Hoe voorkomt Wellaplex schade tijdens het ontkleuren?

Een tijdje geleden schreef ik over mijn nieuwe blonde coupe, waar ik nog steeds érg blij van word als ik in de spiegel kijk, en hoe dat is behandeld met Wellaplex om eventuele schade aan mijn haar te helpen voorkomen. Het leek me interessant om jullie vandaag iets meer te vertellen over Wellaplex. Wat is het precies? En hoe werkt het?


Wellaplex is een verzorgende 3-stappen treatment. Deze treatment belooft je haar te herstellen van binnenuit, en tegelijkertijd voorkomt het dat je haar schade oploopt tijdens en na het oplichten.


Het actieve ingrediënt in Wellaplex is Malic Acid, oftewel appelzuur. Dit is een dicarbonzuur dat geproduceerd wordt door alle levende organismen en voorkomt in vruchten zoals appels en druiven. De functie van Malic Acid is het reconstrueren van nieuwe haarbruggen en daar waar het haar al beschadigd is herstellen

Zoals ik het nu omschrijf klinkt het bijna te mooi om waar te zijn, dus hoe werkt dit dan precies? Voordat we hier dieper op ingaan, is het handig om jullie iets meer over het haar te vertellen.


Haren zijn, net zoals onze nagels, opgebouwd uit keratine eiwitten. Deze eiwitten zijn weer opgebouwd uit aminozuren, en zo bevat ons haar de aminozuur cysteine.


Cysteine is weer opgebouwd uit atomen, waaronder het zwavel (S) atoom.

Normaal gesproken vindt er een verbinding plaats tussen de 2 zwavel-atomen van cysteine (zoals hierboven afgebeeld), waardoor er een disulfide brug (S-S) ontstaat. Deze brug verbindt het ene keratine eiwit met het andere keratine eiwit, en zo ontstaat er in feite een hele lange en stevige keten van keratine eiwitten, die de vorm en de sterkte van je haar bepalen.


Op het moment dat je je haar behandelt met hitte, dus met de krultang, stijltang of zelfs de föhn, worden de disulfide bruggen in je haar verbroken en worden er 2 SH-groepen (zwavel/waterstof) gevormd. Vervolgens kun je je haar een nieuwe vorm laten aannemen door het in een andere vorm te trekken of te buigen. Dit blijft meestal een paar uur of een paar dagen zo, totdat je je haar bijvoorbeeld wast. Hierna neemt het weer zijn natuurlijke vorm aan.

Maar let op, de verbroken disulfide bruggen zullen door de hitte deels verbroken blijven en dat is exact de reden waarom het gebruik van hitte je haar beschadigt. Zeker als je elke dag föhnt, stijlt of krult. Op den duur ga je dit zien, want je maakt je haren feitelijk elke dag stukje bij beetje kapot.

Niet alleen stylingtools, ook middelen om je haar te kleuren of op te lichten of andere chemische behandelingen zoals permanent of een Brazilian Blowout breken je disulfide bruggen wat leidt tot droog en beschadigd haar. Vooral peroxide (een middel om je haar mee op te lichten) is een boosdoener. Tijdens de ontkleuringsreactie zorgt peroxide namelijk voor een blokkade aan de SH-groep waardoor er helemaal geen kans meer bestaat op het hervormen van een disulfidebrug.

Goed, nu we weten hoe onze haren kunnen worden beschadigd, is het makkelijker te begrijpen hoe Wellaplex deze schade kan beperken.

De grote schade zit ’em dus vooral in het breken en blokkeren van de disulfide bruggen. Wat het actieve ingrediënt Malic Acid doet is bindingen vormen met de zwavel-atomen van cysteine, waardoor er een kunstmatige, verlengde disulfide brug ontstaat. Dit gebeurt zó snel, sneller dan dat de zwavel-atomen geblokt kunnen worden door de peroxide, waardoor haarschade tijdens ontkleuren dus drastisch wordt verminderd.

Wellaplex is een verzorgende 3-stappen treatment, waarbij elke stap een andere functie heeft:

Wellaplex N°1 Bond Maker – die haarbruggen helpt reconstrueren tijdens het oplichten of kleuren.
Wellaplex N°2 Bond Stabilizer – die deze haarbruggen verder versterkt, de PH-waarde herstelt en de haarstructuur versterkt na het oplichten of kleuren.
Wellaplex N°3 Hair Stabilizer – dit product is voor thuisgebruik. Helpt het haar sterk, zacht en soepel te houden tot de volgende Wellaplex treatment in de salon.

Ik kan me voorstellen dat je tijdens het lezen denkt ‘maar is Wellaplex niet exact hetzelfde als bijvoorbeeld Olaplex?’. Alhoewel beide producten een soortgelijke werking hebben zit er wel degelijk verschil tussen deze twee. Zo houdt Wellaplex rekening met de pH van het haar door dit tijdens de behandeling te stabiliseren.

Middelen om te kleuren of te ontkleuren hebben een vrij hoge pH (~9-10), noodzakelijk om de haarschubben te openen, zodat de moleculen voor oplichting en kleur goed kunnen binnendringen om daar hun werk te doen. N°1 Bond Maker heeft een gelijke pH-waarde als oplichtings- en kleurende producten, zodat een optimale oplichting en penetratie van kleurmoleculen wordt bereikt. Stap 2, de N°2 Bond Stabilizer heeft een lage pH en brengt hiermee de pH-factor van het haar weer in balans na chemische behandelingen. Dit resulteert in een sterkere haarstructuur zonder concessies aan het uiteindelijke resultaat. De N°3  Hair Stabilizer voor thuis is voor extra verzorging tussen de oplichting- of kleurbehandelingen door. 

Zelf vroeg ik me af wat de Wellaplex N°3 Hair Stabilizer zo anders maakt dan een ‘normaal’ haarmasker of conditioner. Bij navraag blijkt dit product ook het werkzame ingrediënt Malic Acid te bevatten. Het heeft hiermee in feite dezelfde werking als de N°2 Bond Stabilizer; het creëert en herstelt sulfidebonden in je haar, met als resultaat sterkere, gezondere en zachtere lokken. 

Nou, al met al is het een vrij technisch en scheikundig verhaal geworden, maar ik hoop dat jullie hiermee toch iets wijzer zijn geworden. Ik vond het in elk geval erg leuk om hier wat dieper in te duiken en om te onderzoeken waarop deze nieuwe technieken gebaseerd zijn en wat ze nu écht doen met ons haar.

Het is voor mij inmiddels zo’n 3 maanden geleden dat ik mijn haar flink heb laten oplichten met Wellaplex, en ik moet toegeven dat mijn haren er NOG STEEDS zacht, soepel en gezond uit zien. Het voelt niet droog aan en ik heb geen extra gespleten haarpunten ontdekt. Om het zo te houden wordt aangeraden om de 3 maanden naar de salon te komen voor een Wellaplex treatment, die je dan thuis verder doorzet met de N°3 Hair Stabilizer. Dit ben ik dan ook zeker van plan, want tot nu toe is het voor mij een groot succes! Ik ben nooit eerder zo blond gegaan, maar mijn haren zien er nog steeds piccobello uit. Toegegeven, ik had er een beetje een hard hoofd in (mijn haren zijn van nature vrij droog en stug en splijten snel), maar ik ben erg te spreken over de kwaliteit van mijn haar en dus positief verrast.

Mocht je enthousiast zijn geworden, check hier of er een Wella Professionals salon bij jou in de buurt zit waar je ook behandeld kunt worden met Wellaplex.

Until next time,
Serena Verbon

Volg:

38 Reacties

 1. Tieske
  3 november 2017 / vrijdag, 3 november 2017

  Niet alleen een leuk artikel, maar ook jouw reacties op de comments zijn een mooie aanvulling. Niet alleen de vragen die bij me opkwamen zijn beantwoord, maar ook die waarvan ik niet wist dat ik ze had 🙂

 2. 20 oktober 2017 / vrijdag, 20 oktober 2017

  Heel interessant om te lezen!

 3. Archana
  20 oktober 2017 / vrijdag, 20 oktober 2017

  wauw Serena! super interessant artikel! dit onderscheidt jou nou van alle andere beautybloggers. je kijkt daadwerkelijk welke ingredienten goed of slecht zijn en welke ingredienten waarvoor zorgen.

 4. Leif Cangemark
  19 oktober 2017 / donderdag, 19 oktober 2017

  Hi Serena

  I think your article about WellaPlex was very good and informative.
  Keep up good work.

  Best Regards
  Leif

 5. L.
  19 oktober 2017 / donderdag, 19 oktober 2017

  Ha Serena,

  Ik wilde je langs deze weg complimenten maken en veel lof geven voor dit artikel. Ik kan de twist bij dit artikel met de scheikundige diepgang érg waarderen! Zelf ben ik dit nog niet eerder tegen gekomen op een andere blog. En naar mijn idee is dit voor Beautylab écht een unique sellingpoint. Het liefst zie ik dit veel vaker voorbij komen bij veel meer producten. Op deze wijze breng je je lezers een hoop kennis bij! Daarnaast vind ik het ook onwijs goed passen bij de naam van je blog.

  Ik hoop dat je vlot weer lekker in je vel zit en ik denk dat er met mij nog vele andere lezers zijn die je allemaal het beste toewensen!

  Keep up the good work en bedankt voor het creëren van zulke mooie content (niet alleen je artikelen ook je Youtube!),

  L.

 6. Denise
  19 oktober 2017 / donderdag, 19 oktober 2017

  Wauw gaaf artikel! Zo leuk als je op deze wijze ingaat op producten zoals wellaplex!

 7. 19 oktober 2017 / donderdag, 19 oktober 2017

  Dat lijkt me zeker een goede blog en behandeling. Ik heb rood haar hoe kun je dat blond verven?, met gewone ammoniakvrije verf lukt het niet ik zie iedere keer een rode ondertoon, zelfs wanneer ik mijn haren zwart verf. Misschien heb je tips? Is zo een behandleing dan ook iets voor mij?

  • Serena
   Auteur
   20 oktober 2017 / vrijdag, 20 oktober 2017

   hi Sherry,
   ik ben geen kapper/kleurdeskundige, maar het lijkt mij dat je moet ontkleuren en dat de warme/rode ondertoon verwijderd moet worden met toners. En Wellaplex tijdens het ontkleuren is ALTIJD een goed idee, dus dit is ook zeker iets voor jou.

   • 22 oktober 2017 / zondag, 22 oktober 2017

    Hartelijk dank ik ga het gauw uitproberen eerst maar zorgen dat mijn knie beter wordt.

 8. 19 oktober 2017 / donderdag, 19 oktober 2017

  Heel leuk dat je er zo scheikundig op in gaat!

 9. Carina
  18 oktober 2017 / woensdag, 18 oktober 2017

  Ik vraag mij wel af wat er nou precies in stap 1 en 2 zit, want het klinkt wel erg mooi. En tegelijkertijd is het scheikundig gezien niet logisch dat het appelzuur sneller is dan de peroxide als het in dezelfde oplossing zit, te meer als het tegelijkertijd wordt gebruikt. Ook dacht ik dat peroxide en dus het verbreken van de zwavelverbindingen nodig was voor de ontkleuring?
  Naja Wella gaat dat natuurlijk nooit helemaal precies uitleggen, maar erover nadenken is altijd leuk.
  Ik ga mijn haar niet ontkleuren dus dat scheelt al 🙂

 10. Bente
  18 oktober 2017 / woensdag, 18 oktober 2017

  Super interessant! Ik doe een wetenschappelijke opleiding en dit lijkt wel op een van mijn projecten! Echt leuk om te lezen, heel duidelijk ook, mis alleen de bronnen een beetje. Maar ik ben heel geinteresseerd geworden in wellaplex 🙂

  Groetjes Bente

 11. Iris
  18 oktober 2017 / woensdag, 18 oktober 2017

  Heeft douchen met heet water ook effect op de sulfide bruggen in het haar?

 12. Joyce
  18 oktober 2017 / woensdag, 18 oktober 2017

  Hi Serena,

  Fijn artikel!

  Kun je N3 ook thuis gebruiken als je haar niet is geblondeerd bij de kapper met N1 en N2? Of heeft het dan minder of geen effect?

  Groetjes Joyce

  • Serena
   Auteur
   18 oktober 2017 / woensdag, 18 oktober 2017

   hi Joyce,
   mij is verteld dat het dan zo goed als geen effect zal hebben helaas.
   (dat was namelijk ook mijn gedachte, haha!)

 13. Denise
  18 oktober 2017 / woensdag, 18 oktober 2017

  Wat heb je de laatste tijd aparte titels. Lijken soms wel buzzfeed artikelen, je hebt nog net geen ´ik deed x een maand lang en je gelooft nooit wat er gebeurde´. Heeft het iets met zoektermen te maken,of probeer je een nieuwe stijl uit?

  • Serena
   Auteur
   18 oktober 2017 / woensdag, 18 oktober 2017

   hi Denise,
   Google-technisch zijn dit soort titels juist minder slim, maar ik merk dat een titel heel belangrijk is voor de lezer. Dit soort titels lokt uit om te klikken en te lezen, en aangezien ik veel tijd en moeite in mijn artikelen steek, wil ik ook dat zo veel mogelijk mensen het gaan lezen. Er zit dus zeker een logica achter.

   Verder, wat vond je van mijn artikel? Of kwam je alleen je beklag doen over mijn titels?

   • Dee
    18 oktober 2017 / woensdag, 18 oktober 2017

    Serena!

    Een “scherpe” reactie voor een wellicht terechte vraag/kritiek.

    Ik zeg wellicht terecht, omdat het voor mij niet meteen duidelijk was dat dit reclame is terwijl je wel netjes in je tags hebt aangegeven dat het een sponsored post is.

    In die context werkt de titel heel goed.

    Dee.

  • T
   20 oktober 2017 / vrijdag, 20 oktober 2017

   Ahoewel ik dit artikel heel erg sterk vond (heb het met veel plezier gelezen!) ben ik het met Denise eens over de titels van je artikelen de laatste tijd. Ik krijg er ook een Buzzfeed gevoel van en het spreekt mij juist minder aan. Maar goed, smaken verschillen.

 14. Selina
  18 oktober 2017 / woensdag, 18 oktober 2017

  Wow, wat een diep, goed geschreven artikel. Moest alles 2 keer lezen om het echt goed te begrijpen, maar het is me nu duidelijk! Chapeau! Voor dit soort artikelen kom ik nu graag op je blog.

 15. 18 oktober 2017 / woensdag, 18 oktober 2017

  Klinkt echt heel fijn. Mijn haren zijn al zo erg beschadigd omdat ze een aantal maanden geleden mijn haar verkeerd hebben geblondeerd waardoor ik het nu helemaal uit moet laten groeien. Ben wel erg benieuwd naar Wellaplex!

 16. Evy
  18 oktober 2017 / woensdag, 18 oktober 2017

  Dat heb je goed en basic uitgelegd. Ikzelf ken veel van scheikunde en cosmetica, dus dit was niks nieuws voor me. Het viel wel op dat er enkele serieuze dt-fouten in je artikel staan, misschien de moeite om eens na te lezen? Persoonlijk ben ik geen fan van het blond bij jou, maar als jij er happy mee bent dan is dat natuurlijk het allerbelangrijkste.

  • Serena
   Auteur
   18 oktober 2017 / woensdag, 18 oktober 2017

   hi Evy,
   als je serieuze dt-fouten ziet staan, mag je me er de volgende keer ook graag op wijzen WAAR ze precies staan, dan pas ik ze direct aan. Ik doe altijd moeite om mijn artikelen na te lezen, maar het kan natuurlijk gebeuren dat er iets doorheen schiet.

 17. Syl
  18 oktober 2017 / woensdag, 18 oktober 2017

  Dan vraag ik me af… kan je deze producten ook gebruiken als je je haar niet verft? Heeft het effect als een soort haarmasker of iets anders. Of kan je je haar dan beter gewoon met rust laten?

  • Serena
   Auteur
   18 oktober 2017 / woensdag, 18 oktober 2017

   hi Syl,

   jazeker, want beschadigd haar is haar met verbroken disulfidebruggen, dat door Wellaplex gerepareerd kan worden (door er een kunstmatige brug tussen te bouwen).

   • 18 oktober 2017 / woensdag, 18 oktober 2017

    Ah! Dit vroeg ik mij ook af. Ik heb al zoveel hair-repair shampoo’s en troepjes geprobeerd dat ik me af vroeg of beschadigd haar überhaubt wel te ‘repareren’ valt. Dankjewel voor dit artikel! 🙂

    • Serena
     Auteur
     18 oktober 2017 / woensdag, 18 oktober 2017

     hi Sija,

     ik ben ook van plan elke 3 maanden terug te gaan naar de salon voor een nieuwe Wellaplex treatment, ook al kleur ik mijn haren dan niet. Ik wil mijn haren nu sowieso het komende jaar met rust laten wat ontkleuren betreft!

 18. Laura
  17 oktober 2017 / dinsdag, 17 oktober 2017

  Hoi Serena,

  Ik ben erg benieuwd naar een salon in de buurt, maar er staat geen hyperlink in. Zou je die nog kunnen toevoegen?

  Xx Laura

  • Serena
   Auteur
   18 oktober 2017 / woensdag, 18 oktober 2017

   hi Laura,
   de link is toegevoegd!

 19. Elise
  17 oktober 2017 / dinsdag, 17 oktober 2017

  Is het goedkoper dan Olaplex?

  • Serena
   Auteur
   18 oktober 2017 / woensdag, 18 oktober 2017

   hi Elisa,
   dat weet ik helaas niet, ik heb geen ervaring met Olaplex.

 20. 17 oktober 2017 / dinsdag, 17 oktober 2017

  Is dit hetzelfde principe als Olaplex? Fijn artikel!

  • Serena
   Auteur
   18 oktober 2017 / woensdag, 18 oktober 2017

   hi Yvonne,
   het principe is inderdaad hetzelfde, want Olaplex bouwt ook een kunstmatige brug, alleen dan met een ander actief ingrediënt. Het verschil zit ’em in de pH tijdens de ontkleuringsbehandeling. Wellaplex houdt hier rekening mee, en Olaplex doet dit niet.

 21. Lou
  17 oktober 2017 / dinsdag, 17 oktober 2017

  Wow! Goed verhaal. Maar om die verlengde brug te kunnen aanleggen moet de bestaande brug (als ik naar jouw plaatje kijk) toch verbroken zijn? Wellaplex vervult die functie neem ik aan alleen tijdens het gebruik, of blijft er een residu achter?

  • Serena
   Auteur
   17 oktober 2017 / dinsdag, 17 oktober 2017

   hi Lou,
   klopt, tijdens het ontkleuren wordt de brug verbroken en vrijwel meteen weer geconnect door Malic Acid, nog voordat het geblokkeerd kan worden door de peroxide. En hoe slechter je haren er dus aan toe zijn, des te meer effect Wellaplex op je haren zal hebben.

   • Malu
    18 oktober 2017 / woensdag, 18 oktober 2017

    Heel interessant! Als ik t goed begrijp legt het als t ware een ‘kunstmatige’ brug aan (het herstelt het beschadigde haar niet daadwerkelijk)?
    Ik vraag mij daarbij net als Lou af of je dit effect er niet uitwast na 1 a 2 keer? Wat maakt dat de brug blijft zitten? En wat is de ingredietenlijst van de producten? Ik zag namelijk dat er in de zilvershampoo van Guhl ook Malic acid zat. En zou je in feite ook geen pure malic acid poeder kunnen kopen en deze door je shampoo kunnen gooien?

    • Serena
     Auteur
     18 oktober 2017 / woensdag, 18 oktober 2017

     hi Malu,

     wow, dat zijn veel vragen! 🙂

     De kunstmatige brug is ook zeker bedoeld om reeds beschadigd haar (dat is haar met een verbroken disulfidebrug) te repareren. Het werkt dus op 2 manieren: het herstelt reeds beschadigd haar en helpt dat je haar beschadigd raakt TIJDENS het ontkleuringsproces.

     Het effect was je op den duur uit, daarom is het belangrijk dat je stap 3, de nabehandeling, thuis gebruikt. Anders ben je het goede effect inderdaad zo weer kwijt. Mij werd aangeraden om stap 3 om de 3 wasbeurten te gebruiken. Op die manier voeg je weer wat Malic Acid toe aan je haren. Ondanks dat je stap 3 thuis gebruikt, zal het effect uiteindelijk toch vervagen. Daarom wordt aangeraden om om de 3 maanden weer terug te gaan naar de salon, waar ze je kunnen behandelen met stap 1 en 2.

     De brug blijft overigens zitten omdat het een sterke verbinding vormt met je haar. Maar door föhnen, stijlen, krullen, heet water over je haar, worden deze verbindingen helaas weer langzaam afgebroken.

     De ingrediëntenlijst heb ik helaas niet voor je, maar die ga ik opvragen! Ik weet dan ook niet hoe groot de concentratie Malic Acid ongeveer moet zijn, wil het een soortgelijk Wellaplex effect krijgen. Maar zonder stap 1 en 2 zal je nooit hetzelfde resultaat verkrijgen, dat zijn wel noodzakelijke eerste stappen.

     Ook weet ik niet welke vorm Malic Acid er in het product verwerkt zit. Het kan best dat Wella ermee gesleuteld heeft om zo een nog sterkere verbinding te kunnen vormen. Of pure malic acid poeder door je conditioner gooien daarom zin heeft, ik heb geen idee.

     Ik hoop dat ik je zo wat meer duidelijkheid heb kunnen geven,

     liefs Serena.

     • Malu
      18 oktober 2017 / woensdag, 18 oktober 2017

      Hi Serena!

      Bedankt voor jouw zeer uitgebreide en snelle antwoord!:-)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *