20 x peuter activiteiten tijdens corona-maatregelen

Het jaar 2020 is een jaar dat we net snel zullen vergeten. De tijd vliegt en lijkt tegelijkertijd tergend langzaam te gaan. Meer tijd met je kinderen spenderen is superleuk en hier zijn veel ouders dan ook dankbaar voor, maar 24/7 op elkaars lip zitten is natuurlijk ook hartstikke pittig, laten we eerlijk zijn. Zeker als er ook nog gewerkt moet worden.

In het begin verzin je leuke spelletjes met ze, maar op een gegeven moment is je inspiratie op en zet je ze het liefst een hele dag voor de TV. Gewoon doen, niet schuldig om voelen. Heb jij ook eventjes rust. Maar, als je hier juist terecht bent gekomen omdat je op zoek was naar leuke peuter activiteiten, heb ik een lijstje voor je;

1 – Safaripark Beekse Bergen. Tja, naar de echte dierentuin gaan zit er voorlopig niet in, maar gelukkig kun je op het YouTube kanaal van Safaripark Beekse Bergen een digitale autosafari beleven. Bovendien kun je elke dinsdag en donderdag op hun Facebook pagina digitaal naar de Safari School met Ranger Kris die je alles leert over dieren. De Safari School kun je uiteraard ook na de live afleveringen terugkijken. Kijk, nog leerzaam ook.

2 – Aquazoo Aquaschool. De Aquazoo uit Leeuwarden volgt het voorbeeld van Safaripark Beekse Bergen en ook op hun Facebook pagina kun je leerzame livestreams volgen over jouw favoriete waterdier. Elke schooldag om 11.00 uur geven de verzorgers van AquaZoo een les over een bepaalde diersoort en beantwoorden ze direct de vragen die binnenkomen tijdens deze livestream. Zo biedt de AquaSchool een leuke aanvulling op of onderbreking van de thuisschooldag.

3 – Peuterdansen met online lessen van de Dansformule. Eén van de beste vriendinnen van mijn zusje geeft al jarenlang dansles aan peuters en kinderen. Vanwege de corona-maatregelen heeft ze haar lessen opgenomen en doorgestuurd aan haar leerlingen, zodat ze vanuit huis alsnog kunnen dansen en zo geen dansles hoeven over te slaan. Ook als je nog geen leerling bent van de Dansformule kun je meedansen. Je kunt namelijk gewoon losse peuterdanslessen kopen via deze link. Zijn je kids zeker een half uur zoet mee, echt een aanrader!


4 – Bakken, bakken, bakken.
Samen koekjes bakken en daarna versieren en oppeuzelen is echt leuk om te doen. Maak gewoon simpele koekjes (zoals deze witte chocoladepasta koekjes) of deze foolproof muffins. Ook lekker is dit recept voor banana bread, laat je kleintje dan bijvoorbeeld de bananen prakken. Bij deze recepten is geen mixer nodig, scheelt weer afwas. Laat ze gewoon lekker kliederen, zet je ze erna gewoon onder de douche of in bad.


5 – Ook met het avondeten kunnen ze helpen
. Maak bijvoorbeeld mini pizza’s die ze dan zelf mogen beleggen, of laat ze groente snijden met de Kiddikutter. Dat zijn messen die wél door groente snijden, maar niet door kleine kindervingertjes. Ideaal! De Kiddikutter is vanaf 3 jaar, dus dat laat ik Marshall nog niet doen.


Waar ik MEGA blij mee ben is de Learning Tower. Hij kan hier zelf op- en afklimmen en meekijken met wat ik allemaal aan het doen ben op het aanrecht. Ook kan hij me zo gemakkelijker helpen met klusjes zoals groente afwassen.

6 – Samen schoonmaken. Het huishouden gaat gewoon door en omdat kinderen graag alles willen doen wat jij ook doet, is samen schoonmaken een superleuk klusje om te doen. Terwijl jij stofzuigt of dweilt kun je je peuter een vochtig doekje geven en de opdracht om de keukenkastjes, deurknoppen of een veeg op de vloer te boenen, bijvoorbeeld. Grote kans dat je het alsnog over moet doen, maar het houdt ze in elk geval lekker bezig en zo kun jij ook je ding doen. Ook leuk: samen de was ophangen. En als je kindje nu echt groot fan is van schoonmaken, kun je altijd nog een speelgoedstofzuiger aanschaffen (hoe schattig!).


7 – TV kijken.
Ja, ik zet hem er toch maar gewoon even tussen. Als ouder wil je natuurlijk niet je kinderen de hele dag voor de buis zetten, maar soms heb je van die dagen… TV biedt dan gewoon écht even uitkomst. Nou, gelukkig speelt Ziggo daar leuk op in. Om het thuisblijven wat aangenamer te maken bieden ze al hun klanten de komende periode extra tv-zenders aan voor het hele gezin. Met muziek, cultuur en entertainment. Klik hier voor meer informatie.

Ook KPN denkt aan haar klanten. De kinderzenders Nick Toons, Nick Jr., Nick Music, Comedy Central Extra en 192TV blijven tot 1 juni bij KPN in het basispakket beschikbaar. Daar worden de muziekzender MTV Music 24, peuterzender Baby TV en misdaadzender Crime + Investigation aan toegevoegd. Ziggo en KPN bieden trouwens ook tijdelijk Film1 gratis aan.

8 – Puzzelen. Marshall is dol op ‘Booba televisie kijke’ maar ik wil daar niet altijd aan toegeven. Vaak stel ik dan voor om te puzzelen en hij is daar altijd wel voor in. Het is een superleuke en leerzame manier om samen bezig te zijn. Ik merk wel dat hij snel afgeleid is (tja welke peuter is dat niet?), dus ik zorg voor een aantal verschillende soorten puzzels op tafel. De inlegpuzzels kent hij nu wel, maar de ‘normale’ legpuzzel is nieuw voor hem. Gelukkig bestaan er legpuzzels met slechts 2 of 4 stukken, perfect om mee te beginnen. Wist je dat er ook puzzels bestaan met geluid? Of in blokvorm?

9 – Creatief bezig zijn. Aangezien Marshall heel wild kleurt is allereerst een tafelkleed een aanrader, en daarbij een HEEL GROOT A3 tekenblok. Kan hij lekker los. Let er wel op dat je potloden, stiften en waskrijtjes koopt speciaal bedoeld voor peuterhandjes: die zijn vaak lekker dik en houden daardoor makkelijk vast. Ik heb de potloden van Giotto be-bè voor Marshall gekocht, die zijn goedgekeurd voor kinderen vanaf 2 jaar.

Ook leuk: een ketting rijgen. Marshall is heel trots op die van hem en doet hem sindsdien elke dag even om.


10 – Duplo.
What can I say? Duplo is altijd een goed idee. Zelf heb ik me hier vroeger ook urenlang mee vermaakt en Marshall is hier ook lang zoet mee. Hij vindt vooral de Duplo trein (en treinbaan) heel leuk, maar houdt er ook van om een hoge toren te bouwen. Oh en de Duplo kiepwagen is zijn favoriete auto, die moet vaak mee naar bed.

11 – Play-D0h. Zelfde verhaal als Duplo, ook met Play-Doh hiermee houdt je peuters vrij lang zoet. Lekker kneden en knijen en taartjes maken voor mama. Hier heb ik zelf ook goede herinneringen aan, echt nostalgie!


12 – Stekjes maken en verzorgen.
De meeste kamerplanten kunnen gewoon gestekt worden door een blad schuin af te snijden en deze in het water te zetten. Na een tijdje komen er worteltjes en dan kun je het stekje verpotten in aarde. Marshall vindt het allemaal ME-GA interessant en ik betrek hem erbij door samen elke dag te kijken of er al worteltjes zijn gegroeid. Tijdens het verpotten laat ik hem met de aarde spelen en naderhand mag hij het plantje water geven met zijn eigen gietertje. Superleuk! En het is meteen een soort educatief biologielesje zo.


13- Nijntje verstoppertje spelen.
Dit is echt een topper! Je verstopt Nijntje als je peuter even niet kijkt, en daarna kan de pret beginnen. Gelukkig roept Nijntje om de paar seconden ‘ik ben hiehier!’ zodat je kindje wel een beetje de juiste richting op zoekt. Marshall vindt Nijntje verstoppertje spelen echt een superleuk spelletje! Je begint makkelijk (bijna in het zicht leggen, maar dan achter de bank of op de eetkamerstoel) en dan maak je het steeds moeilijker. Ik ben nu op het punt dat ik Nijntje onder dekentjes en in kastjes kan verstoppen. En och, dat trotste gezichtje wanneer hij Nijntje dan eindelijk heeft gevonden en heel blij op me af komt rennen, dan smelt ik! En als Nijntje niet meer leuk is, kun je natuurlijk ook ‘gewoon’ verstoppertje spelen.

14 – Spelen in bad. In bad gaan hoeft natuurlijk niet per se in de avond, waarom niet gewoon een keer midden op de dag? Spelen met water is ALTIJD leuk, toch? Zeker met leuk badspeelgoed. En soms duik ik er ook gewoon in, why not? Ik heb vorig jaar badspeelgoed van Yookidoo gekocht voor Marshall en dat is echt een groot succes. Ook leuk is FUN van Lush. Dat is kneedbare zeep. Dan kunnen ze lekker kleien én zich er ook nog mee wassen, geniaal.


Als je geen bad hebt kun je natuurlijk ook (samen) douchen. Of je koopt een Opla badje. Dit is een groot zitbad voor kinderen van 1 t/m 3 jaar. Ik heb niet altijd zin om het bad vol te laten lopen dus dit badje is echt een uitkomst. Het valt ook wel mee hoeveel ruimte het inneemt, dus Marshall kan hier gemakkelijk in zitten terwijl ik er zelf naast sta te douchen. Mocht je een Opla badje willen aanschaffen; met de code ‘Serena’ krijg je €5,- korting op je aankoop.

15 – Voorlezen. De meeste ouders doen dit ‘s avonds voor het slapen gaan, maar ook dit kan natuurlijk midden op de dag. Of juist voor het middagdutje? Nu zijn peuters snel afgeleid, dus wat ik merk is dat Marshall vaak niet het hele verhaal kan uitzitten. Om het wat interactiever te maken bestaan er superleuke boeken met geluidjes, Marshall is er dol op. Wat hij ook superleuk vindt zijn boeken zonder tekst, maar met een heel groot tafereel, waar van alles gebeurt. Hij ontdekt elke keer weer iets nieuws. Ik verzin er dan zelf een verhaaltje omheen en wijs dingen aan, of laat Marshall juist dingen zoeken. Heel leuk!

Tip: speciaal voor alle thuisblijvers met kinderen is bol.com een leuke actie gestart. Hier vind je elke week nieuwe kinderboeken en luisterboeken voor slechts 1 cent! Ook vind je hier elke dag nieuwe video’s waarin een verhaal wordt voorgelezen.

Nog een tip: geen zin of tijd om zelf voor te lezen (bijvoorbeeld als je vanuit huis moet werken), laat je kinderen dan genieten van voorleesfilmpjes die nu tijdelijk gratis verkrijgbaar zijn op de Voorleeshoek.

16 – Woordjes leren, kleuren leren, samen zingen. Kinderen zijn zo leergierig! Marshall kent al erg veel woordjes, dus om hem te blijven uitdagen zijn we nu bezig met kleuren leren. Vooralsnog is alles ROOD, maar we’re getting there, haha! Ook zing ik kinderliedjes en laat ik hem de tekst afmaken (dan zing ik bijvoorbeeld: ik zag twee beren, broodjes….. en dan zingt Marshall: SMEREN!). Ik merk dat dit een goede manier is om hem de liedjes te leren. Ik ben hem niet aan het drillen verder, maar het is nooit verkeerd om je kindje op een goede manier te stimuleren. Daar zijn ze op deze leeftijd ook hard aan toe.

17 – Raamstickers, raamstiften en raamklei. Urenlang speelplezier gegarandeerd. Zelf heb ik deze raamstickers besteld voor Marshall en het is echt een succes. Met wasbare raamstiften en raamklei kunnen ze lekker op de ramen kliederen (iets wat natuurlijk normaal gesproken nooit mag) dus ook dat is natuurlijk héél erg gaaf.


18 – Buitenspeelparadijs
. Aangezien de vakanties deze zomer toch niet doorgaan (althans, daar ga ik vanuit), kun je net zo goed je eigen tuin omtoveren tot een speelparadijs. Maak er een feestje van! En ja, dat betekent dat er onwijs logge en lelijke spullen in je tuin komen te staan MAAR WHO CARES. Ik heb helemaal geen grote tuin, maar heb er gewoon zoveel mogelijk in gepropt. Als je kinderen maar gelukkig zijn (en bezig gehouden worden), toch?

Ik bestelde dit dino speelzwembad van Intex en wowwwwwww, wat een pret! Marshall is er helemaal mee in zijn nopjes. Er zijn nog veel meer verschillende soorten speelzwembaden en ze zien er allemaal even cool uit! Tip: koop er ook een pompje bij want als je alles met de mond moet opblazen ben je lang bezig.


Marshall heeft daarnaast een zandbak gekregen van mijn ouders en ook dat blijkt een daverend succes. Ook leuk; schommels, speeltoestellen (die van Wickey zijn mooi), watertafels en glijbanen.


19 – Hutje maken.
Gooi een kleed over de eettafel en voila, je hebt een hut. Of knip ‘ramen’ uit die grote kartonnen doos. Of koop een mooie tipitent of een speelhuisje. En als het lunchtijd is maak je een lekker bordje met snacks of stop je wat boterhammen in een doosje en ga je samen picknicken. Gezellig! Ik heb zelf een tipitentje die met mooi weer buiten staat op het dakterras en die ik met minder goed weer naar binnen verplaats. Marshall vind het superleuk om erin te spelen (en te verstoppen voor mama), maar nóg leuker om er samen in te eten. Zeker als alle knuffels mee mogen doen!

20 – And last but not least; ga vooral naar buiten. We hebben geen lockdown, dus zo lang jij en je kinderen afstand houden van andere mensen kun je met een gerust hart fietsen, een (kleine) wandeling maken of spelen in een (verlaten) speeltuin. Ook leuk, doe samen een speurtocht of ga op Berenjacht. Of stap de auto in om even naar opa en oma te zwaaien, en teken dan meteen een leuke boodschap en mooie tekening op hun raam met een uitwasbare raamstift. Of maak iets moois voor hun deur met stoepkrijt. Wonen opa en oma te ver weg, kun je dit natuurlijk ook doen bij een verzorgingshuis in je buurt.

Ik hoop dat jullie met deze 20 tips voor peuter activititeiten leuke inspiratie hebben opgedaan. Als allerlaatste tip wil ik jullie meegeven dat je het jezelf vooral niet te moeilijk moet maken. Het zijn nu eenmaal gekke tijden en het is hartstikke lastig om voor mama, kleuterleidster én juf tegelijk te moeten spelen en dan ook nog vanuit huis te moeten werken. En het huishouden en het avondeten gaat natuurlijk ook gewoon nog door. We kunnen niet toveren, hè? Dus ja, de ene dag kun je je peuter prima vermaken en lukt het je ook nog om alles gedaan te krijgen, de andere dag zet je je peuter de hele dag voor de TV en krijg je nog steeds niets gedaan. Wees niet te hard voor jezelf. YOU. ARE. DOING. GREAT.

Hebben jullie nog meer leuke ideeën voor lockdown-quarantaine-activiteiten met kinderen? Deel ze dan vooral in de comments!

Until next time,
Serena Verbon

Volg:

22 Reacties

 1. 14 mei 2020 / donderdag, 14 mei 2020

  Leuk daar wonen we vlakbij Aqua zoo snel weer naar toe en wat een leuke tips allemaal.

 2. 13 mei 2020 / woensdag, 13 mei 2020

  Leuk artikel en wat een nuttige tips!

 3. Marrie
  2 mei 2020 / zaterdag, 2 mei 2020

  Het valt me op dat je minder vaak artikelen plaatst dan vroeger, wat ik erg jammer vindt. Is daar een reden voor?

  • Elena
   2 augustus 2020 / zondag, 2 augustus 2020

   Ze heeft geen tijd meer omdat ze 2 kids heeft.

 4. 30 april 2020 / donderdag, 30 april 2020

  Wat een leuke tips voor alle kindjes hier op de redactie.

 5. Sanne
  28 april 2020 / dinsdag, 28 april 2020

  Leuk artikel! Heel nuttig!
  Even iets anders, ik vind jou wel echt een fashionista, zelfs in borstvoedingsperiode .. ? Misschien een ideetje voor een artikel? Hoe je je hip en toch praktisch kan kleden als borstvoedende mama? Ik begrijp wel dat je volgens mij veel van het merk Nakd draagt klopt dat? Hoor het graag ?

  • Serena
   Auteur
   3 mei 2020 / zondag, 3 mei 2020

   hi Sanne,
   het is helemaal niet zo lastig! Gewoon veel zoeken naar overslagtops, overslagjurken, blousjes en jurken met knoopjes bovenaan. En anders gewoon een speciaal hemdje eronder dragen (met van die flappen of die je open kunt clippen), dan schuif je je top gewoon omhoog!

  • Kim
   13 mei 2020 / woensdag, 13 mei 2020

   Hey Sanne! Een goeie tip: ik heb bij Zeeman een aantal zwarte spaghettitopjes gekocht van 2,- per stuk. Die draag ik onder al mijn kleren en trek ik omlaag bij het voeden. Wel in combinatie met een goede voedingsbh. Hoef ik alleen mijn top/shirt omhoog te doen, spaghettitopje omlaag, baby kan gevoed worden en niemand die wat ziet. Ideaal! Die topjes lubberen na een tijdje wel wat uit, maar voor 2 euro kun je daar geen breuk aan vallen. Op deze manier hoef ik niet te investeren in een borstvoedingsgarderobe en kan ik zo goed als al mijn gewone kleren weer aan. Alleen hooggesloten jurken met rits aan de achterkant lukt niet ;). Tip van Flip!

 6. M
  26 april 2020 / zondag, 26 april 2020

  Ik leerde ze op die leeftijd sokkenmemory, ze wonnen altijd van mij maar in the end had iedereen weer een la vol schone sokken die bij elkaar hoorden en ik geen “zoek twee dezelfde sokken in een wasmand die een soort rampgebied lijkt frustraties” terwijl je eigenlijk wegmoet naar je werk . Inmiddels zijn ze 15 en 20 en spelen ze geen sokkenmemory meer en moet ik het zelf weer doen.

 7. Zonnestraaltje
  23 april 2020 / donderdag, 23 april 2020

  Hoi Sereen, waar kan ik ookalweer de goedkope versie van de learning tower (diegene voordat je deze had) vinden ?

  • Serena
   Auteur
   24 april 2020 / vrijdag, 24 april 2020

   hi Zonnestraaltje,
   ik heb nooit eerder (een goedkopere versie van) een learning tower gehad, maar er is wel een IKEA hack, bedoel je dat?

   Zo ja, moet je even zoeken op ‘IKEA Learning Tower Hack’

   Good luck!

 8. Lotte
  22 april 2020 / woensdag, 22 april 2020

  Wat een leuk, uitgebreid artikel! Je jongens boffen met zo’n betrokken moeder.

 9. Lydia
  20 april 2020 / maandag, 20 april 2020

  Wat een leuk artikel, dank je wel! Ook voor mijn net kleuter erg leuk, ik ben weer helemaal voorzien van nieuwe ideeën. 🙂

 10. Annabel
  20 april 2020 / maandag, 20 april 2020

  Leuke tips! Zo blijven ze lekker bezig.
  Even een gekke vraag misschien… maar ben je niet meer samen met de vader van je kinderen? In je bio staat namelijk “Ik woon samen met mijn zoontjes Marshall (2018) en Cameron (2020) en mijn Britse Kortharen Coco & Clarence in Houten.” Of is dat een foutje?

  • Serena
   Auteur
   20 april 2020 / maandag, 20 april 2020

   hi Annabel,
   dat klopt, George en ik zijn uit elkaar.

   • Estra
    21 april 2020 / dinsdag, 21 april 2020

    Wat verdrietig! Sterkte ermee..

   • Annabel
    23 april 2020 / donderdag, 23 april 2020

    Oef, dat wist ik niet, wat jammer. Heel veel sterkte!

 11. Sascha
  19 april 2020 / zondag, 19 april 2020

  Erg leuk en herkenbaar artikel voor alle mama’s van jonge kindjes. Vind het alleen wel jammer dat het artikel zo vol staat met verkooplinkjes.

  • Serena
   Auteur
   20 april 2020 / maandag, 20 april 2020

   Ach, dat hoeft toch niet jammer te zijn! Jullie hebben 20 leuke tips, en als er via bol.com wordt gekocht verdien ik daar een zakcentje mee, WIN WIN! 🙂

   • Sascha
    21 april 2020 / dinsdag, 21 april 2020

    Tuurlijk snap ik het van jouw kant.
    Ik vind je blogs normaal gesproken alleen net wat spontaner, nu komt het over alsof er vooral veel verkocht moet worden. Maar voor de rest: keep up the good work!

  • Arnie
   23 april 2020 / donderdag, 23 april 2020

   Ik heb totaal geen moeite met affiliatielinks, zeker niet in een artikel als dit waar er ook echt artikelen worden aangeprezen, makkelijk juist als je meteen door kunt klikken. Vergis je niet dat er voor zelfstandigen veel is weggevallen door corona en dat dit een simpele manier is om toch een (kleine) bron van inkomsten te hebben.

 12. 19 april 2020 / zondag, 19 april 2020

  Wat leuk dat Aqua Zoo er ook tussen staat, wij gaan er regelmatig naartoe. Ze zijn altijd al heel actief geweest via Facebook.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *