Zijn dure conditioners beter dan goedkopere?

Laatst stuitte ik op een ouder artikel van me, namelijk het artikel waarin ik jullie uitleg wat het verschil is tussen een conditioner en een haarmasker (klik hier om het gehele artikel nog eens terug te lezen). Het komt er in het kort op neer dat een haarmasker of conditioner niet per se bedoeld is om je haren te ‘voeden’ of te ‘versterken’, ook al staat dat wel op de verpakking. Wat het voornamelijk doet is een beschermend laagje om je haren heen leggen, die ook nog eens zorgt voor een mooie glans.

Het grote verschil zit hem in het watergehalte. Een conditioner bevat percentueel gezien meer water dan een haarmasker, waardoor een conditioner vloeibaarder is. Het is hierdoor ook wat luchtiger voor de haren dan een haarmasker, omdat het in verhouding minder ingrediënten bevat die een laagje om de haren leggen.

verschil tussen conditioner en haarmasker - 1Nu bestaat er ook een theorie – eentje die een bekende haarstylist me letterlijk heeft verteld en die ik ook wel eens ben tegengekomen op grote Nederlandse beautyblogs – dat je een haarmasker moet afsluiten met conditioner. Het idee is dat je met een haarmasker je haren voedt en het vervolgens afsluit met een conditioner omdat dit een lagere (zuurdere) pH-waarde heeft dan een haarmasker, waardoor je je haarschubben weer sluit.

11356784_1596613510605330_212527811_nGelukkig werkt mijn vriendinnetje Nena op een laboratorium en stond hun pH-meter tot mijn beschikking, waardoor we erachter kwamen dat deze theorie berust op klinkklare onzin. De pH van zowel een haarmasker als conditioner is namelijk gelijk. Het heeft daarom absoluut geen zin om een conditioner na een haarmasker te gebruiken, of vice versa. Het is óf een haarmasker óf een conditioner.

Maar, hoe weet je welk van de twee producten geschikt is voor jouw haar? Mensen met fijn, dun haar zullen waarschijnlijk meer baat hebben bij een conditioner omdat haarmaskers te ‘heftig’ coaten en dus de haren verzwaren, met weinig volume of slierterige haren als resultaat. Ook mensen met krullen zweren vaak bij een conditioner (die ze vaak al bij de haaraanzet aanbrengen), omdat dit de krullen mooi en bouncy vormt. Zelf heb ik hele droge punten, dus ik vind een haarmasker prettiger in gebruik.

Hoewel de resultaten van het onderzoek duidelijk lieten zien hoe de vork in de steel stak, bleef men toch ook wel een beetje sceptisch. Want dit onderzoek is uitgevoerd met drogisterijmerken als John Frieda, Dove en Andrélon, maar hoe zat het dan met de duurdere kappersmerken? Zijn duurdere conditioners en haarmaskers van professionele salonmerken dan wél zo veel beter?

Schermafbeelding 2016-01-07 om 13.19.45Schermafbeelding 2016-01-07 om 13.19.21Een terechte vraag, want de maatschappij laat ons graag denken dat duurdere cosmetica stukken beter is dan goedkopere. En soms is dat ook zo, maar heel vaak ook niet. Dus hoe zit dat met dure conditioner van de kapper? Is dat echt zo veel beter dan een conditioner die je bij de drogist kunt kopen?

kerastase - 1Bij de plaatselijke kapper kocht ik een conditioner en een haarmasker van Kérastase, het luxe professionele salonmerk van l’Oréal. Tussen neus en lippen door vroeg ik de kapster die me de producten verkocht nog even naar de theorie. Ik weet het, heel gemeen, maar ik was gewoon benieuwd.  ‘Mevrouw, klopt het dat het beter is om eerst een haarmasker te gebruiken en af te sluiten met een conditioner?’. Ze glimlachte en vertelde me de harde waarheid ‘nee hoor, het is één van de twee, als mensen dat zeggen willen ze gewoon meer producten verkopen’. Ik was opgelucht. Godzijdank voor lieve kapsters who are keepin’ it real. Ik rekende een klein fortuin af (maar écht, het masker kostte €40,30 en de conditioner €27,10) en liep terug naar huis.

De pH van een bepaald product kun je het beste meten in een vloeibare oplossing. Omdat conditioners en haarmaskers niet bepaald vloeibaar zijn, heb ik van elk product 4 gram afgewogen en dit aangevuld tot 100 ml met gedemineraliseerd water. Dit water bevat geen componenten die de pH kunnen beïnvloeden en neemt dus als ware de pH over van de oplossing waarin het wordt opgelost. Deze verdunning was waterig genoeg voor een goede, betrouwbare meting.

Ik heb het dit keer gewoon thuis gedaan in mijn keuken, en daarom heb ik niet met een pH meter, maar met pH indicator strips gemeten. En voor de mensen die het zich afvragen, yes, je kunt gedemineraliseerd water gewoon in de supermarkt kopen! Het kost €0,45 voor een fles van een liter en staat bij de schoonmaakmiddelen.

Hieronder het resultaat;

kerastase - 3Kérastase conditioner: pH 5,0
Kérastase haarmasker: pH 4,7

Meten met pH indicator strips is één decimaal minder nauwkeurig dan met de pH meter, en je moet de kleur met het oog bepalen, maar toch vind ik het doorslaggevend genoeg. Ik heb 3 strips per product gebruikt voor de zekerheid.

Waar het op neerkomt is dat de pH van zowel de conditioner als het haarmasker nagenoeg gelijk is. Sterker nog, een haarmasker heeft zelfs een iets lagere pH en is daarmee lichtelijk zuurder, dus de theorie dat je zou moeten afsluiten met een conditioner omdat dit zuurder zou zijn en de haarschubben zou sluiten, gaat ook voor dure merken als Kérastase niet op. Het is juist andersom! Maar het verschil in pH is sowieso  te klein om echt een daadwerkelijk verschil te maken.

kerastase - 2Wat me meteen opvalt is dat de pH van de Kérastase producten rond de pH = 5 ligt, terwijl de pH van de drogisterijproducten (alle drie de merken; John Frieda, Dove en Andrélon) rond de pH = 4 ligt (zie dit artikel). Qua zuurgraad zijn de drogisterijmerken dus zelfs wat zuurder dan de Kérastase producten, en zullen ze de haarschubben nóg beter sluiten. Volgens deze bron is de pH van onze (hoofd)huid gemiddeld pH = 4,7. De producten van Kérastase sluiten de haarschubben wellicht iets minder goed dan de drogisterijmerken, maar de pH ligt wel dichter bij de natuurlijke pH van onze huid. En daar valt ook veel voor te zeggen.

Gaan we door naar de ingrediënten, want wellicht dat die het prijsverschil kunnen verklaren. Voor een pot haarmasker van de drogist betaal je namelijk zo rond de €6 en dit haarmasker kostte maar liefst €40.

Ik heb hieronder de eerste 10 ingrediënten van de ingrediënlijsten met elkaar vergeleken;

Schermafbeelding 2016-01-07 om 20.24.00Nu vraag je je misschien af, waarom de eerste 10? De ingrediëntenlijsten van cosmetica in Nederland worden geformuleerd van hoog naar laag. Dat wil zeggen, het ingrediënt dat percentueel het meeste voorkomt in het product, wordt als eerste genoemd. Het ingrediënt dat daarna wordt vermeld, komt daarna als meeste voor in het product, en ga zo maar door. Het leek me daarom onnodig om de gehele ingrediëntenlijst met elkaar te vergelijken en daarom heb ik gekozen voor de eerste 10.

Het is volgens deze bron gebruikelijk dat er zo’n 90% water wordt gebruikt in een conditioner en zo’n 5% aan verdikkende/emulgerende ingrediënten zoals cetearyl alcohol, cetyl alcohol of stearyl alcohol. De overige ingrediënten (conditioning agents als glycerine of siliconen) komen ook in een laag percentage van zo’n 5% voor. Het verschilt natuurlijk per formule, maar het gaat echt om zeer, zeer lage percentages die het ‘verschil’ zouden moeten maken.

Als ik de ingrediëntenlijsten met elkaar vergelijk dan komen de eerste 2 ingrediënten voor in alle 4 de conditioners en dit is grofweg 95% van de totale formule. De rest van de formule bestaat uit ingrediënten die samen zo’n 5% van de formule opeisen. En dat is zo weinig dat ik me echt afvraag waarom er zo’n groot prijsverschil is tussen deze conditioners. Het is niet zo dat de conditioner van Kérastase magische of megadure ingrediënten bevat, het zijn juist vrij normale en veelvoorkomende ingrediënten.

Wat ik wel merk is dat zowel de conditioner als het haarmasker van Kérastase veel compacter is dan de producten uit de drogist, met andere woorden, het bevat iets minder water en meer verdikkende/emulgerende ingrediënten en conditioning agents. Het scheelt misschien een paar procent, maar toch merk je dat al in de textuur. De formule van de Kérastase conditioner is net zo dik als een haarmasker van de drogist. En het haarmasker van Kérastaste is zo dik dat je er een lepel recht overeind in neer zou kunnen zetten.

kerastase - 4Maar echt.

Daarbij is de geur werkelijk fantastisch! Echt zo’n geurtje waarbij je ogen automatisch dichtgaan als je het inademt, en waarbij het lijkt alsof je net van de kapper komt. Wat de geur betreft, daar kan geen drogisterijmerk tegenop.

Toch vind ik het prijsverschil behoorlijk groot. Té groot, als je het mij vraagt. Zowel de conditioner van de salon als de conditioners van de drogist coaten het haar en geven het een lekkere geur, dus qua functie zijn ze absoluut gelijk. De salonproducten zijn wellicht iets geconcentreerder, waardoor je ook iets minder nodig hebt voor hetzelfde resultaat. Maar voor de prijs van een salon conditioner koop je een stuk of 6 conditioners van de drogist, dus ook al doe je er zuiniger mee, met drogisterij conditioners ben je uiteindelijk goedkoper uit.

Ik hoop dat ik met dit artikel antwoord heb kunnen geven op de vraag of dure salon conditioner beter is dan een conditioner van de drogist. Je moet vooral kopen waar jij je goed bij voelt. En als je het idee hebt dat producten van de salon beter zijn voor je, dan moet je dat dus ook vooral blijven gebruiken. Ik kan het namelijk heel goed begrijpen dat je producten van de salon koopt. Het ruikt ontzettend lekker en geeft ook meteen een gevoel van luxe. En dat hebben we soms gewoon even nodig, toch? Als het je puur om de functie gaat van het product, dan bespaar je jezelf een hoop geld uit door te kiezen voor drogisterij conditioners. En dit geldt trouwens ook voor haarmaskers en shampoo’s, want de hele uitleg hierboven is ook op deze producten van toepassing.

Mocht je het eerste artikel willen teruglezen over het verschil tussen conditioners en haarmaskers? Klik dan hier.

Had jij gedacht dat luxe (én peperdure) haarproducten van de kapper beter zijn dan haarproducten van de drogist, of niet? En heb jij je wel eens laten verleiden om salonproducten aan te schaffen? Wat is jouw ervaring hiermee?

Until next time,
Serena Verbon

Volg:

179 Reacties

 1. Kelly
  9 januari 2016 / zaterdag, 9 januari 2016

  Hoi,

  Ik heb van alles geprobeerd voor mijn haar van rituals naar the body shop en allerlei merken die in de drogist staan. Ik gebruik nu kerastase en jeetje wat een verschil! Ik kan mijn haar weer doorkammen :)) nu wil ik niet zeggen dat de producten in de drogist slecht zijn maar voor mij werkt dit gewoon beter. Bovendien doe ik met een set shampoo en conditioner of shampoo en masker zeker 3-4 maanden (was 3 keer per week) en met die van de drogist maximaal een maand omdat er veel minder van het kappersproduct nodig is. Daarnaast als je het op internet besteld heb je vaak aanbieding zo heb ik de set voor 46 euro gekocht. Als ik dan alles ga vergelijken ben ik met een drogist producten ong. 8 euro per maand kwijt en de kapper 11-15 euro. Tja dat verschil heb ik er dan wel over 😀 Maar evengoed een leuk artikel om over na te denken 😀

 2. Yvette
  9 januari 2016 / zaterdag, 9 januari 2016

  Gaaf artikel Serena, dit onderscheid jou zo van de meiden die alleen nog maar vloggen, waar ik persoonlijk minder van ben. Besef me wel dat dit soort artikels schrijven veel tijd kost, dank daarvoor. Ik kijk heel vaak op beautypedia (Paula’s choice) voordat ik iets aanschaf, daarin komt ook heel vaak naar voren dat duurdere producten vaak zelfs in dezelfde fabriek gemaakt worden als drogisterijproducten, echter betaal je voor de luxe verpakking en het marketingconcept erachter. Ik volg ook de blog van Jeske Ultee, zij geeft ook vaak aan dat bv duurdere cosmetica niet per se beter is, en dat je moet letten op de werkzame ingrediënten, iets wat ik toch nog altijd heel moeilijk vind.

 3. Lili
  9 januari 2016 / zaterdag, 9 januari 2016

  Super artikel!! Nu ik bewust bezig ben met hair en skincare heb ik veel producten achterwege gelaten. Zelf gebruik ik een shampoo van de Tuinen, was mijn haar maar 1x per week of zelfs 1x in de twee weken, verder gebruik ik kokosolie als treatment en als extra boost een hennakuur eens in de zoveel maanden. Sinds ik mij in dit wereldje verdiep besef ik hoeveel rotzooi we eigenlijk gebruiken dat totaal niet nodig is.

  Vroeger heb ik mij wel eens laten verleiden om zoiets aan te schaffen, ik had er direct spijt van. Het deed zelf ook totaal niks goeds voor mijn haar.

 4. Kimmetje
  9 januari 2016 / zaterdag, 9 januari 2016

  Super goed artikel! Ik heb jaren dure kappersmerken gebruikt en toen werd het allemaal wat moeilijker financieel en ben ik kruidvat eigen merk producten gebruiken. Ik heb gemerkt dat mijn haar nog dezelfde kwaliteit heeft. Ik denk zelf dat hoe je met producten om gaat belangrijker is dan welk merk product je koopt.

 5. Sandy
  9 januari 2016 / zaterdag, 9 januari 2016

  Wow, wat heb je dit goed uitgewerkt! Top artikel, duidelijk! Dank je wel. Ik vond al dat de producten die de kapper gebruikt niet echt wat meer deden, en dat klopt dus.

 6. Daphne hannon s
  9 januari 2016 / zaterdag, 9 januari 2016

  Ik koopt eerst altijd goedkoope shampoo en condi – mask
  En ben sinds paar maanden over gestapt naar duurder merk !
  En mijn haar is stukken verbeterd minder droog aan de punten . En veel meer glans en handelbaar
  Dus ik geloof echt in duurderen producten !
  Ik ben trouwens iemand die echt super goedkoop shopt en met alles ??

 7. Sjouk
  9 januari 2016 / zaterdag, 9 januari 2016

  Ik was laatst bij een hele goede kapper en ze vond dat mijn haar in de punten heel stroef was. Ze zei dat ik een haarmasker moest gaan kopen en die een paar uur in moest houden. Ik vertelde haar dat ik al conditioner gebruik (elke wasbeurt) maar volgens haar voedt een masker van binnen uit en zie je het niet aan de buitenkant. Maar met jouw artikel in m’n hoofd wist ik dat het niet klopte.. Maar goed, gewoon ja en amen zeggen en ik heb ze naar jouw site verwezen ?

 8. Inge
  9 januari 2016 / zaterdag, 9 januari 2016

  Leuk! En de uitslag had ik wel n beetje verwacht. Mijn beste shampoo is Etos huismerk voor gekleurd haar! Houdt de kleur superlang vast!!!

 9. 9 januari 2016 / zaterdag, 9 januari 2016

  Wat fijn, zo’n wetenschappelijk onderbouwd artikel! Hier ben ik echt wat mee 🙂 Ik vind van die kappersproducten een beetje onzin. Oké, het is soms zoeken naar de juiste conditioner en ik heb ook al veel conditioners gehad die echt niet goed waren, maar evengoed bestaan er budgetconditioners die wel goed zijn. Ik denk dat je het een beetje van je eigen ervaring moet laten afhangen en vanalles moet proberen

 10. Janneke
  8 januari 2016 / vrijdag, 8 januari 2016

  Wat een goed, sterk onderbouwd artikel! Wat goed dat je hier zo veel moeite insteekt. Keep up the good work!

 11. Joline
  8 januari 2016 / vrijdag, 8 januari 2016

  Wat een super artikel Serena! Door dit soort artikelen vind ik jouw blog beter dan alle andere. Ga zo door!

 12. Daphne
  8 januari 2016 / vrijdag, 8 januari 2016

  Als studente geneeskunde (en dus: proof before believe) word ik ontzettend blij van dit artikel. Wat helder, goed wetenschappelijk onderbouwd en eerlijk ben je Serena. En lekker informatief ook. Dankjewel <3

 13. Lynn
  8 januari 2016 / vrijdag, 8 januari 2016

  Erg interessante test! Je blijft je vaak toch afvragen zou t salon merk beter zijn, maar jeetje glycerine als eerste werkzame ingrediënt, daar is niets vernieuwend aan! Er zit (voor zover ik kan beoordelen) niets grensverleggend in ofzo, zoals je nog wel eens bij skincare vind.

  Serena, ik vind t erg moedig dat je deze test hebt gedaan want je bent natuurlijk afhankelijk van inkomsten van de cosmetica bedrijven! In tijdschriften kom je zoiets niet snel tegen!

 14. 8 januari 2016 / vrijdag, 8 januari 2016

  Ik heb gewerkt bij een kapsalon waar ze Kerastase verkopen.
  Toen ik daar vertrok, vonden ze het zo jammer dat ze een cadeau meegaven; een haar fixing spray en een shampoo, in dezelfde variant als die conditioner en haarmasker.
  Ik merkte wel duidelijk verschil in mijn haar
  maar heb het geld er ook niet voor over!

 15. 8 januari 2016 / vrijdag, 8 januari 2016

  Wat een SUPER artikel Serena, hier zat ik echt op te wachten. Sinds ik je vorige artikel heb gelezen bespaard het me zoveel tijd onder de douche, niet meer verplicht m’n haarmasker/conditioner laten intrekken. Ik let ook niet meer zo op het labeltje masker of conditioner, ik kijk op de ingrediëntenlijst en als er vrij snel een “goed” ingrediënt voorbij komt (bijvoorbeeld een olie) dan vind ik het prima. En het moet lekker ruiken haha. Ik heb een vriend als kapper en die vervloekte me dat ik drogisterij producten gebruikte voor m’n haar, maar nu kan ik mooi dit artikel in z’n gezicht wrijven haha! Toch zal ik af en toe nog wel een lekker masker halen van een salonmerk hoor, gewoon omdat het altijd zo heeerlijk ruikt!

 16. Ikram
  8 januari 2016 / vrijdag, 8 januari 2016

  Oh Serena! You’re awesome! Echt je achtergrond als laborante is zo’n meerwaarde voor je blog 😀 Dank je voor dit verhelderende artikel 😉 xx

 17. Mare
  8 januari 2016 / vrijdag, 8 januari 2016

  Echt goed en plezierig leesbaar geschreven. Dit soort artikelen maken dat ik beauty lab eigenlijk altijd wel blijf volgen ook al lees ik soms een tijdje niet. Zou je ook eens een artikel kunnen wijden aan olaplex?

 18. Sandra
  8 januari 2016 / vrijdag, 8 januari 2016

  Nu ik die ingrediënten zie, zou je niet makkelijk zelf een shampoo kunnen maken? Natuurlijker en goedkoper lijkt me, dat lijkt me namelijk leuk om te lezen!

 19. 8 januari 2016 / vrijdag, 8 januari 2016

  Interessant en goed geschreven! Ik las dat je het besten je haar kunt spoelen met azijn om ‘de schubben te laten sluiten’. Ik weet wel dat van azijn mijn haar heerlijk zacht wordt, maar ik zou graag willen weten wat het nou eigenlijk doet met mijn haar.

  Fijn dat deze haarconditioner na haarmasker mythe is ontkracht!

 20. ans
  8 januari 2016 / vrijdag, 8 januari 2016

  hey Serena , wat een fijn artikel! zoveel werk in gestoken, lijkt me.
  dankjewel!

 21. Margot
  8 januari 2016 / vrijdag, 8 januari 2016

  Echt een fantastisch artikel! Op deze info zat ik al lang te wachten. Bedankt voor de verhelderende informatie!
  Persoonlijk vraag ik me al lang af of dit ook opgaat voor gezichtsverzorging. Ik ben 22 maar vroeg rimpels krijgen zit in de familie (dank u, mama), dus huidverzorging is een must. Maar moet ik dan echt naar de parfumerie of apotheek om mijn dag- en nachtcrèmes, of is een merk als pakweg L’Oréal of Nivea, of sterker nog, het huismerk van bv. Kruidvat, ook goed?

 22. 8 januari 2016 / vrijdag, 8 januari 2016

  Thanks voor dit artikel! Ik ben echt fan van blog artikelen met een wetenschappelijk achtergrond. Zelf gebruik ik eerst een conditioner omdat het mijn haren lekker zacht maakt na de shampoo. Vervolgens vind ik het heerlijk een deep conditioner te gebruiken. Het is meer iets dat tussen mn oren zit want het is niet persé nodig. X

 23. Josefine
  8 januari 2016 / vrijdag, 8 januari 2016

  Jouw blog heeft echt een extra dimensie door de wetenschappelijke achtergrond die je hebt. Je argumenten zijn zo goed onderbouwd, heel fijn! Dankjewel voor dit artikel, geeft weer een nieuwe kijk op de industrie. Liefs!

 24. Alexandra
  8 januari 2016 / vrijdag, 8 januari 2016

  Applaus! Echt een geweldig artikel!
  Maar dan zijn er ook nog de serums etc. van de kapper.
  Benieuwd of daar ook zoveel verschil in zit!
  Iets moet er toch voor zorgen dat je haar altijd zo heerlijk goed voelt en zit als je van de kapper komt..

 25. Rosan
  8 januari 2016 / vrijdag, 8 januari 2016

  Interessant artikel, dit bewijst maar weer dat ik prima uit ben met m’n huismerkie.
  Misschien interessant om te weten: Het Klokhuis stond vandaag in het teken van shampoo: Wat doet het en hoe wordt het gemaakt? Ik vond het een leuke aflevering!

 26. Mascha
  8 januari 2016 / vrijdag, 8 januari 2016

  Goed artikel Serena! Ik gebruik nu ook kappersmerken. Maar ik denk dat als ik deze op heb het niet meer ga kopen en gewoon voor goedkopere ga. Wel even goed letten op de ingrediënten natuurlijk. 🙂

 27. MichelleH
  8 januari 2016 / vrijdag, 8 januari 2016

  De hoeveelheid bloed, zweet en tranen dat in de bereiding van dit artikel heeft gezeten, druipt ervan af. Ik gebruik zelf geen commerciële conditioners of haarmaskers meer, maar toch vond ik het interessant om dit artikel te lezen, simpelweg om wat nieuws te kunnen leren. Complimenten en bedankt voor de moeite, Serena! 🙂

 28. Robin
  8 januari 2016 / vrijdag, 8 januari 2016

  Hayhay,

  Ik wist wel dat het niet uitmaakt en dat het soms zelfs is dat goedkope producten beter werken.
  Voorbeeld is bijvoorbeeld in dag/nacht crèmes. Die van huismerk van de Lidl blijkt beter te werken dan een hele dure crème (ik had dat gelezen op de consumentenbond site over anti age cremes).

  Zelf gebruik ik Syoss, waarom? Omdat het er wat luxer uitziet, best veel in een fles zit en mijn haar werkt hier beter op dan goedkope huismerken. Daar wordt mn haar heel erg pluizig van en het gaat erg klitten.

  Wel leuk om dit te lezen!

  Groetjes Robin

 29. 8 januari 2016 / vrijdag, 8 januari 2016

  Ik merk met mijn dunne, volumeloze haar weinig verschil in maskers/conditioners. Wel met shampoo. Ik heb heel lang de kerastase shampoo gebruikt voor gekleurd haar en merkte daarbij dat mijn kleur (blond) minder snel groen uitsloeg en het haar zelf kwalitatief beter bleef. Ik heb ook merken gebruikt (biosilk) die duurder maar juist slechter waren. Het verschilt echt per product

 30. 8 januari 2016 / vrijdag, 8 januari 2016

  Wat een interessant artikel en wat fijn dat de goedkopere producten het eigenlijk net zo goed doen als de extreem dure; alleen zijn ze dan wat minder geconcentreerd. Ik ben zelf nooit zuinig met conditioners en haarmaskers, dus ik had sowieso al iets meer voorkeur voor een wat goedkopere variant, maar deze conclusie van jou bewijst alleen maar weer dat duurder niet per se veel beter hoeft te zijn.

 31. Lisa
  8 januari 2016 / vrijdag, 8 januari 2016

  Ik hou ervan dat jij zo kritisch bent en echt onderzoekt of theorieën ook echt kloppen! Ik vind het ook leuk om te lezen wat voor verhoudingen qua ingrediënten erin zitten en wat de werking hiervan is. Top onderzoek!

 32. Margot
  8 januari 2016 / vrijdag, 8 januari 2016

  Als ik je interessante, wetenschappelijke artikelen lees, weet ik steeds weer waarom ik wetenschappen studeer! 😉
  Ik gebruikte jaren een shampoo van Schwarzkopf, mij aangeraden door mijn kapper, en die kostte €14,45 voor 250 ml. Ondertussen zit ik al aan mijn 3e fles shampoo uit het kruidvat voor €1,49 voor 500 ml en mijn haar ziet/voelt hetzelfde!
  Ik ben ook van kapper veranderd ondertussen en ik vraag me af waarom mijn haar dan beter in model blijft zitten als ik van de kapper kom dan als ik het thuis zelf brush? Moet toch aan die producten liggen, nee? De lucht waarmee ze brushen kan het toch niet zijn, hahaha!

 33. Marjolein
  8 januari 2016 / vrijdag, 8 januari 2016

  Dank je Serena! Ik hou het dus lekker bij de maskers van de drogist! De producten van de kapper ruiken inderdaad iets lekkerder, maar dan koop ik liever een goedkoper product dat iets minder lekker ruikt. Overigens vind ik de producten bij de drogist ook lekker ruiken hoor, vooral van Guhl! En ik moet eerlijk zeggen dat ik verder ook weinig verschil merk tussen een masker van de kapper of de drogist, behalve op de geur na.

 34. Esra
  8 januari 2016 / vrijdag, 8 januari 2016

  Met krullend en behoorlijk gebleekt haar merk ik nu wel extreem veel verschil tussen drogisterij conditioner en salon conditioners. Ik moet mijn haar onder de douche goed door kammen/borstelen om alle klitten eruit te krijgen, hierbij helpt een duurdere conditioner echt veel beter. Na veel geprobeerd te hebben om m’n gebleekte haar ook zacht te houden, lijkt de dure conditioner dit ook het beste te doen voor mij.
  Het prijsverschil vind ik ook iets te groot om waar te zijn. Salonproducten zullen inderdaad geconcentreerder zijn, maar niet 6x zo geconcentreerd (prijs verhouding). Daarom koop ik mijn conditioner ook vaak in online kappers winkels. De producten zijn lang niet zo goedkoop als bij de drogist, maar je hebt grote hoeveelheden tegen lagere prijzen dan bij de kapper/salon.

  • Serena
   Auteur
   8 januari 2016 / vrijdag, 8 januari 2016

   Ik snap helemaal wat je bedoeld! Gisteren ook mijn haren behandeld met de dure Kérastase conditioner en het is gewoon heerlijk, dik, geconcentreerd spul. Maar mijn probleem is dat ik nooit weinig kan gebruiken, dus ook al heb ik er eigenlijk minder van nodig, ik ga er alsnog net zo snel doorheen als een haarmasker van Dove.

   Heb je er wel eens aan gedacht om haarmaskers voor kroeshaar te gebruiken? Te koop bij Kruidvat en de Toko en bedoeld voor extreem droog haar, en toch enkele euro’s goedkoper dan salonproducten!

  • Evelyne
   8 januari 2016 / vrijdag, 8 januari 2016

   Als dame die al jaren geblondeerd en/of gebleekt haar heeft raad ik zelf echt Herbal Essences aan als het op conditioners aan komt. Ik heb heel veel merken geprobeerd en dat is een van de weinige waarvan ik met relatief weinig product nodig heb (dan wel de versies voor droog haar of beschadigd haar en niet die voor normaal haar, ik merk dat daar veel verschil in zit). Bij veel andere drogisterij merken heb ik echt flink wat product nodig.

   Verder vind ik het masker van de Garnier Loving Blends echt heel erg fijn, en ik krijg daar ook hele zachte haren van. En af en toe gewoon een masker van kokosolie helpt ook enorm 🙂

 35. 8 januari 2016 / vrijdag, 8 januari 2016

  stiekem weten we wel dat je bij high end producten voor de naam en verpakking betaalt, maar jij licht het gewoon toe! Dank je wel Serena, ik ga dit ook op mijn blog delen!

  X
  Andrea

 36. Ka
  8 januari 2016 / vrijdag, 8 januari 2016

  WoW, zo academisch artikel! Nice work

 37. denise
  8 januari 2016 / vrijdag, 8 januari 2016

  Super artikel! Zou je misschien ook eens willen verdiepen in Olaplex? Een echte haar hype op het moment waarvan ik me af vraag of het het geld waard is. Aan een behandeling en kuurtje van 7 weken ben je namelijk zo 60 euro kwijt, minstens.

  • Serena
   Auteur
   8 januari 2016 / vrijdag, 8 januari 2016

   Dat staat zeker nog op de planning!

   • Smilla
    8 januari 2016 / vrijdag, 8 januari 2016

    Jaaahh daar zit ik nu al op te wachten 🙂 of het echt werkt, op foto’s en video lijk je namelijk wel echt goed verschil te zien maar ben heel benieuwd of dat het niet een soort haarmasker die iets langer houdt is?

   • Catlady
    8 januari 2016 / vrijdag, 8 januari 2016

    Hier ben ik ook wel benieuwd naar! Ik heb hetzelfde als Denise, ik zou graag een keer zo’n behandeling willen maar vraag me af of het de prijs wel waard is.

  • julie
   8 januari 2016 / vrijdag, 8 januari 2016

   Jaaa! Ik wil ook heel graag weten hoe Olaplex werkt en of het echt iets doet met je haar 🙂

   • Nikki
    9 januari 2016 / zaterdag, 9 januari 2016

    Helemaal mee eens. Zo benieuwd of olaplex het waard is.

 38. Marike
  8 januari 2016 / vrijdag, 8 januari 2016

  Dit is echt heel interessant!

  Ik ben nu wel benieuwd naar het verschil tussen high-end en budget make-up!

  (En ja, dit is een subtiele hint)

  🙂

 39. Laura J
  8 januari 2016 / vrijdag, 8 januari 2016

  Topartikel Serena!

  Zelf heb ik biologie gestudeerd en me daarnaast ook een beetje verdiept in cosmetica ingredienten, dus ik vind dit soort artikelen echt iets toevegen aan de blog-wereld!
  Super dat je de claims van beautymerken niet achteloos voor waar aanneemt.

  Je kritische en nuchtere houding mis ik soms wel bij andere bloggers. Ik krijg soms de indruk dat veel van hen sneller onder de indruk zijn van luxere/duurdere shampoos etc. dan van goedkopere. Dan lees ik een review van bijvoorbeeld een shampoo, kijk naar de ingredientenlijst en dan denk ik: “mmhh, zo fantastisch kan het volgens mij niet zijn want deze shampoo heeft vrijwel dezelfde ingredienten als het budgetproduct dat vorige week nog werd afgekraakt”. En dan zitten er echt geen ingredienten in die een verschil zouden kunnen maken of het verschil in prijs zouden kunnen verantwoorden.

 40. julie
  8 januari 2016 / vrijdag, 8 januari 2016

  Een kapster vertelde me vroeger ook eens dat alle shampoo’s hetzelfde zijn. Enkel degene die wat kunnen verschillen zijn degene voor vet haar en droog haar.
  Verder geef ik enkel meer geld uit aan een conditioner als die niet op dieren is getest of natuurlijke producten bevat zoals bv. Alterna

 41. Diana
  8 januari 2016 / vrijdag, 8 januari 2016

  Echt heel interessant om te lezen, zo leer je ons dingen die echt ergens op gebaseerd zijn. Super dat je zoveel moeite doet. Ik vind dat echt een pluspunt op je blog (en de prachtige foto’s!)

 42. Nikkie88
  8 januari 2016 / vrijdag, 8 januari 2016

  Fantastisch artikel. Ik zou het leuk vinden als je ook zoiets over shampoo zou kunnen onderzoeken. Misschien wat diverse kappers merken? Want volgens mij is heel veel gebakken lucht!

 43. 8 januari 2016 / vrijdag, 8 januari 2016

  Wat een goed uitgewerkt artikel! Zo komt je wetenschappelijke achtergrond nog eens mooi naar voren 🙂

 44. Arianne
  8 januari 2016 / vrijdag, 8 januari 2016

  Wat een super artikel! Ik doe zelf een biomedische opleiding en vind t super dat je zoveel tijd in je research steekt en het ook zelf met pH meters uitvoert!!! Al die dure salon producten leken mij al erg overpriced, maar dit bevestigd alles nog eens even.
  Nogmaals echt super leuk om zulke artikelen te lezen van je. Je doet je naam beautylab eer aan 😀

 45. Petra
  8 januari 2016 / vrijdag, 8 januari 2016

  Oh ik houd van dit soort artikelen! Hierdoor blijf ik op jouw site terugkomen. Ik weet zeker dat heel veel mensen zich afvroegen of duurkoop beter is. Dankjewel voor je onderzoek!

 46. 8 januari 2016 / vrijdag, 8 januari 2016

  Prachtig artikel! Ik heb een paar jaar terug ooit de shampoos van Moroccan oil gebruikt, maar daar ben ik op een gegeven moment van afgestapt omdat ik het idee had dat de shampoo mijn (hele dikke, volle) haar niet helemaal schoon kon maken (tenzij ik heel veel gebruikte) en omdat het toch 25 euro per fles kost en voor een student is dat net ietsjes te decadent. Nu gebruik ik Aussie en die vind ik heel fijn 🙂

  • Joyce
   9 januari 2016 / zaterdag, 9 januari 2016

   Moroccanoil bevat geen sls, misschien dat je daardoor het gevoel had dat je haar niet helemaal schoon werd?

 47. Wendy
  8 januari 2016 / vrijdag, 8 januari 2016

  Wat leuk om te lezen Serena!
  Ik h

  • Wendy
   8 januari 2016 / vrijdag, 8 januari 2016

   Ik heb zelf ook een laboratorium opleiding gevolgd en vind het leuk om dit steeds vaker terug te vinden in je artikelen! Echt tof dat je zoveel werk en tijd in je blog/ vragenvan kijkers stelt. I am fan! By the way gebruik ik altijd van lush shampoobars en conditioners! X wendy

   • Serena
    Auteur
    8 januari 2016 / vrijdag, 8 januari 2016

    Wat leuk dat je dezelfde achtergrond hebt! Toevallig gebruik ik nu ook een LUSH shampoo bar, de paarse 🙂

 48. 8 januari 2016 / vrijdag, 8 januari 2016

  Wat interessant om te lezen! Ik heb zelf nog nooit producten van de kapper gekocht, omdat ik dat veel te duur vind. Ik probeer me nu meer te richten op de No-poo methode omdat veel shampoo’s mijn haar slap en futloos maken.

  • carmen
   8 januari 2016 / vrijdag, 8 januari 2016

   Hey wat toevallig.
   Ik lees er steeds meer over en ik overweeg sterk om dit ook te proberen.
   Gebruik je nu helemaal geen schampoo meer of wissel je af?

 49. carmen
  8 januari 2016 / vrijdag, 8 januari 2016

  Super fijn artikel!!!
  Ik ben vorige week bij de kapper geweest en die stelde voor dat ik hun masker zou proberen. Eerst stemde ik hiermee in maar 65 euro!! Daar heb ik nee tegen gezegt.
  En dat ik ben ik nu zooo zoooo blij mee!

  • Serena
   Auteur
   8 januari 2016 / vrijdag, 8 januari 2016

   Ai ai ai, dat is zelfs nog duurder dan deze!

 50. Yvonne
  8 januari 2016 / vrijdag, 8 januari 2016

  Een goed artikel! Maar eerlijk is eerlijk, mijn haar zit/valt toch echt beter als ik gebruik maak van salon producten. Daarnaast coaten de goedkopere merken mijn fijne haren teveel, waardoor ze slap, futloos en sneller vet worden. Dan maar iets meer kwijt bij de kapper!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *