Skincare ingrediënt | niacinamide

Niacinamide, ook wel bekend als nicotinamide of vitamine B3, wordt van nature gevonden in onze huid. Hierdoor geeft het relatief weinig bijwerkingen. Daarnaast is het een stabiel skincare ingrediënt dat veel goede eigenschappen heeft voor ieder huidtype, wat het zeer geliefd maakt onder skincarefabrikanten. Controleer de INCI lijst maar eens van jouw eigen skincare. Grote kans dat je iets gebruikt voor je gezicht waar dit ingrediënt in zit, en des te leuker om het er nu over te hebben!

Wat doet niacinamide in skincare?

In lagere concentraties heeft niacinamide een positief effect op je huidbarrière en in hogere concentraties is het zeer effectief om onzuiverheden, overmatige talgproductie en hyperpigmentatie te bestrijden.

Herstellen van de huidbarrière

In onze huid functioneert niacinamide als een voorloper voor verschillende enzymen, waarmee het een essentieel onderdeel is van de processen die daar plaatsvinden. Wat niacinamide onder andere doet is het in stand houden van onze natuurlijke huidbarrière door de aanmaak van ceramiden (lipiden die van nature voorkomen in onze huid) te verhogen.

Als je huidbarrière beschadigd is kan dit leiden tot huidproblemen zoals een droge, ruwe huid, fijne lijntjes, roodheid en irritatie. Om deze reden is niacinamide een perfect ingrediënt voor mensen met een (zeer) droge en gevoelige huid. Niacinamine is  tevens een zeer geliefd anti-ageing skincare ingrediënt omdat het de zichtbaarheid van rimpels en fijne lijntjes verminderd.

Vette huid met onzuiverheden of neiging tot acné

Niacinamide heeft ontstekingsremmende en kalmerende eigenschappen. Hierdoor is het ook een heel goed ingrediënt is voor mensen met een vette huid met onzuiverheden en/of rosacea. In een hogere concentratie (vanaf 4%) heeft niacinamide een positief effect bij de behandeling van acné. Niacinamide brengt tevens de talgproductie omlaag, wat puistjes helpt voorkomen en overmatige glans tegengaat.

Hyperpigmentatie


Een ophoping van melanine (ontstaan door blootstelling aan UV-straling, een hormoon disbalans of een ontsteking) is een pigmentvlek. Tyrosinase is het enzym dat tyrosine omzet in melanine. Daarom kan het verlagen van de hoeveelheid tyrosinase in de huid helpen om de overmatige melanineproductie te remmen voordat deze zelfs maar is begonnen.

Niacinamide werkt in hogere concentraties (vanaf 4%) effectief tegen hyperpigmentatie door de productie van melanine rechtstreeks te reguleren door in te werken op tyrosinase. Daarnaast beperkt niacinamide de migratie van pigmenten van diepere lagen naar het huidoppervlak én vertraagt het overmatige melanineproductie na een ontsteking omdat het een ontstekingsremmende functie heeft.

Het positieve effect van niacinamide in skincare

 1. het herstelt onze natuurlijke huidbarrière
 2. hierdoor wordt vocht beter vastgehouden; het heeft een hydraterende functie
 3. het maakt de huid daarbij ook soepeler; het vermindert de zichtbaarheid van rimpels en fijne lijntjes
 4. het heeft een kalmerende werking, dus erg fijn voor mensen met rosacea en/of een gevoelige huid
 5. het heeft een ontstekingsremmende werking
 6. het vermindert de (over)productie van talg
 7. het pakt hyperpigmentatie effectief aan

Is niacinamide een skincare ingrediënt dat jij graag zou willen integreren in je skincare routine?

Until next time,
Serena Verbon

Volg:

1 Reactie

 1. Marianne
  18 maart 2024 / maandag, 18 maart 2024

  Interessant! Gebruik zelf ook al een tijdje regelmatig een serum met dit ingrediënt en bevalt me goed, maar weet nu nog beter wat de positieve werking ervan kan zijn, leuk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *