Water geven aan kamerplanten

Dat plantjes water nodig hebben snappen we allemaal, maar hoeveel en hoe vaak geef je een plant precies water? En zit er nog verschil in het type water dat je geeft? Als je je kamerplanten naar the next level wilt tillen komend voorjaar lees dan hieronder mijn allerbeste water tips.

1. Geef het liefst geen water direct uit de kraan.
Sure, je planten houd je vast tevreden met kraanwater, maar met een kleine aanpassing maak je ze pas ECHT blij. Kraanwater bevat namelijk hele kleine hoeveelheden chloor en fluoride. Sommige planten zijn daar wat gevoeliger voor dan anderen. Als de bladrandjes van je Maranta’s en Calathea’s bruin zijn, zou het zomaar hieraan kunnen liggen. Mijn advies is om kraanwater te tappen en dit minstens 24 uur open te laten staan. Zelf tap ik mijn water in lege Colaflessen en deze zet ik in de vensterbank van de keuken neer, buiten het bereik van kinderen en huisdieren (en ok, mezelf), zodat het niet omgestoten kan worden en niet in de weg staat. Na 24 uur tijd zijn de chloor en fluoride uit het water verdampt en is het water tevens op kamertemperatuur voordat je je plantjes ermee bewaterd.

2. Kamertemperatuur vinden je plantjes het fijnst.
Zoals ik hierboven al aangaf houden planten het liefste van water op kamertemperatuur. Te koud of te warm water geeft je plant stress en zorgt voor schade aan de wortels. En die zijn juist zo belangrijk voor de opname van voedingsstoffen.

3. Als het kan, geef dan regenwater.
Regenwater bevat meer zuurstof dan kraanwater, waardoor de plant nog beter voedingsstoffen kan gaan opnemen. Mocht je plek hebben voor een regenton dan kan ik dit van harte aanbevelen. Watertonnen hoeven niet altijd van die monsterlijk grote units te zijn, je hebt tegenwoordig ook regentonnen die meer de hoogte in gaan, of hele leuke decoratieve. Heb je geen (voor)tuin, kun je natuurlijk ook regenwater opvangen in een emmertje op je balkon of galerij. Regen zat in Nederland!  Zelf tap ik regenwater in lege Colaflessen en dit laat ik ook minstens 24 uur op kamertemperatuur komen voordat ik het aan mijn planten geef.⁣


4. Spa Rood of ander koolzuurhoudend water is wellicht nog het allerbeste voor je planten.
Ja ja, planten zijn stiekem gewoon diva’s! Door het aanwezige koolzuur wordt de opname van voedingsstoffen verhoogd, wat zorgt voor een betere groei en ontwikkeling van het wortelsysteem. Je plant zal dus sneller groeien en mooiere, groenere en grotere bladeren vormen. Een goed idee wanneer je plant écht een boost nodig heeft (bijvoorbeeld net na het overpotten of als hij op leven na dood is). Want om nu AL je planten van Spa Rood te voorzien is wellicht een beetje te kostbaar. Alhoewel, alleen het allerbeste voor onze plant babies, am I right?! ?⁣

Zelf heb ik zojuist een Soda Stream besteld, want ik kreeg tijdens het schrijven van dit artikel een geniale ingeving: regenwater tappen uit mijn regenton en dit vervolgens zelf voorzien van extra koolzuur. Daar moeten mijn planten helemaal lekker op gaan, lijkt me!

5. Onderdompelen of water geven via de schotel.
De wortels van een plant bevinden zich aan de onderkant van de pot. Sommige mensen geven hun plant elke dag een beetje water, maar dat heeft dus geen zin, want het water zal zo nooit de onderste wortels bereiken. Dat is natuurlijk zonde. Om ervoor te zorgen dat ALLE wortels water krijgen kun je eens proberen om water te geven ‘van onderen’. Bijvoorbeeld door je plastic binnenpot (met gaatjes onderin) op een schotel te zetten en dan water in de schotel te gieten. Na een paar uur zal je merken dat je plant al het water heeft opgezogen. Dit werkt vooral goed bij de kleinere potjes.

Grotere potten zet ik liever in een emmer en dan vul ik de emmer met water tot het tot ongeveer de helft van de pot komt. Na een paar uur heeft de pot ook al het water opgenomen. Je kunt ook een emmer met water vullen en de plantjes hierin onderdompelen. Wacht tot je luchtbelletjes naar boven ziet komen en laat de plant ECHT goed uitlekken, want anders krijg je wortelrot.

6. Maar hoe vaak geef je dan water?
Het verschilt per plant en per diameter van de pot, maar als je op bovenstaande manier water geeft hoef je het doorgaans maar 1 keer in de 2 weken te doen. In het voorjaar en in de zomer, als het warmer is in huis en de planten meer water nodig hebben omdat ze dan flink aan het groeien zijn, zal je het vaker moeten doen.

Wat ik vaak doe is de binnenpot even optillen en aan de hand van het gewicht maak ik een schatting of de plant water nodig heeft. Hoe lichter de pot aanvoelt, des te minder water er nog in de potgrond zit. Bij twijfel ALTIJD nog een paar dagen wachten. Je kunt liever te weinig dan te veel/vaak water geven. Bovendien is het voor sommige planten juist goed om de potgrond tussen de bewateringen uit te laten drogen, omdat er dan zuurstof bij de wortels terecht komt.

Een andere methode is je vinger zo diep mogelijk in de potgrond steken om te voelen of het daar droog of vochtig aanvoelt. Als je dat vies vindt, of je hebt lange nagels, kun je ook een vochtigheidsmeter gebruiken.

Negeer alsjeblieft de kaartjes waarop staat dat de grond altijd licht vochtig moet aanvoelen. Dat is zo misleidend. De meeste planten hoeven echt niet altijd in een vochtige potgrond te staan. De kans op wortelrot is dan veel groter en een overschot aan water is dan ook de grootste reden dat planten sterven. Mijn advies is dus veel water geven in één keer (mits het water weg kan lopen via gaatjes in de pot onderin) en dan pas weer als de potgrond bijna tot geheel droog is.

Het vergt wat oefening, maar op een gegeven moment weet ik zeker dat je feilloos zal aanvoelen hoeveel en hoe vaak je plantje water nodig heeft. Zelfs als de seizoenen wisselen. En natuurlijk ga je nog wel eens de mist in, dat overkomt de beste. Dus no worries lieve plant moms & dads. YOU GOT THIS!

Ik hoop dat jullie inspiratie hebben gekregen van deze watergeef tips. Ik zal snel meer van mijn plant secrets met jullie delen!

Until next time,
Serena Verbon

Volg:

20 Reacties

 1. Floor
  1 maart 2022 / dinsdag, 1 maart 2022

  regenwater in combinatie met soda stream, super extra hahaaa. I love it. Thanks voor je tips

 2. Christine
  26 januari 2022 / woensdag, 26 januari 2022

  Wauw, ik ben zo verliefd op al jouw prachtige planten! En wat is die monstera toch ook prachtig! Fijn dat je als heel goede plant-mom je tips deelt!

 3. Aletta
  26 januari 2022 / woensdag, 26 januari 2022

  Die Monstera!!!! Zo mooi!!!
  Mijn middelgrote planten zet ik vaak even in de douche en laat het ze goed vol lopen met water om vervolgens uit te laten lekken, daar gaan ze heel goed op. En de kleine planten gaan in de gootsteen.
  Mn sansevieria’s verwaarloos ik nog wel eens maar die kunnen dat goed hebben gelukkig ?
  Die tip van die flessen kraanwater een dag laten staan is een goeie, ga ik ook maar mee beginnen voor mm grote/niet verplaatsbare planten

 4. Tess
  25 januari 2022 / dinsdag, 25 januari 2022

  Oeps, ik wist echt niet dat je beter niet direct kraanwater aan de planten kan geven.. goede om mee te nemen. Ik ben echt super dol op planten, maar groene vingers heb ik dan weer niet. Daardoor overleven veel planten het ook niet bij mij, zelfs een cactus heb ik wel eens te weinig of juist teveel water gegeven. Blijft altijd ook lastig inschatten vind ik wat planten nou willen, maar met deze tips kom ik in ieder geval al een stapje dichterbij!

 5. Demi
  25 januari 2022 / dinsdag, 25 januari 2022

  Ik woon sinds een aantal maanden op mezelf. Het is helaas nog niet helemaal gelukt om alle planten in leven te houden, oeps! ? thanks voor de tips! Ik ga deze tips zeker in gedachten houden en de verzorging aanpassen.

 6. Sarah
  25 januari 2022 / dinsdag, 25 januari 2022

  Hi Serena, heb jij misschien tips voor een Yucca die er meer dood dan levend uit ziet? Wij geven hem al heel weinig water, zo min mogelijk. Op een Facebook groep voor mensen met kamerplanten hebben wij hem geplaatst in de hoop tips te krijgen maar tot nu toe ziet hij er echt niet uit 🙁

 7. Paike
  26 mei 2021 / woensdag, 26 mei 2021

  Hoi Sereen,
  Ik heb net thuis gemaakt en daar verse munt van de Boni in gedaan. Tot mijn verbazing leefde de munt weer op. Ik ben dus uit nieuwsgierigheid even gaan googelen naar de uitwerking van koolzuur op planten. Wat schetst mijn verbazing, kom ik jou tegen op google???

 8. Shahida Hasenbosch
  4 maart 2021 / donderdag, 4 maart 2021

  Hoi Serena,
  Om te beginnen, wat ben je een prachtige verschijning! Picture perfect jij tussen je urban jungle en je net zo ge-wel-di-ge bloempotten – stipje jaloers.
  Ik kwam op je blog terecht toen ik een zoekopdracht over Begonia Stippenplant ingegeven had. Nu is je Stippenplant echt een beauty, maar ook je potten zijn oogverblindend. Heb jij tips waar ik deze zou kunnen vinden? Waar heb jij deze aangeschaft? Trefwoorden voor het zoeken in ‘Google’?
  Vast dank voor je reactie!

  • Serena
   Auteur
   15 maart 2021 / maandag, 15 maart 2021

   hi Shahida,

   ik check veel van die kringloop insta accounts voor vintage messing bloempotten. Je kunt ook MP raadplegen, of zoek op ‘koperen pot’. Verder koop ik graag bij H&M Home en Zara Home.

 9. Marlous
  3 maart 2021 / woensdag, 3 maart 2021

  Wat een gave pot heb je om je draak, mag ik weten waar die vandaan komt?

  • Serena
   Auteur
   15 maart 2021 / maandag, 15 maart 2021

   Is een antieke Chinese pot, gescoord via Marktplaats (was al heel lang op zoek naar een pot met een draak voor mijn dragon scale)

 10. M
  12 februari 2021 / vrijdag, 12 februari 2021

  Ik ben dus niet de enige die regen oogst haha! Je urban jungle is prachtig!

 11. Cindy
  4 februari 2021 / donderdag, 4 februari 2021

  Ja heb 2 niwuwe planten besteld en ook stekjes gemaakt van m’n aloë Vera. Toch stel ik graag de vraag wat vind je van de waterbulb? Kan weinig info vinden. Is dit juist goed of niet? Heb er een aantal gevonden (jaren terug voor vakantie gebruikt) die ik toch wil inzetten als het ok is.

  • Serena
   Auteur
   8 februari 2021 / maandag, 8 februari 2021

   Persoonlijk houd ik niet van zulke tools, ook niet van watergeef-apps, want ik denk dat het altijd het beste is om gewoon manueel te voelen en per plant in te schatten wat het nodig heeft.

   Maar dat gezegd hebbende, het kan zeker een uitkomst zijn voor mensen die echt heel laks zijn met water geven, of inderdaad als je 1-2 weken op vakantie gaat, dat het als back-up dient. Of bijvoorbeeld voor planten die wat hoger staan en die je dus sneller vergeet. Of als je er 3642740 hebt, zodat het je tijd bespaart.

   De keuze is aan jou! Je kunt het altijd uitproberen en als je plant er goed op gaat, dan is het prima. Als je toch merkt dat hij op die manier te veel of te weinig water krijgt, kun je hem altijd weer weghalen.

 12. 2 februari 2021 / dinsdag, 2 februari 2021

  I adore filling my house with plants. They can decorate your house so well!!
  Miki x

 13. Rita
  1 februari 2021 / maandag, 1 februari 2021

  Leuk artikel en op dit moment staat er een grote gieter met regenwater op kamertemperatuur te komen. Wat ik nog wel moet doen, overpotten, maar op een of andere manier zie ik daar altijd tegenop.

  • Iris
   1 februari 2021 / maandag, 1 februari 2021

   Nooit in de winter doen. Overpotten beste in lente of zomer, zodat plant voldoende licht/water/energie heeft er van te bekomen. Dus geldig excuus om er nog even mee te wachten :p.
   Extra voeding ook alleen in zomermaanden geven.

 14. Erna
  30 januari 2021 / zaterdag, 30 januari 2021

  Probeer de app plantsome: geniaal!!!!

 15. MindOfMine
  29 januari 2021 / vrijdag, 29 januari 2021

  Thanks voor al je tips! Echt super!

 16. Tamara D
  29 januari 2021 / vrijdag, 29 januari 2021

  Hopelijk kom ik nu een stukje verder met deze tips. Ik heb 1 sanseveria al 6 jaar die staat nog maar nog steeds in hetzelfde potje..en ik heb 1 hangplant een scindapsus maar die heeft maar 1 lange stengel van 1 meter de rest blijft kort.. al mijn andere planten moet ik vaak vervangen na 6 maanden heeel erg I know maar dan geef ik weer teveel water of dan te weinig..

  P.s leuk dat je iets meer blogt! En.. ik heb de zakjes collageen besteld met jou korting ben nu 2 weken verder gaat lekker in de smoothie dagelijks 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *