Tips & Trucs: Statisch haar

Steeds als ik mijn katjes Coco en Clarence wil aaien rennen ze keihard weg, en ik geef ze groot gelijk. De laatste tijd geef ik ze namelijk kleine elektrische schokjes als gevolg van mijn statische haar. Voor mij voelt het als een prikje, maar voor die kleine beestjes voelt het waarschijnlijk alsof de bliksem inslaat! Aaaaw. Ik ben me daarom gaan verdiepen in staticiteit. Hoe ontstaat het? Waarom is het altijd in de winter? En belangrijker, wat kan ik er tegen doen?

Leuk nieuws! Ik ben sinds kort benoemd tot Wella Pro Series ambassadrice. Wella Pro Series is het nieuwe luxe shampoo- en conditionermerk gebaseerd op de expertise van professionele Wella topkappers. Dit betaalbare merk is vanaf vandaag gewoon verkrijgbaar bij supermarkt en drogist. Een grote fles van 500 ml kost slechts €4,99. Dit artikel heb ik geschreven voor de Wella Pro Series Academy die vandaag online gaat. Bekijk hier alvast hun website. Binnenkort meer over dit nieuwe merk!

Ik denk dat iedereen wel eens statisch haar heeft gehad. Denk maar eens aan je kindertijd. Als ik van een plastic glijbaan gleed stonden mijn haren steevast recht overeind. Nu ik minder vaak van glijbanen glijd beperkt mijn statische haar zich slechts tot de winterperiode. Doorgaans heb ik er in de lente, zomer en herfst geen last van.

Statisch haar ontstaat door positief geladen deeltjes die zich ophopen aan het haaroppervlak. Hoe droger je haren en hoe droger de lucht, des te meer en des te sneller zullen deze deeltjes zich ophopen. In de winter is de lucht erg droog in vergelijking met andere seizoenen. Ook zijn je haren droger (net zoals je huid in de winter droger wordt). De positief geladen deeltjes beginnen zich op een bepaald moment af te stoten wat gepaard gaat met omhoogstaande haren en luid geknetter.

Nu weten we waarom statisch haar vaker voorkomt in de winter. Manieren om statisch haar te voorkomen liggen vooral bij je haren zelf, aangezien we niets aan de luchtvochtigheid kunnen doen. Hieronder heb ik een paar tips op een rijtje gezet die misschien van pas kunnen komen;

 • Heet föhnen droogt je haren uit en maakt de lucht rondom je haren droger. Probeer je haren dus zo veel mogelijk aan de lucht te drogen of gebruik de ‘coole stand’ op je föhn. Wat ook helpt is een ‘ionische’ föhn, te koop in verschillende prijsklasses.
 • Vermijd zo veel mogelijk plastic kammen en borstels. Remember die plastic glijbaan? Plastic maakt statisch haar nog statischer. Raadzaam zijn borstels en kammen van hout of rubber. Denk aan die houten borstels met varkensharen, je haren schijnen hier nog meer van te gaan glanzen ook! Tevens zijn er speciale haarborstels op de markt die statisch haar tegengaan. De Hema heeft zo’n borstel in hun assortiment en Braun heeft de ionische Satin Hair brush.
 • Synthetische kleding zorgt voor meer lading. Probeer dus stoffen te vermijden als nylon en polyester en draag zo veel mogelijk natuurlijke materialen zoals katoen. Een mix van katoen met een andere stof schijnt zelfs nog beter te zijn.
 • Niet alleen kleding, ook schoenen kunnen staticiteit verhogen. Als je over een tapijt of vloerbedekking loopt met plastic of rubber zolen ontstaat er wrijving en bouw je meer staticiteit op in je lichaam. Deze staticiteit kan alleen uit je lichaam ontsnappen via je haar, wat zorgt voor omhoogstaande haren! Leren zolen zijn daarom een betere keuze.
 • Keep your hair moist! Verzorg je lokken goed met shampoo en conditioners die speciaal gemaakt zijn om je haren te verzorgen en te moisturizen, bijvoorbeeld de Repair lijn van Wella Pro Series. Als je conditioner niet voldoende is vervang deze dan voor een haarmasker. Staticiteit houdt van droogte! Hoe minder droog je haren zijn, hoe beter.

 • Omdat statisch haar alle kanten op vliegt, is het een tip om je haren iets te verzwaren. Als je shampoo en conditioner dit niet voldoende hebben gedaan kun je eens een haarserum proberen. Neem een beetje serum in je handen, wrijf ze samen en verdeel ze lichtjes over je lokken. Het sprayen van haarlak biedt soms ook uitkomst. Om haarlak beter en fijner te verdelen kun je wat lak op je borstel sprayen en je haren hier zo snel mogelijk (voordat het opdroogt) mee borstelen.
 • Deze tip kwam ik vaak tegen bij het zoeken naar anti-staticiteit tips: wrijf een droogtrommeldoekje (leuk galgje woord!) over je statische haren heen. Die doekjes die je samen met je was in de droger doet zodat het lekker gaat ruiken dus. Het schijnt te helpen!
Sinds ik een aantal van deze tips opvolg ben ik minder statisch en komen Coco en Clarence weer gezellig in de buurt liggen. Ze laten zich gewillig aaien en kroelen, ondanks dat er stiekem toch nog wel eens een klein schokje aan mijn vingers ontsnapt. Misschien zijn ze er inmiddels aan gewend. Anyways, tijdens het borstelen heb ik geen omhoogvliegende haren meer, dus ik ben tevreden. Ik hoop dat ook jullie wat aan deze tips hebben! 
Until next time,
Serena Verbon

Volg:

2 Reacties

 1. Lieke
  16 oktober 2013 / woensdag, 16 oktober 2013

  Bedankt! Heb erg veel aan je tips!

 2. ag4th4
  30 maart 2013 / zaterdag, 30 maart 2013

  Leuke tips serena .ik ga proberen voor mij dochter omdat zij hebben statiche haar.

  Bedankt voor de tips….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *