11 tips om je haren sneller te laten groeien

De laatste tijd krijg ik ONTZETTEND veel complimentjes over mijn haar. Ineens valt het jullie op waarmee ik stiekem al 2 jaar bezig ben; mijn haren laten groeien. Natuurlijk hebben de zwangerschapshormonen een rol gespeeld en heb ik een kappertje overgeslagen vanwege de corona crisis, maar verder heb ik eigenlijk niets speciaals gedaan. Toch bestaan er manieren om je haren sneller te laten groeien. Of in elk geval, om er voor te zorgen dat je haar én hoofdhuid in top conditie is en blijft, zodat je je haren op een gezonde manier langer kunt laten groeien.


Mijn haren zijn al jaren op BH-bandjes lengte geweest (zie de foto hierboven), maar sinds ik er actief mee bezig ben werd het toch ineens langer. En dat terwijl ik dacht dat het genetisch gezien misschien niet voor mij was weggelegd.


Dit is een recente foto. Het kan dus wél! Het is langer als ooit tevoren. Helaas bestaat er geen wondermiddel waarmee je je haren binnen no-time 10 cm langer kunt laten groeien. I WISH! Ik zie wel eens van dat soort video’s voorbij komen op YouTube of Instagram en dat is echt dikke bullshit. Trap er niet in, mensen. Net zoals alles wat groeit, heeft ook dit proces TIJD nodig. Hieronder mijn tips.

Tip #1 – laat het niet te kort knippen


Logisch, zou je denken, maar als je het er niet expliciet bij vermeld, wordt er vaak meer van je haar geknipt dan je lief is. Gemiddeld groeit je haar zo’n 1 cm per maand en als je je haren elke 3 maanden dus 3 à 4 cm laat kortwieken, zal je haar nooit langer worden. You do the math!

Toch is het wel aan te raden om je haren meerdere keren per jaar te laten knippen om het zo in optimale conditie te houden. Mijn haar is heel droog en broos en gevoelig voor gespleten punten. Ik laat het daarom het liefste 4 keer per jaar knippen en dan steeds 1 cm per knipbeurt. Ik vermeld altijd van te voren aan de kapper dat ik mijn haren aan het groeien ben, zodat de kapper hier rekening mee houdt en er echt maar 1 cm vanaf haalt. Op deze manier kan ik mijn haren op een gezonde manier 8 cm per jaar laten groeien.

Dat je het moet laten knippen, daar ontkom je niet aan, maar hoe beter de conditie van je haar en hoofdhuid, des te minder vaak je naar de kapper hoeft en des te langer je je haar kunt laten groeien. Simpel. Als jouw haren minder gevoelig zijn voor splijten red je misschien zelfs om 2 of 3 keer per jaar naar de kapper te gaan, en kun je je haren dus nog langer laten groeien op jaarbasis.

Tip #2 – a little less shampoo and a little more conditioner please

Je moet zo lief mogelijk zijn voor je haar en hoofdhuid. Hoe gek het ook klinkt, water en shampoo werken uitdrogend, dus hoe minder je het hoeft te wassen, des te beter en gezonder dit eigenlijk is.


Ik ben zelf erg te spreken over de Rain Dance lijn van Artégo. Hiermee houd ik mijn haren lang fris en de sulfaatvrije formule is ook nog eens lekker mild voor je haar en hoofdhuid. Een budgetvriendelijker alternatief is de nieuwe lijn van Andrélon genaamd Klei Fris & Zuiver. Hier zitten echter wel sulfaten in, dus deze producten zijn helaas niet geschikt voor de Curly Girl Method. Ook kan ik je aanraden om droogshampoo te gebruiken om het wassen met één dagje uit te stellen.

Als je snel vet haar hebt (zoals ik), was je je haren natuurlijk het liefste elke dag of om de dag, maar ik heb het gevoel dat mijn haren een groeispurt hebben meegemaakt sinds ik het slechts 1 à 2 keer in de week was. Het is in mijn ogen belangrijk om daarom een shampoo te ontdekken waarmee je steeds 4 dagen of meer tussen de wasbeurten kunt laten zitten.


Wat conditioner betreft, dat is écht een must als je je haren langer wilt laten groeien. Zelf gebruik ik het liefste een haarmasker na het wassen, maar tussen de wasbeurten door gebruik ik ook wel eens een conditioner (ik was het dan niet, maar smeer alleen wat conditioner in mijn punten). Haarmaskers en conditioners beperken slijtage en voorkomen op de langere termijn gespleten haarpunten (hetzelfde geldt voor haar serum trouwens). Ze kunnen het helaas niet repareren, maar voorkomen is altijd beter dan genezen, toch!?

Tip #3 – naspoelen met koud water


Dit is echt een beauty hack uit grootmoeders tijd, maar… IT WORKS! Niet alleen gaat je haar extra mooi shinen omdat het koude water de haarschubben sluit, ook voorkomt dit op den duur slijtage en gespleten haarpunten. Ik doe dit nu een half jaar en merk echt dat mijn haar er goed op gaat. Gewoon even ijskoud en dan tel ik tot 5. Brrrr! Op zich wel lekker hoor in de ochtenden, ben je meteen goed wakker!

Tip #4 niet te ruw afdrogen.


Want ruw afdrogen met een handdoek kan leiden tot gespleten haarpunten en dat willen we juist voorkomen! Probeer het dan liever wat zachter droog te deppen en te knijpen. Of nog beter, gebruik een oud T-shirt. Dit neemt lekker veel vocht op en het fijngeweven, zachte katoen is een stuk milder voor je haar. Ook is een T-shirt veel lichter dan een handdoek, zodat het minder aan je hoofdhuid trekt als je een tulband maakt.


Zelf gebruik ik een speciale haar tulband gemaakt van een zachte microvezel stof. Die kan ik stevig (maar niet strak) vastzetten met een elastiekje en knoopje en zo zakt hij niet uit (en trekt dus ook niet aan mijn hoofdhuid). Echt een top ding, ik gebruik hem altijd en verkies dit echt boven een handdoek.

Tip #5 – hair vitamins

De laatste tijd zijn die hair vitamin gummies helemaal hip & happening en ik moet zeggen, ben blij dat ze bestaan. Ik ben zelf namelijk helemaal geen trouwe ‘slikker’, maar die gummies zijn net snoepjes dus die vergeet ik niet. Sterker nog, ik kijk er zelfs naar uit om ze in te nemen!

Werkt dit voor iedereen? Nee. Deze supplementen hebben geen zin als je haar en hoofdhuid gewoon in goede conditie zijn. Het gaat er dan heus niet sneller van groeien. Je zal alleen goed verschil gaan merken als je haar dunner aan het worden is of kale plekken vertoont, bijvoorbeeld omdat je aan het ontzwangeren bent, of door andere hormonale schommelingen. Als er dus niets mis is met je haar, verspil hier dan je geld niet aan. Maar als je vindt dat je haar een boost kan gebruiken (omdat je veranderingen hebt gemerkt, of omdat het nooit echt in goede conditie is geweest), weet ik zeker dat je hier baat bij hebt. Je moet alleen wel lang volhouden om uiteindelijk de resultaten te merken. Maar goed, met die lekkere gummies is dat voor mij geen probleem!

Hair Vitamins zijn wel duur, vind ik. Je merkt pas na een maand of 4 verschil (althans, dat lees ik overal op internet) en als zo’n potje €25,- kost ben je dus €100,- verder voordat je er de vruchten van kunt plukken. Maar goed, ik vind het het wel waard! Een goedkoper alternatief zijn de welbekende Haar Huid Nagel tabletten, maar die raad ik alleen aan als je de discipline hebt om elke dag tabletjes in te nemen. Ik ken mezelf, dus ik ben trouwer wanneer het in de vorm van een gummy snoepje komt. Zelf ben ik nu net begonnen met Hairburst Vitamins omdat ik over een maandje of 2 ga afbouwen met borstvoeding.

Tip #6 DIY Hot Oil Treatment


Wil je je haren een echte boost geven dan kun je je haren behandelen met een Hot Oil Treatment. Niet alle oliën penetreren de haarschacht en functioneren daarom eerder als beschermlaag in plaats van een voedend ingredient. Kokosnoot olie staat als enige olie bekend om het feit dat dit juist wél de haarschacht tot de kern penetreert. Avocado olie bijvoorbeeld penetreert slechts tot het midden (maar niet tot de kern) en cacaoboter penetreert niet, maar legt alleen een beschermende laag over je haren. Argan- en druivenpit olie penentreren deels en leggen tegelijkertijd een beschermende laag over je haren heen. De keuze is aan jou, maar zelf vind ik een mix van kokosnoot olie en argan olie de beste optie voor een Hot Oil Treatment:

  • Smelt de kokosnoot olie kort in de magnetron. De olie hoeft echter niet heet te zijn, gewoon warm of lauwwarm is voldoende, als de olie maar vloeibaar is. Voeg hier een scheutje argan olie aan toe.
  • Breng de olie aan op droog of handdoekdroog haar en kam of borstel het goed door. Ik gebruik hier zelf deze Wet Brush borstel voor. Zorg ervoor dat je haren goed bedekt zijn met de olie, maar dat je haren niet druipen.
  • Vlecht het, klem het omhoog, draag een badmuts of omwikkel je haren met plastic folie: als het maar niet drupt.
  • Laat het minstens een uur intrekken. Je kunt er ook mee gaan slapen (wel even handdoekje over je kussen leggen anders wordt dat zo vet).
  • Spoel het vervolgens uit met warm water en shampoo en behandel het na met conditioner of een haarmasker. Zorg dat alle olie goed uit je haren is gespoeld, was het desnoods twee keer.
  • Laat het drogen aan de lucht en geniet van de glans! Herhaal dit 1 keer in de week of 1 keer per 2 weken.

Tip #7 slaap op een zijden kussensloop

Ik moet eerlijk toegeven dat ik nooit lang genoeg op een zijden kussensloop heb geslapen om het verschil te merken, maar de theorie erachter is natuurlijk logisch. Een zijden kussensloop zorgt voor minder wrijving dan een ‘normaal’ kussensloop, en dus op den duur voor minder gespleten punten. Gemiddeld brengen we zo’n 8 uur door met ons hoofd op een kussen, dus als je het schuren in die tijd kunt verminderen door je katoenen kussensloop te vervangen voor een satijnen exemplaar… worth the try!

Tip #8 Vermijd hitte en chemische ontkleuringsmiddelen


Tuurlijk, ik gebruik ook wekelijks de krultang (nu de Dyson AirWrap, big fan). Maar als je haar er slecht aan toe is en je wilt het écht gezonder maken, PUT THE KRULTANG DOWN. Serieus, leen hem uit aan je zusje of zo, als dat ding maar uit je huis is, want niets is zo funest als 230 graden (!!) op je lokken. Hetzelfde geldt natuurlijk voor de föhn en stijltang, eigenlijk voor alle hair tools die enorme hitte uitstoten. Probeer het gebruik van deze tools echt te beperken. Zelf laat ik mijn haren zo vaak mogelijk drogen aan de lucht en ik beperk het gebruik van de krultang tot maximaal 1 keer in de week (en zelfs dat is eigenlijk te veel, maar ik houd zo van krullies!).

Wat ook funest is voor je haar is ontkleuren. De laatste keer dat ik dat heb gedaan was in het najaar van 2018 en sindsdien heb ik het niet meer bijgewerkt. Ik wil mijn geblondeerde haren er langzaam uit laten groeien/knippen en daarna gewoon mijn eigen haarkleur behouden. Misschien dat ik me over zoveel jaar weer eens laat verleiden tot ontkleuren, maar ik wil eerst weer even mijn natuurlijke haarkleur terug en mijn haar zo gezond mogelijk laten worden. En mocht ik toch mijn highlights gaan missen, kan ik altijd deze festival lokken van RealHairOnline in-clippen. Dan heb ik wel de looks, maar zonder de schade.

Tip #9 investeer in een fijne haarborstel


En wat een fijne borstel is, is natuurlijk voor iedereen verschillend. Ik heb veel borstels geprobeerd in mijn leven en mijn absolute FAVORIET is de Wet Brush. Je hebt deze in alle soorten en maten en I LOVE THEM ALL (en hoe leuk is de nieuwe Disney prinsessen serie!?).

Wat ik zo fijn vind aan deze borstel is dat het moeiteloos je klitten eruit haalt zonder je haren te beschadigen, en dat de ‘staafjes’ flexibel zijn zodat ze niet hard aanvoelen op mijn hoofdhuid. Ook kun je deze prima gebruiken onder de douche, op nat haar dus. Het wordt vaak afgeraden om nat haar te borstelen, maar met de Wet Brush kan het gewoon zonder dat je haar afbreekt. Ideaal om je haarmasker of conditioner extra goed mee te kunnen verdelen. Ik maak er geen geheim van dat dit mijn favoriete borstel is en ik heb al van veel mensen gehoord (die deze borstel op aanraden van mij ook hebben gekocht, maar wel sceptisch waren om nat haar te borstelen) dat het echt een top ding is.

Zelf heb ik de Original (voor droog haar) en de Shower Detangler (om haarmasker te verdelen).

Oh, en de borsteltechniek is ook niet geheel onbelangrijk: begin altijd onderaan en werk dan langzaam omhoog. Op deze manier trek je minder hard aan je haar en hoofdhuid. En alsjeblieft, VERVANG je borstel ook regelmatig. Als als die bolletjes eraf zijn en je dus alleen nog harde pinnen overhoudt, koop gewoon een nieuwe, ok? Die scherpe dingen wil je niet op je hoofdhuid hebben schrapen.

Tip #10 afwisselen van haarstyle


Ik ben dus zo iemand die haar haren ALTIJD los draagt, en alleen in een knot doet als ik een klusje moet doen. Maar het is veel beter om los haar af te wisselen met vast haar. Waarom? Nou, los haar schuurt over je kleding en deze wrijving zorgt op den duur voor slijtage en dus gespleten haarpunten. Maar alleen maar in een staart of knot is ook niet goed, want het elastiekje wordt strak om je haar gewikkeld en kan ervoor zorgen dat het op die plek afbreekt. Daarom, afwisseling is key.

En als je dan toch een elastiek moet gebruiken, gebruik dan een scrunchie of een invisibobble want die zijn een stuk milder voor je haar dan zo’n 50-pack cheap ass haar elastieken. Zelf ben ik dol op scrunchies (dat probeerde ik in 2015 al hip te maken, lol) en mijn lievelings zijn de leuke batik scrunchies die mijn zusjes verkopen in hun Endless Weekend shop.

En last but not least:

Tip #11 wees lief voor je hoofdhuid


Onze haarpunten vertroetelen we met haarmaskers, maar je hoofdhuid mag natuurlijk ook wel wat extra liefde ontvangen. Er bestaan hele fijne maskers, scrubs en treatments speciaal bedoeld voor je hoofdhuid, en het kan nooit kwaad om dit eens in de zoveel tijd te gebruiken. Immers, je hoofdhuid is het gedeelte waar je haren uit groeien, dus als dat in goede conditie is hebben je nieuwe haren meteen een gezonde start!

En what about hoofdhuidmassages? Ik heb heel vaak gelezen dat het helpt om je hoofdhuid een massage te geven (dit stimuleert de bloedsomloop en dus ook haargroei), maar wat ik OOK heb gelezen is dat je door de ronddraaiende bewegingen van het masseren (zij het met de vingers of met een speciale scalp massager) de haren juist uit je hoofd draait en dat er daarom kale plekken kunnen ontstaan. Dus ja, ik weet het niet zo goed met hoofdhuid massages. De meningen online zijn erover verdeeld. Het kan natuurlijk nooit kwaad om je shampoo extra lekker en masserend aan te brengen, want dat werkt in elk geval lekker ontspannend.


Nou, dat waren mijn tips & tricks om ervoor te zorgen dat je hoofdhuid en haren in top conditie komen (én blijven), waardoor je het kunt veroorloven om er steeds maar kleine beetjes vanaf te laten knippen. Sorry als je dacht hier HET antwoord te vinden om je haren 10 cm per maand te kunnen laten groeien, zulke wondermiddelen bestaan nu eenmaal niet. TIJD. Dat is alles wat je nodig hebt. Tijd, extra TLC en een kapper die niet eigenwijs toch wat extra centimeters van je haar afknipt dan afgesproken.

Als je nog aanvullende tips hebt, of fijne producten die je kunt aanraden, deel het dan vooral in de comments!

Ben jij momenteel je haar aan het laten groeien? En zo ja, tot waar zou je het graag willen hebben?

Until next time,
Serena Verbon

Volg:

42 Reacties

 1. Tess
  25 januari 2022 / dinsdag, 25 januari 2022

  Wat een prachtige lokken heb je toch. Fijne tips, ga ik zeker eens toepassen! Mijn haar kan wel wat liefde en verzorging gebruiken

 2. Joy
  25 januari 2022 / dinsdag, 25 januari 2022

  Hi Serena! Snel groeiende lokken lijken me helaas niet voor mij weggelegd – al tig zaken uitgeprobeerd. Haat-liefdeverhouding met mijn haren hier.
  Maar ik merkte op in het artikel dat een van je favo tools voor styling de Dyson Airwrap is. Lijkt het je wat om hier eens een tutorial van op te nemen? 🙂 ik heb ‘m ook sinds december, maar gebruik vooral de opzetstukken voor gewoon drogen en voor stijl haar. De opzetstukken om krullen te maken heb ik meermaals geprobeerd (op volledig nat haar, op halfdroog haar, op licht vochtig haar, lang houdend, korter houdend, warme stand, koude stand etc)
  Het krullen is geen probleem, maar de krullen houden gewoon niet bij mij. Wanneer ik aan het einde van mn routine kom, zijn de lokken vzn ‘t begin al volledig doorgezakt. En ik heb nochtans dun haar dat over het algemeen erg snel een bepaalde vorm aanneemt.

  Groetjes uit België!

 3. 9 januari 2022 / zondag, 9 januari 2022

  Is het beter om met vast of los haar te slapen??

 4. Cindy
  12 augustus 2020 / woensdag, 12 augustus 2020

  Fijne tips. Mijn haar blijft ook al jaren hangen op bh bandje. ‘t is niet anders. Trouwens wat een mooi truitje op de laatste foto. Wil je delen waar het vandaan komt?

  • Serena
   Auteur
   15 augustus 2020 / zaterdag, 15 augustus 2020

   hi Cindy, dat is een velvet body die ik volgens mij 3 jaar geleden een keer heb gekocht in een winkeltje in Houten. Merkloos, dus geen idee! Als je zoekt op velvet petrol top/body vind je wel soortgelijke items!

  • Heleen
   24 juni 2023 / zaterdag, 24 juni 2023

   Help me ik heb zelf mijn haar geknipt op length van mijn oor wat
   kan ik doen

 5. Iris
  3 augustus 2020 / maandag, 3 augustus 2020

  Super fijn artikel!!
  Ik wil het ook graag zo lang mogelijk laten maar laat het bij de kapper wel wat in lagen knippen rond mijn gezicht omdat het dan speels omheen valt alleen heeft de kapper dit veel te kort geknipt afgelopen week en lijkt het niet meer 1 geheel. Moet het nu echt laten groeien zodat het er weer beter uit ziet!
  Mijn haar word van een natuurlijke shampoo erg droog en dacht dat het een kwestie was van wennen maar het blijft droog en pluizig zelfs met een serum! Zijn hier tips voor?

  • Joke
   7 maart 2021 / zondag, 7 maart 2021

   Een shampoo die ik momenteel erg prettig vind is gliss kur ultimate repair. Met elke andere shampoo is het pluizig en droog, conditioner maakt het daarna weer slap. Voor het föhnen gebruik ik een hittebeschermer die ook nog eens als een soort anti-klit werkt (miracle creator van mattix, te koop bij mijn kapper). Ongeveer 4x de kapper waar ik een olaplex behandeling laat doen, dat werkt ook goed !

 6. 2 juli 2020 / donderdag, 2 juli 2020

  Echt een interessant artikel om te lezen, super leuk en goede tips!

 7. Marrie
  30 juni 2020 / dinsdag, 30 juni 2020

  Het is ook genetisch bepaald hoe lang je haar kan worden, bij mij stopt het op een bepaalde lengte.

 8. Nathalie
  5 juni 2020 / vrijdag, 5 juni 2020

  Wat ook helpt is om de zoveel tijd visolie pillen gebruiken. Is vet goed voor je haar en huid. En als haarmasker Castorolie gebruiken. Ook goed voor de hoofdhuid. Even een tijdje in laten en dan uitwassen met koud water.

 9. Cindy
  5 juni 2020 / vrijdag, 5 juni 2020

  Minoxidil is een goed middel bij kale plekjes en ook groei te stimuleren. Om haaruitval te voorkomen terug naar oma’s advies: uiensap. Meurt de pan uit maar zorgt wel weer voor voller haar.

  • Marrie
   30 juni 2020 / dinsdag, 30 juni 2020

   Ik heb gelezen dat Minoxidil veel bijwerkingen heeft, zoals hoge bloeddruk. Weet iemand hier meer over?

 10. Natasja
  31 mei 2020 / zondag, 31 mei 2020

  Super fijn dit. Ik heb helaas veel minder haren nu na twee zwangerschappen, je ziet dit ook terug bij mijn wenkbrauwen allemaal kale plekken. Dus ik heb nu semi permanente omnibrows daar zie je gelukkig niks meer van. Ik heb altijd een magavolle bos krullen gehad dus valt het niet op. Maar ik weet natuurlijk hoe het eerder is geweest. Fijn artikel ga de hot ook treatment zeker proberen. Vroeger spoelde ik het ook af met koud water misschien toch maar weer introduceren.
  Kan het geen kwaad om je conditioner erin te laten zonder afspoelen?

 11. Annabel
  31 mei 2020 / zondag, 31 mei 2020

  Wat een fijn artikel! Ik heb altijd al lang haar willen hebben, maar pas sinds ik het vrijwel altijd vast draag, lijkt dat te lukken. Het komt nu eindelijk voorbij de magische grens van. In schouders, jeeej, dat is echt al heel wat voor mij. En met deze tips hoop ik het vol te kunnen houden. Conditioner had mijn kapper ook al aangeraden, en zo’n hot oil treatment ga ik ook weer eens doen! Thanks voor de info over de verschillende soorten olie! En ik ben nu geobsedeerd door die Disney- haarborstels, hahaha 🙂 Ze zijn ook nog in de aanbieding!

 12. Daphne
  30 mei 2020 / zaterdag, 30 mei 2020

  Hi Serena,
  Is de hele Rain Dance lijn van Artego CG-method proof? Ik heb de borstel besteld.

  • Serena
   Auteur
   4 juni 2020 / donderdag, 4 juni 2020

   hi Daphne,
   nee de shampoo is wel sulfaatvrij, maar het haarmasker en het serum bevatten siliconen. Dat is dus niet CG-proof helaas.

   Ik las ooit eens van iemand dat er silicoonvrij glijmiddel bestaat, die je ook gewoon als serum in je haar kunt smeren. Kan je vast wel ergens discreet online bestellen! 😉

   • Daphne
    6 juni 2020 / zaterdag, 6 juni 2020

    haha, bedankt voor de tip

 13. Denise
  26 mei 2020 / dinsdag, 26 mei 2020

  De borstel die ik steeds weer koop en bijna niet slijt is de Denmann Brush. Geweldig ding, ooit via de kappersopleiding in het pakket ontvangen en heb er nooit meer afstand van gedaan, deze is ook ideaal voor nat haar trouwens!

  Ik wil mijn haar het liefst zo lang mogelijk, minstens tot voorbij m’n oksels, maar het lijkt niet te willen groeien door de Krul in mijn haar. Als ik het stijl is het natuurlijk langer, maarja krullen en hitte hè, dan moet er toch weer een stukje meer af door heat damage. Dus ik laat het lekker met rust. Het hangt nu in de Krul net iets over m’n schouders dus heb nog wel even te gaan.
  Ik ga meestal 2-3 keer per jaar naar de kapper en doe er dan highlights in en laat het knippen indien nodig. Verder doe ik ook CG methode en dat heeft mijn haar wel echt verbeterd! Het verschil was duidelijk merkbaar in Krul en gezondheid van t haar!

 14. JokeV
  26 mei 2020 / dinsdag, 26 mei 2020

  Gek hoe dat toch kan verschillen van vrouw tot vrouw 😀 Ik ga gemiddeld vier keer per jaar naar de kapper en dan mag de kapper er gerust 6 cm af knippen, groeit prima terug tegen de volgende knip beurt 😀 Maar, ik heb heel fijn haar. Een elastiekje kan ik al snel 3 tot 4 keer rond mijn ponytail draaien… Wat meer volume zou ik heel happy mee zijn 😛

  • Serena
   Auteur
   30 mei 2020 / zaterdag, 30 mei 2020

   Wow, zo hard?! Had ik dat maar! Maar goed, jij wilt dan weer meer volume. En zo zie je maar weer, het gras is altijd groener aan de overkant 🙂

 15. 26 mei 2020 / dinsdag, 26 mei 2020

  Hele fijne tips! Mijn haar groeit echt extreem snel, maar als je het dan telkens weer afknipt.. Logisch!

 16. N
  25 mei 2020 / maandag, 25 mei 2020

  Goede tips! Ik was eindelijk tevreden met mijn haarlengte, maar HELAAS heeft de kapper er vorige week dinsdag toch te veel afgeknipt. Terwijl ik nog ZO zei dat ik er niet te veel af wilde en zij dat ook leek te begrijpen 🙁 Dus we gaan maar weer aan de slag.

  Je haar heeft trouwens wel een genetische max – maar het is idd de kunst om daar alles uit te halen zodat die max bereikt wordt en niet eerder afbreekt/slijt.

  • Serena
   Auteur
   25 mei 2020 / maandag, 25 mei 2020

   Meen je niet, dat is zo balen! En ook een kwestie van vertrouwen… de volgende keer zou ik lekker een andere kapper opzoeken dus! Ik weet niet waar je woont maar ik weet dat Hester van Mogeen (Amsterdam) zelf ook dol is op lange lokken. Als je met haar afspreekt 1 cm, dan knipt ze er ook echt maar 1 cm af.

 17. Lucy
  25 mei 2020 / maandag, 25 mei 2020

  Wat een super fijn artikel heb je geschreven. Echt waardevolle tips. Vooral drogen met een oud t-shirt of hydrofiele doek doet wonderen voor mijn haar. Satijn is een manier van weven, en je hebt satijnen kussenslopen van zijde of polyester. Beiden even goed, behalve voor je portemonnee;-) Top vrouw ben je. Ik kijk uit naar een volgend artikel.

  • Serena
   Auteur
   25 mei 2020 / maandag, 25 mei 2020

   hi Lucy,
   ik had geen idee, ik dacht altijd dat satijn een stofsoort was! I LEARN EVERYDAY!

 18. 25 mei 2020 / maandag, 25 mei 2020

  Ik ben helaas mn mooie lengte kwijt ook door verven en ziekte (mentaal). Ik twijfel aan de haar vitamines, zie het verschil niet tussen een multi. Vorig jaar Olaplex behandeling gedaan en dat gaf weer de goeie conditie terug. Om mn hoofdhuid te pamperen gebruik in de lijn van Kristin Ess. Amandelolie masker doet het ook goed bij mij. Laatste tip de borstels van Ibiza hair!

  • Serena
   Auteur
   25 mei 2020 / maandag, 25 mei 2020

   Kristin Ess zag ik volgens mij bij Target staan toen ik met Angel in Miami was, verkopen ze dat ook in Nederland? Borstels van Ibiza Hair ken ik niet maar ga ik meteen googelen! Dank voor je tips. Hair vitamins hebben vaak (extra) biotine vergeleken met multivitamines, ik denk dat ’em daar vooral het verschil in zit!

 19. Rowan Chanel
  25 mei 2020 / maandag, 25 mei 2020

  Oh wat toevallig! Ik ben op dit moment 34 weken zwanger en mijn haar is prachtig haha. Het is ongeveer net zo lang als jij ze nu hebt! Maar dat wil ik graag zo houden natuurlijk.
  Had jij na je zwangerschappen veel last van haaruitval? Verder doe ik eigenlijk alle bovenstaande tips van jou al een hele tijd.
  Vroeg me bijvoorbeeld alleen af hoe jij je haren ‘draagt’ tijdens het slapen?

  • Serena
   Auteur
   25 mei 2020 / maandag, 25 mei 2020

   hi Rowan,
   wel wat haaruitval, maar niet extreem (dus geen plukken haar die ik er onder de douche uit trek of kale plekken). Ik merkte het vooral aan die kleine babyhaartjes. Ineens had ik daar gekke piekjes zitten! Wat dus betekende dat ze kennelijk waren uitgevallen op die plek en weer aan het aangroeien waren.

   Ik draag mijn haar verschillend. Soms los, soms in een halve knot en soms in een hoge knot bovenop mijn hoofd (dit doe ik vooral als het gekruld is, zodat het niet zo gaat klitten en ik de dag erna alleen maar lichtjes hoef uit te borstelen).

 20. To
  25 mei 2020 / maandag, 25 mei 2020

  Ik heb besloten om mijn haar niet meer te kleuren en dus mijn grijze lokken vrij te laten. Het kan dus niet snel genoeg groeien! 1cm per maand is zooo langzaam. Ik ben nu 3 maand ver en ook letterlijk 3 cm grijs. Hopelijk kan ik het volhouden want ik zie al zoveel nieuwe haartjes groeien. Spannend! Op naar een nieuwe ik.

  • lili
   25 mei 2020 / maandag, 25 mei 2020

   je zou het grijs kunnen laten kleuren. dan zie je daarna ook de uitgroei niet.

   of nu tijdelijk zo een spray voor je uitgroei kopen die bij het wassen van je haar er weer uitspoeilt

   • Serena
    Auteur
    25 mei 2020 / maandag, 25 mei 2020

    Maar om het grijs te laten kleuren, moet je het eerst ontkleuren, en ben je nog veel verder van huis ben ik bang! Die anti-uitgroei spray is wel een goede oplossing, ja! Maar denk dat je gewoon best een tijdje door een ‘awkward fase’ moet. Maar gewoon doorzetten, als het eenmaal zo ver is zal je er des te blijer mee zijn!

  • Olivia
   25 mei 2020 / maandag, 25 mei 2020

   Heel leuk geschreven & met mooie foto’s.
   Jeetje, wat heb jij prachtig haar!

 21. Susanne
  25 mei 2020 / maandag, 25 mei 2020

  Hoi Serena,

  Ik probeer mijn haren al 3 jaar langer te laten groeien, maar heb het gevoel dat het na mijn 30ste niet meer wil. Ook ik probeer mijn haar niet meer dan 2x in de week te wassen en gebruik droogshampoo om het wassen uit te stellen. Welk haarmasker kan jij mij adviseren? Ik heb veel haar, maar dun en een lichte slag/pluiskrullen.

  • lina
   25 mei 2020 / maandag, 25 mei 2020

   hoi, ik ben serena niet maar wou toch eventjes antwoorden.
   Als je een lichte slag en pluiskrullen hebt zou je zeker eens moeten kijken naar de curly girl method! het kan zijn dat je van nature supermooie golven hebt maar dat je deze niet ziet omdat je de ‘foute’ shampoo gebruikt. Je gebruikt bij deze manier haarproducten zonder syliconen en sulfaten. Je kan op reddit een hele handleiding vinden.

   • Mel
    25 mei 2020 / maandag, 25 mei 2020

    PREACH! CG IS LIFE

  • lina
   25 mei 2020 / maandag, 25 mei 2020

   hoi, ik ben serena niet maar wou toch eventjes antwoorden.
   Als je een lichte slag en pluiskrullen hebt zou je zeker eens moeten kijken naar de curly girl method! het kan zijn dat je van nature supermooie golven hebt maar dat je deze niet ziet omdat je de ‘foute’ shampoo gebruikt. Je gebruikt bij deze manier haarproducten zonder syliconen en sulfaten. Je kan op reddit een hele handleiding vinden..

  • Serena
   Auteur
   25 mei 2020 / maandag, 25 mei 2020

   Hi Susanne,
   ik ben het eens met Lina en sluit me aan bij haar mening. Probeer zeker eens sulfaatvrije en silicoonvrije haarverzorging uit. Meestal merk je na 1-2 maanden al duidelijk verschil (minder pluis merk je hopelijk al sneller). Verder dus ECHT niet te veel eraf laten knippen. Als je dit niet specifiek aangeeft bij de kapper laat je er net zo veel afknippen als eraan groeit en dan blijft het jarenlang op min of meer dezelfde lengte, zoals je ook al aangeeft. En wie weet is het ook geen overbodige luxe om hair gummies/supplementen te gaan innemen. Succes met jouw hair journey! <3

 22. Ea
  25 mei 2020 / maandag, 25 mei 2020

  Wat een fijn artikel!
  Ik heb m’n haar momenteel een paar cm onder het sleutelbeen. Ik had het vorig jaar tot net onder de kin laten knippen. Het liefst heb ik het weer even lang als jij hebt, net zoals ik het een paar jaar geleden ook had. Ik pas veel van deze tips toe dus dat moet goedkomen!

  • Grieanne
   25 mei 2020 / maandag, 25 mei 2020

   Wat een realistisch stukje heb je geschreven over haargroei!
   Ik ben gezegend met makkelijk haar dat snel groeit. Oktober 2018 had ik nog een bobline nu is het ongeveer 10 cm boven mijn bh bandje. Ik laat het weer groeien tot ik het kan doneren (vlecht van 30 cm)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *