Persoonlijke uitdaging | de Kook5Daagse

Laatst botste ik spontaan tegen het lange, mooie lijf van vriendje Maikel op Utrecht Centraal. Maikel had er een lange werkdag op zitten (hij werkt bij de MAC counter bij de Douglas Kalverstraat, Amsterdam) en ik kwam terug van een event. In de trein naar Houten praatten we zoals altijd over The Kardashians, over het werk, over nieuwe beautyproducten én over eten. Maikel vertelde me over zijn ‘Meal Prep Day’. Helemaal hot in Hollywood, volgens Maikel.

Wat houdt dat dan precies in? wilde ik weten. Maikel vertelde me dat je op één dag in de week al je eten voorbereid – wassen, snijden, raspen en in sommige gevallen zelfs koken – zodat je de rest van de week lekker snel klaar bent. Hoewel de meeste mensen dit voor het avondeten doen, deed Maikel het juist voor zijn lunch. Op zondag maakt hij al zijn salades voor de week, stopt ze in leuke Mason Jars en dan hoeft hij het ‘s ochtends alleen nog maar uit de koelkast te halen en in zijn designer bag te stoppen. ‘Het is even wat werk, maar het scheelt me in de ochtend zeeën van tijd. En ik eet gezond!’ aldus Maikel.

mealpreppen_1Meal Prep Day. Dat klonk interessant. Misschien moest ik dat ook maar eens gaan doen. Sinds ik mijn vriend ken koken we zo goed als iedere avond, en ook proberen we gezonder te eten, dus het zou goed in onze lifestyle passen. Als het koken minder werk is, ben je minder snel geneigd om toch ‘even iets snels’ te bestellen, of een pizza’tje af te bakken. Bovendien, als we dan elke avond nét even iets sneller klaar zijn dan normaal en dus een extra episode van onze favoriete serie kunnen kijken, is dat helemaal mooi meegenomen. Genoeg redenen dus om een Meal Prep Day in te lassen!

mealpreppen_4Het idee bleef zo nu en dan door mijn hoofd spoken, maar écht beginnen met een Meal Prep Day deed ik niet. Het kwam er steeds niet van. Of ik vergat het weer. Gelukkig kreeg ik een tijdje geleden een mail in mijn inbox met de vraag of ik mee wilde doen aan de Kook5Daagse.

Allereerst, wat houdt de Kook5Daagse precies in? Het is zoals Maikel het al eerder aan me uitlegde, het is de bedoeling dat je voor vijf dagen vooruit kookt. Op zaterdag maak je een boodschappenlijstje en doe je boodschappen, op zondag is je ‘Meal Prep Day’ (dus, wassen, snijden, raspen, voorkoken, marineren) en de rest van de week hoef je dan alleen je eten uit de koelkast te halen en eventueel te koken of op te warmen.

mealpreppen_2Wat zijn precies de voordelen van het hele mealpreppen?

1. Op zondag (Food Preppin’ Sunday) ben je wel even wat tijd kwijt, maar de rest van de week scheelt het je elke avond weer wat tijd. Ideaal voor drukke mensen die bijvoorbeeld vrij laat thuiskomen van werk, of thuiskomen en dan binnen een uur weer door moeten naar sport. Ook handig voor gezinnen. Ik bedoel, wie heeft er om half 7 ‘s avonds nog zin om een pan aardappelen te schillen voor 5 personen?

2. Het is niet alleen dat je sneller klaar bent, het is mentaal gezien ook fijn om te weten dat je niet lang in de keuken hoeft te staan, dan zie je er minder tegenop. Hierdoor verklein je de kans om toch maar even buiten de deur te eten, iets te bestellen of om een snelle hap in de oven of magnetron te gooien.

3. Door op zondag alles zelf te snijden hoef je geen kant-en-klare gesneden groente, vlees en fruit te kopen. Scheelt je geld! Het scheelt je sowieso geld om op één dag in de week boodschappen te doen. Vroeger ging ik elke dag naar de supermarkt en dan kwam ik altijd thuis met snacks en andere dingen die ik niet per se nodig had, door op één dag in de week de grote boodschappen te doen voorkom je dit dus.

4. Je bent sneller geneigd om ‘ingewikkelde’ recepten te maken. Bijvoorbeeld, ik houd van gado gado, een Indonesisch vegetarisch gerecht. Het is geen moeilijk gerecht, maar voor het snijden van de wortels, sperziebonen, taugé, sla, het wokken van de spinazie, het koken van de eieren, het koken van de rijst en het maken van de pindasaus ben je écht vet lang bezig. Ik maak dan ook nooit zelf gado gado. Is gewoon veel te veel werk voor een doordeweekse dag. Maar, als ik zondag al een groot deel kan voorbereiden, zodat ik doordeweeks hoogstens een half uurtje bezig ben, kan ik dus wél gewoon gado gado eten. Op deze manier kan ik doordeweeks genieten van bewerkelijke recepten. Heerlijk!

Je ziet, genoeg redenen om het mealpreppen eens uit te proberen. Nu ga ik na het weekend een week op reis, dus bedacht ik me dat dit de ideale gelegenheid was om te starten met mealpreppen. Ik zal je uitleggen waarom. Ik ben wel eens vaker van huis geweest, en bij terugkomst trof ik dan een vuilnisbak aan volgestouwd met lege pizzadozen, ernaast tassen opgestapeld met plastic bakjes van de Griek, de Chinees en de Japanner (toe maar!). Als ik er niet ben, eet mijn vriend echt ongezond. Alleen maar pizza’s, patat en vette afhaalmeuk. Ik heb met hem afgesproken dat ik komende zondag ga mealpreppen (dat doen we gelukkig wel samen, gezellig samen hakken, snijden en raspen!) zodat hij de rest van de week gezonde avondmaaltjes voor zichzelf op tafel kan zetten. Dat vind ik toch wel een fijner idee.

mealpreppen_3Benieuwd wat mijn vriend er van gaat brouwen volgende week? Via Instagram zal ik elke dag (maandag t/m vrijdag) een foto delen van zijn maaltijden. Na afloop van deze challenge zal ik nog eens een artikel plaatsen waarin ik onze bevindingen met jullie deel. Hoe is het mealpreppen bevallen? Scheelt het nu echt zo veel tijd doordeweeks? En geld? En, wat ik mezelf dus sterk afvraag, hoe lekker smaakt groente en vlees gesneden op zondag nog op vrijdag? Ik ben erg benieuwd.

Zijn jullie bekend met mealpreppen? En zo ja, wat zijn jullie ervaringen? En zo nee, denk je dat dit wat voor jou zou kunnen zijn?

Until next time,
Serena Verbon

– deze blog is geschreven in samenwerking met lock&lock

Volg:

69 Reacties

 1. Marjan
  9 juni 2015 / dinsdag, 9 juni 2015

  Hoi Serena, wat is dat voor spaghetti? Is dat gezond? Ik ben sinds kort bezig met op mijn voeding letten.
  Groetjes

 2. Jana
  6 juni 2015 / zaterdag, 6 juni 2015

  Ik doe aan bodybuilding en prep 1 keer in de twee weken. Ik eet echter wel standaard hetzelfde, dus ik kook makkelijk 6kg kip, broccoli en aardappelen :’D. Deze verdeel ik dan in diepvrieszakjes en vries ze in. Elke ochtend neem ik twee zakjes uit (ik eet 8 maaltijden per dag, twee keer warm) en dat scheelt me enorm veel tijd. Ik kom zo ook nooit voor verrassingen te staan en ben steeds voorbereid.

 3. Mylaine
  6 juni 2015 / zaterdag, 6 juni 2015

  ik heb hier ook eerder aan zitten denken maar tot nu toe nog niet gedaan. Wel zou ik als ik jou was je eten niet in de koelkast, maar vriezer doen. Als je alles op 1 dag snijdt en vervolgens een paar dagen in de koelkast laat staan, ben je al je gezonde vitamines kwijt! Als je het in de vriezer doet hou je (meer) vitamines en andere gezonde stoffen over 😉
  (als voorbeeld: ik maak graag sapjes met mijn slowjuicer. Het beste is om de sap die ik maak binnen een kwartier op te drinken zodat je nog het meeste qua goede gezonde stoffen overhoudt, als je het langer laat staan is dat zonde van alle moeite. Doe je het snel in de vriezer, hou je nog lekker je gezonde stoffen erin! Same goes with this challenge of food)

 4. loes
  5 juni 2015 / vrijdag, 5 juni 2015

  Lijkt me op zich heel handig maar gaan alle vitamines dan niet oxideren?

 5. 5 juni 2015 / vrijdag, 5 juni 2015

  Ik ben ook benieuwd naar jullie ervaringen!

 6. 5 juni 2015 / vrijdag, 5 juni 2015

  Ik heb er ook al veel van voorbij zien komen, zeker op Amerikaanse sites. Ik zou vlees dan gesneden in de vriezer doen, en niet 5 dagen in de koelkast. En ook soepjes, curry en pastasauzen etc in de vriezer. Als je dan ineens toch andere plannen hebt, kunnen ze wel wat langer in de vriezer blijven, maar dat red je met de koelkast vaak niet. Ik zie ook foto’s van voorgesneden fruit en groenten voor groene smoothies (handig). En de gesneden ingredienten voor de slowcooker in de vriezer. Alles ‘s ochtends in de slowcooker en ‘s avonds is het gerecht klaar. Een slowcooker is dan ook ideaal.

 7. 4 juni 2015 / donderdag, 4 juni 2015

  Eigenlijk is dit zo slim! Mijn ouders waren afgelopen week op vakantie en daarvoor heeft mijn moeder ook van alles voorbereid (ik kan best zelf koken maar dit had ze uitzich zelf gedaan, lief toch). Aangezien ik nu volop bezig ben met afstuderen heb ik weinig tijd en moet ik elke vrije minuut besteden aan school. Dit heeft mij echt zo veel tijd bespaard! Over een paar maanden ga ik samenwonen en ik denk dat ik dit dan ook vaker zal doen. Bovendien weet ik nu al dat ik dan een stuk gezonder ga eten haha.

  Ik ben benieuwd naar het resultaat!

 8. 4 juni 2015 / donderdag, 4 juni 2015

  Nou als dat kan alvast je voorbereiden, maar ook zeker benieuwd naar of je eten dan nog vers is. Kijk erna uit je 2e artikel over dekook5daagse 🙂

 9. Ikram
  4 juni 2015 / donderdag, 4 juni 2015

  Ik ben benieuwd naar het resultaat, maar klinkt wel al veelbelovend!! 🙂

 10. Anouk
  4 juni 2015 / donderdag, 4 juni 2015

  Is het dan op de 5e dag nog wel lekker en ‘fris’? Ik kan me voorstellen dat als eten 5 dagen in de koelkast staat dat het dan niet meer zo lekker is. Ben benieuwd wat je ervaring daar mee is!

  • Kaatje
   5 juni 2015 / vrijdag, 5 juni 2015

   die gedachte kwam ook bij me op.
   erg benieuwd naar de ervaringen.

 11. Tieske
  4 juni 2015 / donderdag, 4 juni 2015

  Haha! Ik flirt al een paar jaar met het idee van foodprepping. Ik zag alleen nog altijd te veel haken en ogen die ik hier ook veel in de reacties tegenkom. Maar het is natuurlijk een kwestie van gewoon eens uitproberen…

  Leuk dat er nu een campagne voor is en er dus ook wat ervaringen van Nederlandse preppers op internet gaan komen. Ik ken het inderdaad ook vooral van Amerikaanse bodybuilders en daar identificeer ik me toch niet echt mee 🙂

  Succes en houd ons op de hoogte!

 12. Selin
  4 juni 2015 / donderdag, 4 juni 2015

  ik zie altijd vloggers uit LA mealpreppen. MarissaLace en Akaydoll zijn echt aanraders, superleuke dames die dagelijks vloggen in LA en best wel vaak mealpreppen

 13. Emm
  4 juni 2015 / donderdag, 4 juni 2015

  Ik geloof dat mealpreppen behoorlijk in trek is bij bodybuilders, die zo niet voor verrassingen komen te staan en perfect hun voedselinname onder controle kunnen houden. Ik vind het zelf niet echt nodig, gezien ik zonder problemen gezond eet en met veel plezier elke avond kook 🙂 Ben benieuwd naar de creaties van je vriend!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *