Food Friday | snel & makkelijk recept voor scones

Vroeger, toen mijn zusjes en ik nog kleine meisjes waren, kwamen we thuis van school en heel af en toe verraste mama ons dan met een echte Engelse High Tea. Inclusief ouderwetse theekopjes die nog van oma waren geweest, een theepot met een vlammetje eronder, Welsh cakes, sandwiches, lemon cake en natuurlijk scones. Zo gezellig!


Misschien komt het door de leuke, nostalgische herinneringen die ik heb aan een High Tea, maar vandaag de dag kun je mij er nog steeds warm voor maken. High Tea heeft echt een speciaal plekje in mijn hart. Het is gewoon ZO leuk om je zo nu en dan uit te sloven en een High Tea te organiseren. Leuk als je vriendinnen komen eten, leuk om samen met je kinderen te doen, maar ook op verjaardagen vallen High Tea hapjes altijd goed in de smaak.

Afternoon Tea vs High Tea


Voordat ik verder ga, is het misschien leuk om uit te leggen wat een High Tea precies is, en in hoeverre het verschilt van een Afternoon Tea. In het begin van de 19e eeuw werd de Afternoon Tea populair gemaakt door Anna, Duchess of Bedford. Een Afternoon Tea bestaat uit zowel zoete lekkernijen (scones en cake) als hartige hapjes (sandwiches) en wordt traditioneel geserveerd rond een uurtje of 4 ‘s middags. Het voornaamste doel was om het gat tussen de lunch en het avondeten (destijds werd dat rond 8 uur ‘s avonds geserveerd) te overlappen. Een Afternoon Tea werd in die tijd elke dag gehouden op lage, comfortabele stoelen en was vooral weggelegd voor de upper class van Engeland.

De werkende mensen wilden in die tijd ook meedoen met de Afternoon Tea trend, alleen konden zij pas van hun thee met zoete lekkernijen en hartige hapjes genieten na hun werktijd. En omdat ze zich de hele dag hadden uitgesloofd, bestonden hun ‘hapjes’ voornamelijk uit warme, hartige maaltijden in plaats van sandwiches en scones. Ook zaten ze op gewone hoge stoelen aan de eettafel, waardoor – naar men zegt – de term High Tea is ontstaan. Met High Tea of kortweg Tea wordt vandaag de dag nog steeds het avondeten (want daar kwam het in feite op neer) aangeduid.

In Nederland lijkt de term Afternoon Tea nooit echt te hebben aangeslagen, dus als wij het hier over een High Tea hebben dan bedoelen wij eigenlijk de Britse traditie van een Afternoon Tea, namelijk een lekkere pot thee met sandwiches, scones en cake zo rond een uurtje of 3 – 4 in de middag. Ik blijf dus lekker de term High Tea gebruiken, ook al is die feitelijk onjuist. Maar jullie snappen wat ik bedoel.

High Tea recepten

Als mama een High Tea voorbereid, dan bestaat deze meestal uit;
– diverse soorten thee
– diverse fingerfood-size sandwiches
– Welsh cakes (klik hier voor het recept)
– Mrs Pettigrew’s Famous Lemon Cake
– Blueberry muffins (klik hier voor het recept)
– Scones
– Clotted cream
– Slagroom
– Jam & marmalade

De recepten voor de sandwiches en de lemon cake volgen nog, zodat jullie uiteindelijk genoeg recepten bij elkaar hebben om een ‘proper’ High Tea te kunnen serveren aan je gasten. Maar je kunt er natuurlijk ook je eigen draai aan geven door het aan te vullen (of te vervangen met) hartige wraps, mini cupcakes, slagroomsoesjes, fruitgebakjes, verse fruitsalade, macarons of mini quiche. Dat zie je tegenwoordig ook vaak!

Snel & makkelijk recept voor scones


Scones mogen in elk geval niet ontbreken bij een High Tea! Mijn moeder heeft de afgelopen jaren erg veel recepten voor scones geprobeerd. De recepten verschillen onderling allemaal iets, maar het grote verschil zat ’em voornamelijk in het eindresultaat. Sommige scones werden zo hard als steen, weer anderen werden te broodachtig, te cake-achtig of ze bleven heel plat omdat ze niet goed wilden rijzen. Mama was steeds nét niet tevreden. Een scone hoort namelijk een krokant korstje te hebben, maar moet wel goed luchtig zijn van binnen. Uiteindelijk vond ze het perfecte recept op fifteenspatulas.com, een Amerikaanse foodblog.


Dit recept voor scones is RAZENDSNEL klaar. Ik zeg dat wel vaker, maar ik meen het. Je scones staan binnen 20 minuten op je prachtig gedekte High Tea tafel te dampen. Met deze hoeveelheden maak je 24 stuks mini scones (eet lekker makkelijk, die schuif je zo naar binnen) of 12 medium scones. Het is maar net hoeveel gasten je hebt en wat je zelf prettiger vind om te eten.

Benodigheden;
2 cups (260 gram) tarwebloem
1 zakje bakpoeder (géén baksoda)
1/2 theelepel zout
1/4 cup (56 gram) fijne kristalsuiker
85 gram boter op kamertemperatuur (dus niet smelten in de magnetron)
160 ml volle melk
1 ei

Werkwijze;
Verwarm je oven voor op 220 graden Celsius. Doe de bloem, bakpoeder, zout en suiker in een keukenmachine en meng alles kort door elkaar. Doe er vervolgens de boter bij en pulse het 7 tot 10 keer. De textuur lijkt nu op kruimelig zand. Breng het mengsel over in een grote kom. Klop in een apart kommetje het ei met de melk los (houd hiervan 2 eetlepels apart om de scones straks mee te bestrijken) en voeg het bij de rest in de grote kom. Schep het geheel snel om. Let op, het mengsel is SUPER PLAKKERIG! Maar dat hoort.

Bestuif je aanrecht met meel en stort je sconesmengsel hierover uit. Kneed het deeg snel door (doe eventueel wat meel op je handen tegen het plakken) en rol het uit tot een dikte van ongeveer 2,5 cm. Steek met een glas ronde vormpjes uit en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat. Bestrijk het deeg met het melk-ei mengsel zodat ze straks een mooie, goudbruine kleur zullen krijgen. Bak je scones af bij 220 graden Celsius (mini scones 11 minuten, medium scones 12 minuten).


Serveer warm met slagroom, jams & marmlades en eventueel clotted cream. Enjoy!

Zijn jullie ook zo dol op High Tea’s? Wat mag volgens jou niet ontbreken bij een High Tea en welke thee drinken jullie er het liefste bij?

Until next time,
Serena Verbon

Volg:

28 Reacties

 1. Steph
  3 juni 2018 / zondag, 3 juni 2018

  Net het recept uitgeprobeerd en het zijn echt de perfecte scones geworden!

  Bedankt voor het delen 🙂

 2. Marije
  26 mei 2018 / zaterdag, 26 mei 2018

  Klinkt goed! Kan de boter ook margarine zijn en de melk plantaardige melk? Dan kan ik het veganizen en dat zou nog beter zijn 🙂

 3. 23 maart 2018 / vrijdag, 23 maart 2018

  Yup, high tea! Het staat op mijn bucket list! Zowel het zelf organiseren als elders chique gaan high tea-en!

  Deze scones wil ik zeker eens proberen! Heb het alvast gepind!

  Keep up the good work

  Groetjes
  Nora

 4. Maureen
  18 maart 2018 / zondag, 18 maart 2018

  Jammie! Dol op scones!
  Een echte aanrader voor een hightea is die van het townhouse hotel in Maastricht, zo ontzettend leuk! Met verse thee van Blanche Dael (ook al zo’n aanrader), erg leuk servies en natuurlijk de heerlijkste hapjes. Het is zowel hartig als zoet en er zit ook soep bij. Heel leuk uitje! Wel vrij duur dus ga opzoek naar een actie of bewaar het voor een bijzondere gelegenheid 😉

  • Serena
   Auteur
   19 maart 2018 / maandag, 19 maart 2018

   Ga ik onthouden voor als ik ooit weer eens die kant op ga, dankjewel voor de tip!

 5. 17 maart 2018 / zaterdag, 17 maart 2018

  jaaa high teas zijn zo leuk! zelf nog nooit scones geprobeerd te maken maar met dit recept durf ik het wel een gokje te wagen 🙂

 6. Lauren
  17 maart 2018 / zaterdag, 17 maart 2018

  Hmmm heerlijk! ❤️

 7. 16 maart 2018 / vrijdag, 16 maart 2018

  Ooh lekker! Ik dacht laatst nog ik moet echt weer eens high teaen met mijn vriendinnen, dus ik kijk al uit naar de andere recepten. Ik vind scones trouwens ook super lekker met clotted cream en (zelf gemaakte) lemon curd. Oh ik heb dr helemaal zin in, haha!

 8. Emma
  16 maart 2018 / vrijdag, 16 maart 2018

  Oe lekker! Voor mij hoort er toch wel echt een beetje baking soda in scones! Omdat baking soda zuur nodig heeft gebruik ik dan karnemelk ipv melk. Mmm!

  • Lou
   17 maart 2018 / zaterdag, 17 maart 2018

   Dit inderdaad. Voor dat luchtig krokante vond ik karnemelk een vondst. En bij mij ging er volgens mij minder suiker in, echt maar een lepeltje ofzo. En ik vind ze lekker met mascarpone en jam of curd. Anyway: blij met het idee, daar kan ik m’n dames wel eens mee verrassen, die zijn dol op dit soort dingen.

 9. Ann
  16 maart 2018 / vrijdag, 16 maart 2018

  Aaaahhhhhhh scones?can I have some.

  Thnx 4 sharing. Ik ga komende week maken of wacht waarom niet morgen al?

 10. M
  16 maart 2018 / vrijdag, 16 maart 2018

  Fijn dat je ook de grammen erbij hebt gezet!
  Zien er lekker uit!

 11. Valerie
  16 maart 2018 / vrijdag, 16 maart 2018

  Deze ga ik zeker proberen! De eerste keer dat ik ze maakte waren ze keihard…Heb je misschien ook een recept voor clotted cream of koop je dat ergens?

  • Anos
   16 maart 2018 / vrijdag, 16 maart 2018

   1 deel geklopte slagroom + 1 deel mascarpone. Voorzichtig roeren of doorelkaar vouwen zoals ze dat zo keurig noemen. Klaar. <3

   • Serena
    Auteur
    16 maart 2018 / vrijdag, 16 maart 2018

    Ja, of 1 deel mascarpone met 1 deel crème fraîche, heb ik ook wel eens gelezen!

    Lijkt mij persoonlijk wel heel heavy op de maag, alleen 😛

    • Valerie
     18 maart 2018 / zondag, 18 maart 2018

     Dank je! Gisteren heb ik een scone besteld bij een koffietent, was heel klein en de clotted cream die op de kaart stond bleek gewoon slagroom te zijn. Dus eenmaal thuis besloot ik jouw recept te proberen (en eindelijk mijn Amerikaanse cups kunnen gebruiken). De scones waren in één keer goed gelukt en echt overheerlijk!!!

     • Serena
      Auteur
      19 maart 2018 / maandag, 19 maart 2018

      Ahhhh, wat een goed nieuws! Blij dat het recept meteen goed is gelukt en dat de scones in de smaak vallen 🙂

   • Valerie
    18 maart 2018 / zondag, 18 maart 2018

    Thanks!

  • Heleen
   19 maart 2018 / maandag, 19 maart 2018

   Jumbo verkoopt potjes clotted cream. Het smaakt niet naar slagroom of zo. Je moet het proeven. Je snijdt je sconces open doet er clotted cream op en daar weer jam. Heerlijk maar wel een caloriebom.

 12. 16 maart 2018 / vrijdag, 16 maart 2018

  Ja, heerlijk!
  Scones zijn inderdaad helemaal niet moeilijk om te maken, dus voor iedereen die nog niet weet of ze dit willen maken: DOEN!

 13. Tamara D
  16 maart 2018 / vrijdag, 16 maart 2018

  High tea is echt een dingetje van mij en me zusje we zijn zo vaak bij verschillende zaakjes geweest. Ik woon in Amersfoort zij in Utrecht dus we hebben al veel leuke en lekkere plekjes bezocht !

  • Serena
   Auteur
   16 maart 2018 / vrijdag, 16 maart 2018

   Oh, heerlijk! Wat gezellig samen met je zus. Wat zijn jullie aanraders? Ik ben laatst bij Restaurant Vroeg geweest in Bunnik, dat vond ik een echte aanrader. Moet je wel even met de auto heenrijden, of fietsen op een dag met mooi weer, want lastig te bereiken met OV.

 14. lin
  16 maart 2018 / vrijdag, 16 maart 2018

  grappig en lekker! mijn vriend is engels, en hij zegt inderdaad altijd “tea” als hij avondeten bedoeld!

  • Serena
   Auteur
   16 maart 2018 / vrijdag, 16 maart 2018

   Ik vond dat toen ZO verwarrend met mijn Engeland uitwisseling tijdens de middelbare school, dat kan ik me nog herinneren. Dat ik echt dacht van ‘ik heb helemaal geen zin in thee om dit tijdstip!’

 15. 16 maart 2018 / vrijdag, 16 maart 2018

  Oooh heerlijk, nu krijg ik gelijk weer in in scones. Wat een prachtige foto’s heb je gemaakt! Ik ben echt een zoetekauw dus ik word heel blij van taartjes en chocolaatjes 😀

  x

 16. 16 maart 2018 / vrijdag, 16 maart 2018

  Ik heb echt nog nooit een high tea gedaan (yes, shame on me)…. Maar het staat echt zo hoog op mijn bucket list. Dus met dit scones recept wil ik zeker aan de slag gaan!

 17. 16 maart 2018 / vrijdag, 16 maart 2018

  High teas zijn echt zo leuk! Ik voel me altijd super high class als ik het doe, en ik vind het ook echt zo gezellig. Binnenkort ga ik ergens high tea-en voor mijn verjaardag, maar ik wil die scones zelf maken! Toen mijn Engelse nicht trouwen hadden ze het op haar bruiloft en sindsdien ben ik er gek op. Misschien ga ik het dit weekend gewoon doen! Malou x

  • Serena
   Auteur
   16 maart 2018 / vrijdag, 16 maart 2018

   Haha, maar dan moet je ook wel je thee drinken met je pinkie omhoog! Dan ben je pas écht chique bezig!

   En jaaa, zeker maken dit weekend! De meeste ingrediënten zal je ongetwijfeld in huis hebben en ze zijn echt ZO gepiept!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *