Zó moet je douchen! Tips, tricks & hacks

Één van de trends van 2015 was gezonde voeding en goed voor je lichaam zorgen. En mindfulness, wat dat ook moge zijn. En natuurlijk matte lipstick en -gloss in Kylie Jenner kleuren. Maar voor 2016 voorspel ik een nieuwe trend, een trend waarbij we steeds maar weer streven naar nóg meer perfectie, in de breedste zin van het woord. We streven dus ook vooral naar de meest efficiënte manieren om iets te doen, waarbij we gretig gebruik maken van allerlei life hacks. Of nou ja, we lezen er graag over, maar of we het uitvoeren is natuurlijk maar een tweede.

Hoe maak je nóg sneller een winged eyeliner? Met welke methode creëer je zo snel mogelijk een bos met krullen? Hoe kook je een ei tot perfectie? En hoe berg je al die kerstspullen zo efficiënt mogelijk weer op? WE LOVE THIS SHIT! Tijd is kostbaar, maar we studeren, werken, sporten, willen ook graag allerlei culinaire gerechten uitproberen, houden een blog bij, gaan het liefst 3 keer per jaar op reis, krijgen tussendoor nog een paar kinderen, maar willen ook vooral onze vriendinnen nog even vaak blijven zien. Kan dat? Nee natuurlijk kan dat niet! Maar door zo veel mogelijk life hacks in je geheugen te prenten heb je in elk geval wel het idee dat je je life together hebt. En dat geeft een soort van opluchting, denk ik. Dat je ergens in de back of your mind allerlei trucjes weet om efficiënter te leven. Als dat zou moeten.

En daarom vond ik het een goed idee om een artikel te wijden aan iets wat ons allen dagelijks bezighoudt: douchen. De één douchet in de ochtend, de ander in de avond, weer een ander douchet een paar keer per dag en weer een ander een paar keer per week. We doen het allemaal en we doen het op de automatische piloot. En waarschijnlijk ben je in de veronderstelling dat jij het douchen voor 100% onder de knie hebt. Je doet het immers al jaren. Maar ben je niet benieuwd of jij je douchesessies kunt optimaliseren? Ben je niet nieuwsgierig naar efficiëntere manieren om water over je lichaam te laten spoelen? Vraag jij je ook wel eens af of er misschien SHOWER HACKS zijn die jouw leven kunnen verbeteren? Hieronder vind je daarom alle informatie die ik heb gevonden op het gebied van douchen (afgewisseld met plaatjes van de mooiste badkamers die ik kon vinden). Ook al ben je een absolute shower pro, ik weet zeker dat er een aantal dingen zijn die je nog NIET wist over douchen!

light shower

1. Douche 2 tot 3 keer per week

Je weet het stiekem wel, elke dag douchen is absoluut niet nodig, maar het is gewoon zo heerlijk wakker worden! Het voelt zo lekker fris. En ook ‘s avonds douchen is de perfecte afsluiter van de dag, zodat je lekker warm in je schone bedje kunt duiken. Toch is het niet goed voor je, volgens dermatologe Katherine Ashenburg. Elke twee – drie dagen onder de douche is beter. Waarom? Water heeft een uitdrogend effect op de huid, dus hoe langer, vaker én heter je douchet, des te slechter dit is voor je huid. Je huid wordt droger en dit kan voor irritaties zorgen. Ook was je de goede bacteriën die van nature op je huid leven weg. Die bacteriën herstellen zich normaal wel weer, maar krijgen daar niet de kans voor als je vaak douchet. Kleine scheurtjes in de huid zijn het gevolg, waardoor je meer kans loopt op een infectie.

Ook kleine kinderen kunnen beter niet elke dag in een badje. Blootstelling aan vuil en bacteriën op jonge leeftijd beschermen het kindje tegen allergieën, eczeem en andere huidaandoeningen die op latere leeftijd kunnen plaatsvinden.

Natuurlijk snap ik dat je jezelf niet fris voelt als je niet elke dag even onder de douche springt. Maar niet douchen wil niet zeggen dat je jezelf niet kunt wassen. Je kunt ook ‘s ochtends even een washandje gebruiken voor een schoon en fris gevoel. Lijkt mij persoonlijk wel lekker na een zweterige nacht. Ik douche zelf ook niet elke dag, maar ik merk heel erg dat ‘de omgeving’ dit vreemd en vies vind. Ik heb daarom wel eens gezegd op mijn blog dat ik wél elke dag douche, maar ik zeg het nu gewoon eerlijk: dat is niet zo. Ik denk dat ik om de dag douche. Volgens wetenschappers nog steeds te veel, maar hee, het is een begin.

2. Douche maximaal 5 minuten per keer

Hierboven hebben we het gehad over het feit dat je eigenlijk niet te vaak moet douchen, maar douche ook vooral niet te lang. Volgens een onderzoek uit 2014 van de Vewin (Vereniging van Waterbedrijven in Nederland) zijn we de afgelopen jaren steeds langer gaan douchen. Wij Nederlanders staan gemiddeld negen minuten onder de douche en gebruiken daarbij 51 liter water. Mensen tussen de 18 en 34 blijken zelfs het langst te douchen, zij verbruiken maar liefst 90 liter water (!) per douchebeurt.

De organisaties stellen dat door vier minuten korter te douchen er jaarlijks meer dan 192 miljoen (!) warm water bespaard kan worden, dat is vergelijkbaar met 77.000 Olympische zwembaden. Een gezin van vier personen zou daardoor zo’n 220 euro per jaar minder kwijt zijn aan energiekosten. Het is niet alleen voordeliger om minder lang te douchen, het is ook nog eens beter voor het milieu én het is beter voor je huid. En niet te vergeten, het scheelt jou weer 4 minuten in de ochtend! Iets om over na te denken, lijkt me. Je douchet simpelweg 5 minuten door gebruik te maken van de stopwatchfunctie op je telefoon en jezelf te ‘trainen’ door alles binnen de tijd af te ronden. Het is echt niet zo moeilijk!

hoxton shower

3. Bepaal of je een ochtenddouche of avonddouche nodig hebt

Ik las een interessant artikel op de site van Margriet vlak voor de jaarwisseling. Aan de hand van een wetenschappelijk artikel kun je namelijk bepalen of jij het beste in de ochtend of avond kunt douchen, losstaand van je persoonlijke voorkeur.

Zo zou je ’s ochtends moeten douchen als je:

een vette huid hebt – “Olie en talg kunnen zich in de loop van de nacht op je huid opstapelen. Een warme douche is perfect om je poriën te reinigen.” Aldus internist Dr. Holly Phillips, op Yahoo Health.

die dag creatief bezig moet zijn – “Een douche nemen is als een meditatie. Je komt namelijk in een soort ontspannen, maar toch alerte state of mind, terecht met je hersenen. Die staat is perfect voor het creëren van nieuwe, goede ideeën of oplossingen.” volgens Harvard-professor psychologie Shelley Carson in de Greatist.

het moeilijk vindt om ’s ochtends wakker te worden – in de ochtend douchen maakt je alert en geeft de stofwisseling een boost. Uit onderzoek is zelfs gebleken dat je éxtra alert bent gedurende de dag als je je douchebeurt ’s ochtends eindigt met koud water .

jezelf vaak snijdt tijdens het scheren – want volgens de Greatist stolt je bloed eerder in de ochtend dan in de avond.

En zo zou je ’s avonds moeten douchen als je:

een heel droge huid hebt – een douchebeurt kan de huidbarrière van je droge huid aantasten. Verplaats de douchebeurt daarom naar een moment aan het einde van de dag om de huid meer rust te geven.” Aldus dermatoloog dr. Tanya Kormeili.

een work-out hebt gedaan – logisch, want zweet door het sporten droogt uiteindelijk op en gaat stinken, en je wilt niet met een bezweet lichaam je schone bedje in duiken lijkt me! Uiteraard geldt dit voor de ochtend als je ’s ochtends sport.

awesome shower

4. Zó was je je haren

Het verschilt natuurlijk per persoon, zo weet ik dat mensen met krullend en kroeshaar er een heel regime op nahouden, maar over het algemeen is het beter om je haren klitvrij te maken voordat je ermee onder de douche stapt. Ik borstel mijn haren daarom altijd van te voren. Op deze manier is het gemakkelijker om de shampoo over je hoofd en haren te verdelen. Ook scheelt dit enorm in het ontklitten van je haren ná de wasbeurt. Natte haren zijn flexibeler en breken daarom sneller dan wanneer je haren droog zijn. Probeer je haren dus niet te kammen wanneer ze nat of vochtig zijn. Ik weet dat je krullend haar beter niet kan borstelen als het droog is, dus wat ik kan aanraden is om onder de douche, als de conditioner erin zit, je haren met een grove kam door te kammen om ze toch goed te kunnen ontklitten.

Voordat je meteen een dot shampoo op je hoofd gooit, maak je je haren eerst goed nat. En niet even 3 seconden onder de straal staan, want het neemt minstens zo’n 10 seconden in beslag om al het vuil en oliën los te weken en de haarschubben te openen. Neem hier dus goed de tijd voor en zorg dat het water al je haren bereikt, ook de onderste haarlagen en de haartjes in je nek. Dit klinkt misschien gek, maar ik heb vrij dik haar en kan zo 5 seconden onder de douche staan zonder dat mijn nekharen nat worden. Ik masseer mijn hoofdhuid en haren daarom een beetje zodat ik zeker weet dat alles goed nat is.

Een goede wasbeurt duurt ongeveer een minuut en dient echt goed ingemasseerd te worden. Neem dus wat shampoo en geeft jezelf een heerlijke, ontspannende hoofdmassage. Vergeet ook niet de fijne haartjes bij je slapen en je nekharen, die vaak het vetst zijn. Masseer vooral de haaraanzet en je hoofdhuid, want de lengte van je haren hoeft niet per se gewassen te worden met shampoo, dit droogt je punten ook alleen maar uit. De lengte van je haren bevat namelijk weinig tot geen talg en gewoon spoelen met water is vaak al voldoende (als je je shampoo uitspoelt reinig je in principe al voldoende). Na het inmasseren van je hoofdhuid kun je het restant aan schuim wel even naar onderen ‘knijpen’ voordat je alles eruit wast.

awesome showers

5. Breng conditioner op de juiste manier aan

Als je conditioner of haarmasker gebruikt voor je droge haarpunten, gebruik hem dan ook alleen in je droge haarpunten. Want als je conditioner over je gehele haar verdeelt (dus ook bij de haaraanzet) wordt je haar zeer snel weer vet en hangt het er over het algemeen slap en futloos bij. Om de conditioner zo optimaal mogelijk zijn werk te kunnen laten doen, moet het met zo veel mogelijk haren in contact komen. Wring je haren dus goed uit voordat je conditioner aanbrengt, zodat het niet ‘verwatert’ en zo geconcentreerd mogelijk op je haren terecht komt. Begin onderaan bij je punten, die het droogst zijn, en werk de conditioner daarna omhoog. Je kunt hier ook eventueel een grove kam bij gebruiken om de conditioner nog beter te kunnen verdelen.

Conditioner hoeft in principe alleen op de lengte van het haar aangebracht te worden, dus op het gedeelte wat ‘los’ is van je hoofd (ik doe altijd alsof ik een lage paardenstaart maak, en het gedeelte vanaf mijn nek tot aan de punten is wat ik behandel met conditioner). Aangezien ik jullie hierboven aanmoedig om niet langer dan 5 minuten te douchen heeft het ABSOLUUT GEEN ZIN om de conditioner 3 minuten in te laten werken. Dit staat alleen op de verpakking zodat wij denken dat het product extra speciaal is. It’s not. Zodra je de conditioner goed hebt verdeeld, kun je het meteen uitspoelen.

6. Eerst je haren wassen, daarna pas je lichaam

Waarom? Als je er gevoelig voor bent, zou conditioner er wel eens voor kunnen zorgen dat je puistjes op je rug krijgt. Het is daarom aan te raden om eerst je haren te wassen en daarna pas je lichaam, zodat je eventuele left-over conditioner goed van je lichaam af wast.

Ook hebben we snel de neiging om veel te veel douchegel te gebruiken, terwijl dit eigenlijk helemaal niet hoeft. Sterker nog, te veel douchegel droogt je huid alleen maar uit. Ik heb Umberto Tan wel eens horen zeggen in een interview dat hij NOOIT douchegel gebruikt, alleen water, omdat zeep zijn huid te veel uitdroogt. Ik kan me niet voorstellen dat de beste man een uur in de wind stinkt, dus hij zal ergens wel een punt hebben. Met water spoel je namelijk prima al je zweet weg, al heb je wel wat zeep nodig voor de ‘hardnekkige’ plekken zoals je oksels en voeten, waar zich veel bacteriën verzamelen die zorgen voor een naar geurtje. En OK, als je door de modder hebt gerold heb je natuurlijk ook flink wat douchegel nodig. Maar over het algemeen is het totaal overbodig om je gehele lichaam in te zepen. Concentreer je dus alleen op je oksels en voeten. Dit is beter voor je huid én je doet ook nog eens langer met een fles douchegel, dus je bespaart nog wat geld ook.

89c68069d79dc59255f37858e841d00d

7. Was je gezicht als aller, allerlaatste

De warmte van de douche verwijd je poriën zodat vuil en talg extra goed en gemakkelijk kan worden verwijderd, dus hoe langer je hebt staan stomen, des te beter. Daarom reinig ik mijn huid altijd als allerlaatste stap. De huid van je gezicht is doorgaans gevoeliger dan de huid van de rest van je lichaam, dus het is ook verstandig om de temperatuur aan het einde van je douchesessie wat te verlagen zodat je gezicht minder zal uitdrogen. Bovendien is een stoot lauwwarm water goed voor je alertheid, hebben we net geleerd! Kouder water zorgt er ook voor dat de haarschubben wat meer zullen sluiten en dat levert glanzende lokken op.

Na het douchen is het verstandig om je gezicht binnen 3 minuten in te smeren voor het optimale hydraterende effect, heb ik wel eens gelezen. Een crème voorkomt dat er te veel vochtverlies optreedt door het vocht in de huid te binden en het dus als ware vast te houden. Als je langer wacht dan 3 minuten verdampt het vocht al langzaam uit je huid en kun je dit dus niet meer ‘vasthouden’ door middel van een crème.  Wat er dan gebeurt is een droog en trekkerig gevoel. Onthoud dit dus zeker en smeer je na de volgende douchebeurt zo snel mogelijk in!

2ee92fd950c9c750fde5e66b3a2ebb62Zo, ik ben benieuwd of jullie, na deze hele stoot tekst en informatie over een simpel onderwerp als douchen, wat nieuws hebben geleerd! Ik wil graag benadrukken dat er in de titel staat ‘zo moet je douchen’ maar dat is natuurlijk helemaal aan jou! Niets moet! Je moet vooral doen waar jij je het prettigst bij voelt en wat het beste werkt voor jouw huid- en haartype en persoonlijkheid.

Doe jij dingen anders dan hier staat omschreven, ga je na het lezen dingen veranderen of laat je het lekker zo?

Until next time,
Serena Verbon

Volg:

145 Reacties

  1. Roderik
    21 oktober 2021 / donderdag, 21 oktober 2021

    wat is beter: elke dag 5 min of om de 3 dagen 15 min.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *