Sulfaatvrije shampoo’s

Een tijdje geleden schreef ik een artikel over omstreden cosmetica-ingrediënten waaronder de tensiden SLS (Sodium Lauryl Sulfate) en SLES (Sodium Laureth Sulfate). Deze twee tensiden zijn zeer krachtige reinigers die je huid ‘strippen’ (ontdoen van natuurlijke oliën) resulterend in een droge en geïrriteerde (hoofd)huid.

Door hun moleculaire samenstelling zijn ze ook nog eens in staat de huid binnen te dringen, wat er voor zorgt dat ze veel meer irriterend kunnen zijn dan andere reinigers. Maar, omdat ze lekker goedkoop zijn en enorm veel schuim produceren (want daar houdt de consument nu eenmaal van) worden ze nog wel volop gebruikt in allerlei cosmeticaproducten, van tandpasta tot aan shampoo en douchegel.

Wij worden echter steeds bewuster van wat we op ons lichaam smeren en zijn daarom best bereid om iets meer geld neer te tellen voor een product wat milder is voor onze huid. Zo zag ik dat er bij de comments van het artikel over cosmetica-ingrediënten vraag was naar goede sulfaatvrije shampoo’s (dus shampoo’s zonder SLS en SLES).

Nu schijnt het ook zo te zijn dat het wassen met sulfaatvrije shampoo’s bevorderlijk is voor krullende lokken. Er bestaat een methode genaamd ‘Curly Girl Method‘ waarbij men eigenlijk shampoo’s bant uit de haarroutine, maar het wassen met milde, sulfaatvrije shampoo’s kan/mag ook. Als je krullen hebt is het zeker even de moeite waard om deze methode door te lezen en uit te proberen, wie weet werkt het ook voor jou!

Sulfaatvrije shampoo’s zijn daarom interessant voor mensen met krullend haar, maar ook voor mensen met een gevoelige, jeukende of schilferige hoofdhuid. Ook droog, beschadigd en kleurbehandeld haar heeft baat bij sulfaatvrije shampoo’s omdat deze veel milder zijn en het haar minder zullen uitdrogen. Ook blijft de verfkleur langer in je haren door het met sulfaatvrije shampoo’s te wassen.

Omdat jullie graag wilden weten welke sulfaatvrije shampoo’s er zoal in Nederland te koop zijn en hoe ze bevallen heb ik er een aantal gekocht. Vandaag review ik de volgende shampoo’s:

 • Petal Fresh Organics – Rosemary & Mint – €6,99 (475ml)
 • Dr. Organic – Royal Jelly – €8,39 (265ml)
 • De Tuinen – shampoo Roos – €7,99 (400ml)
 • De Tuinen – shampoo Mexicaanse Cactus – €7,99 (400ml)
 • Yes to Carrots – Nourishing shampoo – €7,99 (500ml)
 • L’Oréal Everpure – Color & Volume – €8,99 (250ml) *

* Deze shampoo heb ik gekocht bij Etos (echter niet alle Etos filialen hebben deze lijn in hun assortiment). Alle andere shampoo’s kocht ik bij De Tuinen.

De shampoo’s zijn gemiddeld tweemaal zo duur vergeleken met shampoo’s die sulfaten bevatten, maar de flessen van de sulfaatvrije shampoo’s zijn wel echt behoorlijk groot, waardoor het omgerekend niet eens per se duurder uitvalt. Alleen Dr.Organic en L’Oréal zijn in verhouding duurder dan de gemiddelde shampoo. Momenteel is er trouwens een actie bij De Tuinen waarbij je de tweede fles De Tuinen shampoo gratis krijgt. Wij betaalden dus €7,99 voor twee flinke flessen!

Petal Fresh Organics – Rosemary & Mint – €6,99 (475ml)
Deze shampoo heb ik aan mijn moeder gegeven om uit te proberen. Mama heeft altijd al last gehad van een jeukende hoofdhuid met hier en daar schilfertjes, waardoor ze is overgestapt op het wassen van haar haren met natuurlijke zeep. Hierdoor heeft ze geen jeuk en schilfers meer, maar haar haren worden er wel dof en stug van. Soms wast ze haar haren daarom toch even met ‘normale’ shampoo, maar daarna heeft ze wel weer last van haar hoofdhuid.

Ze heeft haar haren nu een aantal keren gewassen met Petal Fresh Organics en ze merkt dat ze hier geen trekkerig gevoel aan overhoudt. De shampoo schuimt wat milder en fijner dan wat ze gewend is (geen grote bubbels en een hoofd vol schuim), maar het verdeeld desondanks goed. De geur van de shampoo is lekker fris, maar subtiel. De geur van Pepermunt en Rozemarijn zijn duidelijk te herkennen, maar na het uitspoelen ruikt haar haar niet per se naar pepermunt. Wel gewoon lekker fris en schoon. Haar haren worden er heel glad van en ook krijgt het weer een mooie glans.

De ingrediëntenlijst (even in twee delen omdat het er niet allemaal goed oppast door de ronding van de fles):
Ze stuurde me net heel blij twee foto’s door via Whatsapp. Ze is namelijk erg tevreden over de shampoo. Hier heeft ze geen conditioner gebruikt. Na het wassen heeft ze haar haren geföhnd en geborsteld en dit was het resultaat:

Dr. Organic – Royal Jelly – €8,39 (265ml)
Van dit merk bestaan er veel varianten, maar wij hebben gekozen voor Royal Jelly want dat leek ons wel fijn voor mijn droge haren. Ik heb eigenlijk geen last van roos of een droge, trekkerige hoofdhuid, maar heel soms heb ik wel last van jeuk en rode bultjes op mijn voorhoofd, langs mijn haarlijn. En eigenlijk heb ik ook wel eens last van schilfertjes (misschien is het je wel eens opgevallen in filmpjes, als ik net onder de douche vandaan kom), maar deze zijn zo klein als witte puntjes dus voelde ik nooit de behoefte om op de ingrediënten van mijn shampoo’s te letten. Toch was ik wel benieuwd of de jeuk en witte puntjes zouden verdwijnen nadat ik mijn haren een tijdje zou wassen met een sulfaatvrije, parabeenvrije en parfumvrije shampoo.

De ingrediëntenlijst:
Zoals je kunt zien bevat deze shampoo wel parfum, maar dit is van natuurlijk en eetbare (?) oorsprong. Ik denk dat het wellicht gegeurd is met honing, want daar ruikt de shampoo heel subtiel naar.

Wow, ik ben enthousiast. Geen witte puntjes, geen jeukende rode vlekken langs de haargrens, een prachtige glans en een licht en luchtig kapsel. Mijn punten zijn nog wel wat droog, maar niets wat een beetje serum niet kan verhelpen. Deze shampoo schuimt goed en de geur is een beetje aards en mild zoetig, subtiel maar aangenaam.

De Tuinen – shampoo Roos en Mexicaanse Cactus – €7,99 (400ml)
Met de speciale aanbieding is dit momenteel de voordeligste sulfaatvrije shampoo. Ik heb de Cactus-shampoo meegegeven aan Eline (Beautylab stagiaire) om te testen. Zij heeft geen last van een droge, schilferige hoofdhuid, maar haar haren zijn wel wat aan de droge kant. Dit lost ze op door conditioner en haarserums te gebruiken met siliconen.

Deze shampoo schuimt matig, volgens Eline. Hierdoor was het moeilijk om alles goed over het haar te verdelen, wat al snel de neiging gaf om meer te gebruiken. De geur is wel erg lekker. Geen idee hoe Mexicaanse Cactus precies ruikt, maar deze shampoo rook fris en schoon. Na opdrogen geurt het echter niet na. Het effect op haar haren is hetzelfde als met de andere shampoo’s die ze gebruikt (en die wel SLS bevatten).

Ingrediëntenlijst:
Zoals je aan de ingrediëntenlijsten kunt zien zit er praktisch geen verschil tussen de Rozen- en Mexicaanse Cactusshampoo. Ook bevatten deze shampoo’s parfum en ik denk dat de naam van de shampoo’s simpelweg gebaseerd is op de geur. Dus de Rozenshampoo bevat een rozengeur (want er zit geen rozenextract- of olie in) en hetzelfde geldt natuurlijk voor de Cactusshampoo. Pure marketing dus!

Desondanks zijn dit prima sulfaatvrije shampoo’s met een voordelig prijskaartje. Heb je echter een allergie voor parfum (of een extreem gevoelige hoofdhuid) dan raad ik je aan om even verder te kijken naar een shampoo zonder parfum. Overigens denken wij wel dat er fijnere sulfaatvrije shampoo’s op de markt moeten zijn. Deze zijn namelijk nog vrij basic.

Yes to Carrots – Nourishing shampoo – €7,99 (500ml)
Deze shampoo heb ik laten testen door mijn zusje Tara. Tara heeft ombre haar en haar punten zijn dus heel erg droog. Ze heeft geen last van een gevoelige, jeukende hoofdhuid. De geur van deze shampoo is erg lekker, fris en schoon. Ook schuimt het goed, dus je hebt er maar weinig van nodig om alles goed over je haren te verdelen. Het schuim is heel fijn en fluffy.

Tijdens het uitspoelen voelt haar haar schoon, maar niet stug en ‘piepend schoon’ zoals je wel eens hebt bij andere shampoo’s hebt. Het voelt eerder alsof je een conditioner uitspoelt, het haar voelt zacht en glad. Na het opdrogen voelen haar haren lekker luchtig aan, dus deze shampoo verzwaart niet. Tara heeft geen conditioner en serum gebruikt, maar haar punten lijken minder droog dan voorheen. Toch zou een serum geen overbodige luxe zijn voor deze mishandelde haren!

Ingrediëntenlijst: L’Oréal Everpure – Color & Volume – €8,99 (250ml)
Deze shampoo is wellicht handig voor de mensen die graag een sulfaatvrije shampoo willen hebben, maar geen De Tuinen in de buurt hebben. Deze shampoo is gewoon bij Etos te koop, alleen helaas niet in elk filiaal merkte ik. Hopelijk is er vast wel een Etos bij jou in de buurt die deze lijn in hun assortiment heeft opgenomen. Ik heb deze shampoo al langer in gebruik, het staat namelijk bij mijn vriend in de douche.

Wat mij meteen opviel was dat de shampoo juist heel goed schuimde. Het is heel fijn en zacht schuim, maar best wel veel, terwijl ik maar een beetje shampoo had gebruikt. Ik weet dat schuim niet synoniem staat aan schoon, maar ik vind het zelf altijd wel prettig omdat ik de shampoo wat beter kan verdelen over mijn haren. Bovendien is de geur erg lekker. Het ruikt schoon, fris en bloemig. Ik heb het idee dat mijn haren minder snel vet worden nadat ik deze shampoo heb gebruikt. Het scheelt misschien een dag.

Ingrediëntenlijst:
Wat ik dan wel weer grappig vind van L’Oréal is dat ze heel groot ‘NO SULFATES’ op de voorkant zetten, maar dat er wel gewoon parfum en parabenen in deze shampoo zitten, wat ook vaak de oorzaak is van een gevoelige hoofdhuid.  Desondanks krijg ik hier geen jeuk van langs mijn haargrens en ook kan ik geen schilfertjes ontdekken na gebruik. Mocht jij wel een gevoelige hoofdhuid hebben dan zou het kunnen zijn dat deze shampoo alsnog niet mild genoeg is.

Het is een fijne shampoo, mijn haren zijn glanzend en zacht, maar in verhouding is het wel wat duurder vergeleken met de andere sulfaatvrije shampoo’s. Een groot voordeel is dat deze shampoo gemakkelijk verkrijgbaar is omdat het bij Etos wordt verkocht.

Conclusie
Sulfaatvrije shampoo’s zijn net zo lekker in gebruik als ‘normale’ shampoo’s wat schuim en geur betreft, maar vele malen milder voor je (hoofd)huid en haar. Qua prijs betaal je wel iets meer, maar daar krijg je in de meeste gevallen dan ook een flinke fles voor terug, dus in verhouding scheelt het niet eens zo gek veel. De vraag is daarom niet ‘waarom zou ik overstappen op sulfaatvrije shampoo?’ maar eerder ‘waarom niet?’. Althans, zo denk ik erover.

Sulfaatvrij, build-up en siliconen
Het schijnt zo te zijn dat door het gebruik van siliconen in haarverzorging er een ‘build-up’ kan ontstaan, omdat de siliconen om het haar heen gaan zitten en de sulfaatvrije reinigers te mild zijn om deze weg te wassen. Na verloop van tijd bouwt de siliconenlaag zich op waardoor er dus ‘build-up’ ontstaat. Men raad daarom aan om ook siliconenvrije haarproducten te gebruiken wanneer je overstapt op sulfaatvrije shampoo. Hier ga ik in een later artikel wat dieper op in.

Ik hoop dat jullie wat aan deze reviews hebben gehad en dat sulfaatvrije shampoo’s voor jullie de oplossing zijn tegen een gevoelige hoofdhuid en droog en pluizend haar.

Wat is jullie ervaring met sulfaatvrije shampoo? Heb je nog aanraders? En denk je er na het lezen van dit artikel over om over te stappen op een sulfaatvrije shampoo?

Until next time,
Serena Verbon

 

Volg:

235 Reacties

 1. 23 februari 2023 / donderdag, 23 februari 2023

  Persoonlijk zou ik de shampoos van Foligain aanraden. Deze shampoos zorgen ook voor meer volume in het haar!

 2. 10 mei 2018 / donderdag, 10 mei 2018

  Mensen met gevoelige hoofdhuid reageren op goedkopere shampoos waar sles of sls in zit en dat zou er in zitten omdat het dan beter schuimt. Mensen met een peru balsemallergie reageren hier gevoelig op. Ik heb ooit shampoo bij een smartshop gekocht met wietolie er in verwerkt. Die shampoo was over datum en die gebruikte ik toen nog steeds. Daar zijn toen korsten uit ontstaan op de hoofdhuid. Later is dit overgegaan in alopecia. Toen ben ik naar de huisarts gegaan. en heeft me er scalplotion en scalpshampoo voorgeschreven. Het hielp wel tegen jeuk maar het kwam telkens terug. Daarna ben ik naar de dermatoloog doorverwezen en die heeft mij Loyon lotion voorgeschreven. Toen raakte ik voorgoed van schilfers jeuk en kaalhoofdigheid af. Het zou seboroisch eczeem zijn of psoriasis. Verder heb ik ook van organics shampoo geprobeerd uit de Tuinen want dat heeft minder SLES of van die ingredienten die meestal in van die goedkopere shampoos zitten waardoor het meer gaat schuimen. Organics schuimt niet zo erg maar raakte niet van de schilfers af maar het jeukte wel iets minder van die shampoo van Organics. Verder heb ik er ook een conditioner bijgekocht en dat rook net naar petroleum en er stond op dat het naar tea tree rook maar vond het niet lekker. Die shampoo had een Lavendergeur. Verder hadden ze ook iets met een piotyl cacktus in die smartshop staan en zeep op basis van wietolie er in vermengd waar het thc gehalte is uitgehaald dat is dat ingredient wat stoned maakt en dat hebben ze er uit gehaald. Er schijnen daar ook cacktussen te koop te zijn die je thuis kunt kweken en waar je visioenen van krijgt zoals LSD en het schijnt bewustzijnsverruimend effect te hebben als je daar wat van inneemt. Mushrooms en van die schimmeldraden en verder thee en wat al niet en daar hebben ze ook manden te koop met zeep en toiletartikelen waar die stoffen in zijn verwerkt zoals uit wiet afkomstige olie. Er waren daar ook spreien en kleden te koop met een hallucinogeen effect als je daar te lang naar keek. Ik ben nogal gevoelig voor suggestie dus ik kan me dat beeld nogal snel oproepen. De mensen die daar werken zijn wel hoogopgeleid, en slim. .

 3. Vidya
  27 oktober 2017 / vrijdag, 27 oktober 2017

  Say yes to carrots heeft wel sulfaten, zie ik nu : sodium Coco sulfate = dan toch niet goed??

 4. hett
  1 augustus 2016 / maandag, 1 augustus 2016

  is de shampoo van de traay ook sulfaat en parabenen vrij/?

 5. gowella
  7 juli 2016 / donderdag, 7 juli 2016

  Ik heb een probleem, ik heb krullend haar en elke keer als ik het uitkam dan heb zoveel haaruitval. Ik gebruik kruitvat creme voeding en verschillende shampoos. Ik weet niet wat ik moet gebruiken mijn haar word steeds dunner en je ziet grote kale plekken. Wat de oplossing tegen haaruitval?

  • gowella
   15 juli 2016 / vrijdag, 15 juli 2016

   Het word steeds ergerr HELP!!

   • Ras
    16 september 2016 / vrijdag, 16 september 2016

    Knoflookshampoo schijnt te helpen en misschien kan je vitamine B slikken met biergist.

 6. Dennis
  17 juni 2016 / vrijdag, 17 juni 2016

  Ik weet niet of er nog enige activiteit is op dit topic, maar ik heb geen flauw idee waar ik mijn probleem anders zou kunnen voorleggen. Ik zal het beknopt proberen te omschrijven:

  Ik had voorheen mijn haar altijd kort, maar tegenwoordig heb ik het een stukje langer. Sinds dat ik het langer heb merk ik dat de verzorging van mijn haar een stuk lastiger geworden is; ik kreeg last van een jeukende hoofdhuid en had last van droog en stug haar (had ook het idee dat het regelmatig behoorlijk statisch was). Dit is natuurlijk behoorlijk vervelend, aangezien ik, toen ik kort haar had, nooit zulke problemen had. Echter, het kan niet zo zijn dat ik vanwege deze problemen mijn haar per se kort zou moeten laten dus ben ik opzoek gegaan naar een oplossing voor deze problemen.
  Via google leerde ik dat sulfaat behoorlijk schadelijk is en een oorzaak kan zijn voor bovengenoemde problemen. Bovendien heb ik redelijk wat blogs bekeken en daarop kwam ik veel reacties tegen van mensen die dezelfde problemen hadden en waarbij sulfaatvrije shampoo een positief effect heeft gehad. Voor mij was het dus duidelijk dat ik een sulfaatvrije shampoo moest kiezen, maar het was nog wel lastig om een keuze te maken aangezien er veel keuze is tussen sulfaatvrije shampoo’s en de reacties op de verschillende merken nogal wisselend zijn. Nou heb ik gekozen voor Dr. Organics Aloë Vera shampoo, voornamelijk omdat hier dus geen sulfaat in zit en deze shampoo vrij is van meerdere schadelijke ingrediënten.

  Goed, ik gebruik het nu een aantal weken en ik heb het idee dat mijn klachten wel iets minder zijn, maar echt weg zijn ze nog niet. Wellicht heeft dit enige tijd nodig, moet ik het langer gebruiken en duurt het een tijdje voordat mijn hoofdhuid en haar eraan gewend zijn. Sinds dat ik het gebruik heb ik echter wel een ander probleem: als ik mijn haar gewassen heb is het absoluut niet makkelijk om het door te kammen. Integendeel zelfs, het lijkt wel alsof er wax/haarlak in zit want ik zou zo een pluk recht omhoog kunnen zetten en dan blijft het nog staan bij wijze van spreken. Ook was mijn haar normaal redelijk snel droog, maar sinds dat ik deze shampoo gebruik duurt dat ook een stuk langer.
  Ik heb geen idee of dit normaal is of dat ik wellicht iets fout doe (nou zou ik niet weten wat). Misschien moet ik het nog een langere tijd gebruiken of wellicht is deze Dr. Organics niet de juiste sulfaatvrije shampoo voor mij en moet ik een andere gebruiken?

  Ik hoop dat hier mensen zijn die me zouden kunnen helpen of suggesties hebben. Het is namelijk behoorlijk vervelend omdat ik het enerzijds wel leuk vind om weer wat langer haar te hebben, maar het anderzijds behoorlijk vervelend is om lang haar te hebben dat alleen maar irriteert en niet zacht, schoon en fijn aanvoelt.

  P.S. Ik gebruik al een maandje of 1,5 à 2 geen gel meer in mijn haar, omdat het dan helemaal snel vies wordt als het langer is en ik mijn haren niet te vaak wil wassen.

  • Annika
   21 december 2017 / donderdag, 21 december 2017

   Misschien je haar een keer uitspoelen met appelazijn. Dat werkt als een soort conditioner, het sluit de haarschubben waardoor het een stuk zachter en makkelijker doorkambaar wordt.

  • Kim
   16 februari 2018 / vrijdag, 16 februari 2018

   Ik had precies hetzelfde bij de shampoo van Dr. Organics! Heel droog en stug haar ineens. Ben nu overgestapt op shampoo van Zarqa (sensitive every day) en deze bevalt heel goed! Even wennen dat die zo weinig schuimt, maar echt een fijn product voor mijn hoofdhuid en haar. (Niet schrikken dat er sodium lauroyl sarcosinate op de verpakking staat, mij is uitgelegd dat dit ondanks dezelfde initialen toch echt wat anders is dan sodium lauryl sulfate wat in dit artikel wordt beschreven)

 7. 22 april 2016 / vrijdag, 22 april 2016

  Persoonlijk ben ik echt een fan van de Revita Shampoo zonder SLS. Ook omdat dit mijn haargroei stimuleert (gaat langzaam)

 8. Mirte
  13 januari 2016 / woensdag, 13 januari 2016

  Heej!
  Ik heb zelf een sulfaat contact allergie (ernstige nikkelallergie)
  Pas op; Yes to carrots zit sulfaat in. Niet SLS, maar coco-sulfaat. Iets minder slecht, maar nog steeds wel ontvettend.. 🙁
  Voor mij werkt de shampoo van de bodyshop heel goed en als douchegel ben ik maar over gegaan op Zwitsal zeepvrije wasgel (ook sulfaatvrij).
  Maar let dus wel op met de Yes to carrots. 😉

  • sam
   14 december 2017 / donderdag, 14 december 2017

   welke shampoo van de bodyshop gebruik je precies? fijn dat je iets gevonden hebt wat werkt voor jouw.

 9. karlein
  22 oktober 2015 / donderdag, 22 oktober 2015

  Ik heb de ultieme shampoo gevonden ,zit geen enkele foute of irriterende stof in (ik gebruikte vaak urtekram shampoo maar mn hoofdhuid is ook te gevoelig voor sodium coco sulfate (mildere sulfaat maar nog steeds te irriterend aan mn hoofdhuid en duidelijk gevolg van buildup want heb 40 jaar met alle soorten gewassen en nu verdraag ik niets meer ,geen parfum,sulfaten,parabenen) mijn tip is :http://www.gezondennatuurlijk.be/index.php?cPath=26&osCsid=0qj99k9is1jod53n7h2igt5l03 in deze shampoo zit echt niks vervelends,en hij gebruikt heel fijn. Van de conditioner krijg ik vettig haar dus ik spoel mn haar na met kamillethee en doe evt olie in de puntjes,maar de shampoo is top. Helaas (nog)niet in een echte winkel te koop,alleen online.

 10. Annie
  30 maart 2015 / maandag, 30 maart 2015

  Hi Serena, met veel interesse heb ik je blog gelezen. Het artikel is is wellicht verouderd, maar mogelijk is een vervolg of herziening op dit stuk wel nodig. Ben namelijk zelf bezig met een studie omtrent chemicalien in schoonheidsproducten. De factor oftewel ingredient “Parfum” kan ook veelal de stof “Ftalaat”. HIerbij een link naar een ortikel (zijn er meerdere) die toelichting geven wat dit bestanddeel is: http://www.huffingtonpost.com/maia-james/phthalates-health_b_2464248.html/
  Maar heel erg bedankt voor het delen van informatie en gebruikerservaring omtrent cosmetische producten waarbij stof of bestanddelen gebruik meer onder de aandacht horen te komen bij de consumenten.

 11. 24 februari 2015 / dinsdag, 24 februari 2015

  Hoi,

  Bedankt voor de leuke tips.
  Wat ook heel goed is, zijn REN Skincare en Intelligent Nutrients.
  Ikzelf had ook veel last van een jeukende hoofdhuid en gevoelige huid en ik ben enorm geholpen met hun producten.. 🙂

  Groetjes, Stefanie

 12. kirsten
  18 november 2014 / dinsdag, 18 november 2014

  Hoi hoi, leuk stuk. Alleen als ik de ingrediënten lijst van de shampoos bekijk, zit in alle shampoos sls, behalve in de carrots. …

  Het is erg lastig om siliconen, parabenen en sls vrije shampoos te vinden. Maar, er zit er in ieder geval 1 tussen in je onderzoek.

  Groeten, Kirsten

  • Jennifer
   12 februari 2015 / donderdag, 12 februari 2015

   Nee hoor. Alle shampoos zijn sls vrij die zij heeft gereviewed. Er zitten in plaats van sls andere reinigers in die milder zijn.

   • Lot
    12 februari 2016 / vrijdag, 12 februari 2016

    Je ziet toch bij de ingrediënten Sodium Lauryl Sulfate staan? Bij de eerste shampoo is het het tweede ingrediënt, bij de tweede het derde. Bij de derde shampoo heet het ‘disodium laureth sulfosuccinate’, maar dat is volgens mij praktisch hetzelfde.

    Vind dit artikel dus ook een beetje gek…

    • Karin
     31 maart 2016 / donderdag, 31 maart 2016

     Ja dat was mij ook opgevallen, snap het stuk dus ook niet goed en vraag me nog steeds af welke shampoo ik nu kan kopen zonder SLS. heb nu een shampoo van de bodyshop waar het niet in zit, echter nog steeds last van jeukende hoofdhuid, dat geven andere gebruikers ook al reactie op deze shampoo. Ik wil liever niet terug naar roggemeel om te wassen (bewerkelijk), maar dat is wel echt goed voor je hoofdhuid, heerlijk rustig en geen jeuk.

    • 26 april 2016 / dinsdag, 26 april 2016

     Er staat anders nergens ‘lauryl sulfate’. Wel ‘Lauroyl Sarcosinate’…

     • 26 april 2016 / dinsdag, 26 april 2016

      Bovendien zit er ook in bijna geen enkele gewone shampoo meer ‘sodium lauryl sulfaat’, wél sodium LAURETH sulfaat. Is ook een sulfaat, maar wel milder dan de lauryl-versie. ‘Lauroyl Sacosinate’ is dus absoluut niet hetzelfde als ‘Sodium Lauryl Sulfate’.

      • Alison
       11 augustus 2017 / vrijdag, 11 augustus 2017

       Kijk ze zijn nog steeds heel drogend ingredienten, en wat mij betreft betekent dat je meer betaald voor bijna hetzelfde ander shampoos.

       Er zit ook alcohol in enkele shampoos (parfums dus), en dat droogt het haar ook.

       Beetje meer onderzoeken aub.

    • Tessa
     5 september 2016 / maandag, 5 september 2016

     Voor degenen die niet goed snappen waarom er wel shampoos genoemd worden met en stof die qua naam erop lijkt:
     Over dat Disodium Laureth Sulfosuccinate vond ik o.a. dit.

     Een korte samenvatting in het Nederlands onderaan deze reactie.

     http://kittenish.onsugar.com/Disodium-Laureth-Sulfosuccinate-vs-Sulfates-6216981

     Het is een groter molecuul dan SLS of SLES, waardoor het minder makkelijk de huid binnen dringt.

     Conclusie uit de link die ik hierboven noem is:
     “Disodium Laureth Sulfosuccinate: My Choice
     Is Disodium Laureth Sulfosuccinate the perfect cleanser? Of course not. It can still cause irritation, and it’s not exactly natural. But is it better than -Sulfate surfactants*? I think so.

     * Harsh sulfates include sodium lauryl sulfate (SLS), sodium laureth sulfate (SLES), ammonium lauryl sulfate (ALS), ammonium laureth sulfate (ALES), sodium myreth sulfate (SMS), sodium myristyl ether sulfate (SMES), and basically any other surfactant ending in “sulfate.”

     Een ander Sulfaat-vrij-blog:
     http://slsfree.net/disodium-laureth-sulfosuccinate/
     “Disodium laureth sulfosuccinate is a chemical found in hair and skin products. Quite simply, it’s a de-greasing, emulsifier, and foaming agent used in many shampoos and other cleaning products much like SLS and SLES. It’s not an organic substance, but it’s also not like other chemicals either. Is it bad for you? Researchers say no. The molecules are larger and cannot penetrate the skin in the way other surfactants do. It’s considered very gentle on the skin, and is even suitable for more sensitive skin types. It’s manufactured as an added gentle foaming agent in a variety of shampoos, body washes, bubble baths, cleaning lotions, hand soaps, and cream rinses. It’s highly water soluble and can be added to any formula with no reconstruction of the compounds. Since it’s not sulfated in production, it will be free of sulfates (the salt of sulfuric acid which is potentially harmful to the skin).

     Disodium laureth sulfosuccinate is chemisch gezien een andere stof dan sodium lauryl sulfaat (SLS) of sodium laureth sulfaat (SLES), en die ook anders reageert. Het is wel een ‘cleaning agent’ of ook dertergens en surfactans, alleen een stuk milder. Wat zoveel wil zeggen als dat het vet dat op je haar en hoofdhuid zit, gevangen wordt door de moleculen van deze stof, en je zo deze schuimbubbels met vet en al weer wegspoelt als je je haren wast.

     Omdat disodium laureth sulfosuccinate een groter molecuul is dan SLS of SLES, kan het minder makkelijk de huid binnen dringen en geeft het minder kans op irritatie. Maar het is en blijft een schoonmaakmiddel en ontvetter. En de een is er gevoeliger voor dan de ander.

 13. Eva
  14 november 2014 / vrijdag, 14 november 2014

  Hai! Al jaren zoek ik naar een shampoo die de jeuk en de schilfers op mijn hoofd verminderd, helaas heb ik te maken met een vorm van psoriasis op mijn hoofdhuid en dit jeukt enorm.
  Ik heb na jouw artikel gekozen voor yes to Carrots, hier kreeg ik mega jeuk van op mijn hoofd en ben ik dus na een maand weer mee gestopt. Dr Organics Aloe Vera mocht ook niet baten. Mijn ervaring met de helpdesk van dr Organics is heel goed, ze denken echt met je maa daar.
  Na veel verder speuren op internet kwam ik bij een nieuwe shampoo van Vichy terecht. Vichy heeft me al eerder geholpen maar daar ben ik mee gestopt omdat er toch SLS en parabenen in zat. Ze hebben nu dus een nieuwe ijn uit zonder deze bende! Ik heb hem nu 2x gebruikt en de jeuk is gelukkig bijna weg….Dit is hem: VICHY ANTI-ROOS SHAMPOO GEVOELIGE HOOFDHUID, groene fles.

 14. annette
  12 november 2014 / woensdag, 12 november 2014

  De Tuinen Roos shampoo heb ik een poosje gebruikt. Het ruikt lekker maar ik kreeg er een erg jeukende hoofdhuid van. Nu gebruik ik Vichy Dercos Dermo-soothing en die bevalt uitstekend. Het is duur maar je hebt maar heel weinig nodig, ook bij lang haar, en er zitten ook geen parabenen en siliconen in.

 15. jannie
  8 oktober 2014 / woensdag, 8 oktober 2014

  hallo

  ik las net het artikel over de shampoo’s. Wat mij wel opvalt in deze lijst is dat een aantal shampoo’s hier wel parabenen bevatten, conserveermiddel dus. en ook nog een vrij argessieve soort

 16. 23 september 2014 / dinsdag, 23 september 2014

  Wat een goed artikel, ik ben ook fan van SLS vrije shampoo. Heb je ook al eens de producten van JASON getest? Deze zijn ook natuurlijk en sls vrij. Ben benieuwd wat jij hiervan vind?

  • Serena
   Auteur
   24 september 2014 / woensdag, 24 september 2014

   Ik ken Jason niet, maar fijn dat er steeds meer merken op de markt komen zonder SLS/SLES!

   • Sylvia van Driel
    26 juli 2016 / dinsdag, 26 juli 2016

    Ik gebruik Maria Nila Volume… dat is echt een topper…ik de shampoo en conditioner en masker…wil niets anders…daar zit niets in…alleen vitamine b5. Heb zelf fijn haar…en door de vitamine b5 word mijn haar dikker en ziet er voller uit…wil niets anders meer…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *