Zijn dure conditioners beter dan goedkopere?

Laatst stuitte ik op een ouder artikel van me, namelijk het artikel waarin ik jullie uitleg wat het verschil is tussen een conditioner en een haarmasker (klik hier om het gehele artikel nog eens terug te lezen). Het komt er in het kort op neer dat een haarmasker of conditioner niet per se bedoeld is om je haren te ‘voeden’ of te ‘versterken’, ook al staat dat wel op de verpakking. Wat het voornamelijk doet is een beschermend laagje om je haren heen leggen, die ook nog eens zorgt voor een mooie glans.

Het grote verschil zit hem in het watergehalte. Een conditioner bevat percentueel gezien meer water dan een haarmasker, waardoor een conditioner vloeibaarder is. Het is hierdoor ook wat luchtiger voor de haren dan een haarmasker, omdat het in verhouding minder ingrediënten bevat die een laagje om de haren leggen.

verschil tussen conditioner en haarmasker - 1Nu bestaat er ook een theorie – eentje die een bekende haarstylist me letterlijk heeft verteld en die ik ook wel eens ben tegengekomen op grote Nederlandse beautyblogs – dat je een haarmasker moet afsluiten met conditioner. Het idee is dat je met een haarmasker je haren voedt en het vervolgens afsluit met een conditioner omdat dit een lagere (zuurdere) pH-waarde heeft dan een haarmasker, waardoor je je haarschubben weer sluit.

11356784_1596613510605330_212527811_nGelukkig werkt mijn vriendinnetje Nena op een laboratorium en stond hun pH-meter tot mijn beschikking, waardoor we erachter kwamen dat deze theorie berust op klinkklare onzin. De pH van zowel een haarmasker als conditioner is namelijk gelijk. Het heeft daarom absoluut geen zin om een conditioner na een haarmasker te gebruiken, of vice versa. Het is óf een haarmasker óf een conditioner.

Maar, hoe weet je welk van de twee producten geschikt is voor jouw haar? Mensen met fijn, dun haar zullen waarschijnlijk meer baat hebben bij een conditioner omdat haarmaskers te ‘heftig’ coaten en dus de haren verzwaren, met weinig volume of slierterige haren als resultaat. Ook mensen met krullen zweren vaak bij een conditioner (die ze vaak al bij de haaraanzet aanbrengen), omdat dit de krullen mooi en bouncy vormt. Zelf heb ik hele droge punten, dus ik vind een haarmasker prettiger in gebruik.

Hoewel de resultaten van het onderzoek duidelijk lieten zien hoe de vork in de steel stak, bleef men toch ook wel een beetje sceptisch. Want dit onderzoek is uitgevoerd met drogisterijmerken als John Frieda, Dove en Andrélon, maar hoe zat het dan met de duurdere kappersmerken? Zijn duurdere conditioners en haarmaskers van professionele salonmerken dan wél zo veel beter?

Schermafbeelding 2016-01-07 om 13.19.45Schermafbeelding 2016-01-07 om 13.19.21Een terechte vraag, want de maatschappij laat ons graag denken dat duurdere cosmetica stukken beter is dan goedkopere. En soms is dat ook zo, maar heel vaak ook niet. Dus hoe zit dat met dure conditioner van de kapper? Is dat echt zo veel beter dan een conditioner die je bij de drogist kunt kopen?

kerastase - 1Bij de plaatselijke kapper kocht ik een conditioner en een haarmasker van Kérastase, het luxe professionele salonmerk van l’Oréal. Tussen neus en lippen door vroeg ik de kapster die me de producten verkocht nog even naar de theorie. Ik weet het, heel gemeen, maar ik was gewoon benieuwd.  ‘Mevrouw, klopt het dat het beter is om eerst een haarmasker te gebruiken en af te sluiten met een conditioner?’. Ze glimlachte en vertelde me de harde waarheid ‘nee hoor, het is één van de twee, als mensen dat zeggen willen ze gewoon meer producten verkopen’. Ik was opgelucht. Godzijdank voor lieve kapsters who are keepin’ it real. Ik rekende een klein fortuin af (maar écht, het masker kostte €40,30 en de conditioner €27,10) en liep terug naar huis.

De pH van een bepaald product kun je het beste meten in een vloeibare oplossing. Omdat conditioners en haarmaskers niet bepaald vloeibaar zijn, heb ik van elk product 4 gram afgewogen en dit aangevuld tot 100 ml met gedemineraliseerd water. Dit water bevat geen componenten die de pH kunnen beïnvloeden en neemt dus als ware de pH over van de oplossing waarin het wordt opgelost. Deze verdunning was waterig genoeg voor een goede, betrouwbare meting.

Ik heb het dit keer gewoon thuis gedaan in mijn keuken, en daarom heb ik niet met een pH meter, maar met pH indicator strips gemeten. En voor de mensen die het zich afvragen, yes, je kunt gedemineraliseerd water gewoon in de supermarkt kopen! Het kost €0,45 voor een fles van een liter en staat bij de schoonmaakmiddelen.

Hieronder het resultaat;

kerastase - 3Kérastase conditioner: pH 5,0
Kérastase haarmasker: pH 4,7

Meten met pH indicator strips is één decimaal minder nauwkeurig dan met de pH meter, en je moet de kleur met het oog bepalen, maar toch vind ik het doorslaggevend genoeg. Ik heb 3 strips per product gebruikt voor de zekerheid.

Waar het op neerkomt is dat de pH van zowel de conditioner als het haarmasker nagenoeg gelijk is. Sterker nog, een haarmasker heeft zelfs een iets lagere pH en is daarmee lichtelijk zuurder, dus de theorie dat je zou moeten afsluiten met een conditioner omdat dit zuurder zou zijn en de haarschubben zou sluiten, gaat ook voor dure merken als Kérastase niet op. Het is juist andersom! Maar het verschil in pH is sowieso  te klein om echt een daadwerkelijk verschil te maken.

kerastase - 2Wat me meteen opvalt is dat de pH van de Kérastase producten rond de pH = 5 ligt, terwijl de pH van de drogisterijproducten (alle drie de merken; John Frieda, Dove en Andrélon) rond de pH = 4 ligt (zie dit artikel). Qua zuurgraad zijn de drogisterijmerken dus zelfs wat zuurder dan de Kérastase producten, en zullen ze de haarschubben nóg beter sluiten. Volgens deze bron is de pH van onze (hoofd)huid gemiddeld pH = 4,7. De producten van Kérastase sluiten de haarschubben wellicht iets minder goed dan de drogisterijmerken, maar de pH ligt wel dichter bij de natuurlijke pH van onze huid. En daar valt ook veel voor te zeggen.

Gaan we door naar de ingrediënten, want wellicht dat die het prijsverschil kunnen verklaren. Voor een pot haarmasker van de drogist betaal je namelijk zo rond de €6 en dit haarmasker kostte maar liefst €40.

Ik heb hieronder de eerste 10 ingrediënten van de ingrediënlijsten met elkaar vergeleken;

Schermafbeelding 2016-01-07 om 20.24.00Nu vraag je je misschien af, waarom de eerste 10? De ingrediëntenlijsten van cosmetica in Nederland worden geformuleerd van hoog naar laag. Dat wil zeggen, het ingrediënt dat percentueel het meeste voorkomt in het product, wordt als eerste genoemd. Het ingrediënt dat daarna wordt vermeld, komt daarna als meeste voor in het product, en ga zo maar door. Het leek me daarom onnodig om de gehele ingrediëntenlijst met elkaar te vergelijken en daarom heb ik gekozen voor de eerste 10.

Het is volgens deze bron gebruikelijk dat er zo’n 90% water wordt gebruikt in een conditioner en zo’n 5% aan verdikkende/emulgerende ingrediënten zoals cetearyl alcohol, cetyl alcohol of stearyl alcohol. De overige ingrediënten (conditioning agents als glycerine of siliconen) komen ook in een laag percentage van zo’n 5% voor. Het verschilt natuurlijk per formule, maar het gaat echt om zeer, zeer lage percentages die het ‘verschil’ zouden moeten maken.

Als ik de ingrediëntenlijsten met elkaar vergelijk dan komen de eerste 2 ingrediënten voor in alle 4 de conditioners en dit is grofweg 95% van de totale formule. De rest van de formule bestaat uit ingrediënten die samen zo’n 5% van de formule opeisen. En dat is zo weinig dat ik me echt afvraag waarom er zo’n groot prijsverschil is tussen deze conditioners. Het is niet zo dat de conditioner van Kérastase magische of megadure ingrediënten bevat, het zijn juist vrij normale en veelvoorkomende ingrediënten.

Wat ik wel merk is dat zowel de conditioner als het haarmasker van Kérastase veel compacter is dan de producten uit de drogist, met andere woorden, het bevat iets minder water en meer verdikkende/emulgerende ingrediënten en conditioning agents. Het scheelt misschien een paar procent, maar toch merk je dat al in de textuur. De formule van de Kérastase conditioner is net zo dik als een haarmasker van de drogist. En het haarmasker van Kérastaste is zo dik dat je er een lepel recht overeind in neer zou kunnen zetten.

kerastase - 4Maar echt.

Daarbij is de geur werkelijk fantastisch! Echt zo’n geurtje waarbij je ogen automatisch dichtgaan als je het inademt, en waarbij het lijkt alsof je net van de kapper komt. Wat de geur betreft, daar kan geen drogisterijmerk tegenop.

Toch vind ik het prijsverschil behoorlijk groot. Té groot, als je het mij vraagt. Zowel de conditioner van de salon als de conditioners van de drogist coaten het haar en geven het een lekkere geur, dus qua functie zijn ze absoluut gelijk. De salonproducten zijn wellicht iets geconcentreerder, waardoor je ook iets minder nodig hebt voor hetzelfde resultaat. Maar voor de prijs van een salon conditioner koop je een stuk of 6 conditioners van de drogist, dus ook al doe je er zuiniger mee, met drogisterij conditioners ben je uiteindelijk goedkoper uit.

Ik hoop dat ik met dit artikel antwoord heb kunnen geven op de vraag of dure salon conditioner beter is dan een conditioner van de drogist. Je moet vooral kopen waar jij je goed bij voelt. En als je het idee hebt dat producten van de salon beter zijn voor je, dan moet je dat dus ook vooral blijven gebruiken. Ik kan het namelijk heel goed begrijpen dat je producten van de salon koopt. Het ruikt ontzettend lekker en geeft ook meteen een gevoel van luxe. En dat hebben we soms gewoon even nodig, toch? Als het je puur om de functie gaat van het product, dan bespaar je jezelf een hoop geld uit door te kiezen voor drogisterij conditioners. En dit geldt trouwens ook voor haarmaskers en shampoo’s, want de hele uitleg hierboven is ook op deze producten van toepassing.

Mocht je het eerste artikel willen teruglezen over het verschil tussen conditioners en haarmaskers? Klik dan hier.

Had jij gedacht dat luxe (én peperdure) haarproducten van de kapper beter zijn dan haarproducten van de drogist, of niet? En heb jij je wel eens laten verleiden om salonproducten aan te schaffen? Wat is jouw ervaring hiermee?

Until next time,
Serena Verbon

Volg:

179 Reacties

 1. 8 januari 2016 / vrijdag, 8 januari 2016

  wauw serena wat een super artikel, heerlijk om te zien dat je echt laboratorium techniek en scheikunde erbij pakt om de boel te ontkrachten.
  allemaal verkooptrucs dus, echt een super artikel bedankt voor alle rechearch !
  xx Ish

 2. AK
  8 januari 2016 / vrijdag, 8 januari 2016

  Wat een goed en grondig artikel! Heerlijk om te lezen. Ik hoop dat deze boodschap veel dames bereikt.

  Helaas hebben de duurdere merken het behoorlijk goed voor elkaar qua marketing van hun professionele positie. Ik denk dat zowel kappers als klanten heel raar op zouden kijken als er tijdens een professionele wasbeurt ineens budget producten tevoorschijn komen, ook al kunnen we onderbouwen dat het verschil tussen budget en duur nihil is. Het zal even duren voordat er steeds meer vergelijkingen beschikbaar komen en het publiek overtuigd raakt van waar de verschillen ‘m wél en vooral niet in zitten.

 3. Lisanne
  8 januari 2016 / vrijdag, 8 januari 2016

  Interessant artikel. Heb hier echt wat van opgestoken 🙂
  Vooral het feitje over de eerste 10 ingrediënten kende ik nog niet.
  Zelf gebruik ik nooit de dure producten van de kapper. Naar mijn mening zat er nooit veel verschil tussen duur en goedkoop.
  Gebruik zelf al jaren de producten van alverde het biologische huismerk van de duitse dm drogisterij.
  Deze bevallen me erg goed en zijn voor biologisch enorm goedkoop. Namelijk nog geen €3 voor een shampoo

 4. Sanne
  8 januari 2016 / vrijdag, 8 januari 2016

  Wat een tof artikel weer! Heel interessant om te lezen!

 5. Daphne
  8 januari 2016 / vrijdag, 8 januari 2016

  Gaaf artikel weer serena! We wisten dit natuurlijk stiekem allang 🙂

 6. Barbara
  8 januari 2016 / vrijdag, 8 januari 2016

  Wat een top artikel, mijn complimenten!

 7. Emily
  8 januari 2016 / vrijdag, 8 januari 2016

  Wauw! Jij bent echt mijn favoriete blogger. Mede hierdoor 🙂

 8. 8 januari 2016 / vrijdag, 8 januari 2016

  Ik hou van je nuchterheid en de manier waarop je dingen altijd uitzoekt! Zeer herkenbaar, ik ben zelf ook chemicus dus vind dit zo leuk om te lezen… Zelf ben ik erg gehecht aan shampoo zonder SLS en SLES en siliconen, en helaas zijn die in Nederland toch best wel prijzig omdat dat bijna altijd speciale producten zijn van bio-merken. Gelukkig heb ik ontdekt dat deze in Duitsland dan weer heel goedkoop te krijgen zijn, en aangezien mijn ouders regelmatig boodschappen doen in Duitsland laat ik het ze daar inkopen. Geen verschil inderdaad, behalve in de geur en het uiterlijk van de fles.

   • 12 januari 2016 / dinsdag, 12 januari 2016

    Door dat artikel ben ik destijds op zoek gegaan naar een SLS-vrije shampoo omdat ik geen zin meer had in wekelijks cortisonen smeren. Bedankt daarvoor 😀 het heeft voor mij een hoop verschil gemaakt!

 9. suus
  8 januari 2016 / vrijdag, 8 januari 2016

  Wat een fijn artikel! Ik heb nooit shampoo of conditioner van de kapper gehad wel een serum (l’oreàl professionel) maar die was ongeveer 15 euro dus toen dacht ik oké ik zwicht voor die lekkere geur haha. Ik heb fijn en zwaar haar dus wil vooral geen verzwarende producten gebruiken. Ik merk dat de blauwe variant van de ogx shampoo heel geschikt is voor mijn haar, het zit levendiger en heeft zelfs een beetje volume.

  Wat ik me na dit artikel wel afvraag: kun je je haar wel verzorgen/voeden met smeersels van buitenaf? Of kun je er alleen een laagje om leggen zoals met conditioner? Als je bijv olie of honing in je haar verdeelt, doet dat dan iets voor je haar?

  • basje
   8 januari 2016 / vrijdag, 8 januari 2016

   Van buiten af is het puur een laagje eromheen leggen.. haar dat je hoofdhuid verlaat is al dood. Dus uiteindelijk heb je veel meer aan gezond eten dan aan al die maskers en shampoos.

   Ik gebruik gebruik zelf haar producten van Dr. Organic zonder sls, siliconen en al die troep.

  • Serena
   Auteur
   8 januari 2016 / vrijdag, 8 januari 2016

   hi Suus,
   alleen van kokosolie is bekend en wetenschappelijk aangetoond dat het tot diep in de haarkern doordringt, dus je kunt het zeker wel vanaf de buitenkant ‘voeden’. Maar zoals Basje al aangeeft zijn je haren dood materiaal, dus voeden is wellicht niet de juiste term. Maar je kunt dus zeker meer doen dan alleen een laagje eromheen leggen. Ook met een Olaplex treatment schijn je de bindingen in je haar te kunnen versterken.

   • Serena
    Auteur
    8 januari 2016 / vrijdag, 8 januari 2016

    en vitamine B supplementen schijnen je haren en nagels ook te versterken/verbeteren.

 10. Susanne
  8 januari 2016 / vrijdag, 8 januari 2016

  Super interessant artikel. Gaaf dat je dit hebt uitgezocht !

 11. 8 januari 2016 / vrijdag, 8 januari 2016

  Wat een gaaf artikel! Ik vind het zo tof dat je dit soort uitgebreide artikelen maakt en er duidelijk veel moeite in stopt. Ga zo door!

 12. Melissa
  8 januari 2016 / vrijdag, 8 januari 2016

  Geweldig artikel door je wetenschappelijke achtergrond, diepgang!

  Ik heb een haar-gerelateerde vraag waar jij, of iemand anders, misschien antwoord op heeft:
  Ik gebruik een haarserum/olie met siliconen in mijn superdroge haarpunten, naar mijn idee werkt dit. Echter, mijn kapper zegt en ik heb gelezen dat zonder siliconen beter is, omdat het dan minder slap wordt en niet vet – want siliconen zouden het vet maken. Hoe zit dit precies? Want zónder siliconen heb ik nog niet kunnen vinden voor een redelijke prijs.

  • 8 januari 2016 / vrijdag, 8 januari 2016

   ik gebruik altijd een klein beetje kokosolie… zelfs in mijn dunne slappe haar geeft dat geen vettig uiterlijk en het helpt echt!

  • Serena
   Auteur
   8 januari 2016 / vrijdag, 8 januari 2016

   Er zijn verschillende soorten siliconen, sommigen zijn wat luchtiger en vervliegen snel aan de lucht en weer anderen (met name dimethicone) leggen een laagje om je haren heen, waardoor het bij fijn haar wellicht wat zou kunnen verzwaren. Er bestaan wel haarserums zonder siliconen, maar die bestaan voornamelijk uit oliën. Mijn ervaring is dat dit deels intrekt en deels een laagje om de haren heen legt, en net zo veel verzwaart als siliconen.

   Mijn advies is om een serum te zoeken met geen tot weinig dimethicone, maar wel met andere siliconensoorten.

   Succes!

 13. 8 januari 2016 / vrijdag, 8 januari 2016

  Wat een goed artikel! Zo leuk dat je dit allemaal voor ons uitzoekt en zo duidelijk ook! Ik heb de Pureology shampoo en conditioner die ik bij de Kinki Kappers koop. Het is prijzig, maar ik merk wel dat dit goed is voor mijn haar. Aangezien ik mijn haar ontkleur en daarna weer kleur met een semi permanente haarverf kan mijn haar wel een extra steuntje gebruiken.

  • Joyce
   8 januari 2016 / vrijdag, 8 januari 2016

   Ik heb ook vaak de shampoo en conditioner van pureology omdat daar geen sls in zit. Haarshop.nl en hbb24 hebben ze nog wel eens in de aanbieding!

 14. 8 januari 2016 / vrijdag, 8 januari 2016

  Geweldig artikel weer!
  Ik had het eigenlijk wel verwacht. Heb al meerdere keren in discussie gestaan met mensen die zweren bij die dure kappers producten en ik kan me dan echt niet voorstellen dat het verschil zo groot is dat het 30 euro waard is.
  Ik ben persoonlijk wel fan van die dikke haarmaskers. Maar ook die zijn wel een stuk goedkoper te vinden.

  • Serena
   Auteur
   8 januari 2016 / vrijdag, 8 januari 2016

   Ja die van Dove en Elvive zijn lekker dik en stevig!

 15. Loes
  8 januari 2016 / vrijdag, 8 januari 2016

  dit vind ik nou echt leuk, een wetenschappelijk onderzoekje om producten ECHT te vergelijken.
  hiermee onderscheid jij je echt van andere beautybloggers!
  zou je ook een keer zo’n vergelijkend onderzoek willen doen met gezichtsverzorging?
  liefs!

  • Serena
   Auteur
   8 januari 2016 / vrijdag, 8 januari 2016

   Zal ik doen!

 16. martine
  8 januari 2016 / vrijdag, 8 januari 2016

  Super artikel ! Maar hoe zit het dan met een 1 euro conditioner van bijvoorbeeld kruidvat, en eentje van andrelon?

  • Serena
   Auteur
   8 januari 2016 / vrijdag, 8 januari 2016

   Ik weet daar de ingrediënten niet precies van, maar ik ga er van uit dat de eerste twee ingrediënten overeenkomen, dus dan weet je het antwoord eigenlijk al 😉

 17. Yvonne
  8 januari 2016 / vrijdag, 8 januari 2016

  Hoi Serena! Ik reageer eigenlijk nooit, ik ben, wat je noemt, een ‘lurker’,? maar ik ben zo blij met dit artikel! Mijn vermoedens worden hierdoor toch enigszins bewaarheid. Ik werk namelijk zelf in een salon als haarstyliste en ik begon de laatste tijd toch wat sceptisch te raken over onze producten. Want inderdaad de verschillen zijn bizar groot, helaas.. Bedankt voor je info in ieder geval! En ik blijf lekker meelezen!

  • Serena
   Auteur
   8 januari 2016 / vrijdag, 8 januari 2016

   Ah wat leuk dat je toch even een comment plaatst! Dankjewel voor je berichtje enne, keep on lurkin’ 😉

 18. Marjan
  8 januari 2016 / vrijdag, 8 januari 2016

  Hoi Serena, tof artikel, toevallig heb ik 2 maanden terug bij de kapper een Keune haarmasker gekocht (toen met 25% korting dus zo’n 12.50euro) en die vind ik wel echt fijner dan de L’Oreal Instant Miracle Nutri Gloss -soort conditioner, maar zo noemen ze het niet- van zo’n 4.50euro die ik ervoor altijd gebruikte. Sowieso laat ik mijn highlights uitgroeien en gebruik ik het masker vooral in de flink uitgegroeide, dus beschadigde stukken. Mijn haar is wel stijler door dit product maar niet vettiger, juist veel zachter en veel makkelijker doorkambaar. Gelukkig kost het geen 40euro, doe ik er veel langer mee dan met de conditioner (ik douche 2x per week na het sporten, dan ook haarmasker), dus voor mij is het wel een ontdekking. Vooral die dunne nekhaartjes zitten er veel minder mee in de klit.

  • Serena
   Auteur
   8 januari 2016 / vrijdag, 8 januari 2016

   Tuurlijk, gewoon blijven gebruiken waar jij je goed bij voelt en wat werkt voor jouw haar!

 19. Sarah
  8 januari 2016 / vrijdag, 8 januari 2016

  Top!

 20. Danique
  8 januari 2016 / vrijdag, 8 januari 2016

  Dit vind ik heel interessant! Ik koop toevallig zelf ook wel eens producten van Kérastase bij mijn kapsalon (ruiken idd goddelijk!!!), maar ik denk dat ik daar bij deze meteen mee ga stoppen. Ik merk niet heel veel verschil met de drogisterijmerken, maar ik had dus wel gedacht dat ze in bepaalde opzichten beter zouden zijn voor je haar. Verhelderend artikelen voor mij dus 🙂

 21. Manouk
  8 januari 2016 / vrijdag, 8 januari 2016

  Wat tof dat je het hebt getest, erg interessant om te lezen! Knap ook hoe je alles zo duidelijk én leuk weet uit te leggen

 22. Romy
  8 januari 2016 / vrijdag, 8 januari 2016

  Wat een top artikel! Ik ben echt zo’n type die denkt “de kapper zal wel gelijk hebben, die heeft er tenslotte verstand van”. Bullshit dus.
  Heb jij heeeeeeel toevallig ervaring met/kennis van de producten van Rene Furterer Paris? Dat is de lijn die mijn kapsalon gebruikt (en die ik dus braaf elke keer aanschaf..)
  Ik ben dus zo geïndoctrineerd dat ik stiekem nog steeds denk dat dat merk wel anders/beter is haha.

  • Serena
   Auteur
   8 januari 2016 / vrijdag, 8 januari 2016

   hi Romy,
   ik ken het merk niet, maar pak de producten er eens bij en vergelijk de ingrediënten met de ingrediënten van de merken die ik in dit artikel laat zien, ik denk dat je er dan zelf wellicht ook uit kunt komen! 😉

   Maar als ze fijn zijn en ze werken voor jou, je haar wordt er mooi van en het ruikt lekker, wie ben ik dan om te zeggen dat je moet switchen? Alleen als je al twijfelde kan dit artikel doorslaggevend zijn voor je, maar als je het wilt blijven gebruiken dan ben ik wel de laatste die je zou willen tegenhouden!

 23. 8 januari 2016 / vrijdag, 8 januari 2016

  Wauw wat een super leuk artikel! Ik ben nu zelf ook chemie aan het studeren dus dit artikel is helemaal iets voor mij. Echt heel erg interessant!
  Persoonlijk wissel ik het af met de ene keer guhl en de andere keer garnier loving blends. Ik dacht wel dat de duurdere beter konden zijn maar ik dacht ook dat kan nooit een immens groot verschil geven want een masker blijft een masker.
  Liefs ♥

 24. Charlotte
  8 januari 2016 / vrijdag, 8 januari 2016

  Heeel verhelderend! Toch nog een vraag: hoe zit het met leave in conditioners?

  • Serena
   Auteur
   8 januari 2016 / vrijdag, 8 januari 2016

   Die bevatten vaak nóg meer water omdat je haren anders te vettig zouden worden. Zie het als een sterk verdunde vorm van conditioner.

 25. Sanne
  8 januari 2016 / vrijdag, 8 januari 2016

  Echt heel interessant om te weten! Stiekem weet iedereen dat veel dure merken niet altijd beter zijn dan goedkope, maar nu zien we het ook aangetoond. Super!

 26. Sanne
  8 januari 2016 / vrijdag, 8 januari 2016

  Goed artikel, heel erg leerzaam!

 27. Susan
  8 januari 2016 / vrijdag, 8 januari 2016

  Echt een super artikel, hierdoor ben ik zo dol op je blog

 28. 8 januari 2016 / vrijdag, 8 januari 2016

  Dit soort wetenschappelijke artikelen zijn echt groot favoriet bij mij! Super leerzaam!

 29. Chan
  8 januari 2016 / vrijdag, 8 januari 2016

  Go Serena!

 30. Larissa
  8 januari 2016 / vrijdag, 8 januari 2016

  Je doet dit keer op keer weer geweldig. Ik hou van dit soort wetenschappelijke artikelen!

 31. Rowan Chanel
  8 januari 2016 / vrijdag, 8 januari 2016

  Hoi Serena! Ik hou van jouw blogs met die duidelijke uitleg altijd! En aangezien ik altijd op jouw berekeningen vertrouw, vroeg ik mij af of een haarmasker wel nodig is voor mij.. ik heb best fijn haar, maar niet dun. Heb gisteren een mini dotje in mn punten gedaan maar het is nu al half vet. Beter dat ik alleen conditioner gebruik en de haarmaskers bewaar tot hartje zomer?

  • Serena
   Auteur
   8 januari 2016 / vrijdag, 8 januari 2016

   Hi Rowan,
   Als je zelf al merkt dat een haarmasker te vet is dan zou ik zeker overgaan op conditioner. Wat ik ook wel eens heb gelezen is dat mensen eerst conditioner/haarmasker gebruiken en daarna hun haar wassen met shampoo. Dat zou je ook eens kunnen proberen!

   • Rowan Chanel
    8 januari 2016 / vrijdag, 8 januari 2016

    Dankje voor je reactie! Dan ga ik dat inderdaad eens proberen 🙂

   • suus
    8 januari 2016 / vrijdag, 8 januari 2016

    Dat mensen eerst conditioner/masker doen en dan wassen met shampoo heb ik ook weleens gelezen, maar als de enige functie van conditioner/masker is het leggen van een laagje dan heeft dat toch weinig zin als je het er daarna weer vanaf wast?

    • Serena
     Auteur
     8 januari 2016 / vrijdag, 8 januari 2016

     hi Suus,
     nou, dat was precies mijn eerste gedachte! Maar ik denk dat het toch een klein residue achterlaat wat nét kan zorgen voor die extra gladheid en coating die iemand met fijn haar nodig heeft. Ik heb nu al zo vaak gelezen dat deze volgorde helpt bij mensen met dun, fijn haar, dat er vast een kern van waarheid in moet zitten, toch?

 32. 8 januari 2016 / vrijdag, 8 januari 2016

  Even een applausje! Geweldig artikel met feiten en onderzoek! Dit waren ongeveer mijn vermoedens al. Producten tegenwoordig zijn gewoon zo misleidend geëtaleerd. Gewoon een masker uit de kruidvat doet het dus net zo goed als die dure pot van de kapper. Petje af voor het onderzoek!

 33. Carina
  8 januari 2016 / vrijdag, 8 januari 2016

  Puur wetenschappelijk gezien zegt 1 test met 1 merk natuurlijk niks over de salonlijnen in het algemeen. (Al wordt het wel een duur grapje anders als je meerdere gaat testen). Desalniettemin vind ik het altijd erg leuk om dit soort artikelen te lezen. Heb wel 1 kritiekpuntje, je hebt altijd leuke, mooie foto’s maar bij het lijstje met ingredienten heb je het zo gescreenshot van word, inclusief rode lijntjes. Ik vind dat zo onprofessioneel staan en niet bij je anders zo nette en afgewerkte stijl passen!

  • Serena
   Auteur
   8 januari 2016 / vrijdag, 8 januari 2016

   Het liefst wilde ik er nog 2 salonmerken bij, maar dat werd inderdaad een duur grapje. Enne, zou jij er zin in hebben om al die ingewikkelde ingrediënten nog eens over te tikken? Ik niet. Dus jammer van die rode golvende lijntjes hoor! Dit is geen scriptie die ik moet inleveren of een boek dat gedrukt moet worden ?

   • Carina
    8 januari 2016 / vrijdag, 8 januari 2016

    Gewoon opslaan als PDF en dan screenshot maken. Is in 10 sec gedaan.

 34. 8 januari 2016 / vrijdag, 8 januari 2016

  Heel interessant, sowieso gebruik ik enkel drogisterijproducten aangezien de producten bij de kapper echt belachelijk duur zijn. Verhelderend artikel om het zo eens zwart op wit te zien.
  xx

 35. Marjolein
  8 januari 2016 / vrijdag, 8 januari 2016

  Sereen, dikkkke vette complimenten voor dit artikel! Heel goed geschreven, wetenschappelijk onderbouwd, goede diepgang. Thanks!

 36. Sterre
  8 januari 2016 / vrijdag, 8 januari 2016

  Ahh wat tof dit! Heel goed geschreven en wetenschappelijk ondersteund. Dit maakt jou anders dan al die andere beautyblogs, love it. Een blog met echt inhoud en niet zo oppervlakkig

 37. 8 januari 2016 / vrijdag, 8 januari 2016

  Wat een leerzaam artikel! Ik gebruik drogist producten voor mijn haar, dus het blijf ik lekker doen! 🙂

 38. 8 januari 2016 / vrijdag, 8 januari 2016

  Ik heb een dun en fijn haar en uit mijn belevenis is het idd fijner om conditioner te gebruiken dan haarmasker. Ik sluit wel af en toe conditioner als afsluiting na haar masker maar niet om haarschubben te sluiten, maar omdat mijn haar daar beter op reageert. Goed informatief artikel zoals je altijd doet en ik ben een stuk slimmer geworden op dit gebied. Voor de prijs van een salon conditioner koop je een stuk of 6 conditioners van de drogist dat zit zeker wat ik. Nu weet ik wat ik moet kopen. Dank je wel. 😉

 39. 8 januari 2016 / vrijdag, 8 januari 2016

  Wat interessant om te lezen zag, dat had ik nou echt niet verwacht. Gaaf dat je het ook daadwerkelijk zelf uitvoert, de onderzoeken!

 40. 8 januari 2016 / vrijdag, 8 januari 2016

  Oh, wat een onwijs fijn en goed artikel. Leuk dat ‘ie zo uitgebreid is en dat je er zo diep op in gaat! Zelf koop ik vrijwel nooit salonproducten, vooral omdat ik ze véél te prijzig vind!

 41. Foekje
  8 januari 2016 / vrijdag, 8 januari 2016

  Interessant artikel! Zou je misschien ook kunnen uitzoeken hoe het met sls zit en hoe slecht dit voor je haren/hoofdhuid is? En welke sls-vrije shampoo het beste is? ?

 42. 8 januari 2016 / vrijdag, 8 januari 2016

  Wat onwijs interessant dit Serena! De scheikundige in jou komt hier maar weer eens goed naar boven 🙂 Ik koop zelf vaak producten van Andrelon of Loving Blends, die voor mij persoonlijk top werken. Ik vind kappersproducten eigenlijk veel te prijzig voor een resultaat dat nauwelijks merkbaar is, maar blijkbaar werken ze dus wel écht ietsje beter!

  • Serena
   Auteur
   8 januari 2016 / vrijdag, 8 januari 2016

   Nee dat staat er niet, de conclusie is dat ze iets geconcentreerder zijn zodat je er iets minder van nodig hebt (ze zijn dus zuiniger in gebruik). Maar de werking is hetzelfde!

 43. Anna
  8 januari 2016 / vrijdag, 8 januari 2016

  Top artikel! Hiermee onderscheid je je echt van de rest van de bloggers. De beste.

 44. 8 januari 2016 / vrijdag, 8 januari 2016

  Ah wat dit is een fijn artikel Serena!! Hier mogen er meer van komen op jouw site. Ergens had ik altijd wel het gevoel dat je vaak betaalt voor luxe en hiermee wordt het wel mee bevestigd. Ook al ben ik stiekem zo’n iemand die het geld ook daadwerkelijk neerlegt voor een stukje luxe…ach 🙂
  Alvast een heel fijn weekend!

 45. 8 januari 2016 / vrijdag, 8 januari 2016

  Echt een supergoed artikel. Je hebt het goed uitgezocht en een hele duidelijke concludie getrokken. Waar de kappersmerken vast niet zo blij mee zullen zijn…

 46. 8 januari 2016 / vrijdag, 8 januari 2016

  Dit zijn de artikelen waarom ik zo van jouw blog hou, wat een mooi staaltje werk :-)! Verhelderend. Ik had wel verwacht dat er meer verschil zou zitten tussen de belachelijk hoge prijzen van producten die je in een salon kunt kopen. Dit bewijst maar weer, dat je het voor de ingrediënten en werking voor het haar niet echt hoeft te doen. Dat de geur lekker is en de structuur van het product compacter is, is natuurlijk wel erg fijn.

 47. Bianca
  8 januari 2016 / vrijdag, 8 januari 2016

  Geweldig artikel, super interessant. Toch merk ik echt verschil! Ik gebruik sinds een tijdje Moroccanoil en mijn haar is veel gladder en minder pluizig.

  • Serena
   Auteur
   8 januari 2016 / vrijdag, 8 januari 2016

   Het ruikt ook zo lekker he! Naar Jean Paul Gaultier Le Male, vind ik. Gewoon blijven gebruiken wat je lekker vindt hoor. Ik wil niemand van de dure salonmerken afhouden of iets!

 48. il0l0
  8 januari 2016 / vrijdag, 8 januari 2016

  Wat een top artikel! Dit is altijd een issue geweest en het is fijn dat het nu eens uitgezocht is! Ik ben zelf kapster geweest maar gebruik(te) altijd al drogisterij producten. Simpelweg omdat ik de kappersmerken te duur vind en het idee had dat het niet veel beter was. Het is naar mijn mening geldklopperij, je betaald voor het merk en het luxe gevoel. Ook wel eens lekker maar zo onnodig duur, naar blijkt uit jou research! Top gedaan en lekker uitgebreid onderbouwd! Keep up the good work!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *