De Olie Hype, Oliedom?

Als beautyliefhebber hebben jullie het vast al gemerkt, de afgelopen tijd, en met name de laatste maanden, lijkt het wel alsof ALLE cosmeticaproducten met olie worden verrijkt. De één nog exotischer dan de ander. Met name Arganolie, ookwel het Marokkaanse goud genoemd, is populair. Met namen als ‘Oil Miracle’ en ‘Mythic Oil’ verpakt in Oosters ogende gouden flesjes verwachten wij als consument kleine wondertjes voor huid en haar, maar is dat ook echt zo?

Wat arganolie betreft, zelf heb ik ‘the real deal’ in mijn bezit: een klein flesje van 100ml gevuld met 100% natuurlijke biologische argan olie. Dit is echter culinaire kwaliteit, oftewel goed genoeg om mee te koken maar niet ideaal voor cosmetische doeleinden. Arganolie van cosmetische kwaliteit is zuiverder en geurt minder sterk naar noten.

Mijn flesje arganolie komt uit de webshop Gezonder.nl en kostte zo rond de €17,-. Arganolie van goede kwaliteit is een vrij kostbare olie. Het is gemiddeld duurder dan olijfolie, amandelolie, kokosolie en zonnebloemolie. Daarnaast bevat arganolie veel vitamine E (tweemaal zoveel vergeleken bij olijfolie), reguleert het de talgproductie en trekt het vrij snel in. Waarom arganolie pas de laatste tijd zoveel wordt verwerkt in cosmetica is mij een raadsel, want het wordt al jaren (wat zeg ik, eeuwen) gebruikt in Marokko.

Het leek me leuk om een aantal cosmeticaproducten met oliën onder de loep te nemen. Bestaan de producten voor een groot deel uit voedende oliën of slechts een paar druppels? Is de olie een werkzaam ingredient of is het een marketingtrucje?

Het haarmasker ‘Moroccan Argan Oil’ kocht ik in Amerika en later kreeg ik mini’s opgestuurd van de bijbehorende shampoo en conditioner. De producten van Organix zijn verkrijgbaar bij de betere drogist (ik vraag me ineens af, wat maakt de ene drogist beter dan de ander) en zijn vrij van sulfaten en parabenen. De naam van deze lijn is Moroccan Argan Oil, dus automatisch verwacht ik een flinke hoeveelheid van het Marokkaanse goud in deze producten terug te vinden. Bij het lezen van de ingrediëntenlijst zien we arganolie (de INCI naam is argania spinoza) echter ergens onderaan staan.

Haarmasker;In het geval van het haarmasker zit er zelfs minder arganolie dan parfum in. Omdat er meestal zo’n 5% parfum in een cosmeticaproduct zit kunnen we gokken op een arganolie percentage van 2 – 5%. Dit is op het totaal van 237ml zo’n 5 tot 12ml. Dat is een hoeveelheid vergelijkbaar met de inhoud van een nagellakflesje, en dat op een hele pot haarmasker. Kun je nagaan.

Ik moet zeggen dat ik erg te spreken ben over dit masker. Het voedt mijn droge punten, het ruikt lekker, maakt mijn haren zacht en glad. Ligt dat aan de arganolie? Nee. Maar dat een product onderheven is aan marketingtrucjes wil nog niet zeggen dat het geen goed product is natuurlijk.

Shampoo;
Conditioner;
Ook de shampoo en conditioner bevatten weinig arganolie. Ook hier gok ik weer op een percentage van 2 – 5%.

De professionele salonlijn ‘Mythic Oil’ van l’Oréal is erg populair en werd zelfs genomineerd voor de Holland Beauty Awards 2013. Ik moet zeggen dat ik het een heerlijke lijn vind! De geur is echt super (zoet, fruitig, bloemig) en vrij sterk en blijft dan ook goed nageuren op mijn haren. Het haarmasker is extreem dik en romig (just the way I like it!). De verpakkingen zijn goudkleurig met een Oosters tintje. Met een titel als ‘Mythic Oil’ verwacht ik een soort wondertje in een flesje. Een eeuwenoud haarolie geheim wat mijn bosje stro in één klap veranderd in een weelderige Hollywood coupe.

Maar goed, er zit wel SLS in en ook hier staan de oliën geheel onderaan de lijst.

Haarmasker;Ik kreeg de ingrediëntenlijst er niet helemaal goed op, maar zoals je kunt zien staat er in de tweede regel avocado-olie en druivenpitolie vermeld. Achteraan de derde regel staat arganolie. In de vierde regel staat katoenzaadolie.

Shampoo;
Op de verpakking van de shampoo staat “shampoo voor voeding en glans voor alle haartypes, verrijkt met arganolie en katoenzaad. Geïnspireerd door oostere schoonheidstradities.” Grappig, er bevinden zich vier soorten olie in deze shampoo waarvan ze de twee meest interessante (voor ons minder bekende) oliën uitlichten. Alle vier de oliën bevinden zich ver onderaan de ingrediëntenlijst en zullen in de shampoo een concentratie van zo’n 2 – 5% hebben.

Conditioner;
Haarserum;
Hier bevinden de argan- en avocado-olie zich vrij bovenaan de ingrediëntenlijst, maar vergis je niet. Haarserums bestaan voor het grootste gedeelte uit siliconen dus mijn gok is dat het ook hier om een kleine hoeveelheid olie gaat in verhouding tot de rest van de ingrediënten. Zeker weten doe ik het natuurlijk niet.

De Mythic Oil lijn heeft een interessante naam en maakt gebruik van vier verschillende soorten oliën in hun producten, maar het is naar mijn mening zo weinig dat de werking van deze oliën vrijwel nihil is.

Het is niet heel duidelijk te lezen, maar het linker haarserum heet Nourishing Oil Care en heeft als ondertitel ‘with weightless nutri-oils argan oil blend’. Ik kocht dit serum in Amerika en de verpakking (met de ingrediëntenlijst) gooide ik weg. Ik kan hier verder niets over vertellen, maar ik wilde het gewoon even laten zien omdat er hier ook op de voorkant wordt gepromoot met ‘arganolie’ terwijl ik me nog kan herinneren dat er maar heel weinig van in zat.

Het rechter haarserum heet ‘Oil Miracle’ en bevindt zich in een mooi gevormd flesje. Op de achterkant heeft Schwarzkopf het over ‘waardevolle Marula olie’ en ‘botanische oliën’.

Hier heb ik wel de ingrediëntenlijst van;
Na de siliconen bevat dit serum zonnebloemolie (Helianthus Annuus Seed Oil), dan parfum (meestal 5%) en daarna pas de ‘waardevolle’ marula-olie waar ze in de omschrijving mee pronken. Opvallend is dat men niet spreekt over de zonnebloemolie, hoewel dit in grotere hoeveelheden aanwezig is in het serum. Verder is zonnebloemolie inderdaad botanisch (= plantkundig), maar klinkt ‘botanische oliën’ een stuk interessanter dan het in werkelijkheid is. Ik bedoel, in dit geval is het zonnebloemolie gemengd met een klein beetje marula olie.

Maar hoe bevallen beide haarserums? Nou, eigenlijk zeer goed. Ze ruiken lekker, camoufleren mijn droge punten zonder vettig of slierterig te maken, het trekt snel in en is zuinig in gebruik.

Als laatste wil ik twee huidverzorgingsproducten met oliën behandelen, namelijk Kneipp doucheolie met amandel- en arganolie en Garnier Ultimate Beauty Oil, een droge body olie.

Ik ben groot fan van beide producten. De Ultimate Beauty Oil voedt mijn droge benen (ja ja, eindelijk weet ik eens een keer hoe dat aanvoelt, een droge huid) terwijl het razendsnel intrekt. Beter! Kan ik meteen in mijn broek springen. De olie heeft een subtiele, zachte en bloemige geur en de verstuiver is heel fijntjes.

Ingrediëntenlijst Ultimate Beauty Oil;
Op de voorkant staat dat er arganolie, macadamiaolie, amandelolie en rozenolie in deze spray zit en dat is ook zo, maar de spray bestaat voor het grootste gedeelte uit caprylic triglyceride, oftewel gefractioneerde kokosnootolie. Dit is een superfijne olie die heel snel intrekt, ik gebruikte het ook altijd in mijn body scrubs. De olie is afkomstig van de kokosnoot, maar dan helemaal verwerkt zodat het perfect is voor de cosmeticaindustrie: geurloos, maakt de huid zacht en trekt supersnel in. De spray is verrijkt met de eerdergenoemde oliën, maar ook hier gaat het om een vrij laag percentage.

De doucheolie van Kneipp is anders dan de meeste huidreinigers. Ik was mijn lichaam eigenlijk alleen met douchegel, dus ik moest wel even wennen aan deze doucheolie. Het is heel vloeibaar namelijk. Eigenlijk gewoon de textuur van een olie.

Wanneer je het opschuimt met water ontstaat er een witte emulsie met een heel subtiel schuim:

Het maakt mijn lichaam net zo schoon als bij een gewone douchegel, maar mijn huid is na het douchen lekker zacht en gehydrateerd. Alsof er een soort voedend laagje over mijn huid ligt. Heerlijk!

Ingrediëntenlijst Kneipp doucheolie;

Eindelijk een product dat zijn naam waarmaakt. Zoals je kunt zien bestaat deze doucheolie voor het grootste gedeelte uit olie, namelijk zonnebloemolie, gevolgd door castorolie (ook wel wonderolie genoemd). Dit zijn voedende olien, maar niet bijzonder of kostbaar. Ze klinken niet luxe in de oren. Amandelolie en arganolie klinkt natuurlijk stukken beter, echter bevat de doucheolie tussen de 2 – 5% amandelolie en arganolie, terwijl dat juist wel groot op de voorkant staat. Toch weer een marketingtrucje, dus!

Conclusie;
Dat het toevoegen van diverse oliën (het liefst zo exotisch mogelijk, of in elk geval iets waar men een mooi verhaal omheen kan verzinnen) is een trend, dat is één ding wat zeker is. Elk cosmeticamerk doet het en ze buiten het flink uit door het groot op de voorkant te zetten of te noemen in hun omschrijvingen. Kijken we verder dan merken we dat het slechts om een fractie olie gaat. Ga er ook niet klakkeloos van uit dat iets met oliën ook meteen heel goed is, omdat het natuurlijk is. Ik denk dat het belangrijk is om dit in gedachten te houden en om kritisch te blijven.

Kijk, aan marketingtrucjes ontkom je niet, dus laten we dat vooral goed onthouden en ons niets wijs laten maken. Laat je niet misleiden door de titels van de verpakkingen, maar ga zelf op onderzoek uit en check de achterkant. Of niet natuurlijk, ik kan me ook heel goed voorstellen dat je gewoon lekker nieuwe dingen wilt uitproberen zonder nadenken! 😉

Wil je wél graag je haren verwennen met een 100% puur oliekuurtje, smeer dan gewoon kokosnootolie in je haren (zie deze DIY). Een aanrader!

Laten jullie je ongemerkt misleiden door teksten en namen op cosmeticaproducten? Wat vind jij van de olie hype, ben je er gevoelig voor?

Until next time,
Serena Verbon

 

Volg:

128 Reacties

 1. Fleur
  2 januari 2016 / zaterdag, 2 januari 2016

  Wat een mooi stuk, heel verhelderend! Zelf probeer ik
  Zo natuurlijk mogelijk mijn verzorgingsmiddelen te kopen.
  Wat arganolie betreft heb ik een aantal merken geprobeerd. De fijnste tot nu toe vindt ik van
  Argane Izylar. Die heb ik laatst bij bol. com besteld. Ik heb deze nu al ruim twee maanden en kan er best nog lang mee doen (100 ml).

 2. Kitty
  11 december 2015 / vrijdag, 11 december 2015

  Ik ben benieuwd of de Creasoin arganolie van Trinity Haircare ook echt een pure olie is of dat het ook een marketingtruc is.

 3. 19 oktober 2015 / maandag, 19 oktober 2015

  Op zoek naar de werking van argan olie kwam ik op uw site terecht. Mijn complimenten voor het uitgebreide onderzoek en commentaar over olieen in het algemeen. Fijn dat het commerciele geschreeuw van de diverse producenten op een goed beargumenteerde manier op werkelijke waarde wordt geschat. Dank!

 4. Greetje
  27 november 2014 / donderdag, 27 november 2014

  Als tip voor iedereen,koop een flesje pure Arganolie .
  Paar druppels Arganolie door je favorite shampoo en conditioner,
  En klaar is je eigen shampoo met Arganolie.

 5. Lisa
  20 juli 2014 / zondag, 20 juli 2014

  zou je de 100% Pure argan olie van de kruidvat willen revieuwen?

 6. 26 november 2013 / dinsdag, 26 november 2013

  Inderdaad laat je niet misleiden doordat er arganolie op de verpakking staat. Bij de kruidvat verkopen ze ook allerlei Chinese troep waar maar een heel klein beetje arganolie inzit. Als is het nog zo goedkoop. Het is zonde van je 3 euro want de arganolie heeft totaal geen werking. Wil je echt wat merken/voelen van de argan dan moet je alleen de pure kopen. Is wel wat duurder maar je doet er ook maanden mee omdat je maar een paar druppels nodig hebt.

 7. 12 oktober 2013 / zaterdag, 12 oktober 2013

  Arganolie is het vloeibare goud. Ik heb zelf massage arganolie die ik verkoop in mijn webshop. En heb veel research gedaan naar arganolie. Uiteraard heb ik zelf een fles aangeschaft voor mijzelf om uit te proberen. En ik moet zeggen, waar is het niet goed voor? Het is echt voor alles te gebruiken. Voor de pijnklachten die ik in mijn rug ervaar tot de eelt onder de voeten van mijn vriend.

  Oja en nog een tip: is je mascara uitgedroogd? Een drupje van arganolie en je mascara kan weer even mee.

 8. Marijke Hiddens
  14 maart 2013 / donderdag, 14 maart 2013

  De enige echte Argan olie kan je alleen maar in Marokko kopen en nergens anders. Deze bomen groeien alleen in dat land. Argan olie wordt in Marokko inderdaad al eeuwen gebruikt. Misschien verklaart dat wel waarom Marokkaanse zo mooi zijn, hihi! Wat ik zou aanraden; koop Argan olie via een erkende onlineshop of haal het uit Marokko zelf. Dan ben je er zeker van dat het écht is. De laatste tijd zie je alle bekende merken beweren dat ze echte Argan olie gebruiken in hun producten. Waarschijnlijk klopt daar niets van. Misschien voegen ze maar een hele hele kleine hoeveelheid toe.
  Argan olie wordt ook wel het ”goud van Marokko” genoemd en is enorm kostbaar.
  Ik bezoek Marokko regelmatig en dan neem ik altijd een hoeveelheid mee, kan ik weer ‘es een tijdje door.

 9. Lucia
  12 maart 2013 / dinsdag, 12 maart 2013

  Ik gebruik ook pure Aragan olie, van Moroccan Oil wordt mijn haar nl zelfs droger! Ik kocht het eerst bij Erica, maar nu heb ik de aragan olie van KIS en die vind ik net iets lekkerder ruiken. En ja, kokosolie, en zelfs mijn Weleda rozenolie belanden ook regelmatig in het haar. Dus niet vanwege de hype, maar omdat mijn haar gewoon gruwelijk droog is en olie het enige is dat werkt.

 10. 10 maart 2013 / zondag, 10 maart 2013

  Ik heb de Mythic Oil Milk. Ik vind die leuker omdat die meer een “melk” is dan een “olie”.
  Toffe body producten, ik ga zeker uitkijken naar de Ganier Ultimate Beauty Oil en de Kneipp doucheolie staat nu toch al een paar weken op m’n wishlist ^^

 11. 8 maart 2013 / vrijdag, 8 maart 2013

  Ik ben echt heel gevoelig voor marketingtructjes, echt heel slecht. Terwijl ik ook weet dat het 9 van de 10 keer helemaal niet zo is! 😉

 12. Gauri
  8 maart 2013 / vrijdag, 8 maart 2013

  Gelukkig ben ik geen product junkie. Soms stap ik de drogisterij binnen en ga als een malle idioot alle ingrediëntenlijstjes lezen (skimmen eigelijk) van de nieuwe haarproducten die me interesseren, maar ik koop zelden wat als ik het niet nodig heb. Daar ben ik veel te koppig en wantrouwend voor. Daarom werkt reclame bij mij ook averechts. Het roept weerstand bij me op, in plaats van dat ik iets aanlokkelijker vind. En misschien ben ik ook gewoon een gore krent, heh.

  Meestal negeer ik de claims op cosmetica. Het is IMO vrijwel altijd onzin, geformuleerd op een manier dat ze er mee weg kunnen komen, al vraag ik me soms af hoe.
  Even een voorbeeld:
  “De nieuwe Garnier Fructis Oil Repair Shampoo voedt het haar van binnenuit dankzij de 3 voedende oliën uit Olijf, Avocado en Karité!”
  Volgens welke definitie van voeden? Haar is nogal dood en alles. Hoe voed je iets doods? Is preservatie van een lijk door balseming ook voedend voor het lijk? Blijkbaar wel!
  “Stralend van de gezondheid, het haar wordt 3x zachter, 3x gladder en 3x sterker.”
  3x zachter/gladder/sterker dan wat? Dan daarvoor, toen het werd gewassen met afwasmiddel? Waar vergelijken ze het mee? Niet mijn haar, in ieder geval. En wat betekent “stralend van gezondheid”? Gezond haar hoeft niet te glanzen en ongezond haar kan ook glanzen. Heeft Garnier bewezen dat deze shampoo het haar gezonder maakt (nee) en zo ja, wat is de definitie van gezondheid? Ik gebruik de term net zelf nog, maar eigenlijk kun je iets doods niet echt gezond maken.

  Ik gebruik graag olie, altijd al gedaan, maar ik ben niet zo onder de indruk van de oliehype. Het zal allemaal wel. Het is niks nieuws dat er olie in cosmetica zit. Nu maken ze het soms te bont, met allerlei exclusieve olieën die niet persé beter zijn. Van de meeste “exotische” olieën is het trouwens maar goed dat er weinig van in haarproducten zit. Ze kunnen nogal problematisch zijn, afhankelijk van de vetzuursamenstelling. Veel van de duurste olieën die allerlei magische eigenschappen krijgen toegeschreven, bevatten toevallig ook veel meervoudig onverzadigde vetzuren. Welke ontzettend gevoelig zijn voor oxidatie. Door die oxidatie vormt zich een harsachtig laagje om het haar heen, wat een fijn soort siliconeneffect geeft, voor eventjes, totdat je build-up krijgt. Geoxideerde olie is helaas, in tegenstelling tot siliconen, een ramp om te verwijderen. Shampoo is niet genoeg. De tanks waarin die olieën vervoerd worden moeten schoon worden GESCHROBD. Dat zegt genoeg.

  “Omdat er meestal zo’n 5% parfum in een cosmeticaproduct zit”
  Hoe kom je aan dat percentage parfum? Ik meen me te herinneren dat het eerder zo’n 1% is. Of eigelijk onder de 1%, zoiets als 0.1-0.5%. Net zoals de meeste standaard conserveringsmiddelen. Ik weet niet precies meer hoe ik er aan kom, maar ik ben het vaker tegengekomen op blogs en één daarvan verwees naar een af ander wetenschappelijk naslagwerkt over cosmeticaformulaties. Dus die 5% lijkt me wel heel erg hoog

  Ingrediënten die voor minder dan 1% in het product aanwezig zijn, mogen in willekeurige volgorde worden genoemd aan het einde van de ingrediëntvermelding. Zo kan de suggestie worden gewekt dat er meer van bepaalde dure ingrediënten in cosmetica zitten dan in werkelijkheid. Ik vind dit eigelijk onzin, ik wil de feiten, maar goed. Ik kijk voornamelijk naar de eerste 3-7 ingrediënten en negeer gewoon maar alles wat in de buurt van of in ieder geval na parfum*/conserveringsmiddel staat. Tenzij er zoiets staat als “gehydroliseerde zwerveranusharen”, want dan is elk percentage me te veel.
  [*en ook componenten van parfum die los vermeld moeten worden omdat ze bij de 20nogwat extra allergene geurstoffen horen… of zoiets]

  • Jenny
   10 maart 2013 / zondag, 10 maart 2013

   please more replies! Jouw reply had me spit my milk out :’)

 13. 8 maart 2013 / vrijdag, 8 maart 2013

  Super fijn artikel en goed om te weten. X

 14. Ginny
  7 maart 2013 / donderdag, 7 maart 2013

  Wat een topartikel!

 15. 7 maart 2013 / donderdag, 7 maart 2013

  Ik probeer graag nieuwe dingen maar niks met olie haha. Ook al klinkt het zo ‘promising’ haha.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *