Shea Moisture getest door een échte Curly GirlDe afgelopen week heb ik een aantal krul-gerelateerde artikelen met jullie gedeeld. Nu is mijn eigen haar steiler dan steil, dus leek het me een goed idee om iemand met natuurlijke krullen aan het woord te laten op mijn blog. Ik wil jullie voorstellen aan Larissa Bruin die vandaag wat meer zal vertellen over de Curly Girl Methode (afgekort CG-methode of CGM) en haar ervaring met enkele producten van Shea Moisture.

CGF, ofwel Curly Girl Friendly

Als je als curly head nog nooit van de CG-methode hebt gehoord, dan heb je waarschijnlijk onder een steen geleefd. En met een beetje pech ziet je haar er dan inmiddels ook uit alsof het onder een steen heeft gelegen. Maar wat is dan die curly girl methode en waar moet je vooral rekening mee houden? Is er een holy grail? Do’s? Don’ts? Ja, die zijn er zeker! Maar erg belangrijk is vooral ook dat je een en ander uitprobeert en kijkt wat voor jou het beste werkt.

De Curly Girl Methode is een haarverzorgingsmethode voor natuurlijk krullend haar. Door het haar op een specifieke manier en met bepaalde producten te verzorgen breng je het haar weer opnieuw tot leven (lees: gedefinieerde krullen en een mooie glans). We hebben het nu over het gebruik van bepaalde producten, maar eigenlijk gaat het bij de CG-methode vooral om het vermijden van een aantal ingrediënten. Denk aan siliconen, sulfaten, parabenen en onnatuurlijke kleur- en geurstoffen die het haar kunnen uitdrogen. Binnen de CG-methode wordt bovendien een bepaalde manier van wassen, drogen en stylen geadviseerd om mooiere krullen te creëren! Bijzonder aan de CG-methode is dat deze ook voor steil haar en een slag goed lijkt te werken. Natuurlijk krijg je er niet ineens krullen van, maar de natuurlijke volume en energie van het haar kunnen er door worden hersteld. Dit omdat de eerder genoemde ingrediënten ook voor steil haar schadelijk kunnen zijn.

Shea Moisture; dé holy grail?

Goed, we weten nu dus dat je onnatuurlijke geur- en kleurstoffen, parabenen, siliconen en sulfaten het beste kunt vermijden in je haarproducten. Maar zijn er dan ook ingrediënten die juist wél goed zijn voor je krullen? Ja zeker! Voor elke curly girl zijn kokos en andere vettige producten zoals shea butter waarschijnlijk sinds jaar en dag een ‘go-to’ en laten we eerlijk zijn: krullen drogen van nature gemakkelijker uit dus dit is een logische oplossing. Toch heeft elk krul type een andere behoefte en een grovere krul zal bijvoorbeeld meer gebaat zijn bij een lichter product, terwijl een kinky curl beter met een zwaarder product uit de voeten kan. Gelukkig zijn er steeds meer merken die een wijde range aan producten aanbieden, met daarbinnen voor elk krultype een optie. Een goed voorbeeld is Shea Moisture. Of je haar nu dik, droog, beschadigd, vol, gekruld, behandeld of geverfd is; voor elke conditie is er een passend product.

Persoonlijke favoriet

In de afgelopen jaren heb ik veel geëxperimenteerd met verscheidene merken en producten; op zoek naar wat werkt voor mij. Dit is een lange en hobbelige weg geweest die helaas ook bestond uit het zoeken naar de juiste salons, mijn haar intens moeten behandelen, heel veel klitten en tot mijn grote spijt hier en daar de schaar erin om erger te voorkomen. Gelukkig is mijn haar nu gezond en happy en heb ik daar niet al te veel voor nodig. Het belangrijkste is voor mij een goede combinatie shampoo & conditioner. Daarnaast kunnen een eventuele co-wash of masker en enkele styling producten voldoen. Binnen de range van Shea Moisture zijn er voor mij veel lijnen die op mijn haartype aansluiten. Daarvan heb ik met name het ‘Superfruit Complex’ en de ‘Jamaican black castor oil’ geprobeerd. Deze producten zijn heel verschillend en hadden dan ook een totaal andere uitwerking op mijn haar type.

Waar de Jamaican black castor oil met name broos en beschadigd haar herstelt door het te ontwarren en hydrateren, is het de Superfruit complex die met zijn anti-oxidanten het haar van glans en nieuwe vitaliteit voorziet. Voor mijn krultype is dit laatste met name waar ik naar op zoek ben, omdat het het haar niet onnodig zwaar of vettig maakt. Springerige krullen en veel volume zijn het resultaat! Omdat er voor mijn krul type zoveel mogelijkheden zijn, ben ik nog lang niet uit- geexperimenteerd. De Manuka honey & yogurt staat als volgende op mijn bucket list, al is het alleen al omdat het zo lekker klinkt. Voorlopig is de Superfruit dus mijn favoriet en verder zoeken is eigenlijk niet nodig, maar ik gun mijn haar het beste en ben er van overtuigd dat de truc hem ook zit in regelmatige afwisseling.

Benieuwd naar andere do’s en don’ts? Ik heb ze hieronder voor je op een rijtje gezet.

Do’s

 • Wanneer je op zoek gaat naar het juiste product voor jouw haar, houd dan rekening met jouw haartype. Zelf was ik hier nooit zo mee bezig, totdat ik besefte dat de haarproducten van mijn moeder (krultype 4c) lang niet zo goed op mijn haar (krultype 3b) werkten. Weet jij al wat jouw krultype is?
 • Minstens net zo belangrijk: hoe is de porositeit van je haar? Als je hoog poreus haar hebt, heeft je haar namelijk andere ingrediënten en benefits nodig dan wanneer je haar laag poreus is. Hoe test je de porositeit van je haar? Dat lees je hier.
 • Het voeden van je haar doe je niet alleen van buiten, door het gebruik van de juiste producten, maar ook van binnen uit. Drink jij bijvoorbeeld genoeg water? Krijg je genoeg vitamine binnen?
 • Lees meer over de verschillende stappen binnen de CG-methode en creëer uiteindelijk een stappenplan die voor jou het beste werkt. Schroom dus ook niet om verschillende producten en trucjes uit te proberen (mijn favo: met koud haar naspoelen na een wash routine!).

Don’ts

 • Neem niet klakkeloos van een ander aan welke producten het beste werken. De Shea Moisture collectie is bijvoorbeeld super breed en het loont echt om verschillende van deze lijnen uit te proberen om vervolgens te besluiten wat voor jouw krullen het beste werkt.
 • Oordeel niet te snel! Het duurt soms even voordat een haarproduct aanslaat. Probeer een shampoo of conditioner dus altijd minimaal 3 of 4 weken voordat je besluit of het al dan niet iets voor jou is.
 • Naast deze producten, zijn ook haarstyling tools van belang. Zelf kan ik niet zonder de Denman brush, een wide tooth comb en een diffuser.

Ik ben benieuwd of jij al een van deze producten hebt gebruikt? En wat is jouw absolute haarstyling tool holy grail?

Bedankt Larissa voor je super uitgebreide blog met nuttige tips en handvatten voor curly girls!

Until next time,
Serena Verbon

Volg:

12 Reacties

 1. M
  7 oktober 2022 / vrijdag, 7 oktober 2022

  Ik heb ongeveer 10 maanden geleden mn stijltang verbannen en nu komen mijn natuurlijke waves terug, ik zweer bij de leave in van dit merk en curl enhancing smoothie. Shampoos nog niet geprobeerd maar wel van plan

 2. Anna
  10 juni 2022 / vrijdag, 10 juni 2022

  Waarom blog je niet meer?

 3. Margaux
  12 mei 2022 / donderdag, 12 mei 2022

  Huh ik ben in de war, heb je dit artikel nou gerepost? 2 keer zelfs, oktober 2021 en januari 2022

 4. 9 mei 2022 / maandag, 9 mei 2022

  Ik heb zelf geen krullen, alleen wat slag in mijn haar. Heb wel eens de curly girl methode geprobeerd om het wat meer krullend te krijgen maar de juiste producten nog niet gevonden denk ik!

 5. Tess
  25 januari 2022 / dinsdag, 25 januari 2022

  Ik heb zelf geen curly haar, hooguit een lichte slag, maar heb het wel een tijdje geprobeerd, omdat het gewoon goed schijnt te zijn voor je haar. Mijn haar reageerde er wel goed op, maar ik vond het wel heel lastig om de juiste producten te kopen voor mijn haar. Nu gebruik ik nog steeds sulfaatvrije shampoo en ik merk wel dat dat veel meer goeds doet voor mijn haar dan shampoo met sulfaten.

 6. Sylke
  25 januari 2022 / dinsdag, 25 januari 2022

  Super handig om wat meer te weten van de CGM, ik zie het vaak lamgs komen en heb wel wat dingen in mijn routine maar blijf het lastig vinden. Lijstje met do’s en don’ts komt dan goed van pas! De producten zien er mooi uit en klinken veelbelovend, zodra mijn huidige producten op zijn ga ik eens een kijkje nemen :).

 7. Door
  24 januari 2022 / maandag, 24 januari 2022

  Shea monsters echt fijn. Verschillende lijnen geprobeerd en nu al heel lang fan van de Jamaican Black Castoroil lijn.
  Super dat je dit ook bespreekt hier.

 8. Monique Douma
  24 januari 2022 / maandag, 24 januari 2022

  Fijne producten! Zelf probeer vind ik deze alleen wel wat verzwarend werken op mijn krullen.

 9. Celine
  24 januari 2022 / maandag, 24 januari 2022

  Top deze post! Zo fijn dat je, naast dit merk laatst op je eigen haar te hebben getest, ook iemand met een ander haartype inschakelt! ?

 10. Angelie
  24 januari 2022 / maandag, 24 januari 2022

  Wat een fijne tips, mijn huidige verzorgingsproducten voldoen helaas niet meer dus was net op zoek naar andere producten om te proberen.

 11. Marleen
  24 januari 2022 / maandag, 24 januari 2022

  Hi, fijne tips! Deze lijn is ook top voor kroeshaar oftewel 4c haar!

 12. 31 oktober 2021 / zondag, 31 oktober 2021

  great post!Like your blog, thank you for sharing.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *