Zijn dure conditioners beter dan goedkopere?

Laatst stuitte ik op een ouder artikel van me, namelijk het artikel waarin ik jullie uitleg wat het verschil is tussen een conditioner en een haarmasker (klik hier om het gehele artikel nog eens terug te lezen). Het komt er in het kort op neer dat een haarmasker of conditioner niet per se bedoeld is om je haren te ‘voeden’ of te ‘versterken’, ook al staat dat wel op de verpakking. Wat het voornamelijk doet is een beschermend laagje om je haren heen leggen, die ook nog eens zorgt voor een mooie glans.

Het grote verschil zit hem in het watergehalte. Een conditioner bevat percentueel gezien meer water dan een haarmasker, waardoor een conditioner vloeibaarder is. Het is hierdoor ook wat luchtiger voor de haren dan een haarmasker, omdat het in verhouding minder ingrediënten bevat die een laagje om de haren leggen.

verschil tussen conditioner en haarmasker - 1Nu bestaat er ook een theorie – eentje die een bekende haarstylist me letterlijk heeft verteld en die ik ook wel eens ben tegengekomen op grote Nederlandse beautyblogs – dat je een haarmasker moet afsluiten met conditioner. Het idee is dat je met een haarmasker je haren voedt en het vervolgens afsluit met een conditioner omdat dit een lagere (zuurdere) pH-waarde heeft dan een haarmasker, waardoor je je haarschubben weer sluit.

11356784_1596613510605330_212527811_nGelukkig werkt mijn vriendinnetje Nena op een laboratorium en stond hun pH-meter tot mijn beschikking, waardoor we erachter kwamen dat deze theorie berust op klinkklare onzin. De pH van zowel een haarmasker als conditioner is namelijk gelijk. Het heeft daarom absoluut geen zin om een conditioner na een haarmasker te gebruiken, of vice versa. Het is óf een haarmasker óf een conditioner.

Maar, hoe weet je welk van de twee producten geschikt is voor jouw haar? Mensen met fijn, dun haar zullen waarschijnlijk meer baat hebben bij een conditioner omdat haarmaskers te ‘heftig’ coaten en dus de haren verzwaren, met weinig volume of slierterige haren als resultaat. Ook mensen met krullen zweren vaak bij een conditioner (die ze vaak al bij de haaraanzet aanbrengen), omdat dit de krullen mooi en bouncy vormt. Zelf heb ik hele droge punten, dus ik vind een haarmasker prettiger in gebruik.

Hoewel de resultaten van het onderzoek duidelijk lieten zien hoe de vork in de steel stak, bleef men toch ook wel een beetje sceptisch. Want dit onderzoek is uitgevoerd met drogisterijmerken als John Frieda, Dove en Andrélon, maar hoe zat het dan met de duurdere kappersmerken? Zijn duurdere conditioners en haarmaskers van professionele salonmerken dan wél zo veel beter?

Schermafbeelding 2016-01-07 om 13.19.45Schermafbeelding 2016-01-07 om 13.19.21Een terechte vraag, want de maatschappij laat ons graag denken dat duurdere cosmetica stukken beter is dan goedkopere. En soms is dat ook zo, maar heel vaak ook niet. Dus hoe zit dat met dure conditioner van de kapper? Is dat echt zo veel beter dan een conditioner die je bij de drogist kunt kopen?

kerastase - 1Bij de plaatselijke kapper kocht ik een conditioner en een haarmasker van Kérastase, het luxe professionele salonmerk van l’Oréal. Tussen neus en lippen door vroeg ik de kapster die me de producten verkocht nog even naar de theorie. Ik weet het, heel gemeen, maar ik was gewoon benieuwd.  ‘Mevrouw, klopt het dat het beter is om eerst een haarmasker te gebruiken en af te sluiten met een conditioner?’. Ze glimlachte en vertelde me de harde waarheid ‘nee hoor, het is één van de twee, als mensen dat zeggen willen ze gewoon meer producten verkopen’. Ik was opgelucht. Godzijdank voor lieve kapsters who are keepin’ it real. Ik rekende een klein fortuin af (maar écht, het masker kostte €40,30 en de conditioner €27,10) en liep terug naar huis.

De pH van een bepaald product kun je het beste meten in een vloeibare oplossing. Omdat conditioners en haarmaskers niet bepaald vloeibaar zijn, heb ik van elk product 4 gram afgewogen en dit aangevuld tot 100 ml met gedemineraliseerd water. Dit water bevat geen componenten die de pH kunnen beïnvloeden en neemt dus als ware de pH over van de oplossing waarin het wordt opgelost. Deze verdunning was waterig genoeg voor een goede, betrouwbare meting.

Ik heb het dit keer gewoon thuis gedaan in mijn keuken, en daarom heb ik niet met een pH meter, maar met pH indicator strips gemeten. En voor de mensen die het zich afvragen, yes, je kunt gedemineraliseerd water gewoon in de supermarkt kopen! Het kost €0,45 voor een fles van een liter en staat bij de schoonmaakmiddelen.

Hieronder het resultaat;

kerastase - 3Kérastase conditioner: pH 5,0
Kérastase haarmasker: pH 4,7

Meten met pH indicator strips is één decimaal minder nauwkeurig dan met de pH meter, en je moet de kleur met het oog bepalen, maar toch vind ik het doorslaggevend genoeg. Ik heb 3 strips per product gebruikt voor de zekerheid.

Waar het op neerkomt is dat de pH van zowel de conditioner als het haarmasker nagenoeg gelijk is. Sterker nog, een haarmasker heeft zelfs een iets lagere pH en is daarmee lichtelijk zuurder, dus de theorie dat je zou moeten afsluiten met een conditioner omdat dit zuurder zou zijn en de haarschubben zou sluiten, gaat ook voor dure merken als Kérastase niet op. Het is juist andersom! Maar het verschil in pH is sowieso  te klein om echt een daadwerkelijk verschil te maken.

kerastase - 2Wat me meteen opvalt is dat de pH van de Kérastase producten rond de pH = 5 ligt, terwijl de pH van de drogisterijproducten (alle drie de merken; John Frieda, Dove en Andrélon) rond de pH = 4 ligt (zie dit artikel). Qua zuurgraad zijn de drogisterijmerken dus zelfs wat zuurder dan de Kérastase producten, en zullen ze de haarschubben nóg beter sluiten. Volgens deze bron is de pH van onze (hoofd)huid gemiddeld pH = 4,7. De producten van Kérastase sluiten de haarschubben wellicht iets minder goed dan de drogisterijmerken, maar de pH ligt wel dichter bij de natuurlijke pH van onze huid. En daar valt ook veel voor te zeggen.

Gaan we door naar de ingrediënten, want wellicht dat die het prijsverschil kunnen verklaren. Voor een pot haarmasker van de drogist betaal je namelijk zo rond de €6 en dit haarmasker kostte maar liefst €40.

Ik heb hieronder de eerste 10 ingrediënten van de ingrediënlijsten met elkaar vergeleken;

Schermafbeelding 2016-01-07 om 20.24.00Nu vraag je je misschien af, waarom de eerste 10? De ingrediëntenlijsten van cosmetica in Nederland worden geformuleerd van hoog naar laag. Dat wil zeggen, het ingrediënt dat percentueel het meeste voorkomt in het product, wordt als eerste genoemd. Het ingrediënt dat daarna wordt vermeld, komt daarna als meeste voor in het product, en ga zo maar door. Het leek me daarom onnodig om de gehele ingrediëntenlijst met elkaar te vergelijken en daarom heb ik gekozen voor de eerste 10.

Het is volgens deze bron gebruikelijk dat er zo’n 90% water wordt gebruikt in een conditioner en zo’n 5% aan verdikkende/emulgerende ingrediënten zoals cetearyl alcohol, cetyl alcohol of stearyl alcohol. De overige ingrediënten (conditioning agents als glycerine of siliconen) komen ook in een laag percentage van zo’n 5% voor. Het verschilt natuurlijk per formule, maar het gaat echt om zeer, zeer lage percentages die het ‘verschil’ zouden moeten maken.

Als ik de ingrediëntenlijsten met elkaar vergelijk dan komen de eerste 2 ingrediënten voor in alle 4 de conditioners en dit is grofweg 95% van de totale formule. De rest van de formule bestaat uit ingrediënten die samen zo’n 5% van de formule opeisen. En dat is zo weinig dat ik me echt afvraag waarom er zo’n groot prijsverschil is tussen deze conditioners. Het is niet zo dat de conditioner van Kérastase magische of megadure ingrediënten bevat, het zijn juist vrij normale en veelvoorkomende ingrediënten.

Wat ik wel merk is dat zowel de conditioner als het haarmasker van Kérastase veel compacter is dan de producten uit de drogist, met andere woorden, het bevat iets minder water en meer verdikkende/emulgerende ingrediënten en conditioning agents. Het scheelt misschien een paar procent, maar toch merk je dat al in de textuur. De formule van de Kérastase conditioner is net zo dik als een haarmasker van de drogist. En het haarmasker van Kérastaste is zo dik dat je er een lepel recht overeind in neer zou kunnen zetten.

kerastase - 4Maar echt.

Daarbij is de geur werkelijk fantastisch! Echt zo’n geurtje waarbij je ogen automatisch dichtgaan als je het inademt, en waarbij het lijkt alsof je net van de kapper komt. Wat de geur betreft, daar kan geen drogisterijmerk tegenop.

Toch vind ik het prijsverschil behoorlijk groot. Té groot, als je het mij vraagt. Zowel de conditioner van de salon als de conditioners van de drogist coaten het haar en geven het een lekkere geur, dus qua functie zijn ze absoluut gelijk. De salonproducten zijn wellicht iets geconcentreerder, waardoor je ook iets minder nodig hebt voor hetzelfde resultaat. Maar voor de prijs van een salon conditioner koop je een stuk of 6 conditioners van de drogist, dus ook al doe je er zuiniger mee, met drogisterij conditioners ben je uiteindelijk goedkoper uit.

Ik hoop dat ik met dit artikel antwoord heb kunnen geven op de vraag of dure salon conditioner beter is dan een conditioner van de drogist. Je moet vooral kopen waar jij je goed bij voelt. En als je het idee hebt dat producten van de salon beter zijn voor je, dan moet je dat dus ook vooral blijven gebruiken. Ik kan het namelijk heel goed begrijpen dat je producten van de salon koopt. Het ruikt ontzettend lekker en geeft ook meteen een gevoel van luxe. En dat hebben we soms gewoon even nodig, toch? Als het je puur om de functie gaat van het product, dan bespaar je jezelf een hoop geld uit door te kiezen voor drogisterij conditioners. En dit geldt trouwens ook voor haarmaskers en shampoo’s, want de hele uitleg hierboven is ook op deze producten van toepassing.

Mocht je het eerste artikel willen teruglezen over het verschil tussen conditioners en haarmaskers? Klik dan hier.

Had jij gedacht dat luxe (én peperdure) haarproducten van de kapper beter zijn dan haarproducten van de drogist, of niet? En heb jij je wel eens laten verleiden om salonproducten aan te schaffen? Wat is jouw ervaring hiermee?

Until next time,
Serena Verbon

Volg:

179 Reacties

 1. Chloe
  25 september 2018 / dinsdag, 25 september 2018

  A M E N

  Thanks voor deze goede en eerlijke uitleg!

 2. Emra
  2 januari 2017 / maandag, 2 januari 2017

  Super goed artikel! Merk zelf ook weinig verschil bij kappersmerken behalve de prijs haha

  Maar erg interessant om te lezen!

 3. Manon
  9 juli 2016 / zaterdag, 9 juli 2016

  Ik doe nu een opleiding life sciences, ik vind dit echt geniaal om te lezen. Hoe je het test en vergelijkt. Super leuk!

 4. Sabine
  27 juni 2016 / maandag, 27 juni 2016

  Hoi Serena,

  Wat vind je van shampoo en conditioners in 1?

  En kan het kwaad als je je shampoo even laat intrekken (ondertussen derest van lichaam wassen etc)?

 5. kuikentje
  27 januari 2016 / woensdag, 27 januari 2016

  vaak werken de goedkopere juist beter voor mijn haar dan de dure merken!
  Zoals balea ( huismerk DM ), Lidl huismerk en elvive werken voor mij echt veel beter dan John frieda en Aussie en het verschil in prijs is €1,50 voor balea, rond 1-1,50 voor lidl en €4 voor elvive ( in de aanbieding 2 euro ) vs 10 euro per fles voor john frieda of 9 voor Aussie

 6. Tina
  14 januari 2016 / donderdag, 14 januari 2016

  Fijn dat je je labokennis kan gebruiken bij dit soort artikelen!
  Zelf heb ik niet al te moeilijk haar dus verder dan drogisterijproducten kijk ik toch nooit echt.

  Dat er uiteindelijk weinig verschil is tussen beiden verbaast me ook niet. Een duurder product dat ook nog eens in een professionele omgeving wordt verkocht moet toch wel 10x kwalitatiever zijn dan iets van de drogist? (dacht ik vroeger ook standaard).
  Ik ben nu zelf best een skincare en ingrediëntenfreak geworden en door mensen als Jetske Ultee en Paula’s Choice te volgen heb ik al heel wat fabeltjes kunnen doorprikken en weet ik dat duurdere (huid)verzorging zeker niet altijd kwalitatiever is.

  • 19 januari 2016 / dinsdag, 19 januari 2016

   Die Mw.Ultee die je volgt vind veel andere producten onvoldoende, behalve die uit haar eigen lijn; zij is voor veel mensen al door de mand gevallen…

 7. Nora
  14 januari 2016 / donderdag, 14 januari 2016

  Leuk artikel, maar ik vind dat je iets te makkelijk concludeerd dat kappersartikelen hetzelfde of slechter zijn dan drogisterijartikelen. Je hebt namelijk van één kappersproduct de ph gemeten, dat zegt natuurlijk niet dat alle kappersproducten gelijk zijn. Bovendien is de ph maar één van de eigenschappen van een product, en zijn andere eigenschappen misschien wel veel belangrijker! Je laat de ingrediëntenlijst zien, en vertelt dat het lage concentraties werkzame stoffen zijn. Maar wat dan de werking van de stoffen is, leg je hier niet uit. Sommige stoffen zijn al zeer werkzaam bij 1%. Andere doen nog steeds niks bij 20%. Ik hou helemaal niet zo van kappersproducten, maar dit is niet echt een goede vergelijking. Maar dat zou misschien ook te ingewikkeld worden voor een beautyblog.

 8. 12 januari 2016 / dinsdag, 12 januari 2016

  Super fijn artikel! Ik word altijd zo enthousiast als ik deze wetenschappelijk onderbouwde artikelen lees!

 9. 12 januari 2016 / dinsdag, 12 januari 2016

  Hoera voor Serena! Ik lees je blog met veel plezier, ultimate chill moment van de week! De artikelen waarbij je je lab-kennis gebruikt vind ik t tofst, dat maakt jou als beautyblogger echt bijzonder. Naast de fijne schrijfstijl, pics van fluffy Coco, tutorial filmpjes en happy vibes natuurlijk! 🙂

 10. 11 januari 2016 / maandag, 11 januari 2016

  Wauw wat een goed artikel! Interessant om te lezen en je hebt je er echt goed in verdiept.

 11. Danique
  11 januari 2016 / maandag, 11 januari 2016

  Ik ben kapster en merk ook nooit verschil in shampoo of conditioner. Ik zeg ook altijd tegen mijn klanten dat ze dat net zo goed bij de drogist kunnen kopen. Haarstylings producten daarin tegen kunnen niet op tegen de kappers merken die koop ik nooit bij een drogist.

  • 19 januari 2016 / dinsdag, 19 januari 2016

   met alle respect; wat een onzin!! verdiep je eens daadwerkelijk in de materie !

 12. Kim
  11 januari 2016 / maandag, 11 januari 2016

  Je hebt ook een l’oreal professional lijn die goedkoper is maar bijna hetzelfde schijnt te zijn als kerastase wat ingr. betreft.

  • 11 januari 2016 / maandag, 11 januari 2016

   Hoi Kim,
   Voor nagenoeg elk gebruikt ingrediënt uit een professionele lijn van bv. L’oreal, Wella etc. is wel een goedkopere variant te vinden, vandaar dat het lijkt alsof het gelijkwaardig is, maar de kwaliteit van de grondstoffen is minder.
   Vergelijk het met een auto van Renault of Dacia; allebei van hetzelfde concern, je kunt in allebei van a naar b komen, maar de ene auto is wel meer doorontwikkeld dan de ander…

 13. Aimée
  10 januari 2016 / zondag, 10 januari 2016

  Hoi Serena,

  Ik reageer normaal nooit op artikelen, maar wilde je eventjes laten weten dat ik dit echt een leuk en daarnaast educatief artikel vind! Heb het met veel plezier gelezen, bedankt! Heb je toevallig nog een aanrader voor een goed drogisterij masker?

 14. tiana
  10 januari 2016 / zondag, 10 januari 2016

  Heel leuk artikel! Ik vind fijn om te weten dat duurdere producten niet beter hoeven te zijn dan de budget producten. Zou je hier nog eens een artikel over willen doen met producten die bepaalde olien bevatten zoals arganolie, kokosnootolie? ik ben benieuwt of de olie in de producten daad werkelijk effect zou hebben voor wat ze beloven mijn ervaring is niet namelijk.

  • helen
   10 januari 2016 / zondag, 10 januari 2016

   kokosolie is met vlag en wimpel de beste conditioner en de goedkoopste. Het geheim zit m in het gebruik en de tijdsduur.
   Het product heeft lange tijd nodig om zn werk te doen, dus handig voor het slapen gaan en de hele nacht laten zitten.
   Breng het altijd aan op vochtig/handdoekdroog haar.
   De volgende ochtend haren wassen en conditioner en haar naspoelen met warm water en een scheut azijn, resultaat: top!

   • 11 januari 2016 / maandag, 11 januari 2016

    Cocos olie wordt genoemd als één van de weinige oliën die daadwerkelijk iets doen voor het haar;
    Dit wordt van oudsher vooral gebruikt bij het zeer breekbare en gevoelige afro-haar vanwege de ‘vervettende’werking; het houd dit haar soepel, zorgt voor behoud van de natuurlijke vochtbalans, maar is voor veel west Europese haar soorten te vet, en maakt het haar slap!
    De meeste oliën maskeren een probleem, maar lossen het niet op; o.a. Amandel – druivenpit- en avocado olie worden vaak ter verbetering van een haar- of gezichtsproduct toegevoegd om de conditie van haar en huid te verbeteren

 15. Emma
  10 januari 2016 / zondag, 10 januari 2016

  Leuk artikel! Het valt mij wel op dat de kerastase producten minder siliconen bevatten, die alleen een laagje om je haar leggen. (Die gebruik ik liever helemaal niet op mijn dunne haar, veel te zwaar!) Een comditioner/haarmasker zonder siliconen is moeilijk te vinden bij de drogisterij!

  • Dominique
   10 januari 2016 / zondag, 10 januari 2016

   Bij De Tuinen kun je wel veel “natuurlijke” shampoo’s en conditioners kopen! 🙂

 16. Diewerke
  10 januari 2016 / zondag, 10 januari 2016

  Dit soort artikelen vind ik zo ontzettend leuk van jou! Meer verdieping in het product en gewoon keiharde feiten!
  Ik kan niet wachten op het volgende zelfde soort artikel! 🙂

 17. 10 januari 2016 / zondag, 10 januari 2016

  Heel fijn, duidelijk en grondig artikel dit! Ik houd het voorlopig in ieder geval lekker bij drogisterij producten als ik dit zo lees!

 18. joanne
  9 januari 2016 / zaterdag, 9 januari 2016

  Super informatief artikel weer!
  Nou vraag ik me af, heb je de kerastase producten ook al gebruikt en zo ja, wat vind je er van / merk je in de praktijk verschil?
  Ik ben het namelijk helemaal met je eens dat de ingrediënten niet erg verschillen, maar toch wordt mijn haar altijd echt mooier van Kerastase dan van bijvoorbeeld andrelon. Zou dit dan aan de hogere pH kunnen liggen?

 19. Elianne
  9 januari 2016 / zaterdag, 9 januari 2016

  Hee Serena,

  Super artikel dit weer! Heb me al meerdere malen afgevraagd of salon producten inderdaad beter zouden zijn dan drogisterij producten, en deze vraag heb je toppie opgehelderd.
  Een tijdje terug las ik ergens iets over Olaplex, dat je een behandeling zou krijgen en hierover verslag zou doen. Helaas heb ik dat nog niet gezien op je blog 🙁
  Omdat ik mijn haar een aantal keer heb gebleekt is het in vrij slechte staat en ik ben erg benieuwd naar de werking (of het uberhaupt werkt) van Olaplex, en of het een investering waard zal zijn. Ga je er nog over schrijven?

  • helen
   10 januari 2016 / zondag, 10 januari 2016

   olaplex is een kappersprodukt met nr 3 als thuisgebruikprodukt. Olaplex herstelt de zwavelbruggen van het haar na een chemische behandeling.

 20. roos
  9 januari 2016 / zaterdag, 9 januari 2016

  ik volg al jaren verschillende soorten beauty blogs. zo ook deze. ik merk dat veel blogs of steeds meer artikelen willen plaatsen op een dag, wat ten koste gaat van de kwaliteit of ze gaan over op minder artikelen en zich meer focussen op vloggen. dit is natuurlijk prima en hier zijn ze vrij in maar dit heeft niet mijn voorkeur als ik een beautyblog bezoek. de laatste tijd miste ik die goede kwaliteit artikelen waar moeite en tijd in is gestoken. precies dit is nu zo een artikel waar tijd en moeite in is gestoken en wil ik je complimenteren ! je doet het ontzettend goed ! keep up the good work 😉

  liefs

 21. 9 januari 2016 / zaterdag, 9 januari 2016

  Wat een goed en verhelderend artikel dit, ik hou hiervan! Zelf kocht ik nooit echt iets bij een salon omdat ik het altijd maar wat overdreven vond en dit bevestigd eigenlijk wat ik altijd wel ergens dacht. Thanks 🙂

 22. natasja
  9 januari 2016 / zaterdag, 9 januari 2016

  ik dacht eerst ook dat kappersproducten beter zijn maar goedkope producten zijn dus net zo goed maar hoe zit dat als je exstensions draag

  • 9 januari 2016 / zaterdag, 9 januari 2016

   Elk haar heeft zijn of haar verzorging nodig; er zit verschil tussen natuurlijk haar, en extensions; dit is haar wat na het kortwieken een behandeling heeft ondergaan om uiteindelijk allemaal dezelfde kleur te krijgen; hierdoor is het meer beschadigd geraakt. Behandel dit zoals jouw wasgoed; een spijkerbroek kun je best wel met andere was mee laten draaien, terwijl je een zijden blouse waarschijnlijk anders zou behandelen.
   zo ook Extensions; neem hiervoor de professionele producten, zij zorgen voor een langere levensduur van jouw ( dure) extensions… Succes !!

 23. Claudia
  9 januari 2016 / zaterdag, 9 januari 2016

  Helaas hebben drogisterijproducten nooit wat voor mijn haar gedaan. Ik had altijd heel fijn haar dat makkelijk afbrak en ook veel last van haaruitval. Uiteindelijk op advies van mijn kapster overgestapt op kappersproducten, wat een verbetering! Geen last meer van haaruitval en afbreken. Van een zielig slap bosje haar heb ik nu een bos vol glanzend gezond haar waar ik vroeger alleen maar van kon dromen.

  • 9 januari 2016 / zaterdag, 9 januari 2016

   En terecht,Claudia, er zit wel degelijk verschil tussen, ik probeer dit in een reactie hieronder uit te leggen… niet alles is marketing; er zijn genoeg producten die méér voor jouw haar en hoofdhuid doen dan de zogeheten retail-producten

 24. 9 januari 2016 / zaterdag, 9 januari 2016

  Feitelijke onderbouwing;
  1: Ph-waarde hoofdhuid rond 4.7 ??? dat is 5.25 tot 5.3.
  2: OK waar kijk je naar? ingrediënten lijst? prima, maar dan….ingrediënt vervuild of gezuiverd toegevoegd ?? Als voorbeeld neem ik cashmier ; Wanneer dit product gewonnen word, kun je het puur toevoegen, oftewel, vervuild door alle natuurlijke invloeden, óf je distilleert het verder uit, zodat het in zijn zuiverste, en dus meest geconcentreerde vorm toegevoegd wordt…met alle respect, maar er zijn veel manieren om een visie / onderzoek te onderbouwen, maar dan moet je ook bereid zijn om tot het gaatje te gaan…Voor mij is dit niet meer dan een mooi geschreven, leuk artikel, met relatief weinig waarde.

  • Serena
   Auteur
   9 januari 2016 / zaterdag, 9 januari 2016

   hi Walter,
   volgens dit artikel (http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18489300) is de pH van onze huid 4,7. Inderdaad lager dan pH = 5, wat altijd werd gedacht. Misschien moet je het eens doorlezen. Voor jou als kapper is het erg interessant.

   Volgens de cosmetica wet- en regelgeving moeten alle cosmetische ingrediënten van cosmetische (= gezuiverde) kwaliteit zijn. Dus ook de producten die in de drogist liggen bevatten deze ingrediënten. Wil je nu serieus beweren dat drogisterijproducten gemaakt zijn van ingrediënten van mindere, ongezuiverde kwaliteit in vergelijking met die van de salon?

   Voor zoiets als kasjmier snap ik dat er verschil is in kwaliteit, maar voor zoiets als cosmetica, waar echt strengere regels voor gelden, kun je me dat helaas niet wijsmaken.

   • 9 januari 2016 / zaterdag, 9 januari 2016

    Cashmier-toevoeging is niet te verwarren met de “wol”….Cashmier als toevoeging wordt gewonnen uit de borstharen van de berggeit
    ( geloof het of niet, maar het is zo ) Dit gebeurd via een stoomprocedure, waarna het ingrediënt vervuild overblijft. Dit is prima te gebruiken, maar nog niet zuiver genoeg; door verder te destilleren krijg je een zuiver geconcentreerd product wat toegevoegd wordt aan o.a. haarverzorgingsproducten. Vergelijk het met oliën; iedereen roemt de ‘verzorgende’ kwaliteiten van o.a. Maroccan oil en Argan oil; zolang deze toegepast worden als origineel product maskeren ze slechts een slechte haarkwaliteit…maar…wanneer er o.a. avocado- e.o. amandelolie aan toegevoegd wordt, verrijkt dit het product, en krijgt het een conditie verbeterende werking.
    Wat betreft het artikel waar jij het over hebt; Hier staat duidelijk omschreven dat een Ph waarde beneden 5 een betere ‘beschermende ‘werking heeft dan een Ph-waarde boven 6….Het gemiddelde wordt gemeten gedurende 24 uur, met inbegrip van toepassing reinigings- en cosmetische artikelen.
    Wat betreft de cosmeticawetgeving; Hierin staat óók dat de ‘reuk’ van een cosmetisch product nóóit een parfum mag overstijgen dan wel overheersen; geloof me, een aantal (OK, ik ben eerlijk; óók professionele producenten maken zich hier schuldig aan) produceren een geur die zelfs een Chanel No.5 doet verbleken, en eerlijkheidshalve wil ik hier wel aan toevoegen dat de verordening sinds 2009 geldt, aldus in 2007 geschreven is, en er ondertussen nogal het e.e.a. gewijzigd is…De cosmeticawetgeving is een zogeheten “levend” document, maar is vrij traag in haar aanpassingen aan gewijzigde (markt) omstandigheden.
    Als laatste wil ik je nog meegeven dat er artikelen op de markt gebracht worden die slechts een derivaat van een ingrediënt bevatten; Wanneer er slechts een derivaat met een concentratie van 2% t.o.v. het uiteindelijke geproduceerde volume toegevoegd wordt, mag dit volgens dezelfde wetgeving al op de verpakking genoemd worden.
    Accepteer dat er verschillen zijn, zoals bv. Claudia hierboven al aangeeft,dat een artikel een betere werking heeft dan drogisterijproducten. Ik weet als educator voor professionele leveranciers,dat sommige producten van ‘medische’ kwaliteit zijn, maar per definitie niet als zodanig gekwalificeerd wensen te worden, omdat zij hierdoor een ander traject dienen te doorlopen, en dit een kleinere afzetmarkt zou betekenen ( want; alleen verkrijgbaar op recept)…
    Wanneer een (huis)arts al aangeeft dat hij zijn patiënten beter naar ons door kan sturen, omdat de balans c.q. ontwikkeling in onze productlijn beter is dan zijn ( verouderde) medicatie, zegt dat volgens mij genoeg.
    De markt ontwikkeld zich in deze sneller dan de regelgeving zullen we maar zeggen.
    Nogmaals; een leuk artikel, goed dat je hiermee bezig bent, én kritisch naar alle marketing achter producten kijkt, want er zit een hoop kaf tussen het koren, maar blijf open staan voor vernieuwende input.
    Als tip wil ik je meegeven om eens te proberen met een goede (cosmetica-)leverancier om tafel te gaan, en dan liever niet een leverancier die zowel in de retail- als de professionele branche artikelen heeft liggen, vanwege de belangenverstrengeling…Succes !!

    • Serena
     Auteur
     9 januari 2016 / zaterdag, 9 januari 2016

     Beste Walter,
     ik sta absoluut open voor vernieuwende input, echter zie ik voornamelijk heel veel woorden en onsamenhangende zinnen zonder een duidelijke boodschap die mij zou kunnen overtuigen om het anders te zien. Met alle respect, maar waar en als wat ben je werkzaam? Je spreekt over patiënten die door een huisarts worden doorverwezen naar jullie, maar we hebben het hier over conditioners, dus ik zie niet in wat dit met medicatie te maken heeft?

     • 9 januari 2016 / zaterdag, 9 januari 2016

      Beste Serena ,
      jij lijkt mij een heel intelligente vrouw, en ik denk dat je , wanneer je mijn tekst opdeelt in alinea`s (iets wat ik in een comment op FB of blog heel lastig vind) wel de juiste info er uit kunt halen.
      Allereerst;ik ben verbonden aan een firma (ALCINA) die vanuit een dermatologische achtergrond producten voor haar en huid ontwikkeld, en geef training aan collega-kappers om hier optimaal resultaat mee te halen.
      Ik probeer in mijn comment aan te geven dat ;
      1. er verschil is tussen de zuiverheid van diverse ingrediënten, en de minimale hoeveelheid/concentraat waarop deze slechts toegevoegd hoeven te worden om genoemd te mogen worden op de verpakking
      2.Het artikel betreffende Ph-waarde, waarin gesproken wordt over de fluctuatie van de waarde gedurende 24 uur, wat ik idd. al eens voorbij heb zien komen
      3.je haalt zelf de cosmeticawetgeving erbij; een waardevol, maar traag document, omdat de ontwikkeling sneller gaat dan men deze regelgeving kan actualiseren, misschien overbodig, maar ik haal even een onderdeel erbij wat in het verleden genoemd werd( de “geur”) , maar ondertussen met handen en voeten getreden wordt (oftewel; ingehaald door de realiteit)
      4.Wat betreft de opmerking over de huisarts; ik vlieg hier inderdaad uit de bocht in mijn ijver aan te geven dat zelfs de medische wetenschap ondertussen erkend dat er bij de professionele kapper op dit moment betere producten voorhanden zijn om o.a. hoofdhuid problemen te behandelen, en ga hiermee voorbij aan het werkelijke item van jouw Blog; De conditioners !
      (waarvan ik overigens nog steeds overtuigd ben dat de balans in het product een beter resultaat geeft dan een ‘retail’ artikel)

      Ik denk dat we het beste conclusie in handen van de consument kunnen leggen;
      Wanneer ik een artikel adviseer, en dit beduidend duurder is dan bij bv. de drogisterij, is het ijkpunt dat deze klant hierna vervolgaankopen doet, uit tevredenheid over het product. De enige reclame die hier voor gemaakt wordt, is mijn advies en het resultaat wat men ervaart.
      Wanneer de klant een retail-product koopt waar veel reclame voor gemaakt wordt, en men gaat daarna op zoek naar een ander retail-product waarbij gouden bergen en volle haardossen beloofd worden, rechtvaardigt dit m.i. de conclusie dat het ene product reclame nodig heeft omdat het niet waarmaakt wat het beloofd, en het andere product zichzelf bewijst doordat het een (gevoelsmatig) aantoonbaar resultaat geeft…

      Overigens wil ik mijn waardering uitspreken voor het feit dat je (op dit tijdstip) steeds reageert, en vind het leuk om op deze wijze te ‘sparren ‘, omdat het mij dwingt om mijn eigen (ontwikkelde?)mening eens kritisch onder de loep te nemen.
      Dank daarvoor !!
      Prettig weekend !!

     • 11 januari 2016 / maandag, 11 januari 2016

      Hallo Serena,
      Ik ben na onze ‘online battle’ even in de papieren gedoken, want wie ben ik om te denken dat ik alle wijsheid in pacht heb.
      Ik haal even een paar dingen aan die ik her en der aantref in diverse reacties;
      -Cocos olie wordt genoemd als één van de weinige oliën die daadwerkelijk iets doen voor het haar; Dit wordt van oudsher vooral gebruikt bij het zeer breekbare en gevoelige afro-haar vanwege de ‘vervettende’werking; het houd dit haar soepel, maar is voor veel west Europese haar soorten te vet, en maakt het haar slap!
      – ik zie een aantal opmerkingen over siliconen voorbij komen; verschil zit hem in water-oplosbare soorten, en de onoplosbare variant; De onoplosbare variant ‘stapeld’ op bij herhaaldelijk gebruik, en verzwaard het haar, de water-oplosbare variant doet zijn werk tot aan de volgende wasbeurt, en kan telkens opnieuw toegepast worden.
      -Het verhaal over een conditioner ná een masker gebruiken bevat wél een kern van waarheid, alleen is dit een iets andere gedachte;
      Gebleken is dat het masker vaak niet goed uitgespoeld wordt, omdat men het haar ‘zacht’ wil laten aanvoelen, maar….een haar is van nature niet zacht, juist enigszins stroef ( denk aan het ‘piepen ‘ tussen de vingers van extreem gereinigd haar ). De gedachte achter het na-behandelen met een conditioner berust op het principe “pek moet je met pek verwijderen”, oftewel; nadien een soortgelijk, maar minder intensief product toe passen, zorgt er voor dat bij de afsluitende spoelbeurt er residu van het masker meegenomen wordt, en aldus het resultaat beter, minder slap aanvoelt…
      Eigenlijk een trucje om ‘oververzorgd’ haar te voorkomen
      -Terug naar de kern van jouw Blog; de Conditioners.
      Het klopt dat de 10 meest voorkomende ingrediënten nagenoeg gelijk zijn, het verschil wordt , zo zegt men , veelal gemaakt door de toevoegingen die de uiteindelijke balans en het resultaat bepalen.
      Vergelijk het met een standaard biertje; De basis ingrediënten zijn gelijk, maar de details bepalen de uiteindelijke smaak,(en ook het gevoel/kater achteraf) .
      Ooit werkte ik voor een merk waarbij we met zogeheten “infusions” werkten; afhankelijk van wat het haar nodig had, werd een “infusion” toegevoegd aan de conditioner , die , hoe kan het ook anders, uit de door jouw geconstateerde Top-10 ingrediënten bestond. Ook weer een voorbeeld van de balans die gecreëerd wordt door de know-how van de leverancier.
      Misschien is het verschil dus niet te vinden in de basis, maar in de details…

      Hoe dan ook; “keep on Blogging”, dan blijf ik volgen, want ook voor mij is dit een dwingende manier om kritisch te kijken naar mijn verhaal en ideeën…

      vriendelijke groet,
      Walter

 25. Denise
  9 januari 2016 / zaterdag, 9 januari 2016

  Hoe verhelderend is dit! Ik ben inderdaad ook heel benieuwd naar de vergelijking met huidverzorging. Ik liep gisteren toevallig langs La Mer… Hoe duur kun je een crème maken;)

  • Dominique
   10 januari 2016 / zondag, 10 januari 2016

   Ben ik ook super benieuwd naar!

   • helen
    10 januari 2016 / zondag, 10 januari 2016

    omdat er een markt voor is: men koopt ‘t.
    La Mer is qua samenstelling niet veel anders dan de klassieke nivea uit het blauwe blikje……..kassaaaaaaaaaa.

    Kijk maar eens op jaarbasis hoeveel ‘verbeterde’ mascara’s bijvoorbeeld uitkomen…tis verbazingwekkend en de consument trapt er gezellig in.
    Maargoed…zo zit de wereld in elkaar en wil men daaraan mee doen prima toch?

 26. Emmalee
  9 januari 2016 / zaterdag, 9 januari 2016

  Ik ben ook wel benieuwd of je zo’n artikel zou kunnen maken over gezichtscrèmes en dergelijke.
  Ik gebruik altijd kruidvat huismerk in die leuke bruine potjes. Enige nadeel daarvan is dus dat je met je vingers en in moet. Maar het werkt super goed en gaat mega lang mee!

 27. 9 januari 2016 / zaterdag, 9 januari 2016

  Dit herinnert me eraan waarom ik zo graag beautylab.nl bezoek. Ik ben zo dol op deze artikelen en kan het echt echt heel erg waarderen dat je er zoveel tijd en moeite insteekt. Petje af! En een eyeopener, want ik ga dus never nooit meer zoveel geld neertellen voor een duur haarmasker of een prijzige conditioner. Dat het geconcentreerder is, is voor mij geen reden om er zoveel meer geld aan uit te geven. Dan gebruik ik maar wat meer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *