Alles over Argan olie

 
Een tijdje geleden konden jullie een review lezen over argan olie dagcreme, en het leek me leuk om wat dieper op de argan olie in te gaan. Waar komt het vandaan, hoe wordt het gemaakt en welke eigenschappen bevat het? Klik verder als je meer te weten wil komen over ‘Het Goud van Marokko’.

Argan olie is afkomstig van de vruchten (of eigenlijk de noten die daar in zitten) van de Argan boom (Argania spinosa). Gek genoeg groeien argan bomen alleen in een bepaald gedeelte van Marokko, namelijk in het zuidwesten. Het produceren van argan olie is een echte vrouwentaak. Van juni tot september is het oogst tijd, de argan vruchten zijn dan onder de bomen te vinden.
De Berbervrouwen vertrekken met grote manden richting de bomen en rapen de vruchten op. Rapen is overigens de enige manier om aan argan vruchten te komen. De stekelige stam en takken maken het onmogelijk om aan de boom te schudden of om er in te klimmen. Een andere manier om aan argan vruchten te komen was een niet zo’n hygienische manier: geiten kunnen wel in de bomen klimmen om de vruchten te eten, onverteerde argan noten werden uit hun uitwerpselen gevist en vervolgens verwerkt tot olie. Eeewl! Gelukkig zijn de eisen tegenwoordig strenger en zal argan olie voor cosmetische danwel culinaire doeleinden nooit op deze manier worden geproduceerd.

Argan vruchten worden terug naar het dorp gebracht. De argan noot wordt uit de vrucht gehaald en vervolgens wordt er op geslagen met stenen zodat de argan pitten geoogst kunnen worden. Van de overgebleven vruchten wordt het vee gevoed en de schillen van de noten worden gebruikt om te stoken. Op deze manier wordt alles gerecycled, niets gaat verloren!

argan noten
argan pitten (links)

De pitten worden licht geroosterd en na afkoeling worden ze met de hand gemalen in een stenen handmolen. Malen gebeurt altijd met toevoeging van water, zodat er uiteindelijk een soort deegachtige substantie ontstaat.

De deegbol wordt wederom handmatig geperst en wat er dan overblijft is pure argan olie. Een argan boom levert 30 kilo argan vruchten op. Uiteindelijk wordt hier 700 ml argan olie uit geperst en in totaal kost dat 15 uur werk voor de vrouwen. Argan olie is daarom een hele kostbare olie.
Gelukkig gebruikt men steeds vaker mechanische persmachines om argan olie te winnen. Het verzamelen en kraken van de noten gebeurt nog steeds met de hand, maar het malen gebeurt met de machine. Dit gaat niet alleen sneller, ook komt er geen water meer aan te pas wat de houdbaarheid van de olie verlengd.

Argan olie is een koudgeperste olie, zoals dat heet, omdat er tijdens het maken van de olie geen hitte (vuur) aan te pas komt. Argan olie is een diepe, goudgekleurde olie met een nootachtige smaak. Bij culinaire argan blijft deze smaak – en geur – behouden, maar bij cosmetische argan olie proberen ze deze sterke nootgeur zo veel mogelijk uit te filteren tot vrijwel geurloos.

Argan olie bevat een grote hoeveelheid vitamine E, vergeleken met olijfolie zelfs twee keer zo veel. Vitamine E is een anti-oxidant en zorgt o.a. voor stimulatie van celgroei (snellere vervaging van littekens), vermindering van rimpels, verbeterde elasticiteit en een zachtere huid. Daarnaast reguleert argan olie je talgproductie; bij een vette huid verminderd het je talgaanmaak zodat je minder zal glimmen. Best gek dat een olie ervoor zorgt dat een vette huid minder vet wordt. Argan olie verminderd een geirriteerde en ontstoken (acne) huid, en mensen met eczeem en psoriasis schijnen veel baat te hebben bij deze olie.

Argan olie is de laatste stap van het traditionele hamam ritueel. De foto hieronder is genomen nadat ik alle stappen had ondergaan. Mijn huid is niet vettig, maar voelt heerlijk gevoed en superzacht aan.

Verder staat argan olie bekend om de goede werking bij nagels en haren. Nagels worden harder en sterker door de olie in te masseren op je nagels en nagelriemen. Dof haar gaat weer glanzen met argan olie! Je haren krijgen hun natuurlijke veerkracht terug en zullen minder snel breken. Breng een klein beetje olie aan in je puntjes, of behandel je hele haar met een argan olie ‘kuurtje’ : masseer je vochtige haren met argan olie en wikkel het in plastic folie. Laat het een paar uur inwerken of ga er desnoods mee slapen. Na een paar uur of de volgende ochtend goed uitspoelen met water en shampoo. Hello shiny hair!

Until next time,
Serena Verbon

Volg:

6 Reacties

 1. 15 februari 2020 / zaterdag, 15 februari 2020

  Over de Arganolie een heel makkelijk test of het puur is of niet steek het in de ijskast en laat het een nacht invriezen de volgende dag zal je wel merken of het puur is of nep als het gemengd word met andere rotzooi zal je het merken hopelijk heb ik jullie kunnen helpen heb zelf een Argan bedrijf in België met puur Argan olie je kan zelfs zien hoe het geperst word
  Hassan

 2. Zaria
  2 juni 2019 / zondag, 2 juni 2019

  Leuk artikel! Ik heb laatst pure Argan olie bij http://www.morenatural.nl gekocht. Dit is me erg goed bevallen en is zeker de moeite waard om eventjes te kijken! Goede prijs/kwaliteit.

  Groetjes Zaria

 3. Loes
  6 maart 2013 / woensdag, 6 maart 2013

  Wij zijn in december in marokko geweest en hebben ook een kijkje genomen in een bedrijfje waar vrouwen argan-olie maken. we hebben ook zelf een beetje mogen helpen. het is heel interessant!!!

 4. 12 december 2012 / woensdag, 12 december 2012

  Sàlaam heb een vraagje ik heb ook de ôli waar kan ik laten testen of het echt puur is ?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *