Hyperpigmentatie en kojic acid

Hyperpigmentatie is iets waar ik vanaf mijn 15e last van heb, waarschijnlijk komt dat door de anticonceptiepil. Rondom mijn mond is het donkerder. Ook heb ik last van donkere littekens ten gevolge van acné, dit is ook een vorm van hyperpigmentatie. Ik ben daarom altijd geïnteresseerd in whitening/dark spot producten, omdat ik continue op zoek ben naar een skincare product dat mijn huid egaler kan maken en mijn vlekjes kan vervagen. Ik weet dat er bezoekers zijn met hetzelfde probleem, dus leek het me wel eens een keer interessant om jullie iets meer te vertellen over hyperpigmentatie en ingrediënten om het te verminderen.

Wat is melanine?

Melanine wordt gemaakt door cellen die melanocyten genoemd worden, deze cellen bevinden zich in onze allerdiepste huidlagen. Melanine wordt aangemaakt in de vorm van gepigmenteerde korreltjes (granules) die zich langzaam van binnenuit naar buiten toe bewegen, tot ze in de keratinocyten aankomen. De huidlaag onder onze dode huidcellen (lamellar granules) bestaat voor het grootste gedeelte uit keratinocyten met korreltjes melanine, waar ze een natuurlijke beschermlaag vormen tegen zonlicht. Melanine beschermt onze huidcellen door UV-straling te absorberen en het af te voeren als hitte.

sn7_skinlayers

Ieder mens heeft hetzelfde aantal melanocyten. Melanine varieert in kleur van geel tot roodbruin tot zwart. De gele ondertoon of de mate van ‘bruinheid’ wordt allemaal bepaald door de hoeveelheid en de kleur melanine in je huid en de duur van de melanineopslag in keratinocyten.uneven-skin-toneDoor zonlicht worden melanocyten gestimuleerd om nog meer melanine aan te maken, omdat de huid een seintje krijgt een dikker schild te bouwen om zich nog beter te kunnen beschermen tegen UV-straling. Meer zon betekent meer melanine en dat betekent dus meer pigment in de huid, wat resulteert in een ‘lekker bruin kleurtje’.

Wat is hyperpigmentatie?

melasma-treatmentHyperpigmentatie is in feite onwenselijke ophoping van melanine in de huid waardoor er verkleuring en of donkere vlekjes ontstaan. Er zijn verschillende soorten hyperpigmentatie en elke soort heeft weer een andere oorzaak:

 • Ouderdomsvlekken – hyperpigmentatie in het gezicht en vaak ook op de handen. Deze vlekjes ontstaan door jarenlange blootstelling aan schadelijke UV-straling (zowel UVA als UVB) en komt dus met name voor bij oudere dames.
 • Melasma – hormonale hyperpigmentatie in het gezicht. Dit kan ontstaan door het gebruik van de anti-conceptiepil, of juist wanneer je ermee stopt. Maar ook tijdens de menopauze kunnen vrouwen last krijgen van melasma.
 • Chloasma of zwangerschapsmasker – hyperpigmentatie in het gezicht tijdens de zwangerschap.  Meestal trekt deze vorm van hyperpigmentatie weg na de bevalling.
 • Post-inflammatoir hyperpigmentatie – sommige mensen maken extra melanine aan in de huid wanneer er ontstekingen zijn (zoals acné).

Oplossing tegen hyperpigmentatie?

spf50 face creamZoals altijd is voorkomen natuurlijk beter dan genezen. Omdat zonlicht de aanmaak van melanine verhoogt is het belangrijk om je huid tegen UV-straling te beschermen met een hoge SPF. Dit kan een zonneproduct zijn, of de SPF kan in je dagcrème en of foundation zitten. Normaal gesproken moet je om de 2 uur opnieuw een SPF aanbrengen, maar in de praktijk is dit eigenlijk onmogelijk. Ik kan moeilijk elke 2 uur een nieuwe laag foundation op mijn gezicht aanbrengen, en het aanbrengen van een laagje zonnebrand over mijn make-up heen is natuurlijk niet te doen. Maar goed, iets is beter dan niets, dus gewoon lekker SPF smeren en dan heb je in elk geval de eerste 2 uur gecovered.

bha aha exfoliantExfoliëren met AHA (alpha hydroxy acids) of BHA (beta hydroxy acids) kan uitkomst bieden. Door je huid te ontdoen van dode huidcellen wordt de aanmaak van nieuwe cellen gestimuleerd. De nieuwe cellen bevatten – als het goed is – gewoon een normale hoeveelheid melanine waardoor je donkere vlekje zal vervagen naarmate deze huidcellen aan je huidoppervlakte komen. Normaal gesproken duurt de celcyclus van je huid 28 dagen, maar door te exfoliëren kun je ervoor zorgen dat de cyclus iets sneller zal gaan en je vlekjes dus iets sneller zullen vervagen dan gebruikelijk.

vitamin-c-skincareOok anti-oxidanten helpen mee. Vitamine C, A en B3 (niacinamide) blokkeren de vorming van melanine, elk op hun eigen manier. Door melanine te blokkeren helpt het de vorming van hyperpigmentatie voorkomen.

Naast anti-oxidanten zijn er ook zogeheten ‘whitening ingrediënten’. Deze ingrediënten blokkeren de vorming van melanine, maar staan vaak ook bekend om hun melanine-afbrekende werking, of ze doen beide. Dit doen de ingrediënten alleen op de plekken waar hyperpigmentatie is. Deze ingrediënten maken je huid dus niet lichter, alleen egaler, omdat ze alleen de ‘dark spots’ aanpakken.

mulberry licorice extractEnkele welbekende voorbeelden van whitening ingrediënten;

 • Moerbei extract
 • Zoethout extract (glabridine)
 • Kojic acid (kojinezuur)
 • Hydroquinone

Kojic Acid

kojic-acid-mushroomKojic Acid, of kojinezuur in het Nederlands, is ontdekt in 1989. Kojinezuur is afkomstig van de Japanse paddestoel Aspergillus oryzae. Wanneer men deze paddestoelen fermenteert om sake te maken ontstaat er kojinezuur. Hoe het exact werkt is nog onduidelijk, maar wat kojinezuur doet is het enzym tyrosinase remmen. Dit enzym is nodig voor de synthese van melanine. Het remt daarom indirect de aanmaak van melanine.
Het meest bekende en meest effectieve whitening ingrediënt is hydroquinone. Ga je naar de huisarts dan is de kans groot dat je een product krijgt voorgeschreven met zo’n 4% hydroquinone. Helaas zorgt dit ingrediënt erg vaak voor huidirritatie en bij langdurig gebruik heeft het zelfs een blekend effect op de algehele huid. Om deze redenen raden dermatologen vaak kojinezuur aan als alternatief. Kojinezuur heeft een soortgelijke effectieve werking, maar levert minder bijwerkingen en huidirritatie op.

Conclusie

Als je last hebt van hyperpigmentatie zijn er een aantal dingen die je kunt doen. Sowieso is het aan te raden om een hoge SPF50 te gebruiken, zij het in de vorm van een dagcrème, foundation of zonneproduct. Probeer je huid te exfoliëren zodat de aanmaak van nieuwe huidcellen wordt gestimuleerd. Gebruik producten, bijvoorbeeld een serum, masker of zoiets als een dark spot corrector, met werkzame anti-oxidanten of welbekende whitening ingrediënten, of het liefst een mix daarvan. Het is altijd de vraag welk ingrediënt werkt voor jou, want elke huid is weer anders. Ik heb veel geprobeerd en ik moet zeggen dat voor mij kojinezuur erg goede resultaten heeft geboekt.

What to try and what to buy?

Hieronder heb ik een aantal producten voor jullie opgezocht met effectieve whitening ingrediënten;medik8-clickWhite Balance Click van Medik8 bevat kojinezuur, maar ook niacinamide. Meer informatie en verkooppunten vind je hier.mario-badescu16Whitening Mask van Mario Badescu bevat kojinezuur, maar ook moerbei- en zoethout extract. Het masker is tijdelijk uitverkocht zag ik, maar koop je normaal gesproken via Cosmania.nl voor €26.

Schermafbeelding 2014-03-11 om 12.45.52 AMGlabridine van Etat Pur bevat een hoge concentratie glabridine (zoethout extract) en heb ik ook een tijdje met succes gebruikt. De prijs is €17,20 en te bestellen via etatpur.nl.

Picture-122De Even Better lijn van Clinique is een zeer uitgebreide whitening lijn op basis van een cocktail van anti-oxidanten, vitamine C, salicylzuur (BHA) en een melanine remmend ingrediënt. Mijn moeder gebruikt deze producten en vind ze erg fijn. Te koop bij de parfumerie.

Ik hoop dat jullie het interessant vonden om iets meer over hyperpigmentatie te weten te komen en dat jullie nu ook weten hoe je dit huidprobleem kunt bestrijden. 

Wat is jullie favoriete whitening skincare product? Nog aanraders of overige tips? Deel ze bij de comments.

Until next time,
Serena Verbon

Volg:

109 Reacties

 1. Erza
  21 februari 2016 / zondag, 21 februari 2016

  Hi Serena, werken deze producten ook op een donkere huid? Ik twijfel of ik nou van m’n hyperpigmentatie af wil of echt aan bleaching/whitening/lightening voor heel m’n gezicht + lichaam wil doen

  • Serena
   Auteur
   21 februari 2016 / zondag, 21 februari 2016

   hi Erza,
   dit product haalt alleen vlekjes weg, dus ophopingen van melanine, zoals littekens of vlekjes vanwege zonneschade. Het veranderd verder niets aan de algehele kleur van je huid. Naar mijn weten zijn er geen hele veilige methodes voor bleaching van je hele gezicht en lichaam, ik zou hier ECHT goed over nadenken. Je hoort wel eens van die horrorverhalen namelijk.. dat wens ik niemand toe. Laat je goed informeren en dubbelcheck ook of de mensen die zulke behandelingen uitvoeren wel ‘legit’ zijn alsjelieft.

   liefs, Serena

 2. zrna
  8 mei 2014 / donderdag, 8 mei 2014

  hoi

  vraagje waarom test je meladerm niet uit
  best geteste lightening darkspot creme in amerika

 3. Marielle
  22 april 2014 / dinsdag, 22 april 2014

  Wanneer antioxidanten in een pot zitten verliezen ze hun werking wanneer er zuurstof aan komt. Daarom raad Dr jetske Ultee af van creme’s met antioxidanten in een pot te kopen plus ze kunnen zelfs averechts gaan werken omdat ze zijn geoxideerd zoals vitamine C en juist vrije radicalen gaan vormen in de huid waardoor de huid juist veel sneller zal verouderen.

 4. 12 maart 2014 / woensdag, 12 maart 2014

  Wat een interessant en leerzaam artikel! Ik herken heel veel door mijn opleiding.

 5. kitty
  12 maart 2014 / woensdag, 12 maart 2014

  Wauw! Jouw artikelen zijn altijd zo goed! informatief, goed opgebouwd, amuserend, etc.
  Bedankt voor de goede tips!

 6. Denise
  12 maart 2014 / woensdag, 12 maart 2014

  Heb je ook nog iets tegen lichte vlekjes? ik heb ook sinds dat ik aan de pil ben (nu 8 jaar) lichtere vlekjes op mijn bovenarmen net onder mn schouder, deze plekjes zijn vaak ook iets droog en soms met kleine huid schilfers. ze jeuken ook iets op het moment dat de plekjes droog zijn
  Ben er voor naar de dokter geweest maar die kon er niets mee, ik moest maar een goede hydraterende creme gebruiken.
  Sinds kort komen ze ook lager op mn boven arm voor, en af en toe op mn rug net naast mn schouderbladen. laatst voor het eerst een vlekje op mn onderarm gezien en op mn hand.
  Ik weet eigenlijk niet zo goed wat ik hier mee moet, iemand ideeen?

 7. Nima
  12 maart 2014 / woensdag, 12 maart 2014

  Heel fijn artikel! Ik vroeg me af waar die 40% lactic acid peel van MUAC verkrijgbaar is?

 8. Sylvana
  11 maart 2014 / dinsdag, 11 maart 2014

  Obagi Medical heeft geweldige producten, waaronder de 3-step stimulation peeling en de brightenex

 9. HoiHoi
  11 maart 2014 / dinsdag, 11 maart 2014

  Ik heb toevallig pas geleden over kojic acid gehoord van een vriend uit de Filipijnen.
  Hij heeft een hele mooie egale huid en zegt dat het door kojic acid zeep kom die hij regelmatig gebruikt.
  Toen ben ik het gaan zoeken in de winkels hier in Nederland maar kan het helaas niet vinden.
  Hij zegt verder geen whitening te zien.

  Iemand toevallig iets dergelijks gezien? Het is in de vorm van een zeepblok.

  • Michelle
   26 maart 2014 / woensdag, 26 maart 2014

   Via ebay! Typ gewoon kojic acid in en je ziet het vanzelf.

   • Michelle
    26 maart 2014 / woensdag, 26 maart 2014

    kojic acid soap*

 10. 11 maart 2014 / dinsdag, 11 maart 2014

  Interessant artikel! Hier heb ik zeker wat aan

 11. Zwaan
  11 maart 2014 / dinsdag, 11 maart 2014

  Interessant om over te lezen! Helemaal omdat ik zelf ook last heb van hyperpigmentatie; bijna altijd een litteken na een pukkeltje (ook als ik er niet aan heb gezeten). Dit artikel ga ik zeker even bewaren (:

 12. Marlous
  11 maart 2014 / dinsdag, 11 maart 2014

  Zo interessant! Dit zet mij aan tot nog beter nadenken wat ik koop voor mijn huid.

 13. Keerthana
  11 maart 2014 / dinsdag, 11 maart 2014

  Heel fijn artikel! Ik heb zelf helaas ook last van hyperpigmentatie, wat helaas een veel voorkomend probleem is bij een donkere huid. Ik ga gelijk een bestelling plaatsen bij etat pur en weer beginnen met zonnebrand te smeren. De afgelopen maanden heb ik spf15 gebruikt, maar als ik het zo lees kan ik beter een hogere factor gaan gebruiken.

  • Marielle
   22 april 2014 / dinsdag, 22 april 2014

   Je moet gewoon een halve theelepel spf creme smeren anders zelfs wanneer je maar een beetje minder smeert daalt de spf al spectaculair. En spf 15 is voldoende dan ben je voor 93% beschermd mits je natuurlijk de juiste dosis smeert voor je gezicht.
   Ook moet je dit bij volle zon wanneer je veel buiten bent om de 2 uur opnieuw smeren. Ik zelf probeer de zon zo veel mogelijk te vermijden en op het heetst van de dag ga ik niet buiten en liggen bakken in de zon doe ik al zeker niet en ik smeer 2X per dag mijn spf creme.

 14. 11 maart 2014 / dinsdag, 11 maart 2014

  Ik krijg tegenwoordig steeds meer donker pigmentvlekjes, zoals op mijn handen en in mijn gezicht. Gelukkig zijn ze zo klein dat het voor andere mensen niet opvalt, maar ik hoop dat het niet erger zal worden in de toekomst

 15. Annika
  11 maart 2014 / dinsdag, 11 maart 2014

  Als moedervlekken ook meetellen zit ik onder de hyperpigmentatie. Maar ik vind eigenlijk dat ze een deel van mijzelf zijn. Ik zou me denk ik heel kaal voelen zonder moedervlekken 😉

 16. Anna
  11 maart 2014 / dinsdag, 11 maart 2014

  Ik heb zelf een hele lichte huid die erg snel verbrandt en niet bruin wordt. Ik smeer me elke ochtend in met SPF en gelukkig verbrandt mijn gezicht hierdoor niet. Ook niet als ik mijn gezicht niet bijsmeer. 🙂 De werking van de zonnebrandcrème zal dan waarschijnlijk wel iets verminderen, maar niet helemaal verdwijnen na 2 uur.

 17. arnav sidthiyamal
  11 maart 2014 / dinsdag, 11 maart 2014

  garnier fair miracle . deed al me vlekjes weg in slecht 1 maand. klinkt lang, maar daarna zijn ze toch echt voorgoed weg. ff googlen dus serena.

 18. Debora
  11 maart 2014 / dinsdag, 11 maart 2014

  Ik heb op mijn rug een pigmentvlek van 3 cm doorsnede.
  Ik slik nu een halfjaar de pil en de pigmentvlek wordt minder. Zou dit door de pil kunnen komen?

 19. 11 maart 2014 / dinsdag, 11 maart 2014

  Ik houd echt van dit soort informatieve artikelen! Nu ben ik weer wat informatie rijker! Bedankt!

  xxx

 20. Lien
  11 maart 2014 / dinsdag, 11 maart 2014

  Misschien helpt een behandeling van microdermabrasie ook tegen hyperpigmentatie? Het is in ieder geval wel goed tegen acnélittekens.

 21. Marielle
  11 maart 2014 / dinsdag, 11 maart 2014

  Ik heb er ook ‘last’ van… Maar vraag me af of al die producten het wel waard zijn om te smeren. Ik erger me er niet aan en ik word er ook niet door mensen op aangekeken… Ik laat het lekker zitten dus! Wel interessant om te lezen waar het weg komt!

 22. Jennifer
  11 maart 2014 / dinsdag, 11 maart 2014

  Haaj Serena,

  Comfort zone heeft een hele mooie lijn om de hyperpigmentatie tegen te gaan het is de Absolute Pearl lijn. deze lijn zorgt er als het ware voor dat de huid egaler word. Hier is een milk, tonic, corrector , fluid en een creme van te verkrijgen!

 23. Josephine
  11 maart 2014 / dinsdag, 11 maart 2014

  Fantastisch artikel Serena!! 🙂

  • Josephine
   11 maart 2014 / dinsdag, 11 maart 2014

   Oeps, dubbel

 24. Yvette
  11 maart 2014 / dinsdag, 11 maart 2014

  Top bedankt weer voor dit artikel Serena. Ga Mario Badescu eens proberen. Nu nog aan de vitamine A-zuur kuur. Resultaat na 5 weken wel zichtbaar, hyperpigmentatievlekken (acne-scars) zijn iets minder rood. Iedere dag factor 50 en het gene wat bij mij goed zou helpen: van je huid afblijven! En voeding… weinig suiker en snelle koolhydraten (schijnt ook goed effect te hebben op de lijn hahaha). Uiteindelijk veroorzaken we het denk ik in veel gevallen zelf door knijpen…

 25. Josephine
  11 maart 2014 / dinsdag, 11 maart 2014

  Fantastisch artikel Serena! 🙂

 26. Lin
  11 maart 2014 / dinsdag, 11 maart 2014

  Super artikel! Zo leuk om te zien dat jij altijd zoveel aandacht aan je artikelen besteedt 🙂

 27. 11 maart 2014 / dinsdag, 11 maart 2014

  thanks weer! ik begin me deze wk aardig te irriteren aan mijn plekken en weet soms ook niet meer wat te doen dus ik heb hier veel aan!

 28. Maria
  11 maart 2014 / dinsdag, 11 maart 2014

  Grappig dat men hier zo weinig whitening producten verkoopt. In Azië heb je alleen maar whitening producten… Fijn artikel.

 29. Daniella
  11 maart 2014 / dinsdag, 11 maart 2014

  Hoi Serena,

  Ik had een vraag over hoelang zonnebrandcreme (SPF 30 of 50) beschermt tegen de zon.
  In dit artikel heb je het over 2 uur bescherming nadat je de creme aanbrengt, maar vaak krijg ik uit andere artikelen online het idee dat een creme in totaal 2 uur bescherming tegen de zon geeft. Ook kom je vaak hele sommen tegen (1 SPF beschermt 12 min, dus 30*12= 360 minuten becherming). Hoe zit dat dan? Trouwens, heel handig artikel. Ik vind het fijn dat je altijd zo diep op het onderwerp in gaat!

  • Josephine
   11 maart 2014 / dinsdag, 11 maart 2014

   Volgens mij is het zo dat de factor zegt hoeveel keer je langzamer verbrand. (wauw, kromme zin)
   Dus als je normaal gesproken binnen 10 minuten verbrandt, je met factor 30 (10 x 30 = 300 min) na 300 minuten zou verbranden. Maar natuurlijk zweet je de SPF er ook af enzo en moet je daarom na 2 uur weer smeren. Dit is wat ik heb gehoord en het klinkt aannemelijk, maar ik heb geen idee of het zo is.

   • Sanne
    11 maart 2014 / dinsdag, 11 maart 2014

    Ik heb gehoord dat je met factor 30 3x langer in de zon kan blijven. Dus als je na 10 min verbrand nu na 30 min. En met factor 50 dan na 50 min

   • Margot
    17 maart 2014 / maandag, 17 maart 2014

    Klopt helemaal. Je minimale erytheem(roodheid) index(MED). En alhoewel je denkt dat je best lang zonder zonnebrandmiddel in de zon kan liggen, is dit gemiddeld tussen de 5 en 20 minuten (roodheid treedt pas later op). Vermenigvuldig dit getal met je factor en je hebt je tijd hoelang je beschermt bent tegen de uv-stralen. Helaas hebben we inderdaad te maken met transpiratie en wrijvingen, die deze tijdsduur al aanzienlijk doen afnemen. Daarnaast zijn deze tests met SPF gedaan met een veel dikkere laag creme die de gemiddelde mens gebruikt, namelijk 30ml voor het hele lichaam. Even ter verduidelijking, je zou jezelf dan maar zo’n 7 keer kunnen smeren met een gemiddelde fles zonnebrandcreme. Conclusie, smeren smeren en nog eens smeren!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *