DIY | geurkaarsjes in blik

Goedemorgen vanuit Mykonos! Vandaag staat er weer een leuke DIY op het programma, namelijk geurkaarsjes in blik. Ik ben echt he-le-maal dol op geurkaarsen. Het liefst brand ik er elke dag wel eventjes eentje.  Het staat zo gezellig, een brandend kaarsje, en bovendien vind ik het een heerlijke manier om mijn huis te parfumeren.

DIY geurkaarsjes in blik_01Een tijdje geleden kocht ik een set ‘Maak je eigen geurkaarsen’ bij Xenos voor €7,95. Het stond weken te verstoffen op mijn kantoortje, want ik wilde er iets leukers mee doen dat het gieten in de bijgeleverde mallen, maar ik had gewoonweg geen inspiratie. Totdat ik een blikje Kusmi Tea opmaakte. Ik dacht ineens, zou het niet leuk zijn om hier een kaarsje in te maken? En PLING! Daar was mijn idee. Ik rende naar mijn kantoortje, blies het stof van de geurkaarsen set en ging aan de slag.

DIY geurkaarsjes in blik_02 Wat zit er in de set? Paraffinewas en bijenwas genoeg voor 6 geurkaarsjes (van elk zo’n 42 gram), lont, metalen klemmetjes, twee houten stokjes en vanillegeur (parfumolie). Ook zit er een herbruikbare plastic mal in, die ik niet wil gebruiken, en een uitgebreide handleiding in zowel Nederlands als Duits.

DIY geurkaarsjes in blik_03 Hierboven zien jullie een deel van de inhoud van de set, aangevuld met eigen materialen (blikjes, parfumolie en etherische olie). Je hoeft niet per se deze set te hebben om geurkaarsen te maken, je kunt alle benodigdheden ook los kopen bij een (online) hobbywinkel bijvoorbeeld.

Wat je in elk geval wel echt nodig hebt is was. In plaats van een lont en klemmetjes kun je ook een waxinelichtje slopen (dat laat ik verderop even zien) en alleen als je geur wilt toevoegen aan je kaarsen heb je etherische- of parfumolie nodig. Ik kocht mijn oliën gewoon bij de Etos van het merk Jacob Hooij. Je kunt hiervoor ook terecht bij biologische supermarkten, De Tuinen, Erika, New Age winkels of via online shops.

DIY geurkaarsjes in blik_04 Het belangrijkste zijn de blikjes! Je hebt thuis vast nog wel wat leuke blikjes rondslingeren. Zo niet, dan kun je bijvoorbeeld deze leuke Barkley’s blikjes kopen bij de Xenos. Er zitten kleine pepermuntjes in die ik er even uit heb geknikkerd, omdat ik het blikje nodig had, haha! Ik vind deze Barkley’s blikjes zo schattig! Ze zien er een beetje ouderwets uit en geven tegelijkertijd een touch of colour aan je interieur met dat felle rood en knallende hemelsblauw. Love it!

DIY geurkaarsjes in blik_05 Voor het Kusmi Tea blikje heb ik de lont en het klemmetje nodig. Na wat gepriegel lukt het mij om de lont door het gaatje van het klemmetje te wurmen. Yeah! Nu hoef ik alleen nog maar het ‘tuutje’ dicht te knijpen (op de foto zit dat tuutje aan de kant van het lange stuk lont) zodat de lont stevig vastzit, en het kleine stukje lont af te knippen.

DIY geurkaarsjes in blik_06 Het lontje steek ik vervolgens door het gaatje in het houtje (deze kun je bijvoorbeeld ook zelf maken door een gaatje in een ijslolliestokje te maken) en het houtje leg ik op de randen van het blikje. Op deze manier wordt de lont mooi omhoog gehouden tijdens het gieten.

DIY geurkaarsjes in blik_09 Voor de pepermuntblikjes heb ik een ander idee! Omdat ze breed zijn branden ze niet mooi op als ik maar één lont zou gebruiken, dus kies ik ervoor om er twee te gebruiken. Omdat de doosjes vrij plat zijn, kan ik hier makkelijk de lontjes van waxinelichtjes voor gebruiken. Die sloop ik er dus gewoon uit (de was bewaar ik, deze kun je trouwens ook gebruiken om om te smelten).

DIY geurkaarsjes in blik_07De was bestaat uit zowel paraffinewas als bijenwas. Ik weeg 22 gram paraffinewas af met 3 gram bijenwas. In totaal dus 25 gram was. Dit smelt ik au bain marie. Vervolgens voeg ik er zo’n 3 tot 5 gram parfum- of etherische olie aan toe.

DIY geurkaarsjes in blik_10 De waxinelichtlontjes plaats ik naast elkaar in het blikje voordat ik de was erin giet.

Zoals je misschien hebt gezien heb ik drie geuroliën gebruikt: kaneel olie voor in het rode blikje met de pepermuntjes met kaneelsmaak, pepermunt olie in het blauwe blikje met de pepermuntjes met pepermuntsmaak, en rozen olie in het roze Kusmi Tea blikje, waar groene thee in had gezeten met rozensmaak. HOE TOEPASSELIJK!? Dat soort details, dat vind ik nou leuk. I’m nerdy like that.

DIY geurkaarsjes in blik_11Let op! Het blikje lekt zelf niet, maar ik goot de was gewoon te ver door in het blikje. Er zitten namelijk gaatjes aan de achterkant (voor het scharnier) en daar lekte de was dus doorheen. Ik snapte er niets van, maar ineens zag ik het! Let hier dus op tijdens het gieten, anders loopt er ineens allemaal was over je tafel heen! Ik bedenk me ineens een goede tip: leg wat kranten op je werkoppervlak.

Laat de was goed uitharden (ongeveer een half uurtje tot een uur) en voila! Je geurkaarsjes zijn helemaal ready to go! Ze staan ontzettend leuk en schattig in je interieur, en tijdens het branden ruik je echt goed de geur van kaneel, pepermunt of rozen. Heerlijk!

Wel even opletten, de blikjes worden vrij heet, dus zet ze niet op een oppervlak dat brandbaar is of snel kan smelten, zoals plastic of hout. Bij twijfel kun je er beter altijd even een schoteltje onder zetten. Better safe, than sorry.

DIY geurkaarsjes in blik_12 DIY geurkaarsjes in blik_16 DIY geurkaarsjes in blik_15 DIY geurkaarsjes in blik_14 DIY geurkaarsjes in blik_13 DIY geurkaarsjes in blik_17Het handige is dat je de geurkaarsjes, als je ze niet brandt, kunt afdekken door het dekseltje op het blikje te doen. Ideaal, want zo komt er geen stof bij, maar je kunt ze bijvoorbeeld ook gemakkelijker meenemen voor op reis. En het staat gewoon erg leuk, stijlvol en kleurrijk!

Ik vond het echt superleuk om mijn eigen geurkaarsjes te maken en door ze niet in de bijgeleverde mal, maar in blikjes te gieten. Zo staat het net even wat specialer en sfeervoller én je bent meteen goed bezig met recyclen. Deze geurkaarsjes in blik zijn bovendien erg leuk om te geven als cadeautje! Ik hoop dat jullie leuke inspiratie hebben opgedaan me deze tutorial.

Houden jullie ook zo van geurkaarsjes? Wat zijn jullie favoriete geuren voor in huis?

Until next time,
Serena Verbon

Volg:

61 Reacties

 1. 23 juni 2015 / dinsdag, 23 juni 2015

  Zo’n leuk idee! 🙂 staat zo sfeervol en gezellig, al die kaarsjes bij elkaar!

 2. Anne-Sophie
  15 juni 2015 / maandag, 15 juni 2015

  Hoi Serena,

  Waar heb je dat mooie dienblad gekocht?

  Groetjes Anne-Sophie

  • Serena
   Auteur
   17 juni 2015 / woensdag, 17 juni 2015

   hi Anne-Sophie,
   ik weet het niet, ik heb hem geloof ik gekregen! Maar bij Xenos zie ik vaak witte vierkante dienbladen!

   • Anne-Sophie
    18 juni 2015 / donderdag, 18 juni 2015

    Oke dankjewel!

 3. Jolien
  14 juni 2015 / zondag, 14 juni 2015

  Wat creatief 😀

 4. Özge
  14 juni 2015 / zondag, 14 juni 2015

  OMG! So cute 😀 wat een leuk idee Serena! Dit zou ik zelf echt nooit kunnen bedenken. Hoeveel kost zo een doosje met perpermuntjes van de Xenos? Als het goedkoop is kan ik er veel inslaan 🙂

  • Serena
   Auteur
   15 juni 2015 / maandag, 15 juni 2015

   hi Özge!
   Volgens mij iets meer dan een euro.
   liefs, Serena.

 5. 14 juni 2015 / zondag, 14 juni 2015

  Wat leuk! Beide soorten blikjes heb ik hier in huis liggen, dus misschien moet ik er eens mee aan de slag!

 6. Jaccolien
  13 juni 2015 / zaterdag, 13 juni 2015

  Leuke DIY zeg! Grappig bedacht!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *