Vitamine C en niacinamide

Zijn vitamine C en niacinamide (vitamine B3) een slechte skincare combinatie? Als je erop googelt komen er veel artikelen en video’s tevoorschijn die waarschuwen om deze ingrediënten te combineren, maar waarom eigenlijk? Waar zijn deze waarschuwingen op gebaseerd?

Er is veel verkeerde informatie in omloop die via internet gemakkelijk wordt verspreid en vervolgens een eigen leven gaat leiden. Je kunt vitamine C en niacinamide namelijk PRIMA met elkaar combineren. In deze blogpost wil ik je uitleggen waarom de waarschuwingen ongegrond zijn en je je geen zorgen hoeft te maken.

Allereerst, waar is de waarschuwing om vitamine C en niacinamide niet met elkaar te combineren op gebaseerd? De combinatie van deze actieve skincare ingrediënten zorgt ervoor dat niacinamide wordt omgezet in niacin. Op zich is dat niet zo erg, maar niacin heeft als vervelende bijwerking dat het de Langerhanscellen activeert, wat uiteindelijk leidt tot verwijding van de bloedvaten. Dit is vooral niet wenselijk voor mensen met couperose, rosacea en een gevoelige huid.

MAAR,

Niacinamide is ZO stabiel dat het volgens dit artikel pas omgezet wordt tot niacin nadat je het 20 minuten hebt verhit tot 120 graden. Een ander artikel toont aan dat slechts de helft van de niacinamide pas na 75 uur wordt omgezet tot niacin onder zure omstandigheden.

In een skincare product dat zowel niacinamide als vitamine C bevat bestaat er een kleine kans dat er na verloop van tijd een miniscule hoeveelheid niacin wordt gevormd in de flacon. Dit is te merken aan een tintelend gevoel of meer roodheid na aanbrengen (die gelukkig ook wel weer wegtrekt). Om deze reden stoppen skincarefabrikanten liever geen hoge percentages vitamine C en niacinamide samen in één product.


Heb je last van rosacea, couperose en een zeer gevoelige huid en zorgt jouw serum na een tijdje ineens voor huidirritatie? Check dan even de INCI lijst om erachter te komen of je serum beide ingrediënten bevat. Daar zou het dan best wel eens aan kunnen liggen. Wil je toch graag de benefits van beide ingrediënten, koop dan liever 2 losse serums.

Want hoe zit het dan met 2 losse serums; eentje met niacinamide en eentje met vitamine C. Kun je deze twee serums vlak na elkaar aanbrengen? Aangezien niacinamide zeer stabiel is, is de kans zo goed als nihil dat er in de huid niacin zal worden gevormd.

Een andere reden die wordt aangehaald om deze actieve ingrediënten niet te combineren is dat niacinamide en vitamine C elkaars werking opheffen. Deze ingrediënten vormen samen namelijk niacinamide ascorbaat en dit ingrediënt is minder effectief dan de werking van beide ingrediënten los van elkaar.

MAAR,

Deze reactie is reversibel, dat wil zeggen dat de verbindingen weer verbroken kunnen worden en dat er daarna weer aparte niacinamide en vitamine C wordt gevormd. Niacinamide ascorbaat ontstaat in een zure omgeving, en naarmate deze verbinding dieper in de huidlagen zakt wordt de omgeving minder zuur en zal er dus weer aparte niacinamide en vitamine C ontstaan. En dat is ook precies waar het nodig is, in de diepere huidlagen.

Ik snap dus zeker waar de waarschuwing vandaan komt om vitamine C en niacinamide niet met elkaar te combineren, maar de waarschuwing is ongegrond. Ik ben dan ook van mening dat je deze actieve skincare ingrediënten zorgeloos met elkaar kunt combineren.

Gebruik jij graag vitamine C en/of niacinamide in je skincare routine?

Until next time,
Serena Verbon

Volg:

3 Reacties

 1. Nicole
  28 maart 2024 / donderdag, 28 maart 2024

  Hi

  Ik las je blog over rosacea en vraag me af welke gezichtszonnebrand jij gebruikt ?

  • Serena
   Auteur
   30 maart 2024 / zaterdag, 30 maart 2024

   Ik heb een aantal favorieten, waaronder Beauty of Joseon SPF50, L’Oréal Paris SPF50 met vitamine C en die groene tube van Thank You Farmer. Die van Torriden met hyaluronzuur vind ik ook erg fijn. Ik heb een glanzende T-zone en met deze crèmes ga ik niet extra glanzen, blijft het juist mooi mat. Ik gebruik hier geen dagcrème onder, deze crèmes zijn namelijk lekker hydraterend en verzorgend.

 2. Emyne
  15 maart 2024 / vrijdag, 15 maart 2024

  Dit wist ik niet, wat een interessant artikel! Hopelijk ga je meer bloggen want ik mis je artikelen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *