Wat is het verschil tussen een conditioner en een haarmasker?

Na het haren wassen gebruik ik altijd een haarmasker. AL-TIJD. Zonder het gebruik van een haarmasker zien mijn haarpunten er namelijk uit als droge bosjes stro. Na een haarmasker (of conditioner) zijn mijn haren lekker zacht, glad en zien ze er niet droog of beschadigd uit. Maar wat is nu eigenlijk precies het verschil tussen een haarmasker en een conditioner?

masker conditionerHet meest opvallende verschil is de textuur. Over het algemeen is een haarmasker veel dikker en romiger dan een conditioner. Het verschilt een beetje, want sommige conditioners zijn ook lekker dik en lobbig terwijl sommige haarmaskers weer door mijn vingers glijden, maar over het algemeen kunnen we stellen dat haarmaskers dikker zijn dan conditioner. Dit ligt voornamelijk aan de hoeveelheid water. Haarmaskers bevatten een lager percentage water en zijn daarom dus geconcentreerder en dikker dan conditioners.

verschil tussen conditioner en haarmasker - 12Moet je om die reden haarmaskers dan ook langer laten intrekken? Op de verpakking van haarmaskers staat vaak aangegeven dat je ze 3-5 minuten moet laten intrekken, terwijl op de conditioners uit dezelfde lijn vaak zo’n 1 minuut wordt aangehouden of er staat ‘direct uitspoelen’.

Dat is een beetje vreemd, want zowel haarmaskers als conditioners bestaan voor het grootste gedeelte uit ingrediënten die bedoeld zijn om je haren mee te coaten. Wat deze producten doen is een laagje om je haren leggen, zodat ze mooi glad worden en gaan glanzen, en tegelijkertijd je haren beschermen tegen slijtage (en dus eventuele gespleten puntjes helpen voorkomen). Zodra je een haarmasker of conditioner goed door je haarpunten hebt verdeeld, kun je het uitspoelen. Het enige echte belangrijke is dat je een haarmasker of conditioner goed en gelijkmatig door je haarpunten verdeeld. Pak er dus gerust een grove kam bij onder de douche. Dit hele proces kan best een paar minuutjes in beslag nemen, vooral als je – net als ik – veel en lang haar hebt. Maar zodra het door mijn haren is verdeeld heeft het geen zin om het nog langer te laten zitten. De coating zit er namelijk al op! Hoppa, ik heb je zojuist weer wat tijd bespaard in de badkamer!

verschil tussen conditioner en haarmasker - 2Er bestaan ook haarmaskers en conditioners met toegevoegde oliën, waarvan kokosnoot olie de enige olie is waarvan bewezen is dat het tot diep in de haarkern kan doordringen. Als je een product met kokosnoot olie aanbrengt, en het moet dan wel hoog bovenaan in de ingrediëntenlijst staan, kan ik me voorstellen dat dit wel wat extra tijd nodig heeft om in te werken. Maar als dat niet het geval is kan het net zoals alle andere haarmaskers en conditioners meteen worden uitgespoeld zodra het goed en wel verdeeld is over je haarpunten. Het langer laten intrekken heeft geen meerwaarde voor je haren. Het is ook zeker niet slecht, maar het is absoluut onnodig voor de ‘werking’ op het haar.

Waarom staat het dan op de verpakking? vraag je je misschien af. Ik heb er over nagedacht en kan slechts tot één conclusie komen: het maakt het product gewoon wat interessanter. En door zowel een conditioner als haarmasker aan te bieden aan de klant, geef je de klant keuze. En wij zijn dol op keuze. Bovendien bestaat er nu een kans dat consumenten zowel een conditioner als een haarmasker aanschaffen en dat is natuurlijk good for business.

verschil tussen conditioner en haarmasker - 1Nu bestaat er ook een theorie – eentje die een haarstylist me letterlijk heeft verteld en die ik ook wel eens ben tegengekomen op Nederlandse beautyblogs – dat je een haarmasker moet afsluiten met conditioner. Het idee is dat je met een haarmasker je haren voedt en het vervolgens afsluit met een conditioner omdat dit een lagere (zuurdere) pH-waarde heeft dan een haarmasker, waardoor je je haarschubben weer sluit.

Op het moment dat me dit werd verteld dacht ik meteen ‘wat een onzin’. Maar ja, hoe kon ik daar zeker van zijn? Nu wil het zo zijn dat mijn beste vriendinnetje Nena, die ik nog ken van onze laboratorium opleiding, op een lab werkt met een pH-meter. Met een pH-meter kun je middels een elektrode de pH van een oplossing meten.

11356784_1596613510605330_212527811_nWe bedachten een testje;

Van 3 verschillende, commerciële haarverzorgingsmerken kocht ik een conditioner en haarmasker uit dezelfde lijn. De merken/lijnen die we vandaag gaan testen zijn;

John Frieda Beach Blonde
Dove Intense Repair
Andrélon Deluxe Repair & Shine

De pH van een oplossing kun je het beste meten in een vloeibare oplossing. Omdat conditioners en haarmaskers niet bepaald vloeibaar zijn, hebben we van elk product 4 gram afgewogen en dit aangevuld tot 100 ml met gedemineraliseerd water. Dit water bevat geen componenten die de pH kunnen beïnvloeden en neemt dus als ware de pH over van de oplossing waarin het wordt opgelost. Deze verdunning was waterig genoeg voor een goede, betrouwbare meting. Vervolgens hebben we de oplossing eerst minimaal 5 minuten geroerd tot het een homogeen geheel was geworden, alvorens de meting uit te voeren.

Hieronder de resultaten;

Schermafbeelding 2015-08-01 om 09.34.14

Zoals je ziet is de pH van de conditioners zo goed als gelijk aan die van de haarmaskers uit dezelfde lijn. De haarmaskers zijn zelfs iets zuurder. De lijnen schelen onderling iets van pH maar komen zo ongeveer op hetzelfde neer, namelijk zo rond pH = 4. Dat is iets zuurder dan de natuurlijke pH van onze (hoofd)huid en een ideale pH voor het sluiten van de haarschubben. Logisch dat de fabrikanten hun producten tot deze pH gebufferd wilden hebben. Gebufferd? Ja, aan de ingrediënten citric acid (citroenzuur) en sodium hydroxide (natriumhydroxide) kan ik zien dat men de pH van deze producten achteraf heeft bijgesteld om tot een specifieke pH-waarde uit te komen die ‘goed’ is voor onze haren.

Laten we weer even terug komen op de theorie ‘eerst haarmasker, dan conditioner’. Aangezien de pH van zowel het haarmasker als de conditioner uit 3 verschillende lijnen vrijwel gelijk is, gaat die vlieger hier niet op. Natuurlijk kan ik deze theorie niet helemaal onderuit halen op basis van dit kleinschalige testje, maar ik kan me ook niet voorstellen dat andere commerciële merken en lijnen erg veel zullen afwijken wat pH-waarden betreft. Wat mij betreft is dit dus een compleet haarfabeltje en slechts een slim marketingtrucje om mensen beide producten te laten kopen.

verschil tussen conditioner en haarmasker - 3Nog even een laatste check: de ingrediëntenlijsten. Hieronder kun je de ingrediënten van haarmaskers en conditioners uit dezelfde lijn met elkaar vergelijken, zodat je zal zien dat ze amper van elkaar verschillen;

Dove
verschil tussen conditioner en haarmasker - 4 verschil tussen conditioner en haarmasker - 5John Frieda
verschil tussen conditioner en haarmasker - 9verschil tussen conditioner en haarmasker - 8Andrélon
verschil tussen conditioner en haarmasker - 10verschil tussen conditioner en haarmasker - 11Conclusie

Een haarmasker of conditioner is niet per se bedoeld om je haren te ‘voeden’ of te ‘versterken’, ook al staat dat wel op de verpakking. Wat het voornamelijk doet is een beschermend laagje om je haren heen leggen, die ook nog eens zorgt voor een mooie glans. Op deze manier voorkomt het bijvoorbeeld ook een te groot verlies aan water via verdamping wanneer je het föhnt of behandelt met een stylingtool (zie ook: hoe werken heat protectors).

Dus wat is nu het exacte verschil tussen een conditioner en een haarmasker? De pH is hetzelfde, de werking is hetzelfde en de inwerktijd is zelfs hetzelfde (al staat dat niet aangegeven op de verpakking). Het grote verschil zit hem in het watergehalte. Een conditioner bevat percentueel gezien meer water dan een haarmasker, waardoor een conditioner vloeibaarder is. Het is hierdoor ook wat luchtiger voor de haren dan een haarmasker, omdat het in verhouding minder ingrediënten bevat die een laagje om de haren leggen.

Het heeft geen zin om een conditioner na een haarmasker te gebruiken, of vice versa. Het is óf een haarmasker óf een conditioner. Maar, hoe weet je welk van de twee producten geschikt is voor jouw haar? Mensen met fijn, dun haar zullen waarschijnlijk meer baat hebben bij een conditioner omdat haarmaskers te ‘heftig’ coaten en dus de haren verzwaren, met weinig volume of slierterige haren als resultaat. Ook mensen met krullen zweren vaak bij een conditioner, omdat dit de krullen mooi en bouncy vormt.

verschil tussen conditioner en haarmasker - 6Zelf gebruik ik juist graag een haarmasker, omdat ik echt van dat droge, stugge haar heb dat wat mij betreft niet genoeg gecoat kan worden. Het is allemaal gewoon een kwestie van uitproberen en persoonlijke voorkeur. Soms bevat een conditioner geen siliconen en een haarmasker uit dezelfde lijn wel. Alleen ervaring kan uitwijzen welke ingrediënten zorgen voor de mooiste coupe. De één houdt van de textuur van een conditioner en de ander is dol op de romige, lobbige textuur van een haarmasker. Of beide! Soms heb je zin in een conditioner en soms heb je zin in een haarmasker. Het is dus absoluut geen zonde om beide producten in je badkamer te hebben staan.

Het enige wat ik jullie wil meegeven is dat je deze producten niet achter elkaar hoeft te gebruiken en dat je niet zo lang hoeft te wachten om ze ‘in te laten werken’. Dat heeft namelijk geen meerwaarde. Wel is het belangrijk om haarmaskers en conditioners echt goed en gelijkmatig door je haarpunten te verdelen, voor het beste resultaat.

verschil tussen conditioner en haarmasker - 2Ik hoop dat jullie een beter inzicht hebben gekregen in de werking van conditioners en haarmaskers, begrijpen dat de verschillende ‘haarfabeltjes’ die er rond gaan pure marketingstrategie is en wat nu het precieze verschil is tussen deze twee producten.

Gebruik jij conditioners en haarmaskers? Waar gaat jouw voorkeur naar uit, en waarom?

Until next time,
Serena Verbon

Volg:

159 Reacties

 1. Maaike
  15 juli 2021 / donderdag, 15 juli 2021

  Ik ben heel benieuwd naar een zelfde type onderzoek, maar dan met kappersproducten…Dit is niet echt een onderzoek waaruit blijkt dat alle producten hetzelfde effect hebben. We spreken hier over Andrélon, Dove en John Frieda. Alle drie geen merken dat een kapper zou adviseren te gebruiken. Neemt niet weg dat ik kappersproducten daarbij niet in twijfel trek. Ik ben erg nieuwsgierig naar die uitkomsten. Dat zal het onderzoek een betere onderbouwing geven en geeft het onderzoek veel meer waarde. Ik heb nu namelijk nog steeds mijn twijfels helaas.

  • Maaike
   15 juli 2021 / donderdag, 15 juli 2021

   Daarnaast wil ik er nog graag aan toevoegen dat ik het teleurstellend vind dat er geconcludeerd wordt dat wat een kapper je verteld over het verschil tussen conditioners en maskers als fabel wordt bestempelt. Ik denk dat dit geen terechte uitspraak is. Wél wanneer het zal blijken uit een zelfde onderzoek met kappersproducten.

 2. 14 juni 2016 / dinsdag, 14 juni 2016

  Leuk interessant artikel! Ga dit weekend eens kijken of ik dit met blog kan delen :)!

 3. 15 september 2015 / dinsdag, 15 september 2015

  Wauw! Petje af! Super duidelijk en informatief artikel. Nu snap ik eindelijk hoe het werkt. Ik kon dat namelijk steeds niet vinden op internet. Dankjewel!

 4. Melissa
  5 september 2015 / zaterdag, 5 september 2015

  Vandaag ben ik naar de kapper geweest. Zij vertelde me dat ik nodig haarmasker een moets gebuiken want het was zo droog. Normaliter gebruik ik na het haarwassen altijd een conditioner en doe ik dagelijks een DIY mengsel van amandelolie, kokokosolie en glycerine in mijn haar. Volgens de kapster was een conditioner alleen haarschubben sluitend en de oliën idem. Volgens haar moest ik echt aan de haarmasker. Ik heb met haarmasker onder de droogkap gezeten, en heel eerlijk: mijn haar voelt echt anders aan dan voorheen. Ik heb niets gekocht, ben thuis wel gaan googlen en kwam hier terecht. Jij schrijft precies wat ik al vermoedde. bedankt! Moet nu alleen nog uitvogelen waarom mijn haar nu zo fijn zacht en schoon aanvoelt…

 5. Laura
  13 augustus 2015 / donderdag, 13 augustus 2015

  Goed artikel over de producten in de supermarkt en erg verhelderend! Ik zou je ook willen vragen dit te testen bij een hoog geconcentreerd kappersproduct die alleen kan kopen in een kapsalon. Ik heb het namelijk altijd als kapster zo verkocht en geleerd in mijn kappersboeken (shampoo openen haarschubben, conditioner sluiten en inderdaad altijd na een masker een conditioner). Dus met goedkope producten ben ik het eens, maar de echte producten zoals fuente en Schwarzkopf professional – kan me niet voorstellen!

 6. Ikram
  11 augustus 2015 / dinsdag, 11 augustus 2015

  Je achtergrond als laborant vind ik echt een pluspunt aan je blog 🙂 Superinteressant artikel 😀

 7. Romy
  11 augustus 2015 / dinsdag, 11 augustus 2015

  Leuk artikel!

  Nu word ik erg nieuwsgierig hoe dit zit met kappersproducten?
  Zit hier dan juist wel dat verschil in?
  Zou het leuk vinden als je hier eens een artikel of zou willen maken.
  xx.

 8. Moniek
  10 augustus 2015 / maandag, 10 augustus 2015

  Geweldig artikel, ik moest meteen denken aan Mythbusters haha

 9. Susanne
  8 augustus 2015 / zaterdag, 8 augustus 2015

  Heel interessant. Thanks!

 10. Joràn
  8 augustus 2015 / zaterdag, 8 augustus 2015

  Wauw Serena, super bedankt voor dit informatieve artikel! Ik was nooit helemaal zeker wat ik nou precies moest gebruiken en hoe, maar dankzij jou snap ik het helemaal!

 11. Elise
  8 augustus 2015 / zaterdag, 8 augustus 2015

  Goed artikel! Ik gebruik nu ongeveer 1,5 jaar altijd een haarmasker na mijn shampoo, op ‘advies’ van jou. Ik heb zelf namelijk ook droog en stug haar, en met een haarmasker is mijn haar nog makkelijker door te kammen.

  Wil je misschien erover nadenken om een artikel te maken over microplastics in cosmetica? Ik zou het prettig vinden als iemand als jij andere meiden hierover zou voorlichten, zodat we met zijn allen wat meer bewust kunnen shoppen. Natuurlijk lost het niet meteen alle problemen in de wereld op, maar ik denk maar zo; alle beetjes helpen.

 12. 5 augustus 2015 / woensdag, 5 augustus 2015

  Informatief artikel. Leerzaam. Hier hou ik wel van. Zelf gebruik ik geen conditionair, wel om de paar wasbeurten een haarmasker.

 13. Eline
  4 augustus 2015 / dinsdag, 4 augustus 2015

  Een leerzaam artikel, ik denk dat dit soort artikelen jouw blog er echt doet uitspringen. Dit soort informatie vindt je niet op andere blogs.

  Toch nog een vraag, je stelt in de conclusie dat je ze niet lang hoeft in te houden, maar ik kan de argumentatie nergens in het artikel vinden hahah of lees ik er overheen

 14. 4 augustus 2015 / dinsdag, 4 augustus 2015

  Weer een wijze les geleerd van Serena haha! Ik dacht dus ook altijd dat je beide moest gebruiken, vooral omdat in hair routines van mensen met geverfd haar ik dat continu hoorde! Deels ook voor het wat langer behouden van de felle kleuren door wat verf in je conditioner te stoppen

  Ik heb net zoals jij droog en stug haar dus mijn haar heeft wat dat betreft meer baat bij een haarmasker.. Ik heb alleen een paar conditioners liggen die ik heb gekregen, dus die ga ik sowieso wel gewoon op maken ondanks dat ik een masker fijner vind

 15. maaitea
  4 augustus 2015 / dinsdag, 4 augustus 2015

  TOP ARTIKEL!! bedankt

 16. 4 augustus 2015 / dinsdag, 4 augustus 2015

  Wauw wat een goed artikel! Ik vind het erg belangrijk dat wij kuddeschapen af en toe herinnerd worden aan de marketingtrucs die worden toegepast!

 17. Judith
  3 augustus 2015 / maandag, 3 augustus 2015

  Dít is een geweldig artikel en dé rede dat ik je volg. <3

 18. 3 augustus 2015 / maandag, 3 augustus 2015

  thanks voor de info! 😉

 19. 3 augustus 2015 / maandag, 3 augustus 2015

  Wow wat een eye opener, dit wist ik dus echt niet! Wat goed dat jullie dit helemaal uitgezocht hebben, super artikel!

 20. Sharon
  3 augustus 2015 / maandag, 3 augustus 2015

  Dit is nu echt een artikel dat ik kan waarderen op een beautyblog. Geen plaatjes of tekstjes die ik zelf ook gemakkelijk online kan vinden, maar een artikel waar echt tijd en moeite in is gestopt. Niet zomaar dingen voor waar aannemen, maar lekker zelf op onderzoek uit gaan. Keep em coming!

 21. Annemarie
  3 augustus 2015 / maandag, 3 augustus 2015

  Hoi Serena,

  Wat een goed artikel, zeg! Ik heb hier echt wat van opgestoken. Dit is de reden waarom ik zo graag een kijkje neem op jouw beautyblog! Zelf gebruik ik altijd een conditioner, omdat ik erg fijn haar heb. Heb je misschien nog een tip voor een goede conditioner?

  Liefs Annemarie

 22. Vera
  3 augustus 2015 / maandag, 3 augustus 2015

  Ik heb heel lang de Volume boost lijn van Dove gebruikt, maar op een gegeven moment kreeg ik het idee dat er iets aan veranderd was en werkte hij niet meer zo fijn. Inmiddels ben ik fan van Syoss 5-volume(?). Ik gebruik zowel de shampoo als de conditioner! Ik zorg er overigens wel altijd voor dat de shampoo en conditioner die ik gebruik uit 1 lijn komen. 🙂 Weet niet of dat per se nodig is, maar gevoelsmatig lijkt me dat beter!

 23. Shannon
  3 augustus 2015 / maandag, 3 augustus 2015

  Heel erg interessant artikel! Heb je ook nog een favoriete haarmasker?

 24. Martha
  3 augustus 2015 / maandag, 3 augustus 2015

  Jeetje, wat een goed artikel zeg!

 25. 3 augustus 2015 / maandag, 3 augustus 2015

  Wat een geweldig artikel! Ik had echt geen flauw idee, nu weet ik dat ik best gewoon steeds een haarmasker gebruik. Toppertje, jij!

 26. 3 augustus 2015 / maandag, 3 augustus 2015

  Dit is wel een goed artikel die je ogen doet openen vind ik. Dit heb ik dus nooit geweten 🙂 Hem hem direct ook even gedeeld met mijn zusje!

 27. Lisa
  3 augustus 2015 / maandag, 3 augustus 2015

  Wat een interessant artikel! Dit onderscheid jou echt het meest van andere bloggers vind ik, heel interessant Serena!
  Ik heb ooit eens gelezen dat wanneer je haar snel vet wordt, je beter eerst een conditioner of haarmaster kunt gebruiken en daarna shampoo. Dat zou de restjes overtollig product uit je haar halen, zodat het minder snel vet wordt. Misschien is het leuk om een hair-care routine artikel of video te maken? Ik ben benieuwd naar de juiste volgorde van het gebruik van alle verschillende producten. Al is dat wellicht anders per persoon? Liefs!

  • Serena
   Auteur
   3 augustus 2015 / maandag, 3 augustus 2015

   hi Lisa,
   als je haren vet worden, is dat bij de haaraanzet, en daar gebruik je geen masker/conditioner,
   dus ik denk niet dat het helpt om in dat geval ‘reversed’ te wassen. Als je heel fijn haar hebt,
   dat heel slierterig wordt van conditioners of haarmaskers, dan zou je dat eens kunnen proberen.
   De juiste volgorde is per persoon afhankelijk. Wat werkt voor mij, hoeft niet te werken voor jou,
   en vice versa! Gewoon lekker experimenteren dus!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *