Blogtips waar je écht iets aan hebt – deel 2

Vandaag stond er eigenlijk een video op de planning, maar ik kreeg het niet meer voor elkaar om een video in te plannen voordat ik op reis ging, vandaar dat ik in plaats daarvan een artikel plaats. Ik vind het superleuk om mijn blogtips met jullie te delen en ik hoop van harte dat jullie er wat aan hebben!

Ongeveer twee maanden geleden schreef ik een artikel met blogtips waar je écht iets aan hebt, en de reacties daarop waren zo positief dat ik heb besloten om een vervolg te schrijven. In de comments zag ik namelijk toch nog wat vragen staan die ik vandaag met jullie zal bespreken. Ik ga in deze post kort in op SEO, ik geef tips & tricks om je bezoekers langer op je site te houden, meer comments te krijgen en een hogere engagement te creëeren. Ook vertel ik kort mijn visie op het inschrijven bij de KvK en belastingdienst. En dit alles wissel ik af met vrolijke vakantiekiekjes van Sint Maarten, haha!

sint maarten kiekjes - 2Hoe maak je je blog beter vindbaar via zoekmachines?
Dit heeft alles te maken met SEO: search engine optimization. Een natuurlijke manier om traffic naar je blog te krijgen via zoekmachines (dus zonder betaalde linkjes of advertenties). Er zijn hele boekwerken geschreven over SEO en het is werkelijk té veel informatie om allemaal in dit artikel te proppen, maar er zijn een paar simpele dingen waar je rekening mee kunt houden om beter gevonden te worden via zoekmachines;

1. Verplaats je in je bezoekers
Waar zouden zij op zoeken via Google als ze op zoek zijn naar een niet al te moeilijk, mooi opgestoken kapsel voor de Feestdagen? Ik zou persoonlijk zoeken op “makkelijk opgestoken kapsel” of “makkelijk kapsel Kerst”. Gebruik dit als titel van je post. Is je doelgroep Nederlandstalig? Engelse titels staan natuurlijk heel cool en fancy, zoals “Easy Updo for the Holidays” maar de kans is groter dat je meer hits krijgt via een Nederlandse zoekterm. Allemaal dingen om in gedachten te houden bij het creëeren van je blogtitel.

2. Installeer Yoast
Heb je WordPress? De widget Yoast helpt je bij het optimaliseren van je SEO. Zeker de moeite waard om te installeren! Na het installeren ben je er nog niet, je moet natuurlijk wel de aanwijzingen volgen van deze widget om uiteindelijk beter vindbaar te worden via zoekmachines. Maar het is zeker een handig hulpje!

3. Snel laadbare lay-out
Hoe sneller je blog laadt, des te blijer Google hier van wordt en des te hoger je blog bij de zoekresultaten komt te staan. Zorg dus voor een niet al te zware, langzaam ladende blog. En zorg ook dat je blog goed en gemakkelijk te bezoeken is via mobiele telefoons en tablets, dit helpt namelijk ook een handje mee bij de vindbaarheid.

4. Lees en leer
Je bent nooit te oud om iets te leren, zeg ik altijd maar. Zoals ik hierboven al aangaf zijn er talloze boeken geschreven over SEO en ik raad het jullie dan ook zeker aan om je hierin te verdiepen. Koop een paar SEO boeken en begin met lezen. En door te lezen, leer je elke keer weer wat nieuws. Naast boeken zijn er ook veel informatieve blogs geschreven over SEO. Het is misschien niet het leukste leesvoer, maar het is reuze interessant om jezelf te verdiepen in zaken waarmee je jouw blog naar een hoger level kunt tillen. Educate yourself!

sint maarten kiekjes - 5Hoe blijven mijn bezoekers langer op mijn site?
Een manier is om er voor te zorgen dat je lezers wat hebben om naar door te klikken. Bijvoorbeeld, installeer een widget of zet handmatig wat gerelateerde artikelen neer onder elk artikel. Heb je een artikel geschreven over je ochtendroutine? Link eronder dan ook artikelen die leiden naar je avondroutine, je make-up routine, je skincare routine en een ‘get ready with me’ video. Grote kans dat je lezers dit ook interessant vinden en doorklikken. Vooral lezers die voor het eerst op je site komen zullen dit leuk vinden, omdat ze deze content nog niet kennen.

Een andere manier is om linkjes in de tekst zelf te plaatsen. Bijvoorbeeld, herinneren jullie je mijn CentrO Oberhausen shoplog van laatst? De droogshampoo die ik toen heb gekocht ga ik vandaag voor jullie reviewen. Hij stond al een tijdje op mijn Wish List, maar nu heb ik hem dan eindelijk in huis. Vorig jaar testte ik wat andere varianten van Batiste Droogshampoo’s uit, maar die lieten een witte waas achter, dus….. enzovoort en zo verder. Heb je ’em door? Als je linkt binnen je eigen blog, zorg dan dat de pagina opent in een nieuw scherm. Anders bestaat er een kans dat ze niet meer terugkeren naar het oorspronkelijke artikel.

Ook een aanrader is om een sidebar te hebben waarin je banners plaatst die leiden naar bijvoorbeeld je populairste posts en de posts met de meeste comments. Of je maakt zelf een mooie banner die leidt naar alle budget make-up reviews of persoonlijke artikelen. Je kunt er via Google Analytics achterkomen wat het genre is dat het populairst is op je blog, zodat je hier op in kunt spelen met de banners. Verder is het belangrijk om uitklapbare menubalken te hebben met onderwerpen zodat je bezoekers lekker kunnen blijven klikken en klikken. Hoe langer ze doorklikken, des te langer ze uiteindelijk op je blog blijven hangen.

sint maarten kiekjes - 6Hoe bouw ik een trouw publiek op?
Er zijn allerlei trucjes om je publiek aan je te binden en om te zorgen voor een ‘hogere engagement’ zoals dat heet, maar persoonlijk vind ik dat je hier in eerste instantie geen trucjes voor nodig zou moeten hebben: het moet in je zitten, of niet. Door mezelf jeugdiger voor te doen dan ik ben (bijvoorbeeld door mijn video’s heel hysterisch te editten met heftige popmuziek, zoiets als dit) zou ik mezelf wellicht populairder maken bij een wat jonger publiek, maar het zou heel nep aanvoelen, want zo BEN ik gewoon niet. En geloof me, je bezoekers prikken daar snel genoeg doorheen. Hier komt dus de cliché’s der cliché’s: wees altijd jezelf. Probeer jezelf dus niet leuker, liever, grappiger of blijer voor te doen dan je bent. Ik ben van mezelf vrij rustig (ik doe mijn naam zeker eer aan) en als ik wel eens bezoekers tegenkom krijg ik vaak te horen dat ik precies hetzelfde ben als in mijn video’s. Nou, een groter compliment kun je me niet geven!

Wat ik wel erg belangrijk vind is het lezen van de comments. Ik lees ALLES. Echt alles, Sereen? Echt, ik lees alles. De comments op mijn blog, de comments op mijn YouTube kanaal, ik check Instagram, Twitter, Snapchat en mijn mailbox. En nee, ik antwoord niet op alles (want soms antwoord er iemand anders, of staat het antwoord gewoon in de tekst), maar ik doe echt mijn best om zo veel mogelijk vragen te beantwoorden, elke dag weer. En dat alleen al is een hele dagtaak. Ik ben er uren aan kwijt. Maar ik vind het leuk om te doen! Een goede bijkomstigheid is dat dit er voor zorgt dat je je lezers aan je bindt. Het wordt gewaardeerd dat je antwoord (want lang niet iedereen doet dat) en het zorgt er voor dat je lezers een connectie gaan voelen. Hoe vaker er feedback heen en weer is, des te hechter de band. En zoals ik in het begin al aangaf, dit moet wel in je zitten. Het is een tijdrovende klus en je moet het wel LEUK vinden om vragen te beantwoorden. Probeer het eens!

Iets wat ik ook heb gemerkt in de loop der jaren is dat mensen een band beginnen te voelen als je iets met elkaar gemeen hebt en als je iets persoonlijks deelt. Het contact met jullie, mijn lezers, is iets heel moois en kostbaars. Jullie leren van mij, maar ik leer ook zeker van jullie. Jullie comments met adviezen, troostende woorden, tips, lieve reacties, wijsheden en kritisch noten neem ik allemaal in me op en vaak genoeg doe ik er ook wat mee. Ze helpen mij verdriet te verwerken, stress weg te nemen en knopen door te hakken. Schroom dus niet om persoonlijke zaken bespreekbaar te maken op je blog. Natuurlijk bepaal je zelf wat je wel en niet wilt delen, maar zelf vind ik het heel fijn om luisterende oortjes te hebben.

sint maarten kiekjes - 3Hoe krijg ik meer comments?
Comments lokken comments. Als ik voor het eerst op een blog kom en ik scroll langs de laatst geplaatste artikelen, merk ik dat ik altijd als eerste het artikel aanklik met de meeste comments. Want, dan zou dat wel een leuk artikel zijn, toch? Ik ben vast niet de enige die zo denkt, dus een manier om meer comments te ontvangen op je blogposts is zorgen dat er altijd iemand is die de eerste comment plaatst. Als er één schaap over de dam is, volgen er meer. En zo is het, want wij mensen zijn ook maar gewoon kuddedieren. En die eerste comment, dat mag dus ook gewoon je moeder zijn. Of je beste vriendin. Of misschien kun je met een groepje bloggers afspreken om steeds op elkaars blogposts te reageren, om op deze manier nog meer comments ‘uit te lokken’. En als je reageert op elke (of veel) comments die er al staan, lijkt het ook al wat meer.

Nu moet ik er wel bij zeggen dat er altijd een klein percentage van de bezoekers daadwerkelijk een comment plaatst. Kijk maar eens naar mij; ik ontvang zo’n 60,000 unieke bezoekers per dag, en gemiddeld laten er slechts 80 personen een comment achter. Dat is 0,2% van de dagelijkse bezoekers. Erg weinig! Heb jij 300 unieke bezoekers per dag, dan is het dus niet meer dan logisch dat je steeds 0 comments op je artikelen ontvangt. Dat is natuurlijk niet leuk (want we vinden het allemaal leuk om comments te ontvangen!), maar het is zeker niet zorgelijk.

Het aantal comments heeft ook zeker te maken met je doelgroep. Ik heb het idee dat een jongere doelgroep vaker een comment achterlaat dan een oudere doelgroep. Neem nu de ‘Mr. Wrong’ artikelen van Angel, die worden elke week weer supergoed gelezen, terwijl het qua comments wel meevalt, meestal zo rond de 30-40 stuks. Een verklaring hiervoor kan zijn dat de Mr. Wrong artikelen door een wat ouder publiek worden gelezen. Bovendien is er nu ook meer blogaanbod dan – pak ’em beet – 3 jaar geleden. Er is dus meer om te lezen, waardoor er voor de bezoekers minder tijd over blijft om een comment te plaatsen.

Je moet je ook afvragen hoe gemakkelijk het is voor een bezoeker om een comment te plaatsen. Soms moet je inloggen via Facebook (niet iedereen heeft Facebook, geloof het of niet) of via een ingewikkeld systeem waar je cijfers moet invullen om aan te tonen dat je geen bot bent. En soms moet je AL je gegevens weer opnieuw invullen. JA DAAAAAG! Ain’t nobody got time for that! Houd het dus lekker laagdrempelig voor je bezoekers, want hoe makkelijker het is om een comment te plaatsen des te meer je er zal krijgen.

Ik ben in elk geval dol op het lezen van mijn comments en ik vind het dan ook superleuk dat jullie überhaupt de moeite nemen om iets achter te laten! Is toch een stukje waardering vind ik, hoe kort de comment soms ook is. Bovendien is het een leuke manier voor mij om JULLIE te leren kennen. Dus.. keep ’em coming!

sint maarten kiekjes - 3 (1)Hoe zit het met de KvK, btw en de belastingdienst?
Veel mensen denken dat je je meteen moet gaan inschrijven bij de Kamer van Koophandel en de belastingdienst zodra je gaat bloggen, maar persoonlijk zou ik dit alleen doen als je ook van plan bent om er geld mee te gaan verdienen. Het kost slechts eenmalig €50,- om je in te schrijven. Ik weet uit ervaring dat je als blog professioneler en betrouwbaarder overkomt naar bedrijven toe als je een KvK nummer hebt. Op deze manier is het makkelijker om te onderhandelen over prijzen. Als bedrijven je serieuzer nemen zullen ze sneller met serieuze bedragen aan komen zetten. Bovendien kun je btw aftrekken van aankopen van bloggerelateerde producten, zoals een laptop, camera, lenzen, maar ook het gebruik van een auto of zakelijke lunches. Als je maar kunt aantonen dat het zakelijk is.

Handig is om met je KvK nummer een zakelijke pas aan te vragen bij je bank, zodat je werk en privé nog gemakkelijker kunt scheiden. Ik kan het dus absoluut aanraden om jezelf als ZZP’er in te schrijven bij de Kamer van Koophandel, behalve als je het echt alleen als hobby ziet (en er ook niets mee wenst te verdienen).

En hoe zit dat dan met btw betalen? Ik moet eerlijk bekennen dat ik hier geen pro in ben. Ik schuif alles naar mijn accountants en zij zijn heel goed met cijfertjes en vertellen me gewoon wat ik moet overmaken en klaar is Kees. Ik kan jullie hier dus helaas geen goede, inhoudelijke informatie over geven. Wat ik wel weet is dat je al je extra inkomsten via je blog altijd moet opgeven bij de belastingdienst. Zij berekenen dan hoeveel btw je aan het einde van het jaar moet betalen. Bedraagt de btw minder dan €1345,- dan hoef je helemaal geen btw meer te betalen. Is het minder dan €1883,- dan kom je in aanmerking voor belastingvermindering. Of, wanneer je gebruik maakt van dekleineondernemersregeling, hoef je ook geen belasting te betalen. Bedraagt de btw meer dan €1883,- dan moet je dus dokken.

Mijn tip is om in elk geval de site van de belastingdienst goed door te spitten. Er is onwijs veel informatie te vinden en kom je er echt niet uit, bel ze dan op. De medewerkers helpen je graag verder. Ik heb in mijn beginjaren ook regelmatig aan de lijn gehangen met allerlei vragen en ik kan me herinneren dat ik altijd vriendelijk en lief ben geholpen.

Lang verhaal kort: heb je de droom of de plannen om geld te verdienen met je blog, ook al is het maar een zakcentje? Inschrijven die handel. Mijn ervaring is ook dat, wanneer je je blog inschrijft en er dus officieel een bedrijf van maakt, je je hier ook naar gaat gedragen. En het is nooit verkeerd om je blog als zaak te gaan zien. Het zal je (onbewust) stimuleren en helpen bij het onderhandelen, en dat is altijd mooi meegenomen voor zowel je persoonlijke als commerciële ontwikkeling.

sint maarten kiekjes - 2 (1)Blogtips waar je écht iets aan hebt
Ik hoop dat jullie wat hebben gehad aan mijn kijk op de bovenstaande, bloggerelateerde zaken. Mocht je toch nog een paar vragen hebben, check dan eerst even deel 1 van ‘blogtips waar je écht iets aan hebt‘ en staat je vraag daar niet bij, stel hem dan gerust hieronder bij de comments.

sint maarten kiekjes - 1 (1)Natuurlijk ben ik ook benieuwd naar jullie tips, tricks, visies en ideeën over bovenstaande zaken. Heb jij nog een geweldige tip die je wilt delen met de overige bezoekers? Of wellicht ben je een expert op SEO- of belastinggebied en is er iets wat ik over het hoofd heb gezien? Zoals ik al zei, je bent nooit te oud om te leren en ik leer net zo veel van jullie, als jullie van mij!

Sharing is caring! <3

Until next time,
Serena Verbon

Volg:

124 Reacties

 1. 28 februari 2018 / woensdag, 28 februari 2018

  Hi Serena,

  Ik ben nu 7 maandjes aan het bloggen maar ik merk echt dat het zo leuk is, wanneer je steeds een stapje vooruit komt. Naast het bloggen leer je er ook zoveel van om een website te bouwen. Nooit geweten dat er zoveel bij kwam kijken.. haha.

  Leuke tips! :)

  Liefs
  x

 2. yotta
  25 maart 2016 / vrijdag, 25 maart 2016

  echt super!!! ik ga en blog maken denk ik,, maar ik weet alleen nog geen naam

 3. 22 februari 2016 / maandag, 22 februari 2016

  Hoi hoi Serena

  Eerst en vooral dank u om telkens deze tips met ons te delen, heb er al veel aangehad.
  Ik ben een beginnende blogger, maar geraak maar niet voorruit.
  Nu ben ik al een eindje aan het overwegen om een domeinnaam aan te nemen, maar is dit 100% vertrouwbaar en maakt dit veel verschil uit.

  Mijn blog ga namelijk over de samen werking tussen mijn hulphond en mezelf. Maar is zeer moeilijk om mensen warm te houden.

  Alvast bedankt
  Xx

 4. 17 februari 2016 / woensdag, 17 februari 2016

  Hi Serena,

  Bedankt voor alle tips. Ik ben nog niet heel lang bezig met bloggen en ook nog eens in een dichtbevolkt gebied (over ouderschap), dus heb hier zeker wat aan.

  Groeten, Merel

 5. 19 november 2015 / donderdag, 19 november 2015

  Hoi Serena! Ik hoopte dat mijn vraag hier tussen stond, maar helaas. Mijn vraag is: hoe kan je een domeinnaam kopen met blogspot? We hebben nu veranderdiehel.blogspot.nl maar we willen graag alleen veranderdiehel.nl. Weet jij hoe we dit moeten aanpakken? Alvast superbedankt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *