De Douane App

Toen ik in 2006 na mijn stageperiode in Texas weer terugvloog naar Nederland werd ik aangehouden door de douane. Ze visten een set oefen-nunchaku’s uit mijn koffer (je weet wel, van die kung-fu stokjes) en lieten me BTW en een boete betalen over de in Amerika gekochte iPod die ik het land in wilde smokkelen. Man, wat baalde ik op dat moment!

Nu ik er aan terugdenk ben ik eigenlijk alleen maar blij dat ze er zijn en dat ze hun werk goed en grondig doen. En zeker tijdens en na de vakantieperiode moeten ze extra scherp zijn, aangezien er dan veel namaakgoederen (onbewust) het land ingevoerd worden.

Zo zijn namaakgoederen verboden, net zoals goederen waarbij het auteursrecht wordt geschonden zoals software, dvd’s, cd’s en computerspelletjes.

douane app zoogdierenVolgens de douane is namaak inbreuk op het recht van anderen. Veel goederen zijn gevaarlijk. In nagemaakt speelgoed kunnen bijvoorbeeld giftige stoffen zitten. Door die spullen te kopen, ondersteun je bovendien illegale handel en slechte arbeidsomstandigheden.

Van computeronderdelen en sportschoeisel tot sleutelhangers van dure automerken… alles wordt nagemaakt. En men wordt er steeds beter in. Namaaktassen van Louis Vuitton worden zelfs verkocht in winkels die compleet ingericht zijn als een echte Louis Vuitton winkel. Men vraagt er dan 400 euro voor in plaats van 800 euro, zodat je toch gaat denken dat het om de echte gaat.

douane app is dit okNamaakgoederen zijn verboden, maar voor eigen gebruik gelden er een aantal uitzonderingen. Wil je zeker weten of je jouw koffer zonder problemen mee mag nemen naar Nederland? Download dan de gratis Douane app (voor zowel iOS als Android) via  www.douane.nl/app of zoek op ‘Douane Reizen’ in de app-stores.

Naast de app is de mobiele website reizigers.douane.nl beschikbaar voor gebruikers van andere besturingssystemen. Ook kun je www.douane.nl/reizigers raadplegen voor meer informatie.

douane app drank parfumZiezo, de app staat al op mijn telefoon. Ontzettend handig en zeker omdat ik vrij veel reis. Nu koop ik geen namaakgoederen, maar met deze app kun je ook checken of je niet te veel hebt geshopt (belastingtechnisch gezien), of je bepaalde voedingswaren mag invoeren en hoeveel sterke drank en sloffen sigaretten je kunt meenemen. Het is elke vakantie weer de vraag wat er wel en niet mee mag, maar met deze app kun je dat dus heel eenvoudig controleren. Ideaal!

Zeg eens eerlijk, hebben jullie wel eens namaakgoederen op vakantie gekocht? En over vakanties gesproken, staan er nog leuke reisjes in de planning?

Until next time,
Serena Verbon

 

Volg:

57 Reacties

  1. 5 oktober 2015 / maandag, 5 oktober 2015

    Wij hebben het visa op dezelfde dag nog kunnen krijgen gelukkig. Let wel op dat er een creditcard nodig is! Gelukkig op zondag nog visa verkregen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *