Thaise Beauty Secrets

Een paar dagen terug vertelde ik jullie een aantal Japanse Beauty Secrets (klik hier) en nu is het tijd om de beautygeheimen van de Thailand te ontmaskeren. They must be doin” somethin” right, want zelfs de mannen lijken op supermodellen!

Citroengras/Lemongrass (Cymbopogon citratus) is een grasachtige plant die veel wordt gebruikt in de Thaise keuken voor hun frisse, citroenachtige smaak. Niet alleen in gerechten, maar ook als beauty ingredient kan citroengras prima dienst doen. Citroengras heeft anti-bacteriële eigenschappen (ontstekingsremmend) en werkt als astringent, dat wil zeggen dat het de poriën verfijnd en de talgproductie verminderd. Citroengras is om deze eigenschappen heel fijn voor een vette huid met acne.

Meng een half kopje vers gesneden citroengras met een kopje olijfolie en verhit dit samen zo”n 5 minuten op een vuurtje. Laat het afkoelen, giet het af en gebruik je citroengras olie om je gezicht mee te reinigen. Wat ook fijn is, stomen boven een kom heet water met een aantal verse stengels citroengras erin. Verfrissend en zuiverend. 

Kokosnoot olie (Cocos nucifera) is olie gemaakt van het vruchtvlees van een rijpe kokosnoot. In Thailand wordt er veel kokosnoot olie geproduceerd en de lokale bevolking gebruikt het dan ook ook veelvuldig, zowel in de keuken en als beautyproduct. Kokosnoot olie lijkt misschien niet op een olie omdat het bij kamertemperatuur een vaste stof is. Het is meer een dikke, romige pasta of zelfs een hard vet, maar het smelt al bij 24 graden celsius. Zodra je het op je huid aanbrengt zal het dus meteen zacht en creamy worden en smelten. 
Door de korte moleculaire structuurformule (dit klinkt heel chemisch maar ik bedoel ermee dat kokosnoot olie geen lange vetketens heeft) wordt kokosnoot olie heel snel door de huid opgenomen. Het is een fijne olie om een droge huid mee te verzorgen en daarnaast ruikt het ook nog eens heerlijk! Naast body oil is kokosnoot olie ook erg fijn als lip balm, haar conditioner, oogmake-up remover en scheerolie. Ik heb een uitgebreid artikel geschreven over kokosnoot olie, klik hier om het terug te lezen.
De papaya (Carica papaya) is een vrucht die o.a. groeit in Thailand en het wordt veel gegeten door de Thaise bevolking. Dit heerlijke stukje fruit is erg bijzonder omdat het de hoofdbron is van proteolytische planten enzymen. Proteolytische (eiwit oplossende) planten enzymen hebben dezelfde functie als AHA”s (alpha-hydroxy-acids), namelijk het exfoliëren van de huid door het verwijderen van dode huidcellen. Echter zijn proteolytische planten enzymen vele malen effectiever. Ze maken de keratinelaag los (zoals de AHA”s doen) en daarbij zorgen ze er voor dat deze laag simpelweg oplost en dus gewoon helemaal verdwijnt! Papaya bevat het proteolytische planten enzym genaamd papaïne. 
Thaise vrouwen wrijven een schijfje papaya over hun gezicht, laten het even inwerken en spoelen hun gezicht vervolgens af met lauwwarm water. Omdat de dode huidcellen nu zijn verwijderd blijft er een stralende, glowy huid over die lekker zacht en glad aanvoelt. De huid voelt fris en gereinigd aan. Steeds meer cosmeticamerken maken gebruik van het enzym papaïne in hun producten om hun goede werking op de huid.
Groene thee (Camellia sinensis) is een thee die voornamelijk gedronken wordt in Aziatische landen, waaronder ook Thailand. Thaise vrouwen zijn erg gesteld op zowel inner als outer beauty en ze pokie machines eten daarom heel bewust. Veel groenten, rijst, vis en slechts heel af en toe vlees. Ook kiezen ze liever voor water, vruchtensapjes of groene thee in plaats van koffie en alcohol. Hoewel het nooit wetenschappelijk is aangetoond ben ik er bijna heilig van overtuigd dat je eetpatroon wel degelijk invloed kan hebben op je huid. 
Groene thee is een belangrijke bron voor anti-oxidanten. Antioxidanten geven je immuunsysteem een flinke boost, zodat wondjes en ontstekingen (en littekenweefsel) sneller zal genezen en vervagen. Ze gaan de effecten van huidveroudering tegen (zoals slechte celvernieuwing en een langzame collageen en elastine produktie) door tegen de vrije radicalen te “vechten”. Al met al worden antioxidanten gezien als anti-age, maar ik denk dat een acné huid er ook veel baat bij kan hebben.

Kurkuma is een geel kruid met een mild bittere smaak die wordt gevonden in zuidoost Azië en vaak wordt gebruikt in de Aziatische keuken. Kurkuma komt van de wortel van de plant Curcuma longa, een plant die tot de gember familie wordt gerekend. Kurkuma wordt in andere talen ook wel koenjit, geelwortel of tumeric genoemd. Het heeft een opvallende oranjegele kleur en in Thailand gebruikt men het niet alleen om mee te koken! In Indonesië is kurkuma een belangrijk ingredient voor Mandi Lulur (klik hier), een traditionele Indonesische scrub die je huid laat stralen.
Ook in Thailand wordt kurkuma veel gebruikt in hun spa”s. Kurkuma kent vele goede eigenschappen voor de huid. Het is anti-bacterieel en het verfrist de huid. Meng een klein beetje yoghurt met een schepje kurkuma poeder en breng het aan op een gereinigd gezicht. Laat alles 15 minuten intrekken en hard worden en was alles er vervolgens af met lauwwarm water. Je gezicht is stralend, glowy, zacht en glad en voelt schoon en fris aan. Thaise vrouwen zweren er bij!
Volgende keer neem ik weer een ander land of werelddeel onder de loep! Hebben jullie wel eens bovenstaande natuurlijke beautygeheimen uitgeprobeerd? Ik alleen de kurkuma (Mandi Lulur) en kokosnoot olie en ik probeer zo vaak mogelijk groene thee te drinken.

Until next time,

Serena Verbon

Volg:

1 Reactie

  1. Souhailla
    23 december 2011 / vrijdag, 23 december 2011

    De kokos olie link doet het niet 🙁

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *