Skincare ingrediënt | Centella Asiatica

Centella Asiatica is een populair skincare ingredient in Aziatische cosmeticamerken, maar The Ordinary bracht vorig jaar ook een serum uit met dit plantaardige extract. Is het een trending skincare ingrediënt of is it here to stay?

Wat is Centella Asiatica?


Dit heilzame semi-waterplantje staat beter bekend als gotu kola of in het Nederlands: Aziatische waternavel. In Azië wordt het vaak afgekort tot Cica en heeft het zelfs een bijnaam: Tiger Grass. Deze bijnaam is ontstaan omdat gewonde tijgers door Centella Asiatica velden rollen om zo hun wonden te herstellen.

Oorspronkelijk komt het plantje uit India, maar het groeit tegenwoordig ook in andere warme, moerasachtige gebieden zoals China en Australië. De blaadjes en stengels worden gebruikt om een extract van te maken voor in de cosmetica industrie.

Samengevat: met Centella Asiatica, Cica, Gotu Kola, Aziatische Waternavel, Tiger Grass en Tijgergras wordt hetzelfde plantje aangeduid.

Welke positieve werking heeft Centella Asiatica voor onze huid?


De componenten uit Centella asiatica extract hebben wondhelende, anti-oxidante en ontstekingsremmende eigenschappen, wat het ideaal maakt voor mensen met acné en rosacea. Het kalmeert de huid en geeft het een hydratatie boost.

Omdat het ook de aanmaak van collageen stimuleert gebruiken mensen het ook graag als anti-ageing ingredient.

Waar vind ik skincare met Centella Asiatica?


Het Koreaanse cosmeticamerk SKIN1004 heeft een hele lijn met Centella Asiatica extract, genaamd Madagascar Centella. Hun Madagascar Centella Ampoule bestaat 100% uit het pure extract. Deze heb ik zelf en het is een heerlijke, waterige vloeistof die mijn huid meteen hydrateert en kalmeert. In dezelfde lijn vind je bijvoorbeeld ook een reinigings olie, toner, cleanser en een SPF50.

@dr.jart.uk Feel the power of soothing Tiger Grass. With Cicapair Colour Correcting Treatment.🍃 @Rose Gallagher shares her top tips. #colorcorrector #cicapaircolorcorrecting #drjartcicapair #rednesscorrector #rednessrelief #roseaca ♬ original sound – Dr.Jart+ UK

Dr.Jart+ was volgens mij één van de eerste cosmeticamerken die Centella Asiatica populair heeft gemaakt met hun Cicapair lijn. Vooral hun Tiger Grass Color Correcting Treatment is geliefd onder mensen met een rosacea-gevoelige huid. Deze treatment verandert tijdens het aanbrengen naar een huidkleurige substantie met groenige ondertoon die roodheid perfect camoufleert. Op TikTok een grote hit.


Zelf heb ik alleen de cleanser en hun sleeping mask uit deze lijn.


The Ordinary bracht eind 2023 een nieuw serum uit, het Soothing & Barrier Support Serum. Dit serum heeft niet alleen een prachtig bubblegum roze kleurtje, maar helpt de huidbarrière binnen twee uur (!) te herstellen en zorgt voor een onmiddellijke boost in de hydratatie van je huid. Tekenen van roodheid worden vermindert en je huid zal een stuk fijner aanvoelen. De actieve ingrediënten in dit serum zijn onder andere Centella Asiatica, Ceramiden, Niacinamide en Vitamin B12 (die laatste zorgt voor dat mooie roze kleurtje).

Ik vind dit serum geweldig, maar het enige minpuntje is dat Vitamine B12 niet gecombineerd kan worden met Vitamine C omdat ze elkaars werking opheffen. En ik gebruik juist heel graag vitamine C vanwege mijn pigmentvlekken. Dit serum gebruik ik dus heel af en toe als ik merk dat mijn huid een boost nodig heeft (bijvoorbeeld als ik iets te enthousiast ben geweest met retinol of AHA peelings).


Verder heb ik Centella Asiatica alleen nog maar in andere Aziatische cosmeticamerken ontdekt, zoals Purito, Beauty of Joseon, COSRX en iUNIK.

Ik heb last van rosacea en ik merk echt dat de roodheid op mijn wangen is afgenomen sinds ik enkele producten met Centella Asiatica gebruik. Ik gebruik echter ook andere actieve ingrediënten die fijn zijn voor een rosacea-gevoelige huid, waar ik jullie in volgende blogposts meer over zal vertellen.

Wat vind je van het skincare ingredient Centella Asiatica, is het iets voor jou?

Until next time,
Serena Verbon

Volg:

2 Reacties

 1. Pauline
  4 februari 2024 / zondag, 4 februari 2024

  Is het wel een optie het serum van The Ordinary ‘s avonds te gebruiken en Vitamine C ‘s morgens?

  • Serena
   Auteur
   5 februari 2024 / maandag, 5 februari 2024

   Ja, dat kan!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *