Food Friday | Dadar gulung

Van alle zoete Indische snacks is Dadar Gulung mijn absolute favoriet! Dadar gulung zijn groene flensjes met pandansmaak, gevuld met een zoet mengsel van kokos en palmsuiker. Ook fijn, dit gerechtje bevat geen dierlijke ingrediënten en is dus 100% vegan.


Ah, nu ik dit zo schrijf loopt het water me al in de mond! Ik heb het bijna elke dag als ontbijt gegeten op Bali, en hier in Nederland bestel ik het regelmatig bij de toko of koop ik het op de Pasar Malam. Maar zelf maken? Dat is eigenlijk nooit in me opgekomen. Toch leek het me leuk om eens een poging te wagen. De laatste tijd ben ik erg into Indofood maken en uitproberen (het zullen de zwangerschapshormonen wel zijn), en Dadar Gulung was een recept dat ik altijd al eens heb willen maken.


Wanneer je Dadar Gulung gaat maken heb je een aantal dingen nodig die niet zomaar in de supermarkt te koop zijn, zoals pandanbladeren en pandan extract. Je kunt dit kopen bij de (online) toko. Pandan bladeren kun je naderhand invriezen en ze zijn dan zeker nog een jaar lang houdbaar.


Maar wat is dat dan, pandan? Pandan bladeren groeien aan de Schroefpalm (Pandanus tectorius), een boom die groeit in Oceanië en Zuid-Oost Azië. De bladeren van de palm zijn lang en stug en lijken op enorme grassprieten. Ze hebben een heerlijke aromatische geur die doet denken aan een mix tussen warme noten en vanille.

De geur en smaak van het blad maken pandan ontzettend populair in de Aziatische keuken. Zo worden pandanbladeren vaak meegekookt met rijst of meegestoomd met vlees- of visgerechten. Het groene pandan extract wordt ook vaak gebruikt bij het maken van zoete lekkernijen, wat meteen zorgt voor een leuke, (knal)groene kleur.

Recept | Dadar Gulung (8-12 stuks)

vulling;
150 gram kokos
95 gram (2 blokjes) gula djawa (palmsuiker) of bruine suiker
200-250 ml water
4 pandan bladeren

beslag flensjes;
250 gram bloem
400 ml kokosmelk
200 ml (kokos)water
10 ml pandan aroma
groene kleurstof (optioneel)

Werkwijze

We beginnen met de vulling. Breng het water, de pandan bladeren en de gula djawa in een steelpannetje aan de kook. Als de suiker is opgelost voeg je de kokos toe en schep je alles goed om. Laat nog even 5 minuten pruttelen op een laag vuurtje, verwijder de pandan bladeren en zet aan de kant.

In de tussentijd maken we het beslag voor de flensjes. Doe alle ingrediënten in een beslagkom en meng het goed door met een garde of mixer tot een egaal beslag. Als je de flensjes graag supergroen wilt hebben (zo ‘hoort’ het eigenlijk ook een beetje) kan ik je aanraden om groene kleurstof toe te voegen in plaats van meer pandan extract. Te veel pandan extract geeft de flensjes namelijk een bittere nasmaak.

Vet een koekenpan in door er een keukenpapiertje met olie overheen te halen en bak de flensjes zo DUN mogelijk. Dit vergt enige oefening. Laat een stapeltjes flensjes afkoelen op een bord en vul de minst mooie kant met 1-2 eetlepels van het kokosmengsel.

Vouw ze vervolgens op als een envelopje: eerst de onderste helft naar boven klappen, dan de zijkanten naar binnen klappen en vervolgens verder oprollen (niet te losjes, maar ook niet superstrak).


Afhankelijk van de grootte van de koekenpan (en hoe dun je ze kunt bakken) kun je hier zo’n 8 tot 12 flensjes uit halen. Toegegeven, mijn dadar gulung wint geen schoonheidsprijs, maar ze smaken OVERHEERLIJK. Lekker zoet en sappig en tropisch! Lekkerder dan de kant-en-klare uit de toko, al zeg ik het zelf.

Als laatste de tip: als je ze niet al allemaal hebt opgesmikkeld, verpak de dadar gulung in huishoudfolie en vries ze in, dan heb je altijd een voorraadje zoete snacks voorhanden. Opwarmen doe je eenvoudig door ze 30 seconden tot 1 minuutje in de magnetron te doen.

Selamat makan!

Until next time,
Serena Verbon

Volg:

20 Reacties

 1. 5 maart 2018 / maandag, 5 maart 2018

  Ik heb ze 1,5 jaar geleden gehad op Bali en vond het zo lekker! Ik ontdekte ze pas helaas op de laatste avond van ons verblijf maar wist nooit hoe het heette dus wist niet waar ik moest zoeken. Nu heb ik het recept per toeval gevonden op je blog en ga ik het zeker maken!

 2. Nicole
  27 februari 2018 / dinsdag, 27 februari 2018

  Ik heb dit gisteren gemaakt en het was heerlijk! Ik heb nog wel een ei toegevoegd aan het beslag, had de eerste zonder ei gemaakt en die was een beetje breekbaar. Ben echt fan van je indo recepten!

 3. Meryem
  25 februari 2018 / zondag, 25 februari 2018

  ik raad de KoePoe Pandan Paste aan, de structuur is wat stropig en heeft ook al een groene kleur. Is ook te koop bij toko’s.

 4. Sarah
  24 februari 2018 / zaterdag, 24 februari 2018

  Ben altijd zo blij wanneer je weer Indo food plaatst! Heb al veel uitgeprobeerd en dit ziet er weer heerlijk uit.

 5. 24 februari 2018 / zaterdag, 24 februari 2018

  Oeh ik heb dit nog nooit gehad maar ben heel benieuwd naar hoe dit zal smaken. Het maakt mij ieder geval wel heel nieuwsgierig!

 6. Maartje
  23 februari 2018 / vrijdag, 23 februari 2018

  oooh als Indo word ik heeeel erg blij van dit recept..! Thanks!!

 7. Rita
  23 februari 2018 / vrijdag, 23 februari 2018

  Ik vind ze mooi gelukt hoor, ziet er heerlijk uit!

 8. 23 februari 2018 / vrijdag, 23 februari 2018

  Ohhh wat ziet dit er lekker uit! Vind je Indofood recepten zo leuk. Mijn oma maakte vroeger vaak dezelfde dingen, wel hele lekkere dingen, en door jouw recepten zie ik ook dingen die ik gewoon, als mede Indo, helemaal niet kende, super leuk! Wil dit zeker een keer gaan proberen, ben dol op kokos! Mijn all time favorite Indische snack is toch roti kukus <3. Daar mag je mij voor wakker maken haha.

  Liefs Sophia

 9. Sou
  23 februari 2018 / vrijdag, 23 februari 2018

  Ik ben vandaag teruggekomen van een vakantie in de Malediven. En volgens mij heb ik dit gegeten. Ze hadden ook pannenkoeken met een kokosvulling erin.
  Ook heb ik op de markt kokoshoning (zo noemde hij dat) gevuld met kokos gegeten. Heerlijk smaakte dat. Is dat hetzelfde?

 10. Diana
  23 februari 2018 / vrijdag, 23 februari 2018

  Zo lekker lijkt me dit, nooit gehad maar ben nu erg nieuwsgierig!

 11. Joyce
  23 februari 2018 / vrijdag, 23 februari 2018

  Oeeeh dit is zo lekker!!

 12. Ellen
  23 februari 2018 / vrijdag, 23 februari 2018

  Wat grappig! Toevallig dit weekend voor het eerst gegeten ??

 13. VWillemse
  23 februari 2018 / vrijdag, 23 februari 2018

  OMG DEZE ZIJN ZO ENORM LEKKER!
  Zodra ik ze zie liggen moet ik me altijd inhouden om niet als eerste aan te vallen hahaha
  Ik ben altijd zo dankbaar als ik er wat mee naar huis krijg na een verjaardag.

 14. Nanda
  23 februari 2018 / vrijdag, 23 februari 2018

  De kokos die er in gaat, moet die vers zijn of mag het ook gedroogde kokos zijn?

  • Serena
   Auteur
   23 februari 2018 / vrijdag, 23 februari 2018

   hi Nanda,
   ja het moet juist gedroogde kokos zijn! Zal dat er nog even bijzetten voor de zekerheid 🙂

 15. 23 februari 2018 / vrijdag, 23 februari 2018

  Ik heb deze zelf nog nooit geprobeerd maar ga het zeker onthouden voor wanneer ik weer op de pasar malam ben! 🙂

 16. Jen
  23 februari 2018 / vrijdag, 23 februari 2018

  Yummy! Wij (surinamers) maken ze ook. Maar dan zijn ze roze, smaken ze iets anders en heet het Goelong Goelong.

  Ongeveer hetzelfde als Soto / Sauto of Tjendol / Dawet

  • Serena
   Auteur
   23 februari 2018 / vrijdag, 23 februari 2018

   Wat leuk dat de Surinaamse variant roze is!

   • Ilse
    24 februari 2018 / zaterdag, 24 februari 2018

    Net zoals cendol en dawet eigenlijk dus ? 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *