Kook5Daagse | hoe is het bevallen?

Vorige week vertelde ik jullie over de Kook5Daagse, een persoonlijke uitdaging waarbij je voor vijf dagen vooruit kookt. Op zaterdag maak je een boodschappenlijstje en doe je boodschappen, op zondag is het ‘Meal Preppin Sunday’ (dus, wassen, snijden, raspen, voorkoken, marineren en alles in bakjes stoppen) en de rest van de week hoef je dan alleen je eten uit de koelkast te halen en eventueel te koken of op te warmen. Alle voordelen en mijn bedenkingen over het ‘mealpreppen’ lees je terug in mijn vorige post.

Kook5daagse-by-On-a-hazy-morning-3Inmiddels heb ik de Kook5Daagse achter de rug! Of nou ja, ik, mijn vriend dan. We hebben afgelopen zondag alles voorbereid zodat hij de rest van de week weinig tijd kwijt zou zijn aan het avondeten en goede, gezonde maaltijden op tafel kon zetten voor zichzelf en voor vrienden, in plaats van de gebruikelijke pizza’s en patat als ik van huis ben. Maar hoe is de Kook5Daagse bevallen?

Kook5Daagse_01 Het leuke aan de Kook5Daagse vonden we dat we echt wat bewuster bezig waren met ons eten en er ook meer moeite voor wilden doen. Normaal zijn we van het ‘snelle’ koken, maar nu hadden we de halve zondag gepland om te mealpreppen, dus hadden we het gevoel dat we ook best wel eens wat extra’s konden doen. We eten elke week wel een keertje pasta, maar nu hadden we bedacht om zelfgemaakte pesto te maken. Ik zocht het recept van Nena op, mikte pijnboompitten, knoflook, een klein beetje citroensap, basilicum en parmezaanse kaas in de blender en hoppa, het was eigenlijk zo gedaan! En wow, zelfgemaakte pesto smaakt echt 10,000 x beter dan die kant-en-klare meuk uit een potje! Dit gaan we vaker doen!

Kook5Daagse_02 De zelfgemaakte pesto bewaarden we in het Lock&Lock bakje,

Kook5Daagse_03en wat er nog over was mengden we met mozzarellabolletjes als snack. Superlekker!

Kook5Daagse_06Uiteindelijk hadden we voor dit gerecht 3 bakjes voor in de koelkast; een met de pesto, een met kipstukjes en eentje met het restant parmezaanse kaas (als garnering). Pasta is altijd vrij snel klaar, maar nu was het echt alleen maar een kwestie van pasta koken en kipstukjes gaar bakken. Én we hadden extra lekkere zelfgemaakte pesto!

Kook5Daagse_07 We eten ook erg vaak gevulde bolcourgette, één van mijn €3 challenge recepten.

Kook5Daagse_08 De vulling van de courgettes hadden we vast gemaakt en in een bakje gedaan. In de vulling zit ook courgette, dus vandaar dat de courgettes ook al uitgehold zijn.

Kook5Daagse_09 Nu hoefde mijn vriend de courgette alleen nog maar even te vullen, kaas eroverheen en dan 20 minuten in de oven. Easy Peasy!

Kook5Daagse_12 En superlekker!

Kook5Daagse_10Omdat we wisten dat er een warme dag aan zou komen, wilden we ook een maaltijdsalade voorbereiden. We zijn allebei dol op salades met een Aziatisch tintje! Nu moet ik wel zeggen, in een maaltijdsalade gaan best veel verschillende dingen, dus dit was veel snijwerk.

Kook5Daagse_11 Alles gebeurde gelukkig onder het toeziend oog van Clarence.

Kook5Daagse_14Het was erg veel snijwerk! De dressing had ik ook vast gemaakt en in een bakje gedaan.Uiteindelijk hadden we voor deze salade zo’n stuk of 7 bakjes nodig. Best veel, je hele koelkast zit meteen ramvol, en laten we het ook vooral over de afwas hebben.. wij hebben geen vaatwasser, dus alles moet met het handje. Hier was mijn vriend dan ook niet zo héél blij mee.

Kook5Daagse_16 Gelukkig was de salade wel erg lekker! Hij hoefde het vlees alleen maar even kort aan te braden, alles bij elkaar te gooien, dressing eroverheen en voila! Klaar is kees. Dit was echt heel snel klaar. Het restant nam hij de volgende dag in een bakje mee naar werk, als lunch. Ideaal!

Kook5Daagse_04 Hier zijn we allebei heel erg dol op, gado gado. Dit vegetarische Indonesische gerecht bestaat uit een mix van groente en ei met pindasaus en rijst. Het klinkt heel simpel, en moeilijk om te maken is het inderdaad niet, maar het is zo ontzettend veel snijwerk! Doordeweeks lukt het mij nooit om gado gado te maken, dan ben ik echt anderhalf uur bezig en daar heb ik gewoon geen zin én geen tijd voor. Dit soort gerechten zijn daarom ideaal om te mealpreppen.

Het enige wat mijn vriend nu hoefde te doen was de rijst klaarmaken (gewoon in de rijststomer) en ondertussen de groente koken (sperziebonen en wortel, gewoon bij elkaar in de pan), de eieren door midden snijden en de saus opwarmen. Ook de spinazie die over was van de salade ging er nog even bij.

Kook5Daagse_15 En zo was een bordje gado gado ineens heel snel klaar.

Kook5Daagse_05 Wat zijn de grote voor- en nadelen van het mealpreppen? Een nadeel vonden wij de grote hoeveelheid afwas. Op Meal Preppin Sunday valt dat wel mee, gewoon een paar snijplanken en messen, maar doordeweeks moet je ineens extra – dus naast je pannen, borden, bestek – 6 bakjes en deksels gaan afwassen. Wij zijn absoluut geen fan van de afwas doen, dus dit is voor ons zeker een nadeel.

Een ander nadeel is dat je koelkast ramvol bakjes staat. Op de foto hierboven bijvoorbeeld zie je voor twee dagen avondeten staan (op basis van 2 personen). Er paste haast geen flessen water (voor de katten), pakken drinken, sauzen en ontbijtspullen meer bij. Ik moest heel erg schuiven en proppen en dat vond ik niet zo fijn. Ik heb geen zin om een nieuwe koelkast aan te schaffen alleen maar zodat ik kan mealpreppen. En stel je voor dat we een gezin zouden hebben, dan wordt het wel héél krap in je koelkast!

Ook vroegen veel mensen zich van te voren af of het wel goed gaat als je op zondag je kip snijdt en deze vrijdag pas gaat bakken. Of hoe knapperig de groente nog is aan het einde van de week. Ook wij zetten hier onze vraagtekens bij. Komen we meteen bij dé oplossing voor bovengenoemd nadeel: invriezen. Deze bakjes kunnen namelijk ook gewoon in de vriezer. Dit scheelt en ruimte in je koelkast én je hoeft niet bang te zijn dat je vlees op het randje van goed/niet goed meer is. je moet dan alleen niet vergeten de bakjes op tijd uit de vriezer te halen en in de koelkast te zetten!

De voorgesneden groente bleef echter superknapperig en vers in deze Lock&Lock bakjes. Had ik niet verwacht, maar is wel zo. De spinazie was niet slap of bruin geworden, de worteltjes waren niet ‘nattig’ geworden. Alles was echt prima en zag er vers uit! Veel van jullie stelden wel dat er na het snijden veel vitamines verloren gaan. Ik wist hier niet veel van af, maar volgens mijn zusje Tara, die afgestudeerd is in Voeding en Diëtetiek, was dat inderdaad wel het geval. Dat is natuurlijk wel jammer. Als je dan toch groente gaat eten, wil je wel dat er zo veel mogelijk vitamientjes in blijven zitten!

Kook5Daagse_13Veel afwas en een stampvolle koelkast, dat zijn voor ons de grootse nadelen. Veel mensen gaven in de comments aan dat het hele spontane van het avondeten weg is, omdat je van te voren alles plant en voorbereid. Dat is inderdaad wel zo, maar ik denk niet dat dit een probleem hoeft te zijn, althans, niet voor ons. Wij zijn inderdaad zo dat we soms ineens zeggen, ah ik heb zin in sushi, en dan gewoon sushi bestellen. Je kunt de bakjes voor die avond dan alsnog gewoon in de vriezer gooien en het een dag later eten, bijvoorbeeld.

Wij doen sowieso het liefste één keer in de week boodschappen voor zo’n 5 dagen, dus wij zijn toch al bezig met wat de de komende dagen gaan eten. Wel kan ik me voorstellen dat het een hele omschakeling is als je dit niet gewend bent. Wij zijn dit voornamelijk gaan doen omdat het ons 1. veel geld scheelt en 2. we geen zin en tijd hebben om elke dag ‘even’ langs de supermarkt te gaan (en dan thuis komen met allemaal snacks en lekkers wat we eigenlijk niet nodig hebben). Door één of twee keer per week boodschappen te doen sparen we geld uit, eten we gezonder en scheelt het ons tijd.

Kook5daagse-by-On-a-hazy-morning-7En dan nu de voordelen! Zoals ik aan het begin al aangaf maken we nu meer tijd (en liefde!) voor onze maaltijden. We trekken er een paar uur voor uit, dus is er ineens tijd om zelfgemaakte pesto te maken, of om gado gado voor te bereiden. Gisteren heeft mijn vriend zelfs sajoer lodeh met saté gemaakt. De kip kon lekker een nachtje marineren en smaakte extra lekker, hoorde ik. We merken dat we zelf wat creatiever worden met de gerechten en ook dingen maken en uitproberen waar we normaal gesproken geen tijd en zin in zouden hebben. Het mealpreppen vinden wij dus voornamelijk een manier om bewerkelijke gerechten te vergemakkelijken, zodat je doordeweeks een stuk sneller klaar bent. Je ziet er ook minder tegenop, als je weet dat het niet lang gaat duren. Ook wel een fijn gevoel!

We hebben even overlegd, en wij vinden het zelf niet nodig om elke zondag te mealpreppen voor de rest van de week. We willen zondag ook wel eens gewoon lekker lui een serietje kijken, of we hebben een verjaardag, mijn vriend heeft bijna altijd voetbal, dus we hebben eigenlijk geen tijd om een paar uur te snijden op zondag. Natuurlijk kan je er omheen plannen, maar wij houden ook wel van het vrije gevoel van een verplichtingsloze zondag. Wél is het ideaal om, als we bijvoorbeeld weer zin hebben in gado gado, dit van te voren voor te bereiden. Hoeft natuurlijk niet per se op zondag, kan ook de avond ervoor. En stel we hebben een keer zo’n dag dat je praktisch meteen vanuit werk door moet naar iets anders, dan is het ook handig om te mealpreppen omdat het je veel tijd scheelt. Mealpreppen is dus echt een uitkomst, maar voor ons hoeft het niet per se voor 5 dagen, want 2 of 3 dagen is in ons geval ook prima. Houden we meteen een aantal dagen over voor ‘spontane’ maaltijden!

Ik vond het superleuk om mee te doen aan de Kook5Daagse. Een goede manier om te ontdekken hoe het mealpreppen ons zou bevallen. Ik hoop dat jullie het leuk en nuttig vonden om onze bevindingen te lezen en hopelijk kan het je meehelpen in het beslissen of mealpreppen ook iets voor jou is! Meer informatie,  mijn recepten (en de recepten van andere influencers!) vind je op Kook5Daagse.nl.

Ik ben benieuwd of mealpreppen iets voor jou is. Laat het me weten in de comments!

Until next time,
Serena Verbon

– de eerste en de laatste foto’s zijn gemaakt door On A Hazy Morning. Dit artikel is geschreven in samenwerking met de Kook5Daagse.

Volg:

70 Reacties

 1. 18 juni 2015 / donderdag, 18 juni 2015

  Ah hier was ik benieuwd naar! Het ziet er echt allemaal heerlijk uit en door de weeks is het lekker makkelijk alleen neemt het inderdaad wel veel tijd in beslag op zondag wat ik zelf wel zonde vind.

 2. 17 juni 2015 / woensdag, 17 juni 2015

  Ik denk dan; als de rijst kookt, kan je best komkommer en tomaatjes snijden. Kunnen die gewoon in de groentela blijven en hoeven ze niet in bakjes. Kip koop ik meestal per kilo, snijd ik in blokjes en doe ik in een vriezerzakje mét marinade. Sochtends een zakje uithalen en klaar.
  Ik plan meestal wel per week, maar dingen als brood wel ik wel vers. En beleg kan ik niet zo goed doordeweeks plannen. 1x per week boodschappen doen kan ik niet zo goed, maar in de supermarkt streng zijn vind ik makkelijker dan thuis.

 3. tessa
  17 juni 2015 / woensdag, 17 juni 2015

  echt een dag plannen voor mealpreppen zal ik nooit doen. Ik woon ook samen en maak wel vaak het dubbele en gooi het daarna lekker in de diepvries. zo heb je ook altijd wat achter de hand voor al je geen tijd hebt. Wel doe ik ook af en toe in de avond het vlees marineren gewoon omdat het vet lekker is. En als ik weet dat ik de dag daarna echt geen tijd en zin heb om te koken dan wil ik weleens alvast iets voor de dag daarna maken, maar komt eigenlijk zelden voor. Jullie hebben lekkere gerechten gemaakt!

 4. Anne
  17 juni 2015 / woensdag, 17 juni 2015

  als kok eet ik 5 dagen per week op het werk.. Hier plannen we altijd een week van te voren het personeelseten in ivm bestellingen.. Thuis probeer ik dit ook zo veel mogelijk te doen.. Zeker ook omdat als je niet voorbereid bent en zonder lijstje naar de winkel gaat je thuiskomt met een hoop zooi die je eigenlijk niet nodig hebt.. Dus ik ben fan. Ik heb alleen 1 vraag.. Waarom dinken jou katten water uit een fles? Is dat gewoon kraanwater waar je flesjes mee vult om koud te worden of drinken ze echt spa blauw ofzo?

 5. Gloria Van Heyst
  16 juni 2015 / dinsdag, 16 juni 2015

  Suuuperleuk verslagje om te lezen.
  Ik doe eigenlijk ook wel aan mealpreppen: op zaterdag maak ik m’n boodschappenlijstje voor de hele week (inclusief lunches waar mogelijk).
  Meestal bereid ik wel alles de dag voordien, ik maak vaak dubbele porties en neem overschotjes mee om als lunch te eten.
  maar dus geen halve dag in de keuken om te koken voor een hele week, dat niet 😉

 6. E
  16 juni 2015 / dinsdag, 16 juni 2015

  Mijn lunch bereid ik wel altijd een dag eerder, omdat ik ‘s morgens echt geen tijd heb en wanneer ik een bewerkelijk gerecht voor gasten ga maken, of iets dat lang moet marineren doe ik dat ook een dag eerder maar verder ga ik dus ook iedere dag langs de appie. Ikzelf vind het vooral fijn om met vrienden en vriendinnen te koken, dan doe je ook meer je best omdat je gezellig samen kookt en eet!

 7. Cynthia
  15 juni 2015 / maandag, 15 juni 2015

  Dit ga ik dus zeker volgend schooljaar doen. Moet van 9 yot half 6 werken en van 6u tot 10u. Kun je nagaan hoe dat gaat verlopen.
  Ik zal denk ik niet alle dagen preppen maar wel een deel. En het bespaart me enorm veel kosten.

 8. Ltbamom
  15 juni 2015 / maandag, 15 juni 2015

  O die lat boven al dat eten en op je aanrecht .
  Begrijp me niet verkeerd, ik vind het prachtige mooie en lieve beestjes.
  Maar zo boven je eten en op je aanrecht is toch wel heel onhygienisch.
  Maar goed, ieder zijn eigen ding.
  De challence lijkt me wel handig.

  • Ltbamom
   15 juni 2015 / maandag, 15 juni 2015

   Lat is natuurlijk kat

 9. Sanne
  14 juni 2015 / zondag, 14 juni 2015

  Alleen al dat je niet meer normaal je spullen in de koelkast kwijt kunt vind ik het al niks meer haha.

 10. 14 juni 2015 / zondag, 14 juni 2015

  Sorry, maar als alle ingredienten los van elkaar goed blijven, dan kan je zo’n salade toch ook wel in één bakje bewaren?

 11. Petra
  14 juni 2015 / zondag, 14 juni 2015

  Ik ben niet zo’n planner en zou het dus best lastig vinden om van tevoren te verzinnen wat ik de hele week ga eten. Ik hou juist van het spontane. Boodschappen doen vind ik niet erg en ik heb er ook de tijd voor doordeweeks. Laat mij maar lekker smorgens verzinnen wat ik savonds wil eten 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *