How-to: de perfecte tan met zelfbruiner

Een van de meest gevreesde beautyproducten is volgens mij de zelfbruiner. Zelf heb ik ook in de loop der jaren een angst ontwikkeld voor zelfbruiners en dan met name de angst om er na gebruik uit te zien als een gevlekte wortel. Programma’s als Jersey Shore met oranje Snooki’s en J-Woww’s werken ook al niet bevorderend. Om nog maar niet te spreken van Tanning Mom of tanning fail foto’s die over het internet worden verspreid.

Ik heb ooit een Dove bodylotion gebruikt die geleidelijk een zomerse teint zou opbouwen, en dat was eigenlijk wel fijn spul. Op een gegeven moment zag ik wel wat gekke bruine vlekjes tussen en toen ben ik er mee gestopt. Pas jaren laten heb ik het opnieuw geprobeerd, dit keer met budgetproof Self Tan Tissues van Kruidvat. Weer een jaar later waagde ik me weer aan de zelfbruiner, dit keer met de Marc Inbane Natural Tanning Spray. En vorige week heb ik me wederom overgegeven aan de zelfbruiner, omdat ik er heel bleekjes bijliep. De L’Oréal Sublime Bronze doekjes gaven mijn huid een hele natuurlijke, gezonde kleur met een mooie glow. Eigenlijk ben ik nu totaal niet meer ‘bang’ voor zelfbruiner. De laatste drie keren is het vlekkeloos (see what I did there?) verlopen.

sublime-bronze-voor-en-na_Nu heb ik als indo een getinte huid waardoor het een kleinere ramp zou zijn wanneer een zelfbruiner verkeerd zou uitpakken, dus dat is mazzel voor mij. Veel van mijn lezeressen hebben echter een blankere huid en zijn nog steeds bang voor een oranje ondertoon of vlekken. Of ik zelfbruiner wilde testen op mijn blanke stagiaires? Maar natuurlijk, ze wilden best een poging wagen. Alles voor de blog!

Als jullie mij volgen via Instagram dan weet je dat het bij Eline mooi is uitgepakt, maar dat arme Yolanda er bijliep als een gevlekt worteltje. De reacties waren meteen van ‘WAT EEN ROTSPUL!’ en ‘OH NEE, DUS NIETS VOOR MIJ!’, maar dit vind ik niet helemaal terecht. Ik snap dat jullie geschrokken zijn, maar de vraag die we eigenlijk moeten stellen is ‘Waarom heeft Eline geen vlekken en Yolanda wel?’.

Resultaat Eline;

Resultaat Yolanda;

Close-up Yolanda;

Inmiddels zijn we erachter waarom het bij Eline wel goed is gegaan en bij Yolanda niet. Zelfbruiner dien je aan te brengen op een schone, gereinigde huid. Het liefst vers uit de douche, met dagcreme, dat even in laten trekken en dan de zelfbruiner. Yolanda droeg echter foundation wat ze even snel voor het aanbrengen had verwijderd met lotion en een wattenschijfje. De kans is groot dat je stukjes mist, vooral rondom de ogen, maar het kan ook dat de lotion deels op de huid is blijven liggen. Ik heb Yolanda hoogstpersoonlijk ingewreven met het doekje, en ik weet bijna zeker dat ik alles heb gepakt, maar toch had ze vlekken. Het enige wat ik kan bedenken is dat er toch nog wat restanten foundation op haar gezicht zaten waardoor de zelfbruiner de huid niet kon bereiken, met een vlekkerig resultaat als gevolg.

Les 1: Breng zelfbruiner aan op een droge, gereinigde huid. Het liefst wanneer je onder de douche vandaan komt en nadat je dagcrème goed is ingetrokken en geen vettige laag achterlaat op je huid. Snel je foundation verwijderen en dan zelfbruiner aanbrengen is géén optie. Tenzij je eruit wilt zien als Yolanda.

Bovendien kun je het toch echt beter zelf aanbrengen, ook al vind je het eng. Jij voelt zelf veel beter aan waar je de zelfbruiner hebt aangebracht dan een ander.

Les 2: Breng je zelfbruiner altijd zelf aan of laat het door een professional doen. 

zelfbruiners_5Als je mijn artikel ‘Huid, pigment en hoe werken zelfbruiners?‘ hebt gelezen dan weet je dat zelfbruiners alleen de bovenste huidcellen kleuren, oftewel je dode huidcellen. Het trekt dus niet diep in de huid. Wil je extra lang genieten van je bruine kleurtje dan is het raadzaam om je huid te scrubben. Door scrubben haal je je dode huidcellen (deels) weg waardoor het langer duurt voordat de cellen die eronder zitten uiteindelijk van je lichaam af zullen vallen (dit klinkt een beetje goor, maar zo gaat het natuurlijk wel). Zonder scrubben blijft je bruine kleurtje zo’n 3 dagen mooi en met scrubben verleng je dit met 2 – 4 dagen.

Les 3: scrub je huid goed van te voren als je de tan langer wilt behouden. Gebruik je voor de eerste keer zelfbruiner en vind je het nog een beetje eng? Scrub dan juist niet, zodat de kleur sneller zal vervagen mocht het mis gaan. Scrub niet te hard en met een niet te grove korrel, om huidbeschadiging te voorkomen. Op deze plekken kan een zelfbruiner namelijk anders uitpakken. Probeer ook scrubs op oliebasis te vermijden, omdat de olie vaak als een film op je huid blijft liggen waardoor de zelfbruiner zijn werk niet kan doen.

lienscrub_7Goed, de huid scrubben en reinigen voordat je begint is een goed begin, maar hoe breng je zelfbruiner nu vlek- en streepvrij aan? Zelfbruiner is transparant, dus geen idee waar je al bent geweest en waar niet. Daarom is het ook zo lastig. Met doekjes moet ik zeggen dat het erg gemakkelijk gaat. Ik geef hier zelf de voorkeur aan. Doekjes wrijf je meerdere keren over één plek waardoor ik weet dat ik in elk geval geen plekken heb overgeslagen.

sublime-bronze-loreal_Verder kun je gebruik maken van tools, zoals een speciale handschoen waarmee je spray of crème goed en gelijkmatig kunt verdelen over je lichaam. Marc Inbane raad aan om de spray sneller op te laten drogen door middel van een föhn. Verder gebruiken ze een grote poederkwast die ze met ronddraaiende bewegingen op de huid inmasseren. Ook dit zou voor een vlekkeloos resultaat moeten zorgen.

Zelf heb ik hier een Tan Applicator Mitt liggen van St. Tropez. Het is niet echt een handschoentje, want je hand kan er niet in, dus ik zou eerder zeggen dat het een lapje/doekje is. Het is gemaakt van een heel fijn sponzig materiaal waarmee je de zelfbruiner kunt inmasseren in je huid. Met deze handschoen zou dat een vlek- en streepvrij resultaat moeten opleveren!

st. tropez tan applicator mittWat je ook doet, je kunt beter te veel dan te weinig gebruiken. Te veel is niet erg, je huidcellen kunnen maar tot een bepaald niveau een reactie aangaan en oxideren, maar te weinig levert vlekken op. Ga dus gerust zoveel keer over dezelfde plek om er zeker van te zijn dat je die plek hebt gehad. Maak ook zeker gebruik van tools (handschoen, borstel, föhn) om het resultaat egaler te maken.

Les 4: gebruik liever te veel dan te weinig en maak ook zeker gebruik van tools zoals een föhn, washandje of een poederkwast (afhankelijk van het soort zelfbruiner)

Dat gezegd hebbende, te veel zelfbruiner (of te vaak over dezelfde plek gaan) is niet voor iedereen weggelegd. Het ingredient DHA uit zelfbruiner gaat een reactie aan met de bovenste huidcellen waardoor deze bruin kleuren. Hoe bruin je uiteindelijk wordt heeft te maken met je huidskleur, maar ook met de pH (zuurtegraad) van je huid. Van te voren is er geen pijl op te trekken hoe een zelfbruiner op jouw huid zal uitpakken, dus het is raadzaam om een beetje aan te brengen op een onopvallende plek (binnenkant arm, enkel, achterkant nek wanneer je lang haar hebt) en een dag later bekijken hoe het eruit ziet. Is het megabruin, dan heb je voldoende aan een dun laagje zelfbruiner en kun je beter niet te vaak over dezelfde plek wrijven. Houd hier dan rekening mee tijdens het aanbrengen! Te veel zelfbruiner op een huid die goed reageert kan namelijk voor een oranje ondertoon zorgen, en dat willen we juist voorkomen.

Screen shot 2013-04-03 at 12.07.03 AM

Les 5: Test zelfbruiner altijd even uit op je huid om te kijken hoe de kleur zich ontwikkeld.

Als je een beetje bleek ziet snap ik dat het heel verleidelijk is om meteen voor een superturbotan te gaan, maar dat is niet altijd verstandig. Bovendien willen we een echt sunkissed huidje nabootsten, en wanneer je meteen voluit gaat verkrijg je niet dat mooie, subtiele effect. Vaak staat er op de verpakking hoe intens een zelfbruiner is. Of je nu donker bent of licht, ik zou altijd de lichtste intensiteit pakken wanneer je een beetje huiverig bent. De kleur kun je altijd nog opbouwen door het 2 dagen later nog eens te gebruiken. Mocht het mis gaan na de eerste keer dan valt het in elk geval niet zo op.

zelfbruiners_6Les 6: Wanneer je liever op safe speelt ga dan voor een zelfbruiner met de minste intensiteit en bouw de kleur langzaam op door het om de 2-3 dagen opnieuw aan te brengen.

Iets wat ik laatst een keer in een magazine had gelezen is dat je met zelfbruiner je lichaam kunt contouren. Zo zou je de illusie van een grotere boezem kunnen creëren! I say, whut? Ik heb dit al eens geprobeerd met een matte bronzer (zie de post ‘How-to: Shape Bigger Boobies‘), maar ik had er nog nooit bij stilgestaan dat een zelfbruiner ook hetzelfde effect kan geven. Op de foto hieronder heb ik het met bronzer gedaan en op beide foto’s draag ik dezelfde push-up BH. Amazing!

Hoe ga je te werk? Breng zelfbruiner aan zoals gebruikelijk. Trek na een half uurtje een goede push-up bra aan en spray een ronde V-vorm rondom de bovenkant van je borsten. Ik zeg spray, omdat dit voor het mooiste en natuurlijkste effect zorgt vergeleken bij doekjes of smeersels. De tweede laag zelfbruiner zorgt ervoor dat je borsten meer definitie krijgen en dus een flinke boost krijgen. Yaay!

biggerLes 7: Wie zegt dat shapen en contouren alleen mogelijk is in het gezicht? Wanneer je al wat meer gevorderd bent met zelfbruiner, probeer dan eens je borsten te shapen om ze optisch te vergroten. Ook je taille en benen kunnen optisch slanker gemaakt worden door de zijkanten te voorzien van een extra laagje zelfbruiner. 

Ik hoop dat jullie met deze tips een stuk minder huiverig zijn om zelfbruiner te proberen. Wanneer je deze tips in je achterhoofd houdt weet ik zeker dat het niet uit zal draaien op een ramp! Komt vast goed allemaal, je moet het alleen wel even durven.

Wat is jullie favoriete zelfbruiner? En hebben jullie nog aanvullende tips?

Until next time,
Serena Verbon

 

Volg:

120 Reacties

 1. Iris
  4 november 2017 / zaterdag, 4 november 2017

  Gave tips! Altijd weer struglen om na de zomer of korte vakantie mijn kleurtje te behouden. Zelfbruiner is voor mij altijd de laatste redder in nood. Aan deze tips (www.denederlandsebeautygids.nl/blog/langer-bruin-blijven/) heb ik afgelopen zomer veel gehad xxx

 2. Basje
  1 juni 2017 / donderdag, 1 juni 2017

  Gebruik vooral geen Self Tan Beauty van LANCASTER. Ik heb het product zeker 4 x geprobeerd en iedere keer met een miserabel resultaat. Niet kopen dus is mijn advies.
  Wat wel goed is, weet ik helaas ook niet…..

 3. Jacqueline
  21 mei 2016 / zaterdag, 21 mei 2016

  Ik heb er 2 van Clarins. De concentrate. Bij mijn huid ziet het er heel natuurlijk uit. In het gezicht meng ik het met een crème of zelfs met een zonnebrand product. Ik doe het het liefst met mijn handen zodat ik goed voel waar ik geweest ben een was mijn handen daarna goed. Kijk wel uit voor spatten van water want daar krijg je vlekken van. De bovenkant van mijn handen breng ik aan met een kwast die voor foundation bedoeld is. Het is altijd even kregen wanneer je het voor de eerste keer doet en zelf kom je er snel genoeg achter wat het beste werkt voor jou. Ik sub mijzelf uiterlijk 3 dagen voor ik het product opbrengst voor het laatst. In de ochtend douche ik een hydrateer ik mijn hoofd met een crème die niet op olie basis is. In de avond breng ik het product op een laat dit goed doen. En nachtje slapen en je wordt wakker met een mooie teint. Trek geen strakke kleding aan maar ook niet te losse omdat dit gaat kreuken en dat ga je zien op je lichaam. Het beste effect is naakt in bed nadat je goed bent opgedroogd. De dag dat het er goed uit moet zien kun je douchen maar gebruik geen zeep. Spoel gewoon even lekker af en dep jezelf droog. Succes en veel plezier.

 4. Madelon
  24 februari 2015 / dinsdag, 24 februari 2015

  Wauw hier heb ik echt wat aan!! Ik ga in het weekend voor eerst aan de slag met zelfbruiner. Ik weet nu dat ik het morgen ga kopen en eerst ga experimenteren op mijn enkel. Dank je wel!

 5. Berit
  26 juni 2014 / donderdag, 26 juni 2014

  ik zelf ben ook indo en gebruik ‘ fake bake flawless darker’
  het is echt super spul! Het blijft langer dan 5 dagen zitten en je huid word er zo mooi bruin van.. het is niet zo bekend in nederland omdat je het bijna nergens kan halen en alleen kan bestellen maar het is zeker aan te raden! Kijk anders reviews op youtube! 🙂

 6. 14 mei 2014 / woensdag, 14 mei 2014

  Hoi!
  Ik gebruik al een hele tijd de Bruin Zonder Zon crème van de kruidvat!
  Deze vlekt niet als je goed smeert (iedere bruiningscrème vlekt natuurlijk als je plekken overslaat) maar maakt je wel meteen een stuk donkerder.
  Ikzelf ben hier heel blij mee, maar als je er niet meteen uit wilt zien alsof je op vakantie bent geweest of 20 minuten onder de zonnebank dan moet je het niet doen.
  Verder is het inderdaad belangrijk dat je voor je het op je huid smeert zorgt dat deze schoon en droog is, en je op de plekken rondom je mond en aan de zijkantjes van je neus, je haarlijn, en plekken die over het algemeen droger zijn, zoals je elleboogjes en knietjes, een beetje dagcrème smeert zodat de bruiningscrème hier iets minder goed pakt. Anders worden deze plekken namelijk donkerder! Goodluck en als je benieuwd bent naar de BZZ crème: http://www.divalifestyle.nl/bruin-zonder-zon/

 7. Michelle
  10 maart 2014 / maandag, 10 maart 2014

  Ik heb ook de bruiningsdoekjes gebruikt en zag er zo uit als Yolanda.
  Ik heb van te voren heel lang gedoucht en goed gescrubd. ook heb ik de scrub weer heel goed afgespoeld.. Mijn huid was dus echt super goed gereinigd en toch pakte het niet goed uit.. Jammer!

 8. Prya
  1 november 2013 / vrijdag, 1 november 2013

  Ik gebruik altijd de zelfbruiners van St. Moriz en ik heb nog nooit vlekken gehad. Je moet wel echt met die tanning mitt doen anders wordt het een zooitje!

  Oja en ik heb nu een soort spray tan voor je gezicht van l’oreal en die ruikt niet lekker maar door die mist spray krijg je ook geen vlekken of plekken.

 9. joyce
  10 juni 2013 / maandag, 10 juni 2013

  Ik ga volgende week zwemmen en daarvoor wil k wel een mooi kleurtje hebben !
  Ik Wil het graag proberen , Maar kan je met de zelfbruiner ook in het water ?
  En zijn de kruidvat zelfbruiner doekjes een aanrader of wat raden jullie aan om het eerst te proberen ?

  Mvg : joyce

  • Prya
   1 november 2013 / vrijdag, 1 november 2013

   Ik was van de zomer in Kroatie, maar daarvoor niet in de zon geweest. Ik heb toen de zelfbruinermousse van St. Moriz (gewoon online gekocht)gebruikt, en als het helemaal is opgedroogd kan je er gewoon mee zwemmen! Ik doe het dan wel savonds aanbrengen en sochtends douchen zodat het ‘eerste’ kleurtje eraf wast!

 10. 23 april 2013 / dinsdag, 23 april 2013

  Wat slim, dat shapen met zelfbruiner! Daar was ik zelf nou nooit op gekomen.

 11. Samantha
  15 april 2013 / maandag, 15 april 2013

  Hoi Serena,

  Ik heb net doekjes gehaald, maar als je om je wenkbrauwen heen werkt/smeert. Dus ook niet op je oogleden. En je ”wallen” dan?!? Doe je die ook??/

  Gr. Samantha

 12. Maria
  9 april 2013 / dinsdag, 9 april 2013

  Nu heb ik als indo een getinte huid waardoor het een kleinere ramp zou zijn wanneer een zelfbruiner verkeerd zou uitpakken, dus dat is mazzel voor mij.””

  huuuuh het is toch voor iedereen een ramp?-_____-

 13. Kmb
  5 april 2013 / vrijdag, 5 april 2013

  Hoi Serena,

  Ik heb in de loop der jaren veel zelfbruiners geprobeerd maar allemaal hebben ze na enkele uren zo’n typische ‘zelfbruiner lucht’ wat ikzelf echt onwijs vind stinken.
  Heb jij tips waardoor dit minder wordt? Of ken je zelfbruiners zonder dit rare luchtje?

  x

  • Serena
   Auteur
   6 april 2013 / zaterdag, 6 april 2013

   Volgens mij ruiken ze allemaal zo! Maar mss dat er een bezoeker is die er 1 kent zonder die geur? Ik in elk geval niet helaas..

   • Charlotte
    30 juli 2014 / woensdag, 30 juli 2014

    Ik gebruik wel eens de zelfbruinervan Vichy (te kopen bij de apotheek), deze ruikt niet chemis en zelfs een beetje fruitig. Ook is het verstandig om een zelfbruiner NA het douchen op te doen en dan met een handoek te gaan slapen. De volgende dag kan je het eraf spoelen en je lekker ruikende dagcreme op doen, zodat het niet meer ruikt. Werkt perfect. Bleek naar bed, bruin opstaan :).

    • Amanda
     7 mei 2016 / zaterdag, 7 mei 2016

     Misschien een beetje laat maar om tegen de geur van zelf bruiner in te gaan moet je een parfum gebruiken met als topnoot vanille.

     • Jorn
      29 april 2020 / woensdag, 29 april 2020

      Weet je wat ik doe? Ik ben een jongen en dus wil ik niet naar vrouwenparfum stinken. Ik doe het ‘s avonds op na douchen voor naar bed gaan en dan lekker later indrogen en ‘s ochtends is het prima ingetrokken en spuit ik gewoon met deo eroverheen en niemand ruikt het. Misschien denk je: hoe de fack doe je het dan op je gezicht maar dat kan ook gwn met make-up en bronzer, dus daar gebruik ik niet de zelfbruiner. Dat doe ik alleen voor armen, benen en body. Joejoe

  • anke
   21 september 2016 / woensdag, 21 september 2016

   Hallo..
   Ik lees net een berichtje van KmB over de zelfbruiners net een naar luchtje
   Had ik zelf ook altijd last van,maar sinds kort heb ik de beste.
   Ik weet niet of zij ook in Duitsland shopt bij de DM,daar hebben ze het eigen merk SunDance selbstbräuner en daar zit vanille door.
   Heeeeeerlijk en kost maar 2,95!!!!!!.
   Staat op de fles dat het een lotion is, is wel iets dikker en smeert geweldig uit met de handschoen.
   Je kunt er ook je gezicht mee insmeren.
   Heb gelijk 3 flessen meegenomen,fantastisch spul.
   Je kunt op internet de afbeelding bekijken.

 14. eef
  4 april 2013 / donderdag, 4 april 2013

  Handig artikel 🙂
  Ik zou zelf alleen graag wat geleidelijker aan bruin worden in mijn gezicht, net als die Dove bodylotion doet voor je lichaam.
  Heeft iemand een tip voor een goede dagcreme waar een beetje zelfbruiner in zit?

 15. Iris
  4 april 2013 / donderdag, 4 april 2013

  Ik zou het ook sterk afraden om een dagcreme te gebruiken voor het zelfbruinen. Hoe meer je vettigheid kan uitsluiten hoe beter, met name op je gezichtshuid want daar zie je vlekken het snelst.

  Wel is het belangrijk dat je in het algemeen geen uitgedroogde huid hebt, want dan pakt de zelfbruiner minder goed en blijft het minder lang mooi. Goed verzorgen is dus heel belangrijk maar geen dagcreme voor het smeren!

  Ik werk bij de Sunday’s waar we sinds kort een spraytan cabine hebben en klanten uitermate goed moeten inlichten anders gaat het echt hardstikke mis. Als je je aan alles goed houd, dan is het resultaat prachtig!

 16. 4 april 2013 / donderdag, 4 april 2013

  Ik vind de kleur bij jou mooi en natuurlijk Serena, maar bij je beide stagaires eigenlijk niet. De zelfbruiner lijkt een beetje een rode ondertoon te hebben.

  Ik heb trouwens ook nog een paar tips:
  -smeer niet je hele gezicht in met dagcreme maar alleen de plekken rond je neus en mond, bij je haargrens en wenkbrauwen een beetje en onder je ogen. Dit zijn plekjes die anders donkerder uitpakken dan de rest van je gezicht. Gebruik trouwens wel een dagcreme zonder siliconen, anders worden die plekjes juist extra donker.
  -gebruik voor je gezicht een speciale zelfbruiner voor het gezicht. Een selfbruiner voor het lichaam veroorzaakt namelijk vaak puistjes in je gezicht.
  -smeer voor het self-tanner body lotion (ook weer zonder siliconen) op de drogere delen van je lichaam: je voetzool en zijkant van je voeten, tussen je tenen en op je teennagels en nagelriemen, je enkels, je knieën (ook je knieholtes), ellebogen en eventuele andere droge plekjes. Smeer je zelfbruiner op sommige plekjes maar lichtjes in (ellebogen en knieën) en veeg bij je voeten lichtjes over je voet i.p.v. te smeren en smeer lichtjes wat over je voetzolen.

  En de beste tip die ik kan geven zijn de selfbruiners van Yves Rocher die zelfs het bleekste huidje niet oranje maken. Alle zelfbruiners en zelfbruinende body lotions die ik hiervoor probeerde maakten mij altijd oranje en gevlekt, en alleen deze producten (ik heb alle zelfbruiners van Yves Rocher geprobeerd) maken mij mooi sunkissed of bruin (hangt van het product af) en totaal niet oranje of gevlekt.

 17. Lotte
  4 april 2013 / donderdag, 4 april 2013

  Interessant artikel!

 18. 4 april 2013 / donderdag, 4 april 2013

  Zelfbruiner gebruik ik eigenlijk vooral in de winter voor mijn gezicht, zie ik er net wat gezonder uit.

 19. 4 april 2013 / donderdag, 4 april 2013

  Handig, die tip voor bigger boobs! Dit ga ik testen haha ^^

 20. 3 april 2013 / woensdag, 3 april 2013

  Ik heb zelf nog nooit zelfbruiner gebruikt, en zou het ook niet gauw doen denk ik. Maar aaah, deze tips zijn wel super handig. Ik zal het er bijna voor willen proberen! Haha. 😉

 21. 3 april 2013 / woensdag, 3 april 2013

  Nuttige tips ! Vind de zelfbruiners van L’Oréal altijd heel fijn !

 22. 3 april 2013 / woensdag, 3 april 2013

  Ik weet niet of het al vermeld is in de comments -het zijn er nogal veel om ze allemaal te gaan nalezen- maar de foto van de eerste vrouw -op gelijke hoogte met snooki en jwow- zit niet aan de zelfbruiner! Ik zag het ooit eens in een reportage: zei is verslaafd aan de zonnebank!
  Wel handige tips verder 😀

 23. 3 april 2013 / woensdag, 3 april 2013

  ik ben zelf lichtbruin , dus geen zelfbruiner nodig. ik vind het zooo lelijk.. en als je het gebruikt, en daarna heb je t’er weer af en dan zie je er 2x zo erg uit. ik zou het écht noooit doen. je moet gewoon blij zijn met je lichaam en dus ook je pigment.

 24. 3 april 2013 / woensdag, 3 april 2013

  Handige tips! Ik heb nog een zelfbruiner staan dus ik ga het binnenkort weer eens proberen.

 25. 3 april 2013 / woensdag, 3 april 2013

  Wat een goed idee! Ik ben ook echt zoooo bleek, en hier in NL met het weer schiet het ook echt totaal niet op helaas 🙁

 26. 3 april 2013 / woensdag, 3 april 2013

  Wat een goed idee! Ik ben ook echt zoooo bleek, en hier in NL met het weer schiet het ook echt totaal niet op helaas 🙁

 27. M
  3 april 2013 / woensdag, 3 april 2013

  Hey Serena,
  Doe jij vervolgens gewoon hetzelfde reinigingsritueel in de avonden en ochtenden na het aanbrengen van de zelfbruiner? Is het bv. verstandiger om mildere producten te gebruiken, of juist wel of geen olie, en waarom?

 28. steffie
  3 april 2013 / woensdag, 3 april 2013

  ik ben zeker geen fan van zelfbruiner, ma het shapen van de borsten….DAT ga ik zéker eens proberen!

 29. Marianne
  3 april 2013 / woensdag, 3 april 2013

  Ik gebruik zelfbruiner in de lente/zomer en alleen op mijn benen, want die kleuren het laatst. Verschrikkelijk die melkflessen. Ik gebruik de zelfbruiner van Dove. Eerst gebruik ik bodylotion en daarna de zelfbruiner. Goed uitsmeren en je ziet niet dat het zelfbruiner is.

 30. 3 april 2013 / woensdag, 3 april 2013

  handige tips! ik durf het alleen nog steeds niet aan (of in ieder geval niet op mijn gezicht ;))

 31. Melissa
  3 april 2013 / woensdag, 3 april 2013

  Ik had een vraagje : Je zegt dat je eerst moet testen hoe die kleur is en volgende dag kjken of het goed is maar als je dat met een doekje doet kan je die doekje dan weer gebruiken of moet je het weggooien,want dat vind ik zonde?

 32. Elisa jonguhhhhhhhh
  3 april 2013 / woensdag, 3 april 2013

  Oke dat van je borsten groter maken vind ik een beetje vaag e hebt grote of kleine en jij hebt normalen ik zou het niet zomaar neer zetten

 33. 3 april 2013 / woensdag, 3 april 2013

  Ik heb nog nooit zelfbruiner gebruikt, maar ik ben nu toch wel nieuwsgierig 🙂

 34. samantha
  3 april 2013 / woensdag, 3 april 2013

  ik gebruik altijd de starbronzer van Lancome. Echt een aanrader voor dames die de zelfbruiner dood eng vinden. Je kan het opbouwen en met 1 laagje heb je een beetje kleur. heb je 2 a 3 lagen gedaan dan ben je al aardig bruin. het is een fijne gel die snel opdroogt. hij ruikt daarna wel een beetje raar. maar dat komt door de eiwitten die in dit product zitten. Hij kost ong 35 euro. Ja de tips zijn al gegeven. scrubben van de voren en dagcreme opdoen. dan gelijkmatig uitsmeren. leuke review!!

 35. Syl
  3 april 2013 / woensdag, 3 april 2013

  Ik word meestal een wortel, maar laatst liet ik een spraytan doen bij een salon en die was mooi!

 36. Manon
  3 april 2013 / woensdag, 3 april 2013

  Ik gebruik zelf de clarins intense bronze self tanning tint. De donkere variant dus, en ik ben zelf erg licht (NC15-20 bij mac) Maar vind deze erg fijn. Heb nooit een andere gebruikt behalve de bodylotions. Deze moet je op een wattenschijfje doen en over je gezicht vegen, hij laat meteen een tintje achter waardoor je goed kan zien wat je al gehad hebt en wat nog niet. Heb het de eerste keer zonder creme eronder gedaan en kreeg inderdaad wat vlekjes. Inmiddels heb ik mijn techniek geperfectioneerd. Gewoon gezicht schoonmaken en dan insmeren met dagcreme, half uurtje wachten, selftannen maar! Meteen daarna neem ik nog wat dagcreme die ik overal overheen wrijf waardoor de zelfbruiner zich nog egaler verspreidt, werkt erg goed!

 37. 3 april 2013 / woensdag, 3 april 2013

  Goed artikel! Ik ga het ook maar weer eens uitproberen!

 38. Shana
  3 april 2013 / woensdag, 3 april 2013

  Hee Sereen 🙂
  Heb je je website een nieuwe look gegeven of was dit al langer zo? Ik vind het alvast al heel mooi! En super artikel, ik heb nog nooit zelfbruiner durven gebruiken maar door jouw tips wil ik het misschien wel eens proberen.
  Liefs, Shana

  • Serena
   Auteur
   3 april 2013 / woensdag, 3 april 2013

   Ja, de site heeft nu een layout die mensen met IE kunnen openen.

   • Shana
    3 april 2013 / woensdag, 3 april 2013

    Met Chrome doet ie het ook prima. Bedankt voor je antwoord 🙂

 39. 3 april 2013 / woensdag, 3 april 2013

  Fijne tips!! Ik was altijd bang om teveel te gebruiken en daardoor vlekken te krijgen, dat doe ik de volgende keer dus niet meer 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *