De laatste tijd ontdek ik steeds vaker het ingrediënt PHA in peelings en andere skincare producten, maar wat zijn PHA’s precies en hoe verschillen ze van hun ‘bekendere’ neefjes AHA en BHA?
Allereerst, waar staan deze afkortingen voor?
BHA staat voor bèta hydroxy acid (bèta-hydroxyzuur)
PHA staat voor polyhydroxy acid (polyhydroxyzuur)
Hoe verschilt PHA van AHA en BHA?
Welk type hydroxyzuur is het meest geschikt voor jou?
AHA’s, zoals glycolzuur en melkzuur, zijn wateroplosbare zuren die werken aan de oppervlakte van de huid. Ze zijn effectief in het exfoliëren van dode huidcellen, het verminderen van fijne lijntjes en het verbeteren van de huidtextuur. AHA’s zijn vooral geschikt voor mensen met een droge, rijpe huid.
Er is maar één type BHA en dat is salicylzuur. Dit is een vetoplosbaar zuur dat dieper in de poriën kan doordringen. BHA is effectief in het verwijderen van overtollig talg, het verminderen van puistjes en het voorkomen van verstopte poriën. BHA is daarom ideaal voor mensen met een vette, acne-gevoelige huid.
PHA’s, zoals gluconolacton en lactobioninezuur, zijn ook wateroplosbare zuren, maar hebben een groter molecuulgewicht en penetreren dus minder diep in de huid in vergelijking met AHA’s. Dit verkleint de kans op huidirritatie terwijl het nog steeds effectief is in het exfoliëren en vernieuwen van de huid. PHA’s zijn geschikt voor alle huidtypes, vooral voor mensen met een gevoelige huid of die pas net beginnen met exfoliëren.
Om een formule milder te maken voor de huid en eventuele huidirritatie tot het minimum te beperken, zie ik regelmatig dat PHA wordt gecombineerd met AHA, BHA of beiden. Door zowel AHA, PHA en BHA te combineren creëer je bovendien een peeling met hydroxyzuren van verschillende molecuulgroottes die dus ook ieder op een verschillende diepte de huid penetreren.
Wist jij dit over PHA? En welk type hydroxyzuur is het meest geschikt voor jouw huid?
Until next time,
Serena Verbon