

  Mag je dus wel vloeibare producten meer als 100 ml in je ruimbagage?

  • Britt
   1 augustus 2017 / dinsdag, 1 augustus 2017

   Weet niet of dit een te late reactie voor je is, of dat je het antwoord al hebt.
   Maar het antwoord is ja, in je ruimbagage mag je gewoon de normale verpakkingen meenemen.

 7. Rene
  27 juni 2017 / dinsdag, 27 juni 2017

  Waterflesjes , haarlak in ruimbagage mag dit?

  • Serena
   Auteur
   27 juni 2017 / dinsdag, 27 juni 2017

   jazeker!

 8. Nicky
  15 juni 2017 / donderdag, 15 juni 2017

  Misschien een domme vraag, maar ik heb buttons op mijn tas. Zou ik deze er gewoon om mogen laten zitten?

 9. Sezer
  8 juni 2017 / donderdag, 8 juni 2017

  Mag je ook viskruiden meenemen met de
  Vliegtuig

 10. Sandra van der Sleen
  31 mei 2017 / woensdag, 31 mei 2017

  Mag je ook een doorzichtige toilettas met rits gebruiken ipv ziplock zakjes??

  • Serena
   Auteur
   31 mei 2017 / woensdag, 31 mei 2017

   volgens mij wel, alleen soms doen ze moeilijk en moet je alsnog alles overzetten. Dus ik zou het gewoon doen en kan het niet gooi je alles over.

 11. Ed Pents
  25 mei 2017 / donderdag, 25 mei 2017

  Haarlak mag dat mee en aftershave.

  • Serena
   Auteur
   25 mei 2017 / donderdag, 25 mei 2017

   Ja, alleen wel in de ruimbagage. After shave mag wel mee in handbagage, maar moet in een flesje van maximaal 100 ml zitten en dan verpakt in een ziploczakje.

 12. martine
  7 februari 2017 / dinsdag, 7 februari 2017

  Hoi.
  Ik lees dat etenswaar mee mag worden genomen in de handbagage. Dus ook zonnebloempitten en gedroogde cranberries?
  Is nl voor mijn dochter in Zweden. Is daar niet te koop.
  Bvd

 13. Quinty
  29 december 2016 / donderdag, 29 december 2016

  Tip: wat je zeker kan doen ik kleine potjes kopen (action kan je je ze halen)
  of je kan bijvoorbeeld bij de hema kleine flesjes bad & douch producten kopen! ik denk dat dat niet zo veel uit maakt! lekker klein en fijn voor te gebruiken zelf kan je natuurlijk ook uit t land waar je gaat ook zeep en douche producten kopen dat is niet zo erg. maar haaknaalden en andere dingen mogen geloof ik wel. haaknaalden zijn natuurlijk niet scherp, je heb wel haaknaalden die wel scherp zijn dus ik zou eerst checken of ze van jou scherp zijn… want natuurlijk zijn haaknaalden niet scherp. of kijk even op een website . 🙂

 14. Wilmama
  17 december 2016 / zaterdag, 17 december 2016

  Haaknaald?

 15. 15 december 2016 / donderdag, 15 december 2016

  Ik ga overmorgen naar australië ik vroeg me af of je een reep chocolade van 180 gram mee mag nemen in je handbagage?

  • Serena
   Auteur
   13 januari 2017 / vrijdag, 13 januari 2017

   hi Kira,
   ik weet dat ze in Australië strenger zijn op voedsel, dus hier durf ik geen antwoord op te geven. Ik zou even bellen met je vliegtuigmaatschappij of zoeken op Australische overheidswebsites voor meer informatie.

 16. Hennelies Hof
  23 november 2016 / woensdag, 23 november 2016

  vraag cbd olie Een van de soorten wietolie mag dat mee genomen worden

  • Serena
   Auteur
   13 januari 2017 / vrijdag, 13 januari 2017

   hi Hennelies,
   als je er een recept voor hebt van de dokter moet dat geen probleem zijn. Toch vind ik het wel een beetje tricky, ik zou even contact opnemen met Schiphol zelf.

  • MiriamH
   13 januari 2017 / vrijdag, 13 januari 2017

   CBD olie kan wel, dit is niet illegaal. THC mag alleen met een verklaring, en het moet THC olie van de tranvaal apotheek zijn. Eigen brouwsel is niet toegestaan.

 17. 24 augustus 2016 / woensdag, 24 augustus 2016

  Mag nagelak mee in je koffer ik weet dat niet en ik vraag Het me af

  • Daley
   9 september 2016 / vrijdag, 9 september 2016

   Ik heb het meerdere malen gedaan, nooit problemen mee gehad. Ze zijn ook maar 5ml per potje ofzo 🙂

  • Serena
   Auteur
   13 januari 2017 / vrijdag, 13 januari 2017

   Het mag, maar pas wel op. Door de druk in het vliegtuig kan het potje barsten! Ik zou er daarom zeker 3 boterhamzakjes omheen wikkelen, gewoon voor de zekerheid. Succes!

 18. Luna eveleens
  11 augustus 2016 / donderdag, 11 augustus 2016

  Mag je je loom menemen + elastiekjes

  • Serena
   Auteur
   13 januari 2017 / vrijdag, 13 januari 2017

   hi Luna, dat is geen probleem!

 19. Jade
  10 augustus 2016 / woensdag, 10 augustus 2016

  Hoii, ik ga naar cuba. Mag je een wimperkruller in je handbagage meenemen?
  Xx Jade

 20. Kyrell
  3 augustus 2016 / woensdag, 3 augustus 2016

  Dit heeft echt geholpen! Dankjewel!! ??

 21. Luna
  17 juli 2016 / zondag, 17 juli 2016

  Ik wil mijn gellak apparaat mee nemen in mijn handbagage? Ik wil natuurlijk niet dat ze hem dadelijk afpakken.
  Xx luna

  • Lisaa
   22 april 2017 / zaterdag, 22 april 2017

   Hi luna,
   Dat mag zolang er geen lithium batterij in zit.

   Kusjes lisaa

 22. Delia
  13 juli 2016 / woensdag, 13 juli 2016

  Hii,
  Mag je een zelfgebakken cake/ taart mee?
  En zo ja, moet dat dan in de handbagage of in het ruimbagage? (ik ga naar schotland op vakantie)
  -Groetjes Delia

  • Lisaa
   22 april 2017 / zaterdag, 22 april 2017

   Hi delia,

   Dat mag wel want het valt onder de categorie snoep en chocola

   Kusjes lisaa

   • Lisaa
    22 april 2017 / zaterdag, 22 april 2017

    Hi delia,

    Dat was ik nog vergeten, het moet wel in de ruimbagage.

    Kusjesss

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *