Food Friday | herfst muffins

Ik ben al weken volop in de herfst mood. Ik kan elk seizoen waarderen, maar de herfst heeft toch wel een speciaal plekje in mijn hart. De prachtig gekleurde blaadjes, thuiskomen van een regenbui terwijl het binnen warm en knus is, stamppotjes maken, pompoensoep, kaarsjes aansteken, Netflixen op de bank, kleding in prachtige kleuren zoals mosterdgeel en bordeauxrood. Ik houd er van!


Mama was laatst op bezoek, toen ik me net weer iets beter begon te voelen, en ik had zin om iets lekkers te bakken. We besloten toen om muffins te maken. Mama heeft ooit een keer een recept gevonden in een kookboek die ze zelf een beetje heeft aangepast. Ze heeft deze muffins in de loop der jaren al zo vaak gebakken, dat ze het recept haast uit haar hoofd kent, haha! Het recept is simpel, snel klaar, valt ALTIJD in de smaak en kun je naar hartenlust variëren.

Recept | overheerlijke muffins (12 stuks)

250 gram bloem
200 gram suiker
125 gram volle yoghurt
65 gram roomboter
2 eieren, losgeroerd
1 theelepel bakpoeder (géén baking soda)
1 theelepel vanille essence
snuf zout

voor de vulling;
2 handjesvol blauwe bessen
1 handjevol pecannoten
klontje roomboter
1 eetlepel suiker
1 appel, geschild
snuf kaneel

Werkwijze

Verwarm de oven voor op 180 graden. Breek de eieren in een kommetje en roer ze los. Smelt de boter in een ander kommetje in de magnetron.


Voeg alle ingrediënten samen in een beslagkom en schep het geheel luchtig om met een spatel of pollepel, en stop zodra alles goed gemengd is.


Probeer het mengsel luchtig te houden dus roer niet te veel en te hard. Een keer of 20 omscheppen zou voldoende moeten zijn. Gebruik dus absoluut GEEN mixer (scheelt je ook nog eens afwas!).


Omdat ik 2 soorten muffins ga maken, deel ik allereerst het beslag in tweeën. Bij de ene helft voeg ik de blauwe bessen toe door ze er kort doorheen te scheppen. Hiermee kan ik nu 6 cakevormpjes vullen (ze mogen vrij vol gevuld worden).

Voor de andere helft moet ik ietsje meer werk doen. De pecannoten rooster ik 2-3 minuten in een pannetje met een klontje roomboter en 1 afgestreken eetlepel suiker. Terwijl de pecannoten afkoelen, schil ik de appel en snijd ik er kleine blokjes van, ongeveer 0,5 x 0,5 cm. Voeg nu de pecannoten, de appelstukjes en een flinke snuf kaneel toe aan de andere helft van je beslag en vul hiermee de overige 6 cakevormpjes.

Bak je muffins zo’n 25 minuten af in de voorverwarmde oven.


Je muffins zijn klaar als ze mooi goudbruin zijn bovenop en niet meer nattig aan de binnenkant (dit kun je checken door er met een satéstokje in te prikken). Eventueel kun je er nog wat zoete glazuur overheen drizzelen (die je simpelweg maakt door poedersuiker met een klein beetje water te mengen).


Het ideale van dit recept is, dat je de vulling naar hartenlust kunt variëren. Je kunt er bijvoorbeeld ook wat citroenrasp en maanzaad doorheen mengen en citroensap gebruiken in je glazuur (in plaats van water) voor lekkere frisse muffins. Of meng er chocolate chips doorheen, banaan en muesli of frambozen en witte chocola.


Deze muffins zijn lekker als ontbijt, als onderdeel van een high tea, perfect voor verjaardagen of baby showers en altijd een succes als er iemand op de koffie komt!

Until next time,
Serena Verbon

Volg:

27 Reacties

  1. 7 november 2017 / dinsdag, 7 november 2017

    Je hebt altijd zulke mooie foto’s . Echte inspiratie voor mijn eigen nieuwe beautyblog. De muffins zien er erg lekker uit! Blueberry muffins zijn mijn favoriet😻

  2. Bey
    23 oktober 2017 / maandag, 23 oktober 2017

    Heel fijn receptje en zeer welkom op deze gure dagen! Lijkt me heerlijk voor bij de koffie ☕️

  3. Bo
    22 oktober 2017 / zondag, 22 oktober 2017

    Heerlijkkk!! Mag ik zeggen dat sinds jij met George gaat dat jij echt heel erg laks bent geworden met jouw video’s en blog? Ziek worden kan niet zomaar voorkomen, maar buiten die punten om, is het net alsof je gewoon met de pet naar gooit. Er is altijd wel iets waardoor je niet op tijd of helemaal niet post/opload. Ben je zwanger Serena??

    • Miek
      22 oktober 2017 / zondag, 22 oktober 2017

      Sorry hoor…
      Waar haal je het lef vandaan om die laatste vraag te stellen?
      Sowieso is je commentaar niet echt respectvol naar Serena toe wanneer je haar persoonlijke verhalen hier een beetje goed had gelezen.

      • Elsa
        25 oktober 2017 / woensdag, 25 oktober 2017

        Sorry hoor maar deels heeft ze gelijk. Sinds ze dat huis heeft gaat het alleen maar bergaf met de blog en lijkt het haar niet echt meer uit te maken of de artikels ons nu boeien of niet. Ze heeft half haar huis gedecoreerd met spullen die ze van bedrijven kreeg via deze blog en nu is het soms nog eens een advertorial en hup, inkomsten voor deze week zijn ook weer binnen en de lezers kunnen niet klagen dat er niets is.

        Vragen of iemand zwanger is, vind ik echter ook onbeleefd, zeker omdat ze zo’n reacties al eens had gekregen op een geposeerde instagramfoto een tijdje geleden en aangaf dat ze niet graag wil dat mensen zich met zulke dingen bemoeien.

        Maar verder is het misschien een goed idee voor Serena om toch (desnoods vaag) te melden om wat voor soort reden ze het rustiger aan doet. Gewoon zeggen dat ze stress had en even ziek was pikken de lezers duidelijk niet meer en anders staan de comments binnenkort nog steeds vol geklaag. Misschien als je een tipje van de sluier oplicht is iedereen wat verdraagzamer voor je Serena.

  4. 22 oktober 2017 / zondag, 22 oktober 2017

    Ooooh heerlijk, bosbessenmuffins!

  5. 22 oktober 2017 / zondag, 22 oktober 2017

    Heerlijk recept. Ik ben zo gek op muffins.

  6. 22 oktober 2017 / zondag, 22 oktober 2017

    Het ziet er ook echt heel erg lekker uit!

  7. 22 oktober 2017 / zondag, 22 oktober 2017

    Ik wil dit als ontbijt. En dat iemand het voor me maakt ook vooral.

  8. Lou
    21 oktober 2017 / zaterdag, 21 oktober 2017

    Met die yoghurt kan baking soda ook wel volgens mij. Zuur genoeg in elk geval.

    Lekker recept voor cakigemuffins. Mooi voor de afwisseling met mn ontbijtmuffins. Die hebben een fractie van de suiker, fruit en amandelmeel, kokosmeel of zoete aardappel om de suikerdip te beperken en olie voor de onverzadigde vetten. Geen vast recept, dat soort roerdeeg kun je prima uit de losse pols maken vind ik altijd.

  9. 21 oktober 2017 / zaterdag, 21 oktober 2017

    Wat ziet het er geweldig uit! Lijkt me erg lekker, dit zou ik nu ook wel als ontbijt willen hihi.

  10. Iris
    21 oktober 2017 / zaterdag, 21 oktober 2017

    Haha, het waait en regent buiten, is nog donker en dan lees ik dit. Hier wordt ik helemaal happy van. Ik hou van recepten die al vaak gemaakt zijn. Top, dank je wel. Mooie foto ook!

  11. Diana
    21 oktober 2017 / zaterdag, 21 oktober 2017

    Waarom lees ik dit ‘s nachts haha dit lijkt me zo onwijs lekker. Dit weekend maar cupcake blik scoren! Bedankt voor dit recept

    • Kelly
      21 oktober 2017 / zaterdag, 21 oktober 2017

      Haha, hier precies hetzelfde! Nu wil ik een muffin om 4 uur ‘snachts!

  12. Marilyn
    20 oktober 2017 / vrijdag, 20 oktober 2017

    Ze zien er heerlijk uit! Ik ga ze deze week uitproberen met mijn kids 😊

  13. Selina
    20 oktober 2017 / vrijdag, 20 oktober 2017

    Wowwww, prachtige foto’s allereerst en wat een makkelijk recept. Moet zelfs mij lukken! Dankjewel Serena (en mama Verbon)

  14. Julia
    20 oktober 2017 / vrijdag, 20 oktober 2017

    Hihi de herfst is al sinds 21 september bezig, dus je gevoel klopt 😁😉

  15. 20 oktober 2017 / vrijdag, 20 oktober 2017

    Klinkt lekker, maar de herfst is wel een maandje geleden op 21 september al begonnen :)

  16. Britt
    20 oktober 2017 / vrijdag, 20 oktober 2017

    Klinkt al heel goed, met dit soort recepten is de herfst plotseling niet zo erg meer!

  17. Chantal
    20 oktober 2017 / vrijdag, 20 oktober 2017

    Het is al een maand herfst ;-)

  18. Nuray
    20 oktober 2017 / vrijdag, 20 oktober 2017

    Klein beetje creme fraiche in het middelste van de muffin spuiten met een slagroomspuit, heerlijk!

  19. Rita
    20 oktober 2017 / vrijdag, 20 oktober 2017

    Die met appel, kaneel en geroosterde pecannoten zijn echt een succes👍

  20. Ann
    20 oktober 2017 / vrijdag, 20 oktober 2017

    Jammie jammie , Ik ben geen keukenprinses maar met dit recept zal ik het zeker worden 😉Thanks for Sharing

  21. Joyce
    20 oktober 2017 / vrijdag, 20 oktober 2017

    Lekker!!! De herfst is toch al wel een maandje begonnen hoor ;-) hihi

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *