Hoe werken heat protectors?

De laatste tijd, of eigenlijk sinds ik mijn haren heb laten voorzien van een balayage, vind ik het mooi staan om mijn haren wat vaker in de krul te zetten. Ik verdeel mijn haren in 12 strengen (6 aan elke kant) en maak vervolgens krullen met de stijltang. Het staat zo lekker glamoureus! 

balayage hair_2Nu moet ik er wel bij vertellen dat ik hierdoor extra voorzichtig ben geworden met mijn haren. Ze zijn natuurlijk al beschadigd omdat ik ze heb laten oplichten, en hitte kan mijn haren nog verder beschadigen. Dus, breng ik trouw elke dag een serum aan en gebruik ik haarmaskers en conditioner. Nu was ik op zoek naar een goede heat protector, een product dat je aanbrengt voordat je je haren blootstelt aan hitte zoals de föhn of stijltang. Maar, hoe werkt een heat protector precies? En zijn heat protectors echt zo veel anders dan ‘normale’ haarverzorgingsproducten zoals leave-in conditioners en serums?

Om jullie goed uit te leggen hoe haarverzorgingsproducten zoals heat protectors werken, is het handig om eerst uit te leggen hoe het haar beschadigd kan worden door hitte. Hitte beschadigt de haren in feite op 2 verschillende manieren; het verzwakt en vernietigd de eiwitten waaruit je haren zijn opgebouwd en het droogt je haren uit omdat hitte het water uit je haren verdampt.

Hitte vernietigt eiwitten

opbouw haarschubbenDe buitenkant van je haren bestaan uit haarschubben en haarschubben zijn opgebouwd uit laagjes eiwitten, waaronder de epicuticle, exocuticle en endocuticle. Deze laagjes worden aan elkaar gehouden door 18-methyleicosinoic acid (ook wel afgekort naar 18-MEA), een soort natuurlijke haarlijm. Hitte breekt 18-MEA af, waardoor de laagjes van elkaar loslaten. Dit maakt je haren niet alleen doffer en ruwer, ook is het nu gemakkelijker om je haren te beschadigen door bijvoorbeeld borstelen.

Hitte verdampt water

krullen-met-stijltang-tutorialDoor je haren te verhitten – met een föhn of een stylingtool – wordt het water uit je haren verdampt. Sterker nog, stylingtools verdampen meer water dan dat je haren weer uit de lucht kunnen reabsorberen. Met andere woorden, je haren worden flink uitgedroogd. Wanneer het vochtgehalte in je haren laag is, wordt het broos en zal het gemakkelijker beschadigen en breken [bron 2].

hoe krijg ik volume in mijn haar - 29En dit is wat er gebeurt als je je haren föhnt. Door je haren nat te maken zwellen je haarvezels op en wanneer je ze vervolgens snel droogt trekken ze weer samen. Dit opzwellen en snel samentrekken veroorzaakt een bepaalde druk op de haarschubben waardoor ze beschadigen en breken. Zelfs tot 2 of 3 lagen diep! [bron 1]. En gebroken haarschubben betekent ruwe, doffe haren die snel kunnen splijten en breken tijdens het borstelen.

Heat Protectors

andrelon deluxe_03Dus, nu we weten hoe onze haren worden beschadigd door föhnen, krullen en stijlen, weten we ook hoe we onze haren beter kunnen beschermen om de schade enigszins te beperken. Aangezien hitte je haren behoorlijk kan aantasten, heeft het sowieso zin om een product te gebruiken vóór je een stylingstool gebruikt. Ik moet toegeven dat ik mijn haren wel eens heb geföhnd en gekruld zonder heat protector, maar dat ga ik vanaf nu dus echt NOOIT meer doen. Maar, waar moet je dan op letten bij de aanschaf van een goede heat protector?

Natuurlijke olie

olie huidverzorgingSommige mensen zweren bij het gebruik van natuurlijke oliën als heat protector. Ik heb op verschillende fora gelezen dat mensen dit doen omdat bepaalde oliën een vrij hoog ‘smoke point’ hebben, oftewel een rookpunt. Het rookpunt is de temperatuur waarbij een olie of vet begint te roken, ontkleuren en ontbinden, dus bij wijze uit elkaar valt. Door je haren te bedekken met een olie met een hoog rookpunt bescherm je je haren tegen de schade die hitte kan aanrichten. Maar, wil je je haren wel bedekken met een vette olie?

Oliesoort Rookpunt °C
Ongeraffineerde zonnebloem olie 107°C
Extra virgin olijf olie 160°C
Kokosnoot olie 177°C
Macadamia olie 199°C
Druivenpit olie 216°C
Virgin olijf olie 216°C
Zonnebloem olie 227°C
Extra light olijf olie 242°C
Avocado olie 271°C

Zelf krul ik mijn haren bij 220°C waardoor ik al snel uit zou komen bij zonnebloem-, olijf- of avocado olie. En dit zijn vrij dikke oliën die mijn haren alleen maar zouden verzwaren. Hierdoor is het ook nog eens lastiger om de stijltang soepel door je haren te bewegen, waardoor het hete ijzer uiteindelijk langer met je haren in aanraking komt en dus zelfs méér schade zou kunnen aanrichten.

Olie is vanwege het hoge rookpunt een goed ingrediënt voor in een heat protector, maar olie alleen biedt in mijn ogen niet voldoende bescherming tegen hitte.

Wat maakt een heat protector een goede heat protector?

heat protectorsEen goede heat protector moet de haren vooral beschermen tegen de uitdrogende effecten van hitte. Eén van de beste en veel gebruikte ingrediënten om huid en haar te hydrateren is glycerine. Ook propylene glycol is een goeie, want deze twee ingrediënten remmen het proces van waterverdamping af.

Ingrediënten bestaande uit korte moleculaire ketens – zoals cetrimonium chloride of cetrimonium bromide – kunnen het haar penetreren en van binnenuit versterken, zodat het minder snel zal beschadigen en breken. Cetrimonium chloride vormt in combinatie met hitte namelijk cross links met de eiwitten aanwezig in het haar [bron 2]. In haarproducten wordt het vaak gebruikt als anti-klit ingrediënt omdat het de haren ook nog eens heel zacht en soepel maakt.

Als laatste wil ik het hebben over siliconen. Siliconen doen in feite niets anders dan de haren bedekken in een laag glibberigheid. En dat is goed, want zo glijdt je krul- of stijltang soepel door je haren heen zodat je haar niet te lang in aanraking komt met hitte, en je er als het goed is niet een tweede keer overheen hoeft te gaan. Siliconen doen verder niets op het gebied van hydratatie of versterking van de haren, maar in mijn ogen is het zeker een onmisbaar ingrediënt in een heat protector.

Conclusie

balayage hair_4Let op hydraterende (verdamping vertragende) ingrediënten als glycerine en propylene glycol en probeer uitdrogende ingrediënten zoals alcohol denat. juist te vermijden. Wanneer er een olie in een heat protector zit is dit goed vanwege een hoog rookpunt (afhankelijk van de olie) en omdat het vaak deels de haarschacht intrekt om het haar te hydrateren. Een ingrediënt als cetrimonium chloride/bromide versterkt het haar van binnenuit, dus dit is zeker een voordeel wanneer dit voorkomt in een heat protector. En siliconen, te herkennen aan ‘-cone’ aan het einde van de naam (dimethicone, cyclomethicone), omdat deze ingrediënten het gebruik van haarstylingstools vergemakkelijken.

Een haarserum alleen is verzorgend, maar biedt in mijn ogen niet genoeg bescherming tegen hitte, vooral niet als je zo’n 1-2 keer per week je haren krult zoals ik. Ik ben dus naarstig op zoek naar iets met het liefst cetrimonium chloride, glycerine en propylene glycol. Als jullie thuis nou allemaal even de ingrediëntenlijst bestuderen van je eigen heat protector, hoor ik graag of er eentje is die aan mijn zoekvoorwaarden voldoet!

*edit* Ik heb inmiddels geen heat protector, maar een Anti Tangle Spray gevonden (merk: Hegron, te koop bij Action) met siliconen, cetrimonium chloride, propylene glycol, panthenol en andere kleine, haarverzorgende ingrediënten met korte moleculaire ketens zoals hydrogenated castor oil en hydrolized silk. Het is niet specifiek een heat protector, maar ik denk dat dit product mijn haren zo goed mogelijk kan beschermen tegen de schadelijke hitte van de stijltang en föhn. En het is nog goedkoop ook!

Natuurlijk is een goede heat protector alleen niet voldoende om je haren te beschermen tegen beschadigingen. Niet te heet douchen helpt, zo min mogelijk haarstylingstools gebruiken, als je föhnt kun je eens de ‘cool’ stand gebruiken en verder is het belangrijk dat je je haren zo goed mogelijk hydrateert door conditioners en haarmaskers te gebruiken.

Gebruik jij vaak een stylingstool? En zo ja, hoe bescherm jij je haren tegen de hitte?

Until next time,
Serena Verbon

bronnen; 12, 3, 4, 5, 6, 7, 8

Volg:

65 Reacties

 1. dorine
  8 mei 2018 / dinsdag, 8 mei 2018

  Superhandig artikel! Ik heb de heat protector van de lidl hier, heat protection spray van cien. Met propylene chycol, cetrimonium chloride, panthenol en siliconen, maar ook met alcohol, helaas.

 2. Lotte
  4 augustus 2015 / dinsdag, 4 augustus 2015

  Wat een fijn artikel om te lezen! Ik heb een vraagje, ik heb afgelopen maanden elke dag een stijltang en föhn gebruikt zonder heat protector. Erg zonde en mijn haar blijft nu dus ook bij de puntjes erg droog en pluizig. Het is als het ware een visueze cirkel waar ik niet uit kom. Mijn kapper zegt dat ik niet mijn stijltang meer mag gebruiken maar ik blijf natuurlijk erg pluizig haar hebben.

  Omdat ik korter haar heb, draag ik het niet vaak vast. Heb jij tips voor verzorgingsproducten en zou ik eventueel met een heatprotector wel mijn haar kunnen stijlen of maakt dit het alsnog erger?

  Liefs!

  • Serena
   Auteur
   5 augustus 2015 / woensdag, 5 augustus 2015

   hi Lotte,
   ik zou de komende 3 maanden echt even de stijltang met rust laten en het veel verzorgen met haarmaskers en kokosnoot olie-kuurtjes. En daarna langzaam weer gaan stijlen, maar dan ZEKER met een goede heat protector. liefs, Serena

   • 21 april 2018 / zaterdag, 21 april 2018

    Geen siliconen🙈🙈.

    Die leggen een plastic laag om het haar heen, waardoor de verzorgende shampoo’s niet in het haar kunnen komen.
    Siliconen gaan als een laag om het haar liggen.
    Wil je van puis haar af, laat het haar dan reinigen bij de kapper met een speciale shampoo, of doe het thuis 3x met dreft afwasmiddel.
    Was vervolgens het haar met een shampo en conditioner van dekapper.(die geen siliconen bevatten)’
    Het haar zal een maand of 3 juist pluizig en droog zijn want het haar is schoon en de glanzende plasticlaag is weg.
    Door verzorging an de kappers producten, zal het haar weer gevoed worden en word het haar mooier , sterker en handelbaarder.
    Dit heeft wel even tijd nodig.
    Maar al zooooo vaak ervaren in de kapsalon.
    Door alle siliconen shampoos, krijgen klanten snel vet haar, droge lengtes en zelfs hoofdhuidproblemen zoals roos, jeuk en hoofdhuidschimmel.

 3. Helena
  2 augustus 2015 / zondag, 2 augustus 2015

  Moet je die spray zowel bij het fohnen, als bij het ontkrullen als bij het krullen aanbrengen, elke dag opnieuw en opnieuw? Zo blijft mijn haar niet lang fris. Die van L’Oréal is wel lekker luchtig

 4. 1 augustus 2015 / zaterdag, 1 augustus 2015

  Is een heat protector ook een goed idee als je alleen maar föhnt? En werkt/doet een styling foam eigenlijk hetzelfde? Of moet je de twee combineren?

  • Roos
   5 januari 2017 / donderdag, 5 januari 2017

   Kan je een paar merken geven die goed zijn ? of zijn het die 5 die hierboven zichtbaar staan ? Alvast bedankt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *