Wittere tanden met houtskool, werkt dit nu echt?

Eén van de nieuwste trends op cosmeticagebied, iets wat ik vaak voorbij zie komen op Instagram en Facebook, is tanden witter maken op natuurlijke wijze met houtskool. Zelf tanden bleken? De before & after plaatjes liegen er niet om. Maar hebben we hier te maken met Photoshop trucage of werkt dit zwarte poeder nu écht? Van het merk Charcoco ontving ik hun 100% natuurlijke Coconut Charcoal om het in levende lijve te ondervinden.


Leuk feitje: vroeger, toen tandpasta nog niet was uitgevonden, poetste men hun tanden met de as van koeienhoeven, verbrandde eierschalen, verpulverde botten en oesters, basten van bomen en… houtskoolpoeder. Het is een eeuwenoude methode om de tanden te reinigen die anno 2018 opnieuw wordt geïntroduceerd. Zo zie je maar weer, alles komt altijd weer terug in de mode.

Waarom houtskool?


Maar wat maakt houtskool zo perfect voor het schoonmaken en witter maken van onze tanden? Het staat allereerst bekend om het verwijderen van tannine. Dit is een stofje dat onder andere wordt gevonden in thee, koffie en wijn. Precies de dranken die bekend staan om het verkleuren van je tandglazuur. Houtskoolpoeder verwijdert zachtjes scrubbend, op een natuurlijke wijze, deze door tannine veroorzaakte vlekken. Het is zo mild dat het elke dag gebruikt kan worden zonder de tanden te beschadigen.


Daarnaast heeft houtskool een onwijs groot absorberend vermogen, dat niet alleen vloeistoffen opneemt, maar ook (nare) geurtjes en gassen uit de lucht. Vanwege zijn immens grote absorptiekracht wordt houtskool dan ook ingezet in zuiverende filters. Als tandpoeder heeft het de functie om een slechte, stinkende adem te neutraliseren en de bacteriën te doden die hier verantwoordelijk voor zijn. Het verbetert je mondhygiëne en verlaagt PH waarde in de mond. Hierdoor vermindert de kans op gaatjes, tandvleesontsteking en zorgt voor een langdurig frisse adem.

Waarom Coconut Charcoal?

Coconut Charcoal van Charcoco is niet zomaar een ordinaire houtskool, maar houtskool gemaakt uit de hoogste kwaliteit biologische kokosnootschillen. Deze schillen worden onder de juiste omstandigheden verbrand tot een zuiver, dubbel gefilterd houtskoolpoeder van cosmetische kwaliteit. Een potje bevat 30 gram Coconut Charcoal, wat voldoende zou moeten zijn voor 150 poetsbeurten. Afhankelijk van hoe vaak je het gebruikt kun je er zo’n 2 – 4 maanden mee doen.

Zo op papier is Coconut Charcoal dus de PERFECTE manier om je tanden op natuurlijke wijze witter te maken, maar hoe gaat dat in de praktijk? Ik was REUZE benieuwd om dit te testen, want ik merkte dat mijn tanden de laatste tijd wat geliger waren geworden dan normaal. Misschien omdat ik in de winter meer thee drink, of omdat ik nu ook koffie drink (Dolce Gusto Latte Macchiato Caramel, so good!). Hoe dan ook, ik merkte dat ze iets waren verkleurd en kon niet wachten om ze weer wat witter te maken.


Tanden bleken bij een kliniek is geen optie voor mij. Ik heb dat ooit eens gedaan (zo’n 10 jaar geleden) en mijn tanden deden VERSCHRIKKELIJK pijn na de behandeling, niet normaal. Ze waren de weken erna erg gevoelig en elke keer als ik iets kouds, warms of zoet at of dronk, schoot er een pijnscheut door mijn gebit. Bovendien liep de wittere kleur van mijn gebit al na een half jaar terug naar zijn oorspronkelijke kleur, dus ik heb me heel hard afgevraagd waarvoor ik deze helse behandeling überhaupt had ondergaan. NEVER AGAIN, nam ik mij voor.

Coconut Charcoal is 100% natuurlijk en veilig voor het gebit, dus tanden bleken met houtskool durfde ik wel aan.

Hoe werkt het?


Heel simpel. Pak je tandenborstel, maak hem nat onder de kraan, dip hem in de pot met houtskoolpoeder en poets er je tanden mee.

Het poetsen is wel even wennen omdat het natuurlijk helemaal niet schuimt. En wij hebben nu eenmaal het idee dat wanneer iets schuimt, het ook lekker schoonmaakt. Coconut Charcoal maakt je tanden echter heel goed schoon zonder te schuimen. Het smaakt niet mintachtig fris zoals een tandpasta (het smaakt eigenlijk gewoon naar niets), dus ook dat is wennen. Maar, alles went. Na een paar keer gebruik weet je niet beter.

Belangrijk om te vermelden is dat Charcoco de enige dubbel gefilterde coconut charcoal is met een RDA waarde (schuurwaarde) van normale tandpasta. Dit betekent dat Charcoco veilig is voor het tandglazuur, zelfs bij langdurig gebruik. Je kunt het dus gewoon elke dag gebruiken.


Elke keer als ik tijdens het tanden poetsen in de spiegel kijk schrik ik me de tandjes (yes, pun intended). Gut, alsof ze op elk moment uit mijn mond kunnen vallen! Maar hoe erg het ook lijkt, nadat je 2 minuten hebt gepoetst en je mond even goed met water hebt gespoeld is al het zwart verdwenen. Wat er achterblijft zijn een stel blinkende, frisse, parelwitte tanden.

Before & after

Links mijn tanden voor het poetsen en rechts mijn tanden na één poetsbeurt met Charcoco houtskool poeder. Ik heb mijn best gedaan om bij dezelfde lichtinval op dezelfde plek in huis te fotograferen, zodat we puur het kleurverschil van mijn tanden kunnen bekijken.

Wat vinden jullie er van? Ik vind dat het verschil subtiel aanwezig is, maar zeer zeker goed waarneembaar. Rechts zijn mijn tanden écht witter en frisser. De gelige gloed van de linkerfoto is compleet verdwenen. En dit is dus pas na één keertje gebruik!

Eindoordeel

Ik kan er heel kort over zijn: dit spul WERKT. Het verwijdert op een veilige, natuurlijke en zachte manier de gelige aanslag van mijn tanden waardoor ze er weer blinkend parelwit bij staan, ideaal! Na slechts één keer poetsen zijn mijn tanden weer lekker fris en beduidend witter op een subtiele, natuurlijke manier. Om ze zo te houden kun je je tanden er elke dag mee poetsen, maar persoonlijk denk ik dat 3  keer in de week ook voldoende moet zijn om de witte kleur te behouden. Op die manier doe je ook nog eens lekker zuinig met een potje, dan kun je er een jaar (!) mee doen. George en ik delen een potje dus wij zullen 2 potjes per jaar nodig hebben.

De prijs van een potje lijkt in eerste instantie niet goedkoop, en zeker niet als je het vergelijkt met een tube tandpasta, maar ik denk dat je Charcoco meer moet zien als een whitening treatment. In dat geval is het vele malen goedkoper dan een bleekbehandeling bij de salon. Bleken bij de salon is voor mij sowieso geen optie (veel te pijnlijk), dus Charcoco poeder is voor mij de ideale manier om mijn tanden fris en wit te krijgen en vervolgens ook zo te houden. Naast de witmakende werking heeft houtskoolpoeder nog meer voordelen;

1. Het neutraliseert slechte, stinkende adem en doodt de bacteriën te doden die hier verantwoordelijk voor zijn. Op deze manier zorgt vhet oor een langdurig frisse adem.
2. Het verbetert je mondhygiëne en verlaagt PH waarde in de mond
3. Hierdoor vermindert de kans op gaatjes en tandvleesontsteking

Charcoco smaakt naar niets, schuimt niet en ziet er natuurlijk ERG zwart uit als je bezig bent met poetsen, maar hier wen je al snel aan. Als je toch een lekker fris smaakje in je mond wilt hebben kun je altijd nog met normale tandpasta napoetsen.

Prijs & verkrijgbaarheid


Coconut Charcoal van Charcoco kost €34,99 (30 gram) per potje, wat voldoende is voor 150 poetsbeurten. Afhankelijk van hoe vaak je het gebruikt moet het zo’n 2 – 4 maanden mee gaan. Coconut Charcoal is te bestellen via www.charcoco.nl.

Kortingscode

Speciaal voor mijn lezeressen heeft Charcoco een kortingscode aangemaakt waarmee je maar liefst 10% korting krijgt op je bestelling. De code is ‘BL10‘ en geldig t/m 1 april 2018. Hiermee komt een potje op €31,49.

Wat vinden jullie van je tanden witter maken met coconut charcoal, is het iets voor jou?

Until next time,
Serena Verbon

Volg:
- geschreven in samenwerking met Charcoco

75 Reacties

 1. Roos
  24 maart 2022 / donderdag, 24 maart 2022

  Hoi Serena,

  Wat een wonder, ik wil het ook graag uit proberen… Alleen ik twijfel heel erg, omdat ik heel erg gevoelig tanden heb. Ben bang dat het erger word, als ik het ga gebruiken.. Weet u misschien of ik het kan gebruiken? Of denkt u nee, je tanden zijn erg gevoelig….. Ik wil ook dat me tanden wit worden, ze zijn geler geworden door veel koffie, thee :(… Helaas!!! 🙁

  Graag hoor ik het van je..

 2. Tess
  25 januari 2022 / dinsdag, 25 januari 2022

  Wat een groot verschil wel zeg, zeker na één keertje! Ben nog altijd op zoek naar iets wat m’n tanden écht wat witter maakt, helaas tot dusver niet gevonden. Ik heb wel eens van die houtskool gebruikt die ik bij het kruidvat had gevonden, maar die werkte bij mij helaas niet zo. Wellicht zit daar ook nog wel kwaliteitsverschil in

 3. Jokke
  29 maart 2020 / zondag, 29 maart 2020

  Neem van me aan, het werkt goed, mooi resultaat, maar je moet geen wonderen verwachten!

 4. Kim
  31 december 2018 / maandag, 31 december 2018

  Hoi Serena, gebruik je dit nu nog steeds? Ik zou het ook graag gaan gebruiken maar vind het toch een beetje eng.. Is het echt wel veilig voor je tanden? en ben jij na langer gebruik nog steeds zo enthousiast?
  Groetjes kim

 5. 8 juni 2018 / vrijdag, 8 juni 2018

  Interesting!! Heb ooit m’n tanden laten bleken en was eigenlijk wel erg blij met het resultaat! Ook geen pijn….Nu lees ik dat het effect minder kan zien als je eerder hebt laten bleken. Dat is jammer. Dat het natuurlijk is spreekt mij ontzettend aan!

  • SusanLoves
   24 juli 2018 / dinsdag, 24 juli 2018

   Hi Jitske,

   Dat vond ik ook! Heb het zelf laten doen bij een webshop die heet: https://www.tandenbleken-thuis.nl/. Heb ook charcoco met veel plezier gebruikt maar het feit dat ik een tandenbleekset kon kopen heeft mij overgehaald. Zelf ben ik pijnloos 6 tinten witter gegaan.

   Liefs,

   Susan

   • Robin
    3 oktober 2018 / woensdag, 3 oktober 2018

    Nooit bestellen bij die website tandenblekenthuis.nl! Ben opgelicht heb nooit mijn bestelling gekregen en kreeg geen mail terug. Ondertussen al een tijdje een klacht ingediend blijkbaar gebeurd het wel vaker bij ze!!!

   • John
    13 oktober 2018 / zaterdag, 13 oktober 2018

    Ik hoop alleen dat het binnenkrijgen van dit spul niet super kanker verwekkend is. Verbrand vlees (zwart) is namelijk bewezen kanker verwekkend en is ook niets anders dan koolstof. Ik ben bang dat dit goedje super kankerverwekkend is bij veelvuldig gebruik. Je spoelt weliswaar je mond na. Maar op je tong blijft een gedeelte van het residu achter en ook op andere plekken in de mond. Vervolgens blijf je het nog lange tijd binnenkrijgen na een poetsbeurt. Ik adviseer om in ieder geval je tanden na een poetsbeurt met deze rommel nog een keer grondig te poetsen met normale tandpasta en dan ook het tandvlees en tong goed te reinigen.

 6. Evelien
  19 april 2018 / donderdag, 19 april 2018

  Hej sereen en andere ik heb helaas geen resultaat van de charcoco ? aangeschaft na aanleiding van jou revieuw
  En nu probeer ik al weken charcoco te bereiken wat betreft de 40 dagen niet goed garantie en laten ze helemaal niks van zich horen. Heeft iemand dit ook?

  • 20 april 2018 / vrijdag, 20 april 2018

   Hallo Evelien! Wat vervelend dat je niet de resultaten hebt gehaald waar de rest van onze klanten zo blij mee zijn. Als je binnen de 40 dagen een terugbetaling wilt, wordt dit zeker en vast geregeld. Echter vind ik geen bestelling op jouw naam en ook geen verzoek tot terugbetaling. Als je nu een mailtje stuurt naar info@charcoco.nl wordt het meteen voor je bekeken en opgelost. Fijne dag verder!

 7. Angela
  21 maart 2018 / woensdag, 21 maart 2018

  Door jou review een pakket besteld, maar bij mij werkt het niet het word niet witter dan ik al had, vind het wel jammer en zonde van me geld had namelijk een dubbel pakket genomen omdat ik dacht dat het echt werkte. ? daag verjaardagsgeld?

  • Cansu
   9 april 2018 / maandag, 9 april 2018

   Ik heb het ook gekocht en bij mij werkt het wel goed.
   Bij mijn moeder werkte het niet omdat haar glazuur is verzwakt doordat ze een paar keer haar tanden heeft laten bleken met een laser.

  • John
   12 oktober 2018 / vrijdag, 12 oktober 2018

   Je kunt hetzelfde bereiken met een potje charcoal zonder de fancy coco ervoor. Deze kost 3 euro voor een potje met hetzelfde resultaat. 34 euro voor verbrande gemalen kokosnoten slaat natuurlijk helemaal nergens op. Het is gewoon een afval product.

 8. 7 maart 2018 / woensdag, 7 maart 2018

  Je ziet het verschil. Beter dan die pijnlijke behandelingen waar je pijnlijke tanden aan over houdt na de behandeling. Nooit gedacht dat het zo”n verschil zou maken. Het overwegen waard Sommige mensen hebben van nature al parelwitte tanden. Ze zeggen dat het erfelijk is. Antibiotica kunnen je tanden ook geler maken. Mensen die ijzerpreparaten nemen of pleegzusterbloedwijn met ijzer er in krijgen op den duur zwarte tanden en dan vooral te veel ervan. . . .

 9. Denise
  6 maart 2018 / dinsdag, 6 maart 2018

  interessant!
  Ik zie zeker een subtiel verschil!

  x

 10. 2 maart 2018 / vrijdag, 2 maart 2018

  Ik vroeg me al een paar jaar af of zoiets bestaat. Het resultaat is echt wel goed zeg na 1 poetsbeurt. Ik wil dit wel eens proberen 🙂

 11. Inge
  2 maart 2018 / vrijdag, 2 maart 2018

  goede review!! en vind de prijs echt reuze meevallen als je bedenkt wat een betrouwbare bleeksessie mag kosten..

  ik heb me laatst laten informeren bij mijn mondhygiëniste, zij bieden ook tanden bleken aan.
  Zij vragen 230 euro in de praktijk, dan zit je er wel een paar uurtjes, of je kan een thuis kit aanschaffen voor 150 euro zoiets.

  Zij gaf aan dat als je het ergens anders wil doen of een aanbieding ziet, dat de prijs zoals hierboven wel een goede richtlijn is of het goed is.. dus als je bij je nagelsalon voor 60 euro je tanden kan laten bleken, moet je eigenlijk al de conclusie trekken dat het niet al te best is (schadelijk of gewoon niet werkend)

  • Mylène
   7 april 2018 / zaterdag, 7 april 2018

   In dat geval heb ik ook een goede bron voor je: https://www.tandenbleken-thuis.nl/shop/. Hier kun je tandenbleeksets kopen waar je geen gevoelige tanden van krijgt voor slechts een paar tientjes. En geloof me, het werkt!

   X Mylène

 12. fab
  1 maart 2018 / donderdag, 1 maart 2018

  Bij holland en barret heb je het voor 11 euro

 13. Bo
  1 maart 2018 / donderdag, 1 maart 2018

  Vandaag besteld.. ben benieuwd zeg!

 14. 28 februari 2018 / woensdag, 28 februari 2018

  Ik zie het verschil inderdaad ook wel een klein beetje. Heb zelf ook nog wat van deze tandpasta liggen en ben eigenlijk wel heel erg benieuwd geraakt. Na jouw review toch maar eens proberen 🙂

 15. Vivian
  27 februari 2018 / dinsdag, 27 februari 2018

  Moet het ook speciaal met de bamboo tandenborstel of geeft dat geen beter effect dan met een normale tandenborstel?

  Je hebt me overtuigd Serena! 😉

 16. Amber
  27 februari 2018 / dinsdag, 27 februari 2018

  Mooie duidelijke review Serena. Ik heb als preventieassistent wel een aantal vraagtekens bij dit product. Ten eerste, het product zit mooi vormgegeven in een potje, welke 3-4 maanden meegaat. Dit houd in, dat je je tandenborstel, die tientallen miljoenen bacteriën bevat, hier ook 3-4 maanden lang 2x per dag even lekker in mag roeren. Verder zit er geen fluoride in. Lang verhaal kort, maar er zijn ontelbaar veel wetenschappelijke onderzoeken gedaan die bewijzen dat dit cariës voorkomt en beginnende gaatjes kan remineraliseren, mits je het 2x per dag gebruikt. Je haalt dus niet je bescherming uit dit product. Ook lees ik dat de ‘korrelgrootte’ zou voldoen aan de normen zoals die van een tandpasta. Maar er liggen zat tandpasta’s in de schappen die absoluut abrasief zijn voor het tandglazuur, ondanks dat ze goedgekeurd zijn. Het zijn trouwens bijna altijd whitening tandpasta’s met een grovere korrel. De tip die ik vaak geef tegen aanslag is poetsen met een sonische tandenborstel en zo nodig je gebit professioneel laten reinigen door ons zodat je zeker weet dat je in goede handen bent.

 17. Lydia
  27 februari 2018 / dinsdag, 27 februari 2018

  Te snel. is al gelukt.

 18. Lydia
  27 februari 2018 / dinsdag, 27 februari 2018

  Hoi Serena, mij lukt het ook niet om de kortingscode in te vullen. Ik kom niet eens tot het intikken van de code omdat dat al niet lukt. Enig idee hoe?

 19. Hopper
  27 februari 2018 / dinsdag, 27 februari 2018

  Ik wil dit zo graag eens proberen! Iedereen loopt rond met de hollywoodsmile. Ik durf mijn tanden niet te bleken omdat ik last heb van tanderosie. Is dit dan wel verstandig? Iemand die dit weet?

 20. Emma
  27 februari 2018 / dinsdag, 27 februari 2018

  Ik heb ok een keer mijn tanden laten bleken en doe het nooit meer.
  Ik had geen pijn aan mijn tanden erna maar ik liep een week lang met een dikke blaar in mijn lip.
  Ze had die spreider verkeerd ingedaan ofzo waardoor ik dus een vette pijnlijke blaar kreeg.
  En oja ik had ook nog bijna geen resultaat erna.
  En dat voor €100 euro. Lekker dan 🙁

 21. 26 februari 2018 / maandag, 26 februari 2018

  Mooi subtiel verschil! Ook veilig te gebruiken tijdens zwangerschap dus? Liefs

  • Serena
   Auteur
   27 februari 2018 / dinsdag, 27 februari 2018

   Ja hoor, ik zie geen reden waarom dit onveilig zou zijn tijdens zwangerschap! Norit mag je ook gewoon slikken.

 22. 26 februari 2018 / maandag, 26 februari 2018

  Wat een goed spul zeg! Ik zie heel duidelijk het verschil. Heb ooit een keer een soort van tanden witter laten maken met zo’n UV lampje en speciale tandpasta. Heb bijna een uur in de stoel gezeten en was daarna 80 euro armer en mijn tanden nog net zo geel als een kanari vachtje (bij wijze van want zo geel zijn ze gelukkig niet haha).
  Heb al een paar keer een goedkope versie gebruikt, maar vond dat niet zo verschil maken. Ik ga toch maar eens overwegen om deze aan te schaffen.

  Liefs Sophia

 23. Laura
  26 februari 2018 / maandag, 26 februari 2018

  Als er actieve kool in zit kan dit de werking van medicijnen waaronder de anticonceptiepil verminderen! Goed opletten dus!!

  • Ilse
   26 februari 2018 / maandag, 26 februari 2018

   Ik denk dat dit alleen zo is als je actieve kool inneemt ..zoals bijvoorbeeld bij norit…..

  • Hopper
   27 februari 2018 / dinsdag, 27 februari 2018

   Daarvoor is het bij serena al te laat. 😛
   Maar weet je ook hoe dit precies zit? Even nieuwsgierig, heb hier nog nooit over gehoord namelijk.

 24. 26 februari 2018 / maandag, 26 februari 2018

  wat een verschil, dat is iets wat ik persoonlijk al erg blij mee zou zijn. zo lang ik leef hoor ik dat ik aan de gele tanden kant zit. ik vind dit niet prettig, en misschien is dit dan toch een optie voor mij. want de aanslag is iets wat het alleen maar erger maakt. liefs soraya

 25. 26 februari 2018 / maandag, 26 februari 2018

  Het werkt zeker! Ik denk wel dat mijn kinderen helemaal dubbel zouden liggen als ik hiermee mijn tanden zou gaan poetsen.

  Ik heb witte vlekjes op mijn tanden, dus hoe wit de rest ook wordt, het zal altijd afsteken, dus voor mij gaat dit niet werken. En ik stoor me er ook niet aan, gelukkig.

 26. 26 februari 2018 / maandag, 26 februari 2018

  Wat een mooie review Serena! Ik heb zelf best gelige tanden waardoor ik niet altijd elke kleur lippenstift durf te dragen. Mijn tandarts zegt dat ik dit van jongs af aan al heb, dus ik heb geen idee of dit bij mij zou werken, maar ik ben wel nieuwsgierig geworden. Het lijkt me zo heerlijk om witte tanden te hebben. <3 Mocht iemand hier nog tips voor hebben, let me know!

  • Serena
   Auteur
   26 februari 2018 / maandag, 26 februari 2018

   Houtskoolpoeder haalt de aanslag weg die je tanden een gelige gloed bezorgd, maar zal je tanden niet bleken op de chemische manier zoals bij de tandarts of tandbleekpraktijk. Ze zullen dus wel witter worden, maar nooit witter dan de natuurlijke kleur van te tanden.

  • 27 februari 2018 / dinsdag, 27 februari 2018

   Heel herkenbaar. Ik heb helaas ook een gelige ‘eigen kleur’. Nooit gerookt, ik drink geen koffie, wel thee maar ook al van kinds af aan gelige tanden. Als ik lippenstift op heb durf ik nooit echt te lachen bijvoorbeeld, ZO vervelend. Ook ik heb al van alles geprobeerd maar er wordt ook bij die chemische behandelingen altijd heel duidelijk gezegd dat ze je tanden nooit witter kunnen krijgen dan de originele kleur zegmaar. De enige optie om écht witte tanden te krijgen zijn dan facings, tsja die zijn onbetaalbaar ;-)!

   • 28 februari 2018 / woensdag, 28 februari 2018

    @Serena: Thanks voor je uitleg! Ik begrijp het inderdaad. Ik bedoelde eigenlijk dat ik erg benieuwd ben hoeveel procent van de gele kleur bij mij (door de jaren heen) aanslag is en hoeveel ervan mijn natuurlijke tandkleur, mocht ik het gebruiken. Misschien dat ik het toch ga proberen. 🙂

    @Rosie: Ja klopt dat zei mijn tandarts ook toen ik haar vroeg of zij ze kon bleken. Echt vervelend! Ik rook ook niet en drink ook geen koffie verder. Helaas zit het in de genen. 😉 Maar iedereen in de showbiz heeft wel witte tanden, dan denk ik, ik wil wel weten hoe ze dat doen en dat wil ik ook haha. 😉 Ik zou mijn tanden echter nooit weg laten vijlen voor facings hoor. Dan maar wat geligere tanden. 😉

 27. Rachelle
  26 februari 2018 / maandag, 26 februari 2018

  Dat is toevallig! Ik heb dit met kerst gekregen ook van dit merk, Ik geloofde er eigenlijk niet echt in. Maar ik heb het gewoon een 1 week geprobeerd en ik zag toch echt verschil. Nu combineer ik dit gewoon met mijn tandpasta en gebruik ik het om de dag om het bij te houden.

 28. Eline
  26 februari 2018 / maandag, 26 februari 2018

  Dat ziet er goed uit na 1 keer poetsen! Maar ik vraag me wel iets af, je schrijft dat het de pH in de mond verlaagt en dat dat positief is, maar waarom moeten we dan zo op passen met zuren in ons voedsel?
  Verder heb je het over het absorberend vermogen, maar je beschrijft het adsorberend vermogen. 1 lettertje verschil, maar het betekent echt iets anders.

 29. Mascha
  26 februari 2018 / maandag, 26 februari 2018

  Wauw je ziet echt verschil. Dit is het proberen wel waard. Fijne review Serena!

 30. Daphne
  26 februari 2018 / maandag, 26 februari 2018

  Ik weet dat je een hele lange tijd geleden artikelen had over het gebruik van norittabletjes. Kunnen we dat ook gebruiken?

  • Serena
   Auteur
   26 februari 2018 / maandag, 26 februari 2018

   hi Daphne,
   dat kan wel, maar is niet aan te raden voor dagelijks gebruik. Zie mijn comment ergens hieronder met een uitgebreidere uitleg.

   • Daphne
    26 februari 2018 / maandag, 26 februari 2018

    bedankt voor je reactie!

 31. Sarah
  26 februari 2018 / maandag, 26 februari 2018

  Serena, wat is jou mening van de betaalbaarder opties? Zoals die op bol.com? Vind zelf 30€ best duur…

  • Serena
   Auteur
   26 februari 2018 / maandag, 26 februari 2018

   Daar heb ik geen ervaring mee en geen informatie over ontvangen, dus kan daar weinig over zeggen eigenlijk..

   • Sarah
    26 februari 2018 / maandag, 26 februari 2018

    Bedankt voor je reactie!

  • al
   26 februari 2018 / maandag, 26 februari 2018

   Ik koop de mijne op aliexpres en deze werken ook goed

  • Judith
   1 maart 2018 / donderdag, 1 maart 2018

   Toen ik het gekocht had, kwam het voorbij op groupon voor 7€ inclusief borstel. Dacht toen wel even jemig..

 32. Paulien Frijters
  26 februari 2018 / maandag, 26 februari 2018

  Hallo ziet er toppie uit,ik woon in Spanje leveren jullie daar ook ? groetjes Paulien

  • Serena
   Auteur
   26 februari 2018 / maandag, 26 februari 2018

   hi Paulien,
   dat moet je even checken in de voorwaarden van de webshop; charcoco.nl

 33. Anna
  26 februari 2018 / maandag, 26 februari 2018

  Zelf ben ik heel benieuwd wat tandartsen hier van vinden. Zou dit ook nooit zonder overleg dit gaan proberen.

  • Daphne
   26 februari 2018 / maandag, 26 februari 2018

   Niet voor dagelijks gebruik nee, omdat er geen fluoride in zit…

 34. 26 februari 2018 / maandag, 26 februari 2018

  Fijne, uitgebreide review. Ik heb het product ook ontvangen, getest en nagecheckt bij een vriendin die tandarts assistente is. Toevallig komt mijn uitgebreide review incl. haar mening daarbij morgen op mijn blog. Gebruik het niet dagelijks.. daarmee creëer je het tegenovergestelde effect. Het werkt wel degelijk, maakt je tanden niet witter maar scrubt inderdaad de aanslag van je tanden af.

  • Serena
   Auteur
   26 februari 2018 / maandag, 26 februari 2018

   Maar waarom niet dagelijks? Charcoco zegt dat hun poeder de enige dubbel gefilterde coconut charcoal is met een RDA waarde (schuurwaarde) van normale tandpasta. Dit betekent dat Charcoco veilig is voor het tandglazuur, zelfs bij langdurig gebruik. Je zou het dus gewoon elke dag kunnen gebruiken.

   Het enige wat ik me kan bedenken is dat dit poeder natuurlijk geen fluoride bevat, alleen zijn daar de meningen onder tandartsen heel erg verdeeld. De één vindt dat je het nodig hebt, de ander niet.

   • Ier
    26 februari 2018 / maandag, 26 februari 2018

    Dan zou je bijvoorbeeld ‘s morgens met charcoal poetsen en ‘s avonds met fluoridehoudende tandpasta? ?

    • Serena
     Auteur
     26 februari 2018 / maandag, 26 februari 2018

     Ja, bijvoorbeeld! Ik denk dat 3 x per week met houtskoolpoeder voldoende is om de gelige aanslag van tannines de kop in te drukken. De rest van de tijd zou ik dan met ‘normale’ tandpasta poetsen. Ook omdat ik dat gewoon lekker vind, vanwege het frisse smaakje en gevoel.

 35. 26 februari 2018 / maandag, 26 februari 2018

  Wauw ik vind het echt PRACHTIG maar ik vind het helaas toch echt te duur om te kopen op het moment. Misschien voor een verjaardag…

 36. Ju
  26 februari 2018 / maandag, 26 februari 2018

  Ik wil dit nu wel graag proberen, maar als ik de kortingscode invul op de website krijg ik deze melding ´Kan geen geldige korting vinden die overeenkomt met de code´
  Is de code pas vanaf een bepaalde dag geldig?

  • Carolien
   26 februari 2018 / maandag, 26 februari 2018

   Bij mij die het gewoon hoor. Ben benieuwd!

  • Serena
   Auteur
   26 februari 2018 / maandag, 26 februari 2018

   Vul je het wel in zonder de aanhalingstekens? Dus gewoon BL10 ingevuld?

 37. Mars
  26 februari 2018 / maandag, 26 februari 2018

  Het werkt wel mooi, maar pas op met barsten in de tanden.. Ik heb bij de voortand al een oudere vulling (die is wel aan vervanging toe), die zichtbaar begint te worden in een rechte lijn naar beneden. Dit houtskoolspul is super fijn en kan dus in de barst gaan zitten, wat de lijn alleen maar benadrukt. Het was pas na een paar dagen weg :(. Erg jammer, want het werkt verder inderdaad best goed.

  • Serena
   Auteur
   26 februari 2018 / maandag, 26 februari 2018

   hi Mars,
   zo vervelend! Ik heb echter ook een heel smal barstje (lijntje) in beide voortanden, van boven naar beneden, en ik heb nergens last van. Ze zullen vast smaller en kleiner zijn dan die van jou. Misschien helpt het om na te poetsen met alleen een tandenborstel met water? Of inderdaad je vulling vervangen… hahaha!

   • Mars
    27 februari 2018 / dinsdag, 27 februari 2018

    Hi Serena,

    het is inderdaad geen ‘natuurlijke’ barst, dus hij zal wel dieper zijn. M’n oude tandarts wilde een klein gaatje opvullen en omdat de voortanden snel slijten, moest ze het vaker vervangen waarbij ze dus elke keer het boorgat groter maakte. Nu lijk ik dus een spleet tussen de tanden te hebben door de verkleuring -_-. Ipv opnieuw van vulling te wisselen, heb ik van tandarts gewisseld. Dit jaar wil ik er eindelijk van af.

 38. 26 februari 2018 / maandag, 26 februari 2018

  Ik heb veel mensen een soort gelijke charcoal powder/pasta zien gebruiken. Mijn vriend het het ook voor de gein geprobeerd maar dat had bij hem niet zoveel effect omdat hij al vrij witte tanden heeft (jaloers!). Ik heb eigenlijk nooit gedacht om het van hem een keer te gaan gebruiken, maar nu ik jouw before and after zie ben ik toch heel erg benieuwd!

 39. Tamara D
  26 februari 2018 / maandag, 26 februari 2018

  Ik wil al heel lang me tanden laten bleken, maar er is nog nooit iemand die tegen me gezegd heeft dat het ook pijnlijk kan zijn! Ik zit daar echt niet op te wachten. Ik hecht veel waarde aan jou reviews/tests dus ik ga het denk ik gewoon proberen!

  • Serena
   Auteur
   26 februari 2018 / maandag, 26 februari 2018

   Ik wil je niet al te bang maken, hoor! Dit was bij mij het geval, maar niet iedereen heeft er last van. Het jammere is dat je dus nooit van te voren weet of het bij jou pijn gaat doen of niet.. bij mij was het écht niet leuk meer! En ik ben niet eens kleinzerig.

 40. Syl
  26 februari 2018 / maandag, 26 februari 2018

  En als je je tanden zou poetssn met de inhoud van een norrit capsule? Zou dat hetzelfde effect geven? Puur om uit te testen hoor…want norrit is ook prijzig.

  • Serena
   Auteur
   26 februari 2018 / maandag, 26 februari 2018

   Ja, dat geeft hetzelfde effect, dat heb ik in het verleden wel eens getest. Alleen denk ik dat Norit een andere RDA waarde (schuurwaarde) heeft dan dit poeder van Charcoco. Het houtskoolpoeder van Charcoco ziet er zo op het oog al veel fijner uit, dus ik vermoed dat Norit wat grover is en dus ook meer zal schuren en dat is schadelijk voor je tandglazuur. Ik zou Norit dus persoonlijk niet aanraden, en zeker niet op langere termijn.

   Nu ik dit zo schrijf moet ik denken aan een verhaal dat mijn moeder me ooit eens vertelde. Zij kende een jongen, die een crush op haar had, maar hij poetste zijn tanden met VIM. Dat is een schoonmaak schuurmiddel. Oei! Ben benieuwd hoe zijn gebit er vandaag de dag uit ziet! :0

   • Daphne
    26 februari 2018 / maandag, 26 februari 2018

    Ah, hier heb je mijn vraag al beantwoord 🙂 dankjewel!

 41. 26 februari 2018 / maandag, 26 februari 2018

  Mijn moeder vertelde vroeger altijd dat ze toen ze klein was (in Suriname) haar tanden poetste met houtskoul. Ik heb dit als kind nooit begrepen, omdat ik opgroeide met tandpasta. Ik was dan ook benieuwd naar je review. Mooi resultaat.
  Het is duur, maar de overweging waard, met het oog op welke schadelijke stoffen je in je mond stopt en op je lichaam smeert.

 42. 26 februari 2018 / maandag, 26 februari 2018

  Wel prijzig, maar dan heb je ook wat! Ik zie inderdaad ook echt verschil. Ik heb ook niet de meest witte tanden en zou dit op zich best wel eens willen proberen.
  Liefs

 43. 26 februari 2018 / maandag, 26 februari 2018

  Ola Dear!
  Wat supergaaf, dit wist ik echt niet! It definitely works !
  Top review! Ik zal hem zeker bestellen.

  ThnQ So Much for Sharing!

  -Miss B.-

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *