Wat is rosacea en wat kan ik ertegen doen?

Sinds een aantal jaar heb ik rosacea. Het zit in de familie, want allebei mijn zusjes hebben er ook last van. Het is nog redelijk mild te noemen, maar op sommige dagen sta ik op, kijk ik in de spiegel en heb ik vuurrode wangen. Ik heb er niet altijd last van gehad, maar het schijnt erger te kunnen worden met de jaren.


Inmiddels heb ik mijn rosacea aardig onder controle, dus het leek me nuttig om mijn persoonlijke tips met jullie te delen. Misschien heb je zelf ook wel last van rosacea en heb je iets aan mijn tips.

Maar voordat ik verder ga, wat is rosacea precies?

Hoe herken je rosacea?


Rosacea is een veelvoorkomende en chronische huidaandoening die voornamelijk het gezicht aantast. Je herkent het aan rode wangen (roodheid in een soort ‘vlindervorm’ op de wangen) en soms is er ook roodheid op de neus en de kin te bespeuren. Vaak gaat rosacea gepaard met zichtbare bloedvaatjes en kleine rode, met pus gevulde bultjes (puistjes). Rosacea kan ook oogirritatie veroorzaken en in sommige gevallen een verdikking van de huid.

Als je vermoedt dat je rosacea hebt of aanhoudende roodheid in het gezicht ervaart, is het belangrijk om een dermatoloog of zorgverlener te raadplegen voor een nauwkeurige diagnose en een geschikt behandelplan.

Wat is de oorzaak van rosacea?

De exacte oorzaak van rosacea is onbekend, maar (net zoals bij mij) blijkt het vaak genetisch te zijn. Ook kan het verergerd worden door bepaalde triggers, zoals zonlicht, gekruid eten, hete dranken, alcohol en bepaalde huidverzorgingsproducten. Rosacea begint meestal na de leeftijd van 30 en kan beginnen met tijdelijke blozen of roodheid die komt en weer gaat. Na verloop van tijd wordt de roodheid vaak aanhoudender en kunnen andere symptomen ontstaan.

Wie is gevoelig voor rosacea?

Rosacea komt vaker voor bij mensen met een lichte huid en treft over het algemeen vaker vrouwen, hoewel de symptomen ernstiger kunnen zijn bij mannen.

Hoe kom je van rosacea af?

Er is geen genezing voor rosacea, het is een chronische huidaandoening. Gelukkig zijn er maatregelen die je kunt nemen om de symptomen onder controle te krijgen (en te houden!).

Triggers voor rosacea zijn bijvoorbeeld gekruid eten en alcohol. Zelf houd ik heel erg van gekruid eten (hallo, ik ben Indisch!) én van rode wijn. Eten zonder weinig kruiden is gewoon geen eten, als je het mij vraagt. En eten + wijn = life, dus een ‘lifestyle aanpassing’ zit er niet in. Ik weiger om gekruid eten en alcohol uit mijn leven te bannen.

Dus ja, wat dan?


Mij is het gelukt om mijn rosacea redelijk onder controle te krijgen (en te houden) met de juiste skincare. Mocht dit uiteindelijk niet werken voor jou dan zijn er nog meer opties, waaronder antibiotica of lasertherapie. Skincare is redelijk laagdrempelig, dus dat zou ik allereerst een kans geven.

Skincare voor een rosacea-gevoelige huid

Deze actieve ingrediënten staan bekend om een rosacea-gevoelige huid te kalmeren;

Natuurlijk hoef je niet alles tegelijk op je huid te smeren, het kan zomaar zo zijn dat één van deze actieve ingrediënten al zorgt voor het verminderen van roodheid. Alleen welke precies? Of misschien heb je wel een combinatie van bovenstaande ingrediënten nodig? Dat is persoonlijk, want elke huid is anders en je hebt ook te maken met externe factoren (gekruid eten, alcohol, het weer). Een kwestie van uitproberen dus.

Zelf gebruik ik afwisselend deze 4 ingrediënten + SPF50 (echt elke dag) en hiermee zijn mijn rode wangen aanzienlijk verminderd. Zelfs na het douchen zijn ze nooit meer zo vurig als voorheen.

In een volgende blogpost zal ik wat dieper ingaan op bovenstaande ingrediënten en in welke producten je ze in effectieve percentages kunt vinden.

Heb jij last van rosacea?

Until next time,
Serena Verbon

Volg:

6 Reacties

 1. Vanessa van Ameijde
  3 februari 2024 / zaterdag, 3 februari 2024

  Heb het ook ineens ( voor mn gevoel) vooral de vlinder look zeg maar. Ik wist niet wat het was, maar nu ik het zo bij jou zie denk ik: yep! Ik ben eigenlijk meer op zoek gegaan naar camouflage, omdat ik dacht dat het tijdelijk was. Maar de oorzaak aanpakken ga ik nu eerst doen!

 2. JokeV
  23 januari 2024 / dinsdag, 23 januari 2024

  Ik heb hier ook last van. Bij mij is het erger geworden na het gebruik van een vit C serum. Het is gelukkig wel in milde vorm, dus met wat minerale foundation poeder is het grotendeels weg

 3. Carien
  20 januari 2024 / zaterdag, 20 januari 2024

  Ik heb ook last van roscacea. (geen ernstige vorm. )Ik laat het 2-3 x per jaar laseren, heeft mij grotendeels van de roodheid afgeholpen.

 4. Dounia
  16 januari 2024 / dinsdag, 16 januari 2024

  Ik mis je blogposts! Elke blogpost is weer zo informatief, heel boeiend

  • Serena
   Auteur
   17 januari 2024 / woensdag, 17 januari 2024

   Wat lief, ik ben van plan vaker te bloggen, ik mis het ook 🙂

  • Sue
   25 januari 2024 / donderdag, 25 januari 2024

   Ik had er heel erg last van. Mijn ogen waren soms zo ontstoken. Vreselijk. Heb een huidanalyse laten doen bij bergman. Omdat ik altijd veel aan huidverzorging doe was mijn huid niet erg aangetast. Aantal behandelingen gehad en het advies gekregen eucerin huidverzorging te gaan gebruiken. Dit gebruikt ik al een aantal jaar nu en minimaal last van roodheid en kan ik ook weer mooie makeup verdragen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *