Skincare met Vitamine C

Vitamine C ken ik voornamelijk door die bruistabletten met sinaasappelsmaak en natuurlijk omdat elk stukje fruit er bomvol mee schijnt te zitten, maar vitamine C is niet alleen goed voor je lijf. Ook voor je huid doet deze anti-oxidant wonderen! Vorige week ontving ik Vitamin C Serum van Mario Badescu en ik zwéér het, na een paar applicaties zie ik al wat verschil. Mijn huid is helderder en straalt meer dan voorheen.

Er zijn meerdere producten waarbij vitamine C centraal staat, zoals Turbo Booster C Powder van Philosophy of Skin Radiance Powder Vitamin C kuurtje van The Body Shop. Het leek me daarom interessant om jullie iets meer over vitamine C en haar toepassing in skincare te vertellen. Want we weten allemaal dat vitamientjes gezond voor ons zijn, maar wat doet het precies voor onze huid?

Allereerst is het belangrijk om te weten dat vitamine C (ook wel ascorbinezuur genoemd) bewezen effectief blijkt te zijn. Er zijn de afgelopen 20 jaar talloze onderzoeken gedaan, afhankelijk danwel onafhankelijk, naar de invloed van vitamine C op onze huid. En wetenschappelijk onderzoek heeft het volgende aangetoond wat betreft vitamine C;

 • Vitamine C is onmisbaar voor de vorming van collageen (bindweefsel)
 • Vitamine C is een krachtige anti-oxidant wat het immuunsysteem een flinke boost geeft (versterkt de huidbarrière, vermindert ontstekingen, beperkt UV schade en vroegtijdige huidveroudering)
 • Vitamine C vermindert hyperpigmentatie (bij een concentratie van 3% of meer)
Hoewel vitamine C een echt wondermiddeltje is zijn er een aantal zaken waarmee je rekening moet houden. Zo is vitamine C er in verschillende vormen en niet elke vorm is even stabiel. Hiermee bedoel ik dat sommige vormen van vitamine C afbreken (oxideren) en hun effectiviteit verliezen wanneer ze worden blootgesteld aan vocht, licht en zuurstof.

Verpakking speelt daarom ook een belangrijke rol bij de keuze van een product wat vitamine C bevat. De verpakking is bij voorkeur donker (ondoorzichtig) zodat er geen licht bij kan komen en het liefst in tubevorm of in een verpakking met een pompje zodat er zo min mogelijk zuurstof bijkomt.De meest stabiele vormen vitamine C zijnascorbic acid, L-ascorbic acid, ascorbyl palmitate, sodium ascorbyl phosphate, retinyl ascorbate, tetrahexyldecyl ascorbate en magnesium ascorbyl phosphate.

Vitamine C is daarnaast het meest effectief bij een concentratie tussen de 0,3 % – 10%. Volgens andere bronnen zou dit zelfs minimaal 4% moeten zijn. Via de ingrediëntenlijst kun je nooit zien hoe groot het percentage van een bepaald ingredient exact is, maar hoe hoger het ingrediënt bovenaan de lijst staat, of in elk geval in het eerste 1/3 deel van de ingrediëntenlijst, hoe beter.

De werking van vitamine C schijnt daarnaast versterkt te worden door andere anti-oxidanten zoals vitamine E. Vitamine C en E samen wordt daarom ook wel het ‘golden couple’ genoemd! Check dus je ingrediëntenlijst voordat je een skincare product met vitamine C aanschaft.

Als laatste ‘waarschuwing’ wil ik meegeven dat vitamine C de huid gevoeliger maakt voor de zon waardoor je sneller kan verbranden, zelfs wanneer het bewolkt is. Wanneer je ‘aan de vitamine C’ gaat is het daarom verstandig om dit ‘s nachts voor het slapen gaan te gebruiken en/of het in combinatie met een goede SPF te gebruiken.Bij hogere concentraties vitamine C kan er tevens (milde) huidirritatie optreden, zoals een lichte prikkeling of jeuk. Dit gevoel houdt al vrij snel op, maar de hele gevoelige huidjes kunnen dit misschien net niet aan. Daarom altijd even om een sample vragen voordat je een (kostbaar) skincare product aanschaft.
Goed, nu jullie weten waar je op moet letten wanneer je een skincare product met vitamine C aanschaft wil ik jullie wat meer over de positieve werking vertellen.


Vorming van collageen

Vitamine C, ofwel ascorbinezuur, is essentieel voor de vorming van collageen. Zonder ascorbine wordt er gewoonweg geen functioneel collageen aangemaakt. Collageen is een eiwit wat voorkomt in onze diepere huidlagen en draagt bij aan een gladde, stevige en ‘plump & dewy’ huid. Het houdt onze huid gezond en in topconditie, wat natuurlijk erg belangrijk is gezien onze huid ons grootste orgaan is. Vandaar ook dat onze huid voor zo’n 70% uit collageen bestaat. Lees hier meer over collageen.

Boost het immuunsysteem
Anti-oxidanten geven je immuunsysteem een flinke boost waardoor wondjes, littekens en ontstekingen sneller zullen genezen. Ze gaan de effecten van huidveroudering tegen (zoals slechte celvernieuwing en een langzame collageen- en elastine productie) door tegen de vrije radicalen te ‘vechten’. Alles over de werking van anti-oxidanten lees je in dit artikel.

Hyperpigmentatie
Melanine is een eiwit wat van nature voorkomt in onze huidcellen. Het is verantwoordelijk voor onze huidkleur, maar ook voor hyperpigmentatie zoals sproeten, pigmentvlekken, zwangerschapsmaskers en acnélittekens. Het enzym tyrosinase is nodig bij de aanmaak van melanine. Vitamine C remt dit enzym waardoor het dus ook indirect de melanineproductie remt. Meer over melanine lees je hier. Op deze manier voorkomt en vermindert vitamine C hyperpigmentatie.

Skincare producten met een hoog percentage vitamine C zijn bijvoorbeeld Redermic C UV van La RochePosay. Deze creme bevat 5% vitamine C en zit in een ondoorzichtige luchtdichte tube. Ook de Vitamin C Infusion Home Facial Kit van Murad staat goed aangeschreven. Het product met één van de hoogste vitamine C concentraties is Kiehl’s Powerful Strength Line Reducing Concentrate. Dit serum bevat maar liefst 10,5% vitamine C.

Vitamine C in je voeding
Natuurlijk kun je ook voldoende vitamine C uit je voeding halen, maar of dit veel uitmaakt voor je huid is nooit echt bewezen. Ons lichaam heeft vitamine C nodig (dat hebben de zeelui wel bewezen toen ze massaal scheurbuik kregen bij een vitamine C tekort), maar er is een maximum aan vitamine C wat ons lichaam kan opnemen. Het heeft dus vooral géén zin om liters sinaasappelsap (of andere vruchtensappen met een hoog vitamine C gehalte) naar binnen te gieten in de hoop op een mooiere huid. Met een normaal voedingspatroon haal je namelijk voldoende vitamine C uit je dagelijkse voeding, dus is het niet nodig om het extra aan te vullen. Ik geloof echter wel dat een goede, gezonde voeding invloed heeft op de huid, kijk maar naar wat bietensap voor mijn huid heeft gedaan!

Ik hoop dat jullie begrijpen wat vitamine C voor positiefs voor je huid kan betekenen en wat de aandachtspunten zijn wanneer je op zoek gaat naar een skincare product met vitamine C. Check de verpakking, de ingrediëntenlijst (welke vorm vitamine C?) en zorg dat er voldoende percentage in het product zit. Wees altijd voorzichtig met skincare met vitamine C. Laat verpakkingen nooit open staan (anders oxideert de werkzame stof!) dus draai de dop er zo snel mogelijk weer op.

Vitamine C is perfect voor een huid met hyperpigmentatie, dus ook al staat er op de verpakking ‘anti age’, dit product kan ook zeker wonderen doen voor een vette huid met acnélittekens. Huidjes met pigmentvlekken hebben vooral baat bij een product met een hoge concentratie vitamine C zoals het serum van Kiehl’s, hoewel Kiehl’s dit serum promoot om vooral lijntjes tegen te gaan in plaats van een product wat pigmentatie vermindert. Laat je dus niet misleiden door de tekst op een verpakking!

Hebben jullie nog vitamine C skincare aanraders voor de andere Beautylabbers?

Until next time,
Serena Verbon

Bronnen:

 • http://www.cosmeticscop.com/vitamin-c.aspx
 • http://jetskeultee.nl/2010/01/26/vitamine-c/
 • http://beautifulwithbrains.com/2009/09/23/types-of-vitamin-c-in-skincare-products/

Volg:

99 Reacties

 1. Anke De Neef
  14 december 2020 / maandag, 14 december 2020

  Top en leerrijk artikel. Ik probeer zoveel mogelijk te koken met groenten die Vitamine C bevatten. Vroeger leed ik aan een tekort aan Vitamine C en voelde ik me echt slecht. Mijn huid zag er ook veel ouder dan normaal uit. Nu voel ik me veel beter. Ik probeer huidverzorgingsproducten met Vitamine C te gebruiken, veel groenten en fruit die Vitamine C bevatten te eten en indien nog aan te vullen met een supplement. Ik gebruik op dit moment Flinndal waar ik echt tevreden over ben, vooral hun service. Ik plaats de link hier indien andere lezers ook interesse zouden hebben, https://www.flinndal.nl/weerstand/vitamine-c

  Met vriendelijke groet,

  Anke

 2. Einauan Rachida
  21 augustus 2019 / woensdag, 21 augustus 2019

  Ik heb eens gelezen dat vit-C serum 200 keren beter door uw huid wordt opgenomen en veel efficienter is na het dermarollen.
  Heb jij ook een artikel over dermarollers en de behandeling zelf?

  grtjs R

 3. chantal
  27 mei 2017 / zaterdag, 27 mei 2017

  Ik gebruik Camu Camu poeder, een theelepel staat gelijk aan 20 sinaasappels

 4. 25 december 2015 / vrijdag, 25 december 2015

  Misschien wil je ook wel de pure vitamine c21.5 van wishtrend proberen. Doet wonderen bij mij. Goed affordable dupe.

  • Ms
   19 juni 2016 / zondag, 19 juni 2016

   Hoi! Ik heb dit product opgezocht, en ik vroeg me af of jij nog weet of er duane kosten zijn en zo ja, hoeveel? En hoelang duurt het tot het gearriveerd is? Alvast bedankt!

 5. Lisa
  27 november 2015 / vrijdag, 27 november 2015

  Ik heb zelf sinds gisteren vitamine C pilletjes, werkt dat ook goed voor je huid?

 6. 7 maart 2014 / vrijdag, 7 maart 2014

  Heel interessant artikel!
  Weet je soms hoeveel procent vitamine C er in de bb cream van Kiehls zit?

 7. alice jansen
  29 juni 2013 / zaterdag, 29 juni 2013

  L.S.,

  Zou je ook gemalen vit. C tabletejes door crème kunnen mengen. Dat zou voordelig zijn!

  • eva
   30 september 2014 / dinsdag, 30 september 2014

   Nee!

   Haha, ik lees deze blog nog maar net en dit is mijn eerste comment ooit, maar goed :P Ik was er ook wat over aan het opzoeken, omdat ik mijn eigen vitamine C-serium wil maken, maar tabletten crushen moet je niet doen! Daar zit niet alleen vitamine C in maar ook allerlei fillers, en je weet niet of dat goed is voor je huid.
   Je kan wel pure vitamine C bestellen in webwinkels, avantgardecosmetics bijvoorbeeld (persoonlijke favoriet omdat je minder verzendkosten betaald als het door de brievenbus kan) en dat kan je dan mengen met water of een creme.

 8. Marian
  25 januari 2013 / vrijdag, 25 januari 2013

  Sinds kort heeft Garnier ook een crème met vitamine C, wel 5% :)
  Heb het meteen aangeschaft doordat ik na dit artikel graag een vitamine C crème/serum wilde, alleen was het best wel duur. Deze van Garnier is ongeveer 12 euro, lekker betaalbaar.

 9. katrien
  30 december 2012 / zondag, 30 december 2012

  Heel leerzaam artikel!

 10. Estra
  23 november 2012 / vrijdag, 23 november 2012

  Echt super interessant! Dit is wat jou site onderscheid van andere beautyblogs en waardoor ik terug blijf komen! Thumbs up

 11. Sanne
  22 november 2012 / donderdag, 22 november 2012

  Wat een super handig artikel! Bedankt!! :D Je bietensap werkt prima voor mij, ben nu een maand bezig en mijn huid ziet er al veel rustiger uit. Voor mn littekens op mn rug heeft het niet veel gedaan helaas, maar ach. Wat er is is meegenomen!

 12. 22 november 2012 / donderdag, 22 november 2012

  Interessant artikel! Volgens mij heb ik hier wel het huidtype voor. Binnenkort de redermic c eens bekijken… Ik vrees dat mijn gevoelige huid gaat reageren op een hogere concentratie.

 13. 22 november 2012 / donderdag, 22 november 2012

  Vet interessant! Misschien moet ik toch maar wat meer vitamine C nemen!

 14. ruth
  22 november 2012 / donderdag, 22 november 2012

  Is vitamine E ook aan te raden voor (hele) vette huid? Ik heb namelijk een gemengde huid en mijn wangen zouden dit best kunnen gebruiken, maar ik weet niet of het wel een verstandig idee is voor mijn vette t-zone..

 15. 22 november 2012 / donderdag, 22 november 2012

  Ik wil het vitamine C product van Kiehl’s wel gebruiken om van mijn acnélittekens af te komen of om die in ieder geval te verminderen. X

 16. Genevieve
  21 november 2012 / woensdag, 21 november 2012

  Interessant artikel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *