Alles over Tea Tree Oil

Er zijn van die wondermiddeltjes die eigenlijk iedereen in huis zou moeten hebben, zoals vaseline, kokosnootolie of Baking Soda. Nog zo’n wondermiddel is Tea Tree Oil, een etherische olie afkomstig uit de bladeren van de Theeboom (Melaleuca alternifolia). Deze boom groeit alleen aan de Oostkust van Australië.

Melaleuca alternifolia tree Melaleuca alternifoliaVandaag wil ik je graag iets meer over deze olie vertellen. Ik heb het wel eens vaker over Tea Tree Oil gehad op mijn blog, maar ben er nooit heel specifiek op in gegaan. Waar komt het vandaan? Hoe is het ontdekt? Waar is het allemaal goed voor en waar kun je het kopen?

De geneeskrachtige werking van Tea Tree Oil werd duizenden jaren geleden ontdekt door de Bundjalung aboriginals uit Australië. Onder deze aboriginals bevonden zich spirituele dokters, een soort sjamanen. Dit waren hele wijze mensen – meestal waren dit mannen – die met magie, kennis en medicijnen ziektes en kwaaltjes konden genezen. In deze tijd ontdekten zij ook de geneeskrachtige werking van Tea Tree. De vrouwen uit de Bundjalung gemeenschap werden erop uit gestuurd (ja ja, wij vrouwen werden weer aan het werk gezet) om Tea Tree bladeren te plukken. De bladeren werden bijvoorbeeld gestampt, gerookt, fijngemalen, gestoomd en verwerkt tot zalfjes om vervolgens gebruikt te worden bij wondgenezing, verkoudheid, hoest, zere keel, huidaandoeningen en infecties. Eigenlijk gebruikten ze het voor bijna alles!

Toen de Europeanen Australië voor het eerst ontdekten zagen ze hoe de Aboriginals Tea Tree gebruikten als geneesmiddel om wonden sneller te laten genezen. Het verhaal gaat dat de Engelse ontdekkingsreiziger James Cook, die Australië in 1770 ontdekte, een thee trok van Tea Tree bladeren voor zichzelf en zijn bemanning, om scheurbuik te voorkomen. Vandaar (waarschijnlijk) dus ook de naam: Tea Tree.

tea tree oil - 4Pas in 1923 ontdekte de Australische chemicus Arthur Penfold dat Tea Tree een antiseptische werking heeft die tot 12 keer sterker is dan fenol, wat destijds altijd werd gebruikt als desinfectant. De olie was daarom tijdens de Tweede Wereldoorlog een vast onderdeel in EHBO kits en werd veel gebruikt bij gewonde soldaten.

Tea Tree Oil werd wederom een beetje vergeten, totdat men via de hippie’s in de jaren ’70 weer geïnteresseerd raakte in natuurlijke geneesmiddelen en etherische oliën. Tea Tree Oil werd ineens weer populair en in grote getale gemaakt en gedistribueerd. De olie haalt men via stoomdistillatie uit de bladeren. Tea Tree Oil wordt trouwens niet alleen in Australië gemaakt, ook in Afrika wordt de Theeboom geteelt en verwerkt tot olie. Zo bevat de Tea Tree lijn van The Body Shop Tea Tree olie uit Kenia.

tea tree oil - 1Maar waar is Tea Tree Oil nu allemaal goed voor? Zoals ik eerder aangaf heeft deze etherische olie een bewezen antiseptische werking, oftewel, het gaat infecties tegen. Ook de anti-bacteriële werking is bewezen. Tea Tree Oil wordt voornamelijk op de huid aangebracht. Je kunt de olie puur aanbrengen, maar de olie wordt ook vaak verwerkt in beautyproducten zoals lotions, crèmes, tonics, shampoo of maskertjes. Vieze geurtjes worden veroorzaakt door bacteriën (stinkende adem, zweetvoeten of zweterige oksels), dus vandaar dat het ook wordt verwerkt in deodorant, mondspoelingen, tandpasta en voetproducten.

Tea Tree Oil kan echt voor ontzettend veel zaken worden ingezet. Het kan worden gebruikt bij wondheling (zowel grote wonden als kleine sneetjes), huidinfecties en ontstekingen, eczeem, psoriasis, acné, roos, luizen (!!), een slechte adem en stinkende oksels en zweetvoeten. En hoewel het niet bewezen is dat Tea Tree Oil ook schimmels en virussen tegengaat, claimen veel mensen toch dat het helpt tegen voetschimmel, vaginale schimmelinfecties, wratten en herpes (zowel genitale herpes als een koortslip).

tea tree oil - 3Tea Tree is bij mij bekend sinds The Body Shop hun populaire Tea Tree lijn heeft geïntroduceerd. Als klein meisje al kocht ik hun Tea Tree Face Wash.

Sinds een jaartje heb ik echter ook de pure olie in huis. Ik heb het wel eens gebruikt om puistjes mee aan te stippen en om kleine wondjes mee te helen en ik moet zeggen, het doet wonderen voor de huid! Ook Margo is er erg over te spreken. Ze kreeg een infectie rondom haar traguspiercing en die ging maar niet weg. Tot ze er een druppeltje Tea Tree Oil op aanbracht. Het prikte wel heftig, maar daarna was de infectie binnen een paar dagen verdwenen. Mijn vroegere labmanager vertelde me ooit eens dat hij de wratjes van zijn dochters behandelde met Tea Tree Oil. Hij wilde de wratjes namelijk niet laten aanstippen met stikstof omdat hij wist wat voor pijn dat deed, en hij had gelezen dat Tea Tree Oil kon helpen. En verrek, het hielp! Na een aantal keren aanstippen waren ze verdwenen.

Nu zijn er ook zeker risico’s verbonden aan Tea Tree Oil waarmee je rekening moet houden. Tea Tree Oil wordt voornamelijk op de huid gebruikt omdat inname giftig is. Er is nog nooit iemand overleden aan Tea Tree Oil, maar er zijn wel degelijk gevallen bekend van vergiftiging. Was dus altijd goed je handen na gebruik.Mondspoeling en tandpasta met Tea Tree Oil bevat slechts een klein percentage van deze olie, en is daarom onschadelijk.

tea tree oil - 2Tea Tree Oil is ook giftig voor dieren, dus houd het absoluut buiten bereik van je trouwe viervoeters en furry little basterds en laat ze niet aan je huid likken terwijl je daar net wat Tea Tree hebt aangebracht. Je hoeft er ook niet heel panisch mee om te gaan, maar better safe than sorry zeg ik altijd maar!

Ik vind het heel handig om een klein flesje pure Tea Tree Oil in huis te hebben. Het is echt zo’n wondermiddeltje dat je lekker allround kunt inzetten. Ik bewaar het in mijn EHBO doos, net zoals de Australische soldaten uit de Tweede Wereldoorlog destijds.

tea tree oil - 6Mijn olie is van het eigen merk van De Tuinen (het flesje van 30 ml is nu trouwens in de aanbieding van €13,99 naar €7,00 zag ik!), maar Tea Tree Oil is verkrijgbaar in verschillende merken en prijscategoriën. Je kunt deze olie kopen bij bijvoorbeeld Kruidvat, de Tuinen, de meeste biologische supermarkten, Erica Kruiderijen of in een online shop. Belangrijk is om erop te letten dat het om een pure olie gaat in plaats van een mengsel van oliën (zoals die van The Body Shop) en dat de olie afkomstig is van de Melaleuca alternifolia boom.

Ik hoop dat jullie het leuk vonden om wat meer te weten te komen over Tea Tree Oil!

Until next time,
Serena Verbon

bronnen: 1, 2, 3, 4.

Volg:

67 Reacties

 1. Hetty
  6 november 2016 / zondag, 6 november 2016

  teatree olie is giftig voor katten. Niet voor honden en paarden. Hotspots bij honden en paarden kun je genezen door ze in te smeren met een paar druppels teatree olie. Als mijn hond hotspots heeft, neem ik een mengsel van jojoba olie met een paar druppeltjes teatree olie en smeer de geinfecteerde plekken daar mee in (ook ruim er om heen). Ze genezen dan heel snel, al na een paar dagen tot een week is de huid rustiger, niet meer ontstoken en niet meer warm. Daarna gaat het haar er weer in groeien. Een voordeel is ook dat mijn hond het vreselijk vind stinken en daardoor niet de neiging heeft er aan te likken. Zij krijgt het daardoor niet binnen. Ook vlooitjes hebben er een hekel aan. Daarom gebruik ik het ook in plaats van anti vlo druppels in haar nek en bij de staart.

 2. Joy
  7 juni 2016 / dinsdag, 7 juni 2016

  Hoihoi! Ik kwam dit artikel tegen toen ik opzoek was naar de werking van tea tree olie. Mede omdat ik 2 piercings heb die momenteel een beetje irriteren. Ik heb die van De Tuinen en vroeg me af of die geschikt is voor mijn piercings?

  Alvast bedankt!

 3. Petra
  25 oktober 2015 / zondag, 25 oktober 2015

  Ik kende tea tree oil al wat langer en erg tevreden, maar ik heb een vraagje. Ik wordt binnenkort geopereerd aan mijn knie, een knieprothese, dat wordt een wond van +/- 20cm. Daarna revalideren en oefeningen, dus die wond krijgt dan ook wel wat te verduren. Kan ik daar dan ook tea tree opdoen, en zoja, puur of verdund, en waar moet ik het dan mee verdunnen, dacht zelf aan jojoba oil of i.d. Heeft hier iemand ervaring mee of een tip?

  • anna
   23 juni 2017 / vrijdag, 23 juni 2017

   Ik heb ook nieuwe knie prothese maar de arts was altijd boos als je er iets opsmeren deed dus dat geneest echt van zelf heel mooi

 4. Evelien
  15 augustus 2015 / zaterdag, 15 augustus 2015

  Bij de tuinen is nu alle olie in de aanbieding! 1+ 1 gratis, helemaal super. Net twee flessen tea tree (mede door dit artikel) en twee flessen arganolie besteld. Voordeel 61.99!

 5. Shaar
  12 juli 2015 / zondag, 12 juli 2015

  Ik ben zo blij dat ik tea tree oil ontdekt heb, ik kamp al sinds jongs af aan met een chronische infectie in mijn gehoorgang die alleen operatief verwijderd kon worden. Uiteindelijk zoveel medicatie en ontstekingsremmers gebruikt maar het bleef terug komen, uiteindelijk overgestapt op wat huismiddeltjes, waaronder mijn moeder ook iets vond over tea tree oil. Sinds ik dit gebruik heb ik geen last meer en kom ik elke keer weer met positief nieuws weer van mijn controles af!

 6. 9 juli 2015 / donderdag, 9 juli 2015

  Super interessant om wat meer hierover te weten! Ik wist het namelijk niet en hoorde er nogal verschillende verhalen over

 7. 9 juli 2015 / donderdag, 9 juli 2015

  Tea tree olie is da bomb en inderdaad, alleen pure tea tree olie. Kost wat meer maar is ook niet verwonderlijk. Oliën kunnen ook niet spot goedkoop zijn want er gaat veel product en arbeid in zitten.
  Leuk artikel meis!

 8. 7 juli 2015 / dinsdag, 7 juli 2015

  Wat een goed artikel! Ik zie het overal voorbij komen maar wat het nou precies inhield wist ik eigenlijk niet zo goed.

 9. 6 juli 2015 / maandag, 6 juli 2015

  Interessant artikel. Veel dingen wist ik nog niet over Tea Tree. Ik heb laatst een face wash gekocht met dit ingrediënt bij TBS en ik ben erg benieuwd of het helpt..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *